EU parlament i (ne)sloboda interneta

Datum objave 27.03.2019 - Hrvoje Gregur

EU parlament i (ne)sloboda interneta

EU parlament i (ne)sloboda interneta

Article13

Europski parlament usvojio je „Directive on Copyright in a Single Digital Market“ i problematične Članake 11 i 13. No još uvijek nije gotovo, kontroverzna direktiva još uvijek mora odobriti i Europsko vijeće čiji sastanak se očekuje 9. travnja 2019. godine.

Što sve konkretno znači za slobodu interneta, još uvijek se ne zna. Direktivu, ako prođe kroz EU vijeće, svaka zemlja članica mora primijeniti „u duhu nacionalnih“ zakona do 2021. godine.

Dva najveća problema su u „porezu na linkove“ koji predstavlja Članak 11 te zahtjeve koje na pružatelje online usluga stavlja Članak 13 vezane uz provjeru intelektualnog vlasništva čak i prije uploada.

Ono što Electronic Frontier Foundation ističe jest da je Članak 13 u sukobu sa starijom E-Commerce direktivom koja eksplicitno zabranjuje prisiljavanje pružatelja online usluga da proaktivno prate je li sadržaj koji će se tek staviti na njihovu platformu tuđe intelektualno vlasništvo. Što je svojom presudom 2011 godine potvrdio i EUCJ.

Za više informacija svakako posjetite stranice Electronic Frontier Foundation stranicu, i a sažetije informacije o tehničkom aspektu direktive dostupne su na Wikipediji.

Više... Vaš Komentar Top
Novi(ji) Intel procesori 9. generacije

Datum objave 27.03.2019

Novi(ji) Intel procesori 9. generacije

Asus 9th gen

Prema objavi Asusa, dostupnoj na sljedećem linku, Intel planira uskoro izbaciti novi stepping 9. generacije svojih procesora. Procesori se očekuju u drugoj polovici 2019. godine.

Asus već ima spremne BIOS nadogradnje za većinu matičnih ploča 300 serije dok se za ostatak očekuje uskoro.

S obzirom da konkretne objave od strane Intela u ovom trenutku u ovom trenutku se ne zna o kojim se konkretno promjenama radi.

Više... Vaš Komentar Top
PCIe SSD polaganim tempom na SATA III SSD-e

Datum objave 26.03.2019

PCIe SSD polaganim tempom na SATA III SSD-e

toshiba-rc100

S obzirom na to da je brzina gotovo svih SATA III diskova ograničena brzinom sučelja ne čudi da proizvođači sve više i više iskorištavaju mogućnosti koje nudi M.2 format, a prije svega brzinu. Ponuda M.2 SSD-a je sve veća i veća, a s druge strane cijena NAND-a je u konstantnom padu što omogućuje puno povoljnije cijene NVMe PCIe SSD-a.

Zadnja istraživanja govore da bi PCIe SSD-i trebali postati mainstream sredinom 2019. godine kada se očekuje da će proći brojku od 50% tržišnog udjela.

Guru3D raspolaže informacijama da je „per unit“ cijena za 512 GB PCIe SSD-e pala na 55 USD u prvom kvartalu 2019. godine, što je pad od oko 11%, dok su istovremeno SATA SSD-i pali za svega 9%. Pad cijena SSD-a kapaciteta 500GB do 1TB očekuje se u narednim mjesecima.

Dodajmo na gornje informacije činjenicu da je razlika u cijeni između SATA i PCIe SSD-a sve manja i manja ne čudi da se sve više korisnika okreće ka bržim NVME PCIe SSD-ima.

Više... Vaš Komentar Top
Asus i Asrock AMD X570 matične ploče

Datum objave 26.03.2019

Asus i Asrock AMD X570 matične ploče

x570

Videocardz je objavio listu ASRock i Asus matičnih ploča baziranih na zadnjem AMD X570 chipsetu. X570 matične ploče dizajnirane su primarno za Ryzen 3000 seriju procesora, a nepotvrđene glasine govore da se rade o kompletnom AMD in-house dizajnu, a ne kao što su dosad koristili ASMedia rješenja.

Liste nisu finalne, no daju nam blagi okvir vezan uz širinu ponude s kojom AMD i partneri žele izaći na tržište prije početka druge polovice 2019. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Hakeri iskoristili Asus Live Update tool kao backdoor u Windowse

Datum objave 26.03.2019

Hakeri iskoristili Asus Live Update tool kao backdoor u Windowse

asus-live-update

Kaspersky Lab je otkrio da su nepoznati hakeri 2018. godine kompromitirali hosting server za Asus Live Update tool i iskoristili ga za distribuciju zlonamjernog backdoora za Windows bazirana računala.

Sofisticirani napad kodnog imena „Operation ShadowHammer“ opskrbnog lanca Asus Live Update alata otkrili su u siječnju 2019. godine, a pretpostavlja se da se napad dogodio između srpnja i rujna 2018. godine. Napadnuto je minimalno 57 000 tisuća korisnika, uz pretpostavku da bi preko milijun korisnika moglo biti ugroženo. Napadači su identificirali zaražene korisnike putem MAC adresa.

Od napada do otkrića je prošlo puno vremena iz razloga što se za instalaciju zaraženog alata koristio legitimni certifikat kompanije te nitko nije ni sumnjao na legitiman software.

Kompletna dokumentacija i istraživanje biti će dio prezentacije na Security Analyst Summit u Singapuru sljedeći mjesec.

Asus je u međuvremenu izbacio verziju koja rješava problem (v.3.6.8), a više informacija o tome i o dijagnostičkom alatu koji provjerava stanje pogođenih sistema pronađite na njihovim stranicama.

Više... Vaš Komentar Top
AMD pokazao nova softverska rješenja na GDC 2019

Datum objave 25.03.2019

AMD pokazao nova softverska rješenja na GDC 2019

amd_gdc2019

AMD je na ovogodišnjem GDC 2019. predstavio niz novih verzija softverskih rješenja i tehnologija koje su prvenstveno namijenjene kreatorima, ali ima tu zanimljivih alata i za krajnje korisnike, pogotovo one koji vole benchmarking.

Radeon GPU Profiler (RGP) 1.5 je alat za duboku analizu tipa „korak po korak“, izvršavanja instrukcija i procesiranja podataka unutar samog GPU-a, tijekom procesa izračunavanja nekih funkcija grafičkog API-a. AMD je u verziji 1.5, unaprijedio RGP s tri nove mogućnosti, koje donose optimizacije na niskom nivou za DirectX 12, Vulkan i OpenCL. „Instruction Timing“ ili u prijevodu tempiranje instrukcija, omogućava programerima da jasno vide koliko vremena neka instrukcija zahtijeva za izvršavanje i u skladu sa tim moguće je odrediti da li je baš njena upotreba optimalna za ukupne performanse u danom okviru. „Shader ISA“ omogućava programerima direktan uvid u kod samih shadera i to u bilo kojem koraku tijekom puta kroz izvršne jedinice („Pipeline“). „User Market Display“ omogućava programerima bolji uvid u to što kompletan GPU radi u bilo kojem trenutku. RGP 1.5 podržava kako Windows 7 i 10, tako i Ubuntu 16 i 18.

Radeon GPU Analyzer (RGA) 2.1 je offline kompiler i integrirani alat za analizu koda, s podrškom za jezike visokog nivoa, koji se koriste za pisanje DirectX 11, OpenGL, Vulkan i OpenCL koda, a to su: HLSL, GLSL, SPIR-V i OpenCL kernel jezik. RGA omogućava pisanje i editiranje shadera ili kernel programa, a potom analiziranje generiranog strojnog koda, za široki raspon podržanih AMD grafičkih procesora. Ova moćna i duboka analiza na najosnovnijem nivou, pruža uvid u optimiziranost određenog dijela koda i omogućava precizno podešavanje za maksimizaciju performansi. RGA podržava kako Windows 7 i 10, tako i Ubuntu 18, odnosno RHEL 7.

OCAT 1.4 je mali, ali moćan alat, koji je prvenstveno bio zamišljen da pomogne programerima igara da najjednostavnije moguće analiziraju performanse igre u tzv. „korisničmom modu“, odnosno tijekom realnog igranja, onako kako bi i krajnji korisnik to radio. Hardverski novinari su uočili da je OCAT vrlo koristan za njihov posao testiranja hardvera u igrama i da je moćniji i fleksibilniji od čuvenog FRAPS-a. Sada i entuzijasti i krajnji korisnici upotrebljavaju OCAT za brzo i lako testiranje vlastitih komponenti i računala. Verzija 1.4 donosi veliki broj ergonomskih novina i vizualno veći broj detalja, poput detekcije API-a koji igra koristi, iscrtavanje „frame-time“ grafa, koji vizualizira uglađenost igranja… itd… itd…

AMD True AudioNext (TAN) – je skup AMD-ovih programskih knjižnica za realistično, prostorno, procesiranje zvučnog signala od strane GPU-a. Valve Steam Audio je službeno baziran na AMD-ovom True Audio SDK-u, a podrška za True Audio Next stiže i verziji 17 za Steam Audio.

Podrška za Microsoft PIX. U pitanju je Microsoftov glavni alat za analizu i debuging DirectX 12 koda na Windowsima 10. S ovom podrškom, programeri koji primarno koriste PIX u svom radu, sada mogu bolje optimizirati svoje DirectX 12 naslove za AMD Radeon GPU-ove, omogućavajući još bolje performanse u dolazećim naslovima.

AMD FreeSync 2 HDR primjeri upotrebe i implementacije u kod igre. Da bi programerima olakšali da bolju optimizaciju svojih naslova i omogućili implementaciju podrške za najmasovniju tehnologiju varijabilnog osvježavanja na tržištu, AMD je pripremio niz primjera konkretnog koda, koji će biti javno dostupan u blog serijalu na GPU Open portalu.

Više... Vaš Komentar Top
Google Stadia – kruha i igara za svakoga

Datum objave 25.03.2019

Google Stadia – kruha i igara za svakoga

Stadia

Google je nedavno predstavio svoju viziju gaming budućnosti. Radi se o cloud gaming servisu s kojim se Google nada da će svatko moći pokretati najnovije igre iz Chrome taba sa zavidnim performansama – naveliko se priča o 4k, 60FPS u roku 5 sekundi, bez ikakve instalacije. Obećavaju podršku za stolna i prijenosna računala te mobitele i tablete bez ikakve potrebe za snažnim dediciranim hardverom s obzirom da će se sve vrtiti preko Googleovih dana centrova.

Minimalni zahtjevi za 1080p su kontinuiranih 15mbps te latencija ispod 40ms.

Demonstracija je izvedena na primjeru Assassin’s Creed Odysseya te se id Software najavio da i njihov Doom Eternal dolazi na stadiu.

Google kao jednu od glavnih prednosti, u odnosu na slične servise poput GeForce Now i Playstation Now, navode svoju vlastitu infrastrukturu koja je rasprostranjena po čitavom svijetu kao i direktnu povezanost svojih datacentara.

Više... Vaš Komentar Top
Facebook – plain text security

Datum objave 25.03.2019

Facebook - plain text security

Facebook

Zadnji security leak dolazi nam iz Facebooka gdje su tokom rutinske provjere u siječnju otkrili da su lozinke nekih svojih korisnika interno čuvali u plain textu. Tvrde da su ispravili navedeni problem te da će obavijestiti korisnike.

Kontekst u koji treba staviti ovakav događaj je da se radi o lozinkama između 200 i 600 milijuna korisnika čijim računima, bez ikakvog nadzora, je imalo pristup oko 20 000 zaposlenika Facebooka.

Više... Vaš Komentar Top
ZEN 2 se bliži – Ryzen na popustu

Datum objave 25.03.2019

ZEN 2 se bliži - Ryzen na popustu

Ryzen

Na nekim zapadnim tržištima postalo  i spuštanje cijena stare (što se najčešće ipak ne odražava na naše tržište)  no zanimljivo je kako je AMD, za sad za tržište Sjeverne Amerike snizio cijene pa tako ako se nalazite preko bare Ryzen 2700 je na Amazonu snižen otprilike 25% te mu cijena sada iznosi 220 USD, a njihov, svima najinteresantniji, Ryzen 5 2600 kreće već od 165 USD, naravno treba imati na umu da su cijene bez ikakvih dodatnih davanja (PDV).

Ostaje se nadati da će se navedeni popusti uskoro pojaviti i na tržištu EU s obzirom da je najavljeni izlazak ZEN2 procesora prije isteka prve polovice godine što se poklapa sa Computexom koji kreće krajem srpnja.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA predstavlja Ultimate SU750

Datum objave 21.03.2019

ADATA predstavlja Ultimate SU750

SU750 (left)

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki. Zahvaljujući 3D NAND flashu, SSD-ovi Ultimate SU750 nude veće kapacitete pohrane od 256 GB, 512 GB i 1 TB. Uz SLC cachiranje ti pogoni mogu postići brzine čitanja/pisanja do 550/520 MB/s i tako ubrzavaju performanse PC-ja.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

DDR4 4x4Gb kombinacija... malo sam se preračunao

Objavljeno prije 2 minute

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Objavljeno prije 6 minuta

Automobili

Objavljeno prije 6 minuta

eKupi.hr (infomacije i iskustva)

Objavljeno prije 8 minuta

win server pomoć

Novosti

Kingstonov IronKey D300 USB uključen u NIAPC

Kingston  je objavio da je njegova IronKey D300 enkriptirana serija USB Flash Drive ostvarila NATO certifikaciju ograničene razine. To ukazuje da su nakon detaljnog postupka provjere, Kingston IronKey D300, IronKey D300S i IronKey D300SM uv... Pročitaj više

ADATA SSD SE760

ADATA predstavlja SE760 prijenosmu memoriju, kompaktnog i optimiziranog dizajna za korištenje u pokretu. Njegova glatka vanjština s teksturiranom površinom od uglačanog metala izgleda dobro te je ugodna na dodir. SE760 nudi sve praktične pr... Pročitaj više

GeForce RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition na nagradnoj igri

Nvidia je jučer najavila GeForce RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition grafičku karticu koju izdaju u suradnji s CD Project RED-om, developerima Cyberpunk 2077 igre koja izlazi u travnju ove godine. Ova grafička kartica posebnog dizajna biti ć... Pročitaj više

SilentiumPC Armis AR6

Poljski SilentiumPC predstavlja tri nova Armis AR6 modela kućišta koji nasljeđuju AR5 kućišta, od kojih smo jedno imali prilike i testirati. Tri nova kućišta dijele isti unutarnji dizajn ali im se vanjština ponešto razlikuje kao i (A)RGB os... Pročitaj više

AMD Radeon Pro W5500

AMD je lansirao novi profesionalni grafički ubrzivač, baziran na najnovijoj RDNA grafičkoj arhitekturi. Radeon Pro W5500 pruža performanse i donosi napredne funkcije profesionalcima u CAD/CAM modeliranju, 3D animaciji i video produkciji. Ka... Pročitaj više

Sve novosti