Frank Azor novi glavni Gaming Arhitekt u AMD-u

Datum objave 16.07.2019 - Hrvoje Gregur

Frank Azor novi glavni Gaming Arhitekt u AMD-u

Frank Azor novi glavni Gaming Arhitekt u AMD-u

Azor_AMD

Nedavno smo prenijeli vijest kako je Frank Azor, osnivač Alienwarea – napustio Dell, a jučer je i službeno potvrđeno gdje je “sletio”. Kao što naslov govori, zaposlen je u AMD-u na poziciji „Chief Gaming Architect“.

Samo ime pozicije ne govori što će točno Frank Azor raditi u AMD-u , kao niti koliko utjecaja će imati nad budućim AMD gaming orjentiranim proizvodima. No osoba koja je osnovala kompaniju poput Alienwarea i bila direktno uključena u dizajn vrhunskih prijenosnika sigurno ima znanja i iskustva da pomogne AMD-u, ako nigdje drugdje barem na dugom putu osvajanja tržišnog udjela u mobilnom segmentu, gdje ih gotovo pa i nema.

Više... Vaš Komentar Top
Prestanak proizvodnje Radeona VII

Datum objave 16.07.2019

Prestanak proizvodnje Radeona VII

Radeon VII_RED2

AMD Radeon VII prestala se proizvoditi, barem prema vijest s portala cowcotland gdje navode neimenovan izvor pozicioniran visoko u AMD-u.

Radeon VII bila je prva AMD kartica proizvedena u 7nm s Vega 20 čipom te 3840 Stream Procesora te prva kartica koja je ponudila 16GB HBM2 memorije za potrošače (Enterprise segment ne računamo).

Glavni razlog navodi se, sasvim očekivano, Navi protiv kojih Radeon VII jednostavno nije dovoljno efikasan i u potrošnji i u cijeni (i proizvodnim troškovima).

Iako su neki očekivali custom modele – sad je potpuno jasno da isti neće doći na tržište.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia uskoro daje dvije igre sa svim RTX grafičkim karticama

Datum objave 12.07.2019

Nvidia uskoro daje dvije igre sa svim RTX grafičkim karticama

nvidia_promotion_2019

Prilikom inicijalnog lansiranja RTX kartica u bundle je bila uključena i kopija igre Wolfenstein: Youngblood, nakon predstavljanja RTX Super linije dodali su i akcijsku avanturu Control.

No, neki od kupaca RTX kartica bili su poprilično nezadovoljni što je RTX Super linija relativno brzo pokucala na vrata, a dodatna igra za kupce Super kartica bila je samo dodatna sol na ranu. Nvidia je u svojoj benevolentnosti najavila da će bundle s dvije igre proširiti na sve RTX kartice i čak i na neke od RTX prijenosnika.

Promocija je krenula jučer 11.7. 2019. te će trajati do 18.8.2019. i navedene naslove možete preuzeti kroz GeForce Experience softverski paket. Za Control dobiti ćete kod koji će se moći aktivirati na Epic Storeu, dok je Wolfenstein Youngblood kod za Bethesdinu trgovinu.

Naravno nije sve tako divno i krasno – igre još nisu službeni niti izašle te je izlazak Wolfenstein Youngblooda najavljen za 26.7.2019., a Control se očekuje 27.8.2019.

U ovom trenutku nemamo informacije o regionalnim ograničenjima promocije.

Više... Vaš Komentar Top
Custom modeli Radeona RX 5700 i RX 5700 XT u rujnu?

Datum objave 12.07.2019

Custom modeli Radeona RX 5700 i RX 5700 XT u rujnu?

amd_radeon_5700xt_3

AMD Radeon RX 5700 i RX 5700 XT spremne su za kupnju gotovo širom svijeta i sve je puno recenzija, no najveća zamjerka, kao i prilikom lansiranja RX 400 serije, je da odmah u stratu AIB modeli nisu bili dostupni.

U ovom trenutku ako želite navedene modele – morati ćete se zadovoljiti sa klasičnim blower hladnjacima koji rade solidan posao, no svi očekujemo kada će napokon doći modeli sa poprilično „nabrijanijim“ hladnjacima da se točno vidi do koje razine su navedeni čipovi u stanju raširiti krila.

Ono čemu se u ovom trenutku jedino možemo nadati jest da se neće ponoviti situacija s Vegama 56 i 64 čiji su custom modeli došli prekasno i u neadekvatnoj količini.

Iz Asusa su izjaviki da jedino s čim smiju izlaziti na tržište su referentni hladnjaci, no polako se pripremaju da na tržište izbace custom modele. Dodatne infromacije ćemo dobiti tek krajem kolovoza ili rujna.

Više... Vaš Komentar Top
Amazon razvija Lord of the Rings MMO

Datum objave 12.07.2019

Amazon razvija Lord of the Rings MMO

Amazon_LOTR_MMO

Amazon je nedavno kupio prava na Lord of the Rings knjige od Tolkien imanja, isto tako poznata je činjenica da sam Jeff Bezos želi da se snimi TV serija bazirana na novom intelektualnom vlasništvu.

No kako sve ne bi ostalo na seriji koja može, a i ne mora osigurati povrat investicije u Amazonu su odlučili razviti i MMO smješten u Međuzemlju.

Na razvoju uz Amazon Game Studios radi i Leyou, tvrtka bazirana u Hong-Kongu. Planirano je da igra bude free to play te će biti dostupna na PC i mobilnim platformama.

Da ponovimo, igra je prvobitno najavljena prošle godine, no Amazon kao partner sve do sada nije bio potvrđen. Prema opisu Athlon Gamesa, radnja nadolazećeg MMO-a trebala bi biti smještena davno prije radnje LOTR trilogije koju smo gledali na velikim ekranima, a trebala bi uključivati „prostore, ljude i bića koja fanovi Tolkienovog svijeta nisu vidjeli“. Ovo zvuči gotovo identično informacijama koje imamo za Amazon LoTR TV seriju no dva projekta ne bi trebala biti povezana te se u ovom trenutku ne očekuje da će se međusobno nadopunjavati pričom.

Više... Vaš Komentar Top
ETRANET Grupa partner Ultre Europe 2019 za plaćanje MIFARE narukvicama

Datum objave 12.07.2019

ETRANET Grupa partner Ultre Europe 2019 za plaćanje MIFARE narukvicama

NXP_MIFARE_ 1

ETRANET Grupa je objavila kako se nastavlja višegodišnja suradnja s glazbenim festivalom Ultra Europe 2019 koji se i ove godine održava u Splitu 12-14. srpnja.

Za potrebe beskontaktnog plaćanja ETRANET je ove godine isporučio 78.000 narukvica koje će biti preferirano sredstvo za cashless payment na festivalu.

Zasnovane na tehnologiji MIFARE, ove prepaid top-up narukvice omogućuju svakom posjetitelju iznimno brzo izvršavanje transakcija jednostavnim približavanjem narukvice naplatnim terminalima koji će se nalaziti na svim prodajnim mjestima hrane, pića i brendirane robe tijekom trajanja festivala.

MIFARE je trgovačko ime tehnologije američke tvrtke NXP Semiconductors koja pokriva
širok raspon contactless smart card i proximity card proizvoda, potpuno kompatibilnih s
ISO/IEC 14443 Type A 13.56 MHz standardom. MIFARE proizvodi, bilo da je riječ o
narukvicama ili klasičnim karticama, spadaju u grupu pametnih kartica koje ne zahtijevaju
fizički kontakt sa čitačem, već se komunikacija odvija putem radio-signala (RFID) do
maksimalnog dometa od 5 centimetara.

Ovakve su narukvice sve popularnije na velikim događanjima, osobito višednevnim, jer u jednom, cjenovno prihvatljivom uređaju spajaju festivalsku ulaznicu sa sredstvom lakog i brzog plaćanja.

Više... Vaš Komentar Top
Preko 100 aplikacija prati nas i nakon što im zabranimo

Datum objave 09.07.2019

Preko 100 aplikacija prati nas i nakon što im zabranimo

spijuniranje

Navikli smo na ideju da bi trgovine aplikacija trebale sadržavati isključivo provjerene aplikacije koje ne bi trebale biti zlonamjerne. No, iako Apple i Google forsiraju da aplikacije moraju tražiti dozvole da koriste imenik, poruke, datoteke, kamere ili lokaciju nažalost postoje alternativni načini putem koji se naši podaci prebacuju dalje, čak i kada im eksplicitno zabranimo pristup.

U slučaju aplikacija za Android istraživači Međunarodnog računalnog instituta pronašli su da barem 1300 od ukupno 88000 aplikacija koje su provjeravali ima oko 50 alternativnih načina putem kojih zaobilaze dozvole koje im nismo dodijelili putem izbornika koji nam je dostupan putem sučelja za upravljanje dozvolama.

Rezultati su predstavljeni na Usenix Security konferenciji i tamo su posebno naglasili dva načina u kojima aplikacije s Play Storea zaobilaze restrikcije. Prvi je povezan sa Androidom kao operativnim sustavom i načinom na koji barata sa SDK knjižnicama kao na primjer Unity koji omogućije desecima aplikacija da pohrane unikatne identifikatore vašeg mobilnog uređaja.

Drugi način je nazvan „skriveni kanali“ gdje se koriste posebni načini putem koji se djele nedozvoljene informacije. Na primjer – SDK knjižnice kineske kompanije Baidu i Salmonads koriste SD karticu da pohrane informacije koje ne smiju slati dalje, a zatim im pristupaju s odgodom kako bi zaobišli ograničenja.

Google je nagradio istražitelje, no nije poznato na koji način te obećao da će pokrpati propuste u Android Q verziji svog operativnog sustava čiji glavni fokus će biti na privatnosti korisnika.

U svakom slučaju – Google ima sve veću odgovornost u svojim rukama koju više ne može i ne smije ignorirati s obzirom da se većina od 1300 aplikacija nalazi u „Trending“ djelu trgovine dovoljno dugo da ugroze stotine tisuća korisnika.

Više... Vaš Komentar Top
Amazon odgovoran i za proizvode trećih strana

Datum objave 09.07.2019

Amazon odgovoran i za proizvode trećih strana

amazon-marketplace-logo

Iako prodaje mnogo svojih stvari, polovica prodaje na Amazonu dolazi od treće strane koja prodaje putem njihove platforme. Trgovci mogu svoje proizvode čuvati i u Amazon skladištima ili ih sami slati direktno kupcima. Amazon, naravno, uzima dio zarade što im godišnje donosi oko 11 milijardi USD.

Sve je počelo slučajem kada je Amerikanka Heather Oberdorf kupila pseću ogrlicu (putem Amazon Marketplacea) od prodavača naziva “The Furry Gang“. Ogrlica je pukla godinu dana kasnije kada je šetala psa. Prilikom pucanja ogrlice, elastičan povodac istu je privukao te ju udario u lice, trgajući njezine naočale zbog čega je kompletno izgubila vid u jednom oku.

U svojim pokušajima nije uspjela kontaktirati Furry Gang te je podigla tužbu protiv Amazona u 2016. godini za neodgovornost, nepridržavanja jamstvenih odredbi te lažno predstavljanje. Okružni sud prvobitno je odlučio da Amazon ne može biti odgovoran s obzirom da nije direktno prodao proizvod te je od odgovornosti zaštićen zakonom iz 1996.

Oberdorf se žalila na odluku te je žalbeno vijeće odlučilo da Amazon ipak je odgovoran, djelomično jer omogućuje da se prodavatelji putem njihove stranice mogu „sakriti“ od kupaca te na taj način sam kupac nije u mogućnosti tražiti obeštećenje od originalnog prodavača.

Odvjetnik gospođe Oberdorf izjavio je da je pravo zadovoljstvo vidjeti da su se vremena promijenila te da trenutačna interpretacija zakona koji se tiču odgovornosti u slučaju prodaje neispravnih, dobara u Pennsylvaniji nisu adekvatni te su van doticaja s realnošću pogotovo kada se u obzir uzme Amazonova dominacija i monopol.

Iz Amazona nisu komentirali skučaj.

Više... Vaš Komentar Top
Apple navodno odustaje od butterfly switcheva za MacBook tipkovnice

Datum objave 09.07.2019

Apple navodno odustaje od butterfly switcheva za MacBook tipkovnice

Apple_butterfly

Ako ste ljubitelj ili mrzitelj Apple proizvoda definitivno ste upoznati s činjenicom da od početka korištenja butterfly-switch tipkovnica u 2015. godini Apple, odnosno korisnici, imaju velikih problema s tipkovnicama. Čak i bez drastičnih pogrešaka korisnika poput prolijevanja. Ne pomaže što je tipkovnicu gotovo nemoguće zamijeniti s obzirom da nije monitorana klasičnim vijcima te je praktički potrebno bušiti samo kućište. Apple je prepoznao problem te nudi opoziv, a ono što je zabrinjavajuće da je opoziv aktivan i za trenutačno aktualne modele.

No izgleda da bi navedenim problemima mogao biti kraj, analitičar Ming-Chi Kuo izjavio je da se očekuje da će Apple napokon početi koristiti „škarice“ ispod tipki u novom MacBook Airu koji će lansirati krajem godine, a promjena tipkovnice u MacBook Pro modelima očekuje se tokom 2020 godine.

Navodi se čak i proizvođač, u ovom slučaju tvrtka Sunrex iz Taiwana te informacija da bi sama tipkovnica, zbog načina na koji mehanizam funkcionira trebala biti nešto viša.

Više... Vaš Komentar Top
Alexa čuva transkripte kada i obrišete svoje podatke

Datum objave 08.07.2019

Alexa čuva transkripte kada i obrišete svoje podatke

amazon_echo_dot

Senator iz Američke države Delaware Chris Coon posalo je pismo Jeffu Bezosu, CEO-u Amazona vezano uz način na koji kompanija barata transkriptima koji se stvaraju prilikom interakcije s Alexom.

Jedna od najzanimljivijih stvari ticala se pitanja koliko dugo Amazon čuva transkripte „razgovora“, ako ih korisnici obrišu, za što Amazon navedene transkripte koristi te koje korake poduzimaju kako bi se anonimizirali identiteti korisnika. Odgovor je došao od Brian-a Husemana – potpredsjednika odjela za javnost i odgovori su poprilično uznemirujući.

Huseman je izjavio da korisnici mogu slušati i obrisati snimke razgovora povezane s vlastitim računom te obrisati pojedine snimke – iz određenog vremenskog razdoblja ili apsolutne sve kada god im odgovara.

„Kada klijent obriše glasovnu snimku, brišemo transkripte povezane s korisničkim računom, brišu se i klijentov zahtjev i Alexin odgovor. Odmah brišemo i transkripte s Alexih primarnih sustava pohrane podataka te se maksimalno trudimo da navedeni transkripti ne ostaju pohranjeni u nekim sekundarnim Alexinim sustavima“

Vezano uz detaljnija pitanja gdje korisnici koriste Alexu kao servis – pristup developera transkriptima ostaje trajno.

„Za mnoge tipove zahtjeva koji su upućeni preko Alexa – kada na primjer klijent zatraži pretplatu na Amazon Music, napravi narudžbu preko Amazon Fresha, zatraži prijevoz preko Ubera ili Lyfta, naruči pizzu preko Domina ili kupi nešto od digitalnog sadržaja Amazon kao i uključena treća strana obavezno mora čuvati potvrdu takve transakcije“

Kao promjer navode i neke druge zahtjeve poput stavljanja ponavljajućeg alarma ili podsjećanje na neku obljetnicu – Amazon se vodi pretpostavkom da čak i ako obrišete razgovor da to ne znači da želite obrisati i samu informaciju o alarmu ili podsjetniku na obljetnicu, jer bi to u konačnici značilo da Alexa ne bi bila u mogućnosti odraditi traženi zadatak.

Amazon, kao i svaki puta do sad, tvrdi da se transkripti i glasovne snimke koriste isključivo kako bi se Alexa bolje naučila razumjeti odgovore kupaca te bila u mogućnosti pružiti bolju transparentnost onoga što je čula te onoga što je dala kao odgovor.

Zbog mogućnosti za provjerom interakcija kroz „Voice History“ značajku, transkripti moraju biti povezani s korisničkim računom te nikao nisu anonimizirani.

Coons je u izjavi za CNET izjavio da Amazon odgovor ostavlja otvorenu mogućnost da transkripti nikad nisu obrisani sa svih Amazonovih servera, čak niti da su obrisali i snimke samih razgovora. No ono što je najgore Amazon nije pružio odgovor na pitanje koji sve podaci su dijeljeni s trećim stranama te na koji način treće strane koriste i kontroliraju navedene podatke.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 46 minuta

Iskra P-56 MIMO Antene - pitanje

Objavljeno prije 55 minuta

Metro Exodus

Objavljeno prije 1 sat

Pametni satovi

Objavljeno prije 3 sata

Kejbljving job!

Objavljeno prije 4 sata

Nadolazeći socketi, ploče i procesori

Novosti

Cooler Master u partnerstvu s AMD-om i MSI-em

Cooler Master je u partnerstvu s AMD-om i MSI-em pokrenuo #PlayFastPlayCool kampanju, koja se fokusira na nadogradivost i svestranost X570 matičnih ploča. PC bulideri sada mogu birati proizvode sve tri kompanije kako bi izgradili brz i dugo... Pročitaj više

Samsung PCIe 4.0 SSD ide do 8GB/s i 30TB

S izlaskom Ryzen 3000 procesora, X570 matičnih ploča i prve komercijalne upotrebe PCIe 3.0 standarda pojavilo se i nešto m.2 SSD diskova baziranih na Phisionovom PS5016 kontroleru koji nudi poprilično impresivne brojke. Naša recenzija je do... Pročitaj više

Microsoft, Sony i Nintendo – vjerojatnost i loot box

S obzirom na sve veću pojavu mikrotransakcija, a samim time i pojavom loot boxeva u gotovo svakoj prodavanijoj igri u priču su se uključili svi. Od pojedinih političara, agencija do čitavih država, a prema zadnjim informacijama i proizvođač... Pročitaj više

Japan i Južna Koreja – ograničenje izvoza, koje to nije

Prije gotovo mjesec dana pisali smo o trgovinskom sukobu Japana i Južne Koreje i špekulirali kako bi navedeno moglo imati jako veliki utjecaj na tržište NAND memorije, no izgleda da na svu sreću, akteri su shvatili kakav utjecaj na globalnu... Pročitaj više

Ranjivi driveri od preko 40 proizvođača, uključujući Intel, Nvidiju i AMD

Tvrtka Eclypsium, specijalizirani za računalnu sigurnost, nedavno je objavila izvješće „Screwed Drivers“, gdje su detaljizirali zadnje pronađenu kritičnu ranjivost dizajna modernih drivera za preko 40 proizvođača hardvera, koja omogućuje pr... Pročitaj više

Sve novosti