Geo Blokiranje i EU

Datum objave 09.04.2019 - Hrvoje Gregur

Geo Blokiranje i EU

Geo Blokiranje i EU

Steam

Europska komisija pokrenula je nekoliko velikih antitrust istraga prošle godine te iako većina spada u tehnološki dio IT-a neke se tiču i gaminga primarno zbog Geo Blokiranja te nepoštenih poslovnih praksi.

U izjavi od prije nekoliko dana EK je obznanila planove istrage te će tako detaljnije istražiti poslovnu praksu Valvea, Bandai Nemca, Capcoma, Zenimaxa, Focus Home Interactiva i Koch medie. Uz već poznatu informaciju da je Valve vlasnik Steama, ZeniMax je vlasnik Bethesde, a Koch Media drži vlasništvo nad Deep Silverom.

Prema riječima EK sve kompanije su potencijalno prekršile antimonopolske zakone primarno zbog održavanja različitih cijena u različitim EU zemljama

Očekuje se da će Valve, kao najveća platforma od navedenih, biti i pod najvećim okom. No s obzirom da su tek rani dani istrage – proći će popriličan broj godina prije no što se ikakva odluka ili presuda donese s obzirom da nakon odluke relevantnih institucija, tuženi imaju i pravo žalbe.

Više... Vaš Komentar Top
Intel – Data-centric innovation day!

Datum objave 09.04.2019

Intel – Data-centric innovation day!

Intel_Innovatioppn_Day_2019

Intel će danas lansirati nove enterprise proizvode. Neki će postati dostupni odmah, a neki kroz idućih nekoliko mjeseci. Za razliku od prije kada su predstavljanja bila u etapama – danas nas očekuje sve u jednom: Procesori, akceleratori, mrežne tehnologije i napredan compute.

Glavni dio današnjeg lansiranja predstavljaju Cascade Lake – novi serverski procesori, a tradicionalno biti će predstavljeni kroz paletu proizvoda partnera poput Della, HP-a, Lenova, Supermicra QCT-a i drugih.

Iako se ne koristi nova mikro arhitektura u odnosu na Skylake – zanimljivo je koliko nove tehnologije je Intel uspio ubaciti, a samo neke od bitnih novih značajki su hardverska mitigacija protiv Spectrea i Meltdowna, podrška za DC Optane memoriju (koju smo spomenuli jučer), povećanje broja jezgri u svakom razredu za oko 25%, podrška za duplu količinu i bržu memorije, povećanje radnih frekvencija i nove AVX 512 instrukcije. Kad AMD ne spava i nudi konkurenciju čak je i serversko tržište zanimljivo i donosi inovacije :)

Preuzimanje Altere prije nekoliko godina napokon je donijelo prve rezultate u vidu Intel Agilex SOC-a. Iako najavljen danas, prve isporuke se očekuju u Q3 ove godine. Intel Agilex nudi mješavinu hardverske akceleracije i konfiguracije, ali omogućuje i dodavanje 3-rd party chiplet ekstenzija koristeći njihovu EMIB tehnologiju. Intel najavljuje 40 TFLOP-sa DSP performansi i promovira njihovo korištenje u mješanom i preciznom machine learning okruženju. Agilex će biti proizveden u 10nm, a očekuje se hardverska podrška za bfloat16 i INT2 do INT8.

S mrežne strane Intel u ovom trenutku nudi popriličan broj 10 i 25 gigabitne mrežne infrastrukture za dana centre, a prije nekoliko godina predstavili su i 100G Omnipath tehnologiju, a očekuje se da će danas lansirati kontroler kodnog imena Columbiaville koji će nuditi brzine do 100 Gigabita.

Više... Vaš Komentar Top
Sony predstavo dva nova eksterna SSD-a

Datum objave 08.04.2019

Sony predstavo dva nova eksterna SSD-a

Tvrtka Sony predstavila je dva nova eksterna SSD diska, SL-M serije visokih performansi i standardne kompaktne SL-C serije. Ovi eksterni SSD diskovi posjeduju čvrstinu, veliku brzinu, hardversku enkripciju i nove softverske funkcije tako da fotografi i snimatelji mogu biti sigurni da su njihovi podaci zaštićeni, čak i u izazovnim okruženjima. Visoke brzine SL-M i SL-C serija omogućavaju brži rad prilikom obrade, uređivanja, kopiranja i skladištenja podataka.

Serije SL-M i SL-C imaju inovativno jednodijelno aluminijsko kućište s konstrukcijom otpornom na udarce u svim pravcima, koja korisniku pruža osjećaj sigurnosti tijekom skladištenja podataka. S ocjenom IP67, obje serije su otporne na prašinu, vodootporne i imaju otvor USB Type-C koji je vodootporan čak i bez poklopca. Podaci su također zaštićeni, čak i ako padnu u vodu do dubine od jednog metra. Eksterni SSD diskovi su dugotrajni i mogu izdržati pritisak do 6000kg i savijanje do 2000kg i padove s visine do tri metra.

Serija SL-M visokih performansi ima izvanrednu brzinu čitanja i upisivanja podataka do 1000MB/s, dok standardna kompaktna SL-C serija ima impresivnu brzinu čitanja od 540MB/s i brzinu upisivanja od 520MB/s. Obje serije imaju USB 3.1 Gen 2 (USB Type- CTM) sučelje. Oba modela su dostupna u kapacitetima od 500GB, 1TB i 2TB. Serije SL-M i SL-C bit će u prodaji od jeseni 2019. godine, a cijena će biti naknadno potvrđena.

Više... Vaš Komentar Top
Intel Optane DIMM sada ima cijenu

Datum objave 08.04.2019

Intel Optane DIMM sada ima cijenu

Optane

Intel je početkom mjeseca predstavio DDR4 DIMM module koji mogu biti korišteni kao radna memorija ili kao pohrana pod nazivom „Optane DC persistent memory“ kao posebnu značajku svojih Cascade Lake procesora. Osim fleksibilnosti koju nudi kao memorija ili pohrana, u odnosu na klasične DRAM module nudi i prihvatljive cijene, ali i niže brzine, dok s druge strane nudi poprilično visoke brzine u odnosu na klasična storage rješenja u iznimno malom „form factoru“. Naravno sve ovo je rezervirano za nadolazeće Cascade Lake procesore.

Osim klasičnih DRAM modula sada će sistem integratori na izbor imati i kapacitete od 128, 256 i 512 GB što je ogroman skok u kapacitetu u odnosu na trenutno najveće dostupne 128 GB DDR4 module. S Optane DC memorijom maksimalna količina memorije u dual-socket serveru sada raste na 6.5 TB koje ćete od sada moći koristiti i za storage.

Cijene su sljedeće oko 800 USD za 128 GB Optane DIMM, oko 2600 USD za 256 GB te oko 8000 USD za 512 GB modul. Kao primjer ćemo navesti da trenutno dostupni 128 GB DDR4 ECC moduli imaju cijenu od oko 4500 USD.

Više... Vaš Komentar Top
TSMC i 5nm

Datum objave 08.04.2019

TSMC i 5nm

TSMC

TSMC je najavio da su završili dizajn infrastrukture za 5 nanomentarski proces, što predstavlja sljedeći korak u evoluciji gustoće i performansi. 5 nm proces poćivati će na drugoj implementaciji EUV tehnologije, nakon što se integrira u njihov 7 nm proces.

Prema izjavi TSMC-a 5 nm proces trebao bi omogućiti 1.8 puta veću gustoću u odnosu na 7 nm proces, 15% povećanja u radnim taktovima zbog napretka samog procesa, a kao primjer uzeli su Arm Cortex A72 jezgru. TSMC je ujedno predstavio i online alat za procesni razvoj i dizajn mikroprocesora koji je optimiziran za njihov 5 nm proces.

Više... Vaš Komentar Top
AMD i novosti na Computexu

Datum objave 08.04.2019

AMD i novosti na Computexu

AMD Computex

TAITRA, tijelo zaduženo za organizaciju Computexa najavilo je da će AMD CEO Dr. Lisa Su držati uvodni govor sajma. Međunarodna press konferencija & uvodni govor planirani su za 27. svibanje 2019. godine s glavnom temom „The Next Generation of High-Performance Computing“.

Osim što će glavni govor držati CEO AMD-a, ona će priliku iskoristiti i za lansiranje 3. generacije Ryzen procesora kodnog naziva „Zen 2“ te MCM – multi chip modula nazvanog „Matisse“ isto tako potvrđeno je da će se po prvi puta i službeno predstaviti i nova grafička arhitektura kodnog imena „Navi“ koja bi trebala predstavljati kompletno novu grafičku arhitekturu napravljenu u 7nm procesu.

Više... Vaš Komentar Top
Intel, Micron i nVidia traže povećanje federalnog budžeta za istraživanje za 3.5 milijardi $

Datum objave 04.04.2019

Intel, Micron i nVidia traže povećanje federalnog budžeta za istraživanje za 3.5 milijardi $

Od kad je SAD ZTE-u zabranio poslovanje na svom teritoriju Kina je počela ulagati mnogo veće napore u vlastiti razvoj mikroprocesora, a kao odgovor na to SAD je ponudio ukupno 1.5 milijardi USD za razvoj i istraživanja za narednih 5 godina.

„The Semiconductor Industry Association“ koja, između ostalih, predstavlja Intel, nVidia i Micron sada traži od federalne vlade da se taj iznos poveća na 5 milijardi USD, glavni dio obrazloženja se svodi na činjenicu da SAD u ovom trenutku kaska za Kinom u razvoju. Poseban naglasak žele staviti znanost materijala i razvoj novih poluvodiča. Uz same financije koje, kako tvrde, predstavljaju najveći kamen spoticanja razvoju novih tehnologija probleme im stvara i trenutačna imigracijska politika koja im drastično otežava.

Više... Vaš Komentar Top
GameStop prijavio rekordne gubitke u 2018. godini

Datum objave 04.04.2019

GameStop prijavio rekordne gubitke u 2018. godini

Final GameStop logo

Najveći maloprodajni lanac video igara u SAD-u ponovno je prijavio gubitke, no ove godine radi se o rekordu koji iznosi 673.000.000 USD. Prodaja hardvera, novog softvera i korištenog softvera značajno je potonula. Posebno se istaknula prodaja korištenog softvera koja je u 2018. godini potonula 13.2%

S obzirom da sama maloprodaja pada svugdje u svijetu ne čude rezultati koje je objavio GameStop, a najveći problem im stvara diginalna distribucija zbog koje su u 2017. godini zatvorili preko 150 maloprodajnih prostora.

S obzirom na gubitke koje uzrokuje klasična maloprodaja igara prošlih godina investirali su u Spring Mobile što im je donjelo gotovo 700.000.000 USD. Ove godine agresivno su krenuli i u E-Sports gdje surađuju s Invinite Esports, Envy Gaming i mnogim drugima te otvorili i vlastiti Performance Centar koji će služiti kao središnjica Complexity Gaminga, Esports organizacije, a sve u nadi kako bi napokon došli do uzlazne putanje i smanjili, a eventualno i eliminirali gubitke.

Više... Vaš Komentar Top
RTX 2080 Ti Overclock – 3GHz na dohvat ruke

Datum objave 04.04.2019

RTX 2080 Ti Overclock - 3GHz na dohvat ruke

Galax_record_2019

Prilikom overclocking eventa organiziranog od strane Galax-a (nVidia AIB vendor) u Hong Kongu postignut je poprilično impresivan overclock od visokih 2,94 GHz za GPU.

Sistem je baziran na prethodno spomenutoj Galax RTX 2080Ti u „Hall of Fame“ varijanti posebno pripremljenoj ovaj overclocking event. Korišten je Intel i9 9980XE, a sve skupa je kucalo na Asus Rampage VI Extreme Omega matičnoj ploči. Za hlađenje se koristio tekući dušik.

Test u kojem je zabilježen radni takt od 2,94 GHz je GPUPI, varijanta svima poznatog SuperPI programa namijenjenog visoko paraliziranim mikroprocesorima poput grafičkih kartica.

Osim rekorda u GPUPI testu, na eventu su postavljeni još neki rekordi od kojih je najinteresantniji Fire Strike Extreme, za pojedinačnu karticu, te je ljestvica sada podignuta na 23998 bodova pri čemu je navedena grafička kartica kucala na 2.805 MHz

Više... Vaš Komentar Top
Huawei i HONOR predstavili nove ciljeve

Datum objave 04.04.2019

Huawei i HONOR predstavili nove ciljeve

honor_20v_10l_24

Richard Yu, izvršni direktor i CEO Huawei Consumer BG, na svom službenom Sina Weibo profilu objavio je nove strateške ciljeve kompanije:

  • Huawei će postati najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu
  • HONOR će postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti na svijetu
  • Kompanija će podupirati HONOR u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja u tehnološke inovacije, distribucijske kanale i maloprodajne strategije, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda kod Honora i Huaweija. Oba brenda zadržat će napredno razmišljanje i pomoći u stvaranju inteligentnog i potpuno povezanog svijeta.

Richard Yu vjeruje da je Huaweijeva poslovna jedinica za privatne korisnike (Consumer BG) dosegla novu razinu,“ te da će „Huawei i HONOR ove godine vjerojatno postati najveći svjetski proizvođač pametnih
telefona.“

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 8 minuta

Automobili

Objavljeno prije 17 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 3 sata

Battlefield V

Objavljeno prije 4 sata

(riješeno) ACER Aspire ES1 332-C49 U, ne mogu instalirati Win10

Objavljeno prije 4 sata

AMD "Ryzen" (3rd Gen) Info thread

Novosti

Intel Core i3-10100 – procurio benchmark

Intelova ponuda procesora, mjesta koja popunjavaju u ponudi, a i tehničke specifikacije od izlaska Ryzen procesora plešu poprilično i čak gledanje njih samih jasno pokazuje nespremnost Intela na konkurenciju, pogotovo kada se uzme u obzir k... Pročitaj više

Intel i rezanje cijena

AMD je tokom zadnje dvije uspio ugrabiti značajan dio kolača iz ruku Intela zahvaljujući Ryzen i Threadripper procesorima koji su se pokazali kao odlična konkurencija i alternativa Intelovoj ponudi. Osim u desktop segmentu ozbiljna i Epyc s... Pročitaj više

iPhone SE 2: A13 Bionic i iP8 veličina za 399 USD?

U ovom trenutku širom interneta kruže glasine o nasljedniku iPhone SE, koji je službeno izašao prije 3,5 godine. Tokom prošlog tijedna analitičar Ming-Chi Kuo izjavio je da Apple od iPhone SE 2 modela još nije odustao, a zadnja tvrdnja došl... Pročitaj više

Windowsi 10 PRO za ispod 10 € kod Whokeysa

Whokeys, online platforma za prodaju softverskih licenci nudi svim PCEkspertašima 20% popusta na određene proizvode. Prodaju operativni sustav Windows 10 PRO, zatim pakete Office 2016 i 2019 Professional, ključeve za igre (Steam, Origin, Up... Pročitaj više

OECD - buduće oporezivanje IT giganta i bježanje u države niske porezne stope

OECD (Economic Cooperation and Development) u ovom trenutku cilja velike Internet kompanije koje koriste apsolutno svaku priliku kako bi zaradu prikazivali isključivo u zemljama s niskim poreznim stopama, a samim time i plaćali manje poreze... Pročitaj više

Sve novosti