Glasina: AMD se okreće MediaTeku za 5G modeme i Wi-Fi 6 kontrolere

Datum objave 08.09.2020 - Sanja Ledinek

Glasina: AMD se okreće MediaTeku za 5G modeme i Wi-Fi 6 kontrolere

Glasina: AMD se okreće MediaTeku za 5G modeme i Wi-Fi 6 kontrolere

laptop_generic

Prije mjesec dana MediaTek je najavio da su počeli proizvodnju 5G T700 modema, koji će se od početka 2021. koristiti u prijenosnicima temeljenim na Intel procesorima. Naravno, AMD nije želio kaskati za konkurencijom, i također su se obratili MediaTeku.

Prema pisanju DigiTimesa, kao prvi korak dogovorena je suradnja oko prilagođenih Wi-Fi 6 kontrolera, a u planu je realizacija suradnje oko 5G modema usmjerenih na uporabu u sustavima temeljen na Ryzen procesorima.

Prve plodove suradnje AMD-a i MediaTeka na ovom području trebali bi vidjeti sljedeće godine, ali još nije poznato jesu li kontroleri namijenjeni i stolnim računalima.

Na kraju podsjetimo, za razliku od Intela koji godinama samostalno izrađuje vlastite Wi-Fi kontrolere i primjenjuje svoje vPro tehnologije za poslovna prijenosna računala u vlastitim WiFi adapterima, AMD nema takav potencijal. U tom pogledu su u potpunosti ovisni o nezavisnim dobavljačima. Prijenosna računala s AMD procesorima trenutno uključuju Wi-Fi kontrolere drugih proizvođača. Često se koriste wlan adapteri tvrtke Intel i RealTek. Te dvije marke kontroliraju gotovo cijelo tržište.

Više... Vaš Komentar Top
Firefox 81 za Android donosi funkciju automatskog zatvaranja kartice

Datum objave 08.09.2020

Firefox 81 za Android donosi funkciju automatskog zatvaranja kartice

firefox_81

Mozilla je integrira značajku automatskog zatvaranja neiskorištenih i otvorenih kartica u Firefoxu 81 za Android. Pretpostavljamo radi približno isto kao i značajka koja je u Appleovom pregledniku Safari od iOS-a 13.

Prema pisanju web stranice Ghacks.net, ova značajka onemogućena je prema zadanim postavkama. Svi oni koji ju žele koristiti mogu je ručno uključiti te usput odabrati zatvaranje kartica nakon dana, tjedna ili mjeseca. Primjerice odaberete li opciju da vam se zatvore sve otvorene kartice u proteklom tjednu koje nisu bile aktivne u tom periodu, sve će biti zatvorene. Firefox 81 je u beta verziji i konačna inačica bit će dostupna kasnije ovog mjeseca.

 

Više... Vaš Komentar Top
AMD skriva uskršnja jaja u Fortniteu: dolazi Big Navi?

Datum objave 07.09.2020

AMD skriva uskršnja jaja u Fortniteu: dolazi Big Navi?

fortnite

Čini se da bi AMD napokon mogao lansirati svoje RX 6000 video kartice koje već dugo obećavaju. Moguću referencu na seriju RX 6000 otkrila je streamerica MissGinaDarling. Na Twitteru je objavila sliku izvještaja, a potpredsjednik i generalni direktor AMD-ove Radeon divizije čestitao je streamerici na otkriću ovog uskrsnog jaja.

O čemu se točno radi? Ako u AMD Battle Areni prilagođenom direktoriju Fortnitea, unesete četveroznamenkasti kôd ‘6000’, na ekranu se pojavljuje tekst “Nešto veliko dolazi u AMD-ovu borbenu arenu”.

Ovaj tekst je odmah mnogim gamerima sugerirao dolazak Radeon RX 6000 serije video kartica, takozvane Big Navi, zasnovane na RDNA2 arhitekturi. Trenutne grafičke kartice zasnovane na Navi objavljene su u seriji RX 5000.

Hoće li ovo biti snažan odgovor na prije nekoliko dana  objavljene  video kartica NVIDIA serije GeForce RTX 30  na Ampere arhitekturi? Budući da je  RDNA 2 arhitektura izgrađena uz pomoć TSMC-ove 7nm procesne tehnologije, dok je Ampere zadovoljen sa 8nm od Samsunga, stručnjaci su uvjereni da je učinkovitost prvih puno veća od onih drugih.

Isto tako je AMD još u ožujku najavio da će se performanse po vatu poboljšati za 50 posto u odnosu na trenutnu generaciju Navi GPU-ova.

Međutim, prerano je donositi bilo kakve zaključke dok ne postoje nezavisni testovi i ne budu poznate službene specifikacije. Svaki odgovor je još uvijek samo na razini nagađanja i glasina.

Inače novi GPU Ampere arhitekture za GeForce uključuje četiri skupine “CUDA jezgri” kao i prije, ali šesnaest INT32 aritmetičko-logičkih jedinica postaje još šesnaest cjelovitih FP32, pa sada svaki SM uključuje četiri skupine od 32 CUDA jezgre. To znači da možete udvostručite računsku snagu u FP32 po potrebi, ali i dalje imati mogućnost izvršavanja INT32 naredbi nešto učinkovitije kada je to potrebno. Nije sto posto učinkovit jer je FP32 sklop za izvođenje puno jednostavnijih INT32 izračuna, ali čini nešto.

Možda je samo zabrinjavajuće, što  izgleda da NVIDIA ima ekskluzivna prava na novu brzu GDDR6X memoriju i   proizvođači su ograničeni  ugovorima i neće prodavati naprednu memoriju AMD-u.  Ali vrijeme će pokazati istinitost i ove glasine.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA predstavila Reviewer Toolkit za precizno mjerenje performansi GPU-a

Datum objave 07.09.2020

NVIDIA predstavila Reviewer Toolkit za precizno mjerenje performansi GPU-a

nvidia-reviewer-toolkit-ldat_1

Svi volite čitati recenzije prepune opsežnih informacija o određenom proizvodu, ali ponekad je to težak zadatak jer zahtijeva materijalne i tehničke resurse. Za recenzente, tech entuzijaste i servisere, NVIDIA je stvorila višeplatformski set za testiranje grafičkih kartica pod nazivom Reviewer Toolkit. Omogućava točno mjerenje broja okvira, kašnjenje i snagu koju video kartica troši.

nvidia-reviewer-toolkit-ldat_2

NVIDIA Reviewer :Toolkit  uključuje tri alata:

LDAT za analizu latencije

NVIDIA je stvorila poseban alat  za analizu prikaza latencije. To je  diskretni hardverski analizator koji koristi senzor osvjetljenja za brzo i točno mjerenje izlazne latencije.

PCAT za analizu snage  (Power Capture Analysis Tool)

Kombinacija je hardvera i softvera koji precizno mjeri performanse po vatu i ukupnu snagu grafičke kartice. Alat je PCI Express usponska kartica koja se uklapa između grafičke kartice i matične ploče.

nvidia-reviewer-toolkit-ldat_3

Softver Frame View

Ovo je softverski alat za mjerenje performansi i prikupljanje podataka s hardverskih instrumenata. Ne opterećuje sustav i ne utječe na performanse. Sve prikupljene metričke vrijednosti mogu se prikazati u sloju tijekom testiranja. Alat ima ugrađene mogućnosti za generiranje detaljnih izvješća. Frame View 1.1 već je dostupan za preuzimanje.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedna ponuda poslova s posao.hr

Datum objave 06.09.2020

Tjedna ponuda poslova s posao.hr

posao_hr

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Apsolon d.o.o. zapošljava savjetnika u timu za digitalni konzalting (m/ž). Mjesto rada je Zagreb, a rok prijave 13.9. Uvjet je relevantno profesionalno iskustvo u radu s digitalizacijom, digitalnom transformacijom optimizacijom procesa i slično. Potrebne su napredne komunikacijske, prezentacijske i društvene vještine. Aplicirajte.

Intralot traži sistem administratora – Linux (m/ž) u Zagrebu. Rok prijave je 18.9. Prednost donose poznavanje VMware tehnologija, Docker-a, Kubernetes-a, razumijevanje rada mrežne opreme. Uvjeti su barem dvije godine radnog iskustva u administraciji GNU / Linux operacijskih sustava te sposobnosti rješavanja problema. Provjerite više i prijavite se ovdje.

Digitalni klik d.o.o. zapošljava u Zagrebu na pozicijama: Senior Cloud Developer (m/ž), DevOps Engineer (m/ž) i Mid / Senior .NET developer (m/ž). Poslodavac nudi rad u novom i modernom okruženju s najnovijim platformama i alatima, profesionalni rast i razvoj, edukacije i seminare. Aplicirajte.

Meritum Soft d.o.o. zapošljava Android Developer-a (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a rok prijave 16.9. Uvjeti su visoka stručna sprema informatičkog područja, minimalno dvije godine radnog iskustva na traženim poslovima, razumijevanje procesa softvera, dobro poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu. Od kandidata se očekuje samostalnost u radu, timski rad, odgovornost u radu te sposobnost analize i rješavanja problema. Aplicirajte.

iCom d.o.o. zapošljava na poziciji Operater i Team Leader u sektoru telemarketinga (m/ž) sa znanjem talijanskog jezika. Lokacije rada su Pula i Rijeka, a rok prijave 24.9. Poslodavac nudi posebne pogodnosti kao što su edukacija, mlado i stimulativno poslovno okruženje, po potrebi rad od kuće, mogućnost stalnog zaposlenja te ostvarenja bonusa. Uvjeti su posjedovanje izuzetnih komunikacijskih vještina, ozbiljnost i odlučnost, poznavanje talijanskog jezika i rada na računalu. Prijavite se.

Swiss Digital AG zapošljava na poziciji Angular frontend developer (m/ž). Lokacije rada su Osijek, Varaždin i Zagreb, a rok prijave 11.9. Uvjeti su minimalno dvije godine iskustva u web development-u. Poželjno je znanje njemačkog jezika i iskustvo rada na međunarodnim projektima. Prijavite se.

Pliva traži koordinatora digitalnih platformi (m/ž) i analitičar u Centru financijskih aktivnosti (m/ž). Mjesto rada je Zagreb, a rok prijave 9.9. Potrebna je viša ili visoka stručna sprema ekonomskog ili tehničkog usmjerenja. Provjerite više i aplicirajte na linku.

Dekra za potrebe klijenta zapošljava Mid – Senior Android Developera (m/ž). Mjesto rada je Velika Gorica, a rok prijave 14.9. Potrebno je minimalno dvije ili tri godine rada s Android SDK tehnologija. Poželjno je iskustvo rada s popratnim tehnologijama XML, JSON, REST, RxJava, Kotlin. Prijavite se.

Strabag zapošljava na pozicijama: Mitarbeiten IT Servicedesk (m/ž), Mitarbeiter internationale Client – Software – Bereitstellung (m/ž), Senior Software Developer (m/ž), Suradnik u IT odjelu i telekomunikacijama (m/ž), Mitarbeiter im Bereich IT – Einkauf (m/ž). Mjesto rada je Zagreb. Provjerite uvjete i prijavite se na linku.

Tvrtka yoummday GmbH zapošljava na poziciji Work from Home – Kundenservice im Home-Office, Europaweit (m/ž). Poslodavac nudi fleksibilno radno vrijeme, stabilna primanja i iznadprosječna primanja. Očekivana je mjesečna plaća do 4.000 eura. Traže se komunikativnost i orijentiranost na korisnika te razumijevanje korisnika. Posao se radi od kuće, a rok prijave je 30.9. Aplicirajte.

Sretno kandidatima!

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G – snažniji od Intel Core i5

Datum objave 04.09.2020

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G - snažniji od Intel Core i5

snapdragon-8cx

Snapdragon 8cx Gen 2 5G ARM čipset, posebno je dizajniran za Windows računala. Dijeli isti 7nm proizvodni proces kao i njegov prethodnik, Snapdragon 8cx.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-2

Prema proizvođaču, pruža oko 18% više performansi u odnosu na 10. generaciju Intel Core i5 procesora s TDP-om od 15 W i  TDP-om od 7W u odnosu na hibridni Core i5 (Lakefield) s TDP-om od 7 W. Uz to, novi čip nadmašuje spomenute konkurente u pogledu performansi po vatu.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-3

Ima osam Kryo 495 jezgri, podršku za LPDDR4 memoriju na radnom taktu do 2.133 MHz. GPU je Qualcommov Adreno 680 “Extreme”, koji je i dalje najmoćniji GPU tvrtke do danas. Uz to, novi SoC podržava i NVMe SSD-ove i UFS 3.0 pohranu.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-4

Ostale komponente i značajke uključuju Qualcomm 685 DSP, Spectra 390 ISP s podrškom za kamere do 32 MP sa Zero Shutter Lag (ZSL) ili dvostruke 16 MP i 4K snimanjem video zapisa pri 30 sličica u sekundi i  4. generaciju AI Engine s performansama 9 TOPS-a  za razne primjene. Qualcomm Aqstic audio tehnologija u ovom čipu donosi podršku za potiskivanje odjeka i/ili buke, Hi-Fi audio s podrškom za virtualni surround zvuk.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-5

Proizvođač čipova obećava da će uređaji temeljeni na novom čipu moći pružiti više od 25 sati autonomije, što bi trebalo biti dovoljno za nekoliko dana rada bez punjenja. To znači da korisnici računala  mogu ostati produktivni bez da se stalno brinu o mjestu najbližeg utikača.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-vs-Intel-Core-i5

Platforma podržava i Qualcommov FastConnect 6800 podsustav za mobilno povezivanje, koji donosi podršku za Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) i Bluetooth 5.1. Naravno, integrirani Snapdragon X24 modem podržava 4G LTE, ali po želji može podržavati i 5G NR (oba ispod 6GHz ili mmWave) ako je uparen s diskretnim Snapdragon X55 modem-RF sustavom.

Svi detalji dostupni su na stranici proizvođača.

Više... Vaš Komentar Top
Intel mijenja korporativni logotip i ima novi jingle

Datum objave 04.09.2020

Intel mijenja korporativni logotip i ima novi jingle

intel_logo_2020_1

Intel je odlučio osvježiti korporativni logotip tvrtke što se dogodilo tek treći put u njezinoj povijesti. Posljednja promjena dizajna logotipa bila je 2006. godine.

intel_logo_2020_2

Sada je tvrtka odlučila umjesto poznatog kružnog logotipa u centar postaviti  jednostavnije malo slovo “i”, ali  plava boja ostaje i dalje najistaknutija boja. Dodane su nove varijante s proširenom paletom boja kako bi se dodala veća dubina i modernizirao vizualni identitet.

intel_logo_2020_3

Logotip je prerađen kako bi bolje pokazao Intelovu predanost rješavanju svjetskih izazova poput klimatskih promjena, digitalne podjele i nedostatka raznolikosti u današnjoj tehnološkoj industriji.

intel_logo_2020_4

Osim logotipa, redizajnirane su naljepnice “Intel Inside” za računala. Napravili su i cijelu web stranicu koja pokriva razne promjene i kako će novi logotipi izgledati na stvarnim proizvodima.

Objavljen je i  video o stvaranju novog logotipa u kojem se pojavljuju crtice iz povijesti stvaranja vizualnog identiteta od 1969.  godine. Na kraju minutnog videa možete poslušati ažurirani zvuk pet nota, koji je izvorno debitirao u televizijskoj reklami za Intel 1994. godine i postao zaštitni znak reklama brenda.

Više... Vaš Komentar Top
Micron predstavio video memoriju GDDR6X od 19,5 Gb/s na 1,35 V

Datum objave 04.09.2020

Micron predstavio video memoriju GDDR6X od 19,5 Gb/s na 1,35 V

micron_gddr6x_1

Micron je pokazao svoju video memoriju GDDR6X standarda koja se ugrađuje na nove kartice RTX serije 3000. Ključna značajka je znatno povećana propusnost u odnosu na GDDR6, s brzinom prijenosa podataka koja može ići ukorak s inovacijama u igrama i aplikacijama koje zahtijevaju puno podataka.

Kako bi osigurao visoke memorijske performanse, Micron je koristio pulsnu amplitudnu modulaciju u četiri razine (PAM4).  Ova tehnologija omogućuje prijenos dva bita po taktu, čime se dvostruka širina pojasa udvostručuje na istoj frekvenciji.  Istodobno, brzina prijenosa podataka pri korištenju GDDR6X veća je za 30 % od one GDDR6 – 21 Gb/s po kontaktu nasuprot 16 Gb/s, a ukupna propusnost veća je od 1 TB/s uz “plafon” od 700 GB/s od prethodnih rješenja.

micron_gddr6x_2

Osim toga, budući da udaljenost do procesora u velikoj mjeri određuje buku koju sustav podnosi, zato ćete na tiskanim pločama RTX 30 vidjeti GDDR6 čipove mnogo bliže jedni drugima i mnogo bliže GPU-u nego u prethodne generacije.
Osim za grafičke kartice, Micron ovu vrstu memorije namijenio je za računalstvo visokih performansi, profesionalne zaslone i opremu za umjetnu inteligenciju, tako da neće biti ekskluzivno za Nvidiju ili AMD.

Micronovi GDDR6X čipovi s kapacitetom od 1 GB i brzinama od 19 do 21 Gb/s sada su dostupni tvrtkinim partnerima, a moduli od 2 GB pojavit će se 2021. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm Snapdragon 732G donosi 15 % više grafičke snage

Datum objave 03.09.2020

Qualcomm Snapdragon 732G donosi 15 % više grafičke snage

snapdragon_732g_1

Snapdragon 732G je mala nadogradnja izuzetno popularne 730G mobilne platforme  za Android pametne telefone srednje klase.

Snapdragon 732G  proizveden je u 8-nanometarskom Samsungovom procesou. Procesorska jedinica koristi istu big.LITTE arhitekturu s dvije Kryo 470 (Cortex-A76) jezgre overclockirane s 2,2 na 2,3 GHz u odnosu na prethodni  proizvod, i šest  Kryo 470 (Cortex-A55) na 1,8 GHz. Za grafiku brine Adreno 618. Integrira isti procesor digitalnog signala Hexagon 688 i slike Spectra 350.

Može podržati zaslone do razlučivosti 3.360 × 1.440 piksela, dvije kamere od 22 MP ili jednu od 48 MP do 192 MP.  Istovremeno podržava Elite gaming, HDR10, 4K HDR10 PQ, reprodukciju video zapisa HLG itd.

snapdragon_732g_2

Ostatak specifikacija ostaje  nepromijenjen u odnosu na 730G,  poput podrške za Quick Charge 4+,  Bluetooth 5.1, aptX audio tehnologiju, USB 3.1 standard,   Wi-Fi 802.11ac, LTE X15  modema s maksimalnom brzinom prijenosa podataka  Cat.15/Cat.13. Kompatibilan je s NFC i USB tipom C sučelja.

Očekuje se da će ovaj SoC koristiti veliki broj pametnih telefona, budući da i SD730G pogoni jeako veliki broj uređaja. Prvi među njima bit će Poco X3, čiji  je debi najavljen za 7.rujna.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek Helio G95 novi SoC namijenjen gamingu

Datum objave 03.09.2020

MediaTek Helio G95 novi SoC namijenjen gamingu

helio_g95

MediaTek Helio G95 bit će najmoćniji  gaming procesor tvrtke do sada. Aplikativni procesor ima  dvije  Cortex- A76 jezgre na  2.05 GHz i   šest  energetski učinkovitih  Cortex-A55. Grafičku obradu izvodi Mali-G76 MC4 GPU s frekvencijom do 900 MHz. MediaTek napominje da je Helio G95 5% brži od Helio G90T prilikom testiranja referentne vrijednosti na AnTuTu, a GPU rezultat povećan je za 8% kada je testiran na Manhattanu 3.0.

Helio G95 je 4G čip s podrškom za 4G  mreže,  Cat-12DL / Cat-13UL, do 10 GB LPDDR4x RAM-a    i  256 GB UFS 2.1 flash  memorije.

Može se uspješno nositi s  kamerama rezolucija do 64 MP,   kodirati / dekodirati 4K 30fps videozapise.   Sa značajkom   AI Super Resolution zaslona,  čip može uštedjeti do 75% mrežne propusnosti prilikom strujanja sadržaja u razlučivosti do 720p s Netflixa, Prime Video i Hotstara.

Budući   je gaming SoC, donosi Hyper Engine tehnologiju i s inteligentnim predviđanjem povezivanja Wi-Fi i LTE mrežama, dinamičko upravljanje  CPU-om, GPU-om i memorijom. Također   ga odlikuje  DSP za malu potrošnju energije, podrška  rezolucija zaslona 2.520 × 1.080 piksela i brzina osvježavanja od 90 Hz te HDR10.

Prvi modeli pametnih telefona koji će koristiti novi hardver pojavit će se na tržištu ovog mjeseca.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Koji mode APPLE MAC racunala odabrati

Objavljeno prije 7 minuta

Trazim savjet, mislim da trebam novi ruter?

Objavljeno prije 14 minuta

Uzishop.hr (infomacije i iskustva)

Objavljeno prije 20 minuta

Uredjaji za gaziranje (Sodastream, SodaCo)

Objavljeno prije 24 minute

Električni romobili i bicikli

Novosti

Solidigm novi P41 Plus solid-state diskovi za potrošače

Solidigm, predstavlja P41 Plus solid-state disk sa Synergy optimiziranim softverom koji može  uz ostalo poboljšati performanse, kroz samoučenje i analizu korisničkih navika. Solidigm je nova neovisna tvrtka nastala akvizicijom Intelovog NAN... Pročitaj više

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft je objavio novu aplikaciju Outlook Lite za Android telefone s malom količinom memorije i područja s nepouzdanom mrežnom vezom, uključujući 2G i 3G globalne mreže. Aplikacija Outlook Lite je veličine 5 MB , što je znatno manje u us... Pročitaj više

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel je sredinom lipnja objavio svoju prvu diskretnu grafičku karticu Arc A380 za stolna računala, ali uglavnom je bila ograničena na tržište računala u Kini (GUNNIR i ASRock). Sada je konačno spremna za globalno tržište. ASUS i MSI su međ... Pročitaj više

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Zamjena baterija na mobilnim uređajima nije jeftina. Kako bi se što više odgodio odlazak do servisa mnogi primjenjuju poznate preporuke o punjenju baterija. Neke su legitimne, druge samo mit. U ovom članku razotkriti ćemo nekoliko najčešćih... Pročitaj više

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.11]

SK Hynix , Facebook, Apple, Sapphire, Google Stadia..... SK Hynix razvija DDR5 DRAM CXL memoriju koja podržava PCIe 5.0 x8 kanala Južnokorejski SK Hynix najavio je uzorke CXL 2.0 memorije temeljene na DDR5 RAM-u i PCIe (Peripheral Component... Pročitaj više

Sve novosti