Glasina – Play Station 5, predobro da bi bilo istinito?

Datum objave 11.04.2019 - Hrvoje Gregur

Glasina – Play Station 5, predobro da bi bilo istinito?

Glasina - Play Station 5, predobro da bi bilo istinito?

ps

Nedavno se na Pastebinu pojavio post gdje je navedena poprilično velika količina detalja vezana uz novu Sony konzolu. Naravno sve ovo uzmite sa poprilično velikom količinom soli s obzirom da osim navedenog posta, ne postoje nekakve dodatne informacije koje bi išta od navedenog mogle potvrditi:

  • Izlazak u 2020. godini
  • Unazad kompatibilna
  • Korištenje fizičkih kopija ili skinutih igara
  • 7 nm custom CPU AMD Ryzen procesor 8C/16T
  • 7 nm custom GPU AMD Navi 14 teraflopsa
  • 24 GB GDDR6 i 4 GB DDR4 (za OS)
  • 2 TB „HDD“ i korištenje Nand Flash memorije
  • neka vrst Ray Tracinga, VR, 4K i 8K upscaling, PSVR2 tehnologija i Dualshock 5 kontroler s kamerom za VR

Ono što neimenovani developer iz EU tvrdi da će konzola biti prodavana za 500 USD te da će Sony pri lansiranju gubiti po 100 USD po konzoli. Što ne zvuči toliko nevjerojatno s obzirom da su navedenu taktiku koristili u prošlosti.

Uglavnom – živi bili pa vidjeli.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Gonzalo

Datum objave 11.04.2019

AMD Gonzalo

AMD Embeded

Prve glasine oko AMD Gonzalo Soc-a koji bi trebao pogoniti Next Gen konzole pogodile su nas u siječnju 2019. u vidu ES varijante oznake 2G16002CE8JA2_32/10/10_13E9, bazirane na Zen+ ili Zen2+ arhitekturi i ako ste koristili Marvinov AMD Codname Decoder mogli ste doći do zaključka da se radi o procesoru s 8 jezgara s baznim taktom od 1 GHz i 3.2 GHz turbo boostom.

Danas se navodno nakratko pojavio u drugačijoj varijanti u 3DMarkovoj bazi ZG16702AE8JB2_32/10/18_13F8 što bi označavalo povećanje takta s 1.0 GHz na 1.6 GHz te naravno promjenom steppinga s A2 na B2 što je klasična oznaka koja predstavlja napredak u razvojnom procesu. Ono što je još zanimljivije od potencijalnog 8 jezgrenog Ryzen procesora je i činjenica da Navi 10, grafički dio čipa prema dekoderu isto tako ima popriličan skok s 1 GHz na 1.8 GHz.

 

Više... Vaš Komentar Top
Apple razbija iTunes u tri mušketira

Datum objave 11.04.2019

Apple razbija iTunes u tri mušketira

apple_marzipan

Apple je najavio da u idućoj verziji macOS-a da će podijeliti iTunes na tri djela. Podjela će biti ovisno o vrsti sadržaja, tako da će Apple korisnici ubuduće koristiti posebne aplikacije za TV, glazbu i podcast. Informacija je potvrđena od strane Apple developera, Guilherme Ramba i Steve Troughton-Smitha.

Nove aplikacije biti će bazirane na projektu Marzipan čiji cilj je olakšati developerima transformaciju aplikacija iOS aplikacija na macOS, tako što će omogućiti da obje platforme dijele zajedničku kodnu bazu. Prvi rezultat toga vidjeli smo već prošle godine s redizajniranom News aplikacijom, a uskoro se očekuje i redizajn aplikacije Books koja je svoje osvježenje već dobila u macOS verziji. Isto tako potvrđeno je da sam iTunes neće nestati preko noći primarno zbog podrške za stare uređaje poput iPodova s obzirom da su se iPod Shuffle i Nano prodavali sve do 2017. godine. Koliko dugo će podrška za iTunes biti aktiva, ostaje za vidjeti.

Više... Vaš Komentar Top
Facebook AI i izbori

Datum objave 10.04.2019

Facebook AI i izbori

Facebook

Facebook se u ovom trenutku nalazi u središtu nekoliko skandala i kritika zbog pristupa podacima, reguliranju sadržaja koji se pojavljuju na njihovoj platformi te ulažu velike napore kako bi uspjeli identificirati lažne i zlonamjerne vijesti i korisničke račune koji krše njihovu politiku. S obzirom na količinu ljudi koja koristi platformu, moderacija iste, a i podataka kojim raspolažu je poprilično velik posao.

Od predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine, kada su otkrili rusko ometanje, Facebook ulaže velike napore kako bi spriječio ometanje izbornih procesa koristeći njihovu platformu. S obzirom da navedeno traži obradu velike količine podataka od nedavno u tom poslu koriste umjetnu inteligenciju.

Kako se u Indiji bliže izbori u njihovoj najmnogoljudnijoj regiji o kojoj ovisi krajnji rezultat izbora, tako je sve očitija taktika dezinformiranja i korištenje lažnih vijesti. AI, javljaju iz Facebooka, je poprilično uspješan u identifikaciji i brisanju takvog sadržaja. Za sada izlaze s brojkom od oko milijun blokiranih računa globalno na dnevnoj bazi, od čega je samo 700 grupa i korisničkih računa blokirano u Indiji tokom prošlog tjedna.

Uz umjetnu inteligenciju, Facebook zahtjeva sve političare koji koriste njihove usluge oglašavanja da verificiraju svoj identitet, a podaci se spremaju u javnu bazu podataka, što omogućuje veću transparentnost.

Iako su u ovom trenutku fokusirani na Indiju, inicijativu planiraju u kratko roku proširiti na još barem 24 jezika te redovito pokreću suradnju s trećim stranama vezanim uz provjeru činjenica. S obzirom na skore Američke izbore i probleme koje su imali u prošlosti biti će zanimljivo pratiti kako će društvene mreže utjecati na promociju njihovih kandidata 2020. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia – Turing obitelj dobiva novog člana

Datum objave 10.04.2019

Nvidia - Turing obitelj dobiva novog člana

nvidia_turing

Procurile su informacije da bi za otprilike dva tjedna Nvidia trebala predstaviti novi grafički čip GTX 1650, zamjenu za 1050Ti. Prema informacijama koje su procurile kartica bi trebala biti u rangu sa GTX 1060 3GB modelima, bez zahtjeva za dodatnim napajanjem.

Navodno bi pri samom lansiranju trebali biti i dostupni SFF i single slot modeli. Prema Wccftech-ovim navodima, GPU takt bi trebao iznositi 1.395MHZ s boost taktovima do 1.560MHz, očekuje se 4 GB GDDR5 memorije povezane sa 128-bitnom sabirnicom.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft i Chromium – nova verzija Edge-a

Datum objave 09.04.2019

Microsoft i Chromium – nova verzija Edge-a

ms_edge

Prošle godine Microsoft je iznenadio odlukom da razvijaju novu verziju svog Edge browsera baziranog na Chromiumu, a danas su prvi developer buildovi i službeno dostupni. Za sada su dostupne dvije varijante „Canary“ i „Developer“. Canary varijanta će biti nadograđivana svaki dan, dok će Developer build dobivati nadogradnje jednom tjedno. Očekuje se i „Beta“ build koja bi trebala nudi veću stabilnost.

Trenutne verzije nude punu podrpku za Chrome ekstenzije, a Microsoft ubrzano radi i na implementaciji sync podrške. U ovom trenutku Google je puno uložio u Chromium projekt, a zanimljivo je da Microsoft ima preko 150 commitova prihvaćenih u Chromiumu što otvara popriličan prostor optimizacijama za Windowse 10.

Trenutačni zahtjevi za obje varijante su Windowsi 10 x64, a Engleski jezik je jedini dostupan. Naravno Microsoft je najavio podršku i za druge operativne sustave poput 8 i 7, ali i macOS-a.

Više... Vaš Komentar Top
Geo Blokiranje i EU

Datum objave 09.04.2019

Geo Blokiranje i EU

Steam

Europska komisija pokrenula je nekoliko velikih antitrust istraga prošle godine te iako većina spada u tehnološki dio IT-a neke se tiču i gaminga primarno zbog Geo Blokiranja te nepoštenih poslovnih praksi.

U izjavi od prije nekoliko dana EK je obznanila planove istrage te će tako detaljnije istražiti poslovnu praksu Valvea, Bandai Nemca, Capcoma, Zenimaxa, Focus Home Interactiva i Koch medie. Uz već poznatu informaciju da je Valve vlasnik Steama, ZeniMax je vlasnik Bethesde, a Koch Media drži vlasništvo nad Deep Silverom.

Prema riječima EK sve kompanije su potencijalno prekršile antimonopolske zakone primarno zbog održavanja različitih cijena u različitim EU zemljama

Očekuje se da će Valve, kao najveća platforma od navedenih, biti i pod najvećim okom. No s obzirom da su tek rani dani istrage – proći će popriličan broj godina prije no što se ikakva odluka ili presuda donese s obzirom da nakon odluke relevantnih institucija, tuženi imaju i pravo žalbe.

Više... Vaš Komentar Top
Intel – Data-centric innovation day!

Datum objave 09.04.2019

Intel – Data-centric innovation day!

Intel_Innovatioppn_Day_2019

Intel će danas lansirati nove enterprise proizvode. Neki će postati dostupni odmah, a neki kroz idućih nekoliko mjeseci. Za razliku od prije kada su predstavljanja bila u etapama – danas nas očekuje sve u jednom: Procesori, akceleratori, mrežne tehnologije i napredan compute.

Glavni dio današnjeg lansiranja predstavljaju Cascade Lake – novi serverski procesori, a tradicionalno biti će predstavljeni kroz paletu proizvoda partnera poput Della, HP-a, Lenova, Supermicra QCT-a i drugih.

Iako se ne koristi nova mikro arhitektura u odnosu na Skylake – zanimljivo je koliko nove tehnologije je Intel uspio ubaciti, a samo neke od bitnih novih značajki su hardverska mitigacija protiv Spectrea i Meltdowna, podrška za DC Optane memoriju (koju smo spomenuli jučer), povećanje broja jezgri u svakom razredu za oko 25%, podrška za duplu količinu i bržu memorije, povećanje radnih frekvencija i nove AVX 512 instrukcije. Kad AMD ne spava i nudi konkurenciju čak je i serversko tržište zanimljivo i donosi inovacije :)

Preuzimanje Altere prije nekoliko godina napokon je donijelo prve rezultate u vidu Intel Agilex SOC-a. Iako najavljen danas, prve isporuke se očekuju u Q3 ove godine. Intel Agilex nudi mješavinu hardverske akceleracije i konfiguracije, ali omogućuje i dodavanje 3-rd party chiplet ekstenzija koristeći njihovu EMIB tehnologiju. Intel najavljuje 40 TFLOP-sa DSP performansi i promovira njihovo korištenje u mješanom i preciznom machine learning okruženju. Agilex će biti proizveden u 10nm, a očekuje se hardverska podrška za bfloat16 i INT2 do INT8.

S mrežne strane Intel u ovom trenutku nudi popriličan broj 10 i 25 gigabitne mrežne infrastrukture za dana centre, a prije nekoliko godina predstavili su i 100G Omnipath tehnologiju, a očekuje se da će danas lansirati kontroler kodnog imena Columbiaville koji će nuditi brzine do 100 Gigabita.

Više... Vaš Komentar Top
Sony predstavo dva nova eksterna SSD-a

Datum objave 08.04.2019

Sony predstavo dva nova eksterna SSD-a

Tvrtka Sony predstavila je dva nova eksterna SSD diska, SL-M serije visokih performansi i standardne kompaktne SL-C serije. Ovi eksterni SSD diskovi posjeduju čvrstinu, veliku brzinu, hardversku enkripciju i nove softverske funkcije tako da fotografi i snimatelji mogu biti sigurni da su njihovi podaci zaštićeni, čak i u izazovnim okruženjima. Visoke brzine SL-M i SL-C serija omogućavaju brži rad prilikom obrade, uređivanja, kopiranja i skladištenja podataka.

Serije SL-M i SL-C imaju inovativno jednodijelno aluminijsko kućište s konstrukcijom otpornom na udarce u svim pravcima, koja korisniku pruža osjećaj sigurnosti tijekom skladištenja podataka. S ocjenom IP67, obje serije su otporne na prašinu, vodootporne i imaju otvor USB Type-C koji je vodootporan čak i bez poklopca. Podaci su također zaštićeni, čak i ako padnu u vodu do dubine od jednog metra. Eksterni SSD diskovi su dugotrajni i mogu izdržati pritisak do 6000kg i savijanje do 2000kg i padove s visine do tri metra.

Serija SL-M visokih performansi ima izvanrednu brzinu čitanja i upisivanja podataka do 1000MB/s, dok standardna kompaktna SL-C serija ima impresivnu brzinu čitanja od 540MB/s i brzinu upisivanja od 520MB/s. Obje serije imaju USB 3.1 Gen 2 (USB Type- CTM) sučelje. Oba modela su dostupna u kapacitetima od 500GB, 1TB i 2TB. Serije SL-M i SL-C bit će u prodaji od jeseni 2019. godine, a cijena će biti naknadno potvrđena.

Više... Vaš Komentar Top
Intel Optane DIMM sada ima cijenu

Datum objave 08.04.2019

Intel Optane DIMM sada ima cijenu

Optane

Intel je početkom mjeseca predstavio DDR4 DIMM module koji mogu biti korišteni kao radna memorija ili kao pohrana pod nazivom „Optane DC persistent memory“ kao posebnu značajku svojih Cascade Lake procesora. Osim fleksibilnosti koju nudi kao memorija ili pohrana, u odnosu na klasične DRAM module nudi i prihvatljive cijene, ali i niže brzine, dok s druge strane nudi poprilično visoke brzine u odnosu na klasična storage rješenja u iznimno malom „form factoru“. Naravno sve ovo je rezervirano za nadolazeće Cascade Lake procesore.

Osim klasičnih DRAM modula sada će sistem integratori na izbor imati i kapacitete od 128, 256 i 512 GB što je ogroman skok u kapacitetu u odnosu na trenutno najveće dostupne 128 GB DDR4 module. S Optane DC memorijom maksimalna količina memorije u dual-socket serveru sada raste na 6.5 TB koje ćete od sada moći koristiti i za storage.

Cijene su sljedeće oko 800 USD za 128 GB Optane DIMM, oko 2600 USD za 256 GB te oko 8000 USD za 512 GB modul. Kao primjer ćemo navesti da trenutno dostupni 128 GB DDR4 ECC moduli imaju cijenu od oko 4500 USD.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Koji usisavač kupiti ???

Objavljeno prije 5 minuta

Preporuka USB memory sticka

Objavljeno prije 6 minuta

Policija, kazne, žalbe

Objavljeno prije 6 minuta

Noname kamere, koji software?

Objavljeno prije 10 minuta

mejl i ne slanje

Novosti

Kako povratiti izgubljene podatke s vašeg iPhonea?

Slučajno ste izbrisali podatke, fotografije, dopisivanja, video material, kontakte s vašeg iPhonea, a oni nisu bili spremljeni na iCloudu ili iTunesima? To može biti prava noćna mora, a svi koji su to jednom doživjeli zasigurno ne žele prol... Pročitaj više

Ljetna promocija: Besplatni Windowsi, ne propustite priliku!

Danas, uz zahtjeve suvremenog svijeta i brige o učinkovitosti koje dolaze s tim, moramo stalno ažurirati računala s najboljim i najnovijim softverom koji postoji. Windows 10 i Microsoft office već desetljećima su najučinkovitiji alati za šk... Pročitaj više

ADATA predstavlja Ultimate SU720

ADATA Technology predstavila je Ultimate SU720 – SSD uređaj koji se priključuje na SATA  sučelje propusnosti 6 Gb/s. Namijenjen je korisnicima koji se žele s tvrdog diska prebaciti na SSD. SU720 nudi visoke performanse i veliku pouzdanost p... Pročitaj više

Nvidia je imala odličan prvi kvartal 2021.

Nvidia je povećala prihod, dobit i prodaju igraćih video kartica! Nvidia je objavila izvješće za prvo tromjesečje fiskalne godine 2021. Prihod je iznosio 3,08 milijardi USD, što je godišnji rast za 39 postotna boda. Operativni profit porast... Pročitaj više

Intel kupio Rivet Networks i vratio Killer kartice

Intel je službeno najavio kupnju Rivert Networksa (ranije Bigfoot Networks), proizvođača poznatih Killer mrežnih kartica i ovim korakom se pobrinuo da više ne raste kao konkurencija. Koliko je to dobro za kupce pokazat će vrijeme, ali, to i... Pročitaj više

Sve novosti