Google Stadia – kruha i igara za svakoga

Datum objave 25.03.2019 - Hrvoje Gregur

Google Stadia – kruha i igara za svakoga

Google Stadia – kruha i igara za svakoga

Stadia

Google je nedavno predstavio svoju viziju gaming budućnosti. Radi se o cloud gaming servisu s kojim se Google nada da će svatko moći pokretati najnovije igre iz Chrome taba sa zavidnim performansama – naveliko se priča o 4k, 60FPS u roku 5 sekundi, bez ikakve instalacije. Obećavaju podršku za stolna i prijenosna računala te mobitele i tablete bez ikakve potrebe za snažnim dediciranim hardverom s obzirom da će se sve vrtiti preko Googleovih dana centrova.

Minimalni zahtjevi za 1080p su kontinuiranih 15mbps te latencija ispod 40ms.

Demonstracija je izvedena na primjeru Assassin’s Creed Odysseya te se id Software najavio da i njihov Doom Eternal dolazi na stadiu.

Google kao jednu od glavnih prednosti, u odnosu na slične servise poput GeForce Now i Playstation Now, navode svoju vlastitu infrastrukturu koja je rasprostranjena po čitavom svijetu kao i direktnu povezanost svojih datacentara.

Više... Vaš Komentar Top
Facebook – plain text security

Datum objave 25.03.2019

Facebook - plain text security

Facebook

Zadnji security leak dolazi nam iz Facebooka gdje su tokom rutinske provjere u siječnju otkrili da su lozinke nekih svojih korisnika interno čuvali u plain textu. Tvrde da su ispravili navedeni problem te da će obavijestiti korisnike.

Kontekst u koji treba staviti ovakav događaj je da se radi o lozinkama između 200 i 600 milijuna korisnika čijim računima, bez ikakvog nadzora, je imalo pristup oko 20 000 zaposlenika Facebooka.

Više... Vaš Komentar Top
ZEN 2 se bliži – Ryzen na popustu

Datum objave 25.03.2019

ZEN 2 se bliži - Ryzen na popustu

Ryzen

Na nekim zapadnim tržištima postalo  i spuštanje cijena stare (što se najčešće ipak ne odražava na naše tržište)  no zanimljivo je kako je AMD, za sad za tržište Sjeverne Amerike snizio cijene pa tako ako se nalazite preko bare Ryzen 2700 je na Amazonu snižen otprilike 25% te mu cijena sada iznosi 220 USD, a njihov, svima najinteresantniji, Ryzen 5 2600 kreće već od 165 USD, naravno treba imati na umu da su cijene bez ikakvih dodatnih davanja (PDV).

Ostaje se nadati da će se navedeni popusti uskoro pojaviti i na tržištu EU s obzirom da je najavljeni izlazak ZEN2 procesora prije isteka prve polovice godine što se poklapa sa Computexom koji kreće krajem srpnja.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA predstavlja Ultimate SU750

Datum objave 21.03.2019

ADATA predstavlja Ultimate SU750

SU750 (left)

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki. Zahvaljujući 3D NAND flashu, SSD-ovi Ultimate SU750 nude veće kapacitete pohrane od 256 GB, 512 GB i 1 TB. Uz SLC cachiranje ti pogoni mogu postići brzine čitanja/pisanja do 550/520 MB/s i tako ubrzavaju performanse PC-ja.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master MasterBox NR400 & NR600

Datum objave 20.03.2019

Cooler Master MasterBox NR400 & NR600

cm_nr600

Cooler Master je pokazao dva nova kućišta, NR400 i NR600 namijenjena mATX, odnosno ATX pločama.Oba ih karakterizira zanimljiv izgled s prozirnim bočnim i prednjim stranicama, optimalne termalne performanse, i dobre karakteristike za aranžiranje kabela. Manje ima preporučenu cijenu od 60, a veće 70 €.

Više... Vaš Komentar Top
Ul pokazao multi-GPU tech demo za Google Stadiu

Datum objave 20.03.2019

Ul pokazao multi-GPU tech demo za Google Stadiu

UL je na GDC-u 2019 pokazao tech demo za cloud-based multi-GPU renderiranje na Stadia platformi. Demo pokazuje kako razvojni studiji mogu iskoristiti multi-GPU renderiranje za stvaranje bogatijih i dinamičnijih igračkih iskustava. U demou, jedan GPU se koristi za tradicionalno renderiranje geometrije, a ostali se GPU-i pozivaju po potrebi za poboljšanje scena sa simulacijama fluida i efekata s kompleksnim česticama.

Više... Vaš Komentar Top
Hardver, softver i razvojni alati – tri razloga zašto je Google odabrao AMD

Datum objave 20.03.2019

Hardver, softver i razvojni alati - tri razloga zašto je Google odabrao AMD

google_stadia_1

U tijeku je najveća godišnja konferencija orijentirana prema tvorcima igara – Games Developer Conference ili kraće GDC 2019. Prva velika „bomba“ ovogodišnjeg GDC-a je stigla iz Googlea. Industrijski gigant silovito ulazi na unosno gaming tržište!

Google Stadia je kompletno rješenje za igranje u oblaku, odnosno igranje putem streminga na bilo kojem uređaju ulogiranom na Google – računalo, tablet, telefon, prijenosnik. Google je obećao da će Stadia u početku omogućiti  igranje u 4K pri 60 sličica u sekundi, uz paraleno direktno emitiranje igranja na korisnikovom YouTube kanalu u istoj rezoluciji! S vremenom, proširenja kapaciteta servisa će omogućiti da se u budućnosti najzahtjevniji naslovi igraju u čak 8K pri 120 sličica u sekundi!

Da bi osiguro isporuku ovakvih performansi preko Stadia servisa, Google se obratio AMD-u, koji je osigurao svoja hardverska i softverska rješenja. AMD ima ekspertno znanje i portfolio patentiranih rješenja na polju grafičkih ubrzivača za masivne serverske centre podataka. S obzirom na to da će Google koristiti otvorena softverska rešenja – Linux kao OS i Vulkan kao grafički API, odabir AMD-a je bio logičan, jer AMD za Linux platformu ima kompletan „plug’n’play“ softverski paket.

google_stadia_2

Igranje u oblaku predstavlja posebne izazove za samu infrastrukturu. Iz tog se razloga Google odlučio na odabir posebno dizajniranog AMD GPU-a spojenog s ultra brzom HBM2 memorijom, koja podacima opskrbljuje 56 procesorskih jedinica unutar GPU-a, koji razvija procesorsku snagu od čak 10.7 TFLOPS-a (ilustracije radi, kad se saberu snage PS4 Pro i XBOX 1X), dobije se otprilike toliko snage.

Unreal, Unity i CryEngine – tri najpopularnija i najrasprostranjenija razvojna okruženja za izradu video igara su potvrdila svoju podršku i rad na Google Stadia platformi. Google je također pokrenuo “Stadia Games And Entertainment” studio koji će biti zadužen za razvoj eksluzivnih, tzv. „first party“ igara. Primarni cilj novog studija će biti omogućavanje implementacije najnaprednijih Googleovih tehnologija u igre koje će se vrtiti na Stadia platformi. Jedna od zanimljivijih je i Google Assistant, kojeg će te tijekom igranja moći pitati pitanja popus – „Kako da prijeđem nivo“, ako baš zaglavite i ne znate kako dalje.

Google je do sada isporučio razvojne Stadia strojeve za 100 najvećih razvojnih studija igara, a do kraja godine, taj broj će narasti na više od 1000. Ovo samo znači dalju ekspanziju AMD-ove grafičke arhitekture, koju već šest godina koriste Microsoft i Sony u svojim konzolama. Google Stadia stiže na tržišta Sjeverne Amerike i zapadne Europe tijekom 2019. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua predstavila NH-U12A hladnjak

Datum objave 20.03.2019

Noctua predstavila NH-U12A hladnjak

Noctua je predstavila novi NH-U12A hladnjak, koji je peta generacija njihovih U12 hladnjaka sa 120-milimetarskim ventilatorima. Napravljen da pomakne granice i kupcu isporuči visoke performanse, U12A koristi dva NF-A12x25 PWM ventilatora montirana na kompletno redizajnirano tijelo sa sedam toplovodnih cijevi i povećanom disipacijskom površinom – čak 37% većom u odnosu na U12S. U12A donosi i povećanui kompatibilnost s RAM modulima, te karticama u PCIe slotovima jer je širok samo 125 milimetara. S visinom od 158 milimetara stane i u manja kućišta. Kao i do sada, jamstvo je 6 godišnje, a preporučena cijena je nemalih 99 €.

Više... Vaš Komentar Top
The Division 2 je “Looter-Shooter” kakav igrači zaslužuju

Datum objave 19.03.2019

The Division 2 je "Looter-Shooter" kakav igrači zaslužuju

Division2-1080x1080

Dugo očekivani nastavak jedne od najboljih igara iz tzv. “looter-shooter” žanra – The Division je napokon došla donoseći uzbudljivo, grafički impresivno igračko iskustvo, koje je optimalno optimizirano za PC.

Ubisoftov Studio, Massive Entertainment blisko je surađivao s AMD-om kako bi najnovija verzija njihovog fenomenalnog grafičkog enginea – “Snowdrop” koristila najnaprednije grafičke tehnologije i API-e kao što je DirectX 12, omogućujući glatku igru ​​na svim kategorijama PC hardvera, uz visoke performanse na Radeon grafičkim karticama i Ryzen procesorima.

Zahvaljujući DirectX 12 grafičkom API-ju i optimizaciji AMD-ove grafičke arhitekture za low level API-e kao što su DX12 i Vulcan, The Division 2 nema problema s performansama 1080p60, uz najviše detalje, već na pristupačnim AMD Radeon RX 570/580, dok su za 1440p60 potrebne kartice RX Vega 56/64.

The Division 2 dolazi s punom podrškom za AMD-ovu Radeon FreeSync 2 HDR tehnologiju, zahvaljujući kojoj post-apokaliptični svijet u kojem se akcija odvija postaje još impresivniji i živopisniji.

Multi-Core optimizacija Snowdrop grafike proširuje ograničenje iskoristivosti CPU-a u opsluživanju GPU-a i omogućuje primjetno ubrzanje za konfiguracije s više od četiri procesorske jezgre.

S Metacritic ocjenom od 82 od igrača i kritičara, The Division 2 se nedvojbeno nameće kao najbolji naslov “looter-shooter” trenutno.

Korisnici određenih AMD grafičkih kartica i procesora, s odabranim službenim partnerima, će The Division 2 dobiti kao poklon, kroz kampanju “Raise the game fully loaded“.

Za najbolje igračko iskustvo na Radeon grafičkim karticama, AMD je izdao Radeon Adrenalin 2019 drivere koji su optimizirani za igru.

Više... Vaš Komentar Top
Sony razvija CFexpress Type B

Datum objave 18.03.2019

Sony razvija CFexpress Type B

CEB-G128

Tvrtka Sony objavila je da razvija memorijsku karticu CFexpress Type B (CEB-G128), novu super-brzu memorijsku karticu sljedeće generacije, koja je namijenjena profesionalnoj i industrijskoj upotrebi. S brzinom čitanja od 1700MB/s i visokom pouzdanošću, ova memorijska kartica podržava buduću evoluciju digitalnih uređaja.

Poboljšanjem visokih performansi i dodatnih vrijednosti memorijske kartice kompanije Sony, model CFexpress Type B je dizajniran na osnovu nove specifikacije koja koristi najnoviju PCIe Gen3 tehnologiju, po standardu CompactFlash asocijacije.

Memorijska kartica Sony CFexpress Type B ima kapacitet od 128 GB, a planirano je da se pojave i modeli s većim kapacitetom – od 256 GB i 512 GB.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Automobili

Objavljeno prije 1 minute

Veliki Noctuin giveaway

Objavljeno prije 1 minute

DDR4 4x4Gb kombinacija... malo sam se preračunao

Objavljeno prije 4 minute

F1 sezona 2020

Objavljeno prije 6 minuta

T-mobile smanjenje brzine u neograničenoj tarifi

Novosti

Kingstonov IronKey D300 USB uključen u NIAPC

Kingston  je objavio da je njegova IronKey D300 enkriptirana serija USB Flash Drive ostvarila NATO certifikaciju ograničene razine. To ukazuje da su nakon detaljnog postupka provjere, Kingston IronKey D300, IronKey D300S i IronKey D300SM uv... Pročitaj više

ADATA SSD SE760

ADATA predstavlja SE760 prijenosmu memoriju, kompaktnog i optimiziranog dizajna za korištenje u pokretu. Njegova glatka vanjština s teksturiranom površinom od uglačanog metala izgleda dobro te je ugodna na dodir. SE760 nudi sve praktične pr... Pročitaj više

GeForce RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition na nagradnoj igri

Nvidia je jučer najavila GeForce RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition grafičku karticu koju izdaju u suradnji s CD Project RED-om, developerima Cyberpunk 2077 igre koja izlazi u travnju ove godine. Ova grafička kartica posebnog dizajna biti ć... Pročitaj više

SilentiumPC Armis AR6

Poljski SilentiumPC predstavlja tri nova Armis AR6 modela kućišta koji nasljeđuju AR5 kućišta, od kojih smo jedno imali prilike i testirati. Tri nova kućišta dijele isti unutarnji dizajn ali im se vanjština ponešto razlikuje kao i (A)RGB os... Pročitaj više

AMD Radeon Pro W5500

AMD je lansirao novi profesionalni grafički ubrzivač, baziran na najnovijoj RDNA grafičkoj arhitekturi. Radeon Pro W5500 pruža performanse i donosi napredne funkcije profesionalcima u CAD/CAM modeliranju, 3D animaciji i video produkciji. Ka... Pročitaj više

Sve novosti