Googleova ” occlusion” značajka čini Chrome pokretanje 25,8 % brže

Datum objave 20.12.2021 - Googleova ” occlusion” značajka čini Chrome pokretanje 25,8 % brže

Googleova ” occlusion” značajka čini Chrome pokretanje 25,8 % brže

Googleova " occlusion" značajka čini Chrome pokretanje 25,8 % brže

Google occlusion znacajka

U listopadu 2020. Google je lansirao Chrome 86 inačicu s novom značajkom za Windows sustave pod nazivom Native Window Occlusion.

Trenutno je ova značajka u upotrebi više od godinu dana, a službeni blog Chromiuma otkrio je neke od prednosti performansi koje donosi ova značajka. Prema službenim informacijama može kontrolirati prioritet pozadinskih oznaka kako bi se smanjio korištenje resursa preglednika i ostavilo “više RAM-a, CPU-a i GPU-a u prvim planovima.

Mjerenja su pokazala slijedeće:

 • brzina pokretanja povećana je za 8,5% na 25,8%
 • smanjena je upotreba GPU RAM-a za 3,1%
 • ukupni broj okvira koje je nacrtao renderer smanjen je za 20,4%
 • broj klijenata koji su doživjeli rušenje rendera smanjio se za 4,5%
 • prvo kašnjenje unosa povećano je za 3%

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku.    

Više... Vaš Komentar Top
Apple formira tim za razvoj Wi-Fi čipova

Datum objave 20.12.2021

Apple formira tim za razvoj Wi-Fi čipova

Apple formira tim za razvoj Wi-Fi čipova

Sadržaj Appleovih novih natječaja za posao pokazuje da formiraju novi inženjerski tim za razvoj čipova za Wi-F bežičnu mrežu.

Osnivanje novog tima je nastavak Appleovog kontinuiranog nastojanja smanjivanja ovisnost o opskrbi komponenata trećih strana, a sada su na redu Broadcom i Skyworks. Od ove dvije kompanije kupuju čipove za Mac računala, ali i neke druge modele. Također su na popis kupnje uključeni ultraširokopojasni čipovi U1 u novim iPhone telefonima.

Budući da Appleove narudžbe trenutno čine oko 20% Broadcomovog prometa i 60% Skyworksa, prestanak suradnje mogao bi se prilično odraziti na financijske rezultate obje tvrtke.

Apple iPhone 13 Pro Max recenzija

Apple iPhone 13 recenzija

Prije toga je Apple izvijestio da tim za komunikacijsku tehnologiju gradi vlastiti 5G mrežni čip kako bi smanjili ovisnost o Qualcommu. Trebao bi biti lansiran 2023., godine i očekuje da će biti nabavljen putem akvizicija tvrtke Intel.

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku.   

Više... Vaš Komentar Top
AMD objavljuje raspored online lansiranja novih proizvoda na CES-u 2022

Datum objave 20.12.2021

AMD objavljuje raspored online lansiranja novih proizvoda na CES-u 2022

AMD RDNA GPU sljedeće generacije ...

AMD je najavio da će tijekom CES 2022 izložbe održati online konferenciju za lansiranje novih proizvoda. Predsjednica i glavna izvršna direktorica AMD-a dr. Lisa Su,  bit će domaćin, a konferencije s fokusom na nadolazeće AMD Ryzen procesore, Radeon grafičke kartice i povezane inovacije i rješenja.

AMD nije otkrio više detalja o proizvodima ali nema sumnje da će postojati dvije glavne serije procesora.
Jedna je stolna serija Ryzen 6000, kodnog naziva Vermeer S, temeljena na postojećoj 7nm Zen3 arhitekturi Ryzen 5000 serije.  Očekuje se povećanje performansi za igre u prosjeku za 15 posto.

AMD donosi duplo više GPU performanse u novom Blenderu 3.0

Otkriveni novi detalji arhitekture AMD Zen 4

Druga je mobilna serija Ryzen 6000H/6000U, kodnog naziva Rembrandt. CPU arhitektura trebala bi biti nadograđena na Zen3+, GPU  na RDNA2, a proces proizvodnje na 6nm. Od grafičkih kartica, svakako će biti najavljene ulazne RX 6500 XT i RX 6400. Naravno, trebat će još neko vrijeme da iziđu na tržište.

Što se tiče arhitekture Zen4, najnovije izvješće kaže da bi mogla biti unaprijeđena do sredine sljedeće godine ili čak biti predstavljena već na Computex 2022 Taipei Computer Showu.

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku

Više... Vaš Komentar Top
Epska ranjivost Log4Shell detonira svijet

Datum objave 17.12.2021

Epska ranjivost Log4Shell detonira svijet

Epska ranjivost Log4Shell detonira svijet

Nedavno otkrivena visokorizična ranjivost CVE-2021-44228, poznata kao Log4Shell, izazvala je globalne šokove kibernetičke sigurnosti. Izvještava se da je prvi puta prijavljena međunarodnom konzorciju The Apache Software Foundation, 24. studenog, od strane sigurnosnog tima Alibaba Clouda.

Potom su Centar za hitne intervencije (CERT/CC) i druge multinacionalne organizacije izdale  upozorenja  Microsoftu,  Appleu, Tesli, Googleu,  Tencentu, Steamu, Amazonu itd. o pojavi ranjivosti.

Zašto je Log4Shell ranjivost tako ozbiljna?

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, prvo podsjetimo što je Apache Log4j2. To je iznimno rašireni open source utility tool koji se koristi kao “logging framework u Java aplikacijama, glavnim uslugama u oblaku, telefonima, PC igrama poput Minecrafta s igračima iz cijelog svijeta. Ovaj dio softvera zapisuje informacija među kojima su praćenje što se događa i po potrebi pomaže u otklanjanju pogrešaka kada stvari pođu po zlu. Primjerice, tijekom pregledavanja web stranicu zapisati će IP adresu, preglednik koji se koristite (Firefox, Chrome, Edge… ).

Kako bi napadači pristupili svim ovim podacima i  svim drugima  ili  natjerali ciljano računalo da radi (gotovo) što god žele trebaju samo  prisiliti aplikaciju da registrira poseban niz koji omogućuje izvršavanje proizvoljnog koda kada se posebno formatirana vrijednost upiše u registar u formatu “{jndi: URL}”.

U međuvremenu hakerski napadi  se multipliciraju, a  kibernetički sigurnosni stručnjaci i IT odjeli poduzimaju se mjere ublažavanja sprječavanja ovog neautoriziranog udaljenog izvršavanja koda. Trenutno samo popis  poslovnog softvera koji je u opasnosti obuhvaća više od 500 stavki. Proširi li se na sve ostale zahvaćene aplikacije i 3 milijarde uređaja koji pokreću Javu, to je  ogromna brojka.

Epska ranjivost Log4Shell detonira svijet _1

Ali kako se navodi u blog postu LunaSec-a, bez obzira na ažuriranja  krpanja ranjivosti i dalje su neki korisnici  u opasnosti. Suština je što popravci ne rade ispravno u određenim nestandardnim log4j konfiguracijama dopuštajući napadačima da dalje dobiju pristup sustavima. Zato preporučuju praćenja ažuriranje i da se što prije moguće instalira najnovija verzija 2.16.0, koja onemogućuje obrasce pretraživanja poruka i standardnu JNDI funkcionalnost. Zakrpe izvornog koda dostupne su na Github stranici projekta Log4j .

Eto, teško je problem potpuno riješiti u kratkom vremenu i onemogućiti napadačima alternative da zaobiđe novouvedenu zaštitu. Očekuje se da će ovaj problem “sveprisutnim nultim rupama” trajati mjesecima, ali  i da bi se u nadolazećim tjednima mnoge tvrtke mogle nositi s napadima ransomwarea jer su ‘hakeri već unutra’ .

Također je naš Nacionalni CERT u suradnji s Laboratorijem za sustave i signale Fakulteta elektrotehnike i računarstva izradio upute za detekciju i otkrivanje ranjivih servisa te pretragu sustava kako bi se utvrdilo je li na sustavu iskorištena ranjivost Log4Shell. Naglašavaju kako je potreban dodatan oprez kod preuzimanja raznih javno dostupnih alata! Neki besplatni alati sadrže zlonamjeran softver te umjesto detekcije, iskorištava samu ranjivost za koju je namijenjen.

Upute su napravljene za “Whitebox” lokalnu provjeru, provjeru korištenih softvera i dinamičko testiranje.  Svi detalji su na ovoj poveznici.

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku.      

Više... Vaš Komentar Top
Dell najavio nekoliko zanimljivih tehnoloških koncepata povodom tehnološkog sajma CES 2022

Datum objave 17.12.2021

Dell najavio nekoliko zanimljivih tehnoloških koncepata povodom tehnološkog sajma CES 2022

Kocept Flow

Tvrtka Dell Technologies (NYSE: DELL) najavila je nekoliko tehnoloških koncepata povodom nadolazećeg međunarodnog tehnološkog sajma CES 2022, koji će se održati 5. do 8. siječnja 2022. godine u Las Vegasu. Prvi koncept u najavi naziva Luna donosi nov način dizajna, odabira materijala i proizvodnje osobnih računala čiji je glavni cilj smanjenje utjecaja na okoliš za 50%.

Koncept Luna (5)

Nadalje, najavljeni su i koncepti Flow, Pari i Stanza, čija je osnovna misao olakšati obavljanje svakodnevnih zadataka i posao pomoću inovacija kao što su bežična tehnologija i detekcija blizine korisnika, kamere i 11 inčnih pametnih zaslona.

Koncept Para (1)

Dizajn naših tehnologija oduvijek je imao veliku ulogu u smanjenju utjecaja na okoliš. Zato uvijek moramo tražiti načine da otvaramo nova vrata prema cilju održivosti. Prošle godine predstavili smo svoju viziju kojom želimo ubrzati cirkularni dizajn tehnologije, a sada s vama dijelimo prvi prototip tog truda: koncept Luna. S druge strane, tehnologija igra sve važniju ulogu u svakodnevici, zbog čega tim naše tvrtke obožava raditi na rješenjima koja će pomoći ostvariti kvalitetniju međusobnu komunikaciju, suradnju i lokacijsku ravnopravnost. Zato smo jako uzbuđeni s vama podijeliti tri nova koncepta na tom području: Flow, Pari i Stanza“, izjavio je Glen Robson, CTO Client Solutions Group, Dell Technologies.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 6,400MHz

Datum objave 17.12.2021

Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 6,400MHz

corsair_platinum_rgb_6400

Corsair je objavio kako je njihov Dominator Platinum RGB DDR5 kit dosegao frekvenciju od 6.400 MHz. Najbrži će kitovi biti dostupni u dvije izvedbe svaki s po 2x 16 GB kapaciteta i frekvencije od 6.200 MHz i 6.400 MHz. Svim novim RGB kitovima se osvjetljenje može podešavati uz pomoć XMP Managera u CORSAIR iCUE softveru. a krasi ih 12 ultra svijetlih CAPELLIX LED-ica.

Više... Vaš Komentar Top
Vodič za gejmanje u oblaku

Datum objave 15.12.2021

Vodič za gejmanje u oblaku

cloud_gaming

Ekipa s PCGuide sajta se potrudila i objavila detaljan vodič o trenutnom stanju gejmanja u oblaku. Vodič je namijenjen i početnicima i malo naprednijim korisnicima, a vodi nas kroz sve detalje o tome kako se igrati preko Cloud servisa. Prošli su kroz aktualne servise kao što su Shadow, GeForce Now, Blacknut, Vortex, Google Stadia, Playstation Now i Xbox Cloud Gaming. Što su zaključili čitajte na linku.

Više... Vaš Komentar Top
AIDA64 v6.60

Datum objave 14.12.2021

AIDA64 v6.60

aida64logo

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju:

 • AVX-512 and AVX2 accelerated benchmarks for Intel Alder Lake and Raptor Lake
 • Improved support for Intel Raptor Lake CPU and DDR5 memory modules
 • Support for DDR5 XMP 3.0 memory profiles
 • Microsoft Windows 10 21H2 November 2021 Update support
 • Microsoft Windows 11 and Windows Server 2022 support
 • Preliminary support for Intel Meteor Lake CPU
 • GPU details for nVIDIA GeForce RTX 2060 12GB and GeForce RTX 3080 Ti Laptop
Više... Vaš Komentar Top
Vrijeme je za opuštanje, stiže nam Božićna rasprodaja: Nabavite Windowse 10/11 kao poklon – besplatno!

Datum objave 13.12.2021

Vrijeme je za opuštanje, stiže nam Božićna rasprodaja: Nabavite Windowse 10/11 kao poklon - besplatno!

Šećer i začini čine Božić lijepim, ali Godeal24.com odlučuje proslaviti još jednu godinu uz uzbudljive ponude i podijeliti kupon kodove. Naći ćete nevjerojatne ponude za najpopularniji softver na njihovoj božićnoj rasprodaji. Štoviše, “Kupite jedan Dobijte jedan besplatno” postaje još jedan vrhunac ove kampanje. Windows 11 i Windows 10 bili bi dar pri kupnji Office 2021 Pro ili 2019 Pro. Uživajte u velikoj rasprodaji sada i budite veseli i razveselite se za dolazak Božića. Na kraju još jedne godine, sa zahvalnošću zastajemo kako bismo vam poželjeli toplu i sretnu blagdansku sezonu.

211209-720p-gd24-€

Ponude skrojene posebno za vas na božićnom sniženju!

Provjerite Kupite 1 Dobijte 1 besplatnu ponudu!

Besplatni Windows 11 Professional

Windows 11 dobar je dar za one koji žele izravno iskusiti najnoviji operativni sustav. Možete dobiti besplatni ključ za Windows 11 pro ako kupite te Office pakete.

Besplatni Windosi 10 Professional

Windows 10 je trenutno najsvestraniji i najstabilniji sustav i dobar je izbor za većinu korisnika.

Požurite dok ima robe na lageru! 50% ponuda

Ako samo želite Windows 10/11, možete također dobiti okruglih 50% popusta. Odaberite jednu od ovih ponuda s kupon kodom: SGO50

Dođite i sve očistite! 62% ponuda

Još toga ima na GoDeal24! Naći će te višestruke Microsoft proizvode, kao što su različite verzije Officea, Projecta i drugih. Sada ih možete kupiti sve sa 62% popusta uz kupon kod ” SGO62

Alati za vaše računalo

Osim toga, možete naći i mnoštvo alata za vaše računalo kako bi povećali produktivnost.

Proces kupnje je super jednostavan i dostupan je za više načina plaćanja, naravno uz besplatnu dostavu. Sve gore navedene promocije i posebni popusti vremenski su ograničeni i vrijede samo do isteka zaliha – pa ako želite nadograditi softver svog računala tijekom praznika, svakako iskoristite jednu od ovih odličnih promocija.

Ako slučajno pronađete bilo kakve probleme ili ako imate samo nekoliko pitanja za postaviti, njihov tim za korisničku podršku je tu da vam pomogne riječima i djelima! Za bilo koju vrstu kontakta, samo im pošaljite e-mail na sljedeću adresu: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Zaigrajte adventsku AR igru i budite kreatori lokacijskog sadržaja

Datum objave 11.12.2021

Zaigrajte adventsku AR igru i budite kreatori lokacijskog sadržaja

Zaigrajte adventsku AR igru i budite kreatori lokacijskog sadržaja

Budući je i nas zahvatio duh adventa dijelimo jednu zanimljivu vijest o jedinstvenoj predblagdanskoj igri proširene stvarnosti (AR) kroz virtualne igračke kojima se spaja tradiciju s naprednom tehnologijom. O čemu se točno radi?

Tvrtka Equinox Vision, hrvatski startup, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, omogućuje građanima i posjetiteljima ovogodišnjeg Adventa da dožive jedinstvenu AR igru i sami budu kreatori lokacijskog sadržaja. Potrebno je samo preuzeti aplikaciju Equinox XR za otkrivaju i skupljaju igračke postavljene na 10 lokacija u gradu Zagrebu. Riječ je o igračkama koje su se proizvodile u tvornicama Biserka i Tik Tik ili u Vavrinoj radionici te su ujedno i glavni motiv ovogodišnjeg Adventa.Nakon što igrač pronađe igračku može ju ponijeti sa sobom i samostalno koristeći aplikaciju postaviti u proširenu stvarnost na bilo kojoj lokaciji na svijetu. Na taj način moguće je dijeliti radost otpakiravanja poklona s drugima. Uz to svoj osobni doživljaj igre i interakcije s postavljenim trodimenzionalnim objektima u AR-u moguće je podijeliti kao video ili sliku na društvenim mrežama.

Ukratko, svi koji imaju pametne telefone s ovog popisa podržanih uređaja mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR na 10 lokacija u centru Zagreba potražiti prepoznatljive kutije s igračkama, te ih otpakiravati dodirom ekrana. Tako ih se može vidjeti pomoću kamere mobitela vidjeti na Trgu bana Jelačića, Trgu kralja Tomislava, Kurelčevoj ulici, Parku Zrinjevcu i drugim lokacijama. Karta svih lokacija je dostupna ovdje:

Uz to, sedam igračaka na pet lokacija oko i unutar hrvatskog paviljona posjetitelji će moći uz pomoć svojih pametnih mobitela potražiti prepoznatljive kutije te ih otpakirati dodirom ekrana.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili   Twitteru ? Ako ne, što čekate?!   

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 7 minuta

Automobili

Objavljeno prije 7 minuta

Star Trek i ostale SF serije

Objavljeno prije 30 minuta

P: Aktivni zvučnici / Studijski monitori (Hafler TRM8 , Adam A8X)

Objavljeno prije 43 minute

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 46 minuta

P: rtx 3090 kfa2 24gb

Novosti

GameCampovih top pet Indie igara: kolovoz 2022.

Kada stanje igranja "Triple A" postane malo ustajalo, indie naslovi su uvijek tu da ga pojačaju i pruže nešto što je zaista jedinstveno i vrijedno vašeg vremena. Umjesto iste mehanike koju koriste igre velikih programera, indie obično idu s... Pročitaj više

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.12]

Microsoft Office, VMware Fusion, OLED paneli.... Nakon što je Microsoft Office isključio makronaredbe, hakeri su se prebacili na druge vrste datoteka za napad Sigurnosna tvrtka Proofpoint, koja vodi statistiku hakerskih napada objavila je d... Pročitaj više

Solidigm novi P41 Plus solid-state diskovi za potrošače

Solidigm, predstavlja P41 Plus solid-state disk sa Synergy optimiziranim softverom koji može  uz ostalo poboljšati performanse, kroz samoučenje i analizu korisničkih navika. Solidigm je nova neovisna tvrtka nastala akvizicijom Intelovog NAN... Pročitaj više

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft je objavio novu aplikaciju Outlook Lite za Android telefone s malom količinom memorije i područja s nepouzdanom mrežnom vezom, uključujući 2G i 3G globalne mreže. Aplikacija Outlook Lite je veličine 5 MB , što je znatno manje u us... Pročitaj više

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel je sredinom lipnja objavio svoju prvu diskretnu grafičku karticu Arc A380 za stolna računala, ali uglavnom je bila ograničena na tržište računala u Kini (GUNNIR i ASRock). Sada je konačno spremna za globalno tržište. ASUS i MSI su međ... Pročitaj više

Sve novosti