Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Datum objave 09.07.2020 - Uredništvo

Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Helena Librenjak, Leon Imširović i Lucija Blažević

Poznati su pobjednici devetog izdanja međunarodnog natjecanja za studente Atos IT Challenge 2020. Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto u konkurenciji od 100 studentskih timova iz 27 država. Njihovo inovativno rješenje „CTC – Cooperative Traffic Control“ odnosi se na poboljšanje prometa.

Više... Vaš Komentar Top
Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Datum objave 09.07.2020

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

digitalna_hrvatska

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak,  Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora („Narodne novine“, broj 17/2019) stupio je na snagu u rujnu 2019. godine. Tijela javnog sektora, koja su u trenutku stupanja na snagu imala objavljene mrežne stranice, dužna su ih uskladiti s odredbama ovoga Zakona do 23. rujna 2020. godine.

Digitalna pristupačnost, koja se uređuje Zakonom, označava mjeru u kojoj su mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje prihvatljivi i pogodni za osobe s invaliditetom ili primjerice ljude starije životne dobi. U Republici Hrvatskoj živi više od 500 000 osoba s invaliditetom te je potrebno usklađeno djelovanje svih tijela javnog sektora kako bi se osigurala pristupačnost digitalnih sadržaja i e-usluga za sve građane.

Više... Vaš Komentar Top
H.266 / VCC standard  prepolovljuje veličinu video datoteke  bez gubitka kvalitete

Datum objave 09.07.2020

H.266 / VCC standard prepolovljuje veličinu video datoteke bez gubitka kvalitete

vvc

Njemačka tvrtka Fraunhofer HHI, najavila je novi standard H.266/svestrani video kodek (VVC),  koji  komprimira gotovo 50% bita video datoteka bez gubitka kvalitete. Tako će s novim kodekom 90-minutni  UHD video zauzeti samo 5 GB prostora za pohranu, umjesto 10 GB s trenutnim standardima kodiranja.  Ovaj standard proizlazi iz suradnje s tvrtkama poput Intela, Microsofta, Sonyja, Qualcomma, Applea itd. Obuhvaća nekoliko patenata koji će imat će FRAND sustav licenci.

H.266 kompresija podržava 4K, Full HD, HD video formate, kao i trenutno manje raširen 8K. Također mu ne nedostaje podrška za HDR videozapise, one od 360 stupnjeva ili sustave proširene stvarnosti.

Prvi čipovi koji podržavaju H.266/VCC standard već su u razvoju. Na jesen bi trebao stići prvi softver (koder i dekoder) s podrškom H.266.

Više... Vaš Komentar Top
Schneider Electric proglašen HPE Momentum Edge partnerom godine

Datum objave 07.07.2020

Schneider Electric proglašen HPE Momentum Edge partnerom godine

male manager workers in warehouse

Kompanija Schneider Electric proglašena je HPE-ovim Momentum Edge partnerom godine za 2020. Schneider Electric prva je tvrtka kojoj je Hewlett Packard Enterprise (HPE) odao priznanje u novoj kategoriji. Na HPE-ovom Partner Growth Summit Virtual Experienceu partneri u prodajnim kanalima iz čitavog partnerskog ekosustava nagrađeni su za svoja izvanredna postignuća, predanost izvrsnosti prema klijentima, usredotočenost na rast i inoviranje, te profesionalna dostignuća.
Više... Vaš Komentar Top
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj

Datum objave 07.07.2020

Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj

MIT Bootcamps konferencija za novinare

Algebra je dobila pozitivnu akreditacijsku preporuku Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu (u osnivanju).

Prije gotovo tri godine Algebrini stručnjaci i nastavnici, pod vodstvom Mislava Balkovića, započeli su pripreme za osnivanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu, tijekom čega su provedeni izbori u zvanja dodatnih docenata i profesora, potpisani ugovori s dodatnim stručnjacima, pripremljen elaborat za osnivanje institucije i tri preddiplomska sveučilišna studija, uspostavljen dogovor o zakonski neophodnom mentorskom provođenju studija u prijelaznom periodu te uspješno završen audit koji su proveli inozemni stručnjaci imenovani od Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Prošli tjedan izdana je pozitivna akreditacijska preporuka i upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje za osnivanje pravnog subjekta „Sveučilište Algebra“. Time je stvoren temelj za početak rada i upis prve generacije studenata na prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Studijski program Računarstvo provodit će FER-ovi i Algebrini nastavnici i asistenti, a na prvom upisnom roku otvoreno je 30 mjesta.

Više... Vaš Komentar Top
ASRock najavio B460TM-ITX i H410TM-ITX matične ploče

Datum objave 03.07.2020

ASRock najavio B460TM-ITX i H410TM-ITX matične ploče

asrock-b460-h410-thin-mitx-1

ASRock gleda u budućnost i smanjivanje dimenzija desktop računala. Nadopunili su svoj asortiman matičnih ploča s B460TM-ITX i H410TM-ITX modelima za  Intelove procesore LGA 1200 desete generacije. Razlika  se svodi samo na postojanje RAID  podrške kod  B460TM-ITX  modela. Ostatak specifikacija je potpuno isti, uz činjenicu da imaju različite čipsete.

Matične ploče ASRock B460TM-ITX i H410TM-ITX,  opremljene su s dva utora za DDR4 SO-DIMM module ukupnog kapaciteta do 64 GB, s frekvencijom do 2933 MHz. Za stvaranje podsustava za pohranu, pružaju PCIe M.2 utor za NMVe SSD, kao i dva SATA 6 Gb/s priključka.

asrock-b460-h410-thin-mitx-2

Na stražnjoj strani imaju 4 x USB 3.2 Gen1 priključka, COM port, jedan priključak za gigabitno mrežno sučelje na Realtek RTL8111H čipu, HDMI video izlaz i  kombinirani  3,5 mm za slušalice i mikrofon. Za prikaz slike  moguće je koristiti i LVDS port.

Osim toga, matične ploče opremljene su 4-faznim podsustavom napajanja i podržavaju Intel Turbo Boost Max 3.0 tehnologiju. Dimenzija su  170 × 170 mm i nisu orijentirane na tipično računalo, već na najuža kućišta mini-računala koja za svoj kompaktni format trebaju vanjsko napajanje.

Više... Vaš Komentar Top
Mountain Everest

Datum objave 03.07.2020

Mountain Everest

Mountain je nova tvrtka čiji je prvi proizvod tipkovnica Everest koja ovaj mjesec ulazi u masovnu proizvodnju, nakon vrlo uspješno odrađene Kiskstarter kampanje. Everest Max je modularna mehanička tipkovnica koja donosi odvojivi numerički dio, odmorište za dlanove te inovativni Media Dock. Sva ta tri elementa su odvojiva od same tipkovnice, a numerički je dio moguće prebacivati s lijeve na desnu stranu.

everest_max

Media Dock ima mali ekran koji je ujedno i kotačić za izbor različitih profila. Na numeričkom se dijelu nalaze i četiri tipke koji su ujedno i ekrančići koji su programabilni po potrebama korisnika. Tipkovnica donosi i inovativne magnetne nožice za promjenu nagiba u tri razine. Prekidači su Cherry MX, a donose i RGB LED osvjetljenje. Everest Max se u prodaji očekuje krajem kolovoza ili početkom rujna.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek Helio G25 i Helio G35 čipseti za jeftine telefone

Datum objave 02.07.2020

MediaTek Helio G25 i Helio G35 čipseti za jeftine telefone

mediatek_g25_g35

MediaTek nastavlja širenje svoje G-serije sustava na čipu, s Helio G25 i Helio G35, dva  modela usmjerena na jeftine pametne telefone.

MediaTek Helio G25 i G35 su octa-core čipseti, temeljeni na 12nm FinFET proizvodnom procesu. Njihovi procesori imaju ARM Cortex-A53  jezgre na taktu do 2 GHz i 2,3 GHz.

Grafička jedinica je  PowerVR GE8320 na taktu 650 MHz i 680 MHz čiju proizvodnju potpisuje Imagination Technologies, još jedna tvrtka koja počinje izlaziti iz bunara. Iako je grafička jedinica stara tri godine, kompatibilna je s Vulkanom 1.1 i OpenGL ES 3.2. Oba  imaju podršku do 4 GB LPDDR3 radne memorije na 933 MHz ili do 6 GB LPDDR4X na 1600 MHz, i eMMC 5.1. standard za internu flash memoriju.

Ovdje svakako treba spomenuti Hyper Engine tehnologiju kojom MediaTek cilja na optimizaciju performansi i povezivanja kako bi   čipseti ponudili korisnicima takvih pametnih telefona najbolje moguće igračko iskustvo s obzirom na snagu komponenti.

Što se tiče kamera, pametni telefoni opremljeni s Helio G25 mogu uključivati dvostruke varijante 13 MP + 8 MP senzora s jednim 21 MP senzorom. Helio G35, podržava kombinaciju dva 13 MP senzora s jednim do 25 MP. Osim toga, čipseti dolaze s 1080p @ 30FPS  opcijom video snimanja, smanjenjem šuma u više okvira i EIS-om.

Osvrnemo li se na zaslone, Helio G25 podržava do 1.600 x 720 piksela rezolucije, dok Helio G35 one od  2.400 x 1.080 piksela s omjerom 20: 9 i osvježavanjem 60 Hz.

Na području povezivanja čipseti imaju dvopojasni WiFi (2,4 GHz / 5 GHz), Bluetooth 5.0, FM radio, LTE kat. 7/13 i GNSS podršku s pristupom GPS-u, Beidou, Galileu i Glonassu.

Prvi modeli pametnih telefona opremljeni ovim MediaTek  sustavima na čipu su Redmi 9C  i Realme C11  (Helio G35) te  Xiaomi Redmi 9A koji  pogon Helio G25.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung predstavio 870 QVO seriju SSD-a kapaciteta do 8 TB

Datum objave 02.07.2020

Samsung predstavio 870 QVO seriju SSD-a kapaciteta do 8 TB

samsung_ssd870

Prošle su dvije godine od kada je Samsung predstavio prvi SSD 860QVO pogon. Danas su nas iznenadili i predstavili novi 870 QVO SATA SSD koristeći svoju drugu  QLC generaciju, s maksimalnim kapacitetom od 8TB, što je dvostruko više od prethodne generacije. Izrađeni su u 2,5-inčnoj verziji, opremljeni sučeljem SATA 6 Gb/s .

Mogu osigurati sekvencijalne brzine čitanja i pisanja do 560 MB/s i 530 MB/s, dok nasumična brzina čitanja / pisanja male datoteke doseže 98/88 kIOPS (tisuće operacija zapisa / čitanja u sekundi). Izdržljivost serije počinje od 360 TB u modelu s najmanjim kapacitetom i dostiže ​​2880 TB u modelu od 8 TB.

Ova serija donosi NAND memoriju tipa SLC, kao i memorijski međuspremnik 2400 MHz LPDDR4 u promjenjivoj količini, ovisno o kapacitetu jedinice, u rasponu od 1 GB u modelu 1 TB, do 8 GB u modelu od 8 TB. Osim toga, ažurirani softver za prijenos podataka i Samsung Magician Solid State Drive Software 6.1 pružaju mnoga poboljšanja i dodane značajke koje omogućuju korisnicima da lakše nadograde, upravljaju i optimiziraju svoje pogone. Uključena je hardverska enkripcija kompatibilna s AES-256, TCG / Opal 2.0 i IEEE1667 standardom.

Ako govorimo o cijeni, onda će Samsung 870 QVO s kapacitetom od 1 TB, 2 TB i 4 TB morati platiti najmanje 130 USD, odnosno 250 USD, ili 500 USD. Izdanje modela od 8  TB predviđeno je za kolovoz, njegova cijena, prema preliminarnim podacima, iznosit će oko 900 do 1000 dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Louqe i Noctua predstavili specijalno izdanje NH-L12 hladnjaka

Datum objave 01.07.2020

Louqe i Noctua predstavili specijalno izdanje NH-L12 hladnjaka

noctua_nh_l12_ghost_s1

Louqe i Noctua danas su predstavili novo izdanje CPU hladnjaka NH-L12 Ghost S1. Hladnjak dolazi s jednim ventilatorom od 92 mm i Noctuinom pastom NT-H2 druge generacije, kao i najnovijim sustava za ugradnju SecuFirm2. Izdanje NH-L12 Ghost S1 prilagođeno je kao idealan pratilac za tihi high-end računala napravljenih u Louqeovom nagrađivanom kućištu Ghost S1. Cijena hlandjaka je 54,90 €.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 11 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 16 minuta

P: PC Ryzen 2920X, 4x8 GB, RTX 2080 Ti, SSD 1 TB, HDD 2 TB, Thermaltake Core X9 White

Objavljeno prije 19 minuta

PC Ekspert Donators

Objavljeno prije 22 minute

Atomic Heart

Novosti

Licence Windowsa za ispod 14 € na Whokeysu!

Licence Windowsa su obično vrlo skupe. Tako primjerice originalna licenca za Microsoftove Windowse 10 Pro košta 298 USD na Microsoftovom webshopu. Naravno, postoje i jeftinije alternative kao što je whokeys.com store gdje možete uštedjeti z... Pročitaj više

Nvidia predstavlja novu GeForce RTX seriju 1. rujna

Nvidia će na specijalnom GeForce Eventu koji spremaju za 1. rujna ove godine predstaviti novu GeForce RTX 3000 seriju grafičkih kartica s Ampere arhitekturom GPU-a. Na eventu koji će vjerojatno biti samo online, Jensen Huang će točno 21 god... Pročitaj više

Intel spustio cijene devetoj Core generaciji

Intel je u suradnji s retailerima u cijelom svijetu spustio cijene procesorima devete generacije. Najveće popuste je doživjela K serija procesora, upravo nama entuzijastima i najbitnija. Tako je najjači 8C/16T procesor Core i9-9900K spušten... Pročitaj više

Mountain Makalu 67

Mountain, tvrtka koja je najavila Everest tipkovnicu koja će na tržište doći sljedeći mjesec, najavljuje Makalu 67 ultra laganog miša. Makalu 67 je ime dobio po masi, dakle težak je 67 grama, a opremljen je ludo brzim PixArtovim 3370 senzor... Pročitaj više

AMD Radeon 5000 serija ima viši RMA od Nvidie Turing, ali vodi RTX 2080 Ti

Tom`s Hardware donosi priču o statistici maloprodaje u Njemačkoj. Mindfactory je jedan od njihovih najvećih maloprodajnih lanaca, a njihovi podaci o RMA (return merchandise authorization) ili povratu kupljene robe zbog kvara uključuju 44.10... Pročitaj više

Sve novosti