Ima li iznenađenja za MediaTek Dimensity 2000 SoC? Itekako!

Datum objave 12.07.2021 - Sanja Ledinek

Ima li iznenađenja za MediaTek Dimensity 2000 SoC? Itekako!

Ima li iznenađenja za MediaTek Dimensity 2000 SoC? Itekako!

Ima li iznenađenja za MediaTek Dimensity 2000 SoC

MediaTek Dimensity 1000 ima dobre performanse uz istodobno osiguravanje isplativosti, što je dovelo do njegove popularnosti. Sada su se pojavile vijesti o njegovom nasljedniku – Dimensity 2000.

MediaTek Dimensity 2000 ne samo da će biti izrađen na TSMC-ovom 5nm procesu (šuška se i o 4 nm) , već imati najnoviju ARM generaciju CPU/GPU arhitekture s Cortex-X2 jezgrom, velikom jezgrom Cortex-A710 i malom Cortex-A510. GPU će biti Mali-G79. Prije toga, ARM je tvrdio da X2 velika jezgra ima 16% porast u cjelobrojnim performansama u odnosu na X1, a performanse strojnog učenja mogu se udvostručiti, što je vrlo impresivno. Očekuje se da će Dimensity 2000, biti proizveden krajem 2021. ili početkom 2022. godine.

MediaTek Dimensity 900 5G – glavne specifikacije mobilne platforme

MediaTek Dimensity 700 ima podršku za 5G i zaslone od 90 Hz

Vrijedno je spomenuti da se MediaTek ne fokusira samo na trenutnu Dimensity 2000 seriju, već je čak počeo dizajnirati i razvijati nove čipove za TSMC-ovu 3nm procesnu tehnologiju.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!    

Više... Vaš Komentar Top
Otkrivene pune specifikacije Google Pixel 6 i 6 Pro pametnih telefona

Datum objave 12.07.2021

Otkrivene pune specifikacije Google Pixel 6 i 6 Pro pametnih telefona

Google Pixel 6 i 6 Pro (1)

Google je izvijestio da će ove godine serija Pixel 6, po prvi puta biti opremljena njihovim vlastitim SoC-em.

Poznati zviždač Jon Prosser objavio je  kompletne specifikacije Pixela 6 i Pixela 6 Pro, tvrdeći da se lansiranje očekuje u listopadu ove godine.  Prema objavi, Google je promijenio imenovanje Pixel 6 modela zamijenivši “XL” s “Pro”. Pokretat će ih operativni sustav Android 12.

Google Pixel 6 i 6 Pro (2)

Pixel 6 opremljen je 6,4-inčnim AMOLED zaslonom, a Pixel 6 Pro koristi 6,71-inčni POLED (označava plastiku). Razvio ga je LG Display. U usporedbi s OLED-om sa staklenom podlogom, POLED je lakši i tanji i otporan na pad. Nedostatak je što nije otporan na ogrebotine, a brzina odziva zaslona je manja. Podsjetimo, 2017. godine Google i Apple također su usvojili POLED u svojim mobitelima.

Google Pixel 6 i 6 Pro (3)

Pixel 6 ima dizajn s dvije kamere na stražnjoj strani. Glavna se sastoji od 50 MP širokokutnog senzora i 12 MP ultraširokog kuta, a prednja kamera je 8 MP.  Pixel 6 Pro ima dodanu još jednu kameru (telefoto) od 48 MP, a prednja kamera 12 MP senzora.

Google Pixel 6 i 6 Pro (4)

Uz to, Pixel 6 ima maksimalnu konfiguraciju od 8 GB + 256 GB i bateriju kapaciteta 4614 mAh. Pixel 6 Pro ima 12 GB + 512 GB kombinaciju memorijskog kapaciteta i bateriju 5.000 mAh. Oba će se telefona među prvima tradicionalno isporučivati s najnovijim Androidom 12. Također obećava najmanje pet godina ažuriranja softvera, što je izvrsna vijest.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!       

Više... Vaš Komentar Top
Zašto vaš mobitel ne voli plažu? Tko su mu neprijatelji?

Datum objave 10.07.2021

Zašto vaš mobitel ne voli plažu? Tko su mu neprijatelji?

Zašto mobitel ne voli plažu (1)

Bez mobilnih telefona više ne izlazimo iz svog doma. Ti mali uređaji postali su dio naših života, a budući se na njih toliko oslanjamo, oni dolaze s nama kamo god krenuli. Tako su obvezno  uz nas dok odmaramo i boravimo na plaži. Samo, u tom slučaju, sve što čini plažu plažom, može napraviti probleme uređaju.

Zašto mobitel ne voli plažu (9)

Pijesak je neprijatelj broj jedan

Bez obzira kakvu god zaštitu kaljenog stakla (eng. tempered glass) imate na vašem mobitelu, zaštitit će mobitel od ključeva, džepnih noževa, kovanica i drugih oštrih stvari koje nosite u džepu, ali nema šanse u borbi sa zrncima pijeska. Da, pomalo ironično jer staklo se izrađuje od kvarca, koji je dio pijeska. I tu je upravo problem. Da ne ulazimo u detalje mehaničkih i fizikalnih svojstva materijala bitno je imati na umu da pijesak može potencijalno ostaviti ogrebotine, koje mogu biti vrlo iritantne oku i izazvati smetnju pri korištenju.

Također sitna zrnca pijeska uspijevaju se probiti u otvore zvučnika, mikrofona ili konektore za punjenje baterije i napraviti štetu. Jedini način da to izbjegnete jest osigurati da džepovi budu potpuno očišćeni od pijeska ili prljavštine prije nego što telefon stavite u njih.

Zašto mobitel ne voli plažu (3)

Kako se zaštititi?

 • Ne nosite telefon u džepovima kupaćih jer bi se tu moglo akumulirati i puno pijeska tijekom plivanja ili sjedenja.
 • Obložite mobitel tankom prianjajućom folijom (onom za sendviče), tako da prekrijete baš cijeli uređaj. Ostat će funkcionalan, ali pijesak neće noći napraviti štetu.
 • Iskoristite Ziplock vrećicu, koju vjerojatno imate negdje u vašoj kuhinji. Istisnite što je moguće više zraka i zatvorite zatvarač. Voda i pijesak neće ući, a plastika je toliko tanka da uređaj zapravo možete koristiti. Senzor za otiske prstiju možda neće raditi, ali kada upišete PIN ili lozinku, možete povući prstom po zaslonu, upisati i čak razgovarati na telefon bez da ga vadite iz vrećice.
 • Ako imate utor za slušalice, obavezno ih priključite kako biste spriječili ulazak pijeska.

Što učiniti ako je pijesak ušao u otvore mobilnog telefona?

Isključite uređaj i dobro ispušite otvore bilo pumpom za gume ili madrace na napuhavanje. Možete kupiti i limenku s komprimiranim zrakom ili jednostavno dahom ispuhati pijesak. Nije loše iskoristiti i samoljepljivu vrpcu za čišćenja otvora zvučnika i područja gdje se spajaju prednji i stražnji panel s okvirom kućišta. Jednostavno omotajte oko prstiju vrpcu s ljepljivom stranom okrenutom prema van i prelazite prstima kako biste pokupili pijesak.  Konačno, koristite li zaštitne maske ili etui za mobitele, nakon dolaska s plaže izvadite uređaj, istresite ili operite da vam pijesak ne napravi štetu.

Zašto mobitel ne voli plažu (7)

Ljubavi nema niti između morske vode i mobitela

Velika većina top modela mobitela i srednjeg cjenovnog ranga ima vodootporna i otporna svojstva na prašinu prema standardima IP67 / IP68, a neki čak imaju i MIL-STD810G. Međutim, ovi certifikati ih ne čine kompatibilnim s načinom života na morskoj plaži.

Morska voda svojim salinitetom čini ih ranjivima kao da uopće nemaju zaštitu. Razlog je NaCI (natrijev klorid) koji stvara kemijsku vezu s mnogim elektroničkim elementima odmah nakon vlaženja i ubrzava kemijske reakcije korozije. Nakon što se komponente i osuše, ostaju kristalići sol nekoliko tjedana, mjeseci ili godinu dana polako nagrizajući svaku zahvaćenu površinu sve dok se količina ne iscrpi ili se korodirajuća površina ne potroši.
Zato ne bi bilo loše da investirate u neku vodootpornu dodatnu zaštitu. Postoji tona vodonepropusnih i plutajućih torbica za sve vrste pametnih telefona. Neke mogu biti skupe, ali troškovi kvara nastalog oštećenjem morske vode bit će znatno skluplji. Tako će vam se se investicija na kraju isplatiti. Isto tako imate li neki stariji iPhone koji je manjih dimenzija, stavite ga u kondom.

Ako niste sigurni u sposobnost vodonepropusnosti vašeg mobitela jer može postupno nestati ili postati manje učinkovita, predlažemo da isprobate aplikaciju Water Resistance Tester  koja omogućava da testirate vodonepropusnost Android telefona. Program koristi barometar ugrađen u Android telefon za mjerenje otpora vode. Zato aplikacija prvo provjerava dolazi li telefon s barometrom kako bi se osiguralo da se test može normalno izvesti. Potom je potrebno čvrsto pritiskati zaslon s dva prsta prema uputama, kako bi se ispitala vodootpornost telefona.

Što učiniti ako vam mobitel padne u more ili ga preklopi val?

Vjerojatno nećete plivati sa svojim mobitelom, ali nezgode se događaju. Primjerice dok fotografirate u plićaku dovoljan je jedan skriven kamen ili da vas okrzne nečiji madrac poput divovskih pelikana, ili se u vas zaleti neko dijete, gubite ravnotežu i mobitel leti u more. U tom slučaju isključite mobitel, isperite u slatkoj ili destiliranoj vodi, obrišite i ostavite na suhom mjestu nekoliko sati da se osuši. Zdjele riže, zobi i chia sjemenke zaboravite! To su “inferiorna” sredstvo za sušenje s malim postotkom uspješnosti.

Zašto mobitel ne voli plažu (8)

Visoke temperature i elektronika idu ruku pod ruku do određene granice

Dok ste na plaži pokrit će te glavu kapom, šeširom, maramom, nanijeti sloj kreme s visokim filterom kako bi se zaštitili od sunca. Također je važno poduzeti korake kako biste zaštitili svoj telefon. Ako niste oprezni, sunce ga može pržiti baš kao što vam prži kožu.

OK, do određene granice mogu se i sami štititi ugrađenom zaštitom od pregrijavanja koja kada detektira da temperatura prijeđe prihvatljivu razinu, se isključuju. Međutim, to ne uključuje čimbenike koji stvaraju dodatna vanjska temperatura, osobito ljetne. U nekom trenutku temperatura u uređaju može postati ekstremna iako ga ne koristite. Tako visoka temperatura ozbiljno utječe na čipove, radnu brzinu uređaja, a može dovesti do oštećenja ili gubitka podataka i problema s baterijom. Potonja može izgubiti kapacitet, procuriti, napuhnuti se i čak eksplodirati.

Pravila zaštite

 • mobitel uvijek držite podalje od izravne sunčeve svjetlosti
 • ne ostavljajte vaš pametan telefon u automobilu, osobito prtljažniku. Temperatura može doseći i preko 50 stupnjeva u samo sat vremena. Biljke vole staklenike, ali vaš mobilni telefon ne!
 • držite ga u torbici ili torbi za plažu u hladu, a ne pored vas na ručniku za plažu jer sunce udara odozgo, a pijesak, kamen ili šljunak zrače toplinom odozdo.
 • ne igrajte više od 20 minuta Fortnite ili slične zahtjevne igre i/ili  ne strimajte filmove i ne visite satima na društvenim mrežama dok ste na plaži. Držite se hlada, suncobrana, klimatiziranih prostora ili natkrivenih terasa kafića ako baš morate surfati i provjeravati što se događa na društvenim mrežama
 • ne stavljajte svoju elektroniku jednu na drugu. Samo ćete kombinirati štetnu toplinu koju svaki od njih proizvodi.
  ne punite mobitel na suncu čak i ako se radi o prijenosnim napajanjima (powerbank)
 • U užaren ljetni dan nosite majicu bez rukava i kratke hlače, a ne kapuljaču. Stoga je dobra ideja da i vaš mobitel izvadite iz teške obostrane futrole ako primijetite da vam se telefon počinje previše zagrijavati. Samo potom pazite gdje ga ostavljate.

Što učiniti ako se mobilni telefon pregrije?

 • Ako se uređaj već nije sam isključio, zatvorite nepotrebne aplikacije u pozadini koje najviše troše energiju
 • Aktivirajte način rada u zrakoplovu jer će se deaktivirati sve vrste veza kao što su Bluetooth , GPS i korištenje podataka, a time doći do pada temperature
 • Pokušajte držati pametni telefon ispred ventilatora

Zašto mobitel ne voli plažu (4)

Plaža je omiljeno mjesto kradljivaca

Ostavljanje pametnog telefona bez nadzora na ručniku, ležaljci, u nezatvorenom ruksaku, odjeći, tenisicama itd. može lako završiti u rukama kradljivaca. Dok se vi kupate, čavrljate ili ste zaokupljeni igrom s djetetom, vješti kradljivac neprimjetno će vas opelješiti. Dok primijetite bit će kasno. Zato policija savjetuje da se ne nose vrijedni predmeti na plažu i ostavljaju bez nadzora. Neka na vaš pametni telefon (ali i druge dragocjenosti) pripaze prijatelji ili poznanici. Iskoristite kutiju od Pringles čipsa ili nekih keksa za sakrivanje. Neki čak preporučuju omotati pelenama. Samo ako ste na plaži bez male djece, možda će pelena biti znak lopovu da je nešto dragocjeno omotano tamo.

Zašto mobitel ne voli plažu (2)

Smrtonosni džep

Zbogom najjednostavnijem načinu nošenja telefona u džepu kratkih hlača ili kupaćih! Oni su uglavnom plitki i skliski, a naši pametni telefoni nisu više mali. Iz tih džepova lako možete negdje ispustiti telefon na meku površinu (pijesak, trava) i nikada ga više nećete vidjeti.

Zašto mobitel ne voli plažu (6)

Gubitak mobitela – što učiniti?

Bez obzira na razloge gubitka posudite od nekog pametan telefon s pristupom internetu kako bi ste pronašli, zaključali ili izbrisali izgubljen uređaj. Budući da ste ljuti i u panici, najbolje je za pristup usluzi upisati u tražilicu “pronađi moj telefon” kako bi se usmjerili na odgovarajuću opciju: android.com/find i prijavili se na svoj Google račun. Ova usluga “Pronađi moj uređaj uključena je automatski”.  Za upotrebu usluge izgubljeni uređaj mora biti uključen, povezan s mobilnim podacima ili Wi-Fi mrežom i imati uključenu lokaciju. Više detalja možete pronaći na Google stranici podrške. Imate li iPhone, unesite svoju lozinku u tražilicu s napomenom “iPhone” ili ručno unesite adresu icloud.com/find.

Očito postoje neke okolnosti koje biste trebali izbjegavati ako nosite mobilni telefon na plažu. Najbolje će se osjećati ako je skriven u torbi ili ruksaku daleko od sunčevih zraka, pijeska, mora i oka lopova. Koristite ga samo ako poželite zabilježiti neki trenutak okom kamere. Na kraju, kad smo na odmoru pravo je vrijeme za isključivanje pametnog telefona jer trebali bismo se opustiti. Vrijeme provedeno na plaži uz more savršen je razlog za to, zar ne?

Sad ste spremni. Idite na plažu i uživajte! 

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!      

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm i ASUS udruženi lansirali Snapdragon Insiders mobitel

Datum objave 10.07.2021

Qualcomm i ASUS udruženi lansirali Snapdragon Insiders mobitel

Qualcomm i ASUS udruženi lansirali Snapdragon Insiders mobitel (1)

U ožujku ove godine Qualcomm je pokrenuo internetsku zajednicu “Snapdragon Insiders“, pružajući priliku svima zainteresiranim za tehnologiju mobilnih čipseta da međusobno komuniciraju. Sada platforma broji 1,6 milijuna članova, a  nudi i dodatnu pogodnost  – kupnju posebnog  Snapdragon Insiders mobitela. Nastao je u suradnji s  Asusom.

Pametni telefon Snapdragon Insiders koristi plavi mat dizajn kućišta mase 210 grama i  debljine 9,5 mm. Odlikuje ga  Snapdragon logotip koji emitira bijelu svjetlost u sredini stražnje strane. Može de postaviti da kontinuirano emitira svjetlost ili pulsira.

Qualcomm i ASUS udruženi lansirali Snapdragon Insiders mobitel (2)

Na prednjoj strani je 6,78-inčnim Samsung AMOLED zaslon  bez ikakvih otvora, rezolucije 2.448 x 1.080 piksela. Podržava HDR10,HDR10 +, 111,23 % DCI-P3, 106,87% NTSC, 150,89% sRGB pokrivenost opsega boja, brzinu osvježavanja od 144 Hz i brzinu odziva od 1 ms, što je približno isto kao i specifikacije zaslona Asus ROG Phone 5.  Svjetline je do 1.200 nita. Za zaštitu je korišteno Corning Gorilla Glass Victus staklo.  Međutim, čitač otiska prsta nije ispod zaslona već na stražnjoj strani telefona.

Ispod haube

Ispod haube Snapdragon Insiders opremljen je mobilnom platformom Snapdragon 888, koristeći 5nm proces, Adreno 660 GPU, šestom generacijom Qualcomm AI motora i nadopunjen sa 16 GB LPDDR5 RAM-a i 512 GB UFS3.1 interne memorije. Memorijske kartice nisu podržane.

Qualcomm i ASUS udruženi lansirali Snapdragon Insiders mobitel (4)

Što se tiče komunikacije, uređaj podržava veze ispod 6 GHz i mmWave 5G , s 4 × 4 MIMO tehnologiju, koja može pružiti maksimalnu brzinu preuzimanja od 4,4 Gbps i brzinu prijenosa od 542 Mb / s. Telefon ima dva utora za SIM karticu  za dvostruko čekanje na 5G mrežama.

Uz to, ovaj mobitel opremljen je baterijom od 4.000 mAh koja podržava Qualcomm Quick Charge 5 tehnologiju brzog punjenja, a u paketu dolazi i 65W QC5 punjač, koji telefon može napuniti do 70% za 30 minuta, a potpuno napuniti za 52 minute.

Na popisu specifikacija su Qualcomm AI motor, Snapdragon Sound, Elite Gaming, Qualcomm 3D Sonic senzori druge generacije itd.

Kamere

Qualcomm i ASUS udruženi lansirali Snapdragon Insiders mobitel (3)

Aspekt kamere obuhvaća glavnu sa Sony IMX686 senzorom od 64 MP ( 1 / 1,73 ”,  veličina 0,8 µm piksela, Quad Bayer tehnologija ) otvora blende Fl. 8 ,  OIS-om  i autofokusom detekcije faze. Prati ju izuzetno široka kamera Sony IMX363 senzor od  12 MP   (  1 / 2,55 ”, veličina piksela 1,4 μm), otvora blende F2,2, korekcije izobličenja u stvarnom vremenu.  Treća kamera je telefoto od  8 MP,  podrškom 3x optičkog zuma, do 12x  hibridnog i   optička stabilizacija.  kamere podržavaju do 8K 30FPS video snimanje.

Prednja kamera je 24 MP senzora , ekvivalentne žarišne duljina 27 mm u filmskoj kameri od 35 mm.

Cijena i dostupnost

Očekuje se da će Snapdragon Insiders biti lansiran u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Južnoj Koreji i drugim zemljama u kolovozu ove godine, po cijeni od 1.499 američkih dolara.   Prodajni paket uključuje  Master & Dynamic vrhunske Bluetooth slušalice, punjač, kabel za punjenje i zaštitnu futrolu.  Trenutno se prodaje na službenim ASUS web stranicama , a cijena je 9.999 juana (1.299 €).

Više... Vaš Komentar Top
MSI lansira nove SSD tvrde diskove serije SPATIUM

Datum objave 10.07.2021

MSI lansira nove SSD tvrde diskove serije SPATIUM

MSI lansira nove SSD tvrde diskove serije SPATIUM (1)

MSI je objavio SPATIUM seriju SSD-s uključujući diskove Gen4 i Gen3 PCle NVMe M480, M470 i M370. Faktor M.2 2280 kompatibilan je sa stolnim i prijenosnim računalima. Svi nude visok TBW i ograničeno petogodišnje jamstvo. Serija MSI SPATIUM koristi visokokvalitetni 3D TLC NAND Flash visoke gustoće  kako bi pružio najbolje performanse i trajnost.

MSI lansira nove SSD tvrde diskove serije SPATIUM (2)

MSI SPATIUM  M480

SPATIUM M480 je u skladu s PCIe Gen 4 i NVMe 1.4 standardima te ima do 7.000 MB/s kontinuirane brzine čitanja i 6.850MB/sec kontinuirane brzine pisanja. Novost je opremljena Phison E18 kontrolerom. M480 nudi kapacitete od 500 GB, 1 TB i 2 TB.

MSI SPATIUM M470

SPATIUM M470 dizajniran je da zadovolji glavnu skupinu potrošača SSD-a. Kontinuirana brzina čitanja je do 5.000 MB/s i kontinuirana brzina pisanja od 4.400 MB/s. M470 pruža dva kapaciteta za pohranu od 1 TB i 2 TB.

MSI lansira nove SSD tvrde diskove serije SPATIUM (3)

MSI SPATIUM M370

SPATIUM M370 početni je model ove serije, koji koristi PCIe Gen3 sučelje. Međutim, M370 dalje može pružiti osnovne performanse i prednosti brzog prijenosa datoteka i izuzetno kratkog vremena pohrane. M370 pruža 256 GB, 512 GB, 1 TB i 2 TB kapaciteta za pohranu, te kontinuiranu brzinu čitanja do 2.400 MB/s i 1.850 MB/s. Svi SPATIUM SSD proizvodi podržavaju niz funkcija zaštite podataka i ispravljanja pogrešaka, uključujući LPDC ECC i E2E zaštitu podataka.

Koje su MSI matične ploče pripremljene za Windows 11?

MSI pokazao seriju SSD-a M.2 s PCIe 4.0 i PCIe 3.0 sučeljem

MSI lansirao liniju grafičkih kartica RTX 3080 SUPRIM

Za više informacija posjetite donje veze na stranicu proizvoda.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!      

Više... Vaš Komentar Top
Windows 11 dodaje 4 seta novih tipki prečaca

Datum objave 10.07.2021

Windows 11 dodaje 4 seta novih tipki prečaca

Windows 11 dodaje 4 seta novih tipki prečaca

Microsoftova nova generacija sustava Windows 11, osim izbornika Start i trake zadataka, postavljene u donji “središnji” položaj, okvira za pretraživanje na vrhu, postavljanje trake zadataka na prikaz na drugim monitorima, donosi i četiri kompleta potpuno novih funkcija prečaca koji čine operativno iskustvo intuitivnijim i prikladnijim.

Prema službenom Microsoftovom blogu, ovo su četiri kombinacije tipki prečaca:

Windows tipka + A

Brzo i jednostavno upravljanje izbornicima s postavkama koje se često koriste, poput podešavanja razine glasnoće, Wi-Fi i Bluetooth veza itd. Osim toga, ako se koristi preglednik Microsoft Edge za reprodukciju glazbe, gledanje videozapisa ili aplikacija kao što je Spotify, pojavit će se mogućnosti upravljanja media playerom.

Windows tipka + N

Brzo otvara centar za obavijesti operativnog sustava koje će se pokazati na desnoj strani zaslona, a widget kalendara na donjoj polovici zaslona.

Windows tipka + W

Kombinacijom ovih dviju tipki na radnoj površini bočna traka mijenja se u prozirnu pozadinu za brzi pregled informacija poput vremena, fotografija u OneDrive, obveza, dionice itd.  Na dnu izbornika s popisom widgeta  pojavljuje se novi gumb, a bit će moguće dodati omiljene widgete u bilo kojem trenutku.

Windows tipka + Z

Nakon upotrebe ovog skupa prečaca skočni se prozor prikazuje u gornjem desnom kutu zaslona, nudeći šest grupa različitih “izgleda“ , a korisnik klikom ili mišem će moći odabrati prikaz koji mu se najviše sviđa.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!     

Više... Vaš Komentar Top
Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji

Datum objave 10.07.2021

Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji

Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji_1

Nedavno su razotkriveni detalje PM1743 PCIe Gen 5 E3.S 1T EDSFF SSD koji će Samsung objaviti u drugom tromjesečju 2022.

Izviješteno je da PM1743 Samsungov nadolazeći SSD, koristi PCIe 5.0 x4 protokol, koji može postići teoretsku maksimalnu brzinu od 15,7 GB/s.  Uz to opremljen je V6 TLC NAND flash memorijom i trajnost od 1 zapisa na cijeli disk (DWPD) dnevno. Prihvaća faktor jednostruke širine E3S 1T (111,5 mm × 31,5 mm), koji je vrlo popularan među poslužiteljima, a TDP mu može biti 20-25 W. Ostale detalje pogledajte na donjoj priloženoj slici:

Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji_2

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!       

Više... Vaš Komentar Top
Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije

Datum objave 10.07.2021

Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije

Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije (1)

Adobe je najavio nadograđenu verziju Premiere Pro Beta, kako bi odgovorio na stalnu promjenu upotrebe kreativnih alata od strane korisnika.  Novi model uvoza sada je glatkiji i usredotočuje se na prioritete stvaratelja i urednika videozapisa omogućavajući im brz i lak pristup sadržaju.
Korisnici Adobe Premiere Pro i dalje mogu uvoziti datoteke putem mapa ili alata za pregledavanje medija, ali uklonjen je glomazan dijaloški okvir postavki prilikom dodavanja projekata ili sekvenci. Time je kreatorima pružen jasniji put za dodavanje projekata.

Istodobno, verzija Premiere Pro Beta također zadržava bolji tijek rada za iskusne urednike, omogućavajući uvoz medijskih datoteka ili pregled isječaka pohranjenih u kameri i uobičajenim mapama. Uz to, dizajn naslovne trake također je ažuriran tako da neprimjetno integrira osnovne faze postupka uređivanja (uvoz, uređivanje i izvoz). Korisnici također mogu izravno odabrati padajući izbornik i funkciju brzog izvoza u naslovnoj traci kako bi se povezali s novostvorenom datotekom.  Uz to nova naslovna traka postaje uobičajeni element dizajna aplikacija Creative Cloud za podršku funkcijama uvoza / izvoza i pružanje dosljednosti korisnicima pri korištenju različitih alata.

Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije (2)

Objavljena beta verzija Adobe Premiere Pro za Apple M1

Optimizirani Adobe softver za maksimalne performanse AMD Ryzen 4000 serije APU-a

Novi način izvoza omogućuje korisnicima brz odabir željenog medijskog formata ili platforme društvenih mreža (poput YouTubea) na koju žele prenijeti svoj video, upotrebu automatske postavke za prikazivanje i pregled prije objavljivanja.

Za više detalja o noviteteima pogledajte  .

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!       

Više... Vaš Komentar Top
Canon izdao novu programsku podršku za profesionalne fotoaparate

Datum objave 09.07.2021

Canon izdao novu programsku podršku za profesionalne fotoaparate

Canon EOS R5 i EOS R6_1

Canon Europe predstavlja ažuriranja programske podrške za EOS R5, EOS R6 (programska podrška v1.4) i EOS-1D X Mark III (programska podrška v1.5). Kao odgovor na povratne informacije korisnika, ta ažuriranja programske podrške učinit će svaki od tih fotoaparata moćnim alatom za profesionalno snimanje videozapisa.

Novo ažuriranje programske podrške donosi masovno traženi Canon Log 3 (C-Log 3), koji je već dostupan na modelu EOS R5, na modele EOS R6 i EOS-1D X Mark III. Canonov čuveni Log 3 proširuje dinamički raspon i nudi više mogućnosti prostora boja radi postizanja bogatih videozapisa visoke kvalitete koji oponašaju kvalitetu hollywoodskih standardnih kinematografskih kamera. Ta logaritamska gama-krivulja povećava i kompatibilnost tih modela s tijekovima rada u kinematografskoj produkciji, pa je lakše uskladiti boje na snimkama napravljenim Canonovim kamerama iz serije Cinema EOS.

Netom predstavljeno ažuriranje programske podrške za EOS R5 donosi kompatibilnost s Canonovim servo zum objektivima CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S i CN-E70-200mm T4.4 L IS KAS S Cine koji taj model čine svestranim fotoaparatom koji će pomoći korisnicima podići sadržaje na novu razinu.

Više... Vaš Komentar Top
Globalne cijene grafičkih kartica postupno se vraćaju u normalu

Datum objave 09.07.2021

Globalne cijene grafičkih kartica postupno se vraćaju u normalu

Globalne cijene grafičkih kartica postupno se vraćaju u normalu_1

Notebookcheck objavljuje da globalne cijene grafičkih kartica padaju u posljednjih nekoliko tjedana, a cijene u službenim i maloprodajnim kanalima postupno vraćaju na prvobitnu razinu.

Među njima su AMD Radeon RX 6000 i Nvidia GeForce RTX 30 grafičke kartice koje imaju značajne prednosti u izračunima kripto valuta. Cijene u svibnju ove godine (2021.) dosegle su im vrhunac i postale do tri puta skuplje od predviđenih, a AMD grafičke kartice su početkom svibnja također dosegnuo dvostruku cijenu.

Globalne cijene grafičkih kartica postupno se vraćaju u normalu_2

foto: Notebookcheck.net

Podsjetimo, naglim rastom rudarenja kriptovalutama u 2020., i nedostatkom opskrbe uslijed Covid 19 pandemije, grafičke kartice došle su u situaciju da ih je ” teško pronaći”, a cijene su premašile službene preporučene prodajne. Također je i tržište rabljenih proizvoda procvjetalo usprkos isto tako nemalim cijenama.

AMD Radeon RX 6700 XT

Za mobilne NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti potvrđene tehničke karakteristike

Očekuje se da će se cijene grafičkih kartica uskoro vratiti na cijenu početkom godine. Uz to budući Nvidia povećava ograničenje računalne snage za nove kartice kako bi ih onemogućila za rudarenja kriptovalutama, očekuje se da će se čimbenici poput pada i povećanja proizvodnih kapaciteta vratiti na službeno preporučenu cijenu prije kraja godine.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!      

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Assetto Corsa

Objavljeno prije 2 minute

PBZ net bankarstvo

Objavljeno prije 9 minuta

Resident Evil 2 Remake prohod-Hardcore Difficulty

Objavljeno prije 27 minuta

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 30 minuta

Koju stolicu kupiti?

Novosti

Nabavite Windowse 10 za samo 7,35 € u jesenskoj rasprodaji na Godeal24.com

Microsoft je najavio da će Windows 11 službeno biti objavljen 5. listopada, a nadogradnja s Windows 10 na Windows 11 bit će besplatna. Stoga će za nadogradnju biti bitno imati 100% originalnu i izvornu licencu za Windows 10. Svjesni smo da... Pročitaj više

U Hrvatskoj otvorene rezervacije za iPhone 13 seriju. Poznate i cijene!

Jeste li odabrali model iPhone 13 koji želite kupiti? Ako se odmah predbilježite, primit će te ga u ruke već sljedećeg petka (24. rujna), kada stiže prva pošiljka. Ovogodišnja iPhone 13 serija, dolazi u nekoliko boja kućišta, ali plava bi m... Pročitaj više

RIP Sir Clive Sinclair

Karizmatični izumitelj Sir Clive Sinclair, najpoznatiji kao vlasnik engleske tvrtke Sinclair Research LTD, koja je razvila ZX 80 računalo, i dvije godine kasnije megapopularan ZX Spectrum, umro je u 81 godini nakon duge bolesti. Sir Clive S... Pročitaj više

Apple predstavio iPad 9. generacije

Apple je izdao iPad 9. generacije s istim dizajnom kao kod prethodnika. Ima 10,2-inčni zaslon rezolucije 2.160 × 1.620 piksela (264 ppi, maksimalne svjetline 500 nita), tipkom Touch ID Home i 8 MP stražnjom kamerom (F/2.4 , automatsko izošt... Pročitaj više

Apple Watch S7 - veći zakrivljen zaslon, brže punjenje i pet boja na izbor

Najavljeni Apple Watch Series 7 nema bombastičnu stopu ažuriranja,  koristi isti "t830" čip iz prethodne serije 6, ali poboljšanja ipak  ima. Apple Watch Series 7 zadržava tradicionalni oblik, ali više zaobljeniji i dimenzijama povećanim za... Pročitaj više

Sve novosti