[Infografika] – Microsoft Defender zaobilazi 19% phishing e-poruka

Datum objave 09.10.2022 - Sanja Ledinek

[Infografika] –  Microsoft Defender zaobilazi 19% phishing e-poruka

[Infografika] - Microsoft Defender zaobilazi 19% phishing e-poruka

[Infografika] Microsoft Defender_0

Za mnoge je Microsoft 365 postao zadana usluga e-pošte i hakerima privlačno mjesto. Novo istraživanje tvrtke Avanan za sigurnost u oblaku i e-pošte, pokazuje da Microsoftove obrane imaju 18,8 posto stopu propuštenog otkrivanja phishinga. Prethodna analiza provedena 2020. godine pokazala je da j 10,8 posto phishing e-poruka dolazi u inbox, što je povećalo Defenderovu stopu lažno pozitivnih phishing poruka za 74 posto. Izvješće također pokazuje da Defender šalje 7 posto phishing e-poruka u spam mapu, tako da im korisnici i dalje mogu pristupiti.

[Infografika] Microsoft Defender_1

Kada su financijski phishing napadi bili posebno dizajnirani da zaobiđu Defender imali su uspješnost čak 42 posto. Takvi napadi uključuju lažne fakture i prijenose Bitcoina. Oponašanje je još jedna popularna metoda koju hakeri biraju za zaobilaženje Defendera, s 22 posto tih e-poruka.
Velike tvrtke također su imale veću stopu phishing proklizavanja čak od 50 do 70 posto. Iako radnici sigurnosnih operativnih centara u velikim tvrtkama provode značajan postotak svog vremena baveći se problemima e-pošte, ona je još uvijek problem.

No, nisu sve loše vijesti. Defender neke stvari radi dobro. Primjerice može uhvatiti 90 posto nepoznatog zlonamjernog softvera. Također je dobar u uočavanju napada koji koriste lažiranje DMARC-a pri čemu samo 2,5 posto dolazi do pristigle pošte, a poslovna e-pošta uzrokuje samo manju štetu jer uspijeva proći samo 2 posto.

Više možete pročitati na Avanan blogu.

U nastavku je infografika prepuna detalja…..

[Infografika] Microsoft Defender_2

Više... Vaš Komentar Top
Noctua NA-TPG1

Datum objave 06.10.2022

Noctua NA-TPG1

na_stpg1_3

Noctua je danas najavila svoju novu zaštitu od termalne paste NA-TPG1 za AMD-ove najnovije Ryzen procesore temeljene na AM5. Kada se primijeni pritisak montaže otopine za hlađenje, višak termalne paste će se istisnuti prema van. S procesorima AM5, ovaj višak paste ima tendenciju nakupljanja u izrezima na stranama raspršivača topline (IHS) i može ga biti teško ukloniti. Jednostavan i bez rizika za primjenu, NA-TPG1 sprječava ovu neželjenu pojavu.

Napravljen od polikarbonata vrlo otpornog na toplinu stvara čvrstu brtvu oko rubova raspršivača topline CPU-a, NA-TPG1 je jednostavan i bez rizika za postavljanje i uklanjanje. Unatoč svojoj jednostavnosti, vrlo je učinkovit u sprječavanju nakupljanja termalne paste u izrezima na stranama AM5 CPU-a.

na_stpg1_2

NA-TPG1 bit će dostupan u zasebnom setu s deset NA-CW1 maramica za čišćenje (NA-STPG1) kao i s novim AM5 izdanjima Noctua nagrađivanih termalnih pasti NT-H1 i NT-H2.

Sva tri proizvoda trebala bi biti dostupna u prosincu. Proizvođačeva preporučena maloprodajna cijena bit će 7,90 EUR/USD za NA-STPG1, 9,90 EUR/USD za NT-H1 3,5g AM5 izdanje i 13,90 EUR/USD za NT-H2 3,5g AM5 izdanje.

Više... Vaš Komentar Top
Novi AMD Radeon software za igraće i PRO kartice donose velika ubrzanja

Datum objave 06.10.2022

Novi AMD Radeon software za igraće i PRO kartice donose velika ubrzanja

AMD GPU_N24_small

AMD je stavio na raspolaganje za preuzimanje najnoviju verziju svog upravljačkog softvera za Radeon gaming kartice i Ryzen APU-ove, s oznakom 22.10.1. Novi “Adrenalin” upravljački programi donose podršku za najnovije igre kao što su Overwatch 2 i Grounded.

AMD je također objavio verziju svojeg “PRO Edition” upravljačkog programa s oznakom 22.Q3, koja donosi potpuno novi OpenGL podsustav, napisan od nule i s optimizacijama koje rezultiraju ubrzanjima do 72% u usporedbi s prethodnom verzijom – 22.Q2 u specijaliziranim programskim paketima za profesionalnu uporabu, kao što su Autodesk Maya i CATIA. Ubrzanje od 52% u Solidworksu, kada se koristi Radeon PRO W6800, nije ništa manje impresivno. A kada se koristi Radeon PRO W6400, ubrzanje u SolidWorksu ide do 115%!

OPGL_Chart_W6800_2_Solidworks2

AMD Software “PRO Edition” 22.Q3 driver testirali su i odobrili Dell, HP i Lenovo za svoje radne stanice s AMD Radeon PRO ubrzivačima i dostupan je za preuzimanje sa službenog portala. AMD nastavlja surađivati s programerima softverskih paketa na certificiranju najnovijih upravljačkih programa. Više detalja o najnovijim upravljačkim programima za AMD PRO Edition 22.Q3 dostupno je na ovom blogu .

OPGL_Chart_W6800_Gen

Što se tiče Radeon “Adrenalin” upravljačkog softvera za igraće Radeon kartice, on također donosi poboljšanja popularnih AMD softverskih tehnologija:

 • AMD Noise Suppression – Smanjuje okolnu pozadinsku buku pomoću algoritma dubinskog učenja u stvarnom vremenu, pružajući veću jasnoću zvuka tijekom sastanaka ili natjecateljskog igranja.
 • Radeon Super Resolution – tehnologija povećanja razlučivosti u igrama kroz podršku samih upravljačkih programa, temeljena na istom algoritmu kao i FSR 1.0, pružajući gotovo nativnu razlučivost sa značajno povećanim performansama u igrama koje se izvode u ekskluzivnom načinu rada preko cijelog zaslona na grafičkoj kartici temeljenoj na RDNA arhitektura, kompatibilna s tisućama igara.
 • AMD Enhanced Sync – Nova ažuriranja su implementirana u Enhanced Sync gdje je funkcionalnost ove tehnologije optimizirana za moderno iskustvo igranja!

Više detalja o poboljšanjima nove AMD Enhanced Sync tehnologije možete pronaći na ovom blogu .

Više... Vaš Komentar Top
EU: potrošački elektronički uređaji, uključujući iPhone, moraju koristiti USB-C sučelje do kraja 2024.

Datum objave 05.10.2022

EU: potrošački elektronički uređaji, uključujući iPhone, moraju koristiti USB-C sučelje do kraja 2024.

EU potrošački elektronički uređaji, uključujući iPhone, moraju koristiti USB-C sučelje do kraja 2024

Europski parlament je velikom većinom glasao za USB-C kao univerzalni priključak za punjenje za razne potrošačke elektroničke uređaje uključujući iPhone i AirPods do kraja 2024. godine. Prijedlog, poznat kao Direktiva, prisiljava sve proizvođače potrošačke elektronike koji prodaju u Europi da osiguraju da elektronika koju proizvode ima USB-C priključke.

Ovaj “univerzalni priključak” bio bi prvi standard na svijetu koji je uspostavljen u pravnom obliku, posebno za Apple, koji naširoko koristi Lightning konektore umjesto USB-C na mnogim uređajima. Zastupnici u Europskom parlamentu tvrde da će ovaj potez smanjiti e-otpad, pozabaviti se održivošću proizvoda i učiniti korištenje različitih uređaja praktičnijim.

U priopćenju za javnost koje je objavio Europski parlament je napisano:

Do kraja 2024. svi telefoni , tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU moraju imati USB Type-C priključak za punjenje. Ova će se obveza proširiti na prijenosna računala od proljeća 2026. Novi zakon, koji je usvojen na plenarnoj sjednici u utorak sa 602 glasa za, 13 protiv i 8 suzdržanih, dio je širih napora EU-a da smanji e-otpad i osnaži potrošače da donesu održivije odluke.

Prema novim pravilima, potrošači više neće trebati drugačiji punjač svaki put kada kupe novi uređaj, jer će moći koristiti jedan punjač za cijeli niz malih i srednjih prijenosnih elektroničkih uređaja. Svi novi mobiteli, tableti, digitalni fotoaparati, slušalice i naglavne slušalice, ručne konzole za videoigre i prijenosni zvučnici, e-čitači, tipkovnice, miševi, prijenosni navigacijski sustavi, slušalice i prijenosna računala, bez obzira na proizvođača, sve dok su ožičeni kabelskim punjenjem , i oni koji rade manje od 100 W, moraju biti opremljeni USB Type-C priključkom. Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje također će imati istu brzinu punjenja, omogućujući korisnicima da svoje uređaje pune istom brzinom s bilo kojim kompatibilnim punjačem.

Izuzeća od direktive primjenjivat će se na uređaje koji su premali da bi ponudili USB-C priključak, poput pametnih satova, uređaja za praćenje fitnessa i neke sportske opreme, no očekuje se da će se zakonodavstvo s vremenom proširiti i na te uređaje. Tvrtke također moraju osigurati da namjenske oznake jasno informiraju potrošače o karakteristikama punjenja uređaja koje kupuju.

Osim toga, kako se tehnologija nastavlja razvijati, EU pokušava osigurati interoperabilnost rješenja za bežično punjenje. Direktiva ovlašćuje Europsku komisiju da razvije ovlasti do kraja 2024. godine, prisiljavajući tvrtke da svoja prilagođena rješenja za bežično punjenje učine otvorenijima i u skladu sa standardima interoperabilnosti, pomažući potrošačima da izbjegnu zaključavanje u vlasničke protokole punjenja, a istodobno sprječavaju fragmentaciju i smanjuju otpad. Nije jasno uključuje li to Appleov MagSafe sustav punjenja za iPhone i AirPods, budući da se temelji na Qi standardu bežičnog punjenja.

Sada Europsko vijeće još mora odobriti direktivu kako bi se mogla objaviti u Službenom listu Europske unije. Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije, a njezini će se zahtjevi početi primjenjivati ​​na nove uređaje nakon 24 mjeseca. Proizvodi stavljeni na tržište prije datuma podnošenja zahtjeva bit će izuzeti i moći će se nastaviti prodavati nakon toga.

Europska komisija je 2018. pokušala postići konačnu odluku o tom pitanju, ali nije postalo zakon. U to je vrijeme Apple upozorio da bi prisiljavanje industrije na korištenje zajedničkog priključka za punjenje ugušilo inovacije i stvorilo e-otpad jer bi potrošači bili prisiljeni prijeći na nove kabele. Napori EU-a nastavljeni su prošle godine, a Europska komisija je predvodila ažuriranu verziju direktive. U travnju je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača izglasao direktivu s 43 glasa za i samo 2 protiv.  U lipnju je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EU-a postigao dogovor o podnošenju direktive Europskom parlamentu.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master predstavio MM712

Datum objave 04.10.2022

Cooler Master predstavio MM712

mm712-black

Cooler Master predstavlja MM712 bežični miš koji skriva značajke teške kategorije ispod naprednog kućišta. Bezvremenski, neperforirani dizajn koji učinkovito ispunjava sve rupe koje je imao model MM711, a pri tom uvijek zadržava istu nisku masu od samo 59 grama. Ugrađena mu baterija od 500 mAh omogućava do 181 sat autonomije preko Bluetooth veze i do 80 sati preko 2,4 GHz veze s isključenim LED-icama.

MM712 ima dva opitička mikroprekidača za lijevu i desnu tipku, te PAW3370 optički senzor rezolucije 19,000 DPI-a. Cijena će mu biti oko 73 €, a specijalna verzija za 30-tu obljetnicu postojanja tvrtke oko 79 €.

 

Više... Vaš Komentar Top
Transcend SSD MTE720T

Datum objave 04.10.2022

Transcend SSD MTE720T

Transcend_MTE720T

Transcend je nedavno najavio novi MTE720T PCIe Gen 4×4 M.2 solid-state disk (SSD), koji se može pohvaliti povećanim sekvencijalnim performansama R/W do 7,200MB/s i 6,500MB/s i pouzdanu izdržljivost do 3K P/E ciklusa. Očekuje se da će ovo lansiranje osnažiti podatkovno intenzivne aplikacije kao što su 5G komunikacija, rubno računalstvo i AIoT s niskom latencijom i visokom pouzdanošću.

Više... Vaš Komentar Top
Video game zona by Racunala.hr

Datum objave 04.10.2022

Video game zona by Racunala.hr

rikon_racunala_hr_1

Novo izdanje konvencije fantastike Rikon, jedinstvene manifestacije u Rijeci, koja je 2020. godine osvojila i titulu europske konvencije fantastike – Eurocon, vraća se u punom sjaju na riječki Kampus Sveučilišta u Rijeci. Osim dobro poznatog znanstvenog i zabavnog programa, 25. izdanje Rikona donosi još više sadržaja za sve mlađe i starije ljubitelje filmske i pop kulture, društvenih i video igara te žanrovske književnosti i stripova. Povratak u zgradu Filozofskog i Učiteljskog fakulteta Rijeka od 7. do 9. listopada obilježit će i brojne nove atrakcije i nikada bogatiji program.

Rikon ove godine priprema bogati game-dev program, pa tako gostuju predstavnici i predstavnice hrvatskih tvrtki Room-C Games, Exordium Games, Red Martyr, Nanobita, Gamechucka, CroTeam…

U petak se tako održava predavanje Mije Nadramije “Game Development: From Start To Release”, koje će se održati na engleskom kako bi i strana publika mogla uživati, te radionica “Unreal Engine 5 – 3D Art, Game Development and Filmmaking” pod vodstvom riječkog Eduarda Tucakovića, a posjetitelji će se moći i sami okušati u 3D modeliranju. Prijave za radionicu nisu potrebne.

I subota je bogata programom: predavanje Sabine Stepić “Koliko su video igre danas pristupačne?” koje se odnosi na uključivost prema osobama s invaliditetom, a predavanje namijenjeno svim developerima “Zašto moj Game Design Document (GDD) ne valja?!”  donosi Andrej Kovačević, direktor Exordium Games i stručni savjetnik pri HAVCu.

Ipak najveći odaziv očekuje se na panelu “Žene u hrvatskoj game-dev industriji” kojeg će moderirati novinarka Lucija Pilić, a sudjeluju Nika Dvoravić, Ana Marija Lončar, Ines Roca, Antonija Kranjčina, Serena Vanić, Lucija Oroz i Sonja Jerman Švertasek. Slijedi još jedan odličan panel, ovaj put na engleskom jeziku, “How To Get Started In Game Dev”, kojeg će moderirati Robert Sajko a sudjeluju Mia Nadramija, Lucija Oroz, Lucija Delić, Marko Tominić, Andrej Kovačević.

U nedjelju Rikon priprema posebne poslastice za mlađu publiku, pa će se u programu naći još jedna točka Eduarda Tucakovića namijenjena srednjoškolcima “Kako se zaposliti u industriji video igara”.

Rikon obiluje raznim programom ove godine, sa čak 140 točaka programa, a tu su i aktivne zone. Posebno se ističe Video game zona, za koju su moćna gaming računala osigurali Racunala.hr, u kojoj će se kroz 3 dana trajanja konvencije igrati brojne igre domaćih i stranih developera. Izdvajamo samo neke od naslova:

Igre domaćih developera:

rikon_racunala_hr_2

Hand of Merlin – Room-C Games – Naizmjenični rogue-lite RPG u kojem se arturijanska legenda susreće sa znanstveno-fantastičnim hororom.

Escape Simulator – Pine Studio – Zagonetka u prvom licu koju možete igrati sami ili u online kooperaciji.

Saint Kotar – Red Martyr – Psihološka horor detektivska igra smještena u ukletu dolinu u ruralnoj Hrvatskoj.

Igre stranih developera:

rikon_racunala_hr_3

Cyberpunk 2077 – Akcijsko-avanturistička “open world” igra smještena u Night City, megalopolis opsjednut moći, glamurom i modificiranjem tijela.

ARK: Survival Evolved – Akcijsko-avanturistička video igra preživljavanja iz 2017. Nasukani ste na obalama tajanstvenog otoka i morate naučiti preživjeti.

Gloomhaven – Smješten u jedinstveni srednjovjekovni svemir mračne fantazije, Gloomhaven nagrađuje strateško planiranje i rješavanje problema.

Horizon: Zero Dawn – Višestruko nagrađivana RPG igra. Dobro došli u svijet bogat ljepotom prirode – nastanjen zadivljujućim, visoko naprednim strojevima.

Dying Light – Akcijska igra preživljavanja u prvom licu smještena u postapokaliptični otvoreni svijet preplavljen zombijima.

Specifikacije gaming računala:

 • CPU: Intel i5 12400F, 6 jezgri, Sck.1700
 • CPU cooling: Aftermarket 120mm
 • MBO: H610M, mATX, DDR4, Sck.1700
 • RAM: 16GB (2×8) DDR4 3200MHz
 • SSD: 500GB NVMe M.2
 • GPU: Radeon RX 6600 8GB GDDR6
 • PSU: 600W, 80+, 120mm
 • CASE: MidiTower, prozirna stranica, 2x120mm
 • Wifi: DA, Wireless adapter, dvije antene 300mpbs

 

 • CPU: Intel i5 12400F, 6 jezgri, Sck.1700
 • CPU cooling: Aftermarket 120mm
 • MBO: B660M, mATX, DDR4, Sck.1700
 • RAM: 16GB (2×8) DDR4 3200MHz
 • SSD: 1TB NVMe M.2
 • GPU: NVidia RTX 3060 12GB GDDR6
 • PSU: 700W, 80+ bronze, 120mm
 • CASE: MidiTower, prozirna stranica, 2x120mm
 • Wifi: DA, Wireless adapter, dvije antene 300mpbs

 

 • CPU: AMD Ryzen 9 3900X, 12 jezgri, S.AM4
 • CPU cooling: Vodeno 240mm, 2×120
 • MBO: B450, ATX, 4xDDR4, Sck.1700
 • RAM: 32GB (4×8) DDR4 3200MHz
 • SSD: 1TB NVMe M.2
 • GPU: Radeon RX 6700 XT 12GB GDDR6
 • PSU: 700W, 80+ Gold, 120mm
 • CASE: MidiTower, prozirna stranica, 2x120mm
 • Wifi: DA, Wireless adapter, dvije antene 300mpbs

Gaming monitore omogućuje Philips iz linije Philips Momentum.

Osim igranja na računalima, posjetitelji će se moći okušati i u igrama na konzolama, i to u cjelodnevnim igraonicama ekipe iz Crouch Guarda, a u subotu u 14 sati kreće “SoulCalibur VI: Shadows Embrace” turnir. Nešto kasnije u subotu održava se i “Guilty Gear Strive” turnir na PS4.

rikon_racunala_hr_1

Rikon 2022. ulaznice i program na dlanu!

Bogat program Rikona 2022. s preko 140 točaka programa možete jednostavno pratiti putem web aplikacije: https://rikon2022.sessionize.com/ i složiti personalizirani “Favorites” raspored svega onoga što želite popratiti na Rikonu te saznati više o predavačima, predavanjima i svakom pojedninačnom programu. U Rikon mobilnom appu biti će moguće i glasati za favorite SFX i Cosplay natjecanja.

Ulaznice za Rikon 2022. su dostupne u pretprodaji putem Rikon e-shopa: www.rikonrijeka.com/e-shop. Mlađi od 16 godina imaju besplatan ulaz. Ulaznice će biti u prodaji i na ulazu. Radno vrijeme konvencije fantastike Rikon je: petak 16-23 h, subota 10-23.30 h, nedjelja 9-17 h.

Novosti o Rikonu 2022. možete pratiti putem weba i društvenih mreža:

Facebook: https://www.facebook.com/RikonRijeka

Instagram: https:// www.instagram.com/rikonrijeka

(sponzorirani sadržaj)

 

Više... Vaš Komentar Top
SteelSeries predstavio nove APEX PRO TKL tipkovnice

Datum objave 04.10.2022

SteelSeries predstavio nove APEX PRO TKL tipkovnice

APEX PRO TKL

SteelSeries danas predstavlja novu inovaciju u Apex seriji tipkovnica. Apex Pro TKL donosi OmniPoint 2.0 tehnologiju. Ona omogućava promjenu akutacije prekidača i to u 37 razina od samo 0.2 pa do 3,8 milimetara hoda, s latencijom od 0.54 milisekunde.

Nova tipkovnica dolazi sada i u bežičnoj izvedbi s Quantum 2.0 Dual Wireless tehnologijom. Igrači mogu birati brzu 2,4 GHz vezu ili Bluetooth 5.0. Trajanje baterije je oko 40 sati. Cijena žičanog modela je 220, a bežičnog 270 €.

Više... Vaš Komentar Top
Hrvatska premijera Huawei Nova 10 pametnog telefona

Datum objave 04.10.2022

Hrvatska premijera Huawei Nova 10 pametnog telefona

Huawei_nova10

Nova 10 nasljeđuje poznati dizajnerski potpis čitave serije, spajajući inovativne minimalističke linije naglašene detaljima Star Orbit Ring prstena i kvalitetnu izradu.

Od selfieja do vlogginga, Huawei nova 10 prednjači u inovacijama tehnologije mobilnih prednjih kamera. Uz tehnologiju Huawei Multi-Vision Photography, model nova 10 dolazi uz visokokvalitetnu leću prednje kamere od 60MP koja podržava široki kut snimanja od 100 stupnjeva i 4K video kvalitetu uz visoku rezoluciju i osjetljivost na svjetlo.

Kompozicija okvira XD Fusion također poboljšava mobilnu fotografiju u svakom scenariju upotrebe. Prednje osvjetljenje, pozadinsko osvjetljenje i snimke visokog dinamičkog raspona (HDR) s više ekspozicija za postizanje delikatnih bokeh efekata, pomažu korisnicima da jednim klikom snime jasne i kvalitetne portrete iz velike blizine okna.

Stražnja kamera Huawei nova 10 dolazi opremljena s 50MP Ultra Vision Photography objektivom. Stražnja kamera koristi Huaweijev vrhunski RYYB niz filtera u boji, koji u usporedbi s uobičajenim senzorom povećava unos svjetla za 40 posto. Stražnja kamera podržava Instant AutoFokus s QPD i zero shutter-lag tehnologijom (ZSL) koja nudi visoke rezultate fotografije u okruženjima sa slabim osvjetljenjem za zaključavanje svake uspomene i trenutka.

Huawei nova 10 dolazi u laganim poporcijama s debljinom od 6,88 mm i težinom od 168 g, što ga čini ugodnim za nošenje.

Kako bi se nosio s izazovima trajanja baterije koji proizlaze iz korištenja visokofrekventnih aplikacija kao što su video, fotografija ili igranje igara, Huawei nova 10 podržava SuperCharge značajku od 66 W kojoj je potrebno 37 minuta da se napuni od 0 do 100%. Huawei nova 10 dolazi uz Ultra-Generation VC Liquid Cooling sistem koji donosi disipaciju topline s boljom brzinom i ujednačenošću.

Najnoviji Huawei pametni telefon nova 10 dostupan je u prodaji po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 4.099,00 HRK.

Više... Vaš Komentar Top
U pripremi ultrabrze DDR5 memorije za Intel Core 13.generaciju procesora i Z790 matične ploče

Datum objave 04.10.2022

U pripremi ultrabrze DDR5 memorije za Intel Core 13.generaciju procesora i Z790 matične ploče

U pripremi ultrabrze DDR5 memorije...

Intel 13. generacija Raptor Lake CPU-a i Z790 matične ploče pomaknut će najnovije memorijske standarde još više, s podrškom za do DDR5-7600 memorije.

Kao što znate, postojeći procesori  Raptor Lake 13. generacije i odgovarajuće platforme matičnih ploča Z790 podržavaju izvorni DDR5-5600. Navodi se da je ovo poboljšanje 17 posto u odnosu na brzinu DDR5-4800 koju trenutno podržavaju 12. generacija Raptor Lake CPU-a i Z690 matične ploče. Također oglašava se  poboljšanje od 7,5 posto u odnosu na nativnu brzinu DDR5-5200 AMD Ryzen 7000. Ali ovo su izvorne brzine, a različiti proizvođači memorije već  pripremaju  lansiranje svojih sljedećih iteracija DDR5 obitelji do kraja ove godine.

Na popisu certifikata Intel XMP 3.0 koji je dobio VideoCardz, vidljivo je  da će Intel Raptor Lake CPU pružiti podršku do DDR5-7600, a specifikacija memorijskog kompleta prelazi brzinu od 7 Gbps, što je prilično nevjerojatno.

U skladu s ovim standardom, G.Skill trenutno nudi najbrže memorijske komplete. Specifikacije njegova tri kompleta Trident Z5 su sljedeće:

 • G-Skill DDR5-7466 CL36 – F5-7466J3648G16GX2-TZ5RK
 • G-Skill DDR5-7466 CL36 – F5-7466J3648G16GX2-TZ5RK
 • G-Skill DDR5-7600 CL36 – F5-7600J3648G16GX2-TZ5RK

Ne samo da su trenutno najbrži, već rade i na 1,4 V, dok drugi setovi rade na 1,45-1,50 V.

G.Skill je već certificirao svoju nadolazeću Trident Z5 DDR5 memoriju na Asus Z790 ROG Maximus HERO, ali ovo je samo početak i očekuje se da će se brzine memorije dodatno povećati i približiti ili čak premašiti DDR5-8000 kako ulazimo u 2023. godinu.

PROČITAJTE JOŠ

G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-5600 recenzija

Intel CPU male snage od 35 W i7-13700T značajno se poboljšao

Intel najavljuje novu eru overclockinga sa 13. generacijom Raptor Lake CPU-a i platformom matične ploče Z790, s višestrukim overclockingom koji prelazi 8 GHz i DDR5 brzinama koje probijaju barijeru od 10 Gbps. Tvrtka je također naglasila da će DDR5-6600 postati standard za CPU platforme 13. generacije, a neće biti iznenađenja ​​povećanje performansi od DDR5-4800 do DDR5-7600. Naravno, ovi kompleti velike brzine neće biti jeftini. Očekuju se cijene i paketi više od 250 do 300 dolara.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Mehanicke tipkovnice i sve o njima (čitaj 1. post ! )

Objavljeno prije 28 minuta

Žderonje

Objavljeno prije 35 minuta

Lenovo ThinkPad kutak

Objavljeno prije 1 sat

Koje kućište kupiti?

Objavljeno prije 1 sat

P:Keychrone tipkovnice,keycaps,ruter,ps3,projekto,switchevi,laptop

Novosti

ChatGPT ima veliku nadogradnju: može vidjeti, čuti i govoriti

OpenAI  najavljuje pokretanje glasovnih razgovora s chatbotom  za iOS i Android sustave ili dijeljenje slika/fotografija na svim platformama kako bi se izrazile misli, umjesto samog oslanjanja isključivo na upisivanje upita.  Ove nove opcij... Pročitaj više

Digital Realty proširuje prisutnost u Zagrebu

Tvrtka Digital Realty je najavila planove za povećanje svoje prisutnosti u jugoistočnoj Europi kupnjom zemljišne parcele za proširenje zagrebačkog kampusa. Parcela se nalazi u blizini postojećeg data centra ZAG1 tvrtke Digital Realty, jedno... Pročitaj više

Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Čipseti specifični za umjetnu inteligenciju bit će ključni za računala s omogućenom umjetnom inteligencijom. Prema najnovijem izvješću koje je objavila agencija za istraživanje tržišta Canalys, osobna računala kao temeljni alat za rad i slo... Pročitaj više

Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže

Ovaj poziv dolazi uoči lansiranja pet komercijalnih satelita u prvom tromjesečju 2024. koristeći čipove dizajnirane od strane britanske tvrtke En Silica. Poziv je upućen s Havaja inženjeru Vodafona Joséu Guevari u Madridu, a obavljen je pom... Pročitaj više

HONOR 90 Lite

HONOR 90 Lite jedan je od najnovijih članova HONOR-ove N serije. Riječ je o modernom i svestranom pametnom telefonu koji se može pohvaliti kvalitetnim sustavom kamere i zaslonom, te nizom pametnih značajki koje pokreće MagicOS 7.1. Uz vrlo... Pročitaj više

Sve novosti