Intel 12. generacije pobjeđuje AMD u jednojezgrenim testovima, ali…..

Datum objave 08.11.2021 - Sanja Ledinek

Intel 12. generacije pobjeđuje AMD u jednojezgrenim testovima, ali…..

Intel 12. generacije pobjeđuje AMD u jednojezgrenim testovima, ali.....

Intel 12. generacije pobjeđuje AMD u jednojezgrenim testovima, ali…..

Ovih su dana mnogi mediji objavili recenzije procesora Intel Core 12. generacije Alder Lake koji se počeo prodavati. Rezultati su prilično slični: top model Core i9-12900K  (8+8 jezgri, 650 USD u maloprodaji) pobjeđuje Ryzen 9 5950X (16 jezgri, 799 USD u maloprodaji) u jednojezgrenim  konfiguracijama. To je znak da se Intel vratio (na neko vrijeme).

Ali testiranje Intel Core 12. generacije Alder Lake  zahtjeva složenije testove zbog promijene u arhitekturi. Primjerice, kombinacija dviju jezgri P-core i E-core, komplicira benchmarking i zahtijeva pomoć Intel Thread Directora na hardverskoj razini, a Windows 10 i Windows 11  podržavaju drugačije ove jezgre. Također zbog podrške DDR5-4800 i DDR4-3200 RAM-a teža je usporedba s  konkurentima koji podržavaju samo DDR4.

Iz navedenih razloga AnandTech  je podijelio scenarije u testu na samo veliku jezgru nasuprot samo male jezgre i  nasuprot obje jezgre. Uz to su usporedili rezultate mjerenja pod Windows 10 naspram Windows 11, DDR5 vs DDR4 itd.

Ključni zaključci

 • U svim benchmarcima, 12900K single-core je nadmašio Ryzen 5950X na oko 6-16%, a 11900K (Rocket Lake) je bolji za 18-20% u usporedbi sa svojim prethodnikom Intelovim CPU-om.
 • 12900K multi-core benchmark nadmašuje Ryzen 5950X u većini testova. Ali postoji upozorenje da se 12900K mora koristiti i s DDR5 RAM-om. Ako se koristi ista DDR4 memorija, Ryzen je bolji.
 • Performanse P-core temeljene na arhitekturi Golden Cove bolje su od arhitekture Cypress Cove (11. Gen).
 • Performanse E-core temeljene na Gracemont arhitekturi sada su blizu Skylake 6. generacije, uz mnogo manju potrošnju energije. Iako je ukorijenjen u Atom liniji, njegova izvedba uopće nije loša.
 • Performanse pod Windows 10 u odnosu na Windows 11 ne razlikuju se puno osim što u Windows 11 pojedine jezgre rade nešto bolje.
 • DDR5 RAM je značajno bolji od DDR4 u svojim mjerilima, ali u igranju igara gotovo da nema razlike.
 • Intel je rekao da je isključio vektorski skup instrukcija AVX-512 u P-jezgri dok u E-core nije iz straha da ne zbuni operativni sustav, ali je AnandTech otkrio da to nije istina.

Konačno, za najbolje performanse potrebne su i nove Z690 matične ploče plus DDR5 RAM.  Mi smo se pobrinuli i već dobili nekoliko na test , a raspakiravanje pogledajte na našem YouTube kanalu na slijedećim poveznicama:

Lajkajte nas na  Facebooku , zapratite na  Twitteru  ili  YouTube  kanalu i ne propustite najnovije recenzije i vijesti iz svijeta IKT-a.

Više... Vaš Komentar Top
Q3 2021 – tržište tableta u padu

Datum objave 08.11.2021

Q3 2021 - tržište tableta u padu

Q3 2021 tržište tableta u padu_1

Strategy Analytics objavio je izvješće u kojem se navodi da je u trećem tromjesečju 2021. isporuka tableta pala za
10 postotna boda na godišnjoj razini, ali je potražnja još uvijek puno veća nego prije pandemije.

Appleove isporuke iPada porasle za 15 postotna boda u odnosu na prethodnu godinu, odnosno na 17,3 milijuna jedinica, a globalni tržišni udio za 8 postotna boda na 38 %. Samsung bilježi pad 23 postotna boda na godišnjoj razini i 2,1 postotni bod u tržišnom udjelu. Lenovo ima rast za 5 postotna boda na godišnjoj razini što je jedini godišnji rast u svijetu Android tableta.

Q3 2021 tržište tableta u padu_2

Osim toga, isporuke tableta Amazon Fire pale su 24 postotna boda na 3,7 milijuna jedinica, a tržišni udio za
1,4 postotni bod na 8%. Huawei ima ogroman pad od 64 postotna boda na godišnjoj razini. U usporedbi s trećim tromjesečjem 2020., imaju 4 % tržišnog udjela.

Lajkajte nas na  Facebooku , zapratite na  Twitteru  ili  YouTube  kanalu i ne propustite najnovije recenzije i vijesti iz svijeta IKT-a.

Više... Vaš Komentar Top
Novo istraživanje tvrtke Dell Technologies istaknulo sve veći rizik od ransomwarea

Datum objave 06.11.2021

Novo istraživanje tvrtke Dell Technologies istaknulo sve veći rizik od ransomwarea

Login,And,Password,,Cyber,Security,Concept,,Data,Protection,And,Secured

Tvrtka Dell Technologies predstavila je najnovije rezultate svojeg GDPI istraživanja na području zaštite podataka i kibernetičkih prijetnji sustavima organizacija. Naime, istraživanje je pokazalo da organizacije nastavljaju napredovati u digitalnoj transformaciji unatoč niskoj razini povjerenja zaposlenika u zaštitu podataka i oporavak od napada. Rezultati istraživanja pokazuju da čak 82% ispitanika smatra da trenutna rješenja zaštite podataka neće biti dovoljna za buduće poslovne izazove. Nadalje, većina ih smatra da se prelaskom na rad od kuće povećao rizik od kibernetičkih prijetnji za koje mnogi od njih smatraju da su fatalne za očuvanje ključnih podataka.

Ovogodišnji Dell Technologies Global Data Protection Index anketirao je ključne svjetske IT dionike u svrhu boljeg razumijevanja načina na koje se organizacije bore s povećanim izazovom zaštite podataka i brojnim kibernetičkim prijetnjama.

Glavni rezultati istraživanja pokazali su da:

 • 82% ispitanika smatra da rješenja zaštite podataka koje nude njihove organizacije neće moći odgovoriti na sve buduće poslovne izazove,
 • 74% ispitanika smatra da se povećanjem broja ljudi koji rade od kuće povećao i rizik od kibernetičkih prijetnji,
 • 67% ispitanika nije sigurno da je nakon kibernetičkog napada moguće oporaviti sve poslovne podatke koji su nužni za nastavak rada.
Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavlja svoj prvi pametni fotoaparat

Datum objave 05.11.2021

Canon predstavlja svoj prvi pametni fotoaparat

Canon PowerShot PX

Canon Europe predstavlja PowerShot PX – malen i pametan fotoaparat ugodan za korištenje koji automatski snima fotografije u visokoj kvaliteti od 11,7 MP i 60p Full HD videozapise. Kao dio Canonove stalne prednosti redefiniranju slikovne tehnologije pametne značajke modela PowerShot PX, poput automatskog snimanja fotografija i videozapisa, promijenit će način na koji obitelji pohranjuju uspomene. Uz ovaj pametni fotoaparat obitelji mogu uživati u trenutku i istovremeno ga snimati, a da pritom ne moraju biti iza objektiva.

Više... Vaš Komentar Top
XPG predstavlja svoj prvi DDR5 memorijski modul

Datum objave 05.11.2021

XPG predstavlja svoj prvi DDR5 memorijski modul

XPG LANCER DDR5

XPG je predstavio DDR5 memorijski modul XPG LANCER. Njihova je to prva DDR5 memorija za igrače. Nudi povećanu propusnost, alocira veću propusnost po CPU jezgri i dostiže frekvencije do 5200 MT/s. Opremljen je i tehnologijama PMIC (Power Management Integrated Circuit) i ECC (Error Correcting Code) za poboljšane performanse i stabilnost. LANCER dolazi u kapacitetu od 16 GB. Serija DDR5 memorije LANCER bit će dostupna s frekvencijom od 5200 MT/s u kapacitetu od 16 GB kao jednokanalna ili kao dvokanalni kit. Verzija frekvencije 6000 MT/s bit će predstavljena uskoro.

Više... Vaš Komentar Top
DIT i EPSON pozivaju na Open day

Datum objave 05.11.2021

DIT i EPSON pozivaju na Open day

dit-768x468

DIT, distributer uređaja i potrošnog materijala za ispis velikog formata, servis i tehničku podršku, u suradnji s tvrtkom EPSON organizira Open day koji će se održati 10. studenog u Hrvatskom Leskovcu nedaleko od Zagreba. Na događaju će posjetitelji imati priliku upoznati i iskusiti Epson Resin tehnologiju u radu, te uređaje iz serija Sure Color S, Sure Color F, uključujući jedinstveni model za ispis na tekstilu SureColor SC-F3000, ali i osvojiti vrijedne nagrade.

Resin tehnologija predstavlja rješenje s tintom na bazi smole (resin ink). Ona dobavljačima usluga ispisa i kreativnim dizajnerskim agencijama omogućava proizvodnju širokog spektra reklama i drugih proizvoda visoke vrijednosti, uz izvanredne rezultate koji su pritom i ekološki prihvatljivi. Efikasan postupak sušenja i očvršćivanja omogućava laminiranje i isporuku istog dana, tako da korisnici mogu računati na smanjeno vrijeme izrade.

Za sudjelovanje na DIT Open day možete se prijaviti ispunjavanjem obrasca.

Više... Vaš Komentar Top
PowerPoint dodaje nove značajku za snimanje video prezentacija

Datum objave 05.11.2021

PowerPoint dodaje nove značajku za snimanje video prezentacija

PowerPoint dodaje novu značajku za snimanje video prezentacije (1)

Microsoft je najavio reviziju studija za snimanja prezentacije u PowerPointu sa zvukom s mikrofona i slika kamere.

Novi PowerPoint studio sada ima više opcija uključujući video, glas, slajdove i bilješke koji se snimaju kao dio prezentacije. Za potrebe snimanja prezentacije Microsoft je dodao u gornjem desnom kutu plavi gumb koji odvodi na personalizirani prilagodljivi prikaz. U ovom sučelju kada je korisnik spreman za početak snimanja, treba samo kliknuti crveni gumb “Snimi” za odbrojavanje prije početka. Također je omogućeno stavljati bilješke na slajdove dok korisnik priča i laserski pokazivač. Microsoft je dodatno kreirao tri nova pogleda u studiju za snimanje.

Prikaz telepromptera  

Ovo je zadani prikaz koji se pokazuje nakon klika na Snimi . Omogućuje da umjesto petljanja s ispisanim bilješkama ili žongliranja s dva računala kako bi se s jednog čitale bilješke, istovremeno gledati u kameru i čitati bilješke.

PowerPoint dodaje novu značajku za snimanje video prezentacije (2)

Prikaz voditelja

Mnogi se osjećaju ugodnije kada se možogu podsjetiti na ono što dolazi u prezentaciji. Odabirom ovog prikaza i na istom zaslonu  moguće je vidjet trenutni slajd i bilješku na desnoj strani prozora s prikazom minijatura svih nadolazećih slajdova. Prikaz sličan PowerPoint Live prikazu prezentera.

Prikaz samo trenutnog slajda

Namijenjen je za minimaliste, one koji se žele usredotočiti na slajd ili spontano pričati.

PowerPoint dodaje novu značajku za snimanje video prezentacije (3)

Microsoft ostvario najveću neto dobit u jednom tromjesečju

Microsoft “hakirao” vlastito računalo kako bi dokazao koliko je Windows 11 siguran

Uređivanje i dijeljenje prezentacije

Kada korisnik završi sa snimanjem, može pregledati video zapis i po potrebi promijeniti određene segmente (ažurirati tekst na slajdu ili
prilagoditi izgled….) izravno iz prezentacije bez ponovnog snimana glasovnog i video dijela. Može čak iskoristiti snagu Designera u PowerPointu za brzo ažuriranje uglađenog izgleda za slajdove. Kada se završi s dodatnim uređivanjem, potreban je samo jedan klik Izvezi na novoj kartici.  Ako su PowerPoint datoteka i videozapis na SharePointu iliOneDriveu, automatski se spremaju na isto mjesto.  Ovako kreiranu prezentaciju nije problem podijeliti, a videozapis će se reproducirati s novim Microsoft Stream playerom (izgrađenim na SharePointu).

Studio za snimanje bit će dostupan početkom 2022.

Lajkajte nas na  Facebooku , zapratite na  Twitteru  ili  YouTube  kanalu i ne propustite najnovije recenzije i vijesti iz svijeta IKT-a. 

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA priprema RTX 3080 SUPER grafičku karticu za prijenosnike

Datum objave 05.11.2021

NVIDIA priprema RTX 3080 SUPER grafičku karticu za prijenosnike

NVIDIA priprema RTX 3080 SUPER grafičku karticu za prijenosnike

Nvidia grafičke kartice serije 30 u prodaji su već godinu dana i upravo su se pojavile vijesti da će tvrtka proširiti ponudu u prvoj polovici sljedeće godine RTX 3080 SUPER grafičkom karticom za korištenje u prijenosnim računalima.

Na NVIDIA forumu neki korisnici su istaknuli da će vjerojatno koristiti jezgru GA103 poznatu iz RTX 3080 Ti modela. Međutim, obzirom da u odnosu na stolna računala, prijenosna računala imaju strože zahtjeve za potrošnju energije i temperaturu, frekvencija se po svoj prilici mora smanjiti. Očekuje se da će stvarne performanse biti ipak slične RTX 3070 Ti desktop verziji.

NVIDIA Reflex & ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC

NVIDIA će objaviti posebne video kartice za rudarenje kriptovalutama

Lajkajte nas na  Facebooku , zapratite na  Twitteru  ili  YouTube  kanalu i ne propustite najnovije recenzije i vijesti iz svijeta IKT-a. 

Više... Vaš Komentar Top
Patriot lansira Signature seriju DDR5-4800 memorije

Datum objave 05.11.2021

Patriot lansira Signature seriju DDR5-4800 memorije

Patriot lansira Signature seriju DDR5-4800 memorije_1

Patriot, proizvođač memorije, lansirao je prvi DDR5 memorijski modul prijenosa od 4800 MT/s i kapaciteta od 8 GB do 64 GB.

Patriot Signature DDR5 memorija koristi 8-slojni black  PCB kako bi osigurala kvalitetu signala. ECC (kod za ispravljanje pogrešaka) na modulu može dodatno osigurati integritet podataka i stabilnost sustava. Istodobno, opremljena je visokokvalitetnim naprednim IC-ovima za upravljanje napajanjem (PMIC) za poboljšanje energetske učinkovitosti i stabilnosti te izbjegavanje pregrijavanja. Kompatibilna je s Intelovim najnovijim Alder Lake procesorom i Z690 čipsetom, te zahtijeva samo 1,1 V napajanje tijekom rada.

Patriot lansira Signature seriju DDR5-4800 memorije_2

Tvrtka je najavila da će u budućnosti lansirati DDR5 modul s maksimalnim data rateom prijenosa od 8400 MT/s i jednim kapacitetom od 256 GB.

Lajkajte nas na  Facebooku , zapratite na  Twitteru  ili  YouTube  kanalu i ne propustite najnovije recenzije i vijesti iz svijeta IKT-a. 

Više... Vaš Komentar Top
Samsung počeo masovnu proizvodnju komponenti Galaxy S22 serije

Datum objave 05.11.2021

Samsung počeo masovnu proizvodnju komponenti Galaxy S22 serije

Samsung je počeo masovnu proizvodnju komponenti Galaxy S22 serije (1)

Kako javlja WinFuture, počela je faza masovne proizvodnje nekih komponenti sljedeće generacije flagshipa Galaxy S22 serije mobitela. Budući da Samsung obično započinje masovnu proizvodnju komponenti dva ili tri mjeseca prije lansiranja, mogao bi se ostvariti glasine o službenom predstavljanju krajem siječnja ili početkom veljače 2022. godine. Međutim, zbog nedostatka čipove situacije može se promijeniti u bilo kojem trenutku.

Do sada su se pojavila mnoga curenja i glasine o Samsung Galaxy S22 seriji (SM-S901, SM-S906, SM-S908). Mobitele će pogoniti aplikativni procesor Exynos 2200, prvi na svijetu GPU RDNA arhitekturom. Naravno, ovisno o tržištima neke će modele pokretati Qualcomm Snapdragon 898 CPU koji se temelji na 4nm procesu i ima super-jezgru X2 Cortex. Bez obzira na aplikativni procesor, čipseti imaju podršku LPDDR5X RAM standarda i UFS 3.1 interne memorije.

Ostale specifikacije navode da je Samsung Galaxy S22 opremljen 6-inčnim AMOLED FHD+ LTPS zaslonom sa stopom osvježavanja od 120 Hz, dok Galaxy S22+ i S22 Ultra 6,55-inčni i 6,81-inčni zaslon. Ultra će dobiti QHD+ razlučivost. Što se tiče kamere, Galaxy S22 i Galaxy S22+ imaju senzor od 50 MP za glavnu kameru i 12 MP senzor za telefoto i ultraširokokutnu kameru.

Samsung je počeo masovnu proizvodnju komponenti Galaxy S22 serije (2)

S druge strane, Galaxy S22 Ultra usvaja raspored s četiri kamere. Glavnom senzoru od 108 MP i tri kamere od 12 MP s telefoto, periskopskim telefoto i ultraširokokutnim objektivima. Rečeno je da Samsung Galaxy S22 ima bateriju 3.800 mAh, Galaxy S22+ od 4.500 mAh, a Ultra 5 000 mAh s podrškom brzog punjenja 45 W.

Samsung One UI dizajn uskoro će ući u OEM Windows 11 sustav

Samsung potvrđuje 8-slojni TSV DDR5 memorijski modul od 512 GB

I kako to obično biva u svijetu tehnologije, već su u bespućima interneta osvanuli renderi za dva nadolazeća osnovna modela. Nastali su od talijanskog dizajnera Giuseppea Spinellija (poznatog kao Snoreyn), na temelju informacija dobivenih od Super Roadera, bivšeg Samsungovog zaposlenika iz Južne Koreje. Objavila ih je web stranica Letsgodigital .

Kao što možete vidjeti, izgledat će gotovo isto kao ovogodišnji model, osim što ima promjene u dimenzijama, okvir je dodatno sužen i iste širine. Još jedna stvar koju treba napomenuti je da se čini da zaslon ima zaobljeniji R-kut i čini se da ima blago zakrivljen efekt.

Uz to, izvor dodaje da će ovaj put Samsung napraviti ipak veću razliku za Galaxy S22 Ultra. Potonji će dobiti puno više sličnosti s Galaxy Note linijom. Šuška se da bi Samsung mogao preimenovati ovaj model u Note 22 Ultra, jer dolazi s utorom za S Pen olovku.

Također je i OneLeaks objavio rendere Galaxy S22 serije. Pogledajte ih kako biste mogli dodatno predočiti kako biste mogli noviteti izgledati….

Lajkajte nas na Facebooku , zapratite na Twitteru ili YouTube kanalu i ne propustite najnovije recenzije i vijesti iz svijeta IKT-a.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 19 minuta

Koju Nvidia grafičku karticu kupiti - 5. dio

Objavljeno prije 26 minuta

Hi-Fi

Objavljeno prije 40 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 1 sat

3D prilika za zaradu - Madonna porod

Objavljeno prije 1 sat

4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera(gigabox,pok

Novosti

Kingston FURY Beast DDR5 RGB

Obitelj Kingston FURY Beast može se pohvaliti prvim DDR5 modulom koji može prijeći 10.000 MT/s, ovaj najnoviji dodatak portfelju sadrži poboljšane RGB svjetlosne efekte s novim dizajnom raspršivača topline koji ujedno pruža svijetlo i ugodn... Pročitaj više

Canon EOS R7 i EOS R10

Canon Europe danas je predstavio svoje prve APS-C fotoaparate bez zrcala sustava EOS R - EOS R7 i EOS R10, u kojima se spajaju prednosti sustava EOS R s popularnim formatom senzora slike APS-C. Format APS-C donosi značajne prednosti za zalj... Pročitaj više

U Zagrebu predstavljen Huawei Watch GT 3 Pro

Huawei je u ugodnom zelenilu i atmosferi golf terena Riverside u Zagrebu predstavio svoju dugoočekivanu seriju pametnih satova Watch GT 3 Pro. U društvu brojnih okupljenih partnera, nišnih novinara kao i šire publike, zaštitnih lica, ali i... Pročitaj više

Nabavite originalni Office 2021 za samo 12,99 €! Samo Godeal24 ima ovako dobru ponudu!

Windows OS i Microsoft Office su u osnovi dva vrlo bitna softvera za računalo. Windows OS osigurava siguran i učinkovit računalni sustav, a Office 2021 može vam pomoći da poboljšate svoju radnu produktivnost! Samo, njihova kupnja može biti... Pročitaj više

Uz Huawei nova 9 SE čak 12 mjeseci besplatne zaštite od oštećenja zaslona!

Huawei je povodom lansiranja Huawei nova 9 SE pametnog telefona za svoje korisnike pripremio posebnu ponudu. Svi korisnici koji kupe uređaj do 28. lipnja ostvaruju pravo na besplatnu zaštitu zaslona u trajanju od 12 mjeseci. Zaslon pametnog... Pročitaj više

Sve novosti