Intel – 14nm tehnologija nastavit će dominirati čipovima sljedeće godine

Datum objave 26.10.2020 - Sanja Ledinek

Intel – 14nm tehnologija nastavit će dominirati  čipovima sljedeće godine

Intel - 14nm tehnologija nastavit će dominirati čipovima sljedeće godine

Intel_PR_2019_Slip_1

Prema tromjesečnom izvještaju, Intelov uspjeh u masovnoj proizvodnji 10nm proizvoda izrazio se povećanjem količine proizvodnje za 30 postotnih bodova.

Ali, usprkos ovim rezultatima Intel planira nastaviti značajnu proizvodnju čipova u 14-nanometarskoj tehnologiji i iduće godine. Čak pripremaju nove proizvode među kojima je potrošački procesor Rocket Lake s Willow Cove arhitekturom računalnih jezgri prilagođenih specifičnostima 14-nm tehnologije. Sukladno tome, Intelovi proizvodni troškovi pozitivno utječu na takvu “dugovječnost” što je u sve konkurentnijem okruženju ovo je važno.

U svom obraćanju investitorima, šef Intela priznao je da se sukob s AMD-om intenzivirao u drugoj polovici godine, ali ne u cijeni, već u strukturi asortimana proizvoda. Očito, u ovom kontekstu, predstavnici Intela podrazumijevaju slabu poziciju tvrtke u segmentu procesora s malim brojem jezgri, koji su sada traženi u mobilnom sektoru zbog povećane potražnje za jeftinim prijenosnicima. Međutim, nisu mogli isporučiti više ovih procesora jer su proizvodne mogućnosti bile ograničene. Ipak, u ovom tržišnom segmentu, Intel očekuje povratak nekih izgubljenih pozicija prije kraja ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic Lumix BGH1

Datum objave 23.10.2020

Panasonic Lumix BGH1

LUMIX BGH1

Panasonic predstavlja prvu digitalnu kameru s jednim objektivom i bez zrcala s „box“ kućištem iz serije LUMIX ove robne marke – DC-BGH1.

Novi LUMIX BGH1 utemeljen je na standardu Micro Four Thirds System i koristi sve prednosti velike prenosivosti i bogate ponude zamjenjivih objektiva te utjelovljuje sve tehnologije koje je Panasonic ikad osmislio kroz razvoj profesionalnih filmskih kamera, kamkordera i serije LUMIX GH. U okruženju sve češćih prilika za streaming pored uobičajenog emitiranja Panasonic je osmislio LUMIX BGH1 – kameru koja se lako koristi i nudi veliku proširivost uz kontrolu više kamera. Podrazumijeva različite načine upotrebe: snimanja dronovima, daljinsku kontrolu preko IP-a, streaming uživo i slično.

Novi LUMIX BGH1 ima 10,2-megapikselni Live MOS senzor s tehnologijom Dual Native ISO i modulom Venus. Dual Native ISO tehnologija je koja premošćuje dva sklopa zasebnih nativnih ISO-a koji se koriste u modelima Panasonic Varicam za profesionalce. Uobičajeno je da se kod jednog nativnog ISO slikovnog senzora šum povećava s porastom osjetljivosti. No, slikovni senzor u sustavu Dual Native ISO svodi generiranje šuma na minimum odabirom optimalnog sklopa za upotrebu u skladu s osjetljivošću prije obrade. Rezultat je snimanje uz maksimalnu visoku osjetljivost ISO 51200.

LUMIX BGH1 omogućuje interno snimanje videozapisa u formatu 4:2:0 i razlučivosti 10 bita C4K/4K 60p / 50p. Kamera snima videozapis s posebnom gama-krivuljom kompatibilnom sa standardom ITU-R BT.2100, a sada među stilovima fotografiranja možete odabrati i Hybrid Log Gamma (HLG). Dostupan je i način snimanja malom brzinom C4K/4K HEVC/H.265 za HLG.

Unaprijed je instaliran V-Log L s logaritamskom karakteristikom s 13 stupnjeva širokog dinamičkog raspona. Moguć je i 4K 4:2:2 10-bitni izlazni signal preko HDMI-ja.

VFR (Variable Frame Rate, promjenjiva brzina prikaza) korisnicima omogućuje da snimaju ubrzane / usporene videozapise u razlučivosti C4K/4K (60 sličica/s, maksimalno 2,5x sporije u 24p) i FHD (240 sličica/s, maksimalno 10x sporije u 24p)*. Minimalna brzina prikaza za videozapise brzog kretanja jest 2 sličice/s.

LUMIX BGH1 sadrži i naprednu tehnologiju dubinskog učenja koja prepoznaje određene subjekte – ljude i životinje koje se brzo kreću, uključujući one iz rodova pasa, mačaka i ptica. Kad se radi o ljudima, osim prepoznavanja očiju, tehnologija prepoznavanja u stvarnom vremenu zasebno prepoznaje i lice, tijelo i glavu te omogućuje još preciznije fokusiranje. Fotoaparat nastavlja pratiti osobu subjekta čak i ako se on/ona brzo kreće, okreće leđa fotoaparatu, naginje glavu ili se pak udaljava od fotoaparata.

LUMIX BGH1 ima novu strukturu za disipaciju topline koja omogućuje neograničeno snimanje videozapisa. Okvir tijela načinjen je od slitine aluminija i magnezija kako bi se postigli trajnost i mala masa. BGH1 kompaktna je i lagana kamera s „box“ kućištem i podrškom za tehnologiju Power over Ethernet+ (PoE+), koja se lako fizički i električno instalira. Dostupna je kontrola maksimalno 12 kompleta kamera LUMIX BGH1*1 uz korištenje Panasonicova softvera za PC LUMIX Tether for Multicam*². S budućim ažuriranjima programske podrške doći će podrška za žični streaming preko IP-a (RTP/RTSP).

Osim priključka USB 3.1 Type-C, tu su i priključci 3G-SDI i HDMI Type-A koji se mogu koristiti istovremeno za izlaz. Tu su i funkcije GenLock IN i Timecode IN/OUT koje omogućuju sinkronizirano snimanje videozapisa iz više kutova radi izgradnje skalabilnog sustava s vanjskim monitorima te fiksnim i zakretnim držačima drugih proizvođača. LUMIX BGH1 opremljen je dvama utorima za kartice SD Card za pričuvnu snimku ili štafetno snimanje.

Više... Vaš Komentar Top
Sljedeća generacija AMD EPYC procesora pokreće najmoćnije europsko i australsko superračunalo

Datum objave 23.10.2020

Sljedeća generacija AMD EPYC procesora pokreće najmoćnije europsko i australsko superračunalo

Chip Shot: 2nd Gen AMD EPYC™ processor (top)

Jedno od najsnažnijih superračunala na planeti – “LUMI”, pokrenut će se početkom sljedeće godine u Finskoj, u gradu Kajaan. Maksimalne performanse LUMI-a su fascinantnih 550 PFLOPS-a! Za usporedbu, trenutno najbrže superračunalo na planeti, japanski Fugaku, postiže 513 PFLOPS.

Ako bi se izvedba LUMI trebala predstaviti slikovito, trebalo bi zamisliti 1.500.000 prijenosnih računala povezanih za obavljanje jednog zadatka odjednom. Ako je prosječni laptop debel 2 centimetra, dolazimo do mentalne slike 30 kilometara visokog tornja za prijenosnik!

LUMI_map

LUMI je jedinstven po tome što predstavlja kolektivni angažman 10 europskih zemalja: Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Islanda, Norveške, Poljske, Švedske i Švicarske. S obzirom na masovnost cijelog projekta, uz deset zemalja članica konzorcija LUMI, zajednička inicijativa EuroHPC-a i drugih zemalja EU također ima udjela u financiranju.

Nakon što je najavljeni natječajni postupak uspješno završen, konzorcij LUMI proglasio je pobjednika i specifikacije cijelog sustava. Kao dobavljač odabran je HPE ili njihov nedavno kupljeni Cray Division.

Superračunalo CrayEX koje će HPE isporučiti temeljit će se na AMD EPYC procesorima druge generacije, kodnog naziva “Rim”, u kombinaciji s AMD Instinct GPU akceleratorima sljedeće generacije.

HPE Cray EX supercomputer_1

LUMI će biti jedno od najučinkovitijih superračunala ne samo u Europi već i u svijetu. LUMI će biti vodeno hlađeno superračunalo, a topla voda iz njegovog sustava osigurat će grijanje za 20 posto stanovništva u regiji Kainuu, gdje se nalazi njegov glavni grad Kajaana.

Ukupna investicija cjelokupnog projekta tijekom planiranog ciklusa korištenja bit će preko 200 milijuna EUR! Ovo ogromno ulaganje dodatna je potvrda predanosti Europe gospodarstvu novog doba – podatkovnom gospodarstvu i svemu onome što omogućuje i donosi.

Vodeći australski superračunarski centar – PSC (Pawsey Supercomputing Center) također je odabrao HPE-ovu superračunarsku platformu Cray EX, koja se oslanja na AMD-ove sljedeće generacije EPYC procesora i GPU akceleratora.

Performanse vodećeg australskog superračunala bit će respektabilnih 50 PFLOPS. 11 puta je slabiji od LUMI-ja, ali svejedno 30 puta brži od trenutnih australskih čelnika – “Magnusa” i “Galaxyja”! Da bismo ove brojke stavili u okvir ljudske percepcije, najlakše je zamisliti zadatke, na primjer, kozmologije ili kvantne fizike, za rješavanje kojih bi trebale godine, na postojećoj infrastrukturi. S novim AMD EPYC i Radeon Instinct akceleratorima ti bi izračuni bili gotovi u roku od nekoliko dana.

Vrijednost novog australskog nacionalnog superračunala iznosi 48 milijuna AUD, što je najveći dio državne potpore od 80 milijuna AUD, koja je namijenjena strateškom cilju uvođenja Australije u red superračunarskih nacija koje posjeduju PetaFLOPS strojeve.

Više... Vaš Komentar Top
Xiaomi predstavio Mi Power Bank 3 džepno izdanje, kapaciteta 10.000 mAh

Datum objave 23.10.2020

Xiaomi predstavio Mi Power Bank 3 džepno izdanje, kapaciteta 10.000 mAh

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-1

Xiaomi je objavio Mi Power Bank 3 Pocket Edition, vanjsku bateriju. Vrhunac ovog modela je prilično kompaktna veličina, dovoljna za nošenje u džepu.

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-2

Mi Power Bank 3 Pocket Edition, težak je samo 200 grama, a dimenzije su mu 90 x 63,9 x 24,4 mm. Ima kapacitet od 10 000 mAh, s podrškom za punjenja od 22,5 W, 18 W, 15 W, 12 W i 10 W ili čak s minimalnom snagom za punjenje slušalica.

xiaomi-mi-power-bank-3-pocket-edition-3

Opremljen je s dva USB A ulaza/izlaza, jednim USB priključkom tipa C i jednim MicroUSB ulazom. Svi portovi podržavaju maksimalni prag punjenja od 22 W (PD – isporuka energije).  U međuvremenu, Type-C ulaz se također može koristiti za punjenje baterije do 24 W snage.

I na kraju, ali ne najmanje važno, ova vanjska baterija izrađena je od polikarbonata i akrilonitril butadien stirena. Dolazi u samo jednoj bijeloj boji. Mi Power Bank 3 Pocket Edition u Kini košta oko 15 dolara. Očekuje se dostupnost i na drugim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
Novi čipseti Snapdragon 400 serije imat će 5G povezivost

Datum objave 23.10.2020

Novi čipseti Snapdragon 400 serije imat će 5G povezivost

5g_generic_1

Qualcomm je najavio da će 5G mrežna tehnologija biti ugrađena u mobilne čipsete serije Snapdragon 400.

Očekuje se da će Xiaomi, Motorola, OPPO, Vivo, modeli pametnih telefona pogonjeni ovim sustavom na čipu biti predstavljeni u prvom tromjesečju sljedeće godine. Ova najava ukazuje da Qualcomm želi ubrzati popularizaciju 5G povezanih mobilnih telefona i omogućiti većem broju ljudi da kupe prikladne 5G uređaje.

5g_generic_2

Vjeruju da će isporuka 5G povezanih mobilnih telefona u 2022. godini porasti na 750 milijuna, a broj 5G povezanih usluga premašiti milijardu 2023. godine. Isto tako tvrtka očekuje se da će do 2025. godine više od 3 milijarde ljudi koristiti 5G mrežne usluge, odnosno oko 45% globalnog internetskog prometa.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei je sankcioniran, OPPO je iskoristio priliku da ugrabi tržište!

Datum objave 22.10.2020

Huawei je sankcioniran, OPPO je iskoristio priliku da ugrabi tržište!

Huawei je sankcioniran, OPPO je

OPPO, proizvođač pametnih telefona iz sastava BBK Electronics, velikog kineskog konglomerata koji također posjeduje OnePlus i Realme, koristi američke sankcije protiv Huaweija, kako bi proširio svoj tržišni udjel pametnih telefona u Europi. Cilj mu je trenutnih 3 % tržišnog udjela povećati na 15 % u roku od 2- 3 godine.

Do kraja 2021 planira povećati svoj tržišni udio na najmanje 5%. Nedugo je OPPO potpisao kupoprodajni ugovor s Deutsche Telekomom, a osim u Njemačkoj, svoje 5G pametne telefone prodavati će u Nizozemskoj i Poljskoj. Procjenjuje se da je potpisivanje gore navedenih kupoprodajnih ugovora, dobar put ka ostvarivanju zacrtanog cilja.

Prema Counterpointu, Samsung je trenutno vodeći proizvođač s tržišnim udjelom od 35 %, a slijedi ga Apple sa 17%.

Više... Vaš Komentar Top
SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

Datum objave 22.10.2020

SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

Intel će prodati svoj SSD i NAND memorijski posao, uključujući intelektualno vlasništvo, zaposlenike i tvornicu Dalian u Kini, SK Hynixu za 9 milijardi dolara.

SK Hynix i Intel nastojat će dobiti potrebna vladina odobrenja, koja se očekuju krajem 2021. Prodaja će se odvijati u fazama, s početnom uplatom od 7 milijardi američkih dolara, a konačna uplata bit će 2025. godine kada akvizicija bude dovršena.

Intel će u međuvremenu nastaviti proizvoditi NAND čipove i SSD-ove u svojim pogonima. Uz to, marka Optane Memory ostat će pod nadzorom tvrtke, jer je njezina proizvodnja u rukama Microna, a ne samog Intela. Planiraju ulagati u dugoročne prioritete rasta, uključujući umjetnu inteligenciju, 5G umrežavanje itd. Osim toga, Intel i SK Hynix surađivat će kako bi osigurali nesmetan prijelaz za kupce, dobavljače i zaposlenike. Nakon kupnje SK Hynix bit će nakon Samsunga, drugi svjetski proizvođač NAND memorija .

Više... Vaš Komentar Top
ANKER 20W PowerPort III Nano punjač stvoren za iPhone 12

Datum objave 22.10.2020

ANKER 20W PowerPort III Nano punjač stvoren za iPhone 12

ANKER  20W PowerPort

ANKER, poznati nam proizvođač perifernih uređaja za punjenje, najavio je novi punjač od 20 W PowerPort III. Nano, jednake veličine kao Appleov originalni punjač od 5 W.

Omogućuje jedan USB Type-C izlaz i podržava izlaznu snagu od 20 W koja udovoljava specifikaciji USB Power Delivery. Istodobno, može pružiti više standarda punjenja putem ANKER Power IQ 3.0 tehnologije , uključujući standard od 20 W koji podržava Appleov iPhone 12. Također može napuniti 50 posto baterije iPhone 12 za 30 minuta. Kao što znate, iPhone 12 serija iz razloga zaštite okoliša više nema punjač, ​​ali još uvijek ima liniju USB Type-C Lightning.

U prodaji se očekuje krajem studenog.

Više... Vaš Komentar Top
Nove Canonove bljeskalice Speedlite EL-1

Datum objave 21.10.2020

Nove Canonove bljeskalice Speedlite EL-1

Speedlite EL-1

Canon Europe danas predstavlja Speedlite EL-1 – novu bljeskalicu iz linije Speedlite visokih performansi koja dosljedno i pouzdano funkcionira čak i u nepovoljnim uvjetima zahvaljujući robusnom dizajnu otpornom na vremenske prilike. Nudeći cijeli niz mogućnosti osvjetljavanja, od potpunog isključivanja do osvjetljenja svega 1/8192, svestranost ove bljeskalice omogućuje fotografima veću kontrolu i preciznost u osvjetljavanju i stvaranju željenog izgleda. Uz kratka vremena oporavka od 0,1 do 0,9 sekundi i zahvaljujući napajanju novim Canonovim snažnim paketom baterija LP-EL, profesionalci sada mogu snimati brže i duže. U kombinaciji s Canonovim najnovijim profesionalnim DSLR fotoaparatima i fotoaparatima bez zrcala, modelima EOS-1D X Mark III i EOS R5 koji su posebno cijenjeni zbog svoje brzine i kvalitete slike, Speedlite EL-1 omogućuje fotoreporterima i sportskim fotografima te svima koji snimaju životinje u prirodi i vjenčanja da uhvate posebne trenutke. Bljeskalica Speedlite EL-1 prvi je model iz linije Speedlite s crvenim prstenom kao oznakom profesionalnih performansi i Canonovim simbolom profesionalne kvalitete koju nudi serija L.

Speedlite EL-1 postiže dosljedno jak bljesak čime osigurava da fotografi mogu snimiti trenutak bez obzira na scenarij. Uz snažan izlaz i velik doseg Speedlite EL-1 ima konkurentan vodeći broj GN60 i može osvjetljavati čak i udaljene objekte. Postiže najbolje kontinuirane performanse od svih Canonovih bljeskalica iz serije Speedlite jer je sposoban za najviše 170[ii] kontinuiranih rafalnih bljeskova pune snage bez pregrijavanja. Osim toga, bljeskalica se brzo oporavlja – za svega od 0,1 do 0,9 sekundi1 – što je savršeno za snimanje, primjerice, događanja na crvenom tepihu.

U situacijama u kojima fotografi moraju snimati kroz duže vrijeme ključno je da se mogu pouzdati u svoju opremu. Zahvaljujući indikatoru razine napunjenosti baterije na Canonovu baterijskom paketu LP-EL, profesionalci se više neće bojati prazne baterije kad se radi o bljeskalici. Litij-ionske baterije sinonim su za snagu i pouzdanost te nude fotografima oko 335 bljeskova maksimalne jakosti. Speedlite EL-1 oslanja se na sustav aktivnog hlađenja s internim ventilatorom zahvaljujući kojem održava dosljedne performanse bljeskalice tijekom dužih razdoblja snimanja. To je savršeno za duge dane tijekom kojih se fotografiraju događanja poput vjenčanja. U načinu rada Continuous Shooting Priority (CSP) izlazna snaga bljeskalice automatski se smanjuje za jednu razinu, a istovremeno se ISO brzina automatski povećava za jednu razinu radi čuvanja baterije, dužeg snimanja i skraćenja vremena oporavka.

Speedlite EL-1 svestran je model iz linije Speedlite koji nudi više izbora i bolju kontrolu kako bi fotografi lakše postigli željeni izgled. Speedlite EL-1 prva je bljeskalica iz linije Canon Speedlite opremljena dvobojnim LED žaruljicama za modeliranje koje omogućuju fotografima da vide gdje će i kako na objekt pasti svjetlo bljeskalice radi nužnih prilagodbi temperature boja i svjetline. Uz novu mogućnost rada s malom snagom od 1/8192 fotografi mogu kontrolirati izlaznu snagu bljeskalice u 14 razina, primjerice u makrofotografiji gdje je potrebna posve mala količina svjetla ili prilikom snimanja portreta i balansiranja ekspozicije s noćnim nebom u pozadini. Speedlite EL-1 može se povezati i s 15-ak drugih bljeskalica za postizanje studijskih performansi. Bežični radioprijenos otvara cijeli niz kreativnih mogućnosti među kojima je sada i drugostupanjska sinkronizacija (second-curtain synchro[iii]) radi boljeg umjetničkog izražavanja primjerice kroz razlivena svjetla. Koristeći memorijsku značajku ekspozicije s bljeskalicom (Flash Exposure, FE), Speedlite EL-1 može pohraniti zadnje postavke snimanja s bljeskalicom E-TTL što omogućuje fotografima da prema potrebi prijeđu u način rada s ručnom bljeskalicom uz manje prilagodbi. Time se postižu brze, lake i dosljedne postavke.

Bljeskalica Speedlite EL-1 konstruirana je tako da funkcionira i u izazovnim vremenskim prilikama poput obilne kiše – koristi sličnu zaštitu od vremenskih uvjeta kao Canonovi fotoaparati iz linije EOS-1D X. Korištenjem istog elektroničkog kontaktnog mehanizma kao popularni model Speedlite 600EX II-RT otključavaju se dvostruke prednosti funkcije brisanja za otpornost na prašinu te dvostruki sustav odgovoran za pričuvnu komunikaciju između fotoaparata i bljeskalice koja sprječava nepravodobno okidanje. Nova ksenonska cijev nudi bolju trajnost, preciznost i dosljednost, pa je moguće korištenje bljeskalice slabe snage.

Speedlite EL-1 je konstruiran tako da dopunjuje performanse fotoaparata s vrha ponude kao što su EOS-1D X Mark III i EOS R5, pa ima novo sučelje koje se lako koristi i joystick, što omogućuje fotografima lako kretanje po izborniku i brzu promjenu postavki. Unaprijeđen je i LCD zaslon s bijelim pozadinskim osvjetljenjem i bijelim tekstom na crnoj podlozi tako da je lako očitati postavke čak i pri slabom osvjetljenju. Dodano je i više kretnji kojima se postiže odbijanje, pa se bljeskalica sada može nagnuti pod kutem do 120 stupnjeva i usmjeriti natrag, što olakšava namještanje odbijanja bljeska i „omekšavanje“ osvjetljenja. Uz priloženi adapter za odbijanje i dvobojne filtre koji dolaze u pakiranju, ovo je savršen komplet alata za fotografiranje portreta. Novi baterijski paket Canon LP-EL posebno je konstruiran za brzo generiranje struja nužnih za punjenje bljeskalice Speedlite EL-1. On omogućuje iznimne performanse uz istovremenu upotrebu punjača LC-E6/LC-E6E, koji se koriste za brojne Canonove postojeće fotoaparate.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Ryzen 5000 – velika poboljšanja za procesore male snage

Datum objave 20.10.2020

AMD Ryzen 5000 - velika poboljšanja za procesore male snage

AMD Ryzen 5000

Na Twitteru su procurile specifikacije za sljedeću generaciju Ryzen procesora male snage. Ova nova generacija trebala bi omogućiti porast performansi a AMD slijedi istu nomenklaturu kakvu su usvojili Ryzen stolni procesori.

Na strani GPU-a postoji veći broj Vega jezgri i opet više frekvencije u nekim slučajevima. Grafičke performanse novih SoC-ova trebale bi omogućiti AMD-u da održi prednost nad Intelom i procesorima Tiger Lake s malo snage, predstavljenim početkom rujna.

Evo i cijelog popisa sa specifikacijama:

  • AMD Ryzen 3 5300U (Zen 2 Lucienne):
    4 jezgre / 8 niti na osnovnom taktu 2,6 GHz i 3,85 GHz pojačanom, 6 GPU računskih jedinica na 1,5 GHz, 4 MB L3 predmemorije i 10 do 25 W podesivog TDP-a.
  • AMD Ryzen 3 5400U (Zen 3 Cezanne): 4 jezgre / 8 niti između 2,6 i 4,0 GHz, 6 GPU računskih jedinica na 1,6 GHz, 8 MB L3 predmemorije i 10 do 25 W podesivog TDP-a.
  • AMD Ryzen 5 5500U (Zen 2): 6 jezgri / 12 niti na taktu od 2,1 GHz do 4,0 GHz, 7 GPU računskih jedinica na 1,8 GHz, 8 MB L3 predmemorije i 10 do 25 W podesivog TDP-a.
  • AMD Ryzen 5 5600U (Zen 3): 6 jezgri / 12 niti na taktu od 2,3 ​​GHz i 4,2 GHz, 7 GPU računskih jedinica na 1,8 GHz, 12 MB L3 predmemorije (dodatnih 4 MB) i 10 do 25 W cTDP.
  • AMD Ryzen 7 5700U (Zen 2): 8 jezgri / 16 niti na taktu 1,8 GHz i 4,3 GHz, 8 GPU računskih jedinica na 1,9 GHz (+1 CPU i +300 MHz), 8 MB L3 predmemorije i 10 do 25 W cTDP.
  • AMD Ryzen 7 5800U (Zen 3): 8 jezgri / 16 niti na taktu 2,0 GHz i 4,4 GHz, 8 GPU-a na 2,0 GHz (+250 MHz), 16 MB L3 predmemorije (dodatnih 8 MB) i 10 do 25 W cTDP.

Ove procurjele informacije su objavljene od ne previše poznatog korisnika Twittera pod nadimkom @ExecuFix, Zato ih uzmite ih s malim odmakom jer AMD nije potvrdio nijednu od ovih informacija.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Objavljeno prije 7 minuta

(rijeseno) Random BSOD na novoj Ryzen kanti

Objavljeno prije 7 minuta

Hi-Fi

Objavljeno prije 8 minuta

Raspberry Pi - PC za 25/35$

Objavljeno prije 8 minuta

Kupovina preko mailboxde.com

Novosti

MMD predstavlja nove Philips Brilliance monitore

MMD, stručnjak za monitore i brand licencirani partner Philips monitorsa, predstavlja nove Philips 329P1H (31.5 inča / 80 cm dijagonala) i Philips 329P1H ( 31.5 inča / 80 cm dijagonala) monitore koji dolaze s ugrađenom USB-C priključnom sta... Pročitaj više

Streacom DB1 & Nano90

Streacom predstavlja novo ultra kompaktno fanless ITX kućište dizajnirano za novu generaciju APU-a, tj. iGPU-a nižeg TDP-a. S ukupnom zapreminom manjom od 5 l (222 x 222 x 101 mm), DB1 je Streacomovo najkompaktnije kućište bez ventilatora,... Pročitaj više

ASRock predstavlja matične ploče Taichi Razer X570 / B550

ASRock je najavio novo partnerstvo s Razerom u razvoju ASRock Taichi Razer Edition linije matičnih ploča s integriranim Chroma RGB osvjetljenjem kojim se može upravljati uz Razer Synapse 3. ASRock Taichi Razer Edition bit će dostupne s dvij... Pročitaj više

3DMark dodaje novu funkciju za procjenu stvarnog FPS-a igre

U potpunosti je obnovljeno 3DMark sučelje alata za testiranje performansi grafičkih kartica. Donosi prikaz više informacija i novu funkciju za procjenu stvarnog FPS-a za igre. U novom sučelju korisnici mogu vidjeti ne samo vlastite rezultat... Pročitaj više

Windowsi 10 za samo 4,03 €, a Office 2016 Pro za 22,11 €

Kako bi dostojno proslavili Black Friday, u u2key.com shopu, koji ionako ima najniže cijene Microsoftovih proizvoda, licenci (što uključuje i Windows 10), pripemili su još jednu promociju s odličnim cijenama. Ovaj shop omogućava nabavku pra... Pročitaj više

Sve novosti