JEDEC objavljuje specifikaciju LPDDR5x: brzina se povećava na 8533Mbps

Datum objave 23.08.2021 - Sanja Ledinek

JEDEC objavljuje specifikaciju LPDDR5x: brzina se povećava na 8533Mbps

JEDEC objavljuje specifikaciju LPDDR5x: brzina se povećava na 8533Mbps

JEDEC objavljuje specifikaciju LPDDR5x brzina se povećava na 8533Mbps

JEDEC Solid State Technology Association, najavio je novi standard JESD209-5B za LPDDR5 memoriju koja se naširoko koristi u pametnim telefonima.

Trenutno LPDDR5 memorija ima brzinu rada od 6.400 Mbps.  Novi LPDDR5 standard brzinu  povećava na 8.533 Mbps. Uz to, standard JESD209-5B poboljšava integritet signala putem TX/RX izjednačavanja prijenosa i prijema te  pouzdanost kroz nove prilagodljive funkcije upravljanja osvježavanjem.

Kao dodatno proširenje novom standardu, komponente LPDDR5X memorije trebale bi osigurati veću propusnost za podršku komunikacijskim 5G performansama, od mobilnih telefona, preko automobila do virtualne i proširene stvarnosti te aplikacija umjetne inteligencije (AI).

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavlja nova slikovna rješenja kao podršku zahtjevima 4K i 8K produkcija

Datum objave 19.08.2021

Canon predstavlja nova slikovna rješenja kao podršku zahtjevima 4K i 8K produkcija

Canon XF605 (II)

Canon Europe danas predstavlja dva rješenja koja odgovaraju na promjenljive zahtjeve emitiranja i produkcije, uključujući kompaktnu i moćnu profesionalnu 4K kameru XF605 i 8K BCTV zum objektiv 10×16 KAS S. Namijenjen solo snimateljima, XF605 je novi dodatak u poznatoj seriji XF, a ta je prenosiva kamera sjajna za prikupljanje vijesti i studijsku produkciju. Ti novi proizvodi usklađeni su s normama branše i nude produkcijskim timovima cijeli niz rješenja sposobnih za postizanje visoke kvalitete slike u svim okruženjima snimanja.

XF605 predstavlja novu generaciju Canonove serije XF i kamera je s pregršt funkcionalnosti koja može postići impresivnu kvalitetu slike od 4K 60p/50p 4:2:2 10 bita i FHD do 120p velike brzine prikaza sličica usprkos svojim malim dimenzijama. Tu kameru pogoni 1.0 TYPE CMOS senzor i procesor DIGIC DV 7, pa funkcionira na najvišoj razini, koju danas zahtijevaju profesionalci.

10×16 KAS S dokaz je iznimnosti Canonove optičke tehnologije jer odgovara na zahtjeve 8K produkcije visoke razlučivosti u sportovima i dokumentarcima. Proširujući Canonovu ponudu 1,25-inčnih 8K objektiva za kamere za emitiranje ultra visoke razlučivosti, koja obuhvaća UHD-DIGISUPER 51 i 7×10.7 KAS S, 10×16 KAS S nudi besprijekorne optičke performanse u kompaktnim dimenzijama. Opremljen posebnim staklenim elementima kao što su fluorit, Hi-UD leće i asferične leće širokog promjera, 10×16 KAS S pomaže smanjiti kromatska odstupanja, sferična odstupanja i druge efekte koji smanjuju kvalitetu slike.

Glavne značajke kamere XF605:

 • 1.0 Type CMOS senzor i procesor DIGIC DV7
 • 4K UHD 60p/50p 4:2:2 10-bitni signal u XF-AVC i MP4
 • Objektiv iz 4K serije L s 15x optičkim zumom i 30x naprednim zumom za FHD
 • Dual Pixel CMOS automatsko fokusiranje s prepoznavanjem očiju i tehnologijom EOS iTR AF X
 • Podržava HDR formate PQ i HLG
 • Svestranost istovremenog snimanja, uključujući putem posrednika
 • Profesionalne mogućnosti povezivanja, uključujući 12G-SDI, HDMI, XLR ulaze, Ethernet, Wi-Fi, USB-C itd.
 • Aplikacija CTM za jednostavan prijenos datoteka na mobitele i uređivanje metapodataka u vijestima

Glavne značajke objektiva 10×16 KAS S:

 • 1,25-inčni 8K objektiv za emitiranje i snimanje iz ruke
 • 10x optički zum od 16 mm do 160 mm
 • stalni otvor blende f/2.8
 • masa samo 2,94 kg
Više... Vaš Komentar Top
CORSAIR ONE sada opremljen i s GeForce RTX 3080 Ti

Datum objave 18.08.2021

CORSAIR ONE sada opremljen i s GeForce RTX 3080 Ti

corsair_one_rtx3080ti

Corsair je najavio nove verzije svojh nagrađivanih računala – Corsair ONE i200 Limited Edition s ekskluzivnom Meteor Gray šasijom, CORSAIR ONE a200 i CORSAIR ONE PRO a200. Svi sistemi su sada dostupni s NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti grafičkom karticom kao opcijom koja omogućava 4K Ray-tracing gameplay. Nadopunjenji s posljednjom generacijom Intelovih i AMD-ovih procesora i širokim spektrom Corsairovih komponenata, svako ONE računalo isporučuje visoke performanse u malenom i jedinstvenom formatu (12 litara zapremine), sada s još više snage.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua najavila besplatnu nadogradnju svojh hladnjaka na LGA1700

Datum objave 18.08.2021

Noctua najavila besplatnu nadogradnju svojh hladnjaka na LGA1700

noctua_nm_17xx_

Noctua je danas objavila da će pružiti besplatne komplete za nadogradnju za nadolazeću Intelovu platformu LGA1700, što će korisnicima omogućiti da nastave koristiti postojeće hladnjake za nove procesore Intel Core 12. generacije (Alder Lake-S). Osim toga, većina Noctuinih sadašnjih hladnjaka uskoro će uključivati ​​kitove za montažu za LGA1700, a popularni hladnjaci niskog profila NH-L9i bit će u novim, namjenskim verzijama LGA1700.

Našim smo kupcima ponudili besplatne komplete za nadogradnju još od kada je AMD predstavio AM2 2006. godine i ponosno nastavljamo ovu tradiciju s Intelovim nadolazećim procesorima Alder Lake-S i LGA1700 socketima“, kaže Roland Mossig (direktor Noctue). “Kupci će moći nadograditi većinu Noctua CPU hladnjaka od 2005. bez dodatnih troškova, pa se čak i 15-godišnji hladnjaci mogu koristiti na najnovijim procesorima!

Novi kompleti za montažu NM-i17xx-MP83 i NM-i17xx-MP78 SecuFirm2 omogućit će nadogradnju hladnjaka Noctua sa 83 i 78 mm montažnim razmakom na LGA1700. U skladu sa tradicijom SecuFirm2, kompleti kombiniraju pouzdanost, optimalan kontaktni pritisak i laku, jednostavnu instalaciju sa stražnjom pločom sa fiksnim podupiračima koja ne zahtijeva nikakvo predmontiranje ili podešavanje. Detaljni popisi kompatibilnosti matičnih ploča koji pokazuju koji su hladnjaci kompatibilni s pojedinim matičnim pločama LGA1700 bit će dostavljeni u Centru za kompatibilnost Noctua (NCC) nakon što matične ploče postanu dostupne.

Za chromax.black linijske hladnjake, i NM-i17xx-MP83 i NM-i17xx-MP78 bit će dostupni i u potpuno crnim izdanjima. Svi setovi bit će dostupni besplatno na web stranici Noctua nakon što se LGA1700 procesori i matične ploče počnu prodavati. Bit će potreban dokaz o kupnji prihvatljivog hladnjaka za procesor Noctua i LGA1700 procesora ili LGA1700 matične ploče. Ovisno o zemlji, opcije ekspresne dostave mogu biti dostupne, ali podliježu plaćanju usluga. Alternativno, korisnici kojima hitno trebaju kompleti moći će ih kupiti sredinom listopada na Amazonu uz preporučenu naknadu za uslugu od 7,90 EUR/USD.

Osim besplatnih kompleta za nadogradnju, Noctua je u procesu ažuriranja većine sadašnjih hladnjaka tako da uključuje i montažni hardver LGA1700. Za neke modele ažurirani hladnjaci već se isporučuju, pa će kupci koji kupe nove hladnjake uskoro dobiti jedinice koje uključuju dijelove za montažu LGA1700. Ostali modeli uskoro će biti dostupni u ažuriranoj varijanti. Korisnici koji i dalje primaju modele bez uključene LGA1700 montaže uvijek mogu dobiti besplatne komplete za nadogradnju kako bi njihovi hladnjaci bili kompatibilni s novom utičnicom.

Zbog strogih ograničenja kompatibilnosti, neće biti nadogradnje za hladnjake serije NH-L9i. Umjesto toga, Noctua će predstaviti nove, namjenske revizije za LGA1700 i obične NH-L9i i verzije chromax.black. Novi NH-L9i-17xx i NH-L9i-17xx chromax.black bit će službeno objavljeni u listopadu.

Više... Vaš Komentar Top
Godeal24 Back to School rasprodaja – najjeftiniji Office za ispod 20€ i Windowsi 10 za 7,35€

Datum objave 16.08.2021

Godeal24 Back to School rasprodaja - najjeftiniji Office za ispod 20€ i Windowsi 10 za 7,35€

S ublažavanjem lockdowna, mogućnost normalnog povratka u školu u rujnu postaje stvarnost, a učenicima i studentima će trebati njihov pribor za rad koji jasno uključuje i softver. Neki se pak još uvijek nadaju da će iskoristiti ovu priliku kako bi se opskrbili najboljom opremom za kućno školovanje. Bilo kako bilo, ako želite licencu za Windows 10 ili Office pakete, rasprodaja Godeal24 Back to School savršeno je vrijeme za nabavku. Trenutno nude nevjerojatne ponude namijenjene ljudima koji se vraćaju u klupe – bilo u srednju školu ili na fakultet. U nastavku ćete pronaći najbolje ponude ovih Microsoftovih proizvoda i računalnih alata za vaše učenje i rad.

210813-720p-gd24-€

Posebna ponuda bez kupona

45% popusta s kupon kodom: SGO45

60% pospusta na ostale proizvode s kupon kodom: SGO60

Novi proizvodi u ponudi

Kupovina u Godealu24 ne može biti jednostavnija! Ubrzo nakon narudžbe primit će te e-mail s vašim ključevima (licencama) za kupljene proizvode. Ako imate bilo kakava pitanja obratite se njihovoj Službi za korisnike. Samo im pošaljte e-mail na: service@godeal24.com

Požurite i uhvatite ovo jedinstvenu prodaju MS softvera povodom polovice godine i nabavite sve proizvode koje trebate po najboljim cijenama na Godeal24.

Proizvodi stalno dolaze i odlaze s lagera pa se požurite i uhvatite ovu odličnu ponudu na vrijeme.

Što čekate?!

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Visa pour l’image 2021

Datum objave 11.08.2021

Visa pour l’image 2021

Visa pour l'image 2021 logo

Već je 32 godine Canon Europe u partnerstvu s događanjem Visa pour l’image – jednim od vodećih svjetskih festivala fotoreporterstva, i to tijekom tjedna za profesionalce – od 30. kolovoza do 4. rujna 2021. Slaveći najbolje iz svijeta fotoreporterstva, ovo dugotrajno partnerstvo svjedoči o Canonovoj stalnoj posvećenosti vještini fotoreporterstva i fotografima koji snimaju neke od najvažnijih poglavlja u povijesti čovječanstva. Od studenata koji uče nove vještine do profesionalaca koji istražuju svijet u kojem živimo, iz Canonove suradnje s događanjem Visa pour l’image izlaze novi talenti i inicijative kreativnog pripovijedanja, od Canonove stipendije za fotoreporterke i Canonove stipendije za videosadržaje pa do Canonova programa razvoja za studente. 

Najbolje fotoreporterke 

Sada već 21. godinu za redom Canon i Visa pour l’image predstavit će Canonovu stipendiju za fotoreporterke namijenjenu jednoj izvanrednoj fotografkinji u čast njenom doprinosu fotoreporterstvu. Dobitnica za 2021., Acacia Johnson, dobit će 8000 eura za svoj projekt na Aljasci „To Know The Earth from Above: The Bush Pilots Connecting Rural Alaska“ (Gledati Zemlju iz zraka: privatni piloti koji povezuju ruralnu Aljasku). Trenutačno je samo 20 % Aljaske dostupno cestama, a deseci njenih udaljenijih naselja – uglavnom zajednica gdje žive starosjedioci Aljaske – oslanjaju se na privatne avioprijevoznike za zadovoljenje osnovnih potreba, poput hrane, zdravstvene zaštite i hitnog prijevoza. Počevši od svog rodnog mjesta Anchoragea, ova stipendija omogućit će Johnsonovoj da stavi te zajednice pod svjetla reflektora kroz portrete pilota i njihovih zrakoplova na velikom formatu i fotografije iz zraka njihovih zrakoplova u letu iznad aljaških pejsaža.

Johnson i prošlogodišnja dobitnica stipendije za fotoreporterke, Turkinja Sabiha Çimen (Hafiz: Guardians of the Qur’an (Hafiz: čuvari Kurana)), izložit će svoje radove tijekom festivala Visa pour l’image 2022.

Canonova stipendija za videosadržaje

Slaveći kreativno stvaranje dokumentarnih sadržaja i prepoznavajući najbolje nove talente, Canon zajedno s događanjem Visa pour l’image s ponosom predstavlja Camille Millerand i drugu Canonovu videostipendiju za kratki dokumentarni film. Millerand će upotrijebiti novčanu nagradu u iznosu 8000 eura za rad na svom projektu The Invisibles (Nevidljivi) fokusiranom na ilegalne radnike koji su ključni dio francuske gospodarske aktivnosti. On će za lakši rad dobiti na posudbu i revolucionarnu Canonovu profesionalnu videoopremu.

Dokumentarac će biti prikazan na festivalu 2022. godine zajedno s radom dobitnika Canonove videostipendije iz 2020. – francusko-švicarskog fotografa i snimatelja filmova Michaëla Zumsteina. Njegov kratki dokumentarac pod naslovom „Bangui la coquette“ osvrt je na organizaciju natječaja za mis Srednjoafričke Republike.

Inspiriranje budućih fotoreportera

Ove godine bit će peto izdanje Canonova programa razvoja za studente, posvećenog svima koji žele započeti karijeru u svijetu fotografije. Program razvoja bit će upriličen tijekom tjedna za profesionalce, od 1. do 4. rujna, a digitalno će se održavati po drugi put. Canon će ponuditi više od 200 studenata iz cijele Europe, Bliskog istoka i Afrike priliku sudjelovanja u tom intenzivnom razvojnom programu. Inicijativa je namijenjena unaprjeđenju njihovih vještina i karijera tako da ih se predstavi profesionalcima u branši kroz predavanja i pregledavanja portfelja. Studentske portfelje pregledavat će 21 profesionalni fotograf, među kojima su i Canonovi ambasadori, i cijenjeni profesionalci iz branše: Jérôme Sessini, Marco Longari, Muhammed Muheisen, Aïda Muluneh i Magnus Wennman. Između ostalih, sudjeluju i sljedeći fotourednici i kustosi: Fiona Shields (The Guardian), Chiara Bardelli Nonino (Vogue Italia), Whitney Richardson (The New York Times), Jay Davis (Getty), Mohamed Somji (Gulf Photo Plus) i Lars Lindemann (GEO).

Od 1. rujna krenut će niz inspirativnih i edukativnih predavanja – koja će se odvijati digitalno – svjetski poznatih profesionalaca. Ta će predavanja biti otvorena svim posjetiteljima koji se registriraju na Canonovom štandu. Među ovogodišnjim su govornicima gosti iz Magnuma, Politikena i Reutersa koji će podijeliti svoja viđenja etičke i moralne  odgovornosti fotografa, što agencije u urednici fotografije traže kad angažiraju fotografa, kakva je snaga multimedije i kako razmišljati društveno odgovorno.

Izložbe Canonova ambasadora

Na festivalu će se u Perpignanu održati cijeli niz izložbi. Jérôme Gence, dobitnik nagrade Pierre and Alexandra Boulat za 2020. i Canonov ambasador, predstavit će svoj Telework (Udaljeni rad). Njegova priča iz 2019. prati digitalne nomade na Baliju, mlade ljude koji traže utočište od urbanog života pa udaljeno rade, uživajući u novoj jeftinoj rutini među palmama i na tropskom suncu. Uz to, Canonov ambasador Gabriele Galimberti predstavit će svoj rad, The Ameriguns – za tu zbirku on je putovao u Sjedinjene Američke Države kako bi upoznao ponosne vlasnike oružja i radio njihove portrete s oružjem, u njihovim domovima.

Više... Vaš Komentar Top
Genesis Radium 600 unboxing & setup

Datum objave 09.08.2021

Genesis Radium 600 unboxing & setup

Otpakiravamo i slažemo za upotrebu Genesisov Radium 600 mikrofon. Recenzija uskoro!

Više... Vaš Komentar Top
ADATA na online događaju predstavila brojne proizvode

Datum objave 06.08.2021

ADATA na online događaju predstavila brojne proizvode

ADATA Technology predstavila je cijeli niz novih proizvoda na svom događanju predstavljanja proizvoda “Xtreme Innovation”.

Internetsko predstavljanje održano je jučer, 5. kolovoza 2021. (u 23 sata po tajpejškom vremenu, odnosno 17 sati po zagrebačkom vremenu) i na njemu su se mogli vidjeti najnoviji proizvodi i rješenja robnih marki ADATA i XPG, uključujući SSD-ove, DRAM module, memorijske kartice te dijelove za PC i čitave sustave. Događanje je vodila XPG-ova Mera i podudaralo se s obilježavanjem dvadesete godišnjice postojanja ADATA-e koja će se slaviti tijekom 2021.

Između ostalog, na događaju su predstavljeni:

 • ADATA-in DDR5 memorijski modul nove generacije koji može raditi na frekvencijama od 8400 MT/s, što je do 163 % brže od tehnologije DDR4. Taj skok u performansama omogućit će brže učitavanje datoteka i alata radi besprijekorne višezadaćnosti i napredne kreativne produktivnosti. Štoviše, taj će modul raditi na naponu od 1,1 V radi veće energetske učinkovitosti i dolazi u kapacitetima do 64 GB.
 • PCIe Gen4 SSD LEGEND. Taj SSD s lakoćom postiže munjevite brzine čitanja do 7400 MB/s, što je savršeno za uređivanje videozapisa i 3D renderiranje.
 • USB4 vanjski SSD SE920 sposoban za brzine koje su do četiri puta veće od njegovih USB3.2 prethodnika, što odgovara brzini od oko 4000 MB/s, opremljen posebnom ADATA-inom tehnologijom za odvođenje topline.
 • Memorijska kartica nove generacije, SD7.0 Express PCIe Gen3x1 UHS-I U3 Premier Extreme SDXC razreda 10. Ono što čini tu memorijsku karticu iznimnom jest podrška za PCIe zahvaljujući najnovijoj specifikaciji SD7.0. Express kartica SDXC omogućit će znatno povećanje performansi u usporedbi s prethodnim modelima uz brzine čitanja i pisanja do 800/700 MB/s.
 • Lifestyle ultraprijenosnici XPG XENIA 14 i XPG XENIA 15
 • Naglavne slušalice za igrače XPG PRECOG AERO koje mogu raditi i u žičnom i u bežičnom načinu
 • Niz XPG-ovih komponenti za igrače, uključujući napajanje XPG CYBERCORE Platinum
 • Softver za jedinstveno upravljanje svim XPG komponentama XPG PRIME te softver za trening intenziteta reagiranja u igrama XPG GRIT
Više... Vaš Komentar Top
AMD Radeon PRO W6000X za Apple Mac Pro

Datum objave 06.08.2021

AMD Radeon PRO W6000X za Apple Mac Pro

Radeon PRO W6800X_1

AMD je objavio dostupnost novih grafičkih procesora serije AMD Radeon PRO W6000X za Apple Mac Pro, uključujući grafičke ubrzivače Radeon PRO W6800X i Radeon PRO W6900X, kao i grafički ubrzivač Radeon PRO W6800X Duo – konfiguraciju s dva GPU-a koja koristi tehnologiju međusobnog povezivanja AMD Infinity Fabric za isporuku do 30 TFLOPS (FP32) računalnih performansi.

Izgrađena na 7nm proizvodnom procesu i energetski efikasnoj arhitekturi AMD RDNA 2 s visokim performansama, serija Radeon PRO W6000X ubrzava širok raspon zahtjevnog profesionalnog softvera i radnih opterećenja za stvaranje digitalnog sadržaja, oslobađajući kreativnost i produktivnost za profesionalne korisnike.

Radeon PRO W6800X_2

Ključne mogućnosti i karakteristike grafičkih procesora serije AMD Radeon PRO W6000X uključuju:

 • GDDR6 memorija velike brzine- Do 64 GB GDDR6 memorije s propusnošću do 512 GB/s pruža velike brzine prijenosa za najzahtjevnije profesionalne aplikacije s intenzivnim podacima.
 • AMD Infinity Cache- Do 256 MB (ukupno) cache predmemorije zadnjeg nivoa unutar same grafičke jezgre dizajnirano je za smanjenje kašnjenja i potrošnje energije.
 • AMD Infinity Fabric- Pruža visoku propusnost, nisko kašnjenje, direktnu vezu između lokalnih AMD GPU-a, omogućavajući brzu GPU-to-GPU komunikaciju dizajniranu da zadovolji današnja kreativna opterećenja.

Možete više saznati o AMD Radeon PRO W6000X seriji grafičkih procesora za Mac Pro na službenoj AMD stranici, a detalje o Mac Pro saznajte na službenoj Apple stranici.

Više... Vaš Komentar Top
[5 minuta za učenje] eSIM i iSIM – sve što trebate znati

Datum objave 04.08.2021

[5 minuta za učenje] eSIM i iSIM - sve što trebate znati

eSIM i iSIM – sve što trebate znati (1)

eSIM i iSIM rješavaju brojna ograničenja fizičke SIM kartice. Imaju niz zajedničkih osobina, ali i neke bitne razlike.

Tradicionalne SIM kartice su posvuda. Pojavile su se u mobitelima od 1991. godine. No, njihova veličina zauzima veliku količinu prostora u uređajima osobito danas kada je svaki milimetar važan. Primjerice standardna SIM kartica je 25 mm × 15 mm × 0,8 mm. MicroSIM je 12 mm × 15 mm × 0,8 mm, a nanoSIM je 12,3 mm × 8,8 mm × 0,7 mm. Zato su eSIM i iSIM nužna evolucija. Imaju sličnu ulogu kao i tradicionalna SIM kartica: upravljanje provjerom autentičnosti korisnika i pristupa uslugama za mobilne uređaje.

eSIM

eSIM ( embedded universal integrated circuit card), poznata kao virtualna kartica, je standardizirana od strane GSM Associationa početkom 2016. Kao čip trajno se lemi u uređaj i dimenzijama 6 x 5 mm štedi više od 50 % prostora u odnosu na standardnu SIM karticu. Uz to prednosti su što se broj koji odgovara kartici može se preuzeti na daljinu, operator se može odabrati po volji kao i tarifni plan, uklanja sigurnosni rizik kopiranja SIM kartice i ažuriranje SIM podataka odvija se preko mobilne mreže, a ne fizičkim mijenjanjem kartice. Instalacija eSIM kartice radi se kroz Postavke u podržanom telefonu, gdje se upisuju broj telefona, kartice i druge potrebne informacije.

eSIM i iSIM – sve što trebate znati (2)

Danas su čak s neki proizvođači uređaja razvili svoja eSIM softverska rješenja za međunarodne roaming usluge i primijenili ih na mobilne telefone, nosive gadgete i IoT uređaje. Primjerice, Xiaomi ima tzv. Roaming, za koji se kupuje odredišni tarifni paket. Tako nakon dolaska na odredište možete koristiti privremenu karticu lokalnog tarifnog broja u eSIM-u u međunarodnom roamingu.  U Hrvatskoj, naša glavna dva operatera A1 i HT nude podršku za eSIM

iSIM 

Ključna razlika između eSIM-a i iSIM-a je u implementaciji. iSIM nije hardverski, već softverski i ne živi na namjenskom čipu, već u sigurnoj enklavi na procesoru uređaja. Tamo, smješten duboko u arhitekturi procesora sustav na čipu (SoC), može djelovati kao jedan, siguran Root of Trust (RoT of Trust) za svaku aplikaciju koja se izvodi na uređaju.

Time se eliminira potreba za dodatnim troškovima i prostorom za hardver. Jednostavnije rečeno, mobilna platforma može izravno “simulirati” jedinstvene funkcije šifriranja, provjeriti autentifikacije i pohrane na SIM kartici s integriranim sigurnosnim modulom.

Inače, iSIM je originalno rješenje od ARM-a, ali Qualcomm je s Snapdragon 855 donio novu iSIM karticu . Možda i najbitnije, iSIM u potpunosti podržava tehničke zahtjeve organizacije 3GPP za “5G SIM karticu”. Uz to  je  tehnologija koja omogućuje svakom IoT uređaju da se autentificira u 5G mreži, postavljajući temelje za sigurnu razmjenu podataka u hiperpovezanom svijetu. Kao i kod eSIM -a, to pruža mogućnost CSP-ovima da pružaju usluge provjere autentičnosti svakoj organizaciji koja se oslanja na siguran prijenos podataka između IoT uređaja, rubnih poslužitelja u oblaku i središnjih platformi u oblaku.

Međutim, za razliku od eSIM -a, koji je već usvojen kao standard i koji se danas isporučuje u uređajima, iSIM -ove buduće mogućnosti još uvijek moraju ukloniti prepreku standardizacije. Podrška za iSIM je da će u sljedećih nekoliko godina vjerojatno postati standard na svim uređajima. No već su ga koristili Arm, Altair, DT i Qualcomm, a neki su iSIM-ovi već usvojili proizvođači uređaja poput Nokije. Osim toga, pojavljuju se novi standardi poput GSMA-ine IoT SAFE sigurnosne arhitekture i zaštićenih aplikacija za mobilne uređaje (SAM), kao i ETSI-ove Smart Secure platforme , otvarajući put za nove slučajeve i usluge korištenja digitalnog identiteta.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk

Objavljeno prije 11 minuta

Automobili

Objavljeno prije 4 sata

Vanjski (eksterni) SSD-ovi i kućišta

Objavljeno prije 5 sati

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 5 sati

Realme mobiteli

Novosti

Samsung predstavio nekarakterističan ISOCELL HP3 senzor od 200 MP

Samsung je najavio drugi senzor od 200 milijuna piksela ISOCELL HP3, s najmanjom površinom piksela u industriji i tehnologijom spajanja 16-u-1 piksela. Samsung ISOCELL HP3 senzor od 200 MP je veličine 1/14 inča s površinom piksela 0,56 μm š... Pročitaj više

Montblanc Summit 3 - prvi nakon Galaxy Watch 4 s Wear OS 3

Montblanc Summit 3 je prvi pametni sat u 13 mjeseci osim Samsung Galaxy Watch 4 i Galaxy Watch 4 Classic modela, koji je stigao na tržište s Wear OS 3 verzijom Googleovog operativnog sustava za satove. Montblanc Summit 3 očito preferira luk... Pročitaj više

Google za Chrome testira korisne nove značajke

Prema Android Policeu, Google razvija novi UI alat koji podržava "povuci i ispusti datoteke" za funkciju "preuzimanja" ugrađenu u preglednik Chrome. Omogućuje klik na novododani gumb alata "Preuzmi" na desnoj strani okvira za unos URL-a u p... Pročitaj više

Dimensity 9000+ je mala nadogradnja - poboljšanja nisu očita

Proizvođači čipova za mobilne telefone imaju tendenciju lansirati nadograđene vodeće platforme u drugoj polovici godine. Nakon što je Qualcomm lansirao Snapdragon 8+ Gen 1, MediaTek je također najavio Dimensity 9000+ . Super jezgra Cortex-X... Pročitaj više

PCI-SIG najavljuje PCIe 7.0 specifikaciju

Iako trenutna verzija PCIe 4.0 već može zadovoljiti propusnost najjačih grafičkih kartica i brze SSD-ove i PCIe 5.0 (uveden 2019. godine) još uvijek treba proći put do više računala, postoji hitna potreba formulacije standarda specifikacija... Pročitaj više

Sve novosti