Kioxia i Western Digital najavljuju 3D flash memoriju 6. generacije

Datum objave 22.02.2021 - Sanja Ledinek

Kioxia i Western Digital najavljuju 3D flash memoriju 6. generacije

Kioxia i Western Digital najavljuju 3D flash memoriju 6. generacije

Kioxia i Western Digital najavljuju 3D flash memoriju

Kioxia Corporation i Western Digital Corp. objavili su svoju šestu generaciju 162-slojne tehnologije 3D flash memorije.

Novom generacijom Kioxia i Western Digital uvode inovacije u bočnom skaliranju, u kombinaciji sa 162 sloja vertikalne memorije što omogućuje smanjenje veličine matrice za 40 posto u usporedbi s tehnologijom slaganja od 112 slojeva. Primijenjeno je i CMOS postavljanje kruga ispod niza i rad u četiri ravni, što zajedno donosi gotovo 2,4 puta poboljšanje performansi programa i 10 posto poboljšanje latencije čitanja u odnosu na prethodnu generaciju. I/O performanse također se poboljšavaju za 66 posto, što omogućuje sučelju sljedeće generacije da podrži sve veću potrebu za znatnijim brzinama prijenosa. Sveukupno, nova tehnologija 3D flash memorije smanjuje cijenu po bitu, kao i povećava proizvedene bitove po pločici za 70 posto, u usporedbi s prethodnom generacijom.

Više... Vaš Komentar Top
JEDEC objavljuje DDR4 NVDIMM-P standard protokola sabirnice

Datum objave 22.02.2021

JEDEC objavljuje DDR4 NVDIMM-P standard protokola sabirnice

JEDEC objavljuje DDR4 NVDIMM

JEDEC Solid State Technology Association, objavio je novi JESD304-4.01 DDR4 NVDIMM-P sabirnički protokol. Omogućit će stvaranje naprednih memorijskih rješenja koja imaju koristi od poboljšanih performansi sustava i dostupnosti novih podataka koji nude uređaje s trajnom memorijom.

Kako potražnja za kapacitetom DRAM-a i širinom pojasa nastavlja rasti, hibridne DIMM tehnologije kao NVDIMM-P pružaju inovativnu metodu za povezivanje postojanih memorija u računalnom sustave. Kombinacija brzine pristupa DDR-a s pouzdanošću i kapacitetom trajnih memorija daje inženjerima dizajna novi pristup upravljanju podacima.

NVDIMM-P nudi potpuni protokol transakcijskog sučelja kompatibilan sa standardnim DRAM DIMM-ovima i modelom programskog softvera za modul. Istovremeno maksimizira ponovnu upotrebu i fleksibilnost minimiziranja promjenjivog hosta sustava, pružajući sučelje s najnižom latencijom u nastajanju memorije i sljedeću fleksibilnu podršku za različite karakteristike i slučajeve upotrebe trajnih memorija.

Ključne značajke NVDIMM-P uključuju:

• potpunu kompatibilnost s postojećim DDR kanalima
podršku protokolu nedeterminističkog kašnjenja za čitanje podataka
• transakcijske operacije za osiguravanje očuvanja podataka
• podršku za kašnjenje od NAND flash-a do kašnjenja za DRAM (na razini modula)
• samostalna pouzdanost + zaštita od pogreške veze

Više... Vaš Komentar Top
Top model Intel Core i9-11900K dobit će neobično pakiranje

Datum objave 22.02.2021

Top model Intel Core i9-11900K dobit će neobično pakiranje

Intel Core i9 11900K pakiranje

Nakon što je Intel prošle godine ažurirao dizajn logotipa, sada su se odlučili na promjenu dizajna pakiranja za svoju nadolazeću liniju Intel Core 11 procesora, predvođenu 8-jezgrenim Core i9-11900K.  Za razliku od ostalih modela koji dolaze u standardnoj četvrtastoj kartonskoj kutiji s trokutastim akrilnim prozorom, Intel Core i9-10900K dobio je kutiju od plave plastike različitog stupnja prozirnosti s izrezanim kutom i zamršenih oblika s izbočinama.

Ovaj CPU trebao bi postati jedan od najprodavanijih za top gaming računala. Bit će predstavljen u četiri verzije. Inačice Core i9-11900K i Core i9-11900KF imat će mogućnost ručnog overclockinga, ali druga će biti lišena integrirane video jezgre. Model Core i9-11900F nema integrirani GPU i nedostaje mu podrška za ručni overclocking. A uobičajena verzija Core i9-11900 zauzvrat će dobiti grafički podsustav, ali ne podržava overclocking. Radit će na matičnim pločama s logičkim setovima serije 500 i 400 ( osim H410 i B460 ). Lansiranje se očekuje 15. ožujka.

Više... Vaš Komentar Top
VAIO Z je prijenosnik od karbonskih vlakana s  Intel Core  Tiger Lake-H čipom

Datum objave 20.02.2021

VAIO Z je prijenosnik od karbonskih vlakana s Intel Core Tiger Lake-H čipom

Vaio_Z

VAIO, marka koja je izvorno pripadala Sonyju, ali je tvrtka prestala proizvoditi prijenosna računala 2014. godine i od tada je u vlasništvu Japan Industrial Partnersa, donosi laptop od 14 inča težak oko jednog kilograma.

VAIO Z ima zaslon od 14″ s rezolucijom 4K od 3840 x 2160 piksela. Ima šarku koja omogućava nagib unatrag za 180 stupnjeva. Za razliku od Della, koji koristi karbonska vlakna za svoja najskuplja XPS prijenosna računala s slojevima smješteni na metalnom ili plastičnom kućištu, VAIO Z dolazi u kućištu u potpunosti od ugljičnih vlakana. Ova vrsta vlakana koja su usmjerena u istom smjeru i nisu isprepletena su prethodno bila dostupna samo u automobilskoj industriji. VAIO se hvali da je kućište prošlo 26 testova “površinskih padova” i pokazalo se robusno.

Proizvođač je u njega postavio Intel Core i7-11375H čip Tiger Lake-H, dizajniran za prijenosnike visokih performansi. Ima 4 jezgre i 8 niti i radi na taktu između 3,30 i 5,00 GHz. Temelji se na 10 nm proizvodnom procesu i koristi TDP od 35 W koji se može konfigurirati za 28 W. Procesor radi u kombinaciji do 32 GB RAM-a i maksimalno 2 TB SSD-a.

Baterija je sposobna izdržati do 10 sati rada. Konačno, ima web kamere s malim fizičkim poklopcem, HDMI port pune veličine, izlaz za slušalice i dva USB porta -C Thunderbolt 4.

Najjeftinija konfiguracija košta 2.952 eura bez poreza  i uključuje 16 GB RAM-a i 512 GB SSD-a. Postoje tri skuplje verzije, s više memorije ili više prostora za pohranu.

Hoće li se pojaviti u prodaju u Europi nije poznato, ali Vaio Z prijenosnik zaslužuje pažnju.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic ažurira 12-inčni Toughbook 33

Datum objave 20.02.2021

Panasonic ažurira 12-inčni Toughbook 33

TOUGHBOOK 33

Panasonic je najavio dolazak ažurirane verzije Toughbooka 33. Donosi bolje performanse, veću fleksibilnost, poboljšanu funkcionalnost i veću sigurnost.

Od svog predstavljanja na tržištu 2017. godine, TOUGHBOOK 33 jedan je od najprodavanijih potpuno robusnih modela tableta koji se lako može pretvoriti u prijenosno računalo s tipkovnicom. Ovoga puta crvena tipkovnica ima jače pozadinsko osvjetljenje.

CF-33 ma zaslon od 12″ s omjerom 3:2, razlučivost 2160 x 1440 piksela i svjetlinu od 1200 cd/m². Dodan je antirefleksivni sloj kako bi bio bolje upotrebljiv na otvorenom. Prethodnik je također imao zaslon s tim specifikacijama.

Panasonic CF-33_2

Njegovo srce je 10. generacije Intel i5 i i7 procesora, tj. modeli i5-10310U vPro i i7-10810U, da budemo precizni. Nadalje, prijenosni NVMe SSD s 512 GB nadograđen je na 1TB, a radna memorija dostupna je u kapacitetima 16 ili 32 GB.

Izvršene su i nadogradnje bežične tehnologije, u obliku podrške za Wi-Fi 6 brzine do 2,4 Gbps i Bluetooth 5.1. Uz to, prema Panasonicu, novi Toughbook prvo je čvrsto prijenosno računalo ili tablet koji ima redovitu SIM karticu i eSIM. To znači da korisnici mogu koristiti i 4G. Na popisu specifikacija za povezivanje su još UBS-C , HDMI i VGA i LTE CBRS za povezivanje s privatnim mrežama.

Za one koji rade u glasnom okruženju, Panasonic je poboljša glasnoću zvuka za 50 % i mikrofone za bolju preciznost prepoznavanja govora. Poboljšana je i kamera s do 30 puta bržim laserskim autofokusom i ima poklopac za zaštitu privatnosti.

Međutim, tamo gdje je prethodno izdanje imalo prednost je trajanje baterije od jedanaest sati. Novi model ima bateriju koja traje 10 sati na jednom punjenju.

Što se tiče sigurnosti, pruža Intel Hardware Shield  (dijelom Intel vPro) i udovoljava Microsoftovim zahtjevima za osiguranu jezgru računala. OPAL SSD-ovi standardno dodaju dodatni sloj mogućnosti šifriranja, pružajući mogućnost hardverske enkripcije. Također, i dalje je dostupna BitLocker softverska enkripcija koja u kombinaciji s OPAL pogonima daje izbor hardverske enkripcije, softverske enkripcije ili uopće ne koristiti enkripciju.

Novi Toughbook 33 težak je 2,8 kg, odnosno 1,5 kg bez tipkovnice. Ima IP65, tako da donekle može podnijeti prašinu i vodu. Uz to, prijenosno računalo je certificirano prema MIL-STD standardu, pa pad od 1,5 metra ne bi trebao stvarati probleme.

Više... Vaš Komentar Top
Sjećate li se 3dfx grafička kartica? Jedna je upravo dobila remake

Datum objave 20.02.2021

Sjećate li se 3dfx grafička kartica? Jedna je upravo dobila remake

3dfx_remake_1

Iako su 3dfx grafičke kartice nestale prije nekoliko desetljeća, za mnoge su ostale legende. Nedavno je jedan fan ove tvrtke osmislilo kako jedan od proizvoda vratiti u život i  sve detalje objavio na MODLABS forumu.

Da budemo precizniji, uspješno je reproducirao grafičku karticu 3dfx Voodoo 5 6000, svojevremeno proizvedenu u samo nešto više od 1.000 testnih primjeraka. Uz to, može se smatrati najjačom grafičkom karticom u 3dfxu, ali i posljednjom. Razlog je što su u konačni se proizvodni troškovi pokazali previsoki, a AGP x4 utor na matičnoj ploči imao je neke pogreške. Istodobno, korisnici su izvještavali da se na zaslonu pojavljuju izobličenja boja i prozirne pruge za vrijeme igranja igara.

3dfx_remake_2

Kako bilo da bilo, remake ove grafičke kartice sastavljen je obrnutim inženjeringom s raznim dijelovima koje je fan pod nadimkom zx-c64, kupio. Jezgra VSA-100 košta oko 18,95 USD po čipu (ukupno četiri čipa), ali PCB pločica je crne umjesto zelene boje. Iznad čipa je ugrađen ventilator za hlađenje:

3dfx_remake_3

Potrošnja TDP-a grafičke kartice Voodoo 5 6000 iznosi 60 W, što je više nego što AGP utor može pružiti, pa je stoga instaliran 4-pinski konektor za napajanje od 250 W.

zx-c64 je također spomenuo da je prilično siguran da su performanse ove Voodoo 5 6000 grafičke kartice jednake originalnoj, pa je čak kopirao isti BIOS i upravljačke programe. Zanima vas kako radi? I dok sučelje radi glatko, brzina izvođenja je ipak malo spora. Uostalom, riječ je o grafičkoj kartici od prije dva desetljeća.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Office 2021 za Windows i MacOS do kraja godine

Datum objave 20.02.2021

Microsoft Office 2021 za Windows i MacOS do kraja godine

MS Office 21 (1)

Kad je Microsoft 2018. objavio Office 2019, mnogi su izrazili zabrinutost da bi to mogla biti posljednja verzija dostupna bez pretplate. Na zadovoljstvo mnogih, ti su strahovi bili uzaludni. Microsoft je najavio Office 2021 bez pretplate za korisnike računala temeljena na sustavima Windows i MacOS.

Microsoft nije u potpunosti otkrio funkcije i promjene u sustavu Office 2021, ali ne biste trebali očekivati ​​ozbiljne promjene na korisničkom sučelju. Paket će dobiti pet godina podrške i jednokratna je kupnja.

Osim verzije za obične korisnike, najavljena je i korporativna verzija Office LTSC (Long-Term Servicing Channel) za situacije kada se uređaji ne mogu povezati s mrežom i primati ažuriranja. Ova inačica dobiva značajke poput pune podrške za tamnu temu, poboljšanja za korisnike s invaliditetom i značajke dinamičkih nizova i pretraživanja redaka u XLOOKUP tablicama (VIEWX) za Excel. Ova inačica Officea će biti podržan samo pet godina i kompatibilna je s 32-bitnim i 64-bitnim hardverom.

Komercijalni pregled Officea LTSC trebao bi biti objavljen u travnju, sa stabilnim izdanjem u drugoj polovici 2021. godine. Cijene Office Professional Plus i Office Standard će se povećati za 10% od prethodne verzije. Cijena potrošačke verzije sustava Office 2021 ostat će ista.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA će objaviti posebne video kartice za rudarenje kriptovalutama

Datum objave 20.02.2021

NVIDIA će objaviti posebne video kartice za rudarenje kriptovalutama

Nvidia_ GPU_za_crypto_1

Nedavno je NVIDIA najavila da će objaviti posebnu Layers RTX 3060 CMP seriju grafičkih kartica specijalno optimiziranih za kripto rudarstvo. Imaju niži vršni napon i frekvenciju, što poboljšava energetsku učinkovitost rudarenja. Ne uključuju video izlaze, koristit će specifične čipove (trebali bi biti znatno jeftiniji), bit će uklonjeni video pogoni, jezgre tenzora, itd., tako da se ne mogu koristiti za grafiku. Nema sumnje, ovim potezom NVIDIA želi jasno staviti do znanja da za razliku od običnih grafičkih kartica za igre, ovi rudarski GPU-ovi nemaju odgovarajuće grafičke performanse, što znači da se igre ne mogu igrati.

Upravljački programi prepoznat će koristi li se grafička kartica za vađenje etera, valute protokola Ethereum, i smanjit će učinkovitost na 50%. Možda se radi o kombinaciji upravljačkih programa i VBIOS-a koja se ne odnosi na druge grafičke kartice, ali bit će potrebno vidjeti kada se to smanjenje analizira kako se to radi i na što točno utječe.

Trenutno su najavljene četiri kripto rudarske kartice:

Nvidia_ GPU_za_crypto_2

Novi proizvodi prodavat će se putem ovlaštenih partnera (ASUS-a, Colorful-a, EVGA-e, Gigabyte-a, MSI-a, Palita …..) . Očekuje se da će prodaja dvije najsnažnije započeti u ovom prvom kvartalu, dok će ostale dvije biti dostupne u drugom.

Uz to, NVIDIA je također izjavila da će upotrijebiti tehnička sredstva za smanjenje efikasnosti rudarstva nadolazeće grafičke kartice RTX 3060 za pola kako bi smanjila privlačnost rudarenja, tako da obični igrači mogu lakše kupiti novu generaciju grafičkih kartica serije 30.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung se počeo izravno natjecati s TSMC-om

Datum objave 19.02.2021

Samsung se počeo izravno natjecati s TSMC-om

Samsung_vs_TSMC_1

Trenutno u svijetu samo Samsung i TSMC mogu proizvesti čipove s postupkom ispod 7-nm. Čak ni Intel nije uspio samostalno proizvesti 7-nm čipove, a očekuje se da će njihovi 7-nm čipovi biti lansirani tek 2022. godine.

TSMC-ova tehnologija je najnaprednija. Prvi su pokrenuli masovnu proizvodnju čipova sa 7-nm i 5-nm procesima
i imaju stopa prinosa veću od Samsunga. Pogotovo u pogledu narudžbi. Podaci pokazuju da je TSMC osvojio više od 50 % globalnih narudžbi čipova, dok Samsung ima samo 18 % udjela na globalnom tržištu.

Razlog tomu je što TSMC znatno ulaže u istraživanje i razvoj i proizvodne kapacitete. Drugi je, što imaju više EUV litografskih strojeva koji su potrebna oprema za proizvodnju naprednih procesnih čipova. Očekuje se da će ove godine instalirati više od 50 EUV novih litografskih strojeva. Uz to, TSMC je izgradio tvornicu u Sjedinjenim Državama i uložio 12 milijardi američkih dolara u izgradnju linije za proizvodnju čipova od 5-nm kako bi dobio više narudžbi čipova od američkih tvrtki.

TSMC može izgraditi i svoje proizvodne pogone u Europi, jer već nekoliko puta su europske vlasti pokrenule temu razvoja lokalne litografske proizvodnje, namjeravajući subvencionirati izgradnju. Prema DigiTimesu , industrijski promatrači ukazuju na vjerojatnost probojnog postrojenja TSMC u Europi.

No, s druge strane TSMC-ova situacija je vrlo teška. Mnogi koji žele koristiti njihova postrojenja za svoje čipove moraju čekati u redu. Ako nisu divovi poput Applea, Qualcomma, Intela itd., možda neće nikada doći na red. Glavni razlog je taj što je proizvodnja TSMC-ovih proizvodnih linija ograničena. Naravno, to ne znači da TSMC kupcima neće pružiti mogućnost jer najvažnija stvar za svaku komercijalnu tvrtku su njezini kupci.

Samsung_vs_TSMC_2

I tu sada nastupa Samsung. Žele nadmašiti TSCM i postati broj jedan u proizvodnji čipova. Planiraju uložiti više od 100 milijuna američkih dolara u područje istraživanja i razvoja i proizvodnje čipova u idućih 10 godina. Time će im se tržišni udio i status prirodno povećati jer s velikom količinom sredstava za istraživanje i razvoj može se ne samo ubrzati tehnološki napredak, već i kupiti naprednija proizvodna oprema. Dio kupnje novih strojeva bit će realiziran već ove godine. Prema izvorima bliskim proizvođačkoj industriji čipova, nedugo je  Li Zaiyong osobno otišao u ASML kako bi pregovarao o kupnji više EUV litografskih strojeva.

Također, Samsung planira graditi tvornicu u Sjedinjenim Državama, a očekuje se da će uložiti 17 milijardi dolara u izgradnju linije za proizvodnju čipova od 3 nm. Svrha je nadmetanja s TSMC-om i osvajanja više narudžbi američkih tvrtki.  Uz to, nekada je Samsung proizvodio čipove samo za nekolicinu proizvođača poput Applea i Qualcomma, no sada je to drugačije. Svoju djelatnost otvorili su globalnim kompanijama. Podaci pokazuju da su Samsungove narudžbe za 18-nm i više premašile očekivanja.

I konačno, Samsung planira koristiti GAA tehnologiju na 3-nm čipovima, a TSMC planira koristiti GAA tehnologiju na 2-nm čipovima, što pokazuje da je Samsung bolji u korištenju novih tehnologija. Tako i nije nemoguće da Samsung jednoga dana nadmaši TSMC.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft lansirao bežične slušalice Xbox Wireless Headset s mikrofonom za 100 eura

Datum objave 19.02.2021

Microsoft lansirao bežične slušalice Xbox Wireless Headset s mikrofonom za 100 eura

Microsoft_ lansirao_ bežične_ slušalice_ Xbox  _

Microsoft Xbox Wireless dizajniran je za buduću kompatibilnost s Xbox Series X / S / One konzolama, računalima i mobilnim telefonima putem Bluetooth veze.

Mikrosoftove bežične slušalice Xbox Wireless Headset imaju znatno nadograđeni dizajn za dugo igranje sesija, u usporedbi s generacijom Xbox One Stereo i Wired Chat modela, koje se prodaju po relativno jeftinoj cijeni.

Uz to ih odlikuje robusna i fleksibilna konstrukcija. Teže 312 grama. Unutrašnjost podesive trake za glavu izrađena je od metala, dva krušna okretna elementa s vanjske strane prekrivena su gumom. Jedan gumb omogućuje korisniku podešavanje glasnoće, drugi podesiv ravnotežu između chata i zvučnih igara.

Microsoft_ lansirao_ bežične_ slušalice_ Xbox  _2

Slušalice također podržavaju tehnologije poput Windows Sonic, Dolby Atmos i DTS Headphone: X.
Prema Microsoftu, mikrofon koristi ‘elemente za oblikovanje dvostrukog snopa’ koji omogućavaju mikrofon da se usredotoči na vokalne zvukove umjesto na okolnu buku. Ovaj mikrofon također ima preklopnu funkciju automatskog isključivanja zvuka, koji isključuje mikrofon kada korisnik ne govori. Na mikrofonu svijetli lampica koja pokazuje kada je mikrofon aktivan. Mikrofon je fleksibilan i korisnik ga može sklopiti iza jedne od ušnih uloga.

Ove slušalice mogu istovremeno podržavati slušalice s pametnim telefonom i Xbox konzolom, što omogućava slušanje glazbe ili odgovaranje na pozive s telefona tijekom igranja igara.

Što se tiče trajanja baterija, bežične slušalice Xbox pružaju 15 sati rada i podržavaju tehnologiju brzog punjenja koja za samo 30 minuta punjenja putem USB-C može omogućiti daljnje 4 sata rada. Punjenje do 100% traje oko 3 sata.
Prodajna cijena ovih Xbox slušalica je samo 100 eura. Ovo je relativno atraktivna cijena u segmentu bežičnih slušalica, posebno za onoga koji posjeduje Xbox jer je u samoj konzoli moguće podesiti izjednačavanje i ostale opcije zvuka.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

F1 sezona 2021

Objavljeno prije 3 sata

K: jeftinu gpu tipa hd 6850, gtx 560 i slično

Objavljeno prije 3 sata

Adaptacija kuće/stana

Objavljeno prije 3 sata

Aukcija: stari i retro hardware

Objavljeno prije 4 sata

Stari hardware za kojim se slinilo

Novosti

AGON PRO AG254FG s 360 Hz i Nvidia Reflex

AOC u lansiranju AGON by AOC branda predstavlja još jedan monitor za igrače. Dizajn novog 24.5-inčnog AGON PRO AG254FG nagrađen je svjetskom nagradom za dizajn „reddot design award“. Trostrani dizajn bez rubova s prednje strane namjerno je... Pročitaj više

AMD je objavio novi Radeon RX 6600XT GPU za novu razinu 1080p igranja

AMD je danas najavio grafičku karticu AMD Radeon RX 6600 XT, dizajniranu za pružanje vrhunskog iskustva igranja pri 1080p s visokim brojem sličica u sekundi, visokom vjernošću prikaza i brzim odzivom. Grafička kartica AMD Radeon RX 6600 XT... Pročitaj više

Srpanjska rasprodaja 2021 - Windows 10 Pro licenca za 7,99 € i još više toga!

U srpnju je Godeal24 lansirao specijalnu rasprodaju softvera i čišćenje lagera Windows i MS Office licenci. Za sve koji žele nadograditi ili kupiti novo računalo sada svoju licencu Windowsa 10 mogu kupiti za samo 7,99 €. Odličan je to popus... Pročitaj više

DDR5 RAM je pred vratima. Što bi trebali znati?

SK Hynix je potvrdio da namjerava započeti masovnu proizvodnju DDR5 memorije u tekućoj polovici godine. Najnovija generacija bit će službeno na tržištu krajem ljeta ili jeseni ove godine. DDR5 obećava da će biti uspješniji od svog prethodni... Pročitaj više

Ove godine nema Note 21! Predsjednik Samsunga osobno potvrdio

Samsung će održati svoj Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold,  11. kolovoza, koja se usredotočuju na treću generaciju Galaxy Z serije sklopivih mobilnih telefona. Samsung je podijelio neke detalje u vezi s nadolazećim proizvodima. U us... Pročitaj više

Sve novosti