Microsoft – Project Silica

Datum objave 05.11.2019 - Hrvoje Gregur

Microsoft – Project Silica

Microsoft - Project Silica

ms_project_silica_1

Microsoftov cloud computing segment je predstavio Project Silica, uređaj za pohranu dizajniran da bude otporan na test vremena. U suštini radi se o optičkom mediju, 7,5cm x 7,5cm x 2mm kvadratnom komadu stakla koji može poraniti 75,6GB, uključujući i error-correction kod. Za razliku od konvencionalnih optičkih medija poput Blue-ray ili DVD medija koji se oslanjaju na lasersko graviranje zazora različitih dužina na plastičnom supstratu kako bi razlikovali jedinice i nule, project silica koristi rešetke i deformacije na nanorazini, a AI se koristi kao error-correction kako bi se prevladalo starenje medija. Kompanija je razvila proof-of-concept koristeći kvarcno staklo.

ms_project_silica_2

Izjavu Microsofta o samom procesu nismo prevodili s obzirom da bi se dobar dio terminologije mogao izgubiti:

“A laser encodes data in glass by creating layers of three-dimensional nanoscale gratings and deformations at various depths and angles. Machine learning algorithms read the data back by decoding images and patterns that are created as polarized light shines through the glass,” writes Microsoft in its description of how Project Silica works. CD can typically hold data for 1-2 centuries provided that the disc is stored properly. After that, the plastic physical layer decays, losing data integrity. Project Silica, on the other hand, is designed to be resilient not just in a box, but also outside it. The media can “withstand being boiled in hot water, baked in an oven, microwaved, flooded, scoured, demagnetized and [withstand] other environmental threats that can destroy priceless historic archives or cultural treasures if things go wrong,”

ms_project_silica_3

Zanimljivost je da su za test koristili Supermen iz produkcije Warner Brosa te su navedeni film uspješno pohranili i povukli s navedenog medija, a kako stvari stoje čitava Warner Bros kolekcija bi u nekoj skorijoj budućnosti mogla završiti na navedenim medijima.

Više... Vaš Komentar Top
George Davis – intelov CFO o 7nm, kašnjenju 10nm i konkurenciji

Datum objave 05.11.2019

George Davis - intelov CFO o 7nm, kašnjenju 10nm i konkurenciji

intel_cfo_2019

Intelov CFO George Davis u intervju za portal Barron komentirao je financijsko zdravlje kompanije, razloge iza poprilično konzervativne marže sve do barem 2023. godine. Govorio je i o tranziciji Intelovog proizvodnog portfelja na 10nm proizvodni proces u nekoliko etapa. Već sad su krenuli s preseljenjem mobilnih i enterprise procesora na 10nm, a zadržavanje klijentskih desktopa i HEDT platforma na 14nm isto tako i dotaknuo se i AMD Zen 2 mikroarhitekture koja se trenutačno proizvodi koristeći TSMC 7nm DUV proces te planovima da se prebace na EUV proces u nadolazećim mjesecima.

U intervju se dotaknuo da se početak 7nm proizvodnje očekuje u drugoj polovici 2021. godine, a čitav intervju možete pročitati na stranicama Barron-a.

Više... Vaš Komentar Top
Kingston KC600 SSD

Datum objave 04.11.2019

Kingston KC600 SSD

kc600-bundle-hr

Kingston Digital Europe Co LLP, ogranak tvrtke Kingston Technology Company, Inc. za flash memoriju, je objavio da započinje s distribucijom KC600 SATA SSD diskova. Dizajniran za upotrebu u poslovima na stolnim i prijenosnim računalima, KC600 je SSD disk punog kapaciteta koji pruža izvanredne performanse. Dolazi u formatu veličine 2.5″ koristeći SATA Rev 3.0 sučelje, a kompatibilan je i s prijašnjim verzijama.

KC600 je optimiziran za funkcionalno odgovaranje sustava s niskim vremenima pokretanja sustava učitavanja i prijenosa podataka. Podržava potpuni sigurnosni paket koji uključuje AES-XTS 256-bitnu hardversku enkripciju, TCG Opal 2.0 i eDrive, dopuštajući korisnicima da zaštite i osiguraju svoje podatke. KC600 će biti dostupan u kapacitetima do 2TB koristeći najnoviju 3D TLC NAND tehnologiju, te ima brzine čitanja 550MB/s i pisanja 520MB/s.

KC600 je trenutno dostupan u kapacitetima od 256GB i 512GB, a modeli od 1024GB i 2048GB uskoro kreću u prodaju. KC600 je potpomognut ograničenim petogodišnjim jamstvom, besplatnom tehničkom podrškom i Kingston pouzdanošću.

Više... Vaš Komentar Top
XBOX Console Streaming

Datum objave 01.11.2019

XBOX Console Streaming

Xbox_Streaming

Od jučer je Microsoft u pogon pustio Xbox Console Streaming uslugu za Xbox Insidere koji su u Alpha i Alpha Skip-Ahead programima u UK i US. To u prijevodu znači da svaki od navedenih korisnika svoju Xbox konzolu može pretvoriti u game-streaming server i uživati u svojim Xbox One igrama na Android mobilnim uređajima.

Microsoft je ujedno izjavio kako je ovo samo početak njihove vizije „game streaminga“ koja je počela prošli mjesec s javnim predstavljanjem xCloud streaming platforme.

Osim lokacije sistemski zahtjevi su:

  • A phone or tablet running Android 6.0 or higher, with Bluetooth 4.0 and Xbox Game Streaming (Preview) app installed.
  • A Bluetooth-enabled Xbox One Wireless Controller.
  • While not required, it’s recommended to use a controller mount for those gamers testing on a phone.
  • NAT type: Open or Moderate
  • Upstream bandwidth: At least 4.75 Mbps required, 9 Mbps preferred
  • Network latency: 125 ms or less required, 60 ms or less preferred
  • Console settings: Power setting must be Instant-on

Nažalost Xbox i Xbox 360 kompatibilni naslovi nisu dostupni kroz ovu uslugu, ali MS tvrdi da će biti kasnijeg datuma, a planiraju i širenje regija koje mogu koristiti Xbox Console Streaming.

Više... Vaš Komentar Top
Glasina – AMD Renoir APU navodno se pokazao u 3DMarku 11

Datum objave 01.11.2019

Glasina - AMD Renoir APU navodno se pokazao u 3DMarku 11

AMD_Renoir

Renoir APU-i su Zen 2 nasljednici trenutačno dostupnih Zen+ Picasso modela. Ono što se od njih primarno očekuje jest više od 4 jezgre i veće GPU performanse, dok je sve ostalo samo šlag na torti. Renoir modeli prema trenutačnom rasporedu najavljeni su za prvu polovicu 2020. godine a testni primjerci primijećeni su u 3DMark 11 testovima i, ako je vjerovati glasinama, izgleda obećavajuće.

U reddit postu koji uključuje detalje i rezultate koji su zaprimljeni privatno stoga nitko u ovom trenutku ne može verificirati tvrdnje. Ono što iz navedenog možemo saznati jest ime nove platforme Celadon-RN i da su korištena tri različita sustava sa različitim specifikacijama.

Nažalost rezultati ne spominju broj jezgara, jedino činjenicu osnovnih frekvencija CPU i iGPU jezgri. Frekvencije za prvu CPU i iGPU varijantu tako iznose 1.7 i 1.5 GHz, drugi model je 1.8 za CPU bez navedenih iGPU taktova, a treći je 2 GHz CPU sa 1.1 GHz za iGPU.

Ovakve frekvencije iGPU-a sugeriraju da bi novi APU mogli biti bazirani na Vega 10 čipovima ili čak Navi varijantama u slučaju 1.5 GHz taktova, a ono čemu se čitav Internet nada je da bi niski taktovi mogli sugerirati rane 6 jezgrene modele. Sva tri sustava koristila su DDR4 2666 memoriju.

AMD Renoir platforma trebala bi se natjecati sa nadolazećim Intelovim Tiger Lake čipovima no da bi do toga došlo AMD mora dodati još jezgara i brži RAM pogotovo jer Intel planira LPDDR4 podršku.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung najavio Exynos 990

Datum objave 01.11.2019

Samsung najavio Exynos 990

Samsung_Exynos_990

Prije nekoliko dana Samsung je najavio Exynos 990 chipset za koji se očekuje da će predvoditi Samsung ponudu u 2020. godini. Novi chipset prati nedavno predstavljeni 980 model, a novi čip donosi 5G povezivost.

Oba procesora dizajnirana su u novoj Exynos M5 arhitekturi, a Samsung govori da je novi dizajn oko 20% brži od „stare“ Exynosa M4 arhitekture na kojoj je baziran 9820 SoC.

Osim Exynos M5 arhitekture, dolazi i do zamjene Cortex A75 jezgri s novijim Cortex A76 jezgrama što bi trebalo donijeti porast performansi u svakodnevnim zadaćama, a za nezahtjevne zadatke ostaju nam Cortex A55 jezgre. Samsung nije spomenuo taktove, no spomenuo je 13% povećanje brzine od novog clustera.

Jedna od najvećih „nadogradnji“ je u vidu nove Mali-G77 u MP11 konfiguraciji. Nova Valhall arhitektura obećava veliki skok za ARM GPU arhitekturu i izgleda da bi novi Exynos mogao biti prvi SoC koji će uživati u novim performansama. Prema Samsungu, novi GPU je 20% efikasniji i 20% brži.

Jedna od većih promjena je tranzicija s LPDDR4X memorije na LPDDR5, što omogućuje povećanje frekvencije memorijskog kontrolera s 2.093 MHz na 2.750 MHz i dodatne uštede energije zbog korištenja novije DRAM tehnologije.

Više... Vaš Komentar Top
CoolerMaster MasterCase SL600M Black Edition

Datum objave 30.10.2019

CoolerMaster MasterCase SL600M Black Edition

cm_sl600m

Kako bi proslavili jednogodišnjicu SL serije, iz CoolerMastera su predstavili potpuno novi model SL600M Black Edition. Ne, nije riječ o novom Mercedesu, iako nas naziv vuče na to, nego o posebnoj ediciji SL600 kućišta. SL600 je kućište koje je jedno od najboljih za termalne performanse grafičkih kartica, a sada dolazi u novoj crnoj (jet-black) izvedbi. Dobre performanse zahvaljuje efektu dimnjaka, kojeg stvaraju donji usisni 200-milimetarski ventilatori koji zrak usmjeravaju prema grafičkoj kartici. I sve ostale dobre karakteristike SL600 kućišta su zadržane, a cijena na EU tržištu će biti 209 €. Prodaja počinej 15. studenog.

Više... Vaš Komentar Top
Američka vlada, čipovi i radijacija

Datum objave 30.10.2019

Američka vlada, čipovi i radijacija

radiation

Američka vlada počela je ulagati u procesore otporne na radijaciju. Trenutačno ulaže u MESA (Microsystems, engineering, science and applications) proizvodne pogone koja proizvodi takve čipove za upotrebu u nuklearnim oružjima.

MESA se nalazi kod Sandia Nacionalnog laboratorija u Novom Meksiku, a vlada planira investirati dodatnih 170 milijuna USD kako bi unaprijedili već postojeće čipove iz SkyWater Technology tvornice za potrebe ministarstva obrane.

MESA fab proizvodi čipove otporne na radijaciju za potrebe Američkog nuklearnog programa već desetljećima i iako su čipovi dovoljno napredi da rade pouzdano bez straha od radijacije problem je što koriste poprilično zastarjeli 350 nm proizvodni proces, tehnologiju koja se u potrošačkim čipovima koristila prvi put davne 1994 godine.

Za proizvodnju koriste se 150 mm waferi koji su gotovo pa jednako stari kao i navedena 350 nm procesna tehnologija, dok napredniji fabovi koriste 300 mm wafere.

Iako bi mnogi mislili da će se nadogradnja izvršiti zbog zastarjele tehnologije samo zato jer je tehnologija stara preko dva desetljeća to nije slučaj. Glavni i jedini razlog je teška dobavljivost dijelova i sirovina za alate koji su potrebni kako bi se napravili 150 mm waferi. MESA je već napravila prvi od četiri koraka kako bi mogli proizvoditi 200 mm wafere. Konverzija uključuje rekreaciju gotovo svih kemijskih recepata te prilagodbu stotina procesnih parametara i detaljno testiranje, a očekuje se da će završiti tokom lipnja 2021. godine. Uz povećanje wafera, paralelno se radi i na smanjenju proizvodnog postupka sa 350 nm na 180 nm što omogućuje duplu gustoću tranzistora po čipu nuklearnog oružja.

Više... Vaš Komentar Top
AMD ima najviši kvartalni promet od 2005.

Datum objave 30.10.2019

AMD ima najviši kvartalni promet od 2005.

amd_logo

Zadnje AMD kvartalno izvješće pratio je poprilično nizak promet, koji su svi analitičari pripisivali čekanju kupaca na novu generaciju Ryzen procesora što se ispostavilo u potpunosti točno s obzirom da je tokom jučerašnjeg dana AMD predstavio najviši kvartalni promet od 2005. godine na koji je najviše utjecao promet klijentskih (desktop) mikroprocesora. Ukupni promet za Q3 2019 iznosio je 1.8 milijarde USD što je 9% year-over-year i 18% kvartalni porast.

Uspjeh je gotovo pa isključivo zbog desktop klijentskog segmenta i Ryzen 3000 serije procesora čija prodaja bilježi 36% YoY porast te je AMD poprilično poremetio tržište i performanse HEDT tržišta spustio je u consumer segment.

Iako 50% povećanje prodaje AMD 7nm Epyc procesora izgleda odlično, treba uzeti da se AMD na tom tržištu tek probija i trenutačna brojka je oko 5% tržišnog udjela.

Više... Vaš Komentar Top
TSMC počinje s izgradnjom tvornice za proizvodnju u 3 nm procesu

Datum objave 30.10.2019

TSMC počinje s izgradnjom tvornice za proizvodnju u 3 nm procesu

TSMC_3nm_Fab

U zadnje vrijeme puno iz TSMC-a dolazi puno dobrih vijesti. Zadnje su bile povećanje ulaganja u svoje proizvodne pogone od 4 milijarde USD kako bi zadovoljili zahtjeve svojih klijenata. Polako su počele izlaziti informacije o izgradnji novog fab-a, tj. tvornice koja bi trebala poslužiti za proizvodnju u 3-nanometarskom procesu. Vrijednost novog fab-a iznosi oko 19.5 milijardi USD, a nalazit će se u blizini gotovo završenog 5 nm fab-a u znanstvenom parku južnog Taiwana u Tainan-u. Očekuje se da će 3 nm proizvodni proces koristiti EUV tehnologiju kao i postojeći 7 nm+ i 5 nm.

Novi fab je tek u stadiju odobravanja dozvola i trenutačno je odobren ekvivalent naše studije utjecaja na okoliš, a još se čeka na dozvole vezane uz vodu i struju. Početak same izgradnje planiran je za 2020 godinu, a proizvodnja u kasnoj 2022. ili početkom 2023. godine.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Objavljeno prije 4 sata

F1 sezona 2021

Objavljeno prije 4 sata

K: jeftinu gpu tipa hd 6850, gtx 560 i slično

Objavljeno prije 4 sata

Adaptacija kuće/stana

Objavljeno prije 5 sati

Aukcija: stari i retro hardware

Novosti

AGON PRO AG254FG s 360 Hz i Nvidia Reflex

AOC u lansiranju AGON by AOC branda predstavlja još jedan monitor za igrače. Dizajn novog 24.5-inčnog AGON PRO AG254FG nagrađen je svjetskom nagradom za dizajn „reddot design award“. Trostrani dizajn bez rubova s prednje strane namjerno je... Pročitaj više

AMD je objavio novi Radeon RX 6600XT GPU za novu razinu 1080p igranja

AMD je danas najavio grafičku karticu AMD Radeon RX 6600 XT, dizajniranu za pružanje vrhunskog iskustva igranja pri 1080p s visokim brojem sličica u sekundi, visokom vjernošću prikaza i brzim odzivom. Grafička kartica AMD Radeon RX 6600 XT... Pročitaj više

Srpanjska rasprodaja 2021 - Windows 10 Pro licenca za 7,99 € i još više toga!

U srpnju je Godeal24 lansirao specijalnu rasprodaju softvera i čišćenje lagera Windows i MS Office licenci. Za sve koji žele nadograditi ili kupiti novo računalo sada svoju licencu Windowsa 10 mogu kupiti za samo 7,99 €. Odličan je to popus... Pročitaj više

DDR5 RAM je pred vratima. Što bi trebali znati?

SK Hynix je potvrdio da namjerava započeti masovnu proizvodnju DDR5 memorije u tekućoj polovici godine. Najnovija generacija bit će službeno na tržištu krajem ljeta ili jeseni ove godine. DDR5 obećava da će biti uspješniji od svog prethodni... Pročitaj više

Ove godine nema Note 21! Predsjednik Samsunga osobno potvrdio

Samsung će održati svoj Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold,  11. kolovoza, koja se usredotočuju na treću generaciju Galaxy Z serije sklopivih mobilnih telefona. Samsung je podijelio neke detalje u vezi s nadolazećim proizvodima. U us... Pročitaj više

Sve novosti