Microsoft, Sony i Nintendo – vjerojatnost i loot box

Datum objave 14.08.2019 - Hrvoje Gregur

Microsoft, Sony i Nintendo – vjerojatnost i loot box

Microsoft, Sony i Nintendo – vjerojatnost i loot box

loot_box

S obzirom na sve veću pojavu mikrotransakcija, a samim time i pojavom loot boxeva u gotovo svakoj prodavanijoj igri u priču su se uključili svi. Od pojedinih političara, agencija do čitavih država, a prema zadnjim informacijama i proizvođači konzola. Ideja velikog trojca u gaming svijetu je da se industrija zadrži na temeljima samo-regulacije te da se države i politika što manje miješaju u posao, a slijedom navedenoga odlučili su dodati neka od pravila na svoje platforme od kojih je najbitnije – prezentiranje točnih vjerojatnosti sadržaja Loot Boxova.

Navedeno je izjavio Michael Warnecke – direktor „The Entertainment Software Association“, organizacije koja okuplja gotovo sva bitna imena iz Game Development branše. Kako bi se pokušao smiriti napad na Gaming industriju i zadržati državu i politiku s vanjse strane ograde, u suradnji s tri najveća proizvođača konzola, implementirati će se sustav gdje će rijedak sadržaj Loot Boxeva imati jasno navedenu vjerojatnost da se pojavi.

Slična pravila postoje već u Kini, gdje je Blizzard bio prisiljen otkriti vjerojatnost igračima Overwatcha, dok s mobilne strane Apple i Google navedeno zahtjevaju za veliku količinu igara.

ESA se nada da bi se navedeno moglo implementirati do 2020. godine, odnosno prije lansiranja novih konzola. Sve nove igre morale bi navedeno imati integrirano, no naravno stare igre, uključujući i igre koje retroaktivno uvedu loot boxeve morat će pratiti ista pravila.

Više... Vaš Komentar Top
Japan i Južna Koreja – ograničenje izvoza, koje to nije

Datum objave 14.08.2019

Japan i Južna Koreja – ograničenje izvoza, koje to nije

photoresist

Prije gotovo mjesec dana pisali smo o trgovinskom sukobu Japana i Južne Koreje i špekulirali kako bi navedeno moglo imati jako veliki utjecaj na tržište NAND memorije, no izgleda da na svu sreću, akteri su shvatili kakav utjecaj na globalnu industriju navedeno može imati te su ipak unaprijed odobrili isporuku neke od pošiljaka koje su bile obuhvaćene novim Japanskih izvoznim propisima.

Da podsjetimo – diplomatski sukob koji je gotovo eskalirao u trgovinski rat između dvije države vodi se zbog neplaćenih Japanskih reparacija iz drugog svjetskog rata. Iako Japan nije službeno uveo ograničenje na izvoz ili klasičan embargo, obveze izvoznika i kupca maksimalno su zakomplicirali  na način da se za svaku od specijaliziranih kemikalija koje masovno koristi Korejska tech industrija treba tražiti posebno odobrenje na koje se čeka po 3 mjeseca što je gotovo preko noći zaustavilo isporuke kemikalija o kojima ovise mnogobrojne tvornice u Južnoj Koreji.

Iako se diplomatski odnosi nisu još uvijek riješili, očito su svi akteri shvatili da bi navedene igra u konačnici samo oštetile njihove građane i tvrtke te su u Japanu ipak odlučili barem malo ubrzati proces. U prvom članku pisali smo da se primarno radi o kemikalijama koje se koriste za proizvodnju NAND i DRAM memorije poput hidrogen fluorida visoke čistoće, no radi se i o polimidima koji se koriste u proizvodnji LCD-a i OLED-a te photoresistora koji se koriste u proizvodnji mikroprocesora.

Iz Japana su izjavili da se neke od kemikalija mogu koristiti u vojne svrhe te da je to primaran razlog pooštravanja izvozne politike, a s obzirom da pošiljka o kojoj se priča, odnosno primarno EUV photoresistore, ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti odlučili su ubrzano odobriti isporuku, za što je trebalo oko 5 tjedana u odnosu na očekivanih 3 mjeseca. Iduća pošiljka specijaliziranih komponenti i kemikalija očekuje se ponovno za 3-4 tjedna – ako je vjerovati novoj „brzini“ Japanskih carinika.

Više... Vaš Komentar Top
Ranjivi driveri od preko 40 proizvođača, uključujući Intel, Nvidiju i AMD

Datum objave 12.08.2019

Ranjivi driveri od preko 40 proizvođača, uključujući Intel, Nvidiju i AMD

eclypsium_malware_1

Tvrtka Eclypsium, specijalizirani za računalnu sigurnost, nedavno je objavila izvješće „Screwed Drivers“, gdje su detaljizirali zadnje pronađenu kritičnu ranjivost dizajna modernih drivera za preko 40 proizvođača hardvera, koja omogućuje pristup s Ringa 3 na ring = (neograničeni pristup hardveru računala). Lista proizvođača, čiji driveri su u potpunosti odobreni od strane Microsofta kroz WHQL program uključuju: Intel, NVIDIA, AMD, AMI, Phoenix, ASUS, Toshiba, SuperMicro, Gigabyte, MSI i EVGU od najpoznatijih. Jedan dio „krivice“ ne pripada nužno driverima u punom smislu te riječi nego softveru i aplikacijama koje se koriste za nadzor i overclocking, a kroz kernel drivere Windows OS-a omogućen im je Ring-0 pristup.

eclypsium_malware_2 eclypsium_malware_3

Kao primjer studije, Eclypsium je prezentirao tri klase „privilege-escalation“ napada koji zloupotrebljavaju drivere, RWEveything, LoJax (prvi UEFI malware) i SlingShot. U središtu ove tri zloupotrebe je način na koji Windowsi nastavljaju raditi s driverima čiji certifikati su istekli, u potpunosti su krivi ili zastarjeli. Eclypsium nije išao u detalje samih zlouporaba, ali je navedeno predstavio na DEF CON prezentaciji te u ovom trenutku rade s nekoliko proizvođača na sigurnosnim patchevima, kao i otklanjanju sigurnosnog rizika te su u ovom trenutku pod embargom oko izdavanja whitepapera. RWEverything su predstavili kao alat koji omogućuje kompletan pristup svim hardverskim sučeljima kroz software. Radi na razini klasičnog korisnika, no s jednokratnom instalacijom potpisanig kernel drivera RWDrv.sys omogućuje Malwareu neometan Ring-0 pristup. LoJax je implementacijski alat koji koristi RWDrv.sys kako bi dobio pristup SPI flash kontroleru chipseta matične ploče i omogućuje flashanje BIOSa iz OS-a bez znanja korisnika. Slingshot predstavlja svoj vlastiti driver koji koristi zaštite i dozvole drugih drivera te omogućuje instalaciju rootkita.

Za one koji žele znati više link na izvješće dostupan je ovdje.

Više... Vaš Komentar Top
SK Hynix najavio HBM2E

Datum objave 12.08.2019

SK Hynix najavio HBM2E

skhynix_HBM2

SK Hynix najavio je da su razvili novu HBM2E DRAM memoriju s najvećim dostupnim bandwidthom u industriji. HBM2E podržava do 460 GB/s bandwidtha – a brzina je bazirana na 3.6 GB/s po pinu sa 1024 podatkvona I/O-a. Ako se koristi TSV (Through Silicon Via) tehnologija maksimalno su u mogućnosti vertikalno „naslagati“ osam 16 Gbit čipova za 16GB iznimno gustog kapaciteta.

SK Hynix HBM2E memoriju opisuje kao optimalnu soluciju za 4. industrijsku eru koja najbolje podržava superračunala, strojno učenje, AI sustave te grafičke kartice iz najvišeg segmenta. Za one koje ne znaju HBM memorija za razliku od klasičnog drama stavlja se uz samu jezgru GPU čipa na udaljenosti od svega nekoliko mikrometara, što za razliku omogućuje puno veće brzine transfera u odnosu na klasičan DRAM čiji svaki zaseban modul zahtjeva puno više prostora.

Prema SK Hynixovom direktoru HBM poslovne strategije masovna proizvodnja očekuje se 2020. godine kada očekuju da će se otvoriti tržište za HBM2E.

Više... Vaš Komentar Top
Intel „Tiher Lake“ – PCIe4 podrška, Xe Grafika i novi gaming NUC

Datum objave 12.08.2019

Intel „Tiher Lake“ – PCIe4 podrška, Xe Grafika i novi gaming NUC

phantom_canyon_nuc_1

Razvoj Tiger Lake arhitekture je definitivno u punom pogonu, a da se to definitivno može potvrditi govore nedavno procurene informacije o novom NUC-u kodnog imena „Phantom Canyon“. Izlazak se očekuje 2020-21., a u središtu će biti Intelov SoC baziran na 10nm+ procesu kodnog imena „Tiger Lake“. Intel je s partnerima podijelio nešto detalja na prezentaciji s koje je iscurilo nešto slajdova. Primarno se na prezentaciji opisivao lansiranje „Ghost Canyon“ NUC-a u jesen 2019. kojem će u sredini biti i9-9980HK procesor te dodatna diskretna grafička kartica. – no najzanimljiviji dio je prethodno spomenuti „Tiger Canon“ SoC.

phantom_canyon_nuc_2

The „Phantom Canyon“ NUC trebao bi pogoniti 28W 10nm+ „Tiger Lake-U“ SoC s podrškom za PCIe4. U paketu se još očekuje i „Gen12“ grafika, odnosno derivat nadolazeže Xe arhitekture na kojoj se u ovom trenutku ubrzano radi. Uz Gen12 integriranu grafiku dodatna opcija za NuC biti će i diskretna grafika cijenovnog ranga koji danas pokrivaju 10660Ti i RTX 2060 (299 USD do 349 USD).

phantom_canyon_nuc_3

Uz skok u integriranoj grafici i PCIe4, i DMI bus (veza između chipseta i procesora) dobiva puno veći bandwidth. Uz povećanje broja PCIe stazica sa 4 na 8, tu je i skok sa PCIe 3.0 na PCIe 4.0 što bi trebalo rezultirati 4 puta većim bandwidthom u odnosu na postojeće stanje i trebalo zadovoljiti sve zahtjevnije NVME diskove, eksterne Thunderbolt grafičke kartice i nove USB 3.2 uređaje.

Izvor fotografija.

Više... Vaš Komentar Top
Jeftini ključevi za softver – Windows 10 Pro za 9,80 €, Office 2016 Pro za 24,78 € i Office 2019 Pro za 40,55 €

Datum objave 09.08.2019

Jeftini ključevi za softver - Windows 10 Pro za 9,80 €, Office 2016 Pro za 24,78 € i Office 2019 Pro za 40,55 €

mmorc_pcekspert.com

MMORC.COM je internetska trgovina specijalizirana za prodaju softverskih ključeva za online igre i software. Prodaju ključeve za mnoge igraće platforme uključujući Steam, XBOX i Playstation. Prodaju i jeftine Windows 10 Pro ključeve i Office 2019 Pro Key također. Sve je cjenovno povoljno, a dostava je jednostavna i brza putem elektroničke pošte. Sve dostupne proizvode pogledajte ovdje a mi izdvajamo nekoliko proizvoda na akciji:

Windows 10 Pro Key(po cijeni od 9,83 € – idealan za male poduzetnike i korisnike koji zahtijevaju više funkcionalnosti. Licenca vrijedi za jedan PC (trajna je i autorizirana), a proces kupovine je iznimno jednostavan!

Također, želimo vas podsjetiti na specijalni kupon kod QWE28, koji donosi do 28% popusta.

Microsoft Office 2019 Pro Plus Key (cijena 40,55 € – https://bit.ly/2YrqPiL) provides the essential tools you need to capture, analyze, and organize your ideas. Office 2019 is for students who want classic Office apps and email installed on one computer for use at home or work. It is a one-time purchase that includes Word, Excel, PowerPoint, OneNote, and Outlook.

Ovdje vrijedi specijalni kupon kod QWE41, koji donosi do 41% popusta.

 

Također, kupon kod QWE28 s popustom od 28% vrijedi i za sljedeće grupe proizvoida:

Windows:

Office:

Project:

Visio:

Bundle:

Games:

Svi proizvodi u ovoj kategoriji imaju popust od 3% uz kod QWE3 

Na kraju vas želimo obavijestiti da, MMORC.COM  prihvaća plaćanje putem PayPala, koje se može refundirati ako postoji problem prilikom kupovine na MMORC.COM, a ako kupac ima bilo kakvih pitanja o proizvodima i uslugama kontakt adresa elektroničke pošte je: support@mmorc.com

(sponzirorani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Stižu partnerske Radeon RX 5700/XT kartice

Datum objave 09.08.2019

Stižu partnerske Radeon RX 5700/XT kartice

asus-rog-radeon-rx-5700-xt-strix-oc-gaming-5-1000x367

AMD i partneri se spremaju lansirati custom modele RX 5700/XT kartica između 13. i 15.8. tik prije Gamescoma. Videocardz.com je skupio lijepu kolekciju fotografija i rendera nadolazećih Radeon RX 5700/XT custom AIB kartica od AMD-ovih partnera kao što su ASUS, MSI, PowerColor, Sapphire i XFX.

ASUS je pokazao modele STRIX i TUF, a u najavi je i DUAL. Zanimljivo, nema više AREZ brenda, očito je postignut dogovor s Nvidijom. Hardware.info je već dobio STRIX model na testiranje, a poznati su i taktovi – 1.840 MHz base, 1.956 MHz game i 2.035 MHz boost. Kartica ima 2.7 slota debljinu, 11+3 fazni VRM, te Dual BIOS.

MSI-RX-5700-XT-EVOKE-1000x1108

MSI je teaseao s EVOKE modelom, koji dolazi s TwinForzr VII hladnjakom i zlatnim aluminijskim pokrovom, a PowerColor je pokazao Red Devil verziju RX 5700 XT kartice. Sapphire je pak pokazao rendere PULSE RX 5700XT kartice koja ima dual-slot dizajn i koja bi se trebala prodavati po cijeni od 429 GBP. Ni XFX ne spava pa su pokazali THICC2 model debljine 2.5 slota zanimljivog dizajna stražnjeg dijela, po uzoru na maske starih automobila.

Čini se da nas čeka zanimljiv kraj ljeta s novim Radeonima, koji će ako je suditi prema STRIX-ovim taktovima, biti brži od referentnih modela.

Više... Vaš Komentar Top
Google i Microsoft prvi podržali nove Epyc procesore

Datum objave 08.08.2019

Google i Microsoft prvi podržali nove Epyc procesore

AMD je danas lansirao svoju drugu generaciju EPYC procesora, a Google i Microsoft su ih prvi podržali.

Google je najavio implementaciju druge generacije AMD EPYC procesora u svoju internu infrastrukturu, a također će na kraju godine učiniti javno dostupne strojeve unutar svog cloud okruženja, temeljene na drugoj generaciji AMD EPYC procesora.

Twitter je objavio upotrebu druge generacije AMD EPYC procesora unutar kompletne infrastrukture podatkovnog centra, što će smanjiti troškove njihove upotrebe i do 25%!

Microsoft je objavio nove virtualne strojeve kao dio vlastitog cloud rješenja Azure, temeljenog na drugoj generaciji procesora AMD EPYC.

HP Enterprise i dalje kontinuirano podržava AMD EPYC procesore, proširujući svoju seriju poslužitelja ProLiant modelima temeljenim na drugoj generaciji AMD EPYC procesora.

Cray je najavio da će meteorološka agencija američkog ratnog zrakoplovstva koristiti AMD EPYC procesore kao dio Crayjeve platforme “Shasta” za pružanje sveobuhvatnih vremenskih prilika, i zemaljskih i solarnih.

Lenovo je objavio potpuno nova rješenja posebno dizajnirana kako bi iskoristili sve prednosti naprednih mogućnosti AMD EPYC procesora druge generacije. Dostupni danas, ThinkSystem SR655 i SR635 idealna su rješenja za video infrastrukturu, virtualizaciju, pohranu podataka definiranih softverom i još mnogo toga, uz veliku energetsku učinkovitost.

DELL je najavio dostupnost novo dizajniranih serverskih rješenja optimiziranih za drugu generaciju AMD EPYC procesora.

VMware i AMD najavili su usku suradnju na razvoju podrške novim sigurnosnim tehnologijama i drugim naprednim mogućnostima ultra-brzih AMD EPYC procesora druge generacije.

Googleov potpredsjednik inženjeringa – Bart Sano napomenuo je: „Druga generacija AMD EPYC procesora pomoći će nam da učinimo ono što najbolje znamo u našim masovnim podatkovnim centrima – inoviramo. Skalabilne performanse računalstva, memorije i I / O performansi druge generacije AMD EPYC procesora proširit će našu sposobnost pružanja Google Cloudu fleksibilnost i izbor naših kupaca za njih.

Izvršna direktorica i predsjednica AMD-a dr. Lisa Su o lansiranju najvažnijeg proizvoda u tvrtkinoj povijesti izjavila je: „Danas postavljamo nove standarde za moderne centre velikih podataka, lansirajući drugu generaciju naših poslužitelja EPYC procesora. Novi EPYC procesori postižu rekordne performanse i niže ukupne troškove korištenja za ogroman broj različitih zadataka poslužitelja. Usvajanje i primjena naših novih poslužitelja procesora ubrzava jer mali i veliki pružatelji usluga oblaka i HPC klijenti odabiru AMD EPYC procesore jer pokrivaju širok raspon zahtjeva klijenata.

Više... Vaš Komentar Top
Otprilike 150 milijardi USD potrošiti će se na igre tokom 2019.

Datum objave 08.08.2019

Otprilike 150 milijardi USD potrošiti će se na igre tokom 2019.

GameMarketShare_2019

Prema nedavnom izvješću trenutačno se na svijetu nalazi oko 2.5 milijardi gamera te se očekuje da će oni zajedno potrošiti oko 152.1 milijarde USD što je skok od gotovo 10% u odnosu na 2018. Navedeno izviješće isto tako prikazuje mobilno tržište kao dominantan sektor koji trenutačno zauzima oko 45% tržišta.

GameGeo tržište_2019

Vrijednost mobilnog (tableti i smartphonei) gaming tržišta procjenjuje se na 68.5 milijardi USD što je skok od malo preko 10% u odnosu na prošlu godinu. 80% navedene brojke otpada na smartphoneove, a svega manje od 20% na tablete i ostale mobilne uređaje.

GameTrend_rast_2019

PC sektor pokriva svega 23.5%, odnosno oko 35.7 milijardi USD i smatra se „najmanje uspješnim“ u 2019. godini. Ostatak od 31.5% ili 47,9 milijardi USD otpada na konzole.

Zanimljive su i projekcije za 2022 godinu, a to je rast mobilnog sektora na oko 100 milijardi USD te rast konzola na 61 milijardu USD. Unatoč predviđanjima rasta svih sektora, narednih godina očekuje se lagani pad i stagnacija tržišta konzola, sve do sredine 2021 godine kada se očekuje izlazak novih generacija PlayStation i Xbox konzola.

Više... Vaš Komentar Top
Facebook ima najveći utjecaj na potrošače

Datum objave 08.08.2019

Facebook ima najveći utjecaj na potrošače

Facebook_2019_Manifest

Novo izvješće izdano od strane outleta „The Manifest“ (dostupno ovdje) pokazuje da potrošači u većini slučajeva kupuju proizvode brendova koje prate na Facebook-u, dok isto nije slučaj u tolikoj mjeri za ostale društvene mreže poput YouTubea, Twittera, Reddita i ostalih.

Prema izvješću 52% korisnika kupuje prema onome što su vidjeli na Facebooku, dok sve ostale mreže zajedno čine 48%, odnosno druga društvena mreža po utjecaju je Instagram prema kojem se orijentira svega 16% potrošača.

Zbog potencijala spajanja korisnika i vrlo specifičnog načina na koji društvene mreže omogućuju interakciju između potrošača i brendova navedeno niti ne čudi, a najveća količina ljudi (51%) voli lajkati brandirane postove, zatim isticati imena brendova na svojim profilima (22%), slati privatne poruke brendovima (20%), kao i mnoge druge. Navedene aktivnosti omogućuju potrošačima da se osjećaju „bliže“ svom brendu što u konačnici povećava vjerojatnost kupovine istoga.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 7 minuta

Automobili

Objavljeno prije 8 minuta

AMD Radeon RX 400 & RX 500 Series (Polaris)

Objavljeno prije 11 minuta

mehanicka tipkovnica

Objavljeno prije 15 minuta

F1 sezona 2019

Objavljeno prije 16 minuta

Iskra P-56 MIMO Antene - pitanje

Novosti

Apple iPhone 11, 11 Pro & 11 Pro Max specifikacije

Apple je sinoć lansirao nove iPhone modele. Po očekivanju, lansirana su tri uređaja - 11, 11 Pro, & 11 Pro Max, baš kao i kod prethodne serije no s nešto drugačijim imenovanjem. Nabrajanje svih specifikacija uređaja je naporan zadatak z... Pročitaj više

Lilu ransomware od sada i na nekoliko tisuća Linux servera

Lilu (ili Lilocked) je relativno nov ransomware koji pogađa isključivo Linux servere. Prve infekcije su zabilježene sredinom srpnja i do ovog trenutka je zarazio barem 6.700 servera. Lilu cilja specifične vrste podataka i datoteka (HTML, PH... Pročitaj više

Intel GPU – prve ozbiljne promijene instrukcijskog seta od 2004.

Sve više i više detalja vezanih uz Intelovu GPU diviziju izlazi u javnost, a sve u susret predstavljanju prvog Xe GPU-a u 2020. godini. Prema „merge requestu“ zabilježenom na Gitlabu, Gen12 (Tierlage) sadržavati će jednu od najznačajnijih p... Pročitaj više

EA najavila nadolazeće testiranje svoje cloud gaming platforme

Već smo pisali o Google Stadia projetku, a sad je vrijeme da spomenemo koju i o projektu Atlas – cloud gaming platformi Electronic Artsa. Atlas uskoro kreće u tehničko testiranje otvoreno široj javnosti, a prijaviti se možete putem linka na... Pročitaj više

Corsair K57 RGB Wireless

Corsair je nedavno lansirao novu K57 RGB Wireles igraću tipkovnicu koja kombinira Capellix RGB LED osvjetljenje i Slipstream Wireless tehnologiju. Slipstream Wireless omogućava latencije ispod 1 milisekunde te do 11 metara dometa, a koristi... Pročitaj više

Sve novosti