Microsoft više ne voli lozinke

Datum objave 16.09.2021 - Sanja Ledinek

Microsoft više ne voli lozinke

Microsoft više ne voli lozinke

microsoft ne voli lozinke _slika 1

Microsoft se oduvijek zalagao za provjeru autentičnosti bez lozinke i nedavno su dosadašnja pravila autentifikacije pomaknuli još dalje. Omogućili su otvaranjem “Ukloni lozinku” prijavu autentičnosti bez lozinke. Naravno, i dalje ostaju Microsoft Autentifikator, Windows Hello ili ključ U2F.

Eto, i premda se počela koristiti višefaktorska provjera autentičnosti (MFA), koja smanjuje hakiranje računa za 99,9%, ali postoje napadi koji skraćuju MFA, pa je uklanjanje lozinki iz jednadžbe idealno, kaže Microsoft.

Ako želite, možete otići Upravljajte sigurnošću računa i pomaknite li te se dolje do odjeljka Dodatna sigurnost, trebali bi vidjeti opciju za račun bez lozinke. Potom je potrebno samo označiti – Uključi. Za poslovne korisnike Microsoft kaže da u slučaju Azure AD, administratori mogu birati hoće li korisnici računala u tvrtki dalje koristiti dodijeljene im lozinke (kao što je sada), dopustititi lozinku samo nekima ili ukinuti lozinke. Više detalja pogleajte u videu.

microsoft ne voli lozinke-naslovnica

Microsoft objavljuje novi Surface PC 22. rujna

Microsoft kupio Clipchamp Video Editing za dodavanje u Microsoft 365

Više detalja na Microsoft Security blogu.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!   

Više... Vaš Komentar Top
Što je 5G? Jednostavno objašnjenje

Datum objave 15.09.2021

Što je 5G? Jednostavno objašnjenje

5G mreže_naslovnica

5G mreže su postale pojam koji se uglavnom povezuju s bržim mobilnim internetom. Ali puno više su od toga.

Od jedinice do petice

Za bolje razumijevanje 5G mreže i tehnologije podsjetimo se na prethodne mobilne tranzicije i promijene koje su se dogodile u tehnologiji.

 • Prva generacija mreža nastala je 80-ih godina prošlog stoljeća. Podržavala je samo analogne glasovne pozive.
 • Druga generacija (2G) uvedena je 1991. godine. Ova mreža dobila je svoje derivate: 2,5G (GPRS)  koja implementira paketni prijenos podataka i  2,75G mrežu u kojoj je GPRS evoluirao u EDGE. Ukratko, “G mreža” nam je donijela digitalno šifriranje i slanje SMS poruka.
 • Treća generacija (3G) mrežne tehnologije (EVDO, HSPA i UMTS ) iz 1998. godine utire put pametnim telefonima i omogućuje surfanje s mobitelima, video pozive, Brzine mreža bile su do 14.4 MB/s.

evolucija-5G-mreze

 • Od 2008. godine dostupna je 4G/Long Term Evolution (LTE) mreža koja je ponudila mogućnost surfanja većom brzinom, gledanje videozapisa uživo, podatkovne usluge, servise i aplikacije (Viber ili WhatsApp…), koje su promijenile svijet komunikacije.

Početni standardi za najnoviju ili petu generaciju bežičnih mreža (5G) postavljeni su krajem 2017. U godinama koje dolaze, donose ne samo nove tehnologije i usluge, već i njihovu veću uključenost, uzimajući u obzir integraciju s drugim komunikacijskim mrežama kako iz tehničkih standarda, tako i iz poslovnih modela.

Prednosti 5G mreža

Utjecat će na virtualnu i proširenu stvarnost, medicinu, razvoj umjetne inteligencije (AI), promet, ubrzati stvaranje pametnih gradova s konceptom Internet stvari, omogućiti gledanje utakmica u 8K kvaliteti, mobilne telefone pretvoriti u “igraće konzole” itd.

Osnovne značajke 5G mreže

Maksimalna brzina prijenosa podataka do 20 Gbps

Što bi to trebalo značiti u praksi? Primjerice, ako je sada uz brzine 4G mreže potrebno oko 15-20 minuta za preuzimanja filma ili PUBG Mobile igre teške oko 3 GB. S 5G mrežnim brzinama bit će potrebno oko 35 sekundi.

 • Latencija

Latencija, kašnjenje učitavanja podataka ili vrijeme od kada se podaci šalju do uređaja i trenutak kada postanu dostupni, u 4G mrežama je oko 100 milisekundi (u prosjeku). U novim mrežama pete generacije trebala bi biti manja od 5 ms. U nekim slučajevima čak se može približiti vrijednosti od 1 milisekunde. Ukratko, kašnjenja gotovo neće biti. Ovo smanjenje latencije bit će presudno za robotiku, virtualnu stvarnost, neka industrijska rješenja, razvoj online igara i točnost pozicioniranja u navigaciji na centimetarskoj razini.

• Spajanje na internet do milijun uređaja na kvadratnom kilometru

5G još ponešto za bolje razumijevanje

Kako bi se sve gore navedeno omogućilo, potrebna je nova mrežna infrastruktura. Dva naša najveća telekom operatora već su pokrenula 5G mreže u Republici Hrvatskoj, što ​uključuje bazne stanice, postavljanje više antena podijeljenih u sektore usmjerene u različitim smjerovima i druge kodirane radio valove od 4G mreže.

Međutim, za početak će svim uređajima s podrškom modema pete generacije mreža trebati 4G, jer će se inicijalno povezati prvo na ovu mrežu, a potom na 5G. Kako će se razvoj nastaviti 5G mreže postat će samostalne i neće zahtijevati 4G pokrivenost da bi funkcionirale.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!   

Više... Vaš Komentar Top
iPhone 13 i iPhone mini ugledali svjetlo dana

Datum objave 15.09.2021

iPhone 13 i iPhone mini ugledali svjetlo dana

iPhone 13 i mini 13

Apple je najavio novu seriju iPhone 13. Prvi su debitirali 6,1-inčni iPhone 13 i 5,4-inčni iPhone 13 mini.

Iako na prvi pogled izgledaju slično kao iPhone 12 i iPhone 12 mini postoje znatne razlike.
Prednja kamera i Face ID moduli smanjeni su za 40% u usporedbi s prethodnom generacijom, dodatno poboljšavajući integritet zaslona. Istodobno, OLED zaslon Super Display XDR tehnologije svjetliji je od prethodne generacije. Postiže maksimalnu svjetlinu 1.200 nita pod HDR reprodukcijom boja, a standardna maksimalna svjetlina je 600 nita, što je 28% više od one u iPhoneu 12. Naravno, također je u skladu s širokim rasponom boja P3. Vanjski sloj zaslona ima tehnologiju super magnetskog kristalnog štita za pružanje poboljšane zaštite.

Zahvaljujući novim komponentama i efikasnijem dizajnu unutar kućišta je ostalo mjesta za veću bateriju, a Apple govori da će model iPhone 13 mini imati 1.5 sati dulje trajanje baterije od iPhonea 12 mini, dok iPhone 13 ima 2,5 sata dulje trajanje baterije od iPhonea 12. Naravno, iPhone 13 serija može se puniti i pomoću MagSafe dodatne opreme.

Aplikativni procesor iPhonea 13 i iPhonea 13 nije punokrvna verzija A15 Bionics. U usporedbi s Pro serijom, koristi 6-jezgreni CPU s 4-jezgrenim GPU-om. Međutim, Apple naglašava da su performanse CPU-a 50% veće od onih Android kampu. GPU je također 30% bolji u performansama, a također je opremljen i neuronskom jezgrom s performansama od 15,6 TFLOPS-a.

Kamere

Ovi modeli dobili su dvostruke 12 MP kamere s novim fotoosjetljivim elementima. Među njima širokokutna kamera ne samo da ima 1,7 μm veliki piksel , već također prihvaća tip pomaka fotoosjetljivog elementa kako bi se spriječio utjecaj vibracije ruke. Ovu je tehnologiju Apple prvi put predstavio u iPhoneu 12 Pro Max.  Ova kamera hvata 47% više svjetla, čime se smanjuje šum i čuvaju detalji u tamnim područjima slike. Druga kamera,   opremljena ultra širokokutnim objektivom s otvorom blende f / 2.4 i kutom gledanja od 120 stupnjeva. Obje kamere podržavaju noćni način snimanja.

Ovoga puta glavna značajka iPhonea 13 za kamere dolazi pod nazivom Cinematic Mod. Temelji se na snažnoj AI funkciji A15 Bionic -a. Također podržava Dolby Vision HDR format snimanja do 4K 60P.

iPhone 13 i iPhone 13 mini dostupni su u pet boja i kapacitetima od 128 GB, 256 GB i 512 GB. Apple obećava da će do kraja godine iPhone podržati 200  mobilnih operatora u više od 60 zemalja svijeta. Najavljene maloprodajne cijene iPhonea 13 i iPhonea 13 mini iznose 829 dolara, odnosno 729 dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljeni iPhone 13 Pro i Pro Max

Datum objave 15.09.2021

Objavljeni iPhone 13 Pro i Pro Max

iPhone naslovnica

Apple je službeno najavio svoje najnovije perjanice: iPhone 13 Pro i 13 Pro Max. Metalno kućište nadopunjuju paneli od kaljenog stakla koji pouzdano štite uređaj od ogrebotina.

Duljine dijagonala OLED zaslona dvaju modela iste su kao i prošle godine, odnosno 6,1 inča i 6,7 inča. Ali dobili su poboljšani Promotion prikaz visoke brzine osvježavanja do 120 Hz i svjetlinu do 1.000 nita. Također urezi za prednju kameru su nešto manji što bi trebalo omogućiti više prostora za statusnu traku iOS -a.

Apple_iPhone-13-Pro_New-Camera

Selfie kamera temelji se na senzoru od 12 megapiksela s kutom gledanja od 120 °. Dodana je podrška za kinematografski video način rada koji   omogućuje snimanje videozapisa s zamućenom pozadinom (slično portretnom načinu rada za fotografije).

iPhone 13 Pro  ima rezoluciju zaslona 2532 x 1170 piksela, omjer kontrasta od 2.000.000: 1 i gustoću od 460 ppi. iPhone 13 Pro Max dobio je   rezoluciju 2 778 × 1 284 piksela, omjer kontrasta od 2.000.000: 1 i gustoću od 458 piksela po inču.

Interno, oba koriste novi Appleov A15 čip sa šest procesorskih jezgri (dvije visokih performansi i četiri energetski učinkovite), poboljšane brzine CPU-a i GPU-a u odnosu na prošlu godinu. Apple je također izjavio da bi čip trebao biti brži za zadatke strojnog učenja.

Konfiguraciju nadopunjuje  interna memorija   od 128, 256, 512 GB ili 1 TB. Potonja je opcija prvi put prisutna u pametnim telefonima Apple.

Apple_iPhone-13-Pro_A15

Iako su mnogi prošle godine upućivali kritiku da nema velike razlike između iPhonea 12 Pro i iPhonea 12, čini se da se ove godine priča potpuno promijenila barem u pogledu kamera.

Pro i Pro Max opremljeni su s 3 kamere rezolucije 12 MP. To su telefoto s optičkim fokusom od 3 mm od 77 mm, ultraširokog kuta   gledanja od 120 ° sa 6 elemenata i otvora f/1.8 i širokokutna otvora f/1,5.

Sve tri kamere podržavaju noćni način rada, a pametni telefoni imaju mogućnost snimanja makro fotografija s udaljenosti od samo 2 cm. Tu je i LED bljeskalica, kao i sustav stabilizacije temeljen na pomaku senzora. Podržava snimanje 4K videa do 30 sličica u sekundi u ProRes načinu rada.

Poput prošlogodišnjih perjanica, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max mogu se pohvaliti   lidarom, koji  omogućuje mapiranje dubine scene na udaljenosti do 5 m i dobivanje podataka o okolišu. Lidar poboljšava fokusiranje pri slabom osvjetljenju, a također   omogućuje implementaciju različitih efekata u proširenu stvarnost.

Prema Appleu, ovi vodeći pametni telefoni postali su energetski učinkovitiji. Dakle, iPhone 13 Pro može izdržati 1,5 sati s jednim punjenjem u usporedbi s iPhoneom 12 Pro, a iPhone 13 Pro Max – 2,5 sata dulje od iPhonea 12 Pro Max. Baterije podržavaju brzo žično punjenje od 25 W i 15 W bežično brzo punjenje.   Bit će isporučeni u nekoliko opcija boja za kućište: srebrnoj, grafitnoj, zlatnoj i svijetlo plavoj boji.

Cijena iPhonea 13 Pro počinje od 999 USD, iPhone 13 Pro Max počinje od 1099 USD. U prodaju će krenuti 24. rujna.

Više... Vaš Komentar Top
Stigao je EOS R3 – novi Canonov sportski junak

Datum objave 14.09.2021

Stigao je EOS R3 - novi Canonov sportski junak

Canon EOS R3 (II)

Canon Europe danas predstavlja dugoočekivani EOS R3 – savršeno rješenje za sportsku i reportažnu fotografiju. Spajajući tradiciju i revolucionarne tehnologije, EOS R3 nudi poznatost i brzinu Canonove čuvene serije EOS-1 uz inovacije i svestranost pionirskog sustava EOS R.

EOS R3 dizajniran je na temelju povratnih informacija najzahtjevnijih profesionalnih fotoreportera i sportskih fotografa te nudi više od 100 unaprjeđenja u odnosu na Canonove modele bez zrcala i DSLR-ove. Rezultat je fotoaparat koji znatno optimizira tijekove rada i podiže vezu između fotoaparata i fotografa na nove razine radi postizanja nenadmašne brzine i responzivnosti. Zahvaljujući posve novom i inovativnom 24,1-megapikselnom senzoru EOS R3 nudi optimalnu ravnotežu performansi, razlučivosti i brzine te predstavlja fotoaparat za fotoreportere i sportske fotografe kojim se može nadmašiti konkurencija brzinom i performansama.

Više... Vaš Komentar Top
Za štrebere: Što je WiFi 6?

Datum objave 14.09.2021

Za štrebere: Što je WiFi 6?

WiFi_6 naslovnica

U specifikacijama mobitela, prijenosnih /stolnih računala ili rutera (usmjerivača), sve više nailazimo na podršku za WiFi 6 bežični standard.  Koja je prednost WiFi 6 standarda, kolike su brzine i korisnost?

WiFi_standardi_slika 1

Jednostavno rečeno, WiFi 6 je standard bežične mreže šeste generacije. Nekada smo imali 802.11 b / a / g / n / ac, ali 2019. godine je WFA (WiFi Alliance) promijenio imenovanja standarda u WiFi 1, WiFi 2, WiFi 3 itd. Prema starom imenovanju standarda, WiFi 6 bio bi 802.11ax.  Poput WiFi 5, WiFi 6 koristi standarde protokola od 2,4 GHz (sporiji) i 5 GHz ( brži, ali ima kraći domet. ). Uz to, kada nema prijenosa signala, WiFi funkcija će biti u stanju mirovanja, a samo je mala količina prijenosa podataka potrebna za održavanje stanja veze što omogućava uređajima uštedu energije nižom potrošnjom.

WiFi6_materijalna barijera

Analiza glavne tehnologije WiFi 6

WiFi 6 kombinira ortogonalni višestruki pristup s podjelom frekvencija (OFDMA), višekorisnički višestruki ulaz i izlaz (MU-MIMO) i BBS tehnologije kako bi pružio do 4 puta veći prijenosni kapacitet smanjujući pojavu kašnjenja. Podržava do 200 uređaja, u usporedbi s manje od 30 uređaja u WiFi 5 standardu.  Idemo malo detaljnije objasniti ove tehnologije.

Višestruki pristup s ortogonalnom frekvencijskom podjelom (OFDMA)

Kroz ovu tehnologiju više uređaja s različitim zahtjevima propusnosti može istovremeno koristiti uslugu. Uređaji ne trebaju međusobno konkurirati, a istovremeno se može postići raspoređivanje i paralelni prijenos podataka. Budući da nema potrebe za “čekanjem”, podaci različitih korisnika mogu se istodobno prenositi. Štoviše, ti fragmentirani podatkovni paketi mogu se slati u skupinama bez čekanja da svi paket stigne, smanjujući opterećenje propusnosti i poboljšavajući izvedbu prijenosa podataka.

WiFi6_OFDMA_slika 2

Osim toga, kada korisnici preuzimaju podatke, usmjerivač će koristiti različite podnositelje za prijenos podataka različitim korisnicima kako bi smanjio kašnjenje uzrokovano istodobnim prijenosom podataka i učinkovito poboljšao brzinu i učinkovitost mrežne veze.

Višekorisnički višestruki ulaz i izlaz (MU-MIMO)

MU-MIMO je još jedan način za upravljanje prometom više uređaja. Prvo se pojavio u 802.11ac (WiFi 5), a zatim je prešao na 802.11ax (WiFi 6). Ova je tehnologija u WiFi 6 dodatno poboljšana, omogućavajući da do 8 uređaja koriste namjenske kanale za simultani prijenos. Tako se veliki paketi poput HD videa uživo mogu učinkovitije obrađivati, a radi li se o manjem podatkovnom paketu i glasovnom prometu, OFDMA je idealan.

BBS Coloring

Putem WiFi 6, obližnji usmjerivači mogu se konfigurirati s različitim BBS bojama. Kada usmjerivač otkrije da drugi usmjerivači šalju podatke na isti kanal, BBS Coloring ignorirat će kanale sa slabijim signalima i različitim bojama. Ova metoda se također može nazvati “ponovna upotreba prostorne frekvencije” (Spatial Reuse).

WiFi 6:  Razlika između teoretske brzine i stvarne brzine

Pročitavši sve napisano, vjerujemo da se pitate zašto nikada vaš mobitel spojen na WiFi nije ima tako veliku brzinu. Razlog je jednostavan, jer iako vaš WiFi usmjerivač podržava 160 MHz, vaš ga mobitel ne podržava!

 • Ograničenje brzine u realnom okruženju

Osim ovog razloga, postoji nekoliko razloga zbog kojih WiFi usmjerivač ne možete koristiti za navođenje maksimalne brzine kada ga koristite u stvarnom okruženju:

1.  Ako ne živite sami negdje u planinama, sigurno u vašoj blizini ima drugih WiFi usmjerivača, pa će te morati dijeliti širinu pojasa s tim usmjerivačima. Kada svi koriste isti frekvencijski opseg, dolazi do zagušenja, pa će to naravno utjecati na vašu brzinu.

WiFi6_zadnja

2. Ostali korisnici –  Pored ostalih WiFi usmjerivača, osim vas, vjerojatno i ostali članovi kućanstva koriste bežično povezivanje za svoje mobitele, pa ako netko u određenom trenutku od njih preuzima veću količinu podataka to će naravno ometati i usporiti propusnost.

3. Ostali električni uređaji
Osim mobitela, tableta, računala, pametnih satova, ako imaju uključen WiFi, čak i ako ih ne koristite, s vremena na vrijeme komunicirat će s vašim WiFi usmjerivačem, koji će također zauzeti frekvencijski opseg što će utjecati na brzinu interneta. Ako koristite pametno svjetlo, zvučnik i sl., ovi uređaji će također utjecati na WiFi brzinu.

4. Materijalna barijera

Uz sve uređaje u okolini, elektromagnetski valovi, bilo 2,4 GHz ili 5 GHz, bit će blokirani i apsorbirani od različitih materijala. Zato je bitno odabrati najbolji položaj vašeg kućnog WiFi usmjerivača kako ne bi bilo značajnog utjecaja na njegovu snagu i brzinu signala.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!   

Više... Vaš Komentar Top
Savjeti: Kako omogućiti TPM 2.0 za Windows 11

Datum objave 14.09.2021

Savjeti: Kako omogućiti TPM 2.0 za Windows 11

Kako omogućiti TPM 2.0 za Windows 11_naslovnica  (3)

Što se tiče o sistemskih zahtjeva za instalaciju i pokretanje Windows 11 sustava, TPM 2.0., najmanje je razumljiv prosječnim korisnicima računala.

Sada, samo koji tjedana od početka dostupnosti  Microsoft je odlučio pružiti dodatnu pomoći za razumijevanje TPM 2.0 vrste tehnologije za šifriranje na razini hardvera. Tehnologija bi trebala biti podržana namjenskim čipom na matičnoj ploči ili oslanja na CPU za simulaciju.

U  članku naslova “Omogući TPM 2.0 na svom računalu“, Microsoft je sve lijepo objasnio pomoću intuitivnih slajdova i vođenog teksta, ali što je još važnije, dokument otkriva i dva načina za kako provjeriti ima li vaše računalo TPM 2.0 i dva načina kako ga omogućiti (ako je dostupan).

Kako omogućiti TPM 2.0 za Windows 11_ slika  1 Kako omogućiti TPM 2.0 za Windows 11_ slika 2

Kako omogućiti TPM 2.0 za Windows 11_slika 3 Kako omogućiti TPM 2.0 za Windows 11_slika 4

Nadamo se da će ovaj vodič pomoći da nadogradite na Windows 11.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!   

Više... Vaš Komentar Top
Samsung s Galaxy Book prijenosnicima spreman za ponovno pojavljivanje na korporativnom tržištu

Datum objave 14.09.2021

Samsung s Galaxy Book prijenosnicima spreman za ponovno pojavljivanje na korporativnom tržištu

Samsung_ Galaxy Book_naslovnica  (1)

Samsung se vratio na korporativno tržište računala novim modelima Galaxy Book i Galaxy Book Pro prijenosnicima debljine manje od pola inča.

Samsung Galaxy Book Pro i Samsung Galaxy Book prijenosna računala izgrađena su tako da podržavaju Windows 10 Pro, ali bit će no kompatibilna s Windows 11 Pro.

Samsung_ Galaxy Book_ Pro_slika (2)

Samsung Galaxy Book Pro

Samsung Galaxy Book Pro opremljen je Intel Core procesorom 11. generacije. Bit će dostupan za kupnju u dvije verzije. Jedna sa zaslonom od 13,3 inča, a druga sa zaslonom 15,6 inča.

Galaxy Book Pro radit će sa Samsung Galaxy uređajima i softverskim ekosustavom što uključuje pametne telefone, tablete itd., tako da se možete jednostavno prebacivati s mobilnih uređaja na prijenosna računala.

Podržava Samsung Care+ for Business, što tvrtkama omogućuje dobivanje tehničke podrške i jamstva za popravak u roku od tri godine od kupnje.

Samsung_ Galaxy Book_ (3)

Samsung pokušava zaustaviti curenje informacija o novim uređajima pomoću nove metode

Samsung Galaxy A72 recenzija

Samsung Galaxy Book

Standardni Samsung Galaxy Book uključuje mnogobrojne značajke produktivnosti kao Galaxy Book Pro, samo po nižoj cijeni.

Samsung Galaxy Book i Galaxy Book Pro za tvrtke sada su dostupni putem web stranice Samsung.com/business. Cijene ove nove generacije prijenosnih računala kreću se od 899 USD.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!   

Više... Vaš Komentar Top
Samsung predstavlja novu generaciju PRO Plus i EVO Plus microSD i SD kartica

Datum objave 14.09.2021

Samsung predstavlja novu generaciju PRO Plus i EVO Plus microSD i SD kartica

Samsung PRO Plus_EVO Plus_naslovnica

Samsung Electronics je predstavio najnovije microSD i SD memorijske kartice iz serija PRO i EVO Plus.

Memorijske kartice  Samsung microSD PRO Plus i EVO Plus podržavaju klasu brzine video zapisa V30 i klasu izvedbe aplikacija A2 kako bi omogućile snimanje sadržaja u širokom rasponu aplikacija, od mobilnih uređaja i sportskih kamera do bespilotnih letjelica. Zahvaljujući zaštiti od 6 elemenata, otporne su na vodu, ekstremne temperature, x-zrake, trošenje, padove i učinke magneta.

samsung_evo_plus_evo_pro

Samsung PRO Plus SD memorijske kartica pruža brzine čitanja do 160 megabajta u sekundi (MB / s) i brzine pisanja do 120 MB / s.

samsung_evo_plus_evo_pro

Samsung EVO Plus kartica nudi do 1,3 puta veće performanse od prethodne generacije i brzine prijenosa podataka do 130 MB / s.

Memorijske kartice Samsung microSD PRO Plus bit će dostupne početkom četvrtog kvartala 2021., u kapacitetima od 128 GB, 256 GB i 512 GB, a linija Samsung EVO Plus u kapacitetima od 64 GB do 512 GB. Novost je da ove kartice imaju ograničeno jamstvo do 10 godina.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!   

Više... Vaš Komentar Top
CORSAIR MP600 PRO XT

Datum objave 12.09.2021

CORSAIR MP600 PRO XT

CORSAIR MP600 PRO XT

Corsair predstavlja novi Gen4 PCIe x4 NVMe M.2 SSD naziva MP600 PRO XT u kapacitetima do 4TB. Performanse koje navodi proizvođač su impresivne – 7,100MB/s za sekvencijalno čitanje i  6,800MB/s za sekvencijalni zapis, te preko 1 milijun IOPS-a. Memorijski čipovi su 3D TLC NAND visoke gustoće koji nude do 3.000 TBW izdržljivost. SSD je napravljen po M.2 2280 industrijskom standardu, a na sebi ima veliki aluminijski hladnjak za disipaciju topline. Kome treba više, može nabaviti i Hydro X XM2 vodeni blok za integraciju u sustav vodenog hlađenja. Cijene još nisu objavljene.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Dobra klima

Objavljeno prije 3 minute

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Objavljeno prije 11 minuta

Alibaba, AliExpress iskustva?

Objavljeno prije 11 minuta

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 18 minuta

Hi-Fi

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti