MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci

Datum objave 20.04.2021 - Sanja Ledinek

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci (1)

Netko je na Internetu otkrio da se isporučuje serija novih grafičkih kartica RTX 3080Ti koju je proizveo MSI . Radi se o modelu MSI RTX3080 Ti Ventus 3X 12G OC grafičke kartice. Kao što se iz naziva može pročitati, bit će opremljena s 12 GB video memorije umjesto prethodno najavljenih 20 GB.

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci (2)

RX 580 valjda ide rudarima :)

Nvidia će predstaviti ovu grafičku karticu u bliskoj budućnosti. Razlog je što su se u početku nadali da će RTX 3080 Ti i 3090 koristiti isti čip, ali se kasnije odustalo od ovog plana. RTX 3080 Ti koristit će GA102-225 GPU, s 10.240 CUDA jezgri i polovicom video memorije RTX 3090, odnosno 12 GB GDDR6X video memorije. Rečeno je da će RTX 3080 Ti također imati ograničenja za rudarenje kako bi olakšao usku ponudu kartica na tržištu igara.

Više... Vaš Komentar Top
Silicon Power predstavlja XD80 NVMe pogone do 2 TB

Datum objave 20.04.2021

Silicon Power predstavlja XD80 NVMe pogone do 2 TB

SSD XD 80

Silicon Power predstavio je SSD diskove XD80 NVMe koji koriste PCIe Gen3 x4 sučelje za komunikaciju s računalom koje ostavlja tradicionalne SATA III SSD-ove iza sebe u prašini, pružajući hardcore igračima konkurentsku prednost koja im je potrebna kako bi osigurali pobjedu. Serija uključuje modele kapaciteta 256 i 512 GB, kao i 1 i 2 TB u faktoru oblika M.2 2280.

Proizvođač ne otkriva koji se tip flash memorije koristi u pogonima NVMe serije XD80, ali napominje da su nove stavke opremljene SLC predmemorijom i DRAM međuspremnikom, koji ubrzavaju sekvencijalne procese čitanja i pisanja do 3.400 i 3.000 MB/s .  Međutim, teško da će svi modeli postići ove vrijednosti. Barem najmanja varijanta trebala bi pisati sporije zbog raspodjele pristupa na manje memorijskih čipova.

SSD XD 80-1

Dimenzije Silicon Power XD80 pogona su 22 × 80 mm i ima visinu od samo 4,75 mm. Mase je 11 grama. Za hlađenje, opremljeni su aluminijskim hladnjakom koji pruža maksimalno odvođenje topline i upravljanje toplinom. Zapravo, u usporedbi sa SSD-ovima bez hladnjaka, XD80 održava temperature čak 20% nižim, održavajući stabilnost rada.

Jamstveni rok je pet godina. Nažalost, Silicon Power još nije objavio informacije o cijenama ili dostupnosti širom svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Ferrari ulazi na područje električnih automobila

Datum objave 20.04.2021

Ferrari ulazi na područje električnih automobila

El Ferrari

Bivši izvršni direktor Ferrarija je u jednom intervjuu izjavio kako je teško zamisliti da bi tvrtka odustala od motora s unutarnjim izgaranjem, a kupcima automobila teško zamisliti električni Ferrari. No, njegovim odlaskom priča se promijenila.

Prema riječima Johna Elkanna, izvršnog direktora talijanske marke, tvrtka planira ući na područje električnih automobila do 2025. Smatra da električna vozila imaju sjajne poslovne mogućnosti bilo u moto sportu ili na cesti, a mogu donijeti strast i jedinstvenost nove generacije Ferrarija! Pri tome će provoditi svoju politiku elektrifikacije na vrlo discipliniran način.

Uz to je otkrio da  tvrtka već radi na svom prvom električnom automobilu i postavlja ljestvice vrlo visoko. Koristeći dugogodišnju moto-moto stručnost, stvorili smo hibridna vozila SF90 Stradale i SF90 Spider koji pokazuju našu tehničku izvrsnost i pružaju nevjerojatno iskustvo vožnje. U skladu s najboljom Ferrarijevom tradicijom i u stilu i u izvedbi. ”, rekao je Elkann, a prenosi Engadget.
Šef Ferrarija dotaknuo se i pitanja autonomne vožnje. Iako njegova tvrtka još ne planira stvarati samovozeće automobile, obećao je implementirati neke tehnologije autonomne vožnje u svoje automobile kao odgovor na promjene u zakonodavstvu različitih zemalja i preferencije kupaca, posebno u GT klasi, tj. kod brzih modela.

Više... Vaš Komentar Top
Nestašica  čipova može potrajati do 2023. godine

Datum objave 19.04.2021

Nestašica čipova može potrajati do 2023. godine

Nestašica čipova do 2023. godine

Prema predviđanjima najvećih svjetskih proizvođača čipova, nestašica poluvodičkih komponenti neće prestati do kraja ove godine, kao što je prethodno predviđeno, već bi mogla potrajati do 2023. godine.

Glavni razlog nestašice čipova je kombinacija velike potražnje za elektroničkim uređajima, rastu rudarenja kriptovalutama, novi proizvodni procesi, odgođene proizvodne linije kao rezultat Covid-19 pandemije, ali i trgovinski rat između Kine i SAD-a koji je doveo do ove situacija kakva je danas.  Utječe i utjecati će na svu elektroniku, od automobilskih računala, video kartica, igraćih konzola, pametnih telefona do prijenosnika, matičnih ploča, usmjerivača itd.

Djelomično rješavanje ovog problema je izgradnja novih tvornica. Međutim, kao što svi znamo, one se ne mogu izgraditi preko noći, već često treba i nekoliko godina. Ali dobra je vijest da su proizvođači čipova poput Intela i TSCM-a, već krenuli u širenje proizvodnih kapaciteta punom brzinom.

Intel je pokrenuo sve planove za proširenja proizvodnje nastale još prije tri godine. Uz to su najavili izgradnju dvije tvornice u Arizoni za 7nm čipove, uz podršku američke vlade. Tvornice bi trebale biti dovršene 2024. godine. Što se tiče TSMC-a, oni ističu da sve njihove tvornice već rade s “kapacitetom većim od 100 posto” te da su kupili i zemlju i opremu za izgradnju više tvornica među kojima je i ona u Arizoni vrijedna 12 milijardi dolara.  Sveukupno, tvrtka planira uložiti 100 milijardi dolara za povećanje kapaciteta u svojim pogonima tijekom sljedeće tri godine. Također zapošljavaju tisuće novih radnika u vezi s povećanjem proizvodnje. TSCM očekuje uravnoteženje ponudi i potražnje tek od 2023.godine, nakon otvaranja novih tvornica i proizvodnih linija.  Uz to, oba proizvođača se nadaju da će ASML moći pratiti nužno povećanje njihove proizvodnje.

NVIDIA je još jedan tech gigant koji upozorava na kontinuirani nedostatak procesorskih jedinica, ali  naglašavaju da će u nadolazećim mjesecima nastojati  zadovoljiti potražnju, osobito za modelima grafičkih kartica serije RTX 30.

ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3060 OC 12 GB recenzija

I konačno, Renesas i Foxconn takođe nisu optimistični, ali su manje pesimistični i vjeruju da nedostatak mikročipova bi mogao potrajati do 2022. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Brzi pregled Chrome 90 novih značajki na sustavima Windows, Mac i Linux

Datum objave 19.04.2021

Brzi pregled Chrome 90 novih značajki na sustavima Windows, Mac i Linux

Chrome_90_naslovnica

Već smo navikli da Chrome ažurira verziju web preglednika svakih nekoliko tjedana. Sada je već na verziji 90, koja donosi nekoliko novih značajki. Što je ažurirano?

Sigurnost prije svega

Za razliku od Chrome 89 i starijih inačica, najnovije izdanje web preglednika će prvo pokušati učitati web stranice putem HTTPS-a. U slučaju da web stranica ne koristi HTTPS, Chrome će se vratiti na HTTP protokol i pokazati vam  sigurnosno upozorenje kao i do sada. Ova promjena s preferencijalnim učitavanjem web stranica putem HTTPS-a može uvelike poboljšati privatnost za korisnike i poboljšati brzine učitavanja web stranica.

Uz to Chrome se više neće povezivati ​​s  HTTP/HTTPS/FTP poslužiteljima na portu 554. Te veze neće uspjeti  jer su port hakeri koristili za NAT Slipstream 2.0. napade.  Zapravo je Google pokušao onemogućiti port i prije, ali korporativni korisnici snažno su se protivili tome.

Podrška AV1 video kodiranja

Chrome_90_kodek

Chrome 90 dodaje nativnu podršku za AV1  kodek, odnosno AOMedia Video 1,  tehnologiju  kodiranja videozapisa, koja je besplatna i alternativa  standardnim kodecima poput  mpeg4  s plaćanjem tantijema.  Potječe iz Open Media Alliance,  predvođene Googleom.      2018.  godine. Besplatna je alternativa  standardnim kodecima poput  mpeg4,  koji zahtjeva plaćanje tantijema.

AV1 video kodiranje može značajno poboljšati protočnost videa jer daje  veću stopu kompresije od H.265/264/VP9 pri istoj kvaliteti slike, što znači da može prenositi kvalitetu slike veće definicije pod istom širinom pojasa. To je osobito bitno  za usluge kao što su Microsoft Teams, Zoom ili Cisco WebEx za vođenje sastanaka. Dakako, video servisi moraju koristiti kodek kako bi se postigla ta poboljšanja, tako da se promijene ipak neće dogoditi preko noći.

Također je dobro znati, da je  Netflix počeo primjenjivati ​​av1 kodek u svojoj usluzi prošle godine. Prema američkom streaming servisu , av1 je dvadeset posto učinkovitiji u odnosu na vp9 kodek. Što se tiče hardvera, podršku kodeka imaju Intel Tiger Lake 11. generacija,  AMD RX 6000 i MediaTek Dimensity 1000 serija / TV čip MT9602 za mobilne platforme. Podržana je i serija RTX 30.

Preimenovanje prozora (“Postavke-više alata”)

Chrome_90_Preimenovanje prozora

Chrome 90 donosi novu funkciju upravljanja prozorima Kada otvorite više prozora preglednika, možete ih preimenovati kako biste ih bolje razlikovali, a se imena prikazuju na programskoj traci i u prikazu zadataka. Vrijedno je spomenuti da Chrome 90 pamti konfiguraciju i vaše ime prozora, te ih automatski vraća kad se web preglednik otvori sljedeći put ili prije ponovnog pokretanja ako se sruši.

Da biste pristupili ovoj značajci, morate otvoriti izbornik Chrome (…), kliknuti na “More Tools” (Više alata), a zatim odabrati “Preimenuj prozor”. Ili možete desnom tipkom miša kliknuti na prozor preglednika da biste pristupili ovoj funkciji.

Stvaranje veza do istaknutog teksta

Prilikom čitanja sadržaja web stranice u pregledniku, označite li bilo koji dio teksta desnim klikom miša, možete ga jednostavno podijeliti uz opciju “Kopiraj vezu”, s nekim kome je potreban ili možda želite da bude bolje informiran. Kada primatelj otvori vezu, automatski se prikazuje posebno istaknuti dio teksta, umjesto vrh učitane web stranice. Do sada je ova značajka bila dostupna kao proširenje za Chrome (Link to Text Fragment) koje se mora ručno instalirati.

Ostale promijene zanimljive za korisnike

Chrome_90

  • Chrome 90 također donosi prve kontrole za uključivanje i isključivanje za Googleov sigurnosni okvir za privatnost, koji uključuje kontroverznu zamjenu FLoC identifikatora za kolačiće treće strane koje su suparnički preglednici Brave i Vivaldi onemogućili.
  • Chrome 90 podržava novi WebXR API, koji može poboljšati AR iskustvo preglednika. Korištenjem ovog API-ja i podataka međuspremnika, aplikacije temeljene na Chromeu mogu lakše otkriti stvarno okruženje korisnika.
  • Privremeno isključvanje svih obavijesti tijekom predstavljanja ili dijeljenja zaslona   u sustavu Windows.

Google također objavljuje novi preglednik PDF-a za preglednik Chrome. Ima novi način prikaza koji prikazuje dvije stranice. Alatna traka također omogućava korisnicima da zumiraju, brzo prebacuju stranice i spremaju ili ispisuju jednim gumbom. Ostale nove značajke,  detalje ispravka programskih i sigurnosnih pogrešaka, pročitajte na web stranicama za programere i na blogu Chromium.

Više... Vaš Komentar Top
Google Earth dobio 3D “Timelapse”

Datum objave 19.04.2021

Google Earth dobio 3D "Timelapse"

Google Earth dobio 3D “Timelapse”

Od prije nekoliko dana,  kada uključite funkciju “Timelapse” u web verziji Google Earth ili mobilnoj aplikaciji i tražite bilo koje mjesto, možete promatrati sve lokalne promjene na različitim mjestima 1984. do 2020. godine.

Ideja nije nova, jer je Google Earth dobio funkciju time-lapse u platformi već 2013. godine, međutim, prikazivala je 2D slike zemlje od 1984. do 2012. godine.  Ali  sada je Google preslikao 24 milijuna satelitskih fotografija ili  20 petabajta slika, u jedan video.  Za to su  upotrijebili ’tisuće’ računala kojima je trebalo više od dvjesto milijuna sati za sastavljanje videozapisa. Taj video mozaik veličine je 4,4 terapiksela.

Google je rekao da je također prenio više od 800 videozapisa s time-lapse za javnu reprodukciju na YouTubeu. Uz to su stvorili platformu za pripovijedanje priča pod nazivom voyager, koja uključuje interaktivne vođene ture   ( “promjene šuma”, “urbani rast”, ” klimatske promijene “, “izvori energije” itd.),   kroz različita unaprijed odabrana mjesta.   Također možete pročitati zašto su se dogodile promjene koje vidite.

Testirali smo funkciju i mislimo da djeluje kao dobar alat za ilustraciju velikih promjena koje je čovjek učinio na zemlji posljednjih desetljeća. Međutim, trebate imati na umu  da značajka Timelapse nije namijenjena prikazivanju detaljnih satelitskih slika u kojima je Google Earth inače toliko dobar, zato nemojte očekivati ​​da ćete vidjeti promjene u točno onoj ulici u kojoj ste išli u školu, ili novu fasadu na susjedovoj kući.

Google je rekao da planira ažurirati time-lapse funkciju u Google Earth svake godine u sljedećih deset godina. Ovdje možete iskusiti novu značajku timelapse u programu Google Earth.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2

Datum objave 19.04.2021

Cooler Master MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2

masterbox_540

Cooler Master je lansirao dva nova kućišta  – MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2. Prvo je namijenjeno gradnji visoko osvijetljenih računala, a drugo minimalističkom pristupu. Model 540 donosi osvijetljenu prednju stranicu uz pomoć ARGB trake, a osvjetljenje je moguće uskladiti s ostatkom hardvera. Kućište posjeduje i otklopivu gornju stranicu koja olakšava ugradnju radijatora AIO hlađenja, ventilatora i općenito za bolji pristup unutrašnjosti.

masterbox_mb600l_v2

MB600L V2 je okrenuto eleganciji, s prednjom stranicom od brušenog aluminija. Nudi mnoštvo opcija za hlađenje hardvera, pa je tako moguća istovremena upotreba do 6 ventilatora, za hlađenje vašeg gaming setupa. Za old school korisnike, tu je i mogućnost ugradnje optičkog uređaja.

Oba će kućišta na europskom tržištu biti dostupna od svibnja. MasterBox 540 će se prodavati po preporučenoj cijeni od 109 €, a MB600L V2 po cijeni od 52 €.

Više... Vaš Komentar Top
Transcend SSD250N

Datum objave 19.04.2021

Transcend SSD250N

Transcend-SSD250N

Transcend predstavlja novi SSD250N u 2,5-inčnom formatu namijenjen ugradnji u NAS uređaje (Network Attached Storage). Potražnja za tim tipom uređaja je sve veća zbog povećanja obujma posla koji se radi od kuće, a SSD250N je napravljen za 24/7 rad NAS sustava. Disk ima 3D NAND memoriju, DRAM priručnu memoriju i visoku razinu IOPS performansi  – do 82K. Uz to, nudi i visoki broj maksimalne količine zapisa – do 2.000 TBW. Dolazi u kapacitetima od 1 i 2 TB, uz 5-godišnje jamstvo.

Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavlja tri nova RF objektiva

Datum objave 19.04.2021

Canon predstavlja tri nova RF objektiva

RF 100mm F2_8L MACRO IS USM

Uz najavu razvoja brzog i krajnje responzivnog profesionalnog fotoaparata bez zrcala EOS R3 koji će sportskim fotografima i fotoreporterima omogućiti snimanje brzih akcija, Canon Europe predstavlja i tri nova RF objektiva.

RF 400mm F2.8L IS USM i RF 600mm F4L IS USM pridružuju se bogatoj ponudi objektiva RF koji su vodeći u branši namijenjenih Canonovom sustavu EOS R – sustavu koji je spreman za budućnost. Ovi su telefoto objektivi namijenjeni za profesionalne fotografe koji snimaju životinje u prirodi i sportska događanja te su prvi u liniji RF koji koriste metodu dvostrukog pogona. To omogućuje fotoaparatima brže fokusiranje nego ikad prije, pa profesionalci mogu pratiti akciju čak i pri snimanju brzinom od 30 sličica/s.

Canon sada predstavlja i RF 100mm F2.8L MACRO IS USM – prvi AF makro objektiv na svijetu s povećanjem 1,4x. Taj je objektiv obavezan dio kompleta svih fotografa, od entuzijasta do profesionalaca, koji žele unaprijediti svoje kreativne sposobnosti brojnim prednostima koje donose fotoaparati i objektivi iz sustava EOS R.

Više... Vaš Komentar Top
Specijalna proljetna rasprodaja – Windowsi 10 Pro za 7,25 €, a Office 2019 Pro za 29,11 €

Datum objave 16.04.2021

Specijalna proljetna rasprodaja - Windowsi 10 Pro za 7,25 €, a Office 2019 Pro za 29,11 €

pcekspert_april_2021_1

U2Key ponovno nudi priliku kupovine Windows ili Office licenci s velikim popustima.

Dodatnih 44.6% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda PCE

Nadogradite odmah na zadnju verziju Windowsa 10 bez zabrinutosti o visokoj cijeni. Utipkajte kupon kod PCE na checkoutu i ostvartite 44,6% popusta. Ako slučajno dobijete informaciju o grešci, samo izađite iz shopa, vratite se i probajte ponovno.

Dodatnih 36% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda PCF

Dodatnih 30% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda PCK

Doidatnih 8% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda PCG

Dodatnih 3% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda U2

O u2key.com

U2key je mrežna platforma koja prodaje softverske licence, ključeve za video igre i igraće kartice za djelić cijene! Ovdje možete pronaći najpopularniji softver po vrlo konkurentnim cijenama, a sve proizvode koji se prodaju mogu izravno kupiti na mobilnim uređajima i desktopima.

Ubrzo nakon slanja narudžbe primit ćete e-poštu koja sadrži aktivacijski ključ, umjesto da čekate nekoliko dana. Osim toga, ako imate pitanja, njihova korisnička služba pružit će vam pravodobnu i detaljnu pomoć.
E-pošta korisničke službe: business@u2key.com

Napomena: Ovo su legalne verzije softvera. Njihova niska cijena posljedica je činjenice da se često prodaju kao ključevi s PCS-om. Preprodaju je legalizirao Europski sud pravde.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 14 minuta

PBZ net bankarstvo

Objavljeno prije 33 minute

RETRO Računala, Amiga, Commodore, Atari, ZX Spectrum

Objavljeno prije 41 minuta

ZTE ZXDSL 931VII (t-com)

Objavljeno prije 44 minute

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Novosti

Nabavite Windowse 10 za samo 7,35 € u jesenskoj rasprodaji na Godeal24.com

Microsoft je najavio da će Windows 11 službeno biti objavljen 5. listopada, a nadogradnja s Windows 10 na Windows 11 bit će besplatna. Stoga će za nadogradnju biti bitno imati 100% originalnu i izvornu licencu za Windows 10. Svjesni smo da... Pročitaj više

U Hrvatskoj otvorene rezervacije za iPhone 13 seriju. Poznate i cijene!

Jeste li odabrali model iPhone 13 koji želite kupiti? Ako se odmah predbilježite, primit će te ga u ruke već sljedećeg petka (24. rujna), kada stiže prva pošiljka. Ovogodišnja iPhone 13 serija, dolazi u nekoliko boja kućišta, ali plava bi m... Pročitaj više

RIP Sir Clive Sinclair

Karizmatični izumitelj Sir Clive Sinclair, najpoznatiji kao vlasnik engleske tvrtke Sinclair Research LTD, koja je razvila ZX 80 računalo, i dvije godine kasnije megapopularan ZX Spectrum, umro je u 81 godini nakon duge bolesti. Sir Clive S... Pročitaj više

Apple predstavio iPad 9. generacije

Apple je izdao iPad 9. generacije s istim dizajnom kao kod prethodnika. Ima 10,2-inčni zaslon rezolucije 2.160 × 1.620 piksela (264 ppi, maksimalne svjetline 500 nita), tipkom Touch ID Home i 8 MP stražnjom kamerom (F/2.4 , automatsko izošt... Pročitaj više

Apple Watch S7 - veći zakrivljen zaslon, brže punjenje i pet boja na izbor

Najavljeni Apple Watch Series 7 nema bombastičnu stopu ažuriranja,  koristi isti "t830" čip iz prethodne serije 6, ali poboljšanja ipak  ima. Apple Watch Series 7 zadržava tradicionalni oblik, ali više zaobljeniji i dimenzijama povećanim za... Pročitaj više

Sve novosti