MSI se pohvalio lansiranjem PCI Express SSD M.2 SSD-a

Datum objave 20.01.2021 - Sanja Ledinek

MSI se pohvalio lansiranjem PCI Express SSD M.2 SSD-a

MSI se pohvalio lansiranjem PCI Express SSD M.2 SSD-a

MSI  se pohvalio  lansiranjem PCI Express SSD M.2 SSD-a

MSI, stari znanac po prijenosnim računalima, grafičkim karticama, matičnim pločama, pa čak i monitorima itd., proširio je svoj portfelj proizvoda. Najavili su prve SSD-ove pod svojom robnom markom.

Poznato je da će u početku ponuditi dva modela u M.2 formatu s masivnim hladnjakom. Pružit će kapacitete do 4TB, PCB će se sastojati od deset slojeva, a povezivanje sa sustavom izvest će se putem PCI Express 4.0. Nema sumnje možemo računati na velike sekvencijalne brzine čitanja i pisanja. Sam MSI navodi 7.000, odnosno 6.900 MB/s.

Pogoni se temelje na TLC flash memoriji. No, proizvođač memorije i kontrolera nije imenovan. No, MSI-jev menadžer Bryant Lin kaže da će SSD-ovi biti dugotrajni. Ali naznačeno je MTBF vrijeme između kvarova – 1,6 milijuna sati, što je prilično.

MSI obećava da će uskoro pružiti detaljnije specifikacije, cijene i dostupnost.

Više... Vaš Komentar Top
Apple M1 čip pokrenuo Linux distribuciju

Datum objave 20.01.2021

Apple M1 čip pokrenuo Linux distribuciju

Apple_M1_pokrenuo_Linux_1

Da, dobro ste pročitali. Tim sigurnosnih stručnjaka za virtualizaciju u tvrtki Corellium uspio je pokrenuti Linux kernel izravno na novom Apple M1 procesoru s ARM arhitekturom.

Međutim, postoje neka ograničenja. Linux radi samo na jednoj procesorskoj jezgri od osam, nema USB podrške, a niz drugih funkcija ne izgleda još uvijek baš dobro.

Za punu funkcionalnost trebaju se doraditi jezgre, ali Apple je otežao postupak jer M1 dokumentacija nije objavljena. Jedina opcija je obrnuti inženjerski postupak. Upravo je taj postupak počeo provoditi uz pomoć Asahi Linuxa i jezgre Corelliuma, kako bi se istražila M1 platforma.

Apple_M1_pokrenuo_Linux_2

Iako će očito proći neko vrijeme prije nego što osvane Linux ili odgovarajuću distribuciju koja se bez problema može instalirati na Mac, ovo istraživanje i eksperimentiranje izgleda vrlo zanimljivo.

I na kraju bi vas podsjetili da je tvrtka Corellium koja se bavi virtualizacijom iOS-a kako bi im bilo efikasno istraživanje sigurnosnih pitanja. Apple ih je tužio zbog stvaranja virtualnog iOS-a od travnja 2019. godine, ali tvrtka iz Cuperina izgubila je proces. Potom je Apple počeo nuditi otvorene iPhone istraživače sigurnosti u strogim uvjetima.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS ROG 5 gaming telefon na “live” fotografijama

Datum objave 20.01.2021

ASUS ROG 5 gaming telefon na "live" fotografijama

Asus Rog 5

Na tržištu gaming mobilnih telefona postoje marke Black Shark, Nubia Red Devils i ROG. Iz potonjeg brenda u vlasništvu Asusa, dolazi nova generacija ROG gaming mobitela. Očekuje se između 21. ožujka i 19. travnja.

Ali kako to obično biva, već su objavljene prve live fotografije Asusovog modela  na Weibo društvenoj mreži, od strane blogera pod nadimkom @WHYLAB.

Kao što se može vidjeti na fotografiji, nasljeđuje stil dizajna prethodne generacije. Tri kamere postavljene su u vodoravnoj formaciji, a glavna ima 64 MP senzor. ROG logotip pomaknut je u donji lijevi kut.

Prema blogeru, u sredini stražnjeg dijela nalazi se broj 5, što ukazuje da tvrtka “prema tradicionalnim običajima” preskoče broj “4”.

Uz to, na desnom bridu kućišta u donjem dijelu, nalazi se vrlo uočljiv crveni gumb, koji može biti za brzi ulazak u način igre.

Hoće li zaslon biti perforirani zbog prednje kamere, ili će kamera biti uvlačiva, možda čak ” ispod zaslona” slično kao što je imao Xiaomi MIX, ostaje nepoznato.

Telefon je prošao 3C certifikat, pod oznakom modela ASUS I005DA. U prosincu se pojavio u Geekbench referentnoj bazi podataka, ali postignuti rezultati nisu bili vrhunski: jednojezgreni 1081 bod / višejezgreni 3584 bodova.

Ali ima još vremena za poliranje. Nadamo se da će uspjeti otvoriti prazninu s običnim flagshipima u pogledu performansi, pogonjenih istom Snapdragon 888 mobilnom platformom.

Konačno, jedna od snaga novog ROG gaming telefona je 65 W adaptera za punjenje dvostruke baterije od 6.000 mAh.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung želi donijeti Exynos čip u računala

Datum objave 20.01.2021

Samsung želi donijeti Exynos čip u računala

Samsung Exynos za desktop

Nakon što je Apple objavio čip M1 temeljen na ARM mobilnoj arhitekturi za Mac računala, Microsoft potiho radi na nekom svom rješenju, a na sličan potez priprema se i Samsung.

Točnije, Samsung bi mogao lansirati novi 5-nm procesorski čip temeljen na Exynosu 2100. Konfiguracija uključuje jednu moćnu Cortex-X1 jezgru s taktom od 2,9 GHz, tri produktivne Cortex-A78 jezgre i četiri energetski učinkovite Cortex-A55 jezgre. Naravno, tu je i integrirana AMD grafika.  Samsung bi time postao tako prvi proizvođač pametnih telefona koji je odgovorio na izazov Applea.

Vijest je objavio na Twitteru tipster po imenu Anthony (@TheGalox_) …..
Nema razloga da sumnjamo u istinitost, jer je potpuno moguće vjerovati da će Samsung svoj Exynos čip dovesti na PC platformu.  Ako može Apple, može i Samsung.  Očekuje se da će biti objaviti u četvrtom tromjesečju 2021.

Najvjerojatnije će se koristiti u prijenosnim računalima s trajnom vezom na Internet putem mobilnih mreža, odnosno 5G modema.

U svakom slučaju, ovo je dobra vijest. Kao potrošačima konkurentno tržište donijet nam više koristi.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm razvija nadograđenu verziju 8cx procesora

Datum objave 20.01.2021

Qualcomm razvija nadograđenu verziju 8cx procesora

Snapdragon SC8280

Nedavno se u izvješću o uvozu i izvozu baze podataka pojavio procesor za prijenosnike kodnog naziva Snapdragon SC8280.  Naravno, odmah je uočen od dežurnih tech entuzijasta na mreži. Bit će nadograđeni proizvod Snapdragon 8cx i 8cx Gen 2. Kroz podatke testnog sustava utvrđeno je da može biti opremljen s više od 8 jezgri. Dimenzija je 20 x 17 mm.

Testni prototip uređaja  je opremljen s 32 GB memorije i zaslonom od 14 inča. Osim verzije koja podržava 8 GB LPPDR5 memorije, očekuje se i opremanje s 32 GB LPDDR4X memorijske verzije.

Iako trenutno ne postoje detaljni parametri podataka za ovaj procesor, u osnovi je sigurno da će se on nadmetati s Appleom M1 kao Qualcommov vodeći desktop procesor.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA oživljava Pascal arhitekturu u GeForce GT 1010

Datum objave 20.01.2021

NVIDIA oživljava Pascal arhitekturu u GeForce GT 1010

GeForce GT 1010_1

NVIDIA je tiho lansirala svoju “novu” GeForce GT 1010 video karticu, skromni model, koji nije namijenjen igrama, a temelji se na staroj Pascalovoj arhitekturi.

Pojavila se na web stranici NVIDIA za preuzimanje upravljačkih programa u GeForce 10 seriji. Uočena je od strane blogera pod nadimkom Dapz , kome je NVIDIA potvrdila da stvarno postoji takva kartica.

GeForce GT 1010_2

Ovaj model ima 2 GB GDDR5 memorije sa 64-bitnim sabirnicom, grafičkim čipom 14-nm GP108 i samo 256 CUDA jezgra. Radit će na brzinama 1,228 MHz s pojačanjem 1,468 MHz. TDP je samo 55 W, vjerojatno će imati jedan hladnjak, baš kao i GT1030.

Tko su kupci? Vjerojatno su OEM-i prvenstveno jedan od mogućih odredišta za novi model. Međutim, s obzirom na skromne specifikacije nestašica joj sigurno nije prijeti.

Više... Vaš Komentar Top
XPG predstavlja tekući hladnjak vrste „sve u jednom“ LEVANTE 360

Datum objave 20.01.2021

XPG predstavlja tekući hladnjak vrste „sve u jednom“ LEVANTE 360

XPG LEVANTE 360

XPG LEVANTE 360 je hladnjak vrste „sve u jednom“ (AIO) s trima ventilatorima koji se oslanja na vodeće rješenje u branši tvrtke Asetek – 7. generaciju Asetekove  tehnologije pumpi. Krasi ga i dizajn koji će prednjem poklopcu vašeg novog gejmerskog kućišta dati puno osobnosti.

Asetekova patentirana 7. generacija rješenja za hlađenje sastoji se od pumpe s PWN kontrolnom značajkom kako bi se osiguralo optimalno upravljanje temperaturom procesora. Tu su i golemi pasivni hladnjak od 360 mm i termalno optimizirana bakrena pločica s mikrokanalima debljine samo 0,15 mm kako bi se dobila veća površina za učinkovitiju izmjenu topline. XPG je opremio XPG LEVANTE 360 trima živahnim Dual Ring ventilatorima promjera 120 mm s dizajnom motora Fluid Dynamic Bearing (FDB) i 4-pinskom modulacijom širine impulsa. FDB ventilatori s PWM-om konstruirani su tako da imaju mehanizam automatskog ponovnog pokretanja te su optimizirani za pouzdanost (srednje vrijeme između kvarova iznosi do 40 000 sati na 40 ºC) i minimalnu buku od 34 dB kad je uređaj u punom ciklusu uz velik protok zraka (61,5 CFM).

Radi postizanja posebnog efekta, u svaki od ventilatora ugrađeno je 20 RGB LED žaruljica. Čak je i poklopac pumpe za tekućinu osvijetljen RGB osvjetljenjem. Za sve koji ne žele koristiti ARGB konektor povezan izravno s odabranom matičnom pločom i pripadnim softverskim kontrolama (podržana je većina glavnih proizvođača), tu je dodatni ARGB kontroler koji se može koristiti i za jednostavnu prilagodbu unaprijed programiranih načina osvjetljenja, brzine i svjetline RGB ventilatora i čepa pumpe za tekućinu.

Visoku kvalitetu hladnjaka XPG LEVANTE 360 potvrđuje i petogodišnje jamstvo – jedno od najdužih u branši. Da biste saznali više o dostupnosti i cijenama na određenim tržištima, obratite se najbližem predstavništvu robne marke XPG putem web-mjesta www.xpg.com.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic predstavlja svoj najbolji OLED TV za 2021. – model JZ2000

Datum objave 18.01.2021

Panasonic predstavlja svoj najbolji OLED TV za 2021. – model JZ2000

Panasonic JZ2000

Panasonic predstavlja svoj najbolji OLED TV za 2021. – model JZ2000, koji će biti dostupan u veličinama dijagonale 65 i 55 inča.

Zahvaljujući svojoj holivudskoj ugođenosti i vrhunskoj preciznosti boja, Panasonicovi OLED televizori uvijek su bili najbolji izbor za gledanje filmova i televizijskih serija visoke kvalitete. Panasonic je JZ2000 učinio i izvrsnim izborom za igrače zbog njegove vrlo male latencije i podrške za HDMI 2.1 promjenjivu brzinu osvježavanja (Variable Refresh Rate, VRR) i veliku brzinu prikaza sličica (High Frame Rate, HFR).

Uz to, ako ste osoba koja se ne voli previše igrati s postavkama, JZ2000 je televizor za vas. On ima novi procesor koji može koristiti umjetnu inteligenciju za prepoznavanje vrste sadržaja koji se trenutačno gleda, a zatim automatsku optimizaciju slike i zvuka kako biste uvijek mogli uživati u najboljem iskustvu bez imalo petljanja po postavkama.

Osim zvučnika usmjerenih gore, Panasonic je ovdje jedinstveno implementirao i bočno usmjerene zvučnike – oni omogućuju izvanredan prostorni zvuk koji poboljšava iskustvo gledanja filmova, sportskih događanja ili igranje. JZ2000 ima i Panasonicov prilagođen modificirani OLED panel koji nudi znatno bolje vršne i prosječne razine svjetline, pa je ovo sjajan proizvod koji nudi više uređaja u jednom.

Yasushi Murayama, izvršni direktor za strategiju proizvoda u Panasonicovu poslovnom odjelu za sliku i zvuk, rekao je: „JZ2000 je simbol onoga što Panasonic želi postići. Nadograđujući vrhunsku preciznost koja čini Panasonicove televizore savršenima za gledanje filmova, dodatno poboljšavamo iskustvo i u drugim područjima, kao što je primjerice igranje. Kroz upotrebu umjetne inteligencije želimo da naši gledatelji automatski uživaju u najboljim postavkama slike i zvuka. Naš je cilj jednostavno omogućiti kupcima da istinski i posve uživaju u omiljenim sadržajima. Bilo da uživaju u filmovima, igrama, sportskim natjecanjima ili nečemu drugome, želimo im ponuditi vrhunsko vizualno i zvučno iskustvo koje će ih učiniti sretnima i zadovoljnima.

Više... Vaš Komentar Top
Intel najavio novu seriju H35 mobilnih procesora, Rocket Lake i val nadogradnji X86 proizvoda

Datum objave 18.01.2021

Intel najavio novu seriju H35 mobilnih procesora, Rocket Lake i val nadogradnji X86 proizvoda

intel_logo_2020_1

Tijekom sajma potrošačke elektronike CES 2021, koji je izvanredno ove godine održan online, Intel je objavio brojne nove stolne i mobilne procesore. Mogu se podijeliti u dvije skupine. Jedna je serija H35 procesora za tanka i lagana igraća prijenosna računala, dok je druga Core 11. generacija procesora pod nazivom “Rocket Lake” za stolna računala.

11. generacija Core H35 serije

Intel_H35_1

Već u rujnu prošle godine Intel je objavio ukupno 9 modela H35 procesora, ali u to vrijeme uglavnom su niskoponske verzije, s maksimalnim TDP-om od samo 28 W. Sada su najavili još 3 modela od kojih je na vrhu Core i7-11375H SE. Ima dizajn s 4 jezgre i 8 niti, ali turbo frekvencija može dosegnuti do 5 GHz. U usporedbi s prethodnom generacijom Core i7, performanse jednog threada povećale su se za oko 15%.

Što se tiče igara, u teoriji bi perfromanse trebale biti bolje zbog većeg TDP-a. Intel je također rekao da prijenosna računala s ovim procesorima mogu pružiti maksimalno 70 sličica u sekundi za popularne igre kao što su “League of Legends” i “Hitman 3″ pri rezoluciji 1080p i visokokvalitetnim postavkama slike.

Intel_H35_2

Osvrnemo li se na ostale parametre, serija H35, uključujuje novu Gen 4 PCIE arhitekturu za povezivanje s najnovijom diskretnom grafikom, USB4 i Thunderbolt 4, a Wi-Fi 6 podržava Gig + Wi-Fi 6E specifikacije.

Prema Intelu, ako se ova serija H35 procesora koristi u prijenosnicima, debljina uređaja može biti do 16 mm, a težina se drži ispod 2 kg. Na kraju prvog tromjesečja ove godine, Intel će predstaviti još jednu seriju 8-jezgrenih H-procesora visokih performansi kako bi udovoljili potrebe igrača. Ako se proizvodi podijele na ovaj način, 2021. godine nam dolaze uređaji koji su uglavnom tanki i lagani, ali imaju i određene igračke performanse, što će dodatno segmentirati sve veće tržište.

Intel Core S-serije 11. generacije („Rocket Lake-S“) za stolna računala

Intel_i9_11900k_ces_1

Intel je također objavio Core S procesore jedanaeste generacije pod nazivom Rocket Lake-S. Nisu nas iznenadili jer je prošle godine kompanija potvrdila njihov razvoj i objavila neke informacije. Primjerice, da usvajaju novu arhitekturu Cypress Cove i ugrađenu Xe integriranu grafiku. Istodobno, donose brzu tehnologiju video sinkronizacije koja će pružiti bolje transkodiranje i značajke hardverskog ubrzanja. Sve što su najavili, to su i ispunili.

Uzmimo za primjer najviši Core i9-11900K. Ovo je 8-jezgreni procesor poboljšane arhitekture s podrškom za 16 niti. Ima turbo frekvenciju jedne jezgre do 5,3 GHz, podršku za DDR4-3200 memoriju, AV1 dekodiranje i do 20 PCIe 4.0 stazica.

Intel_i9_11900k_ces_2

Naravno, novi Rocket Lake-S je i dalje proizvod nastavka Intelovog “poliranja” 14-nm procesa, čiji je potencijal sada iskorišten do krajnjih granica. Performanse se mogu poboljšati samo nadogradnjom nove arhitekture Cypress Cove koja donosi oko 19% poboljšanja IPC-a i bolje performanse AI-a. Istodobno, uz podršku novog Xe seta, grafičke performanse bit će 50% veće od prethodnih generacija, kako najavljuje proizvođač.

Alder Lake

Intel je također otkrio informacije o procesoru sljedeće generacije – Alder Lake. On predstavlja veliki proboj u arhitekturi x86 i postat će Intelov najprilagodljiviji čip. Bit će ujedno i prvi Intelov procesor izgrađen na novoj, poboljšanoj verziji 10nm SuperFin procesa i služit će kao temelj za stolne i mobilne procesore koji pružaju pametne, brže i efikasne računalne tehnologije u stvarnom svijetu. S druge strane, Alder Lake također će biti procesor s mješovitim arhitekturalnim dizajnom, što znači da će na jednom procesoru izgraditi jezgru visokih performansi i jezgre s visokim energetskim učinkom, slično dizaju velikih i malih CPU jezgara koje su danas uobičajene na mobitelima.

Više... Vaš Komentar Top
Pod COVID-19 pandemijom su se tradicionalna računala bolje prodavala

Datum objave 18.01.2021

Pod COVID-19 pandemijom su se tradicionalna računala bolje prodavala

Pod COVID-19 pandemijom su se tradicionalna računala bolje prodavala

Iako je industrija računala posljednjih nekoliko godina stagnira ili je u padu, pojava COVID-19 epidemije učinila je da su se isporuke na tržištu računala povećale. Održavanje nastave na daljinu i rad od kuće ubrzali su scenarije kupnje dodatnog računala i zamjene zbog produktivnosti.

Prema podacima IDC-a, tijekom 2020. godine isporuke na globalnom tržištu računala postigle su rast od 13,1 %. Posljednji puta kada je tržište računala postiglo godišnju stopu rasta veću od 13 % bilo je 2010. godine. Također u četvrtom tromjesečju 2020. pošiljke računala ostvarile su međugodišnji rast od 26,1%.

Pod COVID-19 pandemijom su se tradicionalna računala bolje prodavala_1

Ovi trendovi nisu bili samo dobri za proizvođače računala, već su donijeli koristi i za proizvođače čipova poput Intela. Ovaj put, osim stolne i mobilne jezgre 11 generacije, lansirali su i procesore Pentium Silver i Celeron N-serije za tržište obrazovanja, kao i vPro platformu 11 generacije za komercijalni sektor.

Ali s druge strane, kako industrija raste, tako su i proizvođači računala uveli novu konkurenciju. Najočitije je nesumnjivo pojava Apple M1 i objavljivanje Microsoftovog samostalnog razvoja plana za čipova, što ukazuje na to da tradicionalna platforma x86 prihvaća novu rundu izazova iz kampa ARM. To će predstavljati izravnu prijetnju Intelovom tržištu računala.

Čak i u istom kampu, rastuća snaga AMD-a i sve veći broj Ryzen modela na strani računala također čine da Intel osjeća veći pritisak. Ako želi osigurati svoju konkurentnost i težiti većoj ulozi u čipovima i arhitekturi, Intel će se 2021. doista morati više potruditi.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 7 minuta

RETRO Računala, Amiga, Commodore, Atari, ZX Spectrum

Objavljeno prije 14 minuta

ZTE ZXDSL 931VII (t-com)

Objavljeno prije 18 minuta

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Objavljeno prije 18 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 22 minute

Procjena: Samsung S10+

Novosti

Nabavite Windowse 10 za samo 7,35 € u jesenskoj rasprodaji na Godeal24.com

Microsoft je najavio da će Windows 11 službeno biti objavljen 5. listopada, a nadogradnja s Windows 10 na Windows 11 bit će besplatna. Stoga će za nadogradnju biti bitno imati 100% originalnu i izvornu licencu za Windows 10. Svjesni smo da... Pročitaj više

U Hrvatskoj otvorene rezervacije za iPhone 13 seriju. Poznate i cijene!

Jeste li odabrali model iPhone 13 koji želite kupiti? Ako se odmah predbilježite, primit će te ga u ruke već sljedećeg petka (24. rujna), kada stiže prva pošiljka. Ovogodišnja iPhone 13 serija, dolazi u nekoliko boja kućišta, ali plava bi m... Pročitaj više

RIP Sir Clive Sinclair

Karizmatični izumitelj Sir Clive Sinclair, najpoznatiji kao vlasnik engleske tvrtke Sinclair Research LTD, koja je razvila ZX 80 računalo, i dvije godine kasnije megapopularan ZX Spectrum, umro je u 81 godini nakon duge bolesti. Sir Clive S... Pročitaj više

Apple predstavio iPad 9. generacije

Apple je izdao iPad 9. generacije s istim dizajnom kao kod prethodnika. Ima 10,2-inčni zaslon rezolucije 2.160 × 1.620 piksela (264 ppi, maksimalne svjetline 500 nita), tipkom Touch ID Home i 8 MP stražnjom kamerom (F/2.4 , automatsko izošt... Pročitaj više

Apple Watch S7 - veći zakrivljen zaslon, brže punjenje i pet boja na izbor

Najavljeni Apple Watch Series 7 nema bombastičnu stopu ažuriranja,  koristi isti "t830" čip iz prethodne serije 6, ali poboljšanja ipak  ima. Apple Watch Series 7 zadržava tradicionalni oblik, ali više zaobljeniji i dimenzijama povećanim za... Pročitaj više

Sve novosti