Nadogradnja Mali GPU u mobitelima pomoću Play Storea? Može!

Datum objave 27.06.2020 - Sanja Ledinek

Nadogradnja Mali GPU u mobitelima pomoću Play Storea? Može!

Nadogradnja Mali GPU u mobitelima pomoću Play Storea? Može!

mali_driver_update

Znate li da Snapdragon 865 i Snapdragon 765/765G mobilne platforme imaju mogućnost ažuriranja upravljačkog programa GPU-a? Možda vam je ova informacija promaknula, ali činjenica je, Qualcomm je omogućio ažuriranja za GPU u mobitelima u Google trgovini aplikacija kako bi korisnici sami mogli poboljšati performanse i stabilnost svog pametnog telefona. Možda manje poznati podatak je, Xiaomi je prvi integrirao ovu opciju korisničke nadogradnje za Adreno lansiranjem serije Mi 10 i Redmi K30 Pro (Poco F2 Pro).

Sada Qualcomm planira podržati slične mogućnosti za Mali GPU, koji se pojavljuje u mobilnim procesorima MediaTek i Samsung Exynos. I to  nam se itekako sviđa. Razlog je što slično kao na osobnim računalima, mogućnost ažuriranja upravljačkih programa za GPU-ove na pametnim telefonima može biti od velike pomoći u popravljanju grešaka, poboljšanju grafičkih performansi ili dodavanju novih značajki iz OpenGL-a ili Vulkan API-ja.

Budući da su nadogradnje GPU-a često u paketu s OTA ažuriranjima, a proizvođačima često trebaju mjeseci da dovrše OTA ažuriranja, ova će mogućnost učiniti da ažuriranja upravljačkih programa GPU-a brže dođu do naših mobitela.

Osim mogućnosti ažuriranja upravljačkog programa GPU-a, potvrđeno je da će predstojeći čipseti podržati Android GPU Inspector, alat za profiliranje otvorenog koda, koji pomaže programerima igara da optimiziraju grafičke performanse. Samsung Galaxy S10,  Note 10,  Galaxy S20 i Google Pixel 4 uređaji će biti prvi s podrškom ovog alata.

Više... Vaš Komentar Top
Viber raskinuo poslovni odnos s Facebookom

Datum objave 26.06.2020

Viber raskinuo poslovni odnos s Facebookom

Djamel Agaoua, Viber’s CEO

Rakuten Viber, jedna od vodećih svjetskih messaging aplikacija za sigurnu i besplatnu komunikaciju, najavila je prekid svih poslovnih odnosa s Facebookom. Viber će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, a usto će u potpunosti prekinuti s oglašavanjem na toj društvenoj platformi, čime aktivno doprinosi pokretu #StopHateForProfit i bojkotiranju kontroverznog tehnološkog diva.

Uslijed prosvjeda koji su u proteklih nekoliko tjedana zahvatili SAD, skupina od šest organizacija, među kojima su i Anti-defamacijska liga i NAACP, pozvala je sve oglašivače koji koriste Facebook da tijekom srpnja zaustave svoje kampanje. Poanta bojkota je izraziti osudu Facebookove nesposobnosti da svoje korisnike zaštiti od govora mržnje. Brojni su primjeri loše zaštite korisničkih podataka od strane Facebooka, a jedan od zloglasnih skandala je i Cambridge Analytica, tijekom kojeg je konzultantska tvrtka iz političkih voda nepropisno prikupila podatke preko 87 milijuna Facebookovih korisnika. Ovaj najnoviji propust učinkovitog sankcioniranja govora mržnje za Viber je kap koja je prelila čašu. Kompanija pruža podršku pokretu #StopHateForProfit i otkazuje sve poslovne odnose s Facebookom.

Djamel Agaoua, Viberov izvršni direktor, izjavio je: “Facebook i dalje pokazuje vrlo loše shvaćanje svoje uloge u današnjem svijetu. Nepropisno korištenje podataka i nedostatak privatnosti korisnika u aplikacijama, sramotno izbjegavanje poduzimanja potrebnih koraka kako bi se javnost zaštitilo od poticanja na nasilje – Facebook je jednostavno pretjerao. Viber se ne stavlja u ulogu suca, no činjenica je da neki ljudi pate zbog nekažnjenog širenja nasilnog sadržaja i smatramo da oko toga treba zauzeti jasan stav.

Uklanjanje funkcionalne povezanosti Viber appa i Facebook platforme trebalo bi biti dovršeno s početkom srpnja 2020. Otkazivanje oglašavanja na Facebooku stupa na snagu odmah.

Više... Vaš Komentar Top
Intel pokazuje nekoliko Xe čipova koje trenutno testira

Datum objave 26.06.2020

Intel pokazuje nekoliko Xe čipova koje trenutno testira

raja-koduri-xe-bfp

Iako ne znamo  kada će Intel donijeti odluku o najavi svojih prvih grafičkih kartica  sa Xe  tehnologijom (jer ih očito nećemo vidjeti prije kraja 2020), Raja Koduri je odlučio pokazati nekoliko grafičkih procesora koji se trenutno testiraju u  Folsom laboratorijima.

Xe Graphics bit će Intelova 12. generacija GPU-a i druga serija namjenskih kartica, jer će prva biti i740. Ostale generacije, osim 10. koja nikad nije puštena, bile su integrirane u procesore. Ali ako se dokaže održivom alternativom Nvidiji i AMD-u, to će biti jedan od najvažnijih događaja u industriji grafičkih kartica  posljednjih godina. No, vratimo se mi objavljenim fotografijama.

Intel_Xe_Tease_1

Kao što možete vidjeti, jedan od Intel Xe grafičkih čipova ima tradicionalno pakiranje, iako nešto veće, oko 50 × 50 mm, i očito je namijenjen kućnim ili uredskim računalima. S lijeve strane prikazan model bi mogao biti oko 50 x75 mm zahvaljujući referenci AA baterije koja je vidljiva na slici. Vjerojatno je čip za profesionalne grafičke kartice.

INTEL-Big-GPU-Tease

Drugi čip  u donjem desnom dijelu je ogroman, možda oko 80 × 80 mm, očito usmjeren prema računalima visokih performansi. Njega Raja naziva BFP – Big Fabulous Package. Vjerojatno je akcelerator centra za podatke temeljen na Xe-HPC.

Intel-BFP-Cooling

Podsjetimo, razvoj Xe grafike započeo je još u 2018. godini, ali i možda vam se čini da ne napreduje dovoljno brzo. Ali, izrada pristojnih grafičkih kartica zahtijeva više od pukog slaganja i Intel je  dalje pridošlica na tržištu grafičkih kartica. Razlog je što njihovi Ice Lake CPU-ovi koriste IGPU, gdje je GPU sklop ugrađen u istu matricu kao i CPU. Intel tvrdi da unosi drastične promjene u svoju trenutnu arhitekturu s Xe grafikom. Ciljaju na više ekstrakcijskih jezgara i veće veličine GPU-a. Bazni odsječak za Xe imat će 64 ekstrakcijske jezgre. Arhitektonske promjene za izdanje VRAM-a još nisu  poznate. Xe grafika imat će punu DX12 podršku, a vjerojatno i Vulkan podršku.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA objavila DirectX 12 Ultimate GeForce Game Ready upravljački program

Datum objave 26.06.2020

NVIDIA objavila DirectX 12 Ultimate GeForce Game Ready upravljački program

GeForce-451.48

Novi NVIDIA DirectX 12 Ultimate GeForce Game Ready 451.48 WHQL pruža potpunu podršku za Microsoftov DirectX 12 Ultimate API, novi standard koji je stigao s Windows 10, svibanjskom  2020 nadogradnjom.

DirectX 12 Ultimate omogućava programerima veliku, multi-platformsku instalacijsku bazu hardvera, kao i gotove alate i primjere za rad, a sve podržano softverom koji štedi vrijeme. Također  Microsoft je dodao novu značajku nazvanu “hardverom ubrzano GPU raspoređivanje”, koja potencijalno poboljšava performanse i smanjuje kašnjenje dopuštajući video kartici da izravno upravlja vlastitom memorijom. S NVIDIA Game Ready nadogradnjom, ove značajke su spremne  za vaše GeForce i TITAN GPU-ove.

Osim toga dodana je podrška za devet novo validiranih G-SYNC kompatibilnih monitora koji pružaju početno iskustvo varijabilnog osvježavanja (VRR) koji čini igranje glatkijim, jasnijim i ugodnijim. Na popisu su i Samsungovi novi monitori za igranje Odyssey 2020.

 •  AOC  AG273F1G8R3    27”
 • ASUS VG27AQL1A    27”
 • Dell S2421HGF    24”
 • Lenovo G24-10    24”
 • LG 27GN950    27”
 • LG 32GN50T/32GN500    27”
 • Samsung 2020 Odyssey G9    49”
 • Samsung 2020 Odyssey G7    27”
 • Samsung 2020 Odyssey G7

Za potpuni popis svih G-SYNC, G-SYNC ULTIMATE i G-SYNC kompatibilnih monitora za igre, pogledajte  ovdje.

Nove igre podržane optimalnim postavkama za reprodukciju GeForce Experience uključuju  preko 700 naslova,   a od izdanja  NVIDIA prethodnog upravljačkog programa dodana je  podršku za još 12:

 • Age of Empires III: Complete Collection
 • Command & Conquer Remastered Collection
 • Deadsid
 • Gears Tactics
 • Mafia II: Definitive Edition
 • Monster Train
 • ONE PIECE: PIRATE WARRIORS 4
 • Outer Wilds
 • Roblox
 • Shop Titans
 • Streets of Rage 4
 • Total Tank Simulator

Da biste preuzeli i instalirali ovaj novi upravljački program, jednostavno pokrenite GeForce Experience i kliknite karticu “Drivers”. Za ručno preuzimanje kliknite ovdje. Za daljnje detalje o Ray Tracing, Variable Rate Shading, Mesh Shading i Sampler Feedback tehnologijama DirectX 12 Ultimate , prijeđite na ovaj detaljni članak.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA najavila Ampere A100 GPU u PCI Express formatu

Datum objave 23.06.2020

NVIDIA najavila Ampere A100 GPU u PCI Express formatu

nvidia_a100_pcie_1

Prije nekoliko tjedana objavljeni su prvi proizvodi s Ampere arhitekturom za podatkovne centre i A100 kartica koja koristi čip GA100 u specifičnom SXM4 formatu. Ovdje korišteni GA100-GPU ima 826 mm² i 54 milijardi tranzistora.

Sada je najavljen standardni model PCIe kartice za tradicionalnije poslužitelje, s velikom promjenom u potrošnje, koja je smanjenja s 400 W na 250 W. To je mnogo upravljivije za servere ovog tipa – i osobna računala općenito (radne stanice).

nvidia_a100_pcie_2

Kartica s PCIe 4.0 sučeljem ipak zadržava sve karakteristike GA100 čipa – 6.912 CUDA jezgri brzine do 1,41 GHz s FP32 računalnom snagom do 19,5 TFLOPS i 40 GB HBM2 memorije na 2,4 GHz s propusnosti od od 1,6 TB/s. Implementirano je brzo NVLink međusobno povezivanje.

U PCIe verziji samo se dvije ove kartice mogu međusobno povezati, dok ih u SXM4 varijanti  može biti čak osam. Svih osam GPU-a može se povezati putem NVSwitch-a. Na PCI Express kartici dva GPU-a trebaju se povezati putem NVLink-a brzinom od 600 GB/s preko 12 NV veza svaki brzinom od 50 GB/s.  Postoje tri NVLink sučelja na vrhu kartice.

nvidia_a100_pcie_3

NVIDIA je također navela da A100 PCIe ima istu računalnu snagu kao i SXM4 model. Međutim, verzija SMX4 ima  TDP od 400 W, dok model PCIe ima samo 250 W. Prema proizvođaču, pri konstantnom opterećenju računalna snaga smanjuje se za oko 10% u odnosu na SXM4 varijante. Cijena još nije poznata.

Više... Vaš Komentar Top
Dataland RX 5600 XT 6X Ares

Datum objave 23.06.2020

Dataland RX 5600 XT 6X Ares

Dataland RX 5600 XT 6G X Ares_1

Dataland RX 5600 XT 6G X Ares, zanimljiva  je  grafička kartica  čiju proizvodnju potpisuje tvrtka Dataland,   dugogodišnji  glavni AMD-ov partner u Kini. Njezina osnova je, kao što sam naziv proizvoda ukazuje, Radeon RX 5600 XT GPU. Što je još kineski proizvođač upakirao?

RX 5600 XT 6G X Ares koristi NAVI arhitekturu, tj. GPU sa 2.304 stream procesora i  6G GDDR6 memorije.  Osnovna frekvencija u tihom načinu rada je 1.280 MHz, standardnom 1.420 MHz dok u igrama doseže 1.615 MHz, a u turbo načinu i 1.750 MHz. Ova grafička kartica također ima višefazno napajanje s digitalnim kontrolerom, a PCB donosi 12-slojni dizajn. Video izlazi broje 3x DP + 1x HDMI, što udovoljava potrebama većine korisnika.

Dataland RX 5600 XT 6G X Ares_2

Osim toga RX 5600 XT 6G X Ares ima dvostruki BIOS sustav. Prekidač BIOS-a nalazi se na vrhu grafičke kartice. Možete ručno prebacivati ​​između normalnog i tihog načina rada jednim tipkom što je prikladno za prilagodbu u različitim situacijama.

U pogledu disipacije topline, RX 5600 XT 6G X Ares koristi tri ventilatora (2x 100 mm + 90 mm) s ukupno tri brzine rada i četiri toplovodne cijevi za učinkovitu kontrolu temperature grafičke kartice. Istovremeno je ventilator opremljen funkcijom pametnog pokretanja i zaustavljanja. RGB logotip s bočne strane grafičke kartice također je vrlo e-sportskog stila. Cijena u Kini je 2.149 ¥.

Više... Vaš Komentar Top
Nadograđena serija GALAXY GeForce RTX 2060 SUPER Metal Master OC grafičkih kartica

Datum objave 23.06.2020

Nadograđena serija GALAXY GeForce RTX 2060 SUPER Metal Master OC grafičkih kartica

GALAXY GeForce RTX 2060 SUPER Metal Master OC

Prema riječima Galaxya, MASTER seriju grafičkih kartica vole mnogi gameri zbog ledeno plave boje koja daje nagovještaj hladnoće, iako tijekom cijele godine radi u okruženju s visokim temperaturama.

Ova je proizvođač je nedavno nadogradio seriju, a novo višebojno osvjetljenje je u skladu s nazivom “metal master” kao i cjelokupna tekstura grafičke kartice.

GeForce RTX 2060 Super Metal Master OC grafička kartica ima dimenzije 280 × 126 × 44 mm, a površina je izrađena od metalne mat teksture. Prednja strana prihvaća dizajn ventilatora od 9 mm dimenzija 80 mm x 3, a logotip u sredini ventilatora potpuno je zamijenjen jedinstvenim metal master dizajnom. Na stražnjoj ploči se  nalazi mnogo trokutastih oblika. Osim toga, ima blago konkavni i zakrivljeni dizajn.

Grafika koristi poznati TU106-410 čip,  sa 2176 CUDA jezgri,  136 teksturnih jedinica i 64 ROP jedinice. GPU radi na frekvenciji od 1.470 MHz, a boost ide do 1695 MHz. Širina memorijske sabirnice je 256 bita, a propusnost 448 GB/s. U pogledu izlaznog sučelja, GALAXY GeForce RTX 2060 Super Metal Master OC donosi dizajn 1x HDMI + 3x DP, koji podržava do 8K rezolucije.

Svakako treba spomenuti podršku za DLSS (Deep Learning Super Sampling) 2.0 za izravno povećanje 540p prikazane slike na 1080p, ili 720p na 1440p, i 1080p na 4K, te DirectX 12 Ultimate koji podiže igračko iskustvo  na novu razinu.

Više... Vaš Komentar Top
Synology lansira modele DS220 +, DS420 +, DS720 + i DS920

Datum objave 23.06.2020

Synology lansira modele DS220 +, DS420 +, DS720 + i DS920

synology-ds920-plus

Synology je najavio nadogradnju NAS portfelja u DiskStation Plus asortimanu. Proizvodi za pohranu uključuju DS220 +, DS420 +, DS720 + i DS920 + modele. Dizajnirani su kao centralizirano rješenje za upravljanje podacima u poslovnom ili kućnom okruženju.

Jednostavni su za postavljanje i neprimjetno rade u pozadini, oslobađajući vrijeme inače rezervirano za ručne postupke izrade sigurnosnih kopija Microsoft Windows PC-a i poslužitelje, VMware vSphere i Microsoft Hyper-V VM-ove i Microsoft 365 računa ili G Suite. Zakazivanje sigurnosnog kopiranja u više verzija i fleksibilne mogućnosti rotacije pohrane čine oporavak datoteke laganim. Sva četiri modela imaju  RJ-45 dvostruki Gigabit Ethernet priključak.

synology-ds720-plus

DS720 + i DS420 + dolaze s  podrškom za dva unutarnja M.2 NVMe SSD-a u 2280 formatu (22 x 80 mm) koji se mogu koristiti kao predmemorija za ubrzavanje pristupa podacima s glavnih jedinica. Unutar obje jedinice  su  Intel Celeron procesori J raspona: DS720 + ima J4125, a DS420 + integrira J4024. Prate ih 2 GB DDR4 memorije proširive do 6 GB. Podržavaju 64 TB prostora za pohranu, iako se DS720 +, može se proširiti na 112 TB dodavanjem jedinice za proširenje DX517. DS720 + ima dva USB 3.0 porta sa stražnje strane, kao i eSATA priključak.

Synology DiskStation DS920 + namijenjen je  entuzijastima. Jedini je model koji nudi 4 GB RAM-a,   a dobivate  dva USB 3.0 priključka, dva M.2 utora i eSATA priključak. Također ima Intel Celeron J4125 čip.  Ima jedan DIMM utor za nadogradnju memorije, a u NAS kućište možete uložiti dodatnih 4 GB RAM-a.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS AI mikro adapter za uklanjanje buke mogao bi vam se svidjeti

Datum objave 23.06.2020

ASUS AI mikro adapter za uklanjanje buke mogao bi vam se svidjeti

asus_ai_mic

ASUS ima AI mikro-adapter – prijenosni set vanjske zvučne kartice i mikrofona za smanjenje buke pogodan za upotrebu od strane onih koji često koriste mikrofone za komunikaciju.

ASUS Hyper-Grounding tehnologija  uz pomoć AI sprječava EMI (elektromagnetske smetnje) tako da rezultirajući signal može ostati čist bez buke i pružiti visoku kvalitetu zvuka bez uplitanja tuđih glasova, vjetra ili prometa oko korisnika.

Umjetna inteligencija koristi tehnike strojnog učenja za pouzdano razlikovanje ljudskog govora od pozadinske buke. ASUS će ovu mikrofonsku AI funkciju redukcije buke koristiti u ROG Theta 7.1 i ROG Strix Go 2.4 radio slušalicama.

Ovaj skup AI mikrofona za uklanjanje buke može se povezati s različitim uređajima putem USB-C sučelja, uključujući mobilne telefone, stolna i prijenosna računala, Nintendo Switch, Macu itd. Povezuje se na različite slušalice s 3,5-milimetarskim jackom i koristi ugrađeni mikrofon za zamjenu mikrofona uređaja. Prošao je Discord i Teamspeak certifikat.

Budući koristi vlastiti čipset, AI mikro-adapter za uklanjanje buke neće preopteretiti korisničko računalo ili mobilni telefon, jer svu obradu provodi dotični čipset. Zahvaljujući kompaktnom i prijenosnom dizajn, masi od 8 grama, lako je prijenosan.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS ROG Phone 3 bit će “čudovište” po performansama

Datum objave 23.06.2020

ASUS ROG Phone 3 bit će "čudovište" po performansama

 asus_rog_phone_3_1

ASUS je ovih dana u  završnim pripremama lansiranja ROG Phone 3 gaming pametnog telefona.

Uređaj je  već prošao TENAA certificiranje i pokazao impresivne performanse na benchmark testovima sa svojim Snapdragon 865 procesorom i glavnom Kryo 585 jezgrom na taktu 3.09 GHz u kombinaciji s 12 GB   LPDDR5 RAM-a.  Ali, bit će dostupan za kupnju i u verziji sa 16 GB radne memorije, te sa 128, 256 ili 512 GB  UFS 3.0 interne flash memorije. GPU je Adreno 640. S ovom razinom konfiguracije, postat će najmoćniji pametni telefon na tržištu. Otkriveno je da će telefon podržavati brzo punjnje baterije od 30 W.

U pogledu dizajna, ROG Phone 3 je  sličan prethodnoj generaciji. Dimenzija je 171 x 78 x 9,85 mm i mase 240 grama. Opremljen je OLED zaslonom duljine dijagonale 6,59 inča rezolucije 2.340 x 1.080 piksela i senzorom otiska prsta. Također, gustoća piksela telefona je 391 ppi, a tehnologija zaštite je Corning Gorilla Glass 6.  Može se pohvaliti simetričnim okvirima između gornjeg i donjeg ruba, te osvježavanjem slike od 144 Hz. Čini se da ROG Phone 3 ima dvostruke prednje zvučnike poput prethodne generacije ROG Phone II.

asus_rog_phone_3_2

Na stražnjoj strani najupečatljiviji je ROG logotip s LED lampicom. Ovdje  se nalazi u vodoravnoj formaciji  trostruka kamera. Glavna sa 64 MP senzorom, dodatna s teleobjektivom i jedna pomoćna za koju trenutno  nema podatka o specifikaciji. Na prednjoj strani je samo jedna 13 MP selfie kamera.

Vrijedno je napomenuti da nije opremljen 3,5 mm priključnicom za slušalice. Umjesto toga, proizvođač se odlučio na USB-C priključak, što će možda zasmetati nekim mobilnim gamerima. S obzirom da je ovo gaming pametni telefon očekuju se i brojne značajke za podršku igrama, moćan rashladni sustav i modularni dizajn za spajanje vanjskih dodataka.

ROG Phone 3 bit će dostupan s Androidom 10 i korisničkim sučeljem koje se temelji na ZenUI. Na temelju glasina, navodi se da će ROG Phone 3 imati cijenu od oko 1.000 američkih dolara.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Death Stranding

Objavljeno prije 4 minute

Rasprava o akcijama, popustima i super niskim cijena-isključivo informatička oprema!

Objavljeno prije 10 minuta

Koju stolicu kupiti?

Objavljeno prije 10 minuta

Automobili

Objavljeno prije 12 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Novosti

MSI lansirao liniju grafičkih kartica RTX 3080 SUPRIM

MSI GeForce RTX 3080 Suprim je nova izvedba i pod-marka grafičkih kartica custom dizajna, usmjerena prema premium tržištu. Uz luksuzni dizajn dolaze s pregršt ekskluzivnih značajki i fokusom na detalje za što bolje korisničko iskustvo. Post... Pročitaj više

Predstavljena ZEUS gaming memorija za Intel i AMD stolna i prijenosna računala

Dva nova modula igraćih memorija ZEUS DDR4 SO-DIMM za stolna i prijenosna računala dolaze u upečatljivoj crvenoj boji s bijelim uzorkom groma. Prema proizvođaču, dizajn groma simbolizira silnu Zeusovu snagu koja podržava igrača. Napravljeni... Pročitaj više

Grafička kartica RX 6800 XT postavlja rekord overclockinga od 2,8 GHz i nadmašuje RTX 3090

AMD grafičke kartice serije RX 6800 postale su novi favorit overclockera. Kineski overclocker Takukou iz tima TecLab, uspio je postići 48.890 bodova u ukupnom rezultatu 3DMark Fire Strike i 61.831 bodova u grafičkom dijelu. 49.456 bodova u... Pročitaj više

Google i AMD pomažu TSMC-u u testiranju tehnologije 3D stack pakiranja

Google i AMD testiraju i verificiraju TSMC-ove tehnologije 3D stack pakiranja čipova i postaju prvi kupci. Masovna proizvodnja trebala bi započeti 2022. godine. TSMC-ova 3D tehnologija pakiranja može integrirati različite vrste čipova kao š... Pročitaj više

Microsoft Windows slavi 35. godišnjicu

Microsoftov (MS) operativni sustav za računala 'Windows' proslavio je svoj 35. rođendan.  U javnost  je pušten 20. studenog 1985. godine kao verzija 1.01., jer je u biti Windows 1.0 bila pred verzija.  Windows 1.0 je u to vrijeme više bio k... Pročitaj više

Sve novosti