Najavljena Western Digital Green SN350 serija PCIe SSD-ova

Datum objave 17.02.2021 - Sanja Ledinek

Najavljena Western Digital Green SN350 serija PCIe SSD-ova

Najavljena Western Digital Green SN350 serija PCIe SSD-ova

wd_green_sn350

Western Digital najavio je novu jeftinu seriju SSD diskova (SSD) u M.2 2280 tipu PCIe 3.0 x4 formata.

Nisu osobito brzi, pa će stoga dobro funkcionirati na PCIe 3.0 x2 vezi i ovaj proizvođač će ih nuditi u tri verzije kapaciteta: 240 GB, 480 GB i 960 GB. Koristi se 3D NAND memorija TLC tipa. Maksimalna brzina sekvencijalnog čitanja/pisanja je 2400/1900 MB / s, a nasumičnog čitanja/pisanja doseže 340/380 kIOPS, iako model od 240 GB može biti posebno spor u usporedbi s 960 GB.

Trajnost ove serije također je niska, jer iznosi 40 TB u modelu od 240 GB i samo 80 TB u 960 GB prema uvjetima jamstva. Cijene su postavljene na 44, 55 i 100 USD.

Više... Vaš Komentar Top
Tržište HDD i SSD diskova u 2020. Tko prevladava?

Datum objave 17.02.2021

Tržište HDD i SSD diskova u 2020. Tko prevladava?

Tržište diskova  u 2020_1

TrendFocus je objavio izvješće koje pokriva tržište NAND/SSD/HDD uređaja za 2020. godinu.  Prosječni kapacitet SSD-a bio je čak 0,67 Terabajta (TB), dok je prosječni kapacitet HDD-a bio oko 4,0 TBs.

Prema analitičarima, u 2020. godini, isporučeno je 28% više SSD-ova od HDD-a. Da budemo precizniji, isporučeno je 333,1 milijuna SSD-ova što je, pretvoreno u jedinicu za kapacitet – 207 EB (eksabajta). S tim podacima i padom prodaje tvrdih diskova od 18% na 260 milijuna jedinica, SSD-ovi su najprodavanija vrsta pohrane za računala iako još uvijek nisu jeftini. Ali prednost u performansama i fluidnost upotrebe računala čine ih neophodnima za moderna računala.

Međutim, tvrdi diskovi se i dalje prilično koriste, jer mogu pohraniti puno više podataka i ponuditi niže troškove te imaju omjer cijene po gigabajtu znatno niži od SSD-ova. Njihove pošiljke su porasle 20,8 postotna boda u odnosu na prošlu godinu i ukupni isporučeni kapacitet tvrdih diskova je nešto veći od jednog zettabajta (ZB). Zapravo je prodano 260 milijuna HDD-a – od čega je nesumnjivo dobar dio za poslovne korisnike.

Tržište diskova  u 2020_2

Prema statističkim po podacima o proizvođačima, Samsung je i dalje prodaje najviše SSD-a. Slijedi ga Western Digital (uključujući SanDisk), a Kioxia (bivša Toshiba), SK Hynix i Kingston gotovo su izjednačeni za treće mjesto. U ukupnom kapacitetu Samsung pobjeđuje snažno s 32,8% ukupnog broja, a slijede ga Western Digital, Intel, SK Hynix i Kioxia.

Na kraju, valja napomenuti da Samsung vidljivo distribuira SSD-ove većeg kapaciteta od svojih najizravnijih konkurenata: u broju jedinica njegov tržišni udio iznosi 26,1%, no što se tiče kapaciteta, taj se udio penje na 32,8%. Stoga je Južna Koreja ta koja prodaje najveći kapacitet za pohranu.

Više... Vaš Komentar Top
Sve karakteristike i cijene GeForce RTX 3060

Datum objave 17.02.2021

Sve karakteristike i cijene GeForce RTX 3060

NVIDIA-GeForce-RTX-3060-1

Nakon što je Nvidia službeno potvrdila početak prodaje grafičke kartice GeForce RTX 3060 za 25.veljače, sada je tvrtka objavila karakteristike modela na svojoj web stranici.

GeForce RTX 3060 ima TDP od 170 W. Kada se koristi s procesorom Intel Core i9-10900K, tvrtka preporučuje nabavku napajanja od najmanje 550 vata. Uz to je osam-pinski konektor osiguran za dodatno napajanje, ali partneri tvrtke vjerojatno će ponuditi alternative. GPU sadrži 3.584 CUDA jezgri i radi na taktu 1,32 – 1,78 GHz. Kapacitet GDDR6 memorije je 12 GB, a s grafičkim procesorom povezana je 192-bitnom sabirnicom.

NVIDIA-GeForce-RTX-3060-2

Ove specifikacije pokazuju da očito 3060 i 3060 Ti imaju vrlo različite specifikacije. Nema sumnje da 3060 Ti ima moćnije specifikacije tamo gdje je to stvarno važno, primjerice kao što je veća brzina takta i činjenice da ima 4 GB više VRAM-a. Ipak, pod određenim okolnostima je posve moguće da bi 3060 model mogao nadmašiti ‘bolji’ tijekom igranja na višim rezolucijama.

NVIDIA-GeForce-RTX-3060-3

Poput ostalih modela iz serije Ampere, i GeForce RTX 3060 grafička kartica će biti deficitarna i skuplja od preporučene cijene  iako Nvidia obvezuje partnere da prve serije prodaju po preporučenim cijenama: 335 eura  ili 329 dolara. Međutim neke trgovine nude modele grafičkih kartica po preporučenoj cijeni vrlo kratko, uglavnom samo za prednarudžbe, a zatim podižu cijene, pa čak i poništavaju prihvaćene narudžbe. Drugi, opet, odmah iznose svoje preliminarne više cijene od preporučenih. Tako su u EU neki trgovci naznačili preliminarne cijene  za 3060 grafičku karticu  od 500 eura za jednostavne verzije na više.

Više... Vaš Komentar Top
Ovo je  novi “plutajući” izbornik Start Windows 10

Datum objave 17.02.2021

Ovo je novi "plutajući" izbornik Start Windows 10

Windows_10_floating_Start_Menu

Microsoft marljivo radi na “velikom” ponovnom pokretanju dizajna i sučelja sustava Windows 10.

Akcijski centar (Windows 10 Action Center), izbornik Start, polja za unos teksta i drugi elementi postati će blago zaobljeni.  Ali bit će i drugih zanimljivih promjena. Izbornik Start vizualno će se odvojiti od programske trake, počinjući “lebdjeti” iznad nje, kako je pokazao WindowsLatest.

Novo korisničko sučelje i projekt dizajna interno se razvija pod kodnim imenom Sun Valley i bit će dio izdanja Windows 10 Cobalt ili 21H2, dostupno najvjerojatnije u listopadu ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Pregovori između Applea i Nissana brzo su završili

Datum objave 17.02.2021

Pregovori između Applea i Nissana brzo su završili

pregovori_apple-nissan

Nissan ne želi suradnju s Appleom!

Apple se obratio Nissanu s prijedlogom za pokretanje proizvodnje svog prvog električnog automobila. No, pregovori su trajali vrlo kratko iako je izvršni direktor tvrtke Makoto Uchida objavio da su otvoreni za partnerstvo s Appleom.

Upućeni izvori za Bloomberg, kažu da je najveći problem bio što se Apple i Nissan nisu uspjeli dogovoriti oko markiranja samovozećeg automobila. Nissan nije želio biti samo “pokretna” traka za automobile pod markom Apple.

Eto, još jedan proizvođač koji ne želi biti “Foxconn automobilske industrije”.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung donosi Quick Share u Windows 10

Datum objave 17.02.2021

Samsung donosi Quick Share u Windows 10

samsung_free

Ovih dana u Microsoftovoj trgovini pojavit će se nekoliko Samsungovih proizvoda: Quick Share, Samsung Free i Samsung O. Neki su programi već testirani od strane korisnika.

Quick Share je odgovor na Apple AirDrop. Usluga omogućuje razmjenu fotografija, videozapisa i dokumenata između računala i telefona. Za komunikaciju između uređaja može se koristiti Wi-Fi Direct, Bluetooth ili Samsung SmartThings.

Samsung Free (nekadašnji Samsung Daily) svojevrsna je trgovina na jednom mjestu za vijesti, TV i igre. Aplikacija će korisnicima računala prikazati ekskluzivni sadržaj dostupan na video servisu Samsung TV Plus (zbirka programa, zabavnih emisija i dokumentacije).

No, Samsung O za Windows 10 ostaje misterij. Je li možda rješenje za kloniranje aplikacija ili ….? Rečeno je da će usluga stići u Microsoft Store za nekoliko dana kada ćemo saznati sve detalje.

Više... Vaš Komentar Top
Patrick Gelsinger je novi Intelov izvršni direktor

Datum objave 17.02.2021

Patrick Gelsinger je novi Intelov izvršni direktor

Patrick_Gelsinger

Patrick Gelsinger postao je osmi izvršni direktor Intelova, zamijenivši Robertu Swana čija bi se vladavina u Intelu mogla opisati kao kratkom i ne baš uspješnom.

Patrick Gelsinger počeo je raditi za Intel odmah nakon što je u dobi od 18 godina završio srednju školu kao tehničar za kontrolu kvalitete. Uvelike je pridonio dizajnerskoj arhitekturi koja se koristi za procesor 80486 (i486) pokrenut 1989. godine. Ostao je u kompaniji dugih 30 godina i dogurao do glavnog tehnološkog direktora Intela. Potom je napustio Intel i držao kormilo VMwarea devet godina, kao što Neowin ističe, uspio utrostručiti prihod. Sada se vratio sada kao izvršni direktor Intela.

U kratkom videozapisu na nalogu YouTubea Newslov Intelovom, Pat Gelsinger podijelio je nekoliko riječi o marki i njenoj budućnosti: “Kao tehnologiju, kao geek u srcu, oduševljen sam što mogu preuzeti ovu voditeljsku ulogu kako bih unaprijedio strasti, povijest i mogućnosti ove velike tvrtke kao nikada učini sada. Pred nama su naši najbolji dani “.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti ojačati poslovne rezultate u narednim godinama.

Više... Vaš Komentar Top
EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

Datum objave 16.02.2021

EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

Europska unija je 2019. godine napravila velike promjene u zakonu o autorskim pravima, a izdavači imaju pravo na korist od vijesti (čak i ako je samo sažetak) koji se pojavljuju na mrežnim platformama.

Od tada je Google počeo plaćati određenim medijima za prikazivanje odabranih sadržaja na svojoj aplikaciji za vijesti, a za prve tri godine programa izdvojio je više od milijardu dolara. Također su ovih dana proširili broj ugovora o licenciranju s medijima u Francuskoj.

Što se tiče Facebooka, iako je odnos s izdavačima vijesti složeniji jer potonji se oslanjaju na društvene mreže kako bi privukli korisnike, morali su krenuti s plaćanjem barem nekolicini medijskih kuća da dijelii priče u posebnom odjeljku “vijesti” svoje glavne aplikacije.

Međutim, EU parlament smatra da još uvijek postoji ozbiljna neravnoteža u pregovaračkoj moći s kojom su suočeni autori vijesti i medijski izdavači. Kako bi to promijenili namjeravaju slijediti primjer Australije i trenutno revidiraju Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnom tržištu. Revidiranje uključuje obvezujuću arbitražu ugovora o licenciranju vijesti i slanje žurnih obavijestiti medijskim izdavačima kada tech platforme promijene algoritme za rangiranje vijesti.

Hoće li ove promijene stupiti na snagu i kada bi mogle nastupiti – nije poznato. Razlog je što prema sustavu EU-a, promijene trebaju odobrenje svih ili većine država članica.

Više... Vaš Komentar Top
Za Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon  nove vijesti

Datum objave 16.02.2021

Za Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon nove vijesti

Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon ima nove vijesti

“Onaj tko ima operativni sustav ima svijet”, ovo je rečenica trajnog teorema u industriji računala i mobilnih telefona. Ako tvrtke žele stabilni tržišni udio, moraju imati ekološki zdrav i izdržljiv operativni sustav.

Symbian, Windows Phone, BlackBerry itd. tipični su primjeri pada nakon što su neko vrijeme bili na vrhu. U današnje vrijeme, pod vladavinom Androida i iOS-a, Google je oduvijek želio koristiti drugi operativni sustav kako bi riješio dio Androidovih ograničenja i udovoljio IoT aplikacijama. Taj je sustav Fuchsia OS.

Međutim, da bi se stari operativni sustav zamijenio novim, potrebno je razmotriti iskoristivost često korištenih aplikacija. Ako jednog dana pokrenete Fuchsia OS, i korisnici otkriju devet od deset često korištenih aplikacija koje još nisu prilagođene, to će ozbiljno ometati razvoj novog sustava.

Za rješavanje ovog problema Google je osmislio vlastiti “prevoditelj” – Starnix. Prevodi Linux jezgru (temelj Androida) i Zircon kernel (temelj Fuchsia OS), kako bi softver za ove sustave održavao radio na Fuchsia OS-u. Uz sve to, nema potrebe za virtualnim strojem što ujedno znači i veću sigurnost. Međutim, Starnix je dalje prijelazna metoda, u fazi “inicijacija – prijevod” Androida ili Linuxa koji radi na OS Fuchsia, ali još uvijek ne može postići učinkovitost originalnog softvera Fuchsia OS-a. Međutim, vijest o njegovom razvoju zaslužuje pažnju.

Više... Vaš Komentar Top
Canon ažurirao svoj popularni odašiljač za bljeskalice Speedlite

Datum objave 15.02.2021

Canon ažurirao svoj popularni odašiljač za bljeskalice Speedlite

Canon ST-E3-RT(Ver.2)

Canon Europe predstavlja ST-E3-RT(Ver.2) – ažuriranje popularnog odašiljača ST-E3-RT. Ovaj novi odašiljač omogućuje bežičnu sinkronizaciju i višestruku kontrolu bljeskalica Speedlite udaljenih do 30 m, pa će profesionalci dobiti veću kreativnu slobodu u studijskom i prirodnom okruženju. Podržava ključne značajke nedavno predstavljenog modela Speedlite EL-1 te omogućuje nove značajke pri korištenju prethodno predstavljenih modela RT Speedlite, uključujući bežičnu (radijsku) drugostupanjsku (second-curtain) sinkronizaciju.

Ostale nove značajke odašiljača ST-E3-RT(Ver.2) obuhvaćaju podršku za niskonaponsku 1/8192 mikrobljeskalicu modela Speedlite EL-1 , a za fotografe koji koriste ručno bljeskanje ovaj odašiljač ima nov način rada FE Memory.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Automobili

Objavljeno prije 7 minuta

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Objavljeno prije 8 minuta

Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5"

Objavljeno prije 14 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 17 minuta

Torrent trackeri (NE tražite pozivnice ovdje!)

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti