Objavljen Realme X7 Max 5G: Dimensity 1200, kamera od 64 MP

Datum objave 03.06.2021 - Sanja Ledinek

Objavljen Realme X7 Max 5G: Dimensity 1200, kamera od 64 MP

Objavljen Realme X7 Max 5G: Dimensity 1200, kamera od 64 MP

realme_x7_max

Nakon nekoliko tjedana curenja informacija, Realme X7 Max 5G službeno je debitirao.

X7 Max 5G ima isti dizajn i funkcije kao i GT Neo koji se prodaje u Kini, a srce mu je MediaTek Dimensity 1200 procesor. U sustavu trostrukih stražnjih kamera glavna ima Sony IMX682 senzor od 64 MP. Prate ju ultra širokokutna kamera od 8 MP i makro kamera od 2 MP.

Stopa osvježavanja zaslona od 6,43 inča pametnog telefona iznosi 120 Hz. U rupici u gornjem lijevom kutu zaslona nalazi se prednja kamera od 16 MP. Zaslon je prekriven staklom Dragontrail i skenerom otiska prsta.

Srce uređaja je MediaTek Dimensity 1200 u kombinaciji s 8 ili 12 GB RAM-a. Kapacitet interne flash memorije telefona je 128 GB ili 256 GB.  Ovaj telefon podržava Dolby Atmos priključak za zvuk i slušalice. Mobitelu daje potrebnu energiju baterije kapaciteta 45000 mAh s podrškom SuperDART brzog punjenja od 50 W.

REALME C25 – baterija od 6.000 mAh i Helio G70

Predstavljeni Realme 8 i Realme 8 Pro: 108 MP kamera i AMOLED zaslon

Realme je također obećao da će korisnicima dostaviti ažuriranje na Android 12 što je prije moguće.
Mobitelu daje potrebnu energiju baterije kapaciteta 45000 mAh s podrškom SuperDART brzog punjenja od 50 W.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek objavljuje 64-bitni čip s v9 instrukcijama do kraja godine

Datum objave 02.06.2021

MediaTek objavljuje 64-bitni čip s v9 instrukcijama do kraja godine

MediaTek objavljuje 64 bitni cip

Nakon što se ARMv8.x set uputa koristio deset godina, u ožujku ove godine ARM je lansirao v9 64-bitni set, za koji se MediaTek odmah pohvalio da će biti korišten u njihovim nadolazećim sustavima na čipu.

Izvršni direktor ARM-a Simon Segars, potvrdio je ranije izjave iz MediaTeka i nadodao da će prvi čipseti s ARM v9 instrukcijama biti objavljeni krajem godine. AMD je ranije otkrio da Cortex-X2 poboljšava performanse X1 za 16 % i udvostručuje ML za strojno učenje u odnosu na sadašnja rješenja.

ARM lansirao tri CPU-a i GPU-a v9 arhitekture

MediaTek Dimensity 900 5G – glavne specifikacije mobilne platforme

U usporedbi s izvedba Cortex-A710 pod istom frekvencijom i istim proizvodnim postupkom poboljšana je za 10 %, energetska učinkovitost 30%, a ML strojno učenje je udvostručeno. U usporedbi s Cortex-A55, Cortex-A510 ima 35% veće performanse, 20% veću energetsku učinkovitost i trostruke ML performanse.

Više... Vaš Komentar Top
OnePlus izgleda priprema svoj novčanik za kriptovalute

Datum objave 02.06.2021

OnePlus izgleda priprema svoj novčanik za kriptovalute

OnePlus  novcanik  za kriptovalute

Bitcoin je privukao neke od vodećih tehnoloških kompanija unatoč tome što je bio nestabilan. Jedna od njih je Samsung. Oni ne samo da podržavaju Bitcoin i druge popularne kriptovalute na svojim Galaxy pametnim telefonima od veljače 2019., već  nude svoj Blockchain novčanik za pružanje podrške popularnim “kovanicama”. Također su nedavno ažurirali novčanik podrškom za hardverske novčanike treće strane. Izgleda da sada OnePlus želi slijediti njihov put i mogao biti sljedeće veliko ime na rastućem tržištu kriptovaluta.

Naime, One Plus provodi istraživanje o interesu svojih korisnika za kriptovalute. Među pitanjima je jesu li koristili trgovačke platforme poput Coinbase, Gemini, Robinhood i Binance ili koristili bilo koji “softverski novčanik”, poput Coinbase  ili MetaMask.

Međutim, najzanimljivije je što neka daljnja pitanja nagovještavaju moguć razvoj  novčanika  za spremanje digitalne imovine poput poznatog Bitcoina ili Dogecoina, prilično popularnog među korisnicima pametnih telefona zbog jednostavnog pristupa aplikacijama za trgovanje.

Dodali bi, prije nekoliko dana je također utvrđena Appleova zainteresiranost za ulazak u svijet kriptovaluta. Tvrtka sa sjedištem u Cupertinu objavila je natječaj za menadžera poslovnog razvoja s iskustvom u industriji kriptovaluta. Eto, moglo bi se dogoditi da izvorno počnu podržavati Bitcoin transakcije putem Apple uređaja, a  možda će ih One Plus preduhitriti. Sve su opcije otvorene.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung Display planira proizvoditi UTG staklo za druge proizvođače mobitela

Datum objave 02.06.2021

Samsung Display planira proizvoditi UTG staklo za druge proizvođače mobitela

Samsung UTG

ETNews otkriva da je Samsung Display odlučio poslovati s prodajom ultra tankog stakla (UTG) drugim proizvođačima pametnih telefona.

Prema izvješću, Samsung Display vidi da je sklopivi pametni telefon obitelji Galaxy trenutno u prednosti. Čak i ako konkurenti imaju na raspolaganju UTG staklo, a agencija želi proširiti posao, Samsung je trenutno jedini dobavljač na tržištu UTG stakla.

Što se tiče tvrtke koja bi trebala postati kupac, to je Google koji će koristiti Samsung UTG staklo i AMOLED zaslon za proizvodnju Pixel preklopnih pametnih telefona. Ali moguće je da su Xiaomi i Huawei također zainteresirani za zaslon.

Više... Vaš Komentar Top
Raspberry Pi lansira čip mikrokontrolera RP2040 za 1 USD

Datum objave 02.06.2021

Raspberry Pi lansira čip mikrokontrolera RP2040 za 1 USD

Raspberry Pi lansira čip mikrokontrolera RP2040 za 1 USD

Ranije ove godine, Raspberry Pi Foundation najavio je lansiranje mikrokontrolera Raspberry Pi Pico i RP2040 koji košta 4 USD. Proizvođači kao što su Adafruit, Arduino, Sparkfun i Pimoroni, već su mogli kupiti pojedinačni mikrokontroler u velikoj količini. Sada se čip prodaje pojedinačno potrošačima za samo 1 USD za one koji žele izgraditi vlastite elektroničke proizvode.

Čip RP2040 za 1 USD sadrži dvije jezgre ARM Cortex-M0 + na 133 MHz koje mogu pokretati softver poput FreeRTOS i MicroPython. Uz ove dvije ugrađene jezgre, također dolazi s 264 KB memorije i podrškom za sva uobičajena I/O sučelja ove vrste kontrolera. Kompletni SoC dolazi u paketu QFN56 od 7×7 mm.
Zaklada Raspberry Pi objavila je da su ove godine isporučili više od 600.000 Raspberry Pi Pico uređaja, a na isporuku čeka još 700.000 narudžbi. Istodobno, više kreatora i drugih tvrtki pokušava izgraditi vlastite proizvode koristeći čip RP2040, što im omogućuje da sada kupe čip po jediničnoj prodajnoj cijeni već od 1 USD. Očekuje se da će se RP2040 čip “prodavati u velikom broju” do jeseni ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
AMD pokazuje tehnologiju “naslaganog” memorijskog čipa

Datum objave 02.06.2021

AMD pokazuje tehnologiju "naslaganog" memorijskog čipa

AMD pokazuje naslaganu tehnologiju memorijskog čipa

AMD je predstavio „Vertikalnu L3 Cache” tehnologiju (3D V-memoriju) u kojoj novi Ryzen čipovi imaju 64 MB SRAM-a položena na arhitektonskoj razini CCD matrice, odnosno jezgre najniže razine apstrakcije .

Na gornjoj je slici nova predmemorija “64 MB L3″, a ona će komunicirati s procesorskim jezgrama kroz TSV unutarnji sloj veze.

Zahvaljujući ovom aranžmanu, AMD može povećati L3 predmemoriju na čipu na 64 MB. Ako ima jedan CPU sa 16 jezgri, ukupna predmemorija L3 iznosi 192 MB. Ovo rješenje također omogućuje uštedu prostora na bazi čipa i korištenje tog prostora za drugu komponentu.

AMD pokazuje naslaganu tehnologiju memorijskog čipa_  cover_home_amd_3d_l3_cache

AMD kaže da trenutno L3 cache čipovi koriste samo jedan sloj, ali temeljna arhitektura već podržava ovu tehnologiju. Korištenje 3D V-predmemorije također ne zahtijeva nikakvu optimizaciju u softveru i ne generira više topline nego danas. Gore spomenutu tehnologiju zapravo je razvio TSMC, a AMD je prva tvrtka koja ju je počela koristiti za svoje čipove.

Izvršna direktorica AMD-a, izjavila je da gore navedena promjena je pokazala prilikom testiranja, Ryzen 9 5900X prototipa čipa, povećanje performanse za 12 % prilikom pokretanja igre Gear of War 5.

Čipovi koji koriste Vertical L3 Cache prvo će biti u high-end segmentu, a očekuje se službeno predstavljanje kasnije ove godine, odmah primjenjivo na linije čipova Ryzen Zen 3.

Više... Vaš Komentar Top
Otkriveno više pojedinosti o Canonovom vrlo brzom fotoaparatu bez zrcala EOS R3

Datum objave 02.06.2021

Otkriveno više pojedinosti o Canonovom vrlo brzom fotoaparatu bez zrcala EOS R3

Canon EOS R3

Nakon prvotne najave tvrtke Canon Inc. o razvoju proizvoda EOS R3 – najnovijeg vrlo brzog fotoaparata bez zrcala s visokim performansama tog proizvođača, Canon je objavio još pojedinosti koje potvrđuju da taj uređaj donosi novo doba za sportske i prirodoslovne fotografe i fotoreportere.

Canon je posvećen postizanju nemogućeg, a ovaj fotoaparat nije iznimka. Danas su nove specifikacije potvrdile da EOS R3 podiže praćenje objekata na novu razinu, dodajući automatsko fokusiranje s praćenjem za automobilske sportove, uključujući trkaće automobile i motocikle. Uz to, EOS R3 će biti savršen i za tvorce filmova jer može snimati „oversampleane“ 4K videozapise.

EOS R3 spaja performanse nove razine i prednosti kvalitete slike Canonove inovativne linije sustava EOS R. Uparivši svoj RF nosač s Canonovim RF objektivima, EOS R3 nudi mogućnosti koje dosad nisu bile viđene ni kod jedne kombinacije fotoaparata i objektiva. Time se otvaraju vrata prethodno nedostižnih mogućnosti i neviđene optičke izvrsnosti. Rezultat je da sada profesionalni fotografi – bilo da snimaju sportska natjecanja, prirodu ili vijesti – mogu uhvatiti važne trenutke na načine koji dosad nisu bili mogući.

Više... Vaš Komentar Top
Intel predstavio još dva procesora 11. generacije za ultra lagane prijenosnike

Datum objave 02.06.2021

Intel predstavio još dva procesora 11. generacije za ultra lagane prijenosnike

intel_computex_2021_1

Na COMPUTEXu 2021, Intel je ažurirao dva procesora U-serije arhitekture Tiger Lake za ultra tanka prijenosna računala, uključujući Core i7-1195G7 i Core i5-1155G7 . Među njima, potonji će ujedno biti i najučinkovitiji među procesorima Intel Core i5 serije.

intel_computex_2021_2

Core i7-1195G7 i Core i5-1155G7 podržavaju rad u rasponu od 12W ~ 28W i imaju 4-jezgrenu arhitekturu s 8 niti. Koriste Intelovu ugrađenu grafičku karticu Iris Xe, dok Core i7-1195G7 koristi verziju 96EU, a Core i5-1155G7 koristi verziju 80 EU-a.

intel_computex_2021_3

Što se tiče taktova, Core i7-1195G7 ima performanse od 2,9 GHz s Turbo Boost jednostrukom jezgrom do 5,0 GHz, a Core i5-1155G7 ima nešto nižih 2,5 GHz i Turbo Boost do 4,5 GHz.

S porastom frekvencije, ovo je ujedno i prvi put da je Intel lansirao prvi procesor za prijenosnike s radnom frekvencijom većim od 5,0 GHz u 2019.

intel_computex_2021_4

Uz nove procesore, Intel je objavio i novi računalni 5G modem, koji se uglavnom koristi kako bi proizvođačima računala omogućio lakšu primjenu 5G na nova prijenosna računala. Intel kaže da će tijekom božićnih blagdana ove godine biti više od 60 ultra laganih prijenosnika s jezgrom Core i5-1155G7 i Core i7-1195G7.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung Tab S8 veći od laptopa? Tako se priča!

Datum objave 02.06.2021

Samsung Tab S8 veći od laptopa? Tako se priča!

Samsung Tab S8  veći od laptopa_1

Kako bi se borio s Appleovom M1 verzijom iPada Pro, šuška se da Samsung priprema Galaxy tablet koji je veći od nekih laptopa.

Prema @FrontTron korisniku Twittera, Samsungov Galaxy Tab S8 sljedeće generacije (okvirni naziv) ima kodno ime “Basquait” i bit će lansiran u tri modela. Imaju iste postavke stražnje kamere, 4 – kanalne zvučnike i podršku za brzo punjenje od 45 W. Također moći će opcionalno koristiti uz Wi-Fi i LTE/ 5G povezivanje.

Za top model Ultra  šuška se da  ima veliki 14,6-inčnim OLED zaslon što je u dimenzijama veći od uobičajenih prijenosnih računala od 13 i 14 inča. Njegova brzina osvježavanja je 120 Hz.

Opremljen je S Pen olovkom, dvostrukim stražnjim kamerama, uključujući glavni senzor od 13 MP i sekundarni od 5 MP te s prednje strane 8 MP ultra širokokutnim senzorom. Može imati konfiguraciju memorijskog kapaciteta 8 GB /128 GB i 12 GB /512 GB. Za napajanje zadužena je veliku baterija od 12 000 mAh s podrškom za brzo punjenje od 45 W. Debljina tableta je samo 5,5 mm i lakši je od trenutnog 12,9-inčnog iPada Pro, masom 650 grama. Očekivana cijena je od 1.319 USD do 1.498 USD .

Samsung Tab S8  veći od laptopa_2

Basquait 2 (Galaxy Tab S8 +) opremljen je 12,4-inčnim OLED zaslonom s brzinom osvježavanja od 120 Hz. Dolazi u kombinaciji 8 GB radne memorije i 128 /256 GB interne flash memorije. Očekuje se da će biti opremljen istim postavkama stražnje kamere kao i Ultra model, ali prednja kamera može biti 5 MP senzora. Kaže se da je baterija od 10.090 mAh. Njegove verzije Wi-Fi, LTE i 5G koštaju od 1.031 USD do 1.211 USD.

Konačno, Galaxy Tab S8 osnovnija verzija, standardna nadogradnja Galaxy Tab S7 serije. Ima 11-inčni LTPS TFT zaslon s brzinom osvježavanja od 120 Hz i bateriju od 8.000 mAh. Kaže se da bi njegova cijena mogla biti 834 američka dolara.

Nastavljajući strategiju Galaxy Tab S7, očekuje se da će se Samsung nastaviti fokusirati na vanjsku tipkovnicu i ugrađeno okruženje za primjenu analognih prijenosnih računala Dex.

Više... Vaš Komentar Top
Počeo razvoj Wi-Fi 7 čipova

Datum objave 02.06.2021

Počeo razvoj Wi-Fi 7 čipova

Počeo razvoj Wi-Fi 7 čipova_1

Trenutno dvjesto bežičnih usmjerivača podržava Wi-Fi 6 standard. Ali Qualcomm, Broadcom i MediaTek već razvijaju Wi-Fi 7 čipove čija će se brzina udvostručiti u odnosu na trenutni standard. Također može kombinirati više spektra kako bi pružio kvalitetnije iskustvo. No trebat će 2-3 godine da budu spremni za tržište.

Kako je istaknuo potpredsjednik Qualcomma Rahul Patel, u posljednje dvije godine imali su zrelu proizvodnju u liniji proizvoda W-iFi 6, uključujući mobitele, računala i usmjerivače, pa je razvoj Wi-Fi 7 standarda logičan sljedeći korak.

Počeo razvoj Wi-Fi 7 čipova_2

Važno je naglasiti da Wi-Fi 7 vrlo je vjerojatno komercijalno ime budućeg standarda 802.11be. U usporedbi s 8 protoka podataka Wi-Fi 6, Wi-Fi 7 će podržavati 16 tokova podataka i podržavati CMU-MIMO. „ C“ u skraćenici znači da 16 tokova podataka ne mora pružati istovremeno jedna pristupna točka, već više pristupnih točaka. Kao drugo, Wi-Fi 7 također predstavlja novi frekvencijski opseg od 6 GHz. Tri frekvencijska opsega rade istovremeno i proširit će širinu jednog kanala sa 160 MHz (na Wi-Fi 6) na 320 MHz.

Uz to, Wi-Fi 7 nadograđuje metodu modulacije signala na 4096QAM kako bi imao veći kapacitet podataka. Konačna brzina može doseći 30 Gbps, što je tri puta više od trenutne brzine Wi-Fi 6 mreže od 9,6 Gbps.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Solidigm novi P41 Plus solid-state diskovi za potrošače

Solidigm, predstavlja P41 Plus solid-state disk sa Synergy optimiziranim softverom koji može  uz ostalo poboljšati performanse, kroz samoučenje i analizu korisničkih navika. Solidigm je nova neovisna tvrtka nastala akvizicijom Intelovog NAN... Pročitaj više

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft je objavio novu aplikaciju Outlook Lite za Android telefone s malom količinom memorije i područja s nepouzdanom mrežnom vezom, uključujući 2G i 3G globalne mreže. Aplikacija Outlook Lite je veličine 5 MB , što je znatno manje u us... Pročitaj više

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel je sredinom lipnja objavio svoju prvu diskretnu grafičku karticu Arc A380 za stolna računala, ali uglavnom je bila ograničena na tržište računala u Kini (GUNNIR i ASRock). Sada je konačno spremna za globalno tržište. ASUS i MSI su međ... Pročitaj više

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Zamjena baterija na mobilnim uređajima nije jeftina. Kako bi se što više odgodio odlazak do servisa mnogi primjenjuju poznate preporuke o punjenju baterija. Neke su legitimne, druge samo mit. U ovom članku razotkriti ćemo nekoliko najčešćih... Pročitaj više

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.11]

SK Hynix , Facebook, Apple, Sapphire, Google Stadia..... SK Hynix razvija DDR5 DRAM CXL memoriju koja podržava PCIe 5.0 x8 kanala Južnokorejski SK Hynix najavio je uzorke CXL 2.0 memorije temeljene na DDR5 RAM-u i PCIe (Peripheral Component... Pročitaj više

Sve novosti