OnePlus će predstaviti svoj 8T pametni telefon 14. listopada

Datum objave 23.09.2020 - Sanja Ledinek

OnePlus će predstaviti svoj 8T pametni telefon 14. listopada

OnePlus će predstaviti svoj 8T pametni telefon 14. listopada

oneplus_8t_1

OnePlus je danas objavio online lansiranje OnePlus 8T modela, 14. listopada u 16 sati po našem vremenu.  Tvrtka promovira izlazak noviteta sa sloganom “Ultra se ne zaustavlja ni pred čim”. U priopćenju tvrtke ništa se ne govori o modelu Pro.

Do sada su glasine najavile prilično cjelovit identifikacijski paket ovog uređaja. Na temelju curenja informacija, 8T sprijeda djeluje poznato, jer zaslon ima dalje rupicu za prednju 32 MP kameru i duljine je dijagonale 6,55 inča te   FHD + rezolucije. Međutim, brzina osvježavanja zaslona povećana je na 120 Hz i brzina uzorkovanja do 240 Hz.

oneplus_8t_2

Na popisu ostalih specifikacija zaslona je isti postupak kalibracije kao i OnePlus 8 serija, 100% pokrivenost DCI-P3 boja, HDR10 + standard. Sistemski sklop poznati je Snapdragon 865 s 8 ili 12 GB RAM-a i 128 ili 256 GB prostora za pohranu. Baterije od 4.500 mAh podržava novo 65-vatno brzo punjenje.

Stražnja kamera smještena je u većem okviru, a glavna od 48 MP (s OIS-om) koristi veći senzor slike. Prate ju ultra širokokutna od 16 MP, makro od 5 MP i dubinsku kameru od 2 MP.

Postala je poznata i cijena putem Amazona (konkretno Njemačka). Verzija s 8 GB RAM-a i 128 GB interne flash memorije košta 599 eura, te 699 eura za onu s 12 GB i 256 GB interne memorije.

Više... Vaš Komentar Top
5,4-inčni iPhone 12 može se zvati “iPhone 12 mini”

Datum objave 23.09.2020

5,4-inčni iPhone 12 može se zvati "iPhone 12 mini"

apple_12_mini_1

Budući da će iPhone 12 serija biti lansirana u četiri modela, Appleovi principi imenovanja mogu se u skladu s tim promijeniti.

Ove godine se očekuje lansiranje tri različite veličine modela iPhone 12 serije, uključujući 5,4-inčni model. Prema pouzdanom leakeru @l0vetodream, ovaj model s najmanjim zaslonom mogao bi se zvati “iPhone 12 mini”.

apple_12_mini_2

To znači da će Apple 6,1-inčni modele tretirati kao verziju iPhone 12 i iPhone 12 Pro, dok model s manjim zaslonom dobiva sufiks “mini”. Apple će postići ovu malu veličinu po cijenu maksimalnog smanjenja okvira i uključivanja zaslona od 5,4 inča.

Ako su vijesti istinite, bit će prvi iPhone koji je koristio naziv “mini” i marketinška os nove varijante. Uostalom, ovaj sufiks se već pojavljivao u uređajima iPad mini, Mac mini i iPod mini. Osim toga, bude li ovaj model dobro primljen od potrošača, a vjerojatno bude posebno u usporedbi s ostatkom tržišta, učinak može biti samo jedan. Najkasnije 2021. ili 2022. godine svi će imati mini flagship.

Više... Vaš Komentar Top
Steelseries Rival 3 Wireless

Datum objave 23.09.2020

Steelseries Rival 3 Wireless

rival_3_wireless_1

SteelSeries je danas predstavio bežični igrački miš Rival 3, koji pruža dvostruku bežičnu vezu, više od 400 sati trajanja baterije i moćan senzor po vrlo pristupačnoj cijeni.

Rival 3 Wireless prvi je igrački miš s novim SteelSeries TrueMove Air optičkim senzorom za igre, koji je ujedno i najučinkovitiji SteelSeries senzor do sada u pogledu potrošnje baterije.

Visoku učinkovitost Rival 3 Wireless baterije osigurava nova SteelSeries Quantum 2.0 Wireless tehnologija. Bežična USB veza od 2,4 GHz pruža izuzetno malo kašnjenje od jedne milisekunde i omogućuje vam da maksimalno iskoristite komunikaciju od 1000 Hz. 

rival_3_wireless_2

Dodatna prednost Quantum 2.0 Wireless tehnologije nova je automatska optimizacija kanala. Ovaj sustav osigurava stabilnost bežične veze i prijenosa podataka između miša i prijemnika, bilo da je riječ o nižim ili višim frekvencijama.

TrueMove Air je 18.000 CPI, 400 IPS, 40G, PixArt senzor koji pruža visoke performanse preko 2,4 GHz i Bluetooth veza. Kao i kod sustava Sensei Ten TrueMove Pro, TrueMove Air također neprimjetno prati nagle pokrete miša.

rival_3_wireless_3

S najmodernijim mehaničkim tipkama, Rival 3 Wireless izgrađen je od visokokvalitetnih polimera, a možete prilagoditi i težinu samog miša. Možete koristiti dvije AAA baterije (106g), a možete se igrati i s jednom (95g), u slučaju da više volite lakši miš. Miš također pamti do 5 različitih CPI profila, koje možete prilagoditi putem softvera SteelSeries Engine na računalu.

Cijena je 50 USD!

Više... Vaš Komentar Top
Streacom DA2 Version 2

Datum objave 23.09.2020

Streacom DA2 Version 2

da2_v2_1

Streacom je prije dvije godine predstavio vrlo uspješno DA2 SFF PC kućište, a sada su slušajući kritike predstavili osvježenu DA2 Version 2 varijantu. Glavna je novost dodatak duplo većeg broja rupica za ventilaciju, novi su paneli od akrila za veći protok zraka, PCI prorez je sada jedinstven, a riješeno je i pitanje napojnog kabela.

da2_v2_2

Posebno naglašavaju kako je DA2 V2 optimiziran za nove kartice Nvidijine RTX 3000 serije jer im omogućava optimalne termalne performanse i pravilan airflow.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte predstavio GeForce RTX 3090 24G s turbo ventilacijskim sustavom hlađenja

Datum objave 21.09.2020

Gigabyte predstavio GeForce RTX 3090 24G s turbo ventilacijskim sustavom hlađenja

gigabyte_rtx3090_turbo

Dok je Nvidia potpuno napustila rashladne sustave s klasičnim rješenjem centrifugalnog ventilatora koji sav zrak vodi kroz aluminijski hladnjak tipa kanala i izvan stražnjeg nosača, Gigabyte je odlučio  jednu od modifikacija GeForce RTX 3090 opremiti “turbinom”. Ova kartica ima razinu TGP (ukupna grafička snaga) impresivnih 350 vata.

Novina iz Gigabytea dobila je nekomplicirano ime GeForce RTX 3090 Turbo Edition. Kartica je standardne pune visine 11 cm i dugačka samo 26,6 cm, što je čini najmanjim zračno hlađenim RTX 3090 modelom.

Kako bi ukrotio “vruću narav”, proizvođač je koristio toplovodne cijevi, vaporu chamber i hladnjak izrađen od bakra. Uz to i metalni poklopac te metalnu stražnju ploču kućišta.

Za hlađenje ove konstrukcije odgovoran je “spiner” od 80 mm na dvostrukom kotrljajućem ležaju, a stražnja strana pokriva ploču za ojačanje. Uvučeni dizajn na poklopcu ostavlja prostor za lakše “disanje” usisnog ventilatora čak i kad je usko smješten uz susjednu karticu, što omogućuje veći protok zraka i učinkovito odvođenje topline unutar ograničenog prostora.

Radne frekvencije u potpunosti su u skladu s preporučenim Nvidijinim specifikacijama – 1.395 do 1.695 MHz za GPU i 19,5 Gbps  za 24 GB GDDR6X memorije.

Zanimljiv dio dizajna je smještaj dvaju 8-pinskih PCIe konektora za napajanje na stražnjoj strani kartice. Izlazi  uključuju po dva priključka HDMI 2.1 i DisplayPort 1.4a. Maloprodajne cijene nisu nam poznate, ali najvjerojatnije će biti oko 1.500 USD za američko tržište.

Više... Vaš Komentar Top
SiFive imenovao Patricka Littlea, bivšeg izvršnog direktora Qualcomma svojim novim direktorom

Datum objave 21.09.2020

SiFive imenovao Patricka Littlea, bivšeg izvršnog direktora Qualcomma svojim novim direktorom

sifive

SiFive je tvrtka za dizajn čipova koja se bori protiv ARM-a na tržištu čipova. Njihova misija je stvoriti prilagodljive procesore za bilo koju svrhu koju kupac zahtijeva bez naknade licenciranja od strane jedne tvrtke. Ovi čipovi mogu zadovoljiti sve računalne zahtjeve, od nižih do visokih. Procesori koje koristi tvrtka temelje se na RISC-V otvorenoj arhitekturi koja je postala sve popularnija otkako je stvorena prije deset godina.

S obzirom na misiju tvrtke i činjenicu što je konkurencija NVIDIA nedavno kupila za 40 milijardi dolara ARM, zadatak novog izvršnog direktora bit će da procesore temeljene na RISC-V evoluiraju kao održiva alternativa.

Iako je besplatna i otvorena priroda RISC-V velika stvar za mnoge tvrtke, njegova poteškoća ostaje proces razvoja softverskih ekosustava, alata i testiranja. Kako bi prevladavali ove teškoće, SiFive planira objaviti u listopadu ove godine novu HiFive matičnu ploču koja će stajati uz bok Microchip PolarFire SoC -a. Namijenjena je programerima kako bi mogli stvarati RISC-V usklađeni softver. Nova SiFive HiFive ploča temeljit će se na nadolazećem SiFive FU740 SoC-u.

Tvrtka također planira predstaviti nove procesore, optimizirane za “računalne aplikacije visokih performansi, umjetnu inteligenciju i računalni vid”.

U intervjuu za VentureBeat, Patrick Little izjavio je: “Jasno je da svijet prelazi s konvencionalnih procesora na optimizirana rješenja i usmjerena na radna opterećenja. Mnoge tvrtke sada misle da je vrijeme da se stvore otvorena rješenja umjesto sadašnjih zatvorenih.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia više neće objavljivati nove SLI profile od 2021. godine

Datum objave 21.09.2020

Nvidia više neće objavljivati nove SLI profile od 2021. godine

nvidia_sli

Nvidia je najavila da će od 1. siječnja 2021. prestati pružati nove SLI (Scan-Line Interleave  ili Scalable Link Interface) profile za bilo koji RTX 2XXX ili stariji GPU za igre koje su na taj način bi iskorištavale procesorsku snagu više GPU-a. Postojeći SLI profili upravljačkih programa nastavit će se ispitivati i održavati za SLI-spremne RTX 20 serije i starije GPU-ove. Za GeForce RTX 3090 i buduće GPU-ove koji podržavaju SLI, SLI će biti podržan samo ako se ugrađeno implementira u igru.

Drugim riječima, Nvidia će raditi sa studijima za igre na integriranju slične tehnologije izravno u projekte.  Drugim riječima, u budućnosti će grafičke kartice moći raditi zajedno samo ako programeri  smatraju da je to neophodno za njihov projekt, budući da moderni API-i to dopuštaju.

Pojavom grafičkih API-ja niske razine kao što su DirectX 12 i Vulkan, programeri igara mogu implementirati SLI podršku izravno unutar same igre, umjesto da se oslanjaju na SLI profil u upravljačkom programu. Znanje programera o vlastitom kodu omogućuje im da postignu najbolje performanse iz više grafičkih procesora “,  navodi se u Nvidijinoj objavi.

Danas je SLI  implementiran u brojne igre temeljene na DirectX 12 API-ju: Shadow of the Tomb Raider, Civilization VI, Sniper Elite 4, Gears of War 4, Ashes of the Singularity: Escalation, Strange Brigade, Rise of the Tomb Raider, Zombie Army 4 : Dead War, Hitman, Deus Ex: Mankind Divided, Battlefield 1 i Halo Wars 2.

U slučaju Vulkan API-ja, dvije ili više grafičkih kartica mogu se koristiti u Red Dead Redemption 2, Quake 2 RTX, Ashes of Singularity: Escalation, Strange Brigade i Zombie Army 4: Dead War.

Ostaje samo pitanje  koliko je ljudi trenutno ili će koristiti više GPU-a, budući  su  sada više nego sposobni samostalno pokretati VR i 4K  te nema stvarne potrebe za drugom karticom?

Više... Vaš Komentar Top
AMD proširuje donacije superračunalne opreme za borbu protiv COVID-19

Datum objave 21.09.2020

AMD proširuje donacije superračunalne opreme za borbu protiv COVID-19

AMD-project-47

Fond AMD COVID-19 HPC osnovan je kako bi istraživačkim institucijama pružio računalne resurse za ubrzavanje medicinskih istraživanja o COVID-19 i drugim bolestima. Osim što je donirao 15 milijuna dolara za računalne sustave visokih performansi, AMD je tehnološkim i tehničkim resursima pridonio gotovo dvostrukim performansama sustava Corona u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore, koji se koristi za pružanje dodatne računalne snage za molekularno modeliranje kao potporu istraživanju COVID-19.

AMD-ovi EPYC procesori visokih performansi i grafički procesori Radeon Instinct doprinijet će istraživačkim programima usmjerenim na COVID-19 na Sveučilištu Texas u Austinu, Sveučilištu Toronto, Stanfordu, UCLA-u i još 14 institucija širom Sjedinjenih Država, Europe i Indije.

Uz prethodne donacije NYU-u, MIT-u i Sveučilištu Rice, 12 petaflops ukupne superračunalne snage iz fonda AMD COVID-19 HPC svrstalo bi se među najbrža superračunala na svijetu prema najnovijem popisu Top500.

Opterećenje povezano s pandemijom usredotočit će se prvenstveno na genomiku, razvoj cjepiva, znanost prijenosa i modeliranje. Projekti će se kretati od evolucijskog modeliranja virusa i razumijevanja aktivacije virusa šiljaka koja se dogodi prije prve interakcije između koronavirusa i ljudske stanice, do simulacija dinamike tekućina velikih kapljica COVID-19 dok putuju zrakom.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte pokazao dizajn odvođenja topline s grafičke kartice AORUS RTX 30 Extreme

Datum objave 21.09.2020

Gigabyte pokazao dizajn odvođenja topline s grafičke kartice AORUS RTX 30 Extreme

gigabyte_rtx30_cooling_1

GIGIABYTE je demonstrirao novi dizajn super zasićenih disipacija topline i objasnio kako poboljšati stabilnost grafičkih kartica serije AORUS GeForce RTX 30 Extreme kroz novo dizajnirano rješenje za odvođenje topline.

Grafičke kartice AORUS GeForce RTX 30 Extreme serije u novom konceptu dizajna hlađenja opremljene su s 2 ventilatora od 11,5 cm i 1 ventilatorom od 10 cm. Razmak između ventilatora je smanjen što povećava pokrivenost protoka zraka kroz hladnjak i smanjuje udare bočnog protoka zraka između ventilatora.

gigabyte_rtx30_cooling_2

S druge strane, ova serija grafičkih kartica također uključuje zračne kanale Wind Claw, tako da kad zrak struji kroz statičku strukturu, može se ravnomjernije rasporediti na sve kutove hladnjaka. Na kraju radijatora usvojen je i prolazni dizajn poput službenog NVIDIA Founders Editiona, omogućavajući protok zraka da prolazi kroz hladnjak izravno s dna grafičke kartice i ispuhuje ga na vrh kako bi se pojačao učinak odvođenja topline.

AORUS GeForce RTX 30 Extreme serija grafičkih kartica također ima dizajn koji omogućava protoku zraka prolaz direktno kroz grafičke kartice, te je opremljen s malim zaslonom koji može prikazati temperaturu i animaciju.

gigabyte_rtx30_cooling_3

GIGIBYTE je također pokazao rezultate svojih internih testova performansi raznih igara u različitim rezolucijama.

gigabyte_rtx30_cooling_4

Službeni testna platforma za GIGABYTE

gigabyte_rtx30_cooling_5

AORUS GeForce RTX 3080 može pokretati većinu igara u 4K rezoluciji i najvišoj kvaliteti slike pri oko 60 sličica u sekundi.

gigabyte_rtx30_cooling_6

Ako se razlučivost smanji na 1440p, s DLSS-om, “Tomb Raider: Shadow” može probiti i 165 FPS-a.

gigabyte_rtx30_cooling_7

Na 1080p rezoluciji, FPS većine igara može biti veći od 100. Za više detalja posjetite službenu web stranicu.

Više... Vaš Komentar Top
Dolazi i GeForce RTX 3080 s 20 GB memorije

Datum objave 21.09.2020

Dolazi i GeForce RTX 3080 s 20 GB memorije

videocardz_rtx3080

Prije nekog vremena na webu su se pojavile glasine da GeForce RTX 3080 (Ampere) dolazi u dvije inačice. Osim s 10 GB, bit će dostupna i s 20 GB DDR6X memorije. Izgleda da je ova glasina točna, budući je prošli tjedan neizravno potvrđena od strane Gigabytea.

U službenim dokumentima, grafička kartica GeForce RTX 3080, lansirana prošli tjedan pojavljuje se pod oznakom GeForce RTX 3080 10 GB, dok RTX 3090 postiže svojih 24 GB memorije postavljanjem dva ova čipa po 32-bitnom kanalu (čipovi s obje strane PCB-a). Postoji velika razlika u cijeni između RTX 3080 10 GB i RTX 3090, i NVIDIA bi mogla popuniti razliku varijantom RTX 3080 od 20 GB. Osim toga svjesni su da bi AMD mogao pokušati iskoristiti veći VRAM kapacitet kao veliku marketinšku točku za svoju RDNA 2 liniju, zbog čega NVIDIA želi ponuditi vlastite veće VRAM ponude.

videocardz_rtx3080_spec

Da je ova pretpostavka točna, potvrđuje ekipa sa web portala  Videocardza, koji su svojim “orlovim očima” uočili popis još neobjavljenih  grafičkih  kartica na web stranici Gigabyte’s Watch Dogs Legion,  kao dio NVIDIA GeForce RTX 30 serije.  Popis uključuje nekoliko varijanti. Sve ih ujedinjuje prisutnost slova “S” u kodu modela, što vjerojatno ukazuje na njihovu pripadnost na liniju GeForce RTX Super.

  • Gigabyte GeForce RTX 3080 (SUPER / Ti) AORUS Master 20 GB ( GV-308SAORUS M-20GD )
  • Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 20 GB ( GV-308GAMING OC-20GD )
  • Gigabyte GeForce RTX 3070 (SUPER / Ti) AORUS Master 16 GB ( GV-307SAORUS M-16GD )
  • Gigabyte GeForce RTX 3070 (SUPER / Ti) Gaming OC 16 GB ( GV-3070SGAMING OC-16GD )
  • Gigabyte GeForce RTX 3060 (SUPER / Ti) Eagle OC 8 GB ( GV-3060SEAGLE OC-8GD )

Službena prezentacija GeForce RTX 3080 20GB trebala bi se održati za mjesec i pol dana.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 49 minuta

Dizalice topline

Objavljeno prije 3 sata

Telemach - Optika

Objavljeno prije 4 sata

P: 512GB NVMe/SSD, SODIMM DDR4, Docking stationi

Objavljeno prije 4 sata

P: Pisač Xerox 3025 Workcentre

Objavljeno prije 5 sati

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Novosti

Cooler Master lansira tri nova kućišta

Cooler Master danas lansira tri nova kućišta. Poznata serija HAF (High Air Flow) vraća se s HAF 500. MasterBox 500 i MasterBox TD300 lansirani su zajedno kako bi korisnicima pružili širok raspon estetskih i izvedbenih opcija. Legendarni HAF... Pročitaj više

Stiže Godeal24 zimska rasprodaja, nabavite Windows 11 za 0 €!? Nevjerojatno?

Pod utjecajem Omicron (B.1.1.529) varijante virusa, globalna COVID-19 epidemija je postala još ozbiljnija. Sve veći broj potvrđenih slučajeva i brzina mutacije virusa čine ovu zimu posebno hladnom. U hladnoj zimi, otpornost tijela ljudi sma... Pročitaj više

TSCM cijene čipova rastu 20%

Web stranica DigiTimes izvještava da je TSMC počeo obavještavati svoje glavne kupce da cijena čipova koje proizvodi može biti do 20% skuplja zbog različitih čimbenika kao što su nestašica uzrokovana epidemijom COVID-19, cijene sirovina i tr... Pročitaj više

Intel uklonio podršku za SGX sigurnosnu tehnologiju što je stvorilo određene probleme

Još početkom prošle godine pojavile su se vijesti da Intel odustaje od podrške za SGX (software guard extension) i da će budući CPU-i koristiti nove sigurnosne tehnologije uključujući potpunu enkripciju memorije (TME) i potpunu enkripciju m... Pročitaj više

Vivo razvija svoj prvi tablet

Očekuje se da će Vivo tablet imati zaslon od 120 Hz i Snapdragon 870 SoC Vivo razvija svoj prvi Android tablet pod nazivom Vivo Pad. Prošlog lipnja tvrtka je registrirala zaštitni znak "Vivo Pad" pri Uredu Europske unije za intelektualno vl... Pročitaj više

Sve novosti