Ovo je novi “plutajući” izbornik Start Windows 10

Datum objave 17.02.2021 - Sanja Ledinek

Ovo je  novi “plutajući” izbornik Start Windows 10

Ovo je novi "plutajući" izbornik Start Windows 10

Windows_10_floating_Start_Menu

Microsoft marljivo radi na “velikom” ponovnom pokretanju dizajna i sučelja sustava Windows 10.

Akcijski centar (Windows 10 Action Center), izbornik Start, polja za unos teksta i drugi elementi postati će blago zaobljeni.  Ali bit će i drugih zanimljivih promjena. Izbornik Start vizualno će se odvojiti od programske trake, počinjući “lebdjeti” iznad nje, kako je pokazao WindowsLatest.

Novo korisničko sučelje i projekt dizajna interno se razvija pod kodnim imenom Sun Valley i bit će dio izdanja Windows 10 Cobalt ili 21H2, dostupno najvjerojatnije u listopadu ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Pregovori između Applea i Nissana brzo su završili

Datum objave 17.02.2021

Pregovori između Applea i Nissana brzo su završili

pregovori_apple-nissan

Nissan ne želi suradnju s Appleom!

Apple se obratio Nissanu s prijedlogom za pokretanje proizvodnje svog prvog električnog automobila. No, pregovori su trajali vrlo kratko iako je izvršni direktor tvrtke Makoto Uchida objavio da su otvoreni za partnerstvo s Appleom.

Upućeni izvori za Bloomberg, kažu da je najveći problem bio što se Apple i Nissan nisu uspjeli dogovoriti oko markiranja samovozećeg automobila. Nissan nije želio biti samo “pokretna” traka za automobile pod markom Apple.

Eto, još jedan proizvođač koji ne želi biti “Foxconn automobilske industrije”.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung donosi Quick Share u Windows 10

Datum objave 17.02.2021

Samsung donosi Quick Share u Windows 10

samsung_free

Ovih dana u Microsoftovoj trgovini pojavit će se nekoliko Samsungovih proizvoda: Quick Share, Samsung Free i Samsung O. Neki su programi već testirani od strane korisnika.

Quick Share je odgovor na Apple AirDrop. Usluga omogućuje razmjenu fotografija, videozapisa i dokumenata između računala i telefona. Za komunikaciju između uređaja može se koristiti Wi-Fi Direct, Bluetooth ili Samsung SmartThings.

Samsung Free (nekadašnji Samsung Daily) svojevrsna je trgovina na jednom mjestu za vijesti, TV i igre. Aplikacija će korisnicima računala prikazati ekskluzivni sadržaj dostupan na video servisu Samsung TV Plus (zbirka programa, zabavnih emisija i dokumentacije).

No, Samsung O za Windows 10 ostaje misterij. Je li možda rješenje za kloniranje aplikacija ili ….? Rečeno je da će usluga stići u Microsoft Store za nekoliko dana kada ćemo saznati sve detalje.

Više... Vaš Komentar Top
Patrick Gelsinger je novi Intelov izvršni direktor

Datum objave 17.02.2021

Patrick Gelsinger je novi Intelov izvršni direktor

Patrick_Gelsinger

Patrick Gelsinger postao je osmi izvršni direktor Intelova, zamijenivši Robertu Swana čija bi se vladavina u Intelu mogla opisati kao kratkom i ne baš uspješnom.

Patrick Gelsinger počeo je raditi za Intel odmah nakon što je u dobi od 18 godina završio srednju školu kao tehničar za kontrolu kvalitete. Uvelike je pridonio dizajnerskoj arhitekturi koja se koristi za procesor 80486 (i486) pokrenut 1989. godine. Ostao je u kompaniji dugih 30 godina i dogurao do glavnog tehnološkog direktora Intela. Potom je napustio Intel i držao kormilo VMwarea devet godina, kao što Neowin ističe, uspio utrostručiti prihod. Sada se vratio sada kao izvršni direktor Intela.

U kratkom videozapisu na nalogu YouTubea Newslov Intelovom, Pat Gelsinger podijelio je nekoliko riječi o marki i njenoj budućnosti: “Kao tehnologiju, kao geek u srcu, oduševljen sam što mogu preuzeti ovu voditeljsku ulogu kako bih unaprijedio strasti, povijest i mogućnosti ove velike tvrtke kao nikada učini sada. Pred nama su naši najbolji dani “.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti ojačati poslovne rezultate u narednim godinama.

Više... Vaš Komentar Top
EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

Datum objave 16.02.2021

EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

Europska unija je 2019. godine napravila velike promjene u zakonu o autorskim pravima, a izdavači imaju pravo na korist od vijesti (čak i ako je samo sažetak) koji se pojavljuju na mrežnim platformama.

Od tada je Google počeo plaćati određenim medijima za prikazivanje odabranih sadržaja na svojoj aplikaciji za vijesti, a za prve tri godine programa izdvojio je više od milijardu dolara. Također su ovih dana proširili broj ugovora o licenciranju s medijima u Francuskoj.

Što se tiče Facebooka, iako je odnos s izdavačima vijesti složeniji jer potonji se oslanjaju na društvene mreže kako bi privukli korisnike, morali su krenuti s plaćanjem barem nekolicini medijskih kuća da dijelii priče u posebnom odjeljku “vijesti” svoje glavne aplikacije.

Međutim, EU parlament smatra da još uvijek postoji ozbiljna neravnoteža u pregovaračkoj moći s kojom su suočeni autori vijesti i medijski izdavači. Kako bi to promijenili namjeravaju slijediti primjer Australije i trenutno revidiraju Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnom tržištu. Revidiranje uključuje obvezujuću arbitražu ugovora o licenciranju vijesti i slanje žurnih obavijestiti medijskim izdavačima kada tech platforme promijene algoritme za rangiranje vijesti.

Hoće li ove promijene stupiti na snagu i kada bi mogle nastupiti – nije poznato. Razlog je što prema sustavu EU-a, promijene trebaju odobrenje svih ili većine država članica.

Više... Vaš Komentar Top
Za Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon  nove vijesti

Datum objave 16.02.2021

Za Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon nove vijesti

Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon ima nove vijesti

“Onaj tko ima operativni sustav ima svijet”, ovo je rečenica trajnog teorema u industriji računala i mobilnih telefona. Ako tvrtke žele stabilni tržišni udio, moraju imati ekološki zdrav i izdržljiv operativni sustav.

Symbian, Windows Phone, BlackBerry itd. tipični su primjeri pada nakon što su neko vrijeme bili na vrhu. U današnje vrijeme, pod vladavinom Androida i iOS-a, Google je oduvijek želio koristiti drugi operativni sustav kako bi riješio dio Androidovih ograničenja i udovoljio IoT aplikacijama. Taj je sustav Fuchsia OS.

Međutim, da bi se stari operativni sustav zamijenio novim, potrebno je razmotriti iskoristivost često korištenih aplikacija. Ako jednog dana pokrenete Fuchsia OS, i korisnici otkriju devet od deset često korištenih aplikacija koje još nisu prilagođene, to će ozbiljno ometati razvoj novog sustava.

Za rješavanje ovog problema Google je osmislio vlastiti “prevoditelj” – Starnix. Prevodi Linux jezgru (temelj Androida) i Zircon kernel (temelj Fuchsia OS), kako bi softver za ove sustave održavao radio na Fuchsia OS-u. Uz sve to, nema potrebe za virtualnim strojem što ujedno znači i veću sigurnost. Međutim, Starnix je dalje prijelazna metoda, u fazi “inicijacija – prijevod” Androida ili Linuxa koji radi na OS Fuchsia, ali još uvijek ne može postići učinkovitost originalnog softvera Fuchsia OS-a. Međutim, vijest o njegovom razvoju zaslužuje pažnju.

Više... Vaš Komentar Top
Canon ažurirao svoj popularni odašiljač za bljeskalice Speedlite

Datum objave 15.02.2021

Canon ažurirao svoj popularni odašiljač za bljeskalice Speedlite

Canon ST-E3-RT(Ver.2)

Canon Europe predstavlja ST-E3-RT(Ver.2) – ažuriranje popularnog odašiljača ST-E3-RT. Ovaj novi odašiljač omogućuje bežičnu sinkronizaciju i višestruku kontrolu bljeskalica Speedlite udaljenih do 30 m, pa će profesionalci dobiti veću kreativnu slobodu u studijskom i prirodnom okruženju. Podržava ključne značajke nedavno predstavljenog modela Speedlite EL-1 te omogućuje nove značajke pri korištenju prethodno predstavljenih modela RT Speedlite, uključujući bežičnu (radijsku) drugostupanjsku (second-curtain) sinkronizaciju.

Ostale nove značajke odašiljača ST-E3-RT(Ver.2) obuhvaćaju podršku za niskonaponsku 1/8192 mikrobljeskalicu modela Speedlite EL-1 , a za fotografe koji koriste ručno bljeskanje ovaj odašiljač ima nov način rada FE Memory.

Više... Vaš Komentar Top
Novi Philips 242B1G monitor

Datum objave 15.02.2021

Novi Philips 242B1G monitor

Philips 242B1G

Stigao je jedan od ekološki najprihvatljivijih monitora Philipsove linije B: Philips 242B1G (dijagonala 23,8 inča/60,5 cm), dizajniran za održivu produktivnost i namijenjen onima kojima je stalo do ekologije. Ovaj ekološki monitor donosi novu razinu uštede energije uz jednostavnost upotrebe i vizualnu udobnost (IPS panel pruža slike pune boje i široke kutove gledanja), osiguravajući visoke performanse uz poštovanje okoliša.

Njegove energetski učinkovite značajke primjenjuju novu tehnologiju LED pozadinskog osvjetljenja koja održava svjetlinu i boju uz istodobno znatno manju potrošnju energije. Monitor je opremljen i nizom drugih tehnologija za uštedu energije, poput PowerSensora, LightSensora i 0-watt hard power switcha.

PowerSensor putem bezopasnih infracrvenih signala otkriva prisutnost ili odsutnost korisnika i automatski smanjuje svjetlinu monitora, pomažući uštedjeti do 80 % energije. Tehnologija LightSensor, pak, otkriva okolno osvjetljenje i prema tome prilagođava svjetlinu zaslona. Još je jedna važna značajka koja ovaj monitor čini posebno učinkovitim u smanjenju ugljikova otiska Zero Power Switch. Pritiskom na 0-watt hard switch korisnici mogu potpuno isključiti svoj monitor iz izmjeničnog napajanja, što rezultira nultom potrošnjom energije. I to nije sve…

242B1G izrađen je 85 % od reciklirane plastike i ima certifikat TCO Certified Edge te je u potpunosti bez štetnih supstanci poput žive, halogena (kako bi se što je više moguće smanjio utjecaj na okoliš) i PVC-a/BFR-a. Također, svi materijali korišteni u pakiranju napravljeni su od 100% recikliranog materijala te time zadovoljavaju većinu međunarodnih standarda kao što su EnergyStar 8.0., EPEAT i RoHS.

Monitor sadržava tehnologiju IPS za kvalitetne boje i oštre slike, savršenu za mnogobrojne zadatke, od uređivanja fotografija, surfanja internetom do profesionalnih aplikacija kojima je potrebna preciznost boja i postojana svjetlina. IPS zasloni također koriste naprednu tehnologiju koja pruža iznimno široke kutove gledanja od 178 stupnjeva, što je osobito korisno za rad u timu.

Philips 242B1G dostupan je od veljače s preporučenom maloprodajnom cijenom od 1582,00 kn.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei podnio tužbu osporavajući FCC-ovu definiciju “sigurnosne prijetnje”

Datum objave 15.02.2021

Huawei podnio tužbu osporavajući FCC-ovu definiciju "sigurnosne prijetnje"

Huawei_tuzba_1

Prema izvješću u Wall Street Journala, Huawei se odlučio na protuofenzivu i prošle godine podnio tužbu na Saveznom sudu u Washingtonu protiv “proizvoljne i hirovite” odluke Federalna komisija za komunikacije (FCC-a)  kojom predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Huawei smatra da je FCC prekršio ovlasti i nije im omogućio iznošenje obrane prije donošenja konačnih odluka. U tužbi naglašavaju da nedostaju “značajni dokazi” kako njihove tehnologije ugrožavaju sigurnost SAD-a. Štoviše, već su nekoliko puta ponudili da prenesu tehnologije s namjenskim softverom i izvornim kodom u SAD, kao dokaze da ne prosljeđuju informacije kineskoj komunističkoj vladi Kine.

Huawei_tuzba_2

Huawei tvrdi da mu nije stalo samo do vlastitih financijskih interesa, već i do telekomunikacijske industrije u cjelini:

Ova odluka može utjecati na ekonomske interese cijele telekomunikacijske industrije, uključujući proizvođače, krajnje korisnike i davatelje usluga u nizu industrija kao što su Internet, mobitel i fiksni telefoni i slične telekomunikacijske aplikacije.

S druge strane glasnogovornik agencije je odgovorio: “Prošle je godine Savezno povjerenstvo za komunikacije izdalo posljednju misiju da identificira Huawei kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti na temelju ključnih dokaza nekoliko američkih agencija za nacionalnu sigurnost. Nastavit ćemo braniti ovu odluku.

Više... Vaš Komentar Top
Glasine sugeriraju da se Nvidia sprema ponovno pokrenuti 1050 Ti

Datum objave 15.02.2021

Glasine sugeriraju da se Nvidia sprema ponovno pokrenuti 1050 Ti

Nvidia_RTX1050Ti_Relaunch

Kada je lansirana Nvidia 1050 Ti grafička kartica 2016. godine, postala je vrlo popularna, a danas je dalje drugi GPU po veličini u vlasništvu i korištenju prema Steamu.

U pogledu specifikacija nije bila posebno moćna, ali više nego dovoljno dobra da mnogim pruži solidnu točku ulaska u svijet PC igara. Prema pisanju portala VideoCardz, Nvidia će možda ponovno pokrenuti proizvodnju 1050 Ti!

Zašto bi Nvidia uopće to učinila? Postoji niz prilično dobrih razloga. Prvi je što Nvidia ima vrlo dobru opskrbu nižim PCB-ima / čipsetima te ih može napraviti i (putem AIB partnera) prodavati po pristupačnim cijenama. Drugi je, njenih samo 4 GB VRAM-a koji su uglavnom neprikladni za rudarenje modernim kripto valutama i stoga neće biti potražnje iz tog sektora. Treće, unatoč starosti, još uvijek je, otprilike, dovoljno dobra za većinu modernih igara u razlučivosti 720p (uz, naravno, neke iznimke).

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 sat

VPN

Objavljeno prije 1 sat

Iskon

Objavljeno prije 2 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 3 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti