Patrick Gelsinger je novi Intelov izvršni direktor

Datum objave 17.02.2021 - Sanja Ledinek

Patrick Gelsinger je novi Intelov izvršni direktor

Patrick Gelsinger je novi Intelov izvršni direktor

Patrick_Gelsinger

Patrick Gelsinger postao je osmi izvršni direktor Intelova, zamijenivši Robertu Swana čija bi se vladavina u Intelu mogla opisati kao kratkom i ne baš uspješnom.

Patrick Gelsinger počeo je raditi za Intel odmah nakon što je u dobi od 18 godina završio srednju školu kao tehničar za kontrolu kvalitete. Uvelike je pridonio dizajnerskoj arhitekturi koja se koristi za procesor 80486 (i486) pokrenut 1989. godine. Ostao je u kompaniji dugih 30 godina i dogurao do glavnog tehnološkog direktora Intela. Potom je napustio Intel i držao kormilo VMwarea devet godina, kao što Neowin ističe, uspio utrostručiti prihod. Sada se vratio sada kao izvršni direktor Intela.

U kratkom videozapisu na nalogu YouTubea Newslov Intelovom, Pat Gelsinger podijelio je nekoliko riječi o marki i njenoj budućnosti: “Kao tehnologiju, kao geek u srcu, oduševljen sam što mogu preuzeti ovu voditeljsku ulogu kako bih unaprijedio strasti, povijest i mogućnosti ove velike tvrtke kao nikada učini sada. Pred nama su naši najbolji dani “.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti ojačati poslovne rezultate u narednim godinama.

Više... Vaš Komentar Top
EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

Datum objave 16.02.2021

EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

EU želi dodatno pritisnuti Facebook i Google za plaćanje prenošenja vijesti

Europska unija je 2019. godine napravila velike promjene u zakonu o autorskim pravima, a izdavači imaju pravo na korist od vijesti (čak i ako je samo sažetak) koji se pojavljuju na mrežnim platformama.

Od tada je Google počeo plaćati određenim medijima za prikazivanje odabranih sadržaja na svojoj aplikaciji za vijesti, a za prve tri godine programa izdvojio je više od milijardu dolara. Također su ovih dana proširili broj ugovora o licenciranju s medijima u Francuskoj.

Što se tiče Facebooka, iako je odnos s izdavačima vijesti složeniji jer potonji se oslanjaju na društvene mreže kako bi privukli korisnike, morali su krenuti s plaćanjem barem nekolicini medijskih kuća da dijelii priče u posebnom odjeljku “vijesti” svoje glavne aplikacije.

Međutim, EU parlament smatra da još uvijek postoji ozbiljna neravnoteža u pregovaračkoj moći s kojom su suočeni autori vijesti i medijski izdavači. Kako bi to promijenili namjeravaju slijediti primjer Australije i trenutno revidiraju Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnom tržištu. Revidiranje uključuje obvezujuću arbitražu ugovora o licenciranju vijesti i slanje žurnih obavijestiti medijskim izdavačima kada tech platforme promijene algoritme za rangiranje vijesti.

Hoće li ove promijene stupiti na snagu i kada bi mogle nastupiti – nije poznato. Razlog je što prema sustavu EU-a, promijene trebaju odobrenje svih ili većine država članica.

Više... Vaš Komentar Top
Za Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon  nove vijesti

Datum objave 16.02.2021

Za Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon nove vijesti

Fuchsia OS koji zamjenjuje Android napokon ima nove vijesti

“Onaj tko ima operativni sustav ima svijet”, ovo je rečenica trajnog teorema u industriji računala i mobilnih telefona. Ako tvrtke žele stabilni tržišni udio, moraju imati ekološki zdrav i izdržljiv operativni sustav.

Symbian, Windows Phone, BlackBerry itd. tipični su primjeri pada nakon što su neko vrijeme bili na vrhu. U današnje vrijeme, pod vladavinom Androida i iOS-a, Google je oduvijek želio koristiti drugi operativni sustav kako bi riješio dio Androidovih ograničenja i udovoljio IoT aplikacijama. Taj je sustav Fuchsia OS.

Međutim, da bi se stari operativni sustav zamijenio novim, potrebno je razmotriti iskoristivost često korištenih aplikacija. Ako jednog dana pokrenete Fuchsia OS, i korisnici otkriju devet od deset često korištenih aplikacija koje još nisu prilagođene, to će ozbiljno ometati razvoj novog sustava.

Za rješavanje ovog problema Google je osmislio vlastiti “prevoditelj” – Starnix. Prevodi Linux jezgru (temelj Androida) i Zircon kernel (temelj Fuchsia OS), kako bi softver za ove sustave održavao radio na Fuchsia OS-u. Uz sve to, nema potrebe za virtualnim strojem što ujedno znači i veću sigurnost. Međutim, Starnix je dalje prijelazna metoda, u fazi “inicijacija – prijevod” Androida ili Linuxa koji radi na OS Fuchsia, ali još uvijek ne može postići učinkovitost originalnog softvera Fuchsia OS-a. Međutim, vijest o njegovom razvoju zaslužuje pažnju.

Više... Vaš Komentar Top
Canon ažurirao svoj popularni odašiljač za bljeskalice Speedlite

Datum objave 15.02.2021

Canon ažurirao svoj popularni odašiljač za bljeskalice Speedlite

Canon ST-E3-RT(Ver.2)

Canon Europe predstavlja ST-E3-RT(Ver.2) – ažuriranje popularnog odašiljača ST-E3-RT. Ovaj novi odašiljač omogućuje bežičnu sinkronizaciju i višestruku kontrolu bljeskalica Speedlite udaljenih do 30 m, pa će profesionalci dobiti veću kreativnu slobodu u studijskom i prirodnom okruženju. Podržava ključne značajke nedavno predstavljenog modela Speedlite EL-1 te omogućuje nove značajke pri korištenju prethodno predstavljenih modela RT Speedlite, uključujući bežičnu (radijsku) drugostupanjsku (second-curtain) sinkronizaciju.

Ostale nove značajke odašiljača ST-E3-RT(Ver.2) obuhvaćaju podršku za niskonaponsku 1/8192 mikrobljeskalicu modela Speedlite EL-1 , a za fotografe koji koriste ručno bljeskanje ovaj odašiljač ima nov način rada FE Memory.

Više... Vaš Komentar Top
Novi Philips 242B1G monitor

Datum objave 15.02.2021

Novi Philips 242B1G monitor

Philips 242B1G

Stigao je jedan od ekološki najprihvatljivijih monitora Philipsove linije B: Philips 242B1G (dijagonala 23,8 inča/60,5 cm), dizajniran za održivu produktivnost i namijenjen onima kojima je stalo do ekologije. Ovaj ekološki monitor donosi novu razinu uštede energije uz jednostavnost upotrebe i vizualnu udobnost (IPS panel pruža slike pune boje i široke kutove gledanja), osiguravajući visoke performanse uz poštovanje okoliša.

Njegove energetski učinkovite značajke primjenjuju novu tehnologiju LED pozadinskog osvjetljenja koja održava svjetlinu i boju uz istodobno znatno manju potrošnju energije. Monitor je opremljen i nizom drugih tehnologija za uštedu energije, poput PowerSensora, LightSensora i 0-watt hard power switcha.

PowerSensor putem bezopasnih infracrvenih signala otkriva prisutnost ili odsutnost korisnika i automatski smanjuje svjetlinu monitora, pomažući uštedjeti do 80 % energije. Tehnologija LightSensor, pak, otkriva okolno osvjetljenje i prema tome prilagođava svjetlinu zaslona. Još je jedna važna značajka koja ovaj monitor čini posebno učinkovitim u smanjenju ugljikova otiska Zero Power Switch. Pritiskom na 0-watt hard switch korisnici mogu potpuno isključiti svoj monitor iz izmjeničnog napajanja, što rezultira nultom potrošnjom energije. I to nije sve…

242B1G izrađen je 85 % od reciklirane plastike i ima certifikat TCO Certified Edge te je u potpunosti bez štetnih supstanci poput žive, halogena (kako bi se što je više moguće smanjio utjecaj na okoliš) i PVC-a/BFR-a. Također, svi materijali korišteni u pakiranju napravljeni su od 100% recikliranog materijala te time zadovoljavaju većinu međunarodnih standarda kao što su EnergyStar 8.0., EPEAT i RoHS.

Monitor sadržava tehnologiju IPS za kvalitetne boje i oštre slike, savršenu za mnogobrojne zadatke, od uređivanja fotografija, surfanja internetom do profesionalnih aplikacija kojima je potrebna preciznost boja i postojana svjetlina. IPS zasloni također koriste naprednu tehnologiju koja pruža iznimno široke kutove gledanja od 178 stupnjeva, što je osobito korisno za rad u timu.

Philips 242B1G dostupan je od veljače s preporučenom maloprodajnom cijenom od 1582,00 kn.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei podnio tužbu osporavajući FCC-ovu definiciju “sigurnosne prijetnje”

Datum objave 15.02.2021

Huawei podnio tužbu osporavajući FCC-ovu definiciju "sigurnosne prijetnje"

Huawei_tuzba_1

Prema izvješću u Wall Street Journala, Huawei se odlučio na protuofenzivu i prošle godine podnio tužbu na Saveznom sudu u Washingtonu protiv “proizvoljne i hirovite” odluke Federalna komisija za komunikacije (FCC-a)  kojom predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Huawei smatra da je FCC prekršio ovlasti i nije im omogućio iznošenje obrane prije donošenja konačnih odluka. U tužbi naglašavaju da nedostaju “značajni dokazi” kako njihove tehnologije ugrožavaju sigurnost SAD-a. Štoviše, već su nekoliko puta ponudili da prenesu tehnologije s namjenskim softverom i izvornim kodom u SAD, kao dokaze da ne prosljeđuju informacije kineskoj komunističkoj vladi Kine.

Huawei_tuzba_2

Huawei tvrdi da mu nije stalo samo do vlastitih financijskih interesa, već i do telekomunikacijske industrije u cjelini:

Ova odluka može utjecati na ekonomske interese cijele telekomunikacijske industrije, uključujući proizvođače, krajnje korisnike i davatelje usluga u nizu industrija kao što su Internet, mobitel i fiksni telefoni i slične telekomunikacijske aplikacije.

S druge strane glasnogovornik agencije je odgovorio: “Prošle je godine Savezno povjerenstvo za komunikacije izdalo posljednju misiju da identificira Huawei kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti na temelju ključnih dokaza nekoliko američkih agencija za nacionalnu sigurnost. Nastavit ćemo braniti ovu odluku.

Više... Vaš Komentar Top
Glasine sugeriraju da se Nvidia sprema ponovno pokrenuti 1050 Ti

Datum objave 15.02.2021

Glasine sugeriraju da se Nvidia sprema ponovno pokrenuti 1050 Ti

Nvidia_RTX1050Ti_Relaunch

Kada je lansirana Nvidia 1050 Ti grafička kartica 2016. godine, postala je vrlo popularna, a danas je dalje drugi GPU po veličini u vlasništvu i korištenju prema Steamu.

U pogledu specifikacija nije bila posebno moćna, ali više nego dovoljno dobra da mnogim pruži solidnu točku ulaska u svijet PC igara. Prema pisanju portala VideoCardz, Nvidia će možda ponovno pokrenuti proizvodnju 1050 Ti!

Zašto bi Nvidia uopće to učinila? Postoji niz prilično dobrih razloga. Prvi je što Nvidia ima vrlo dobru opskrbu nižim PCB-ima / čipsetima te ih može napraviti i (putem AIB partnera) prodavati po pristupačnim cijenama. Drugi je, njenih samo 4 GB VRAM-a koji su uglavnom neprikladni za rudarenje modernim kripto valutama i stoga neće biti potražnje iz tog sektora. Treće, unatoč starosti, još uvijek je, otprilike, dovoljno dobra za većinu modernih igara u razlučivosti 720p (uz, naravno, neke iznimke).

Više... Vaš Komentar Top
Apple i TSMC zajednički razvijaju mikro OLED panele

Datum objave 15.02.2021

Apple i TSMC zajednički razvijaju mikro OLED panele

Apple_TSCM_OLED

Prema vijestima portala Nikkei Asia, Apple radi u suradnji s TSMC-om na razvoju mikro OLED panela za svoje pametne naočale s proširenom stvarnošću pod nazivom “Apple Glasses”.

Kao kod svakog razvoja nove tehnologije, tako i za mikro OLED panel, potrebno je neko vrijeme da se koristi u potrošačkim proizvodima. Kako navodi izvor, mikro OLED ploča standardne je veličine veće od 2,5 cm.

Njegova učinkovitost potrošnje energije također bi trebala biti prikladna za uređaje proširene stvarnosti. Također je vrijedno napomenuti da se mikro OLED paneli ne postavljaju na staklenu ploču već se primjenjuje neko drugo inovativno rješenje za koje još nema detalja.

Više... Vaš Komentar Top
Što je Microsoftov Long-Term Servicing Channel i kakve koristi možete imati od njega?

Datum objave 11.02.2021

Što je Microsoftov Long-Term Servicing Channel i kakve koristi možete imati od njega?

forscope_ltsc_1

Long-Term Servicing Channel (LTSC) dizajniran je za uređaje sa sustavom Windows 10 i koristi se u scenarijima u kojima je ključni zahtjev da se funkcionalnost i značajke ne mijenjaju tijekom vremena. Primjeri uključuju medicinske sustave (poput onih koji se koriste za MRI i CAT skeniranje), kontrolore industrijskih procesa i uređaje za kontrolu zračnog prometa.

Ovi uređaji dijele karakteristike ugrađenih (embedded) sustava – oni su obično dizajnirani za određenu svrhu i razvijaju se, ispituju i certificiraju prije upotrebe. Tretiraju se kao cjelovit sustav i stoga se obično nadograđuju izgradnjom i provjerom valjanosti novog sustava, isključivanjem starog uređaja i zamjenom tim novim, certificiranim uređajem. Microsoft je LTSC dizajnirao imajući na umu ove vrste slučajeva, te nude obećanje da će podržavati svako izdanje LTSC-a tijekom 10 godina – a da se značajke i funkcionalnost neće mijenjati tijekom tog 10-godišnjeg životnog ciklusa.

Suprotno od LTSC-a je kanal polugodišnjih nadogradnji kakav svi korisnici Windows sustava dobro poznaju. LTSC za razliku od njega dolazi svake tri godine, i svako novo izdanje sadrži sve nove mogućnosti i podršku uključene u ažuriranja značajki sustava Windows 10 koja su objavljena od prethodnog LTSC izdanja.

LTSC izdanja imenuju se s određenom godinom, poput Windows 10 Enterprise LTSC 2016 ili Windows 10 Enterprise LTSC 2019, a usklađuju se s trajnim Officeovim izdanjima kao što je Office 2019.

LTSC ima svoje prednosti, ali i mane. Primjerice, podržava procesore i čipsete izdane samo do onoga trenutka kada je izašla ta LTSC verzija. Ujedno, možda neće prepoznati ni novu periferiju, nove aplikacije, neće imati nove sigurnosne zakrpe itd.

No, za računala kod kojih je i bitno da se ništa ne mijenja godinama to je idealno.

forscope_ltsc_2

Kako nabaviti LTSC licence jeftinije?

Tu na scenu stupaju tvrtke kao što je Forscope koji u svojoj bogatoj ponudi Microsoftovog softvera nudi Windows 10 Enterprise LTSC ali i LTSB (long-therm servicing branch) licence po povoljnijim cijenama.

LTSC licenca je prijenosna, vrijedi za jedan uređaj, nema datuma izlaska i kompatibilna je s većinom stolnih i prijenosnih računala. Licenca već sadrži i Windows 7 Professional licencu u skladu s Microsoftovim zahtjevima, a spada pod Volume licencirenje.

Forscope brend je na češkom tržištu prisutan od 2008., a 2016. RA Software kompanija (vlasnik brenda) stvorena je s ciljem širenja poslovanja na ostale europske zemlje. Od samog početka tvrtka se fokusirala na pružanje ekonomičnih softverskih rješenja koja klijentima donose ono što im uistinu treba, na temelju njihove hardverske opreme i kompatibilnosti i potrebama značajki. Kupce stavljaju na prvo mjesto i rade sve što mogu kako bi ispunili njihova očekivanja!

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Prijenosno računalo sa 7 ekrana? Da, postoji i izgleda futuristički!

Datum objave 11.02.2021

Prijenosno računalo sa 7 ekrana? Da, postoji i izgleda futuristički!

expanscape_aurora_7_display

Britanski proizvođač Expanscape, pokazao je prototip prijenosnog računala pod nazivom Aurora 7, koje nije nimalo tanko debljinom 11 cm niti lagano masom 11,7 kg. Ali je posebno. Osim glavnog zaslona ima još dodatnih šest koji se protežu u svim smjerovima i svaki zaslon može prikazati neovisne programe.

Fascinira da ti zasloni imaju samo jednu šarku. Glavni zaslon je 17,3-inčni rezolucije 3840 × 2160 piksela i brzine osvježavanja od 60 Hz. Ali prijenosnik ima još tri zaslona iste duljine dijagonale i 4K razlučivosti. Iznad lijevog i desnog zaslona nalazi se po jedan 7 inčni tipa WLED LPTS od 1920 × 1200 piksela s brzinom osvježavanja od 60 Hz i za svaki slučaj još jedan istih specifikacija.

Uz to ima 1,44-inčni 128×128 piksela TFT LCD statusa sustava i 3-inčni mini 0,7-znamenkasti numerički zaslon. Ovi dodatni zasloni jednostavno daju informacije, nisu korisni, mogli bismo reći.
Vjerojatno sada mislite da je ovo uistinu ludo i da nema puno smisla. Istina je da ga za igre nema i nije svrha ovog prijenosnika. U osnovi je razvoj usmjeren na projektiranje i stvaranje sigurnosno-operativnog centra koji ima kapacitet za transport.

Ovaj prototip koristi procesor Intel Core i9-9900K i 64 GB memorije i Nvidia GeForce GTX 1060  grafičku karticu koja podržava 4K izlaz za zaslone. Tvrtka obećava nadogradnju na Nvidia GeForce RTX 2070 u budućnosti, a postoje opcije poput AMD Ryzen 9 3950X ili Intel Core i9-10900K komponenata.

Najveći problem ovog prototipa je što se napaja pomoću baterije od 148 Wh koja može izdržati samo jedan sat upotrebe. Expanscape kaže da radi na tome da se to popravi u budućim prototipovima. Drugim riječima, tvrtka se obvezala da će vam omogućiti da u avion ponesete laptop sa sedam zaslona. OK, usput će e kupiti cijeli red sjedala da biste ga koristili.

Detaljne specifikacije 

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Iskup elektroničkog novca - prepaid korisnici

Objavljeno prije 5 minuta

Iskon

Objavljeno prije 7 minuta

PlayStation 5

Objavljeno prije 8 minuta

Raspberry Pi - PC za 25/35$

Objavljeno prije 9 minuta

Preporuka volana za PC

Novosti

AIDA64 v6.50

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju: Microsoft Windows 11 and Windows Server 2022 support AVX2 and FMA accelerated 64-bit benchm... Pročitaj više

Canon predstavlja PRISMAprepare Go

Gradeći na svom uspješnom softveru PRISMA, namijenjenom radnim procesima u produkcijskom tisku, Canon Europe predstavlja PRISMAprepare Go, alat za sigurno slanje i pripremu datoteka za male interne odjele za tisak i davatelje usluga tiska.... Pročitaj više

Microsoft "hakirao" vlastito računalo kako bi dokazao koliko je Windows 11 siguran

Windows 11 ima niz sigurnosnih značajki uključujući modul pouzdane platforme (TPM 2.0), sigurnost temeljenu na virtualizaciji (VBS) itd. Iako ovi zahtjevi postoje u sustavu Windows 10, ne nameću se korisnicima prilikom instalacije. Kako bi... Pročitaj više

Globalne isporuke mobitela u padu 6% u Q3. Nedostaje čipova!

Isporuke pametnih telefona od srpnja do rujna 2021. pale su za za 6 postotna boda na godišnjoj razini. Prema Canalysu, to je uvelike posljedica nedostatka komponenti, osobito čipova što je spriječilo tvrtke da zadovolje potražnju potrošača.... Pročitaj više

Dell Technologies Summit

Tvrtka Dell Technologies je na virtualnom događaju „Dell Technologies Summit“ predstavila najnovije edge inovacije, kao i nove uređaje unutar PC portfelja. Nova tehnološka rješenja namijenjena su za pojednostavljenje implementacije, kao i s... Pročitaj više

Sve novosti