Posljednji tjedan! Godeal24 Black Fiday Deal pokazuje vam kako nabaviti Windows 11 za 7.5 € i doživotni Office 2021 već po 14.85 €

Objavljeno prije 10 dana - Uredništvo

Posljednji tjedan! Godeal24 Black Fiday Deal pokazuje vam kako nabaviti Windows 11 za 7.5 € i doživotni Office 2021 već po 14.85 €

Posljednji tjedan! Godeal24 Black Fiday Deal pokazuje vam kako nabaviti Windows 11 za 7.5 € i doživotni Office 2021 već po 14.85 €

Stigla je godišnja rasprodaja Crnog petka, tražite li još uvijek jeftin i originalan Windows OS, MS Office i drugi korisni računalni softver? Office 2021 najnovija je verzija Microsoftovog uredskog paketa koja se vjerojatno više koristi od svih drugih aplikacija za stolna računala na svijetu. Ali službena cijena od 439,99 dolara je razlog zašto ga niste kupili, onda ne smijete propustiti Godeal24 Black Friday Crazy Deal, još samo tjedan dana.

U godišnjoj rasprodaji Crnog petka možete dobiti originalni MS Office 2021 Pro za samo 24,24 €, jednokratnu kupnju koja će vas zadržati zauvijek. Zapakirani proizvodi ne samo da donose veću prodaju trgovcima, već i kupci mogu uživati u nižim cijenama i dobiti isti proizvod, kao što je Office 2021 5 PC paket koji košta već 14,85 €/kom. Office 2021 Pro zadovoljava vaše potrebe u svakom pogledu, povećava učinkovitost i ističe vaš rad. Slobodno kupujte softverske ključeve od Godeal24 zbog profesionalnog tima korisničke službe i munjevite dostave. Ključevi se koriste za aktiviranje softvera nakon što ga preuzmete sa službene web stranice. Cijeli proces je vrlo siguran, a ključevi su 100% originalni! Godeal24 neće nuditi neograničen softver niske cijene, vrijeme i zalihe brzo se troše, požurite!

231114-720p-gd24-€(1)

Nabavite proizvodni paket za 90% jeftiniji od originalne cijene!

Sigurniji način za aktivaciju vaših Windowsa 10!

Nabavite svoj povoljan paket proizvoda! (kupon kod ” SGBF62″)

Do 50% popusta na još Windowsa i Officea! (kupon kod ” SGBF50″)

Fantastična prodaja od koje će vam se vilica objestiti! Nevjerojatno dobar posao!

Najprikladniji način za dobivanje alata je Godeal24. Ispravni ključevi i profesionalna korisnička služba čine vašu kupnju bezbrižnom!

Praktični računalni alati:

>>>Nabavite još alata

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_bf_2024_1

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_bf_2024_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_bf_2024_3

Zašto biste trebali vjerovati Godealu24?

Godeal24 je globalni distributer IT softvera. Ne prodaje samo Microsoftove popularne proizvode, već i mnoge računalne alate i softver. Ako se bavite samomedijskim sadržajima ili trebate koristiti softver za uređivanje videa i slika, ili kako biste svoje računalo učinili sigurnijim, antivirusni softver možete pronaći u Godeal24 i zajamčeno je da je 100% originalan softver! Uz to, s ocjenom TrustPilot 98% Izvrsno i stručnom tehničkom podrškom 24/7 možete biti sigurni u kvalitetu proizvoda koji kupujete.

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI

Objavljeno prije 10 dana

MediaTek Dimensity 8300 - srednji rang s generativnom AI

MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI (1)

MediaTek Dimensity 8300, cilja na potrebe mobilnih telefona srednje klase po uzoru na Snapdragon 7 Gen 3 koji je lansirao konkurent Qualcomm .

MediaTek Dimensity 8300 izgrađen je na TSMC-ovoj drugoj generaciji 4nm procesne tehnologije, koristeći CPU s jednom Cortex-A715 jezgrom takta 3,35 GHz, tri Cortex-A715 od 3 GHz i četiri Cortex-A510 jezgre na 2,2 GHz što odgovara novom Armv9 skupu instrukcija. Prema tvrtki, performanse su porasle do 20 posto u usporedbi s Dimensity 8200, a učinkovitost je porasla do 30 posto.

Također je opremljen s 6-jezgrenim Mali-G615 GPU-om. Novi čipset pruža podršku za LPDDR5X RAM s brzinama do 8,533 Mbps i UFS 4.0 specifikacije podatkovnu memorije.
Igrači s ograničenim budžetom trebali obratiti pozornost na telefone s ovim čipom. Prema MediaTeku, čipset također ima ono što se naziva “prilagodljiva tehnologija igranja”. To znači da aplikacija igre može “razgovarati” s čipsetom kako bi razumjela toplinsko opterećenje i izvršila odgovarajuće promjene u načinu rada. Odnosno, sama aplikacija će razumjeti kako optimizirati svoj način rada i neće biti ograničena procesorom kroz prigušivanje. U isto vrijeme, prema tvrtki, ovaj pristup može smanjiti potrošnju energije za 14 posto .

MediaTek je naglasio da Dimensity 8300 također uključuje dizajn otvorene arhitekture i da će se moći prilagoditi prema potrebama OEM-a kako bi zadovoljio različite potrebe dizajna proizvoda.

MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI (2)

AI

U dijelu primjene AI, to je prvi čipset za pametne telefone srednje klase koji ima generativni AI s širokim mogućnostima, a koje su tek nedavno postale stvarne. Podržava automatsko generiranje umjetne inteligencije na uređaju.  S dizajnom APU 780 i AI motorom bolji je od prethodna generacija u cjelobrojnim operacijama s pomičnim zarezom  2 puta,  i  podržava ubrzanje operatora Transformer i tehnologiju INT4 kvantizacije
za glatko pokretati inovativne aplikacije AI koje generira terminal.

MediaTek najavio pokretatnje Meta Llama 2 za svoje top čipsete

Stigao MediaTek Dimensity 9200+

MediaTek Dimensity 9200 5G – donosimo sve bitne detalje platforme

MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI (3)

Podrška za kamere

Procesor slike Imagiq 980 nekoliko poboljšanja vezanih uz kamere. Omogućava snimati video u HDR 4K/60fps formatu (umjesto SDR 4K/60fps u prethodniku), općenito energetski učinkovitije video snimanje, kao i AI-Color funkciju segmentaciju slike za fino podešavanje boje unutar scene.

Ostale specifikacije

Ostale specifikacije uključuju integraciju 5G mrežnog podatkovnog čipa koji je u skladu sa specifikacijama dizajna 3GPP R16, što dodatno poboljšava performanse veze u frekvencijskim pojasima ispod 6 GHz. Podržava 3-faznu agregaciju nositelja i brzine preuzimanja do 5,17 Gbps. Također surađuje s MediaTek 5G UltraSave 3.0 + tehnologijom za uštedu energije. Wi-Fi 6 veza pruža frekvenciju prijenosa od 160 MHz, a Bluetooth dolazi u 5.4 verziji.

Vrijedno je spomenuti AV1 dekodiranje, podršku za stope osvježavanja zaslona do 120 Hz pri WQHD+ razlučivosti (ili 180Hz pri FHD+).

Prema MediaTeku, prvi telefoni s Dimensity 8300 će se pojaviti prije kraja godine.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio  postao je potpuniji

Objavljeno prije 10 dana

Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio postao je potpuniji

Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio postao je potpuniji (4)

Glasine da Microsoft razvija AI čipove pokazale su se točnim. Na godišnjoj konferenciji Microsoft Ignite 2023., kompanija je predstavila AI čip Azure Maia 100 i procesor za računalstvo u oblaku Azure Cobalt 100 za podatkovne centre. Oba su proizvedena od strane TSMC -a, koristit će se u Microsoftovim podatkovnim centrima početkom sljedeće godine i postati dio Azure usluga računalstva u oblaku. Ali Microsoft će sljedeće godine korisnicima također pružiti usluge virtualnih strojeva (VM) koristeći NVIDIA H200 GPU i AMD MI300X GPU koji se mogu koristiti za obavljanje AI zadataka.

Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio postao je potpuniji (5)

Azure Maia je AI akceleratorski čip koji se koristi za AI radna opterećenja kao što su OpenAI modeli, ChatGPT, Bing i GitHub Copilot. Azure Maia 100 je prva generacija proizvoda ove serije proizvedena pomoću 5-nanometarskog procesa. Azure Cobalt je procesor za računalstvo u oblaku temeljen na Armu i opremljen sa 128 računalnih jezgri. U usporedbi s trenutnim generacijama čipova Azure Arm, izvedba je poboljšana je za 40 posto. Pruža podršku za usluge kao što su Microsoft Teams i Azure SQL.

Rani Borkar, potpredsjednica Microsoft (Azure Hardware Systems and Infrastructure, istaknula je da su sami testirali novi AI čip u Bing i Office proizvodima, a glavni AI partner i ChatGPT programer OpenAI,   testirao s GPT 3.5 Turbo.

Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada

Microsoftov plan za Xbox konzole do 2030 godine

Zbogom Calibri: Microsoft mijenja zadani font u sustavu Office 365

Zašto je Microsoft odlučio sam razviti AI čipove?

Samorazvojni čipovi omogućavaju kompanijama da se ne moraju previše oslanjati na bilo kojeg dobavljača. Trenutna industrija umjetne inteligencije uvelike ovisi o NVIDIA GPU-ima i vidljiv je problem njihovog nedostatka na tržištu uz vrtoglave cijene.

Primjerice uz Microsoft, Amazon i Google postigli su konkretne rezultate u čipovima koje su sami razvili. Amazon je 2015. kupio izraelski start-up Annapurna Labs kako bi korisnicima pružio usluge u oblaku i čipovima za umjetnu inteligenciju. Google je od 2018. usvojio samorazvojni čip TPU (Tensor Processing Unit) i stao uz bok Microsoftu koji je u prošlosti u suradnji s AMD-om razvio prilagođene čipove za Xbox i specijalizirane za HoloLens i Xbox Kinect kontrolere kretanja.

Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio postao je potpuniji (3)

Sa službenim izdanjem Azure Maia i Azure Cobalt, Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio je potpuniji.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft, Meta, Amazon i TomTom udružuju se kako bi razbili Googleov i Appleov duopol u mapiranju

Objavljeno prije 10 dana

Microsoft, Meta, Amazon i TomTom udružuju se kako bi razbili Googleov i Appleov duopol u mapiranju

Microsoft, Meta, Amazon i TomTom_1

Digitalne karte ključne su za gotovo svaku mobilnu aplikaciju. Tehnologije u nastajanju, kao što su proširena stvarnost i samovozeći automobili, također zahtijevaju visokokvalitetni softver za mapiranje da bi funkcionirao.

Google i Apple dominiraju tržištem mrežnog kartiranja, ali za mnoge tvrtke nisu baš idealne jer ne omogućuju pristup temeljnim podacima. Umjesto toga, ove tvrtke dopuštaju razvijateljima aplikacija ili karata da koriste njihove kao uslugu i, u mnogim slučajevima, naplaćuju svaki put kada pristupe temeljnim podacima.

Microsoft, Meta, Amazon i TomTom _1

Sada Microsoft, Meta, Amazon Web Services i TomTom, udružuju snage kako bi pomogle u stvaranju još jedne opcije bez oslanjanja na Google ili Apple. Ovi tehnološki divovi prikupili su gotovo šezdeset milijuna “točaka interesa” kao što su restorani, tvrtke, sportski objekti, trgovine, znamenitosti, ulice i regionalne granice i donirali ih zakladi Overtureu, osnovane krajem prošle godine. Cilj zaklade je uspostaviti bazu očišćenih i formatiranih kartografskih podataka, kako bi ih zainteresirane tvrtke mogle koristiti za izradu i vlastitih karata ili softvera.

Overture nije prva organizacija koja radi na stvaranju materijala za mapiranje koji se mogu koristiti besplatno ili jeftino.  OpenStreetMap, osnovan 2004., koristi metode masovnog prikupljanja podataka za izradu kartografskih podataka. Meta također koristi ove informacije u svojim kartama.  Međutim, Overture želi razlikovati svoje podatke od OpenStreetMap kroz stroži pregled i upravljanje te brzim ažuriranjem promjena točaka interesa u stvarnom vremenu, a ceste kako se otvaraju ili zatvaraju. Zaklada planira koristiti tehnologiju umjetne inteligencije i druge tehnologije automatizacije kako bi postigla ovaj cilj.

Više... Vaš Komentar Top
Philips Evnia 32M2C5500W

Objavljeno prije 12 dana

Philips Evnia 32M2C5500W

32M2C5500W

S obzirom na to da se sezona praznika brzo približava, gameri  dobivaju priliku za uživanje. Dolazi novi model gaming asortimana Evnia monitora, najnovija najava iz portfolija Philips monitora: Philips Evnia 32M2C5500W. Dizajniran i opremljen za pružanje brzine, imerzivnog iskustva i udobnosti gamerima svih profila, ovaj monitor osigurava beskrajno uživanje i izvrsnu vrijednost upakiranu u elegantan dizajn.

Glavne značajke

  • 1000R zakrivljen dizajn zaslona za imerzivno gaming iskustvo
  • Brzi VA panel s Quad HD rezolucijom za jasne slike i široke kutove gledanja
  • Brzina osvježavanja od 240 Hz za izvrsne performanse pri velikim brzinama
  • Okretno postolje podesivo po visini za veću udobnost
  • USB-hub povezivanje za veću jednostavnost i fleksibilnost

32M2C5500W_KV

“Philips Evnia 32M2C5500W kombinira brzinu, grafičke performanse i fizičku udobnost koju današnji gameri traže, a sve to u jednom lijepo dizajniranom paketu koji će svojim korisnicima zasigurno donijeti sate užitka. Ovaj monitor bit će idealan poklon za vašeg omiljenog gamera.” – Xeni Bairaktari, voditeljica globalnog marketinga i zamjenica direktora marketinga EU Philips / AOC Monitors & IT Accessories.

Evnia 32M2C5500W pruža brzinu i preciznost koje zahtijeva najnovija generacija gaminga, ne propuštajući nijedan kadar. Kristalno jasne slike s Quad HD 2560 x 1440 rezolucijom VA panela osiguravaju da je svaka slika jasna i bogata bojama (92 % DCI-P3 pokrivenost), dok DisplayHDR 400 Certified podiže vizualnu izvedbu monitora za još jednu razinu s dubljim, realističnijim detaljima. Ultra-brza stopa osvježavanja od 240 Hz, nisko ulazno kašnjenje, FreeSync Premium Pro i brzi odziv od 0,5 ms MPRT. Monitor je opremljen širokim rasponom značajki posebno dizajniranih za udobnost, praktičnost i dobrobit gamera. Bilo da koriste EasySelect za jednostavno prebacivanje kroz izbornike na zaslonu, smanjuju naprezanje očiju zahvaljujući LowBlue modu i Flicker-Free tehnologiji ili iskorištavaju prednosti nagiba, okretanja i prilagodbe visine Compact Ergo Base stalka monitora kako bi osigurali sate udobnog gledanja, gameri će se složiti da je ovaj monitor uvijek užitak koristiti.

Philips Evnia 32M2C5500W bit će dostupan za kupnju sredinom studenoga po cijeni od 499€.

Više... Vaš Komentar Top
AOC GAMING Q27G3XMN/BK

Objavljeno prije 12 dana

AOC GAMING Q27G3XMN/BK

Q27G3XMN_BK

AGON by AOC, jedan od vodećih svjetskih brendova gaming monitora i IT dodataka, najavljuje lansiranje novog modela AOC GAMING Q27G3XMN/BK. Ovaj inovativni monitor od 27 inča (68,6 cm) predstavlja spoj revolucionarne MiniLED tehnologije i visokih gaming performansi, upakiran po cijeni koja će izazvati industrijske standarde. Namijenjen je gamerima koji traže visoko HDR iskustvo s impresivnim bojama po odličnoj cijeni. Q27G3XMN/BK doslovno sjaji među ostalim gaming monitorima.

Ponosno ističući 27-inčni Fast VA panel, Q27G3XMN/BK nudi QHD (2560×1440) rezoluciju i značajku MiniLED pozadinskog osvjetljenja koje podržava 336 dimming zona. Zahvaljujući ovoj inovativnoj tehnologiji, monitor s ponosom posjeduje prestižni VESA DisplayHDR 1000 certifikat, jedan od najviših standarda za HDR, što mu omogućuje prikaz dubokih crnih tonova i najsvjetlijih točaka na istom ekranu. Koristeći dubinu boje od 10 bita (8 bita + FRC), monitor proizvodi 1,07 milijardi boja i visoku pokrivenost raspona boja (+95% DCI-P3). Pozicioniran na samom vrhu tehnologije gaming monitora danas, veličina od 27 inča i QHD rezolucija rezultiraju visokom gustoćom piksela prikazujući oštar tekst i slike te, s brzinom osvježavanja od 180 Hzvremenskim odzivom do 1 ms GtG, osigurava da gameri ostanu na vrhu u svijetu kompetitivnog gaminga.

AOC GAMING Q27G3XMN/BK bit će dostupan za kupnju od sredine studenog 2023., po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 399 eura.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Ryzen Embedded 7000

Objavljeno prije 12 dana

AMD Ryzen Embedded 7000

2288710_Ryzen7000Embedded_01_0006_4K

Na Smart Production Solutions 2023 AMD je lansirao novu Ryzen Embedded 7000 procesorsku obitelj, optimiziranu za zahtjeve visokih performansi industrijskih tržišta. Kombinirajući “Zen 4″ arhitekturu i integriranu Radeon grafiku, procesori Ryzen Embedded serije 7000 isporučuju performanse i funkcionalnost koje dosad nisu bile ponuđene na tržištu ugrađenih uređaja. Sa svojim proširenim značajkama i integracijom, procesori serije Ryzen Embedded 7000 idealni su za širok raspon ugrađenih aplikacija, uključujući industrijsku automatizaciju, strojni vid, robotiku i rubne poslužitelje.

AIMB-723_02

Procesor Ryzen Embedded serije 7000 prvi je ugrađeni procesor koji koristi najsuvremeniju 5nm tehnologiju sa 7-godišnjom obvezom dostupnosti proizvodnje. Novi ugrađeni procesor integrira AMD Radeon RDNA 2 grafiku koja eliminira potrebu za diskretnim GPU-om za industrijske aplikacije. A budući da ugrađene aplikacije zahtijevaju dodatne opcije softvera operativnog sustava, Ryzen Embedded 7000 Series procesori uključuju podršku i za Windows Server i Linux Ubuntu, povrh Windows 10 i Windows 11. Ryzen Embedded 7000 Series procesori također uključuju do 12 CPU jezgri visokih performansi , koji u kombinaciji sa svojim integriranim značajkama i širokim izborom operativnih sustava, nudi neusporedivu jednostavnost integracije za dizajnere sustava.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.74]

Objavljeno prije 13 dana

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.74]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Novi tjedan, novi pregled najzanimljivijih vijesti proteklih dana.

WhatsApp pokreće novu značajku grupni glasovni razgovor

WhatsApp pokreće novu značajku grupni glasovni razgovor

WhatsApp je je službeno pokrenuo novu značajku pod nazivom glasovni razgovor za korisnike. Razlika između glasovnog razgovora i grupnog glasovnog poziva je u tome što će, kada korisnik započne glasovni razgovor ostali članovi grupe primati samo push obavijesti. Članovi mogu odabrati hoće li se pridružiti razgovoru kako bi smanjili smetnje zauzetim članovima. Nova verzija glasovnog dijaloga također je poboljšala operativno sučelje tako da glasovni dijalog neće utjecati na normalnu razmjenu tekstualnih poruka.

Korisnici mogu postaviti na vrhu razgovora postavke u bilo kojem trenutku, uključujući uključivanje zvuka, samostalno prekidanje veze i izravan ulazak u razgovor bez napuštanja razgovora. Kao i uvijek, WhatsApp će prema zadanim postavkama koristiti tehnologiju end-to-end enkripcije za zaštitu korisničkih poruka, glasova, sadržaja poziva itd., i neće biti proslijeđeni trećim stranama.

YouTube jača kontrolu nad sadržajem generiranim umjetnom inteligencijom

YouTube jača kontrolu nad sadržajem generiranim umjetnom inteligencijom

YouTube najavljuje da u sljedećih nekoliko mjeseci namjerava ukloniti sadržaj generiran umjetnom inteligencijom koji pokriva AI glazbu i imitira ljude. Kada YouTube odlučuje hoće li ukloniti sadržaj generiran umjetnom inteligencijom koji oponaša likove, razmotrit će niz čimbenika uključujući je li  kreator sadržaja namjeravao da bude duhovit ili podrugljiv te može li se osoba lako identificirati.

Ako se kreatori ne pridržavaju ovih pravila, mogu se suočiti s mogućnošću suspenzije ili isključenja iz Partnerskog programa za YouTube. Ovo je također pozitivna mjera za borbu protiv problema zlouporabe informacija u digitalnom svijetu, pružajući korisnicima sigurnije i transparentnije online iskustvo.

Belkin, Anker, Mophie, i drugi brendovi pripremaju lansirati punjače Qi2 specifikacija

WPC (Wireless Power Consortium) najavio je Qi2 specifikaciju bežičnog punjenja početkom ove godine, a nakon što je Apple uključio ovaj dizajn u seriju iPhone 15, svi poznati brendovi lansirat će proizvode koji također podržavaju Qi2 specifikacije. Izlazit će jedan za drugim, a broj će premašiti 100 modela.

U usporedbi s Qi specifikacijom bežičnog punjenja prve generacije, Qi2 uglavnom uključuje dizajn magnetskog sučelja MagSafe koji je predložio Apple i povećava snagu punjenja na 15 W. Također podržava značajku otkrivanja postoje li strani predmeti koji blokiraju bežično punjenje. Što se tiče navođenja Appleovog MagSafe dizajna, on se odnosi na magnetske fiksacije kako bi se osigurala točnost položaja indukcije tijekom bežičnog punjenja.

Osim toga, WPC također predviđa da će broj uređaja za bežično punjenje diljem svijeta ove godine dosegnuti 1 milijardu, a očekuje se da će naknadno lansiranje Qi2 ubrzati promociju proizvoda za aplikacije bežičnog punjenja, a također će iznjedriti više novih oblika aplikacija za bežično punjenje proizvoda.

Google: ne instalirajte aplikacije izvan službenih app trgovina

Jedna značajna razlika između iOS-a i Androida je ta što Android omogućuje korisnicima instaliranje aplikacija iz izvora trećih strana (tj. “bočno učitavanje”). No, čini se da Google ne želi da korisnici to čine. Nedavno, tijekom davanja iskaza tijekom pravne bitke s Epic Storeom, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai spomenuo je svoje stavove o bočnom učitavanju aplikacija: “Ne želimo da u potpunosti kompromitirate svoj telefon jer bi bočno učitavanje moglo instalirati zlonamjerni softver na telefon i predstavljati ozbiljnu prijetnju vašim osjetljivim podacima.”

Vrijedno je spomenuti da EU DMA (Digital Markets Act) može prisiliti Apple da dopusti bočno učitavanje, odnosno instaliranje aplikacija izvan App store . Uzimajući u obzir da je tvrtka iz Cupertina upravo pristala podržavati Rich Communication Services (RCS) na iPhoneu sljedeće godine, nije nemoguće da iOS podržava bočno učitavanje.

Lansiranje Unity 6 Game Engine za programe početkom 2024.

Unity je najavio lansirati novu verziju Unity 6 game engine-a 2024. godine. Trebala bi programerima omogućiti stvaranje visokokvalitetnog vizualnog sadržaja s većom CPU i GPU računalnom snagom. Također će kombinirati AI za poboljšanje sadržaja učinkovitosti stvaranja. Osim toga, podržava WebGPU tehnologiju, što znači da će programeri moći kreirati sadržaj koristeći Unity tehnologiju za web okruženja.

Naravno, donosi podršku nove generacije funkcija aplikacija za mobilne uređaje i virtualne vizualne uređaje.

U demonstracijskom sadržaju, Unity je koristio “Fantasy Kingdom” kako bi zapravo pokazao učinak dizajna Unity 6, koji uključuje složenije renderiranje scene, globalno osvjetljenje i brže efekte skaliranja.

Zbog dugotrajne uporabe pametnih telefona i informatičkih uređaja sve veći broj je onih koji imaju nisku kognitivnu funkciju mozga

U moru istraživanja i objavljivanja njihovih rezultata na dnevnoj bazi, ovih dana osvanulo je jedna od zanimljivijih studija skupine australskih znanstvenika, a koja pokazuje da pretjerano korištenje mobitela smanjuje kognitivne funkcije u mozgu, uključujući igranje igrica i gledanje videa. Razlog je što ove upotrebe zaslona zbog algoritama umjetne inteligencije osmišljenih kako bi privukli pozornost ljudi stvara ovisnost o kratkim videozapisima, a naša vlastita loša samokontrola glavni je razlog.

Također postoje izvješća da se protok krvi u mozgu smanjuje i funkcija prefrontalnog korteksa kada osoba koristi digitalni uređaj kao što je pametni telefon za skeniranje moždanog protoka krvi. Frontalni režanj je dio mozga koji kontrolira osobnost, emocije (bijes), želju, spontanost (nedostatak energije, više ne radite ono što ste prije radili), maštu i razmišljanje, tako da može pokazati simptome slične demenciji. Međutim, budući da se digitalna demencija razlikuje od demencije uzrokovane starenjem, postoji prostor za napredak. Ako osjetite simptome poput povećane zaboravljivosti i smanjene produktivnosti, trebali biste smanjiti vrijeme koje provodite koristeći svoj pametni telefon.

Microsoftov alat za stvaranje ISO datoteka  od sada podržava Win11 23H2

Microsoftov alat za stvaranje ISO datoteka  od sada podržava Win11 23H2

Microsoft je nedavno objavio ažuriranje službene verzije Windows 11 23H2, ali alat za stvaranje ISO datoteke iz Media Creation Tool, tada nije ažuriran i ostao je u verziji Windows 11 22H2. Sada su službeno ažurirali alat kako bi smanjio veličinu instalacijskog paketa. Ako ste zainteresirani, možete otići na Microsoftovu web stranicu, kako biste preuzeli alat.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.73]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.72]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.71]

RTX 50 napokon će uhvatiti korak s AMD-om

RTX 50 napokon će uhvatiti korak s AMD-om

Očekuje se da će grafička kartica serije RTX 50 Blackwell arhitekture debitirati 2025. godine, a prema najnovijoj objavi poznatog i pouzdanog insidera kopite7kimi, proizvodni proces bit će nadograđen na TSMC 3nm. Međutim, nije jasno koju će verziju NVIDIA koristiti. U usporedbi s TSMC 4N 5nm procesom koji sada koristi serija RTX 40, kaže se da 3nm koji koristi NVIDIA može poboljšati performanse do 15 posto zadržavajući istu potrošnju energije kao trenutni top modeli grafičkih kartica.

Osim toga, očekuje se da će serija RTX 50 biti nadograđena na specifikaciju sučelja DisplayPort  2.1, što je skok u odnosu na trenutnu verziju 1.4 (efektivne propusnosti od samo 25,9 Gbps u četiri kanala), a također može dostići seriju AMD RX 7000.

Sučelje za napajanje nastavit će koristiti 16 pinova, ali se može ažurirati na verziju 12V-2×6. Pouzdanije je od trenutnog 12VHPWR i nije ga lako spaliti pod velikom snagom. Prema glasinama, serija RTX 50 također će se nadograditi na GDDR7 video memoriju, baš kao i AMD-ovi nadolazeći AMD Radeon RX 8000 GPU-ovi. Zahvaljujući ovoj memoriji, video kartice bi nudile memorijske propusnosti od 36 Gbit/s po pinu, što s 256-bitnom memorijskom sabirnicom iznosi 1,15 TB/s.

Musk zbog svojih kontroverznih  izjava, opet u problemu

Musk zbog svojih kontroverznih izjava, opet u problemu

Nakon preuzimanja Twittera, Musk je napravio drastične promijene što je rezultiralo velikim brojem oglašivača koji su zauvijek pobjegli s X-a. Među njima nije bio Apple, koji je samo jednom obustavio oglašavanje u studenom 2022., a nakon što se Musk sastao s Cookom 2022., riješili su spor i Apple je postao jedan od “najvećih oglašivača”.

Izvješće za 2022. pokazuje da Apple troši više od 100 milijuna dolara godišnje na oglašavanje na X-u. Međutim, zbog Muskovih antisemitskih komentara ovih dana, Apple obustavlja svako oglašavanje na X (Twitter) društvenoj platformi. Vrijeme će pokazati je li Apple ipak sada konačno stavio točku na “i” ili Musk ima nekog asa u rukavu, pa će se opet vratiti kao oglašivači.

Preuzmite besplatno Half Life do 20.11. u ponoć

Preuzmite besplatno Half Life do 20.11. u ponoć

Klasična FPS igra Half Life, jedna od najbolje ocijenjenih igara svih vremena, slavi svoju 25. obljetnicu. Povodom obljetnice Valveova platforma za digitalnu distribuciju trenutno ju besplatno dijeli putem svog Steama do isteka današnjeg dana, 20. studenog.

Half Life prva znanstveno-fantastična igra izašla je još 1998. godine, a tijekom vremena njene modifikacije su pomogle pokrenuti potpuno nove franšize, od kojih su neke ostale popularne do danas. Igra nudi način igranja za više igrača kojima se omogućuje da se natječu sa svojim prijateljima i neprijateljima iz cijelog svijeta.

Poveznica preuzimanja

Huawei misli ozbiljno!  HarmonyOS (Hongmeng OS) odvaja se od Androida

Huawei misli ozbiljno Hongmeng sustav odvaja se od Androida

Sada kada se Hongmeng sustav vrti na i više od 700 milijuna uređaja, Huawei ima snage reći potpuno “NE” Androidu. Službeno su objavili da Hongmeng više nije kompatibilan s Androidom te da žele stvoriti “čistokrvni” sustav. Sada velike tvrtke plaćaju mnogo novca da zapošljavaju inženjere, za istraživanje i razvoj Hongmenga.

Vjerujemo da je to upravo zadnje što Apple i Google žele vidjeti na području mobilnih operativnih sustava, jer “treća razina” iz Kine, mogla bi opasno ugroziti njihove dugovremena monopolizirane sustave.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 7 Gen 3 – očiti nasljednik Snapdragona 7 Gen 1, a ne 7+ Gen 2 platforme

Objavljeno prije 13 dana

Snapdragon 7 Gen 3 - očiti nasljednik Snapdragona 7 Gen 1, a ne 7+ Gen 2 platforme

snapdragon-7-gen-3 (1)

Qualcomm je najavio Snapdragon 7 Gen 3 SoC za pametne telefone srednje klase. Christopher Patrick, viši potpredsjednik i generalni direktor poslovanja s mobilnim telefonima u tvrtki Qualcomm Technologies, rekao je: “Mobilna platforma Snapdragon 7 treće generacije pažljivo je dizajnirana za postizanje ravnoteže između performansi i energetske učinkovitosti”.

snapdragon-7-gen-3 (2)

Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 proizveden je na TSCM 4nm proizvodnom procesu. CPU je dizajniran s 4 velike jezgre i 4 male jezgre, koje se sastoje od 1 jezgre performansi na 2,63 GHz, 3 jezgre 2,4 GHz i 4 učinkovite od 1,8 GHz. Nema velike jezgre za razliku od 7+ Gen 2 koji ima Cortex-X2 jezgru. Dužnosnici kažu da su se njegove CPU performanse poboljšale za 15 posto u usporedbi s prvom generacijom Snapdragona 7. Proizvođač ponovno koristi Adreno 720 GPU.

snapdragon-7-gen-3 (3)

Osim ovih tehničkih specifikacija, Qualcomm obećava snažnije AI praktično iskustvo podrškom INT4 mješovite preciznosti (uz INT8 i INT16) po prvi put na platformi serije Snapdragon 7, a što može pružiti dvostruku izvedbu za neke modele s relativno malim gubitkom u preciznosti. Na primjer, u sceni detekcije lica s pomoću umjetne inteligencije, točnost mobilne platforme Snapdragon 7 treće generacije je 15 posto veća od one prethodne generacije, a također može povećati točnost prepoznavanja u slučajevima kao što je nošenje maske. Podržava AI preraspodjelu piksela, AI smanjenje šuma, 4K računalstvo HDR snimanje, itd., kao i Dolby horizont, prostorni zvuk i druge značajke .

snapdragon-7-gen-3 (4) snapdragon-7-gen-3 (5)

ISP je samo trostruki 12-bitni, što opet iznenađuje jer Snapdragon 7 Gen 1 ima trostruki 14-bitni ISP. Prilično je neobično u ovim vremenima računalne fotografije podržati samo 12-bitnu dubinu boje. Također hardversko dekodiranje AV1 videa nije podržano, dok je usporeno snimanje ograničeno na 1080p@120 FPS, umjesto 1080p240 kao u Snapdragona 7+ Gen 2.

snapdragon-7-gen-3 (6)

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – više snage i umjetne inteligencije

Snapdragon 7s Gen 2 za jeftine pametne telefone srednje klase

Qualcomm Snapdragon 4 Gen2 ulazni SoC – svi detalji

Nadalje, Snapdragon 7 Gen 3 sadrži RF sustav i poboljšani X63 5G modem s maksimalnom brzinom preuzimanja od 5Gb/s putem 5G, gdje je prije bila 4,4Gb/s. FastConnect 6700 sustav mobilne veze ostaje na Wi-Fi 6 i Wi-Fi Fi 6e (vršna brzina preuzimanja do 2,9 Gbps), Bluetooth 5.3 i LE Audio emitiranje.

snapdragon-7-gen-3 (8)

Nema Wi-Fi 7 ili Bluetooth 5.4 podrške, koja bi se nekako podrazumijevala za ovo novo doba. Ono što je također zanimljivo je podrška za Triple Frequency GNSS (L1/L5/L2). Jedini drugi SoC koji to ima je Snapdragon 8 Gen 3.

snapdragon-7-gen-3 (7)

Općenito gledajući ove specifikacije iako su ovoga puta umanjene u odnosu na Snapdragona 7+ Gen2, obećavaju. Vjerujemo da će svojom pristupačnijom cijenom privući više OEM-a, za razliku od Snapdragona 7+ Gen2, koji im je očito prilično skup, jer je srce u samo dva modela: Redmi Note 12 Turbo i Realme GT Neo5 SE.

Više... Vaš Komentar Top
Google dopušta tinejdžerima korištenje usluge “Bard”, ali i dalje postoje određena ograničenja

Objavljeno prije 16 dana

Google dopušta tinejdžerima korištenje usluge "Bard", ali i dalje postoje određena ograničenja

Google dopušta tinejdžerima korištenje usluge “Bard”, ali i dalje postoje određena ograničenja

S obzirom na to da Google službeno otvara svoje AI usluge za tinejdžerima, kako osigurati prikladnost i sigurnost sadržaja postao je novi izazov.

Prema propisima različitih zemalja i regija o minimalnoj dobi za korištenje Bard usluge, u osnovi je namijenjena tinejdžerima samo starijim od 13 godina. Neke zemlje i regije čak propisuju da se uslugom mogu koristiti samo osobe starije od 14 ili 16 godina, kao u Aziji, Nizozemskoj i Belgiji i Njemačkoj. Osim toga,  sustavi dijela  EU, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje zahtijevaju da tinejdžeri moraju biti stariji od 18 godina da bi  koristili uslugu “Bard”.

Ako Google račun kontroliraju roditelji putem Family Linka ili se Google računom upravlja putem plana Google Workspace Education Edition i ako je osoba mlađa od 18 godina, ne može koristiti Barda.  Tinejdžeri moraju imati kontrolu nad vlastitim računom. Osim toga,  za korisnike mlađe od 18 godina je dostupno sučelje  samo na engleskom jeziku,  ali za današnje mlade generacije to ne predstavlja problem.

BARD kao pomoćnik pri učenju i istraživanju

Bard može biti koristan alat za učenje za tinejdžere, omogućujući im da dublje uđu u teme, bolje razumiju složene koncepte i vježbaju nove vještine na načine koji im najviše odgovaraju.  Mogli bi, primjerice zamoliti Barda da im pomogne u osmišljavanju projektnih ideja za znanstveni sajam ili da sazna više o određenom vremenskom razdoblju u povijesti. Za još više interaktivnog učenja, donosimo iskustvo učenja matematike u Bard. Svatko, uključujući tinejdžere, može jednostavno upisati ili prenijeti sliku matematičke jednadžbe, a Bard neće samo dati odgovor, već podijelit objašnjenja korak po korak o tome kako je riješiti.  Bard će također moći pomoći s vizualizacijom podataka. S ovom novom sposobnošću,  može generirati grafikone iz tablica ili podataka uključenih u upit.

Google I/O 2023: PaLM 2 i Bard

Prilagođeno iskustvo uključivanja u Bard

Prije lansiranja Google se konzultirao sa stručnjacima za sigurnost i razvoj djece kako bi im pomogli u oblikovanju pravila o sadržaju i doživljaju kojem je sigurnost prioritet. Organizacije poput Family Online Safety Institute (FOSI) savjetovale su da treba imati na umu potrebe tinejdžera i većine roditelja koji očekuje da će GenAI vještine biti važan dio njihove budućnosti. Stoga je Google razvio prilagođeno iskustvo uključivanja u Bard za tinejdžere koje uključuje resurse kao što je Vodič za opismenjavanje AI i video sa savjetima o tome kako odgovorno koristiti generativnu AI.

Također Bard je obučen da prepozna područja koja su neprikladna za mlađe korisnike i Google je implementirao sigurnosne značajke i zaštitne ograde u cilju sprječavanja pojavljivanje opasnog sadržaja, poput ilegalnog ili dobno ograničenog.   Konačno, budući da i odrasli nisu svjesni halucinacija u LLM-u,  pa kada prvi put tinejdžer postavi pitanje temeljeno na činjenicama,  automatski se pokreće značajka dvostruke provjere odgovora. Pomaže u procjeni postoji li sadržaj na webu koji bi potkrijepio Bardov odgovor.

Na kraju objave, Google dodatno ističe  da korisnici moraju zadovoljiti minimalne uvjete za korištenje usluge “Bard” kako bi izbjegli negativne posljedice.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 5 minuta

GTA VI

Objavljeno prije 16 minuta

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 23 minute

Disney+

Objavljeno prije 25 minuta

Što trenutno igrate?

Novosti

Advanced Technology Days o kibernetičkoj sigurnosti, AI rješenjima i inženjerskoj etici

U zagrebačkom CineStar Arena kinu završila je 18. Advanced Technology Days konferencija koja svoju dobru reputaciju u domaćoj tehnološkoj zajednici duguje stručnom pristupu temama i vrhunskim predavačima. Punoljetno izdanje konferencije ugo... Pročitaj više

AGON by AOC otkriva dva ultrawide gaming monitora s 144 Hz/180 Hz i HDR: CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK

AGON by AOC predstavlja dva nova monitora od 34 inča (86 cm) za ljubitelje ultrawide iskustva: AOC GAMING CU34G2XE/BK i njegov brži high-spec srodni model, CU34G2XP/BK. Ovi monitori pomno su dizajnirani kako bi pomaknuli granice imerzivnog... Pročitaj više

Q3/2023: korisnici u Europi zadržavaju svoje stare mobitele dulje nego ikad

Isporuke pametnih telefona u Europi smanjile su se za 11 %, očekivanja oporavka još su daleko. Novo izvješće tvrtke za analizu tržišta Counterpoint Research kaže da je u trećem kvartalu isporuka pametnih telefona u Europi smanjena za 11 pos... Pročitaj više

Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude

ChatGPT je trenutno najmoćniji i najpoznatiji AI asistent. Znate li koja je njegova najpouzdanija alternativa? To je Claude, iza kojeg je Anthropic, najvruća startup zvijezda uz OpenAI. Osnovali su ga brat i sestra Dario Amodei i Daniela Am... Pročitaj više

Tko predvodi u Wi-Fi 7 tehnologiji?

Kako je sve više uređaja koji koriste Wi-Fi 7 tehnologiju, Wi-Fi 7 era se ubrzava i Qualcomm je preuzeo vodstvo u lansiranju bogatog end-to-end rješenja i dodao značajke kao što su visokofrekventni istovremeni multi-connection (HBS) i druge... Pročitaj više

Sve novosti