Predstavljeni ažurirani Intel Core vPro procesori 10. generacije

Datum objave 18.05.2020 - Sanja Ledinek

Predstavljeni ažurirani Intel Core vPro procesori 10. generacije

Predstavljeni ažurirani Intel Core vPro procesori 10. generacije

Intel je predstavio nove procesore Intel Core vPro 10. generacije,  namijenjene  stolnim   i  prijenosnim   računalima.  Nova linija  utemeljena je na arhitekturi Comet Lake s dodatnim sigurnosnim značajkama SMB i Enterprise.  Za  stolna računala Intel ima procesore Core i5, i7, i9 i Xeon LGA1200. Za prijenosna računala to je 45W serija H (uključujući dvije Xeon opcije) i 15W serije U.  Sve s vPro tretmanom.

Poboljšanja uključuju do 40 posto bolji ukupni učinak aplikacija  i do 36 posto bolju produktivnost u uredu u usporedbi s prijenosnim računalima  od  prije tri godine.   Možda vam ova usporedba noviteta s računalima prije tri godine zvuči očajno, ali ovi procesori su  usmjereni na  tvrtke, gdje su ciklusi osvježavanja hardvera tri i pet godina prilično uobičajeni. Ne bi bilo smisla uspoređivati ​​performanse s prošlogodišnjim procesorima, jer tvrtke jednostavno ne nadograđuju infrastrukturu tako često.

Ključne značajke i mogućnosti

  • Intel Hardware Shield pruža ugrađene sigurnosne značajke poboljšane hardverom kako bi se spriječilo cyber napade. Osim toga  nudi napredno otkrivanje  prijetnji i proširene značajke zaštite ispod OS-a kako bi se zaštitili kritični resursi sistemske memorije.
  • Intel Transparent Supply Chain pomaže omogućiti sljedivost i autentičnost komponenti računala.
  • Intel Active Management tehnologija i Intel Endpoint Management  mogu pomoći tvrtkama uštedjeti vrijeme i novac  održavanjem računala zaposlenika s daljinskim upravljanjem uređaja, bilo  lokalno ili u oblaku.
  • Integrirano Wi-Fi 6 (Gig +) povezivanje i Cisco Wi-Fi tehnologiju za video konferencije.  Naravno da  če vaš dom / radno mjesto trebati u odgovarajući bežični hardver da bi najbolje iskoristio Wi-Fi 6.

Izgrađena za posao, Intel vPro platforma sveobuhvatan je temelj računala za performanse, hardverski poboljšanu sigurnost, upravljivost i stabilnost. S našim novim Intel Core vPro procesorima 10. generacije, poboljšali smo taj čvrsti temelj računala kako bi se pomoglo u rješavanju problema ne samo današnjih izazovima, ali i budućim radnim okruženjima tijekom životnog ciklusa osobnih računala “, rekla je Stephanie Hallford, potpredsjednica Client Computing Group i generalna direktorica Intelove platforme za poslovne klijente.

Očekuje se da će PC-ovi izgrađeni s novim Intel Core vPro procesorom za mobilne uređaje 10. generacije biti dostupni od proizvođača računala u narednih nekoliko mjeseci.

Više... Vaš Komentar Top
AMD EPYC pokretani superkompjutori se uključuju u borbu proitiv COVID-19

Datum objave 18.05.2020

AMD EPYC pokretani superkompjutori se uključuju u borbu proitiv COVID-19

amd_epyc_rome_delid

AMD i Lenovo su u suradnji s nizozemskim Nacionalnim institutom za subatomsku fiziku – Nikhefom, objavili da će novi i svježe instalirani računski klaster, koji je trenutno u fazi testiranja, biti posvećen naporima za borbu protiv COVID-19. Podatkovni centar u Amsterdamu (Nizozemska), uobičajeno korišten za proračun fizike čestica i gravitacijskih valova, nudi računsku snagu projektu Rosetta@home na Sveučilištu u Washingtonu, koji pokušava otkriti temeljnu strukturu proteina Corona virusa, korištenjem masivnih proračunskih čvorova.

DC-proširenje zasnovano na Lenovo ThinkSystem SR655 instalirano je za pripremu za sve veći protok podataka koji dolazi iz CERN-a, Europske organizacije za nuklearna istraživanja, gdje se predviđa da akcelerator čestica velikog hadronskog sudara proizvodi deset puta više od trenutne količine podataka. U prošlom tjednu isporučeno je i instalirano ukupno četiri racka, uključujući više od 3800 AMD EPYC računskih jezgara i 31 terabajta memorije.

Nikhef već testira potrebnu računalnu infrastrukturu za budući tok podataka, opskrbljujući računarskom snagom nizozemsku nacionalnu e-infrastrukturu. Novi računalni kapacitet bit će dostupan tijekom tih testova u godišnjem ‘stampedu’ „Dutch Power Cows“, tima ICT gurua, koji u paketu distribuira računalnu snagu za određene globalne projekte. Usred trenutne pandemije, tim želi doprinijeti istraživanju molekularnih struktura koronavirusa.

Nova gradnja klastera najavljena za ovaj tjedan slijedi prvotni ugovor s Nikhefom prošle godine, koji je najavio proširenje svog podatkovnog centra s grozdom Dell EMC PowerEdge R6415 servera koje pokreće AMD EPYC. Institut doprinosi stvaranju budućih tehnologija, pri čemu će fizika čestica imati ključnu ulogu u razvoju interneta, GPS navigacije, napredne senzorske tehnologije i medicinskih tehnika snimanja.

Najava dolazi nakon što je AMD otkri nedavne planove s Nacionalnim laboratorijom Lawrence Livermore i Penguin Computingom u SAD-u za nadogradnju klasičnog klastera visokih performansi (HPC) – „Corona“, kako bi pomogao istraživanju COVID-19. Sustav „Corona“ koristit će COVID-19 HPC Consortium, američko javno-privatno partnerstvo koje pruža besplatno računarsko vrijeme i resurse znanstvenicima iz cijele zemlje koji sudjeluju u borbi protiv COVID-19, te istraživači LLNL-a.

Više... Vaš Komentar Top
AMD lansirao novi Radeon Pro VII

Datum objave 18.05.2020

AMD lansirao novi Radeon Pro VII

Radeon Pro VII

AMD je predstavio novi profesionalni grafički akcelerator – AMD Radeon Pro VII za TV studije i inženjerske stručnjake. Pruža visoke grafičke i računalne performanse, kao i inovativne značajke. Ova je nova grafička kartica dizajnirana za pokretanje današnjih najzahtjevnijih programa emitiranja i medija, složenih simulacija računalnog inženjerstva (CAE) i razvoja računalnih aplikacija visokih performansi (HPC) koje omogućuju nove znanstvene proboje.

AMD Radeon Pro VII grafička kartica ima 60 računskih jedinica (CU), nudi 16 GB brze HBM2 memorije velike propusnosti, kao i podršku za 6 sinkroniziranih zaslona i PCIe 4.0. Omogućava do 26% veće performanse obrade slike od 8K u Blackmagic Design DaVinci Resolve 1 i do 5,6 x FP64 (dvostruka preciznost) po dolaru u usporedbi s konkurencijom. Nova grafička kartica uvodi i AMD Infinity Fabric Link tehnologiju, koja ubrzava protok podataka aplikacija omogućujući brzu komunikaciju između GPU-a i GPU-a u konfiguracijama sustava s više GPU-a.

Novi grafički akcelerator pruža visoke performanse i napredne značajke koje post-produkcijskim timovima i televizijskim postajama omogućuju vizualizaciju, pregled i upravljanje 8K sadržajem bilo u kabini za emitiranje, na studijskom katu ili u suradnji s medijskim poslužiteljima. Također omogućuje inženjerima podataka i znanstvenicima da upravljaju većim i složenijim podatkovnim modelima i skupovima, istovremeno smanjujući produženje rada za inženjerske simulacije i znanstveno računalno opterećenje.

Očekuje se da će AMD Radeon Pro VII grafička kartica biti dostupna od sredine lipnja po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1899 USD, bez uračunatog poreza. Radne stanice opremljene AMD Radeon Pro VII biti će dostupne u drugoj polovici 2020. godine od vodećih OEM partnera.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA izbacila Golden Vest Falcon seriju NVMe SSD-a

Datum objave 18.05.2020

ADATA izbacila Golden Vest Falcon seriju NVMe SSD-a

Golden Vest Falcon_1

ADATA je najavila Golden Vest Falcon seriju NVMe SSD-a u formatu M.2 2280 sa zlatnim hladnjakom od aluminijske legure s urezanim utorima koji pokriva sve čipove na  tiskanoj pločici  kako bi se osiguralo provođenje topline i stabilan rad prilikom obavljanja intenzivnih zadataka.

Novi SSD-i, dostupni s kapacitetom između 256 GB i 2TB, temelje se na 3D NAND Flashu (vjerojatno QLC tipa) i karakteriziraju ih čitanja te pisanja do 3100 i 1500 MB/s, s jednakim brojem maksimalnih IOPS-a 180K kod nasumičnog načinom rada s malim datotekama.

Sučelje koje koristi je PCIe 3.0 x4 s NVMe 1.3 komunikacijskim protokolom. S  upotrebom inteligentne SLC memorije kao predmemorije omogućuje visoke performanse i kod za ispravljanje pogrešaka, poboljšanu trajnost, zaštitu od gubitka snage, te poboljšano upravljanje operacijama čekanje/pisanje.

Golden Vest Falcon_2

Osim toga koriste tehnologiju ispravljanja pogrešaka provjere pariteta (Low Density ParityCheck – LDPC) kako bi se osigurala cjelovitost podataka, a AES 256-bitna enkripcija omogućuje efikasnu zaštitu podataka.

Još jedna značajka ovih SSD-a  je jednostruki bočni dizajn koji ih čini tanjima od standardnih M.2 i, samim tim, s većom razinom kompatibilnosti, posebice za upotrebu  u  ultrabookovima. Jamstvo je 5 godišnje.

Više... Vaš Komentar Top
Osvanula slika Ryzena 7 4700G, osmojezgrenog APU-a

Datum objave 18.05.2020

Osvanula slika Ryzena 7 4700G, osmojezgrenog APU-a

amd-ryzen-7-4700g

AMD je vrlo sramežljivo plasirao na tržište svoje nove Ryzen APU-e četvrte generacije. Prvi su to modeli sa Zen 2 arhitekturom i Radeom grafikom, a glasine sugeriraju da će na tržište stići za kratko vrijeme. Najjači model će biti Ryzen 7 4700G, koji je i  ovjekovječen na fotograifji koja je ujedno potvrdila i njegovo ime.

Prema specifikacijama, proizvodi se u 7 nm TSMC procesu, ima 8 fizičkih jezgri i 16 logičkih, koje će raditi s osnovnom frekvencijom od 3,6 GHz i boostom na 4,45 GHz .  Radeon GPU ima 8 računskih jedinica, ukupno 512 stream procesora i maksimalnu frekvenciju 2,1 GHz te TDP od 65 W. Ti novi APU-ovi trebali bi bitni monolitni čipovi.   Ako bi nagađali o cijeni, izravni konkurent bio bi i7-10700  koji košta od  323 dolara pa bi i Ryzen 7 4700G mogao biti tu negdje.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA najavila Ampere A100

Datum objave 18.05.2020

NVIDIA najavila Ampere A100

 NVIDIA_Ampere_A100_1

NVIDIA je službeno predstavila novu GPU arhitekturu nazvanu Ampere, koja je nasljednica Turingove arhitekture predstavljena u jesen 2018. godine – Ampere A100 akceleratore i AGX temeljen DGX A100.

Glavne promjene odnose se na povećanje broja jezgara, memorije, bfloat16 podršku, mogućnost dijeljenja resursa (MIG), te nova sučelja PCIe 4.0 i NVLink treće generacije.

NVIDIA Ampere A100 GPU izrađen je na tehnologiji 7-nanometarskog procesa i sadrži 54 milijarde tranzistora. 6.912 je CUDA jezgri u jednom čipu površine 826 mm². Koristi HBM memoriju zadnje generacije (točnije HBM2E koja je najavljena u veljači) s mogućnošću korištenja 40 GB VRAM-a. Prema kompaniji, A100 s Ampere arhitekturom može trenirati neuronske mreže 40 puta brže od Tesle V100 s Turingovom arhitekturom.

Tu je i treća generacija NVLink-a, što omogućava dvosmjernu propusnost s poslužiteljem od 4,8 TB/s, i propusnu širinu interkonekcije između dva od 600 GB/s. Ova kartica stiže u SMX3 formatu s TDP-om od 400W što je znak da je rješenje vrlo zahtjevno u pogledu energije. Tesla A100 ima 40 GB HBM2 memorije, sa širinom sabirnice od 5.120-bita.

NVIDIA_Ampere_A100_2

Prvi računalni sustav  temeljen na novoj arhitekturi je DGX A100, koji se sastoji od osam akceleratora NVIDIA A100 s NVSwitchom, ukupnih performansi od 5 PETAFlops-a.

Cijena jednog sustava DGX A100 iznosi 199 tisuća dolara i već su se počeli isporučivati ​​nekim kupcima. Poznato je da će ih koristiti u Nacionalnom laboratoriju Argonne kako bi podržali rad umjetne inteligencije, proučavali COVID-19 i tražili lijek. Trenutno postoji 18 pružatelja usluga koji su spremni koristiti sustave i akceleratore temeljene na Ampere arhitekturi, a među njima su Google, Microsoft i Amazon.

Za IoT segment tvrtka je ponudila EGX Jetson Xavier NX  veličine bankarske kartice.
Šef Nvidije potvrdio je da će potrošački i specijalizirani akceleratori Ampere biti vrlo slični u arhitekturi, iako će biti razlika u konfiguraciji. I to je razumljivo, jer bi grafička kartica s tako monstruoznim GPU-om bila preskupa.

Više... Vaš Komentar Top
Zaboravite na Intel GPU za desktop računala ove godine

Datum objave 18.05.2020

Zaboravite na Intel GPU za desktop računala ove godine

Intel_GPU

Ako ste imali plan, ne žurite bacati stare Nvidia ili Radeon GPU-ove koje koristite, jer Intel neće lansirati najavljene nove grafičke kartice ove godine.

Pojavile su se najnovije vijesti o grafičkoj kartici koju Intel razvija, DG1 – i čini se da ti podaci možda nisu baš zadovoljavajući – barem za korisnike stolnih računala. Na prezentaciji Argonne National Laboratory, u jednom slajdu vezanom uz superračunala Intel Xe, detalji pokazuju da će Intelova prva grafička kartica biti razvijena za prijenosna računala. Izvor informacija je  Twitter korisnik  Komachi_Ensaka, koji je bio na sastanku, navodi na svojim web stranicama PC Gamer.

Osim toga dio prezentacije o računalnom projektu Exascale pokazao je da će DG1 Xeon GPU biti energetski učinkovit. Koristit će se uglavnom na mobilnim uređajima poput prijenosnih računala. Navedene informacije su u snažnoj suprotnosti “velikom” debiju na CES-u 2020. kada se DG1 pojavio kao grafička kartica koja se priključuje u PCIe port za desktop računala.

Međutim, na tržištu prijenosnih računala može se naći zanimljiva kombinacija novog procesora Intel Tiger Lake i DG1. Procesor Intel Tiger Lake bit će predstavljen u skoroj budućnosti, a integrirat će i grafički procesor opremljen s 96 izvršnih jedinica  Gen12 (Intel Xe).

Više... Vaš Komentar Top
TP-Link Archer VR2100 podržava Super VDSL i OneMesh tehnologije

Datum objave 18.05.2020

TP-Link Archer VR2100 podržava Super VDSL i OneMesh tehnologije

Archer_VR2100_1

Archer VR2100 je univerzalni usmjerivač (router) s DSL tehnologijom Super VDSL (VDSL2 profil 35b), koji omogućuje preuzimanje podataka putem telefonske veze brzinom do 350 Mbps.

Modem je unazad kompatibilan sa standardima VDSL2, ADSL2 +, ADSL2 i ADSL, što  osigurava nesmetan rad bez obzira na tehnologiju koju koristi davatelj internetskih usluga.

Radio sustav 802.11ac standarda (WiFi5) odgovoran je za distribuciju WiFi signala  s brzinom do 1733 Mbps u opsegu 5 GHz i do 300 Mbps u 2,4 GHz opsegu. Osim toga MU-MIMO 4 × 4 tehnologija koja se koristi u Archer VR2100  omogućava  upravljanje više uređaja u istom vremenu što smanjuje kašnjenja i povećava učinkovitost cijele mreže.

Četiri gigabajtna Ethernet porta (LAN) odgovorna su za kabelske veze. USB 3.0 priključak koristi se za povezivanje pisača ili vanjskog diska.

Archer_VR2100_2

Jedna od najvažnijih prednosti usmjerivača Archer VR2100 je mogućnost korištenja gotovo bilo koje vrste veza: VDSL / ADSL, kabelski, optički modem, pa čak i 3G / LTE, zahvaljujući podršci USB modema. Time korisnici ne moraju zamijeniti usmjerivač kad se promijeni Internet operator.

Osim toga Archer VR2100 podržava OneMesh tehnologiju, zahvaljujući kojoj surađuje s drugim uređajima iz TP-Link-a, stvara ujednačenu Mesh mrežu. Opsežne funkcije roditeljskog nadzora jamče sigurnost najmlađih korisnika interneta. Svaki član kućanstva (kao i gost) može koristiti zasebni profil s određenim vremenskim ograničenjima i uspostavljenim filtrima, koji će, ovisno o dobi, blokirati pristup zadanom sadržaju.

Ono što je također važno, usmjerivač ima zaštitu od munje koja štiti uređaj od oštećenja elektronike uzrokovanih nasilnim olujama.

Više... Vaš Komentar Top
Za Samung Galaxy Note 20  procurile neke nove informacije

Datum objave 17.05.2020

Za Samung Galaxy Note 20 procurile neke nove informacije

note_20

Zasloni s visokom brzinom osvježavanja postupno su postali mainstream. Kroz svaki top model objavljen u prvoj polovici godine, visoka brzina osvježavanja gotovo je postala standard i vjerojatno se nastavlja dalje.

Nadolazeći Galaxy Note 20 i Galaxy Note 20+ modeli mogli bi nadoknaditi propust S20 serije koja ne može postići 120 Hz na “2K” rezoluciji. Prema Rossu Youngu, generalnom direktoru Display Supply Chaina, oba uređaja imati će veće zaslone od svojih prethodnika. Bit će opremljeni  zaslonima niske potrošnje LTPO (polikristalni oksid niske temperature) i podržavati prilagodljivu brzinu osvježavanja, odnosno inteligentno mijenjati brzinu osvježavanja u različitim scenarijima, poboljšavajući tako potrošnju energije.

Ovu tehnologiju i kombinaciju mogućnosti male potrošnje energije oksid TFT, prvi je puta koristio Apple za Watch Series 5, tako da je ekran satova stalno uključen a autonomija je 18 sati. Pokaže li se ova informacija za nove Samsung Note modele točna, bit će zasigurno jedna od glavnih marketinških prodajnih točaka.

Također su procurile i neke druge specifikacije zaslona. Tako je postalo poznato da Galaxy Note 20 ima duljinu dijagonale zaslona 6,42 inča, rezoluciju 2.345 × 1.084 piksela gustoće 404 ppi i omjer 19,5:9. Specifikacije zaslona Galaxy Note 20+ uključuju dijagonalu 6,87 inča, rezoluciju   3.096 × 1.444,  497 ppi  i omjer 19,3:9.

Oba modela trebala bi imati  iste selfie kamere kao i Note 10 serije. To znači da će rupica na zaslonu ostati u sredini ekrana, kao što je to bio slučaj u Galaxy S20 seriji. Osim specifikacija zaslona, prema SamMobileu, Galaxy Note 20 serija  dobiva Qualcommovu novu generaciju 3D ultrazvučnog prepoznavanja otisaka prstiju s površinom koja je 17 puta veća od Galaxy S20. Ujedno će biti prvi flagshipi koji podržavaju istovremeno čitanje dva otiska prsta.

I ne samo to, nova generacija 3D ultrazvučnog skenera donosi veću brzinu otključavanja i stupanj sigurnosti. Što se tiče sustava na čipu, bit će opremljeni platformom Qualcomm Snapdragon 865 sa 16 GB radne memorije.

Iako sve zvuči sjajno,  nemojte očekivati ​​da ćete za Galaxy Note 20 platiti manje od 1000 eura.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung Galaxy A21s – solidna promjena

Datum objave 17.05.2020

Samsung Galaxy A21s - solidna promjena

galaxy_a21s_1

Samsung je malo prilagodio Galaxy A21 tržištu i dodao slovo “s” u nazivu. Novi Galaxy A21s dobio je snažnu bateriju i bolju rezoluciju kamere.

A21s dolazi u plastičnom kućištu dimenzija 163,6 x 75,3 x 8,9 mm s čitačem otisaka prstiju na stražnjoj strani. Tu je i 3,5 analogni audio ulaz za slušalice i USB Type – C izlaz, što je već standardno kod jeftinijih uređaja.

Opremljen je 6,5-inčnim OLED  TFT infinity-O zaslonom rezolucije 1.600 x 720 piksela omjera slike 20:9. U gornjem lijevom kutu je selfie kamera rezolucije 13 MP otvora  f/2.2 .

galaxy_a21s_2

Konfiguracija kamera na stražnjoj strani je sljedeća:

  • 48 MP s otvorom blende f/2.0,
  • 8 MP ultra širokog kuta s otvorom f/2.2,
  • 2 MP makro s otvorom f/2.4,
  • 2 MP dubine s otvorom f/2,4.

Kamere imaju podršku za Live Focus i mogućnost dodavanja naljepnica i filtera na temelju prepoznavanja lica.

Hardverska osnova je Exynos 850 SoC (Quad 2.0GHz + Quad 2.0GHz) u kombinaciji s 3/4 ili 6 GB RAM-a i 32/64 GB interne flash memorije proširive memorijskom karticom do 512 GB. Uređaj dolazi s baterijom od 5.000 mAh koja podržava brzo 15W punjenje.  Ugodno iznenađenje je Bluetooth 5.0 standard   što nije tako često u ovom cjenovnom rangu.

Samsung Galaxy A21s radi pod nadzorom One UI sučelja i Android 10 sustava. Preporučena cijena uređaja je od 200 €.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

AMD Radeon RX 6000 series ("Big" Navi RDNA2)

Objavljeno prije 1 minute

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 2 minute

Koju Nvidia grafičku karticu kupiti - 5. dio

Objavljeno prije 8 minuta

Konfiguracije za 10.000+ kn

Objavljeno prije 10 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Novosti

MSI lansirao liniju grafičkih kartica RTX 3080 SUPRIM

MSI GeForce RTX 3080 Suprim je nova izvedba i pod-marka grafičkih kartica custom dizajna, usmjerena prema premium tržištu. Uz luksuzni dizajn dolaze s pregršt ekskluzivnih značajki i fokusom na detalje za što bolje korisničko iskustvo. Post... Pročitaj više

Predstavljena ZEUS gaming memorija za Intel i AMD stolna i prijenosna računala

Dva nova modula igraćih memorija ZEUS DDR4 SO-DIMM za stolna i prijenosna računala dolaze u upečatljivoj crvenoj boji s bijelim uzorkom groma. Prema proizvođaču, dizajn groma simbolizira silnu Zeusovu snagu koja podržava igrača. Napravljeni... Pročitaj više

Grafička kartica RX 6800 XT postavlja rekord overclockinga od 2,8 GHz i nadmašuje RTX 3090

AMD grafičke kartice serije RX 6800 postale su novi favorit overclockera. Kineski overclocker Takukou iz tima TecLab, uspio je postići 48.890 bodova u ukupnom rezultatu 3DMark Fire Strike i 61.831 bodova u grafičkom dijelu. 49.456 bodova u... Pročitaj više

Google i AMD pomažu TSMC-u u testiranju tehnologije 3D stack pakiranja

Google i AMD testiraju i verificiraju TSMC-ove tehnologije 3D stack pakiranja čipova i postaju prvi kupci. Masovna proizvodnja trebala bi započeti 2022. godine. TSMC-ova 3D tehnologija pakiranja može integrirati različite vrste čipova kao š... Pročitaj više

Microsoft Windows slavi 35. godišnjicu

Microsoftov (MS) operativni sustav za računala 'Windows' proslavio je svoj 35. rođendan.  U javnost  je pušten 20. studenog 1985. godine kao verzija 1.01., jer je u biti Windows 1.0 bila pred verzija.  Windows 1.0 je u to vrijeme više bio k... Pročitaj više

Sve novosti