Priča se da će TSMC u svibnju proizvoditi Apple A15 čipove

Datum objave 21.04.2021 - Sanja Ledinek

Priča se da će TSMC u svibnju proizvoditi Apple A15 čipove

Priča se da će TSMC u svibnju proizvoditi Apple A15 čipove

TSCM - Apple A15

Prema izvještajima DigiTimesa, TSMC će početi krajem svibnja masovno proizvoditi A15 čipove za ovogodišnju iPhone seriju. Bit će korištena poboljšana verziju 5-nm procesa u pogledu oslobađanja performansi i omjera energetske učinkovitosti. U kontekstu globalne COVID-19 epidemije prošle godine kada je bio pogođen čitav opskrbni lanac, Apple je morao odgoditi jesensku konferenciju do listopada. Gledajući situaciju ove godine, iako epidemiološka situacija još uvijek nije optimistična, a globalna nestašica čipova i dalje se nastavlja, TSMC-ova rana proizvodnja čipova za Apple je signal koji ukazuje da se očekuje nastavak tradicije lansiranja novih iPhone modela u rujnu.

Trenutno curenje informacija pokazuje da će novi iPhone koristiti dizajn manjeg ureza na LTPO zaslonu. Neki modeli bit će opremljeni zaslonom za dinamičko osvježavanje s brzinom od 120 Hz što će učiniti korisničke operacije glađima. Očekuje se senzor otiska prsta na zaslonu. Appleova metoda prepoznavanja otiska prsta može integrirati senzore na staklu, a ne “ispod zaslona”.

Osim toga, specifikacije memorijskih kapaciteta mogu također biti nadograđeni. U listopadu prošle godine, @Jon Prosser, rekao je da Apple razmatra udvostručavanje kapaciteta memorije. U siječnju je ponovno otkrio da prototip nove verzije iPhone Pro ima kapacitet od 1 TB. S obzirom na to da 512 GB interne flash memorije postoji već neko vrijeme, razumno bi bilo da Apple pojača specifikacije radne i podatkovne memorije.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua NH-U12S redux & NA-FK1

Datum objave 20.04.2021

Noctua NH-U12S redux & NA-FK1

Noctua je predstavila NH-U12S redux, prvi CPU hladnjak u svojoj redux liniji proizvoda. Vjeran duhu redux linije, NH-U12S redux uzima provjereni koncept izvornog, nagrađivanog NH-U12S i svodi ga na bitne stvari: tihi, kvalitetno izrađeni hladnjak od 120 mm s racionaliziranom dodatnom opremom koja je visoko kompatibilan, jednostavan za instalaciju i pristupačne cijene. S drugim kompletom ventilatora NA-FK1, NH-U12S redux može se nadograditi na dvostruku ventilacijsku konfiguraciju push / pull za daljnje poboljšane performanse.

Više... Vaš Komentar Top
Canon i-Sensys X

Datum objave 20.04.2021

Canon i-Sensys X

Serija Canon i-SENSYS-X (1)

Canon Europe nedavno je predstavio novu liniju jednostavnih i cjenovno pristupačnih slikovnih rješenja iz svog portfelja višefunkcijskih pisača povezanih s oblakom. Serija Canon i-Sensys X nova je linja kompaktnih pametnih uređaja namijenjena manjih odjelima u malim i velikim tvrtkama ili samozaposlenim osobama (odvjetnicima, financijskim savjetnicima, konzultantima, knjigovođama). Idealan je u podržavanju svih njihovih potreba za ispisom, digitalnom transformacijom i sigurnošću.

Više... Vaš Komentar Top
MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci

Datum objave 20.04.2021

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci (1)

Netko je na Internetu otkrio da se isporučuje serija novih grafičkih kartica RTX 3080Ti koju je proizveo MSI . Radi se o modelu MSI RTX3080 Ti Ventus 3X 12G OC grafičke kartice. Kao što se iz naziva može pročitati, bit će opremljena s 12 GB video memorije umjesto prethodno najavljenih 20 GB.

MSI RTX3080 Ti grafička kartica s 12 GB memorije u isporuci (2)

RX 580 valjda ide rudarima :)

Nvidia će predstaviti ovu grafičku karticu u bliskoj budućnosti. Razlog je što su se u početku nadali da će RTX 3080 Ti i 3090 koristiti isti čip, ali se kasnije odustalo od ovog plana. RTX 3080 Ti koristit će GA102-225 GPU, s 10.240 CUDA jezgri i polovicom video memorije RTX 3090, odnosno 12 GB GDDR6X video memorije. Rečeno je da će RTX 3080 Ti također imati ograničenja za rudarenje kako bi olakšao usku ponudu kartica na tržištu igara.

Više... Vaš Komentar Top
Silicon Power predstavlja XD80 NVMe pogone do 2 TB

Datum objave 20.04.2021

Silicon Power predstavlja XD80 NVMe pogone do 2 TB

SSD XD 80

Silicon Power predstavio je SSD diskove XD80 NVMe koji koriste PCIe Gen3 x4 sučelje za komunikaciju s računalom koje ostavlja tradicionalne SATA III SSD-ove iza sebe u prašini, pružajući hardcore igračima konkurentsku prednost koja im je potrebna kako bi osigurali pobjedu. Serija uključuje modele kapaciteta 256 i 512 GB, kao i 1 i 2 TB u faktoru oblika M.2 2280.

Proizvođač ne otkriva koji se tip flash memorije koristi u pogonima NVMe serije XD80, ali napominje da su nove stavke opremljene SLC predmemorijom i DRAM međuspremnikom, koji ubrzavaju sekvencijalne procese čitanja i pisanja do 3.400 i 3.000 MB/s .  Međutim, teško da će svi modeli postići ove vrijednosti. Barem najmanja varijanta trebala bi pisati sporije zbog raspodjele pristupa na manje memorijskih čipova.

SSD XD 80-1

Dimenzije Silicon Power XD80 pogona su 22 × 80 mm i ima visinu od samo 4,75 mm. Mase je 11 grama. Za hlađenje, opremljeni su aluminijskim hladnjakom koji pruža maksimalno odvođenje topline i upravljanje toplinom. Zapravo, u usporedbi sa SSD-ovima bez hladnjaka, XD80 održava temperature čak 20% nižim, održavajući stabilnost rada.

Jamstveni rok je pet godina. Nažalost, Silicon Power još nije objavio informacije o cijenama ili dostupnosti širom svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Ferrari ulazi na područje električnih automobila

Datum objave 20.04.2021

Ferrari ulazi na područje električnih automobila

El Ferrari

Bivši izvršni direktor Ferrarija je u jednom intervjuu izjavio kako je teško zamisliti da bi tvrtka odustala od motora s unutarnjim izgaranjem, a kupcima automobila teško zamisliti električni Ferrari. No, njegovim odlaskom priča se promijenila.

Prema riječima Johna Elkanna, izvršnog direktora talijanske marke, tvrtka planira ući na područje električnih automobila do 2025. Smatra da električna vozila imaju sjajne poslovne mogućnosti bilo u moto sportu ili na cesti, a mogu donijeti strast i jedinstvenost nove generacije Ferrarija! Pri tome će provoditi svoju politiku elektrifikacije na vrlo discipliniran način.

Uz to je otkrio da  tvrtka već radi na svom prvom električnom automobilu i postavlja ljestvice vrlo visoko. Koristeći dugogodišnju moto-moto stručnost, stvorili smo hibridna vozila SF90 Stradale i SF90 Spider koji pokazuju našu tehničku izvrsnost i pružaju nevjerojatno iskustvo vožnje. U skladu s najboljom Ferrarijevom tradicijom i u stilu i u izvedbi. ”, rekao je Elkann, a prenosi Engadget.
Šef Ferrarija dotaknuo se i pitanja autonomne vožnje. Iako njegova tvrtka još ne planira stvarati samovozeće automobile, obećao je implementirati neke tehnologije autonomne vožnje u svoje automobile kao odgovor na promjene u zakonodavstvu različitih zemalja i preferencije kupaca, posebno u GT klasi, tj. kod brzih modela.

Više... Vaš Komentar Top
Nestašica  čipova može potrajati do 2023. godine

Datum objave 19.04.2021

Nestašica čipova može potrajati do 2023. godine

Nestašica čipova do 2023. godine

Prema predviđanjima najvećih svjetskih proizvođača čipova, nestašica poluvodičkih komponenti neće prestati do kraja ove godine, kao što je prethodno predviđeno, već bi mogla potrajati do 2023. godine.

Glavni razlog nestašice čipova je kombinacija velike potražnje za elektroničkim uređajima, rastu rudarenja kriptovalutama, novi proizvodni procesi, odgođene proizvodne linije kao rezultat Covid-19 pandemije, ali i trgovinski rat između Kine i SAD-a koji je doveo do ove situacija kakva je danas.  Utječe i utjecati će na svu elektroniku, od automobilskih računala, video kartica, igraćih konzola, pametnih telefona do prijenosnika, matičnih ploča, usmjerivača itd.

Djelomično rješavanje ovog problema je izgradnja novih tvornica. Međutim, kao što svi znamo, one se ne mogu izgraditi preko noći, već često treba i nekoliko godina. Ali dobra je vijest da su proizvođači čipova poput Intela i TSCM-a, već krenuli u širenje proizvodnih kapaciteta punom brzinom.

Intel je pokrenuo sve planove za proširenja proizvodnje nastale još prije tri godine. Uz to su najavili izgradnju dvije tvornice u Arizoni za 7nm čipove, uz podršku američke vlade. Tvornice bi trebale biti dovršene 2024. godine. Što se tiče TSMC-a, oni ističu da sve njihove tvornice već rade s “kapacitetom većim od 100 posto” te da su kupili i zemlju i opremu za izgradnju više tvornica među kojima je i ona u Arizoni vrijedna 12 milijardi dolara.  Sveukupno, tvrtka planira uložiti 100 milijardi dolara za povećanje kapaciteta u svojim pogonima tijekom sljedeće tri godine. Također zapošljavaju tisuće novih radnika u vezi s povećanjem proizvodnje. TSCM očekuje uravnoteženje ponudi i potražnje tek od 2023.godine, nakon otvaranja novih tvornica i proizvodnih linija.  Uz to, oba proizvođača se nadaju da će ASML moći pratiti nužno povećanje njihove proizvodnje.

NVIDIA je još jedan tech gigant koji upozorava na kontinuirani nedostatak procesorskih jedinica, ali  naglašavaju da će u nadolazećim mjesecima nastojati  zadovoljiti potražnju, osobito za modelima grafičkih kartica serije RTX 30.

ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3060 OC 12 GB recenzija

I konačno, Renesas i Foxconn takođe nisu optimistični, ali su manje pesimistični i vjeruju da nedostatak mikročipova bi mogao potrajati do 2022. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Brzi pregled Chrome 90 novih značajki na sustavima Windows, Mac i Linux

Datum objave 19.04.2021

Brzi pregled Chrome 90 novih značajki na sustavima Windows, Mac i Linux

Chrome_90_naslovnica

Već smo navikli da Chrome ažurira verziju web preglednika svakih nekoliko tjedana. Sada je već na verziji 90, koja donosi nekoliko novih značajki. Što je ažurirano?

Sigurnost prije svega

Za razliku od Chrome 89 i starijih inačica, najnovije izdanje web preglednika će prvo pokušati učitati web stranice putem HTTPS-a. U slučaju da web stranica ne koristi HTTPS, Chrome će se vratiti na HTTP protokol i pokazati vam  sigurnosno upozorenje kao i do sada. Ova promjena s preferencijalnim učitavanjem web stranica putem HTTPS-a može uvelike poboljšati privatnost za korisnike i poboljšati brzine učitavanja web stranica.

Uz to Chrome se više neće povezivati ​​s  HTTP/HTTPS/FTP poslužiteljima na portu 554. Te veze neće uspjeti  jer su port hakeri koristili za NAT Slipstream 2.0. napade.  Zapravo je Google pokušao onemogućiti port i prije, ali korporativni korisnici snažno su se protivili tome.

Podrška AV1 video kodiranja

Chrome_90_kodek

Chrome 90 dodaje nativnu podršku za AV1  kodek, odnosno AOMedia Video 1,  tehnologiju  kodiranja videozapisa, koja je besplatna i alternativa  standardnim kodecima poput  mpeg4  s plaćanjem tantijema.  Potječe iz Open Media Alliance,  predvođene Googleom.      2018.  godine. Besplatna je alternativa  standardnim kodecima poput  mpeg4,  koji zahtjeva plaćanje tantijema.

AV1 video kodiranje može značajno poboljšati protočnost videa jer daje  veću stopu kompresije od H.265/264/VP9 pri istoj kvaliteti slike, što znači da može prenositi kvalitetu slike veće definicije pod istom širinom pojasa. To je osobito bitno  za usluge kao što su Microsoft Teams, Zoom ili Cisco WebEx za vođenje sastanaka. Dakako, video servisi moraju koristiti kodek kako bi se postigla ta poboljšanja, tako da se promijene ipak neće dogoditi preko noći.

Također je dobro znati, da je  Netflix počeo primjenjivati ​​av1 kodek u svojoj usluzi prošle godine. Prema američkom streaming servisu , av1 je dvadeset posto učinkovitiji u odnosu na vp9 kodek. Što se tiče hardvera, podršku kodeka imaju Intel Tiger Lake 11. generacija,  AMD RX 6000 i MediaTek Dimensity 1000 serija / TV čip MT9602 za mobilne platforme. Podržana je i serija RTX 30.

Preimenovanje prozora (“Postavke-više alata”)

Chrome_90_Preimenovanje prozora

Chrome 90 donosi novu funkciju upravljanja prozorima Kada otvorite više prozora preglednika, možete ih preimenovati kako biste ih bolje razlikovali, a se imena prikazuju na programskoj traci i u prikazu zadataka. Vrijedno je spomenuti da Chrome 90 pamti konfiguraciju i vaše ime prozora, te ih automatski vraća kad se web preglednik otvori sljedeći put ili prije ponovnog pokretanja ako se sruši.

Da biste pristupili ovoj značajci, morate otvoriti izbornik Chrome (…), kliknuti na “More Tools” (Više alata), a zatim odabrati “Preimenuj prozor”. Ili možete desnom tipkom miša kliknuti na prozor preglednika da biste pristupili ovoj funkciji.

Stvaranje veza do istaknutog teksta

Prilikom čitanja sadržaja web stranice u pregledniku, označite li bilo koji dio teksta desnim klikom miša, možete ga jednostavno podijeliti uz opciju “Kopiraj vezu”, s nekim kome je potreban ili možda želite da bude bolje informiran. Kada primatelj otvori vezu, automatski se prikazuje posebno istaknuti dio teksta, umjesto vrh učitane web stranice. Do sada je ova značajka bila dostupna kao proširenje za Chrome (Link to Text Fragment) koje se mora ručno instalirati.

Ostale promijene zanimljive za korisnike

Chrome_90

  • Chrome 90 također donosi prve kontrole za uključivanje i isključivanje za Googleov sigurnosni okvir za privatnost, koji uključuje kontroverznu zamjenu FLoC identifikatora za kolačiće treće strane koje su suparnički preglednici Brave i Vivaldi onemogućili.
  • Chrome 90 podržava novi WebXR API, koji može poboljšati AR iskustvo preglednika. Korištenjem ovog API-ja i podataka međuspremnika, aplikacije temeljene na Chromeu mogu lakše otkriti stvarno okruženje korisnika.
  • Privremeno isključvanje svih obavijesti tijekom predstavljanja ili dijeljenja zaslona   u sustavu Windows.

Google također objavljuje novi preglednik PDF-a za preglednik Chrome. Ima novi način prikaza koji prikazuje dvije stranice. Alatna traka također omogućava korisnicima da zumiraju, brzo prebacuju stranice i spremaju ili ispisuju jednim gumbom. Ostale nove značajke,  detalje ispravka programskih i sigurnosnih pogrešaka, pročitajte na web stranicama za programere i na blogu Chromium.

Više... Vaš Komentar Top
Google Earth dobio 3D “Timelapse”

Datum objave 19.04.2021

Google Earth dobio 3D "Timelapse"

Google Earth dobio 3D “Timelapse”

Od prije nekoliko dana,  kada uključite funkciju “Timelapse” u web verziji Google Earth ili mobilnoj aplikaciji i tražite bilo koje mjesto, možete promatrati sve lokalne promjene na različitim mjestima 1984. do 2020. godine.

Ideja nije nova, jer je Google Earth dobio funkciju time-lapse u platformi već 2013. godine, međutim, prikazivala je 2D slike zemlje od 1984. do 2012. godine.  Ali  sada je Google preslikao 24 milijuna satelitskih fotografija ili  20 petabajta slika, u jedan video.  Za to su  upotrijebili ’tisuće’ računala kojima je trebalo više od dvjesto milijuna sati za sastavljanje videozapisa. Taj video mozaik veličine je 4,4 terapiksela.

Google je rekao da je također prenio više od 800 videozapisa s time-lapse za javnu reprodukciju na YouTubeu. Uz to su stvorili platformu za pripovijedanje priča pod nazivom voyager, koja uključuje interaktivne vođene ture   ( “promjene šuma”, “urbani rast”, ” klimatske promijene “, “izvori energije” itd.),   kroz različita unaprijed odabrana mjesta.   Također možete pročitati zašto su se dogodile promjene koje vidite.

Testirali smo funkciju i mislimo da djeluje kao dobar alat za ilustraciju velikih promjena koje je čovjek učinio na zemlji posljednjih desetljeća. Međutim, trebate imati na umu  da značajka Timelapse nije namijenjena prikazivanju detaljnih satelitskih slika u kojima je Google Earth inače toliko dobar, zato nemojte očekivati ​​da ćete vidjeti promjene u točno onoj ulici u kojoj ste išli u školu, ili novu fasadu na susjedovoj kući.

Google je rekao da planira ažurirati time-lapse funkciju u Google Earth svake godine u sljedećih deset godina. Ovdje možete iskusiti novu značajku timelapse u programu Google Earth.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2

Datum objave 19.04.2021

Cooler Master MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2

masterbox_540

Cooler Master je lansirao dva nova kućišta  – MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2. Prvo je namijenjeno gradnji visoko osvijetljenih računala, a drugo minimalističkom pristupu. Model 540 donosi osvijetljenu prednju stranicu uz pomoć ARGB trake, a osvjetljenje je moguće uskladiti s ostatkom hardvera. Kućište posjeduje i otklopivu gornju stranicu koja olakšava ugradnju radijatora AIO hlađenja, ventilatora i općenito za bolji pristup unutrašnjosti.

masterbox_mb600l_v2

MB600L V2 je okrenuto eleganciji, s prednjom stranicom od brušenog aluminija. Nudi mnoštvo opcija za hlađenje hardvera, pa je tako moguća istovremena upotreba do 6 ventilatora, za hlađenje vašeg gaming setupa. Za old school korisnike, tu je i mogućnost ugradnje optičkog uređaja.

Oba će kućišta na europskom tržištu biti dostupna od svibnja. MasterBox 540 će se prodavati po preporučenoj cijeni od 109 €, a MB600L V2 po cijeni od 52 €.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti