Procurila slika 5,4-inčnog zaslona iPhonea 12 5G

Datum objave 28.07.2020 - Sanja Ledinek

Procurila slika 5,4-inčnog zaslona iPhonea 12 5G

Procurila slika 5,4-inčnog zaslona iPhonea 12 5G

iphone_12_5.4_1

Apple se priprema za lansiranje potpuno novog iPhonea kompaktne veličine poput iPhone SE 2020.   Riječ je o iPhoneu 12 5G s 5,4-inčnim zaslonom rezolucije 960 x 2.079 piksela. Otkrivena je i prva stvarna sliku zaslona, koja očito dolazi izravno s proizvodne trake u Kini.

Kao što možete vidjeti urez (notch) je također manji nego na iPhoneu 11 Pro. Istina, nije puno manji, ali ipak je poboljšanje u odnosu na prethodne generacije.

iphone_12_5.4_2

Osim toga prostranstvima interneta kruži informacija da veličina ovog modela iznosi 131 x 64 mm, ima dvostruku stražnju kameru i ultra široki 12 MP objektiv. Kapacitet baterije je 2,227 mAh.

Više... Vaš Komentar Top
Što se događa s Intelom?

Datum objave 28.07.2020

Što se događa s Intelom?

intel_2020

Intelov  7-nanometarski proces je ponovno odgođen, razmišljaju o outsourcingu proizvodnje čipova i  napušta ih najvažnija osoba odgovorna za razvoj hardvera.

Intelov glavni direktor hardvera i tehnički direktor, dr. Venkata (Murthy) Renduchintala, napustit će kompaniju 3. kolovoza, u kojoj je zaposlen od veljače 2016.godine. Bio je odgovoran za sve procese proizvodnje čipova kao i sam dizajn. Intel nije otkrio razlog odlaska dr. Renduchintala, iako je uslijedio  nakon najave da će 7-nm čip nove generacije biti odgođen do 2022. godine. Prije toga, 10-nm čip je također nekoliko puta kasnio s izlaskom na tržište  ostavljajući  tvrtku iza suparnika kao što su AMD i TSMC.

Na drugoj strani, Izvršni direktor Intela Bob Swan, ovih je dana proveo gotovo sat vremena s investitorima raspravljajući o idejama na koje nitko ne bi pomislio da će se dogoditi najvećem svjetskom proizvođaču čipova – prestanak proizvodnje i okretanje outsourcingu. Swan smatra da bi im ovaj oblik proizvodnje omogućio više fleksibilnosti umjesto da sav posao rade sami, a mjesto na kojem su napravljeni poluvodiči nije toliko važno.

Kako tvrtka koju Intel želi angažirati za proizvodnju svojih čipova, spominje se tajvanski TSMC.   Međutim oni imaju puno velikih kupaca. Čak i nakon gubitka Huaweija narudžbe su im odmah  ispunjene. To znači da ih sada nije lako angažirati. Osim toga, TSCM  najvjerojatnije neće  htjeti širiti  svoje proizvodne pogone, jer je Intel pod pritiskom da proizvodne operacije premjesti natrag u SAD.

Bit će svakako zanimljivo pratiti daljnje Intelove poslovne poteze, ali ova odluka da razmotre outsourcing svoje proizvodnje najavljuje kraj ere koja je dominirala u industriji poluvodiča. Bit će to potez koji utječe ne samo na Silicijsku dolinu, već i na globalnu trgovinu i geopolitiku.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung možda slijedi Apple i priprema Exynos 1000 procesor za Windows računala

Datum objave 27.07.2020

Samsung možda slijedi Apple i priprema Exynos 1000 procesor za Windows računala

Samsung SoC

Različiti testovi pokazuju da najnoviji Exynos top čipset imaju lošije rezultate od konkurentskih čipova Applea i Qualcomma. No, izgleda da odgovorne u Samsungu to nimalo ne sprječava u proširenju područja primjene Exynos procesora. Prema procurjelim informacijama, razvijaju čipset za računala koja rade pod operativnim sustavom Windows.

To može biti ARM verzija Exynos 1000 procesora na Samsungovoj 5nm procesnoj tehnologiji i EUV litografiji. Vjerojatno će se temeljiti na nedavno najavljenoj Cortex-X1 procesorskoj jezgri. Budući da je prošle godine južnokorejski div surađivao s AMD-om kako bi koristio Radeon GPU u svojim mobilnim čipsetima, velika je vjerojatnost da će se plodovi suradnje vidjeti na primjeru Exynos 1000 za PC. Ali, opet, PC verzija može koristiti drugi GPU.

Osim toga ARM arhitektura, koja se isprva pojavila samo na mobilnim uređajima, sve se više gura u stolna računala i servere. Ako Samsung uspije izdati Exynos procesor za računala, mogao bi debitirati s novom ultrabookom sličnom Galaxy Book S u sustavu Windows 10.

Međutim, sve su to samo glasine, nema dokaza koji bi potvrdili pojavu Windows računala temeljenih na Exynos procesorima. U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti koliko će ARM arhitektura u budućnosti dobiti temelj na stolnim i prijenosnim računalima.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljene cijene za nove AMD Renoir desktop APU-e

Datum objave 27.07.2020

Objavljene cijene za nove AMD Renoir desktop APU-e

Renoir_desktop_prces_leak

Na mreži su se pojavili detaljne informacije o maloprodajnim cijenama AMD Ryzen Pro 4000 ​​mobilnih procesora. Poznata tech web stranica Videocardz, uspjela je preko insajdera uloviti dijapozitiv koji   predstavlja sažetak tablice s karakteristikama i troškovima različitih modela procesora AMD, uključujući novu Ryzen 4000 seriju. Prema izvoru, proizvođač je osmojezgreni Ryzen 7 4750G procijenio na 309 USD, šestojezgreni Ryzen 5 4650G košta 209 USD, a četverojezgreni Ryzen 3 4350G oko 149 USD. Ali, ove cijene nisu namijenjene običnim korisnicima, nego trgovcima i to za 1.000 komada. Želimo li mi kupiti jedan od tih procesora trebat će odvojiti  395 USD, 255 USD i 185 USD, što nam se čini malo prenapuhano.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft pokazao kako će izgledati novo korisničko sučelje i dizajn Officea 365

Datum objave 27.07.2020

Microsoft pokazao kako će izgledati novo korisničko sučelje i dizajn Officea 365

 Office_365_new_UX_1

U protekle dvije godine Microsoft Office 365 dobio je mnoge vizualne promjene koje pojednostavljuju proces interakcije s uredskim aplikacijama/programima. Ovom praksom Microsoft nastavlja dalje, ali se sada više usredotočuju na upotrebljivost.

Prva novost u Microsoft Office 365 UX paketu je uvođenje responzivnog upravljanja. Ono omogućava  premještanje alatne trake unutar radnog prostora na mjesto za koje korisnik misli da će biti najkorisnije.

Office_365_new_UX_3

Osim toga, ​​uvodi se  “umjetna inteligencija” u funkciju pretraživanja između različitih Office programa. Prema Jonu Friedmanu, korporativnom potpredsjedniku tvrtke Microsoft za dizajn i istraživanje, Excel će primjerice uhvatiti pogreške dok pišete formule. Također može sakupljati postojeće pogreške i pohraniti ih na lako dostupno mjesto kako biste ih mogli ispraviti kad budete spremni. U programu Planer istražujemo kako AI može automatski predložiti krajnje datume za zadatke na temelju njihovih opisa, što je slično načinu na koji Obrasci trenutno koriste AI za automatsko dodavanje pitanja na temelju naslova koji ste unijeli. Može se upotrijebiti za pronalaženje pogrešaka u formulama Excela, a zatim ponuditi korisniku potrebno rješenje problema.

Office_365_new_UX_2

Još jedna promjena je nastanak boje na vrhu prozora. Na tom mjestu u novoj verziji pokazuje se mala ikona programa.

Također bi korisnici trebali moći navesti ‘razine osjetljivosti’ dokumenata, kako se ne bi, primjerice,   osjetljivi dokument slučajno podijelio. Osim toga mjere sigurnosti mogu spriječiti hakiranje dokumenata. Na širem planu, IT administratori i drugi donositelji odluka mogu sa sigurnošću promicati politiku radi zaštite svoje organizacije.

Novi izgled i funkcije trebali bi se pojaviti u roku od godinu ili dvije za sve verzije sustava Office 365, ali neke promijene mogu se pojaviti u bliskoj budućnosti.

Tvrtka je objavila kratki videozapis u kojem se prikazuju promjene na sučelju za njene osnovne Officeove proizvode.

Više... Vaš Komentar Top
Izlazak prvih 7nm Intelovih čipova ponovno odgođen

Datum objave 26.07.2020

Izlazak prvih 7nm Intelovih čipova ponovno odgođen

 

2019-intel-investor-meeti

Nakon što je Intel ove godine nekako prevladao dugogodišnje poteškoće prelaska na 10nm procesnu tehnologiju, čini se da sada imaju poteškoća u savladavanju 7nm standarda što je razlog kašnjenja ovih procesora na tržište.

U svom financijskom izvješću za drugi kvartal 2020. Intel je pokazao planove za procesore od 10 i 7 nanometara. Prema njima, prvi 10nm čipovi za stolna računala kodnog naziva Alder Lake, pojavit će se 2021. godine, iako su  trebali pojaviti na tržištu još 2016. godine. Što je još važnije, Intel trenutno ne očekuje da će 10nm proces biti dobar kao 14 nm. Kada je riječ o procesorima napravljenim u 7nm procesu, obećavaju da će ih objaviti u 2022. ili 2023., godini odnosno pet godina iza prvotnog rasporeda.

To znači da Intel trenutno ne može proizvesti 7nm čipove na ekonomski izvediv način, ponovno zaostaje za konkurentima u utrci “nanometara” i ostaju zaglavljeni na 14nm procesu. Istovremeno, AMD je sredinom 2019. lansirao arhitekturu Zen 2 za procesore temeljene na 7nm TSMC čvoru, Zen 3 bit će predstavljen krajem ove godine, a do 2022. bit će spreman  za masovnu proizvodnju procesor  pomoću tehnologije 3 nanometara.

Intel_waffer_2019

Samsung  proizvodi svoje mobilne procesore po standardima 7nm. Qualcomm je prešao na 7nm prošle godine, kao i MediaTek.  Ipak moramo uzeti u obzir razlike između marketinškog naziva proizvodnih procesa i stvarne veličine čvora.  TSMC naziva standardni čvor od 9,2 nm “7 nanometara”, a   Intel naziva 5,9 mm standardni čvor 7 nanometara i naziva svoj 9,5 nm standardni čvor 10 nm.  U biti,  Intelovih 10 nanometara stvarno se izjednačuje s TSMC-ovih 7 nanometara, tako da razlika nije tako velika.  Međutim, stvarnost je da su danas TSMC-ovi 7 nanometara implementirani u AMD Ryzen treće generacije, a Intelova 10 nm prisutna je samo u procesorima niskih performansi.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA potencijalni kupac ARM-a?

Datum objave 26.07.2020

NVIDIA potencijalni kupac ARM-a?

dollars

S obzirom na ogromnu pažnju koju je ARM dobio zahvaljujući vijestima o prelasku Applea na njihovu tehnologiju za svoje procesore, i probleme poslovanja uslijed COVID-19 pandemije, japanska korporacija SoftBank vlasnik kompanije smatra da je pravi trenutak da se implicitno proda cijeli ili dio dionica ARM-a. Prema Bloombergu, za kupovinu je zainteresirana NVIDIA.

Ako ova glasina postane stvarnost, to bi mogao biti najveći posao ikad u industriji čipova. Jedan od razloga je što su ARM-ove  dionice porasle gotovo 1,5 puta od kada ih je SoftBank u 2016. godini kupio za 32 milijarde dolara. Rast dionica nije iznenađujući  jer ARM arhitektura pokreće mnoge uređaje širom svijeta, od pametnih telefona i rutera do sustava za zabavu u automobilima i superračunala. Osim toga poslovanje uključuje licenciranje procesorskih jezgara s nizom alata za razvoj softvera, kao i upute. Bez obzira na vrstu licence, svi dobavljači plaćaju kako bi dobili u ruke arhitekturu.

Također, ako obje kompanije postignu sporazum, posao će se vjerojatno suočiti s vrlo strogim nadzorom regulatornih agencija, jer NVIDIA dobiva kontrolu nad ARM licencama koje koriste konkurentske kompanije poput Qualcomma, MediaTeka itd. Osim toga dobit će zanimljiv katalog patenata i intelektualnog vlasništva na ARM arhitekturi, a koju su sami integrirali u primjerice, Tegra X1 čipove.

Više... Vaš Komentar Top
Optimizirani Adobe softver za maksimalne performanse AMD Ryzen 4000 serije APU-a

Datum objave 24.07.2020

Optimizirani Adobe softver za maksimalne performanse AMD Ryzen 4000 serije APU-a

Adobe_Premiere_Pro+screenshot_1080p

Kako današnji tvorci digitalnog sadržaja žude za snažnim mobilnim rješenjima za intenzivne zadatke poput kodiranja videa, ključan je sustav koji uravnotežuje performanse i prenosivost u pokretu. Nakon izlaska Adobe Premiere Pro 14.2 u svibnju, koji je omogućio ubrzano GPU kodiranje, AMD je danas predstavio nove podatke koji demonstriraju kako prijenosna računala opremljena najnovijim AMD Ryzen Mobile procesorima s grafikom Radeon ubrzavaju kodiranje videa više nego ikad prije.

AMD-ova napredna tehnologija za obradu multimedije (AMF) omogućava brže GPU-ubrzano video kodiranje na prijenosnim računalima pomoću AMD Ryzen-a, tako da kreatori mogu dovršiti kritične projekte u kraćem vremenu. Dojmljivo, prijenosna računala koja pokreću mobilni procesori AMD Ryzen 4000 U-serije sa Radeon grafikom sada mogu izvoziti 4K sadržaj do 29 posto brže, što pokazuje i 14-inčni Lenovo Yoga Slim 7 s AMD Ryzen 7 4800U.

Dell+G5+15+SE_Adobe_PremierePro_1920x900_v2

Za najzahtjevnije projekte prijenosna računala s AMD Ryzen H-Series Mobile Processorima i Radeon RX 5000 grafičkim karticama pružaju još veće performanse kodiranja videa. Na primjer, prijenosno računalo Dell G5 15 Special Edition sada izvodi video do 43 posto brže od kodiranja video zapisa ubrzanog softverom samo s AMD Rizen 7 4800H Mobile procesorom i Radeon RX 5600M GPU-om.

Više... Vaš Komentar Top
OnePlus Nord: OLED, Snapdragon 765G, 5G i cijena od 399 eura

Datum objave 22.07.2020

OnePlus Nord: OLED, Snapdragon 765G, 5G i cijena od 399 eura

oneplus_nord_1

OnePlus je predstavio svoj prvi uređaj nove linije srednje klase –  OnePlus Nord. Dobio je 6,44-inčni OLED zaslon rezolucije 2.400 × 1.080 piksela, omjera  slike 20: 9, učestalosti osvježavanja od 90 Hz te senzor otiska prsta.

Na vrhu je integrirana dvostruka kamera s jednim 32 MP modulom (IMX616 s otvorom blende f/2,45) i dodatna ultra širokog kuta 8 MP senzora (105 °, f/2,45).

oneplus_nord_2

Pogoni ga Snapdragon 765G SOC s aplikativnim procesorom na 2,4 GHz, Adreno 620 grafikom, 8 GB ili 12 GB LPDDR4X RAM-a te 128 GB ili 256 GB interne UFS 2.1 memorije. Ima 5G podršku u rasponu ispod 6 GHz.

Kapacitet baterije je 4.115 mAh i podržava Warp Charge 30T (5V/6A). Prema proizvođaču može se  napuniti do sedamdeset posto u pola sata.

Na popisu specifikacija za povezivanje i komunikaciju su Dual 4G VoLTE, Wi-Fi 6 802.11ac (2.4 GHz + 5 GHz) 2 × 2 MIMO, Bluetooth 5.1, GPS (L1 + L5 Dual Band) + GLONASS, NFC, USB-C starijeg 2.0 standarda.

oneplus_nord_3

Kamere su gotovo istih specifikacija kao u OnePlus 8. Glavna kamera je 48 MP Sony IMX586 senzora, otvora  f/1,75 i može snimati 4K videozapise u 30fps. Ima optičku i elektroničku stabilizaciju.

Druga kamera je  širokokutna, s 8 MP senzorom  (119 °, f/2,25)  s podrškom noćnog načina rada (Nightscape) kao i glavna kamera. Tu su 2 MP makro kamera (f/2.4)  i 5 MP senzor dubine (f/2.4).

Nedostaje 3,5 mm port, podrška za bežično punjenje i nema IP certifikat. I još jedna zanimljivost, prednja strana ima Gorilla Glass 5 sloj, a okvir je izrađen od plastike, ali su gumbi napravljeni od metala. Dimenzije uređaja su 73,3 x 158,3 x 8,2 mm i mase je 184 grama.

OnePlus Nord će biti dostupan u opcijama plave i sive boje  po cijeni od  399 – 499 eura. Prodaja počinje 4. kolovoza,  ali može se  kupiti putem  OnePlus web stranice od 31. srpnja. Proizvođač jamči dvije godine nadogradnje softvera i tri godine sigurnosnih ažuriranja.

Više... Vaš Komentar Top
Licence Windowsa za ispod 14 € na Whokeysu!

Datum objave 22.07.2020

Licence Windowsa za ispod 14 € na Whokeysu!

Licence Windowsa su obično vrlo skupe. Tako primjerice originalna licenca za Microsoftove Windowse 10 Pro košta 298 USD na Microsoftovom webshopu. Naravno, postoje i jeftinije alternative kao što je whokeys.com store gdje možete uštedjeti značajne iznose na softver, alate i igre.

Evo kako možete ostvariti značajne uštede na softveru ili igrama!

whokeys_july_2020

Whokeys je globalna online platforma za prodaju svih vrsta softverskih licenci, i proizvodi ne uključuju samo ključeve, tj. licence za Microsoftove Windowse ili Office pakete. Također nude i ključeve za alate kao što je Bitdefender Internet Security i još mnoštvo toga.

Osim što već nudi niske cijene, Whokeys svim PCEkspertašima nudi dodatnih 20% popusta na određene proizvode s kodom “PP20“.

Kupovina je iznimno jednostavna kao što će te vidjeti na primjeru kupovine Windows 10 Pro OEM licence. Potražite proizvod koji želite kupiti (u našem slučaju Windows 10 Pro OEM i kliknite “Buy Now”.

whokeys_pcekspert.com2.13_1

Nakon kratke registracije novog računa (za slučaj da ga već nemate), dolazite do potvrde narudžbe gdje ukucavate kupon kod “PP20“.

whokeys_pcekspert.com2.13_2

Potvrdite narudžbu s Apply tipkom i nakon toga će vam se pokazati cijena s popustom. Naredbom “Send Order” potvrđujete narudžbu.

whokeys_pcekspert.com2.13_3

Nakon odabira načina plaćanja, bit će te preusmjereni na proces plaćanja. Nakon što se taj proces izvrši potrebno je svega par minuta da vaš ključ bude “otključan”, a naći će te ga u “user center” dijelu, uz standardnu potvrdu na vašu email adresu.

Gotovo! Proces je jednostavan i brz. Sada ste ponosni vlasnik nove Windows 10 Pro OEM licence po senzacionalnoj cijeni. Ako želite istražiti cijeli whokeys.com i kupiti ostali softver na ponudi ne zaboravite iskoristiti “PP20” kod za popust.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 36 minuta

Pametni satovi

Objavljeno prije 1 sat

K: Ventove za macbook pro 15 late 2013 (moze do 2015)

Objavljeno prije 1 sat

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 2 sata

EVOTV-poštanska usluga

Objavljeno prije 2 sata

Aparat za kavu/espresso

Novosti

Test 120 W punjenja IQOO 7 mobitela

iQOO 7 nije samo jedan od pametnih telefona koji pogoni Snapdragon 888 mobilna platforma, opremljen zaslonom osjetljivim s osvježavanjem od 120 Hz, LPDDR5 RAM-om nove generacije, UFS 3.1 V6 pohranom, već je među prvim uređajima koji podržav... Pročitaj više

Samsung Galaxy A52 5G dobio Bluetooth i Wi Fi certifikat

Samsungov su model Galaxy A52 5G upravo odobrila tijela za ovjeru Bluetooth i Wi Fi, što obično znači da je uređaj spreman za konačno predstavljanje. Očekuje se da će Samsung lansirati Galaxy A52 u sljedećih nekoliko tjedana, s opcijama 4G... Pročitaj više

Raspberry objavio Pi Pico, svoje najmanje računalo

U usporedbi s drugim Raspberry Pi uređajima, Raspberry Pi Pico košta samo 4 dolara i ima dimenzije 51 × 21 mm. Raspberry Pi Pico može izvršavati funkcije poput proračunskih tablica, obrade teksta, igara, sustava za nadzor (primjerice temper... Pročitaj više

Cooler Master 2021 Virtual Event

  Cooler Master će svoje nove prototipove prikazati na mreži, nudeći javnosti izravan pristup konceptima i maketama predprodukcije na ograničeno vrijeme. Proizvodi u kategorijama Case, Cooling, Power, Peripheral i Lifestyle, koji sadrže nov... Pročitaj više

ADATA se sprema predstaviti novu generaciju DDR5 memorijskih modula

ADATA Technology sprema se tržišno predstaviti novu generaciju DDR5 memorijskih modula koji će nuditi znatna poboljšanja u brzini, kapacitetu, ali i veću propusnost po procesorskoj jezgri. ADATA je blisko surađivala s dvama vodećim proizvođ... Pročitaj više

Sve novosti