Procurio Ryzen lineup

Datum objave 04.02.2017 - Krešimir Matanović

Procurio Ryzen lineup

Procurio Ryzen lineup

amd_ryzen_1

WCCFTech donosi opširniji osvrt na nadolazeće AMD Ryzen modele s novim informacijama. Naime, procurile su informacije o kompletnom lineupu od 17 modela koji će biti lansirani i najavljeni 2. ožujka. AMD je procesore odlučio podijeliti u tri obitelji – R7, R5 i R3, tako da najjači imaju 8/16 jezgri (fizički/logički), a slabiji 6/12, 4/8 i 4/4. U svakoj seriji će biti po jedan otključani X model, i nekoliko zaključanih (množitelj).

Najjači model će nositi ime Ryzen R7 1800X, imati će 8/16 jezgri i frekvencijski opseg od 3.0 do 3.6 GHz (pretpostavka), a AMD ga je usmjerio protiv Core i7-6900K proceosra. Sljedeći X će biti R7 1700X koji će također raditi od 3.0 do 3.6 GHz (po pretpostavci), a biti će konkurent i7 7700K procesoru.

Prema sadašnjim informacijama od ožujka će dostupni biti samo R7 modeli na AM4 platformi i X370 pločama, a ostali bi se modeli trebali pojaviti tijekom godine.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua hladnjaci za AMD Ryzen

Datum objave 02.02.2017

Noctua hladnjaci za AMD Ryzen

noctua_se_am4_ryzen_cpu_coolers

Austrijska Noctua predstavlja tri  hladnjaka koji su namijenjeni isključivo nadolazećim AMD Ryzen procesorima na AM4 ležištu. Riječ je o NH-D15 SE-AM4, NH-U12S SE-AM4 i NH-L9x65 SE-AM4 modelima. Ovi su hladnjaci dobro poznati od ranije, no sada samo dolaze isključivo opremljeni mehanizmom za AM4 sockete. Cijene su im 90 €, 60 € i 45 €.

Više... Vaš Komentar Top
Iz Gearbest ponude – MAXSUN GeForce MS GTX1060 Terminator 6GB

Datum objave 02.02.2017

Iz Gearbest ponude - MAXSUN GeForce MS GTX1060 Terminator 6GB

maxsun_gtx1060

Gearbest iz svoje ponude izdvaja MAXSUN GeForce MS GTX1060 Terminator 6GB karticu. Kartice ovoga kineskog proizvođača su manje poznate u našim krajevima, no u Kini su popularne. Kartica dolazi sa srebrno crnim hladnjakom s dva 90 mm ventilatora. Na kartici se nalazi 6 GB GDDR5 memorije koja radi na efektivnih 8 Gbps. Prodaje se po cijeni od 364.11 USD. (sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Dell predstavio računala i monitore za edukativne ustanove

Datum objave 30.01.2017

Dell predstavio računala i monitore za edukativne ustanove

Dell EMC najavio je novi portfelj računala i monitora namijenjenih učiteljima u osnovnim i srednjim školama, koji će im omogućiti lakše prenošenje znanja.

Tri namjenski razvijena prijenosnika napravljena su kako bi izdržala svakodnevni rad u učionici. Novi uređaji su potpuno kompatibilni s Windows ili Chrome operativnim sustavima, a dizajnirani su kako bi pružili različite opcije korisnicima, budući da škole imaju različite tehnološke potrebe. Opremljeni su baterijama koje omogućavaju rad tijekom cijeloga dana te 6. i 7. generacijom Intelovih procesora koji osiguravaju maksimalne performanse bez skraćivanja vremena rada baterije.

Porastom važnosti vizualizacije i kreativnog učenja u digitalnom dobu, važno je imati kvalitetne zaslone koji će koristiti učiteljima i učenicima. Stoga je Dell predstavio i dva interaktivna monitora za prezentacije i zajednički rad u razredima.

Dell_Chromebook_2017_1

Nova računala su Latitude 11 Convertible (3189) s Dell Productivity Active Pen (PN557W), Chromebook 11 Convertible (3189), Latitude 11 Convertible (3189) s Dell Productivity Active Pen (PN557W) i Chromebook 11 Convertible (3189) te Latitude 13 i Chromebook 13 (3380). Sva tri prijenosnika dizajnirana su u skladu s MIL-STD 810G specifikacijama kako bi izdržala svakodnevni rad u učionici. Svaki model ima tipkovnice i touchpade otporne na tekućine te metalne dodatke koji dodaju otpornost portovima za struju.

Dellovi 55-inčni i 86-inčni 4K interaktivni monitori osjetljivi na dodir (C5518QT i C8618QT) prate uvođenje 70-inčnig interaktivnog monitora osjetljivog na dodir (C7017T) – Dellovog prvog interaktivnog 70-inčnog Full HD (1080p) monitora osjetljivog na dodir, razvijenog kao odgovor na povećanu potražnju za interaktivnim ravnim zaslonima (Interactive Flat Panel Display – IFPD) koji predstavljaju jednostavniju alternativu interaktivnim pločama (Interactive Whiteboard – IWB).

Novi dodaci portfelju velikih zaslona, Dell 55 i 86 4K interaktivni monitori osjetljivi na dodir imaju do 20 točaka za dodir, InGlass tehnologiju s uključenim pasivnim olovkama te premaze protiv odsjaja i mrlja. Oba monitora imaju 4K UHD rezoluciju te pružaju jasne slike i tekst.

Više... Vaš Komentar Top
Noctuin kit za AM4 socket besplatan

Datum objave 27.01.2017

Noctuin kit za AM4 socket besplatan

noctua_nm_am4

Noctua će svim korisnicima njihovih hladnjaka od 2005. naovamo, a koji imaju dokaz o kupovini istoga, besplatno dati NM-AM4 kit. Kit je jasno namijenjen montaži hladnjaka na AM4 sockete nadolazećih AMD Ryzen procesora.

Nuditi će dva različita kita. NM-AM4-UxS će biti kompatibilan sa NH-U14S, NH-U12S i NH-U9S, te NM-AM4 koji podržava NH-C12P, NH-C12P SE14, NH-C14, NH-C14S, NH-D14, NH-D14 SE2011, NH-D15, NH-D15S, NH-D9L, NH-L12, NH-L9x65, NH-U12, NH-U12F, NH-U12P, NH-U12P, SE1366, NH-U12P SE2, NH-U9, NH-U9B, NH-U9B SE2i NH-U9F osim NH-L9i/NH-L9a za koji nadogradnja stiže kasnije.

Za one kojima je kit hitno potreban ili pak nemaju dokaz o kupovini hlandjaka isti će biti u ponudi trgovaca po preporučenoj cijeni od 7,90 €.

Više... Vaš Komentar Top
PhoneBuff progovorio o tamnoj strani pisanja recenzija smartfona

Datum objave 27.01.2017

PhoneBuff progovorio o tamnoj strani pisanja recenzija smartfona

 phonebuff_1

Popularan tech recenzent i YouTuber, David Rahimi (PhoneBuff), objavio je video u kome govori o posebno izgrađenom odnosu između pojedinih recenzenata i proizvođača pametnih telefona. Ali nažalost ne radi se o lijepoj priči već o tome kako proizvođači plaćaju pozitivno pisane recenzije.

Nema sumnje da prve recenzije uvijek privlače pozornost ljudi. Zato proizvođači u suradnji s agencijama za odnose s javnošću i marketing, nastoje da one budu uglavnom riječi hvale uz pokoju mikro kritiku.   Pomno se biraju mediji i recenzenti koji su spremni iznijeti  samo pozitivan stav o određenom proizvodu.

phonebuff_2

Pri tome odabrani recenzent izgrađuje poseban odnos s proizvođačem što uključuje osim ekskluzivnog pristupa svakom novom proizvodu i paušalne isplate za odrađeni posao i neke druge oblike materijalne koristi (dodatni novac, putovanja, besplatne uređaje, VIP ulaznice, blagdanske poklone…) itd. Mrežna stranica na kojoj bude objavljena neka rana recenzija uređaja, automatski generira veliki promet i time donosi vlasnicima nove klijente oglašavanja. Ista stvar je s YouTube kanalom recenzenta.

Tako je David izgradio odnos sa Samsungom. Ali je došao dan kada se odnos priveo kraju. Ušao je na Samsungovu  crnu listu.

Razlog?

Mjesec dana nakon što je Galaxy S6 imao debi,  objavio je video test pouzdanosti između Galaxy S6 i iPhone 6 u kome je za mrvicu bio bolji iPhone.

Zatim je u drugom videu gdje uspoređuje izvedbu Galaxy S6, iPhone 6 i HTC One M8 modela,  napomenuo neke slabosti Galaxy S6. To je  izazvalo bijes Samsunga. Zašto je David odjednom progovorio o stvarima i događajima iza kulisa? Prema njegovim riječima osim što mu je  proradila savjest, nije želi da svaki puta kada nastanu problemi s uređajima on postane centar bijesa nezadovoljnih.

Treba naglasiti da Samsung je samo jedan primjer. Gotovo svi proizvođači imaju neke recenzente – favorite.  Samo se ne priča ili piše o tome. Čak i Apple potiho kontaktira s pojedinim medijima ili njihovim teach recenzetima i šalje proizvode prije službenog predstavljanja. Napišu li se loše stvari o proizvodu, također su voljni udariti. To su na svojoj koži osjetili Gizmodo recenzenti koji su 2010. godine objavili i neke detalje loše strane iPhonea a i Computer Bild koji je prvi ukazao na „savijanje“ iPhone 6 i 6 Plus modela. Apple je napravio istog trena “bojkot”. Više im ne šalju pozive za promocije ili predstavljanja.

Što mislite  vi mislite o  temi?  Je li ovaj „drugi oblik“ marketinga prisutan u našem okruženju? U kojoj mjeri rane recenzije mogu utjecati na  vašu odluku o kupnji nekog uređaja?  Ostavite nam komentare ili diskutirajte na forumu  😀

Više... Vaš Komentar Top
Bolji i ljepši svijet na Bug Future Showu

Datum objave 27.01.2017

Bolji i ljepši svijet na Bug Future Showu

BFS_Ucitelji heroji_nagrade_1

Novi, ljepši i bolji svijet gradili su jučer sudionici još jednog Bug Future Showa u krcatom zagrebačkom kinu Europa, predvođeni „arhitektima“ čiji su alati tehnologija, znanje i dobrota. U središnjem dijelu tehnološkog spektakla predstavljeni su, naime, hrvatski učitelji – heroji koji prkose zastarjelom obrazovnom sustavu, prilagođavajući znanost, programiranje, elektroniku i matematiku najmlađima, koristeći metode budućnosti. Pod motom „Building a Better World“, show se ove godine bavio usmjeravanjem novih generacija ka STEM kompetencijama, pa su tako oni koji odgajaju digitalnu generaciju postali dijelom hrvatske tehnološke zajednice, uz učestali smijeh, pljesak i nenadmašnu geekovsku atmosferu te brojna predavanja, rasprave i glazbeno-vizualne točke tog jedinstvenog događaja. U dvije dvorane, u kojima se paralelno odvijao program Bug Future Showa 2017, s pozornica je bolju budućnost predstavilo 50-ak pedagoga i tehnoloških eksperata, tijekom 20 sati sadržaja.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung Galaxy 8 – očekivanja

Datum objave 27.01.2017

Samsung Galaxy 8 – očekivanja

gs8_render_1

Samsung Galaxy 8 je jedan od trenutno najiščekivanijih pametnih telefona. Fanovi objavljuju informacije koje otkrivaju oblik, varijante, kapacitet memorije, pribor i druge  podatke. Većinom se prenose s kineskog Weibo foruma i sličnih izvora. Neke od njih su lažne, druge pretpostavke, ali ima  vjerodostojnih. No, nema sumnje –  Galaxy S8 linija bit će moćna. Što je sve do sada procurilo od  karakteristika uređaja?

Samsung Galaxy S8  poput prethodnika dolazi u dvije varijante veličine kućišta koja zadržavaju razumne dimenzije. Zaštićena su Corning Gorilla Glass 5 tehnologijom i otporna na vodu i  prašinu. Oba modela donose zakrivljen zaslon na bočnim stranama. Neke glasine ukazuju na  duljine dijagonale 5,7 inča i 6,2 inča te rezolucije koje 2048p za bolju VR podršku. Možda i 4K. Priča se o 3D Touch tehnologiji zaslona po uzoru na Apple. Nadalje, na prednjoj strani nema više natpisa „Samsung“ i tradicionalne ‘Home’  tipke sa skenerom otiska prsta. Šuška se da je prebačen  na stražnju stranu i ultrazvučne tehnologije.

Hardver

Standardno, ovisno o tržištima Galaxy S8 pogonit će Snapdragon 835 ili  Exynos 8895  procesor. Exynos 8895 bit će dostupan u nekoliko verzija  s oznakom “M” i “V”.

GS8_SOC

Modeli bi trebali dobiti startnih 64 GB interne memorije proširive ulazom za microSD kartice do 256 GB. Kapacitet radne memorije je još uvijek  debelo u fazi spekulacija. Mogao bi biti 4, 6 ili čak 8 GB s kojima bi nadmašio neka prijenosna računala. Od ostalih specifikacija neke glasine ukazuju da  je na popisu skener  mrežnice, bežično i brzo punjenje, mini projektor i Daydream podrška. Audio 3.5 mm ulaz  je  nestao i slušalice će se spajati preko USB tip C ulaza.

Što se tiče dodataka, predviđeno je pristanište (dock) za pretvaranje uređaja u mini Android računalo.  Usluga se zove Dex i omogućava spojiti  pametan telefon na monitor, tipkovnicu i drugu periferiju.

Kamere

Ne treba nam kristalna kugla kako bi predvidjeli da će S8 imati odlične kamere. Samsung je oduvijek pazio na njihovu kvalitetu. Veći model dobiva dvostruke kamere na poleđini dok manji ostaje na jednoj.  Kamere dobivaju mogućnost identifikacije objekta u kadru, značajku koja stiže zahvaljujući novom Bixby AI virtualnom pomoćniku nastalom od strane tvrtke Viv Labs koju je Samsung nedavno kupio.  Očigledno, Bixby će raditi s izvornim aplikacijama kako bi se poboljšala učinkovitost.

gs8_render_2

Konačno, glava Samsunga, Koh Dong-jin, u intervjuu za Reuters, izjavio je  da Galaxy S8 neće biti predstavljen na MWC 2017. Pretpostavlja se da je jedan od razloga kašnjenje u proizvodnji novih procesora Snapdragon 835  i  Exynos 9 serije,  temeljenih na 10-nanometarskom procesu. Prva količina trebala bi biti isporučena Samsungu 14. travnja.

Dobro upućeni izvori sugeriraju da predstavljanje moglo bi biti  29. ožujka, dok početak prodaje  21. travnja. Pojavile su se i špekulacije o cijeni. Galaxy S8 modeli bit će skuplji od prethodnika – oko 849 dolara.

Još samo jedna sitnica: Poznati insajder @Ricciolo1 objavio je ovih dana da Galaxy S8, ipak dolazi u glavni grad Katalonije, ali neće biti prikazan javno, već samo odabranim medijima. Tada možemo očekivati i prve prave fotografije.  Do tada, bacite pogled na jedan od konceptnih videa.

Više... Vaš Komentar Top
Nova Gmail phishing muljaža

Datum objave 27.01.2017

Nova Gmail phishing muljaža

gmail_naslovnica

Stručnjaci računalne sigurnosti portala Wordfence,  otkrili su u posljednjih nekoliko tjedana vrlo sofisticirani phishing napad na korisnike Gmaila, koji lako može prevariti čak i većinu tech korisnika. O čemu se točno radi?

Modalitet pishing napada je standardni. U poštanski sandučić stiže e-pošta sadržaja koji navodi primatelja da klikne na neku hipervezu (poveznicu) za dobivanje detaljnijih informacija. Nakon klika, buduća žrtva se usmjerava na web stranicu koja upadljivo oponaša stranicu za prijavu na Gmail, a  zloban web link je jako dobro prikriven. Zapravo je inline datoteka stvorena pomoću sheme pod nazivom Data URI.  Čak  uključuje “accounts.google.com” u URL-u.

Sam klik na poveznicu i preusmjeravanje nije opasna radnja, ali je sklizak teren.  Ako se unesu pristupni  korisnički  podatci postaje se žrtva, jer su zapravo poslani na server napadača, ne Googleu. Time zlonamjernici dobivaju pristup e-pošti i popisu kontakata. To može biti i gore, ako se koriste isti podatci za prijavu na druge web stranice ili  usluge.  U ovom najnovijem napadu, dobivena pošta ne mora nužno bit od nepoznate osobe. Može bit poslana s adrese poznatih osoba ako je netko od njih već bio također žrtva  krađe identiteta.

Zato preporučamo budite oprezni. Prije nego upišete korisničko ime i lozinku, a kliknuli ste na neku poveznicu iz e-pošte koja vas je usmjerila na Google prijavu, provjeriti podatke u adresnoj traci.

Prije  hostname ‘accounts.google.com’ osim  ‘https: //” i simbola za zaključavanje ne smije biti ništa.

Također možete omogućiti dva faktora provjere.  Provjerite i svoju Gmail povijest prijava klikom na  tipku “Pojedinosti” u donjem desnom kutu njihovih stranica. Ako smatrate da ste bili pogođeni ovom muljažom, mijenjajte lozinku.

Urednik portala Wordfence, kontaktirao je Google,  oni su upoznati s problemom i rade na obrani od napada hakera.

Više... Vaš Komentar Top
Honor 8 nasljednik dolazi sa 6 GB RAM-a i 5,7“ zaslonom

Datum objave 27.01.2017

Honor 8 nasljednik dolazi sa 6 GB RAM-a i 5,7“ zaslonom

Honor_8_nasljednik

Honor 8 koji upravo  prima nadogradnju na Android 7.0, čini se da dobiva nasljednika ili svoje jače izdanje. Na mrežnoj stranici kineske agencije za certificiranje TENAA,  pojavio se novi model kodne oznake Duk-TL30.

DUK-TL30 opremljen je s 5,7 inčnim zaslonom rezolucije 1440 x 2560 piksela. Iako se nigdje ne navodi točan naziv procesora, pretpostavka je da bi mogao biti  SoC Kirin 960 Huawei, koji pogoni Mate 9. Osim toga, snažni octa-core procesor koristi 6 GB radne memorije i 128 GB interne podatkovne memorije proširive do 128 GB putem microSD kartice.

Također, slike na TENAA stranicama potvrđuju opremljenost uređaja senzorom otiska  prsta i  dva objektiva kamera na poleđini (12 MP + 2 MP).Model napaja baterija kapaciteta 3900 mAh. Pokreće ga  Android 7.0. uz EMUI 5.0. Dolazi s dual-SIM podrškom i pretpostavlja se da bi mogao osvanuti   globalno.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Objavljeno prije 7 minuta

F1 sezona 2018

Objavljeno prije 9 minuta

Tele2 - Pokućni internet (novo)

Objavljeno prije 10 minuta

Adaptacija kuće/stana

Objavljeno prije 15 minuta

P:i5 6400 i msi b150m

Novosti

AMD na E3 sajmu

Pored mnogobrojnih konferencija i najava novih igara, kako za sljedeću, tako i za ovu godinu, na ovogodišnjem E3, AMD je imao veliki nastup kroz suradnju s njihovim mnogobrojnim partnerima iz industrije igara. Tri velike AMD najave s ovogod... Pročitaj više

Noctua hladnjaci za LGA3647

Noctua je predstavila tri nova hladnjaka za Intel Xeon Scalable (Platinum, Gold, Silver ili Bronze i Purley serije) i Xeon-Phi (Knight’s Landing ili Knight’s Mill) procesore na LGA3647 socketu. Hladnjaci dolaze u 140, 120 i 92 milimetra izv... Pročitaj više

Cooler Master CK550

Cooler Master predstavlja novu mehaničku tipkovnicu nazvanu CK550. Tipkovnica koristi Gateron mehaničke prekidače koji su dostupni u plavoj, smeđoj i crvenoj izvedbi. Tipkovnicu karakterizira gornja strana od zakrivljenog aluminija u jednom... Pročitaj više

ADATA predstavlja USB flash pogon UV240

ADATA Technology je predstavio USB flash pogon UV240 – novitet u svojoj bogatoj ponudi prijenosnih uređaja za pohranu. UV240 funkcionira prema standardu USB 2.0 i dolazi u kapacitetima do 64 GB. Krasi ga praktičan dizajn bez klasičnog poklo... Pročitaj više

Izdvojeni poslovi tjedna - informatika i telekomunikacije

U suradnji s portalom posao. hr donosimo vam tjedni pregled najboljih radnih mjesta u kategoriji Informatika i telekomunikacije. U nastavku pogledajte aktualne poslove koje su za vas odabrali stručnjaci sa specijaliziranog portala za tražen... Pročitaj više

Sve novosti