S Intel čipovima Chrome će trošiti manje energije baterije u prijenosnicima?

Datum objave 28.03.2020 - Sanja Ledinek

S Intel čipovima Chrome će trošiti manje energije baterije u prijenosnicima?

S Intel čipovima Chrome će trošiti manje energije baterije u prijenosnicima?

Intel_PR_2019_Slip_1

Intel surađuje s inženjerima iz Chromium projekta kako bi osigurali smanjenje  potrošnje energije tijekom reprodukcije videozapisa i time ostvari poboljšanje autonomije baterije prijenosnih računala.

Intel se rijetko uključuje u razvoj preglednika Chromium i to uglavnom za uvođenje podrške povezane s njihovim hardverom ili tehnologijom. Ovaj put nije drukčije. Žele umanjiti lošu reputaciju Google Chrome web preglednika u pogledu potrošnje energije, posebno u svojoj verziji za Windows 10. Prema komentaru Intel  inženjera na  web stranici za praćenje grešaka Chromium, Chrome web preglednik će  iskoristiti procesorsku podršku za “RGB10 Overlay” pri  upravljanju HDR multimedijskim sadržajima (primjerice onima koji su streamani na Netflixu) kako bi se smanjila potrošnja energije.

To znači da će Chrome i neki preglednici biti manje intenzivni za CPU prilikom prikazivanja HDR sadržaja. Međutim, podrška za RGB10 dostupna je samo na Intelovim čipovima Ice Lake desete generacije i  kasnijim arhitekturama. Dakle, svi oni koji nemaju prijenosna računala s Intelovim čipsetima novije generacije, nažalost  optimizaciju neće osjetiti.

Integriranje tehnologije u projekt Chromium nije slučajno, jer ovaj engine koristi više od 2 milijarde ljudi u svojim web preglednicima. Vrijedno je napomenuti da je značajka još uvijek u fazi razvoja, ali kad se izmjene implementiraju  očekuje se da će poboljšanja biti dostupna u svim preglednicima koji se temelje na Chromiumu, uključujući i Microsoft Edge.

Za sada je neizvjesno kada će se na tržištu pojaviti nova stabilna verzija bilo kojeg preglednika, s obzirom na to da su Google i Microsoft otkazali ažuriranja značajki na svojim web preglednicima u svjetlu COViD-19  pandemije. Objavit će samo sigurnosna ažuriranja i stabilnosti po potrebi.

Sve ovo dat će Intelu više vremena za testiranje tehnologije i poboljšanja koje nudi.

Više... Vaš Komentar Top
Fractal Design Era

Datum objave 27.03.2020

Fractal Design Era

fractal_era_1

Fractal Design predstavio je novi tip i seriju kućišta nazvanu Era. Riječ je o ITX kućištima za koje sami kažu da ih je Intel zamislio, a oni ostvarili. Uklonili su sve restrikcije koje se tipično povezuju uz mala kućišta i stvorili estetski privlačno i inženjerski jedinstveno rješenje.

fractal_era_2

Kućišta su alumijnijska u pet različitih boja, s gornjim umetcima bilo od drveta ili kaljenog stakla što ih svakako čini jedinstvenim. Zapremine su 16 litara, a primaju dual slot grafičke kartice dužine do 295 milimetara, AIO vodena hlađenja do 240 milimetara, do četiri diska te najjače procesore.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm najavio novu generaciju niskoenergetskih Bluetooth sustava na čipu

Datum objave 27.03.2020

Qualcomm najavio novu generaciju niskoenergetskih Bluetooth sustava na čipu

bluetooth-headset

Qualcommova nova generacija QCC514X i QCC304X Bluetooth čipseta s niskom potrošnjom energije donosi   visokokvalitetnu bežičnu podršku na hardverskoj razini.

Qualcomm QCC514X  čipovi namijenjeni su ekskluzivnijim i skupljim bežičnim slušalicama, a QCC304X onim pristupačnijih cijena. Dizajnirani su s namjenskim integriranim hardverom za hibridni sustav poništavanja buke  (Hybrid ANC) i podrškom za glasovne pomoćnike.

To će donijeti osim boljeg i prirodnijeg  zvučnog iskustva slušanja mogućnost pozivanja glasovnog asistenta bez pritiska na bilo koju tipku.

QCC514X ima namjensku podršku za Always on Voice (riječ za buđenje) kojoj se može pristupiti za ponovno aktiviranje. QCC304x nudi glasovno aktiviranje putem ključa kako bi proizvođači mogli ponuditi ovu funkcionalnost korisnicima uz ograničavanje troškova.

Osim toga novi čipseti nude TrueWireless Mirroring, mogućnost da se primarna veza s izvornim uređajem neometano prebaci između bilo koje dvije slušalice, a ne kao do sada u većini modela da samo jedna slušalica bude  ‘glavna’  za održavanje veze s pametnim telefonom, tabletom ili računalom.  Izuzetak su AirPods Pro slušalice koje koriste Appleovu sličnu verziju tehnologije.

Nova generacija čipova iz Qualcomma također obećavaja bolji vijek trajanja baterije zbog optimizacije potrošnje energije, a tvrtka tvrdi da bi korisnici mogli dobiti do 13 sati (s baterijom od 65 mAh) korištenja na jednom punjenju, ovisno o uvjetima korištenja. To bi značilo da se i sama kućišta za punjenje mogla još više smanjiti.

Nema sumnje da će u nove čipsete biti integrirane i postojeće Qualcomm tehnologije, poput poništavanja šuma okoline cVc, kao i podrška  AptX serije Bluetooth kodeka.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic predstavio nove proizvode koji će uskoro stići na naše tržište

Datum objave 26.03.2020

Panasonic predstavio nove proizvode koji će uskoro stići na naše tržište

Panasonic je nedavno u Občanskoj Plovárni u Pragu održao regionalni događaj Wave 2020 na kojemu je predstavljen niz novih proizvoda koji će se tijekom sljedećih mjeseci naći na lokalnim tržištima, uključujući i hrvatsko. Događaj su otvorili izvršni direktor Panasonica za srednju i istočnu Evropu David Preece te Peter Menky, direktor poslovanja za Češku, Slovačku, Mađarsku i regiju Adriatik i Martin Jedlička, šef marketinga za sva navedena tržišta. Predstavljene su novosti u svim kategorijama područja potrošačke elektronike. Zbog preporuka vezanih uz ograničenje putovanja koje su bile na snazi i u vrijeme održavanja događaja, na događaj iznimno nisu pozivani novinari i partneri iz regije.

Nakon globalnog predstavljanja u Las Vegasu početkom godine, na domaćem tržištu naći će se novi OLED televizori HZ2000, HZ1500 i HZ1000. Za lokalno tržište najzanimljiviji je model HZ1000 koji će po pristupačnoj cijeni ponuditi praktički sve što Panasonic nudi u visokoj klasi televizora, uključujući Dolby Vision IQ i Filmmaker Mode s Panasonicovom izvornom tehnologijom „Intelligent Sensing“ radi još većeg uživanja u HDR slici hollywoodske razine kvalitete jednako u slabo i dobro osvijetljenim prostorijama. Uz nove televizore odgovaraju novi soundbarovi HTB600 i HTB400.

Više... Vaš Komentar Top
NEC LAVIE VEGA – prijenosna računala za foto i video profesionalce

Datum objave 26.03.2020

NEC LAVIE VEGA - prijenosna računala za foto i video profesionalce

nec_lavie_vega_1

NEC, jedan od Lenovo podbrendova, najavio je u siječnju novu Lavie Vega seriju prijenosnih računala, a sada  su  postala dostupna za kupnju.

NEC Lavie Vega serija ima tri modela s različitim  CPU-om, memorijom, grafičkom memorijom, pohranom itd., no pažnju ćemo usmjeriti na gornji nivo LV950/RAL.

Ovo prijenosno računalo dolazi u “Alumite Blue” boji koja podsjeća na kobalt. Kućište je 359,8 x 243,9 x 18,3 mm  i mase oko 1,9 kg. Lako će se uklopiti u bilo koju poslovnu torbu. Izrađeno je od aluminija, ali za gornju stranu  poklopca koristi se Gorilla Glass 6. Ovo kaljeno staklo često vidimo na pametnim telefonima, ali rijetko na prijenosnim računalima. Na dnu su dva ventilatora za suzbijanje pada performansi uslijed stvaranja topline.

nec_lavie_vega_2

Na lijevom boku je utor za izravno umetanje microSD kartice i dva priključka Thunderbolt 3. Podržavaju USB Power Delivery 3.0, a također imaju i funkciju DisplayPort izlaza. Desni bok smješta dva USB 3.1 ulaza.

15,6-inčni organski EL zaslon ima  3.840 x 2.160 piksela rezoluciju, visok kontrast od 100 000: 1,  svjetlinu 400 nita i  prikaz boja do 1077,4 milijuna. Prostor boja je kompatibilan sa standardnim gamutom boja DCI-P3 za digitalno kino, a nema mnogo razlike od Adobe RGB za DTP. Osim toga, HDR podrška omogućuje korisnicima uživanje u YouTubeu i Netflix kompatibilnim sadržajima u visokoj  rezoluciji.

Tipkovnica

Prije svega, ovo prijenosno računalo nema numeričku tipkovnicu, što ako ne koristite intenzivno Exel i nije problem.   Na lijevoj strani su tipka za uključivanje/isključivanje rada i Pro tipke (P1 do P5) okomito u razmacima od oko 1 cm.  Ovaj raspored osmišljen je da omogućuje pritisnuti Pro tipku lijevom rukom, a desnom rukom upravljati dodirnim zaslonom ili mišem. Posebne tipke mogu se dodijeliti operacijama uobičajenim za Windows sustav, Microsoft Office,  Lightroom i Lightroom Classic kako bi se  povećala radna učinkovitost. Dodjeljivanje određenih akcija tipkama je vrlo intuitivno. Može se  izvršiti povlačenjem i ispuštanjem pomoću programa LAVIE Easy Setting. Osim  toga, na tipkovnici  je Touchpad blago pomaknut udesno zbog prisutnosti Pro tipki.

Ispod haube

Pogoni ga CPU 9. generacije Intel Core 7-9750H s radnom frekvencijom 2.60 GHz i maksimalnim 4.5 GHz pri turbo pojačanju u kombinaciji 8 GB  DDR4-2666 RAM-a (2x 4 GB) i nudi kombinaciju 32 GB Intel Optane memorije i 512 GB Intel QLC 3D NAND SSD-a. Ovdje ne možemo zanemariti činjenicu da korištenje  Optane memorije kao predmemorije će poboljšati pokretanje OS-a i brzinu odziva aplikacije.

nec_lavie_vega_3

Baterija je 80 Wh. NEC procjenjuje da će prijenosno računalo moći neprekidno raditi 8 -10  sati  na jednom punjenju  što je dovoljno da se radi u pokretu. Grafikom upravlja UHD Graphics 630 GPU. Na popisu specifikacija je 1 TB SSD-a,  Wi-Fi 6, IEEE 802.11ax i Bluetooth 5.0.

Multimedija

Vega također ima 720p web kameru za videopozive i IR kameru kompatibilnu sa sustavom Windows Hello. Što se tiče zvuka,  opremljen je s četiri  mikrofona i dvostrukim 2  vatnim Yamaha-markiranim zvučnicima. Osim toga na stražnjoj strani poklopca logotip LAVIE pri vrhu ima ugrađen LED dio koji djeluje poput Cortana pametnog zvučnika.  Može preuzeti glasovne naredbe za pokretanje aplikacija i kada prijenosnik spava.

Ostala dva modela su deblji 0,1 mm, odnosno 0,4 mm od top modela. Njihove osnovne karakteristike su sljedeće:

LV750 / RA

⦁    CPU: Core i7-9750H,
⦁    Radna memorija: 8 GB
⦁    SSD 512 GB  + Optane memorija 32 GB,
⦁    Masa: 1.8 kg,
⦁    Vrijeme rada baterije: oko 10  sati

LV650 / RA

⦁    Ekran: LCD
⦁    CPU: Ryzen 7-3750H,
⦁    Radna memorija: 8 GB,
⦁    SSD 512 GB
⦁    Masa: 1.9 kg,
⦁    Vrijeme rada baterije: oko 10.8 sati

NEC Lavie Vega starta cijenom od 2.100 dolara,  Uz to, kupci dobivaju jednogodišnju licencu za Adobe Creative Cloud Photo Plan.

Više... Vaš Komentar Top
Redmi K30 Pro i Pro zoom službeno lansirani: klizna kamera, Snapdragon 865 i 5G

Datum objave 25.03.2020

Redmi K30 Pro i Pro zoom službeno lansirani: klizna kamera, Snapdragon 865 i 5G

Redmi K30 Pro_1

Xiaomi je lansirao Redmi K30 seriju krajem prošle godine koju pogoni Qualcomm Snapdragon 765G mobilna platforma. Sada  su najavili  dva modela high-end Pro serije: Redmi K30 Pro i Redmi K30 Pro zoom.

Zasloni su  AMOLED 6,67-inčni  1.080 × 2.400 piksela rezolucije i stope osvježavanja “samo” 60 Hz. Okviri su stvarno tanki, ali ipak su uspjeli  ubaciti klasični zvučnik  u vrh. Maksimalno osvjetljenje zaslona je do 1200 nita, podržava HDR10 +, 100 % pokrivenost DCI-P3 raspona i ima prepoznavanje otiska prsta ispod zaslona.

Prednja 20 MP kamera je dizajnirana kao klizna s mehanizmom koji se automatski uvlači u kućište ako se detektira pad. Uz to, ima vlastitu oprugu koja u najgorem slučaju može poslužiti kao aktivna zaštita od udara.

Redmi K30 Pro_2

Na stražnjoj strani je okrugli klaster s 4 simetrično postavljena modula kamera. Njihove specifikacije su sljedeće:

 • Glavna kamera: 64  MP (fotoosjetljivi 1 / 1,7 inčni element, 1,6 µm 4 u 1 super velikim pikselom) Sony IMX686 s otvorom blende f/1,69, OIS
 • Telefoto objektiv:  Pro model 5 MP (žarišna duljina 50 mm) – zoom model  8  MP sa 3x optičko i 30x hibridno zumiranje, OIS
 • Super širokokutni objektiv: 13 MP s kutom gledanja od 123 °
 • Senzor dubine polja: 2 MP, 1,75 µm

Karakteristike  kamera za obje  inačice uključuju snimanje 8K videa pri 30 fps. usporeno  pri 960 fps pri Full HD rezoluciji.

Redmi K30 Pro_3

U pogledu hardvera, koriste Qualcommov procesor Snapdragon 865, ali kapaciteti memorije  su različiti. Pro model dolazi sa 6 GB LPDDR4x RAM-a i 128 GB UFS3.0 interne memorije, dok zoom model u kombinaciji  8 GB LPDDR5  i  256 GB UFS3.1.   Redmi  je dodao sustav hlađenja tekućinom i poseban 4D vibracijski sustav za još bolji doživljaj igre.  Čipset je također opremljen zasebnim 5G modemom,  Wi-Fi 6 , Bluetooth 5.1,  NFC modulom i Infrared senzorom.

Baterija je nominalnog kapaciteta   4,700 mAh, a u paketu je uključeno i 33W brzo punjenje. Prema službenim podacima  može se napuniti  do 100% za 63 minute, a također podržava QC4.0 i PD specifikacije punjenja.

Dimenzije uređaja su  163,3 x 75,4 x 8,9 mm i  teže  218 grama.

Cijena:

 • Redmi K30 Pro 6 + 128 GB  košta  999 CNY
 • Redmi K30 Pro 8 + 128 GB  košta     3,399 CNY
 • Redmi K30 Pro 8 + 256 GB    košta  3,699 CNY
 • Redmi K30  Pro zoom  8 + 128 GB  košta    3,799 CNY
 • Redmi K30 Pro zoom 8 + 256 GB  košta    999 CNY

(* CNY je približno 1 HRK)

Više... Vaš Komentar Top
AMD demonstrirao podršku za DX12 Ultimate Raytracing

Datum objave 24.03.2020

AMD demonstrirao podršku za DX12 Ultimate Raytracing

Svaka igra se oslanja na grafički API koji predstavlja skup programskih knjižnica na razini OS-a čija je zadaća pružanje programerima igara i grafički zahtjevnih aplikacija, da kroz implementaciju u svoje programe, tj. igre, iskorištavaju najveće mogućnosti hardvera CPU-a i GPU-a.

Najrašireniji grafički API na osobnim računalima je DirectX, jer je dio samog Windows-a. Igre koje se igraju na računalu koriste DirectX API ili Vulcan API. Microsoft je s pojavom Windowsa 10 objavio i najnoviju verziju grafičkog API-ja – DirectX12. Prva velika nadogradnja za Windows 10 ove godine, poznata i kao “Spring 2020 Update”, ili 20H1, donosi novu verziju DirectX Graphics API-ja: DirectX12 Ultimate.

Najveća novost koja je implementirana u DX12 Ultimate je DXR 1.1 koji omogućuje tzv. “inline” Raytracing metodu koja će drastično ubrzati ovaj zahtjevan način generiranja računalne grafike u stvarnom vremenu. DXR 1.1 također donosi podršku za Raytracing za AMD GPU-ova nove generacije koji se temelje na grafičkoj arhitekturi RDNA2, a koji stižu i ove godine.

AMD je ekskluzivni dobavljač i CPU i GPU rješenja za obje igraće konzole, a budući da su i Microsoft i Sony potvrdili da će nova generacija konzola upotrijebiti grafičku arhitekturu RDNA2 i pružiti podršku za Raytracing, ne čudi da je Microsoft upravo sada objavio DirectX 12 Ultimate.

DX12_Ultimate_logo

Konkretno, novi DX12 Ultimate bit će službeni grafički API za njihovu novu igraću konzolu XBOX Series X, tako da će cijeli ekosustav razvoja igara biti ujedinjen! Igre razvijene za XBOX Series X bit će također automatski dostupne na PC-u, ako se programiraju pomoću DX12 Ultimate Graphic API-ja. Ovaj potez drastično će smanjiti vrijeme pokretanja računala i poteškoće takozvanog “portanja”.

Još jedna velika prednost korištenja iste grafičke arhitekture i istog grafičkog API-ja na PC-u i konzoli je ta što se razina optimizacija implementiranih za konzole za automatsko i učinkovito izvođenje igre automatski primjenjuje i na računalima koja pokreću RDNA2 temeljeni GPU-ovi i Zen2 CPU-i.

AMD je usko surađivao s Microsoftom, kako u razvoju hardvera za XBOX Series X, tako i u razvoju grafičkog API-ja koji bi taj hardver trebao maksimalno iskoristiti. Imajući to u vidu, DirectX 12 Ultimate donosi DXR 1.1, koji omogućava učinkovitiji i lakši pristup implementaciji Raytracing tehnika, tzv. “Inline” metoda. DXR 1.1 integrira hardverske resurse računskih (compute) shadera te tradicionalnih grafičkih shadera kako bi ubrzao Raytracing i učinkovitiju upotrebu GPU-a. To će omogućiti korištenja Raytracinga s manjim i jeftinijim GPU-ima i grafičkim karticama u budućnosti.

AMD_RDNA_2_DXR

Za manje upućene, shader je samostalni komad izvršnog koda ili postupak koji posebno obrađuje unijete podatke kombiniranjem unaprijed definiranih grafičkih API naredbi da bi se GPU stvorio željeni rezultat – na primjer, specifični odraz vode u jezeru, prilikom zalaska sunca.

Što je to “Inline” metoda Raytracinga?

Riječ je o alternativnom obliku rada koji ne koristi nikakve dinamičke shadere ili tablice shadera, a dostupan je za izvođenje u bilo kojoj fazi shadera. Inline Raytracing pruža programerima igara veću slobodu za implementaciju Raytracinga, što rezultira optimiziranijim, ljepšim i bržim naslovima na hardveru različitih snaga i cijena.

Osim DXR 1.1, novi DX12 Ultimate sadrži i VRS (“Variable Rade Shading”) tehnologiju koja programerima igara omogućuje kontrolu određivanja koji će dijelovi scene biti detaljnije obrađeni, a koji s manje detalja, što omogućava uravnoteženje performansi GPU-a za zadatke u fokusu. S DX12 Ultimateom dolazi i podrška za “Mesh Shaders”, što je nova faza u razvoju vertex shadera ili geometrijskih shadera. Podrška za “Mech Shaders” drastično će povećati geometrijsku složenost budućih naslova, odnosno dati puno bolje performanse ako se koristi postojeća razina geometrijske složenosti.

Sve ove tehnologije, kao i niz drugih pomno optimiziranih i dizajniranih tehnologija implementiranih u DirectX 12 Ultimate, podržat će novi AMD-ovi GPU-i utemeljeni na grafičkoj arhitekturi RDNA 2, koji će biti predstavljeni ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Stožer civilne zaštite pokreće informativni Community o korona virusu na Viberu

Datum objave 23.03.2020

Stožer civilne zaštite pokreće informativni Community o korona virusu na Viberu

vibericon

Kao rezultat kontinuiranih nastojanja da se spriječi širenje koronavirusa koji uzrokuje bolest COVID-19 na teritoriju Republike Hrvatske, Stožer civilne zaštite pokrenuo je Community na Viberu.

Od danas, putem Communityja dobivat ćete točne i provjerene informacije o trenutačnom razvoju situacije vezane uz koronavirus na području Republike Hrvatske. Pružajući ažurne vijesti iz prve ruke svim pratiteljima Communityja, želimo točno i pravovremeno informirati građanstvo i spriječiti dezinformacije koje mogu negativno utjecati na provođenje mjera zaštite od virusa.

Pridružite se Communityju i dobivajte:

✅ nove i točne informacije vezane uz aktualne mjere koje se poduzimaju u borbi protiv epidemije koronavirusa

✅ informacije vezane uz funkcioniranje sustava

✅ praktične savjete uz svakodnevni život

Naša je najveća odgovornost čuvati što veći broj ljudi sigurnima i zdravima tijekom trajanja ove epidemije. Koristite Community kako biste informirali sebe i vama bliske osobe te kako biste zaustavili širenje lažnih vijesti. Svi trebamo imati pristup točnim i provjerenim informacijama!“ izjavili su iz Stožera civilne zaštite.

Viber Community Stožer civilne zaštite dostupan je na sljedećoj poveznici: https://vb.me/3fa16c

Više... Vaš Komentar Top
Apple ažurirao iPad Pro

Datum objave 22.03.2020

Apple ažurirao iPad Pro

 ipad_pro_2020_1

Apple je najavio novi iPad Pro 2020 koji se okreće onima koji vole fotografirati i snimati video sadržaj.

Kao i prije, iPad Pro 2020 još uvijek nudi Face ID i dvije veličine IPS LCD zaslona.  Jednu od 11 inča rezolucije 2.388  x 1.688 piksela i drugu 12,9 inča rezolucije 2.732 x 2.048 piksela. Oba zaslona podržavaju P3 raspon boja, svjetlinu 600 nita i prilagodljivu brzinu osvježavanja. Može se reći da su performanse na ekranu dobre kao i uvijek.

Na poleđini su 12 MP glavna kamera otvora blende f/1,8 i ultra širokokutna 10 MP  vidnog polja 125 ° otvora blende f/2.4. Dodan je novi LiDAR senzor dubine namijenjen  preciznom izračunu udaljenosti između pojedinih objekata.  Radi u nanosekundnim brzinama do udaljenosti od pet metara. Namijenjen je aplikacijama proširene stvarnosti (AR) i koristi Appleov ARKit standard. Osim toga, poboljšana je i aplikacija Measure tako da automatski može brže izmjeriti nečiju visinu. Tu je i novi Ruler View za aplikaciju Measure koji omogućuje još naprednija mjerenja.

ipad_pro_2020_12

iPad Pro 2020 opremljen je s pet mikrofona studijske kvalitete s kojima možete snimati video zapise više kvalitete. Kao i prethodni modeli, ima  četiri zvučnika koji se prilagođavaju orijentaciji. Ako  držite uređaj uspravno, zvučnici osiguravaju da zvuk dolazi iz pravih zvučnika.

Apple obećava da je novi iPad Pro brži od većine Windows prijenosnih računala jer uključuje novi A12Z Bionic čip i  M12 koprocesor. CPU ima isti radni takt i arhitekturu kao model A12X koji pogoni prethodni model. Količina radne 2-kanalne memorije (LPDDR4X 4266),  je 6 GB, a interne 128/256/512GB  i 1TB. Glavno poboljšanje su grafičke performanse jer je GPU dobio dodatnu jezgru kako bi mogao donijeti korisnicima nesmetane performanse u zadacima kao što su 4K uređivanje videa i 3D dizajniranje.

Nova čarobna tipkovnica s ugrađenim trackpadom

Apple je također najavio novu Magic  tipkovnicu za ovaj model. Ova tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem, hodom tipki od 1 mm ima ugrađeni trackpad. To olakšava upravljanje pokazivačem miša na iPadu jer se pokazivač mijenja ovisno o mjestu na zaslonu.

ipad_pro_2020_3

Tipkovnica  se magnetski pričvršćuje za iPad Pro, a dizajn nosača ovjesa može korisnicima pružiti bolju visinu i kut nagiba, kako bi iskustvo korištenja bilo bliže prijenosniku. Također ima ugrađeni USB-C priključak za punjenje drugih uređaja.

Cijena iPad Pro 2020 ostaje na istoj je razini kao i prethodnih modela:

 • 11-inčni iPad Pro Wi-Fi – od 899 eura
 • 11-inčni iPad Pro Cellular – od 1.069 eura
 • 12,9-inčni iPad Pro Wi-Fi – od 1.119 eura
 • 12,9-inčni iPad Pro Cellular – od 1.289 eura

Nova Magic tipkovnica košta od 339 eura za 11-inčni iPad Pro 2020 i 399 eura za 12,9 inčni iPad Pro 2020.  U trgovinama će biti od svibnja.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE  Apple iPad Pro 2020 (12.9 inčni )

 • Dimenzije: 280,6 x 214,9 x 5,9 mm
 • Materijal: staklo otporno na ogrebotine, aluminijski stražnji dio  i okvir
 • Masa: 641 g (Wi-Fi), 643 g (LTE)
 • Zaslon: IPS LCD kapacitivni osjetljiv na dodir, 16M boja, 12,9 inča,  rezolucija    2048 x 2732 piksela, omjer 4: 3 (~ 265 ppi gustoća), 120 Hz
 • OS: iPadOS 14
 • Platforma: Apple A12Z Bionic
 • Memorija: 6 GB RAM-a; interna 128 GB /256 GB/ /512 GB /  1TB
 • Glavna kamera: 12 MP, f / 1.8, (širok), 1/3 “, 1,22 µm, dual piksela PDAF + 10 MP, f / 2,4, 11 mm ( ultra širokokutna ) + TOF 3D LiDAR skener (dubina) + Quad-LED dvotonska bljeskalica, HDR,
 • 2160p @ 24/30 / 60fps, 1080p @ 30/60/120 / 240fps; žiro-EIS
 • Prednja kamera: 7 MP, f / 2.2,  prepoznavanje lica, HDR, panorama, 1080p @ 30/60 okv./s
 • Povezivost: Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac / ax; Bluetooth    5,0, A2DP, LE, EDR;  A-GPS, GLONASS, GALILEO;   USB 1, reverzibilni priključak Type-C 1.0; magnetski konektor
 • Ostalo: Nano-SIM, eSIM, podrška za stylus (Bluetooth integracija; magnetska), 4 zvučnika, senzori ID lica, akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, barometar
 • Baterija: Li-Po 9720 mAh b (36,71 Wh) + brzo punjenje 18W
Više... Vaš Komentar Top
AMD daje podršku Raytracing implementaciji kroz Vulkan API

Datum objave 20.03.2020

AMD daje podršku Raytracing implementaciji kroz Vulkan API

vulkan_raytracing_redcarvulkan_red_car

Jučer je Khronos Grupa, neovisno tijelo koje upravlja razvojem najznačajnijeg multiplatformnog API-ja na “niskoj” razini – “Vulkan”, najavila službenu podršku za implementaciju Raytracing proširenja.

Raytracing je 3D tehnika renderiranja koja realno simulira odbijanje svjetlosnih zraka ili presijecaju geometriju scene, njihovu interakciju s materijalima i drugim izvorima svjetlosti radi stvaranja fotorealističnih slika. Široko se koristi u filmskoj industriji i drugim 3D produkcijama, a s novim mogućnostima Vulkan počinje biti praktičan za aplikacije i igre u stvarnom vremenu. Vulkan Ray Tracing (VRT) implementira koherentni okvir Raytracinga u grafičkom API-ju niske razine, te omogućava fleksibilno spajanje rasterizacije i ubrzavanja Raytracinga. Ray Tracing osmišljen je da bude hardverski agnostičan i na taj se način može ubrzati na postojećim računalnim resursima GPU-a i namjenskim Raytracing jedinicama, sve dok postoje unutar GPU-a.

Ray Tracing sastoji se od niza Vulcan, SPIR-V i GLSL ekstenzija, od kojih su neke neobavezne. Primarno proširenje VK_KHR_ray_tracing pruža podršku za izgradnju i upravljanje strukturom ubrzanja, nadziranje stanja i statusa Raytracing sjenčanja i globalnih Raytracing upita za isprepleteno sjenčanje. VK_KHR_pipeline knjižnica pruža niz programskih postupaka sjenčanje koji se lako mogu povezati s Raytracingom. VK_KHR_deferred_host_operations omogućuje intenzivne operacije urapvljačkog softwera, Raytracing kompajliranje ili CPU ubrzanje građevnih struktura.

AMD_2018_Q2_SW_Headshots-Andrej 1

AMD-ov stariji podpredsjednik Andrej Zdravković, koji je zadužen za sav AMD-ov softverski razvoj, tom je prilokom izjavio:
Standardizacija Raytracinga u Vulkan API-u je važan korak ka omogućavanju Raytracing dostupnosti na širokom rasponu uređaja, kao i omogućavanju programerima da u potpunosti koriste ovu tehnologiju. AMD će pružiti podršku za sve glavne mogućnosti ovog API proširenja, uključujući “ray shading”, “ray queries” i CPU ubrzanje upravljanja strukturom. AMD će blisko raditi s programerima kako bi osigurali izvrsne performanse naše implementacije Vulkan RayTracinga; ovi napori će nam omogućiti da krajnjim korisnicima pružimo vizualno još impresivniju grafiku na AMD Radeon GPU-ima“.
Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Razer lansirao Ornatu V2, membransku tipkovnicu s mehaničkim osjećajem

Prošle su gotovo 4 godine otkad je Razer lansirao membransku tipkovnicu Ornata s "mehaničkim osjećajem" i tvrtka je napokon lansirala osvježenu V2 verziju. Na temelju izvorne verzije Razer lansira Ornata V2 dodaje neke nove funkcije, kombin... Pročitaj više

Sve više igrača bira AMD procesore za igranje igara!

Steam je objavio statistiku za hardver i softver za svibanj ove godine iz koje je vidljiv porast udjela AMD procesora u računalima gamera. Time su ostvarili drugo uzastopna povećanja, s najnovijim udjelom od 22,45 %. Međutim, AMD i dalje tr... Pročitaj više

Dašak luksuza: ASRock Z490 Aqua matična ploča

ASRock Z490 Aqua matična ploča donosi opcije za integraciju u sustav vodenog hlađenja i mali OLED ekran, a ograničenim količinama i visokom cijenom donosi dašak luksuza. ASRock Z490 Aqua dolazi s bijelim aluminijskim okvirom i dinamičkim RG... Pročitaj više

Samsung lansirao Odyssey G7 - zakrivljeni gaming monitor

Samsung Electronics globalno je lansirao svoj gaming monitor Odyssey G7 najavljen na CES-u 2020 u Las Vegasu. Samsung Odyssey G7 monitori su prvi 1000R modeli na svijetu s radijusom zakrivljenosti od 1000 mm. Bit će ponuđeni kao 27-inčni i... Pročitaj više

TSMC povlači sve poteze kako bi pomogao Huaweiju

Huawei je već godinu dana pod američkim sankcijama, ali tek se nedavno problem u potpunosti "razvio".   Kineski div osim što ne može koristiti Googleove servise za  svoje pametne telefone, uskoro neće moći surađivati ​​s TSMC-om, koji proiz... Pročitaj više

Sve novosti