Sony PlayStation 5 – detaljan pogled iznutra

Datum objave 09.10.2020 - Sanja Ledinek

Sony PlayStation 5 – detaljan pogled iznutra

Sony PlayStation 5 - detaljan pogled iznutra

Sony PlayStation 5 - detaljan pogled iznutra (1) Sony PlayStation 5 - detaljan pogled iznutra (2)

Za razliku od mnogih tehnoloških tvrtki koje često zaziru od pokazivanja procesa rastavljanja uređaja, Sony je na svom YouTube kanalu napravio suprotno. Pokazali su poprilično neotkrivene detalje i “unutrašnjosti” najnovije konzole.

U video zapisu možete vidjeti da je Sony kroz postupak demontaže uravnotežio svaki aspekt sustava, od smanjenje razine buke do povećanja rashladnog kapaciteta. Inače, PlayStation 5 ima dimenzije 390 x 260 x 104 mm.  Prvo što se ističe u video zapisu su priključci, kako na stražnjoj (2 x USB 3.1 Gen2 + HDMI + Ethernet od 10 Gbit / s + za izmjenično napajanje) i na prednjoj strani (1 x USB 2.0+ 1 x USB Type-C 3.1 Gen2).

Sony PlayStation 5 - detaljan pogled iznutra (3) Sony PlayStation 5 - detaljan pogled iznutra (4)

Na prednjoj strani ima dva usisna ventilatora promjera 120 mm i debljine od 45 mm. To je nešto što zasigurno pomaže konzoli hlađenja i izbjegava buku koju je PS4 emitirao zbog svog ventilacijskog sustava. Čak ima i sustav za usisavanje prašine koja se izbacuje kroz nekoliko rupa.

U daljnjem rastavljanju Yasuhiroa Ootoria, Sonyjevog demonstratora, postaje vidljiv AMD Zen2 / RDNA2 CPU ( 8 jezgri i 16 niti promjenjive frekvencije do 3,5 GHz), grafički procesori na 2,3 GHz i 10,3 teraflopsa računalne snage. Umjesto klasične termalne paste između procesora i hladnjaka, Sony koristi tekući metal, koji bi trebao trajati mnogo dulje i nudi bolja provodljiva svojstva.

Sony PlayStation 5 - detaljan pogled iznutra (5)

Tu je 16 GB GDDR6 memorije podijeljene između CPU-a i GPU-a s propusnom širinom od 448 GB / s i SSD od 825 GB sa brzinom čitanja od 5,5 GB / s. Za buduća proširenja, tik uz ventilator pod malim poklopcem
opremljena je M.2 PCIe 4.0 sučeljem.  Ogromni hladnjak i dalje ima izvedbu vodljivosti toplinske cijevi, plus tu je i ugrađeno napajanje od 350 W.

Osim toga, novi kontroleri za PS5 također će se zvati DualSense, a ne DualShock. Umjesto bučnih vibratora, Sony ih je zamijenio sustavom haptičkih povratnih informacija. Uključuje i prilagodljive gumbe okidača koji automatski podešavaju svoj otpor, ovisno o igri ili kontekstu.

I zahvaljujući ovom novom videu, sada znamo više o tome kako izgleda unutrašnjost PS5, ali što je još važnije, moći ćemo konzulu sami otvoriti i možda nešto popraviti nakon isteka jamstva.

Sony PlayStation 5 bit će u prodaji 14. studenog, a predbilježbe su već krenule u rujnu. Još trebaju biti otkriveno novo korisničko sučelja (UI), kao i skalabilnost pohrane. Najvjerojatnije će se i ovi detalji pojaviti prije nego što se konzola počne isporučivati.

Više... Vaš Komentar Top
Python 3.9.0 – objavljena stabilna verzija

Datum objave 09.10.2020

Python 3.9.0 - objavljena stabilna verzija

python- 3.9.0

Prva je iteracija Pythona 3.9.0 alpha 1 pokrenuta u studenom 2019. i od tada je prošla gotovo godina. Sada je napokon objavljena stabilna verzija koja sadrži brojne nove značajke i optimizacije, a instalacija na Windows 7 je zabranjena! Ujedno, ovo   je prva verzija koja je zadana za 64-bitni instalacijski program u sustavu Windows  i  omogućena prema zadanim postavkama.

U usporedbi s Pythonom 3.8, glavne nove značajke i promjene serije Python 3.9 uglavnom uključuju:

 • Pristup statusu modula metodom C produženja
 • Unos promptnih generika u standardnu ​​zbirku
 • podršku baze podataka vremenske zone IANA u standardnoj knjižnici
 • uklanjanje metoda nizova za prefikse i sufikse
 • kada se Python više puta inicijalizira u istom procesu, više ne curi memorija;
 • vektorski poziv za ubrzavanje ugrađenih funkcija Pythona (raspon, skup, popis, rječnik);
 • novi parser koji se temelji na PEG-u umjesto na LL-u (1) .

Link na službenu dokumentaciju za provjeru cjelovitog popisa promjena.

Vrijeme izdavanja ažurirane verzije Pythona 4.0 još nije objavljeno.  Ako ste početnik u programiranju u donjem video zapisu pogledajte postupak instalacije.

Više... Vaš Komentar Top
SK Hynix najavio da su spremni isporučiti DDR5 DRAM

Datum objave 07.10.2020

SK Hynix najavio da su spremni isporučiti DDR5 DRAM

skhynix_ddr5

Nakon dvije godine razvoja, SK Hynix je spreman za lansiranje prvog DDR5 DRAM-a, dizajniranog prvenstveno za velike podatke, umjetnu inteligenciju i strojno učenje. Međutim, na kraju bi trebali vidjeti i proizvode za stolna i prijenosna računala.

Konačne specifikacije DDR5 objavljene su u srpnju od strane JEDEC-a, skupine koja formulira standarde za poluvodičke komponente. Prema SK Hynixu, DDR5 DRAM podržava brzine prijenosa od 4800 do 5600 Mbps, može se pohvaliti brzinom prijenosa 1,8 puta bržom od DDR4 DRAM-a i može poslati 9 Full HD filmova (kapaciteta 5 GB) u sekundi. Uz to, radni napon je pao na 1,1 V u odnosu na 1,2V kod DDR4 DRAM, čime se smanjuje  potrošnja energije. Tvrtka navodi kao vrijedne specifikacije novih modula i mogućnost ispravljanja pogreške na 1-bitnoj razini te korištenjem ECC koda povećanje pouzdanosti aplikacija za 20 puta.

SK Hynix najavio da su spremni isporučiti DDR5 DRAM -1

Svaki čip dolazi s kapacitetima između 1 i 4 GB, a očekuje se da će se u najnaprednijem početnom dizajnom dobiti kapaciteti do 256 GB s odgovarajućom tehnologijom pakiranja kao što je 3D TSV    (Through-Silicon-Via). SK Hynix procjenjuje da će proizvodi DDR5 DRAM predstavljati 10% globalnog tržišta 2021. i narasti na 43% do 2024. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Google će imenovat proizvođače mobitela koji koriste nesigurni softver

Datum objave 07.10.2020

Google će imenovat proizvođače mobitela koji koriste nesigurni softver

Google će imenovat proizvođače mobitela koji koriste nesigurni softver

Googleov sigurnosni tim proširuje opseg rada i istraživati će softverske ranjivosti na telefonima Android proizvođača koje mogu utjecati na uređaje ili korisnike.

Ovaj novi program naziva se Android Partner Vulnerability Initiative (APVI) i cilj je  poboljšati zaštitu korisnika od zaobilaženja dozvola, izvršavanje koda u jezgri, curenje vjerodajnica i stvaranje nešifriranih sigurnosnih kopija. U skladu je s informacijskom i sigurnosnom tehnologijom te preporukama za otkrivanje ranjivosti objavljenim u s ISO/IEC 29147: 2018.
Uz to, postoji nekoliko programa koji pomažu da Android platforma i ekosustav budu sigurni. Jedan od njih je Google Play Security Reward program (GPSRP) u kojem nude novac u zamjenu za pronalaženje  propusta u aplikacijama, ali ovaj je program ograničen na aplikacije koje imaju više od 100 milijuna korisnika. Drugi je Android Security Rewards program (ASR). Oba se koriste za slanje  ASR izvješća putem Android sigurnosnih biltena (ASB).

S druge strane, u sklopu ove najave, objašnjeno je da su otkriveni neki sigurnosni propusti povezani s unaprijed instaliranim aplikacijama na uređajima trećih strana. Prije toga, Google je rekao da postoji popularni web preglednik koji je unaprijed instaliran na mnogim uređajima i koji može otkriti vjerodostojnost svojih korisnika, poput podataka o lozinki. Programer je pokrenuo ažuriranje nakon što je tvrtka prijavila problem.

Trenutno je Google već otkrio neke sigurnosne probleme poboljšavajući zaštitu korisnika od zaobilaženja dozvola, izvršavanje koda u jezgri, curenje vjerodajnica i stvaranje nešifriranih sigurnosnih kopija. Spominju se OEM-ovi poput Oppo, Huawei, Vivo, ZTE i Meizu. Navedeni su i proizvođači čipova MediaTek, Digitime i Transsion. Google kaže da su većinu pronađenih ranjivosti otklonili same tvrtke. Ako išta drugo, ova će inicijativa staviti na odgovornost dobavljačima Androida da ozbiljnije shvate sigurnost telefona i drugih uređaja i brzo riješe probleme.

Ako vas zanimaju detalj i novo otkriveni sigurnosni problemi, putem ove poveznice možete ih dobiti.

Više... Vaš Komentar Top
Za nekoliko dana upoznati ćemo novu iPhone 12 seriju

Datum objave 07.10.2020

Za nekoliko dana upoznati ćemo novu iPhone 12 seriju

iPhone-12

Apple je službeno poslao pozivnice za svoju drugu jesensku konferenciju na kojoj se očekuje lansiranje iPhone 12 serije. Događaj će započeti 13. listopada u u 19 sati i možete ga pratiti na gotovo svim ekranima zahvaljujući službenom emitiranju na  njihovom Youtube kanalu.

Što možemo očekivati?

Ovaj put Apple najavljuje  četiri mobitela iPhone 12, uključujući 5,4-inčni iPhone 12 mini, 6,1-inčni iPhone 12, iPhone 12 Pro i 6,7-inčni iPhone 12 Pro Max.  U pogledu cijene, počet će od 649 američkih dolara do 999 američkih dolara. Najskuplji iPhone 12 Pro Max imat će cijenu od 1.399 američkih dolara.

Što se tiče performansi, tu nema dvojbi. Sve modele pogoniti će 5-nm A14 Bionic čip koji integrira 11,8 milijardi tranzistora i proizveden je od strane TSMC-a.  Za strojno učenje, uključena je 16-jezgrena arhitektura i može postići nevjerojatnih 11 bilijuna operacija u sekundi.

Novi će uređaji primiti Face ID i TrueDepth sustave, pa će također moći lako i jednostavno prepoznati lice. Što se tiče kamera, samo iPhone 12 Pro Max dobiva i LiDAR senzor – isti kao u iPadu Pro 2020.  Nadolazeća iPhone 12 serija ujedno uvodi Apple u 5G eru. Dva od četiri nova modela u potpunosti podržavaju opsege valova ispod 6 GHz i milimetarske valove (iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max), dok druga dva podržavaju samo opseg od 6 GHz i ne podržavaju milimetarske valove.

Uz mobitele iPhone 12, Apple bi na ovom novom predstavljanju proizvoda mogao izbaciti i AirTag, slušalice AirPods Studio ili poboljšano AirPower bežično punjenje  najavljeno prije nekoliko godina, ali u konačnici otkazano zbog nedovoljne tehnologije u tom trenutku.

Više... Vaš Komentar Top
Novo ime tražilice Bing je Microsoft Bing

Datum objave 07.10.2020

Novo ime tražilice Bing je Microsoft Bing

Bing-1

Web pretraživač tvrtke iz Redmonda preimenovan je u “Microsoft Bing” kao dio rada na ažuriranju robnih marki.

Tvrtka iz Redmonda posljednjih mjeseci dodaje riječ “Microsoft” mnogim svojim proizvodima. Primjerice, naziv Windows trgovine promijenjen je u Microsoft Store. Uz to, Office 365 je postao Microsoft 365. Microsoft Edge i Microsoft Teams također su dobili ime po tvrtki.

Trenutno ovaj opsežni rebranding ne utječe na Surface i Xbox, ali je utjecao na web tražilicu Bing. Microsoft nije ponudio detalje zašto je svoje ime dodao ispred marke Bing, osim da je ovo samo dio nastavnog integriranja iskustva pretraživanja cijelih Microsoftovih proizvoda. “Microsoft Bing” također ima novi logotip. Može se vidjeti u Bing favikonu, ali se ne pojavljuje na Bing.com ili u rezultatima pretraživanja. Umjesto toga, na tim se mjestima pojavljuje logotip Microsoft Bing s četiri pločice.

Bing -2

Uz rad na boljoj prepoznatiljivosti brenda, Microsoft također postupno poboljšava svoj neovisni proizvod Microsoft Search. Ova se tražilica koristi u proizvodima kao što su Windows i Office. Microsoftovo pretraživanje također ima pristup Bingu putem intraneta, tako da organizacije mogu tražiti dokumente i sličan sadržaj.

Više... Vaš Komentar Top
Otkriven izgled i dimenzije AMD “Navi 21″ GPU-a

Datum objave 07.10.2020

Otkriven izgled i dimenzije AMD "Navi 21" GPU-a

AMD Navi 21 Radeon R9 6900 XT 1

AMD će 28. listopada objaviti serijsku grafičku karticu RX 6000. Leaker @coreteks objavio je nekoliko informacija o AMD-ovoj vodenoj grafičkoj kartici Radeon R9 6900 XT sljedeću generaciju “Navi 21″ i pokazao izgled promijenjene jezgre.

Može se vidjeti da se veličina GPU-a povećala tako da je površina približno 536 kvadratnih milimetara. Za usporedbu, površina jezgre RX 5700 Navi 10 je 251 kvadratni milimetar, dok jezgra RX Vega 64 samo 495 četvornih milimetara.

AMD Navi 21 Radeon R9 6900 XT 2

Uz to će grafička kartica koristiti 16 GB 256-bitne GDDR6 memorije, dvostruko 8-pinsko napajanje, te imati USB-C (Virtual Link), HDMI i DisplayPort priključke.

Iz nekih AMD-ovih najava, možemo vidjeti da će RDNA 2 GPU imati veliko povećanje performansi. Potrošnja po vatu prvog RDNA GPU-a otprilike je 50% veća od one u GCN arhitekturi. Očekuje se da će RDNA 2 GPU efikasnost ponovno povećati za 50% u usporedbi s RDNA 1 arhitekturom.

Serija AMD RX 6000 imat će tri GPU-a – Navi 21, Navi 22 i Navi 23, što odgovara imenovanjima RX 6900, RX 6800 i RX 6700.

Više... Vaš Komentar Top
Surface Pro X je zanimljiv i atraktivan komad elektronike

Datum objave 07.10.2020

Surface Pro X je zanimljiv i atraktivan komad elektronike

Surface Pro X_2

Surface Pro X nije se puno promijenio u izgledu u odnosu na svog prethodnika. Dimenzija je 287 x 208 x 7,3 mm i mase 774 grama. Koristi 13-inčni zaslon rezolucije 2880 x 1920 piksela i omjerom slike 3: 2. Naravno, na zaslonu možemo crtati Surface olovkom.

Srce uređaja je novi Microsoft SQ2 procesor koji su za potrebe prethodnog modela dizajnirali Microsoft i Qualcomm. Nije navedeno koje su točno promjene u tom procesoru, pa je vjerojatno riječ o  verziji Snapdragon 8cx Gen 2  s grafičkom jedinicom Adreno 690. Procesor radi u kombinaciji do 16 GB radne memorije i 256/ 512 GB interne flash memorije. Pasivno se hladi pa je to  uvelike zaslužno za tanak dizajn.

Surface Pro X_1

Microsoft ne daje velika obećanja o tome kako će novi SQ2 procesor poboljšati performanse unutar Surface Pro X-a, ali su otkrili   da radi na podršci za emulaciju x64 aplikacija za Windows na ARM-u. Međutim, poznato je da su napravili niz optimizacija.  Što se tiče softverskih aplikacija, Microsoft Edge i Microsoft Teams bit će unaprijed učitani kako bi poboljšali brzinu i smanjili potrošnju energije.

Za komunikaciju ima 802.11ax Wi-Fi, Bluetooth 5.0, USB 3, USB 3.1 Type C i mini-DisplayPort, Također podržava rad SIM kartice, ali samo LTE. Pomalo je iznenađujuće da Microsoft nije iskoristio 5G modem za povezivanje. Što se tiče kamera, prednja je 5 MP sa mogućnošću  snimanjem FHD video zapisa, a stražnju kameru od 10 MP  može snimati 4K video.

Uz Surface Pro X može se koristiti kompaktna tipkovnica Microsoft Designer ili Microsoftova numerička tipkovnica. Cijena modela ostaje ista kao i prošle godine: sa 16 + 256 GB iznosi 1699 eura  dok model 16 + 256 GB košta 2049 eura.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA odgađa izlazak GeForce RTX 3070 kartica

Datum objave 05.10.2020

NVIDIA odgađa izlazak GeForce RTX 3070 kartica

NVIDIA odgađa izlazak GeForce RTX 3070

NVIDIA je najavila da će se GeForce RTX 3070 naći u prodaji 29. listopada, a umjesto zakazanog 15. listopada. Ovaj novi datum prodaje dolazi nakon što će AMD predstaviti svoju RDNA2 arhitekturu i grafičke kartice serije RX 6000.

Sudeći prema izdanom priopćenju, razlog odgode za dodatnih 14 dana je osiguranje dovoljne količine RTX 3070 grafičkih kartica za prodaju. Međutim, ne možemo se zapitati radi li se doista o osiguranju dovoljnih zaliha za prodaju ili spašavanju “problema s kondenzatorima”?

Kao što smo već pisali, RTX 3080/3090 kartice imaju probleme koji se manifestiraju kao crni zasloni i resetiranje sustava. Stoga, odgoda za dodatnih 14 dana može omogućiti proizvođačima NVIDIA grafičkih kartica provjeru trenutnih proizvoda kako bi se osiguralo da se prethodni problemi ne ponove.

GeForce RTX 3070 ima početnu cijenu od 519 eura , što čini je najjeftinijom od tri nove Nvidijine grafičke kartice. Prema proizvođači performanse su bolje od RTX 2080 Ti u gotovo svakoj igri. Izuzetak je samo Control i Timespy Extreme, gdje je 2080 Ti brža samo za dlaku. RTX 3070 donosi prednost od 1,5 puta u odnosu na RTX 2070, s tim da je Blender jedina iznimka – na 3070 je rezultat skočio na više od 2x.

Ovih dana je procurila i fotografija inženjerskog uzorka NVIDIA GeForce RTX 3070 za prijenosna računalu, na NGA kineskom forumu. Ovo je prvi put da vidimo novi raspored GDDR6 memorija oko GPU-a. Moduli su SK Hynix i označeni su kao H56C8H24AIR-To je ista memorija koju možemo pronaći u  AMD Radeon Pro 550M.   Što se tiče kapaciteta memorije, trebalo bi biti 8 GB u 256-bitnoj sabirnici.

Više... Vaš Komentar Top
EU bi mogla prisiliti Apple na promjene koje im se sigurno neće svidjeti

Datum objave 05.10.2020

EU bi mogla prisiliti Apple na promjene koje im se sigurno neće svidjeti

EU bi mogla prisiliti Apple na promjene koje im se sigurno neće svidjeti

Europska komisija sve više pokazuje neslaganje s dominacijom, čak i monopolom tehnoloških divova.

Novim Zakonom o digitalnim uslugama, EU predlaže mogućnost zabrane Appleu (i drugim tehnološkim divovima) da unaprijed instaliraju svoje aplikacije na uređaje. Razlog je što se želi pomoći manjim tvrtkama i nezavisnim programerima da se pošteno natječu s tehnološkim divovima. Ali treba imati na umu da su unaprijed instalirane aplikacije dio iPhone iskustva, i velik dio razloga što ljudi odabiru Apple uređaje.

Trenutno Apple omogućuje korisnicima brisanje većine vlastitih aplikacija, osim onih potrebnih za osnovne funkcije kao što su Kamera i App Store. S iOS 14 idu korak dalje, omogućavajući korisnicima promijeniti aplikaciju za e-poštu i zadani web preglednik. Prema Bloombergu, nacrt zakona vjerojatno će biti objavljen u prosincu s oko 30 odredbi koje se odnose na zabrane i obveze prema tehnološkim tvrtkama. Kad on stupi na snagu, svaka tvrtka u okviru zakona mora ga se pridržavati.

Europska komisija je 2016. godine također na sudu tužila Apple zbog optužbi za utaju poreza i novčanu kaznu do 14,8 milijardi dolara. No, nedavno se Apple iznenada uspješno žalio, ali tužba se trenutno vodi na Europskom sudu pravde i čeka konačnu presudu.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Masquerade.hr

Objavljeno prije 11 minuta

YouTube i slično

Objavljeno prije 24 minute

Popravak subwoofera/zamjena pojačala+PSU

Objavljeno prije 35 minuta

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 37 minuta

Mehanicke tipkovnice i sve o njima (čitaj 1. post ! )

Novosti

Održana konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 održana je 16., 18. i 19. travnja u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) i u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Kao pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja konfe... Pročitaj više

Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Gotovo svi pametni telefoni bez obzira na cijenu imaju nešto što se zove virtualna memorija. Obećava da će poboljšati multitasking i fluidnost rada. Ali je li to zaista tako korisno? Što je zapravo virtualna memorija? Za one koji koriste ra... Pročitaj više

Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Unatoč donošenju Zakona o sigurnosti na internetu u listopadu prošle godine, koji zahtijeva od društvenih mreža da zaštite djecu od štetnog sadržaja pod prijetnjom kazni od 10% globalnog prometa, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra još s... Pročitaj više

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

U svijetu gdje se najnoviji modeli mobitela mijenjaju brže od modnih sezonskih trendova, a njihove cijene postaju astronomske za većinu potrošača, mnogi se okreću tržištu rabljenih uređaja. No, kupnja rabljenog mobitela može biti poput kupo... Pročitaj više

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Apple je odobrio emulator iGBA koji je korisnicima iPhonea omogućavao igranje Game Boy naslova, uključujući popularne igre iz franšize Pokémon i Legend of Zelda, preuzimanjem besplatnih ROM-ova s weba. Brzo se popeo na vrh ljestvice popular... Pročitaj više

Sve novosti