Steam – AMD-u smanjen CPU udio u odnosu na Intel

Datum objave 05.07.2019 - Hrvoje Gregur

Steam – AMD-u smanjen CPU udio u odnosu na Intel

Steam - AMD-u smanjen CPU udio u odnosu na Intel

Steam

S vremena na vrijeme zanimljivo je pogledati Steam Hardware Survey. Jasno, navedene brojke potrebno je analizirati i ne mogu se primijeniti na svaku metriku i/ili analizu tržišta, ali definitivno su u stanju pokazati trendove u odnosima i način na koji tržište reagira na nove proizvode, u ovoim slučaju – gameri.

U travnju je Intel držao 81.72%, dok je AMD bio na 18.26% udjela, a rezultati iz lipnja pokazuju da se Intel sad nalazi na 82.11% dok je AMD pao na 17.88% – najniži broj za AMD od veljače. Naravno kod analize pada treba uzeti u obzir da se sa svakim odmakom bliži izlazak nove serije AMD procesora koja definitivno utječe na kupce AMD procesora i svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će se omjeri odnositi u narednim mjesecima.

Zanimljivo je vidjeti i rangiranje grafičkih kartica – primat drži GTX 1060 sa 16.01%, prati ju 1050Ti sa 10.63% dok prva AMD kartica RX580 zauzima 11. mjesto s 1.32% udjela. Ukupno gledajući, nVidija zauzima malo preko 75% tržišta, dok AMD malo ispod 15%, ostatak otpada na Intel i njihova integrirana rješenja.

Najpopularnija je 1920 x 1080 rezolucija, najzastupljeniji su sustavi s 8GB radne memorije, dok je Oculus Rift malo popularniji od HTC Vive-a.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte RTX 20 SUPER

Datum objave 04.07.2019

Gigabyte RTX 20 SUPER

gaming_rtx2080super

Gigabyte je je najavio najnoviju GeForce RTX 20 SUPER seriju grafičkih kartica koje pokreće NVIDIA Turing arhitektura i to u nekoliko serije – AORUS, GAMING  WINDFORCE 

Dostupni modeli su RTX 2080 SUPER, GeForce RTX 2070 SUPER i GeForce RTX 2060 SUPER. GeForce RTX 20 SUPER serija grafičkih ima podršku za Ray Tracing (RTX), koji omogućuje igranje s više prirodnih refleksija, refleksije svjetla i sjena, stvarajući savršeno realistične scene bez grešaka. U usporedbi s prethodnom grafičkom obradom na GeForce RTX, GeForce RTX 20 SUPER ima više CUDA jezgri i bolje performanse zahvaljujući višim frekvencijama.

gaming_rtx2080super

AORUS GeForce RTX 2080 SUPER 8G, AORUS GeForce RTX 2070 SUPER 8G i AORUS GeForce RTX 2060 SUPER 8G namijenjeni su igračima koji vole AORUS duh, tj. najbolje overclockirane GPU-e certificirane po GIGABYTE GPU Gauntlet tehnologiji sortiranja. Donose i tri ekskluzivna patenta AORUS – vodeća u industriji, inovativne RGB svjetlosne efekte od tri prstena, WINDFORCE 3x 100mm kompozitne ventilatore i 7 video izlaza.

AORUS je vodeća u industriji u stvaranju novih RGB svjetlosnih efekata od tri prstena, koristeći dosljednu ljudsku viziju. Jedan ventilator koristi LED svjetlo i osvjetljava brzinu ventilatora kako bi stvorio iznenađujuće efekte.

Više... Vaš Komentar Top
Orwell, Kina, turisti i pametni telefon

Datum objave 03.07.2019

Orwell, Kina, turisti i pametni telefon

facial_recognition

Osim velikog brata koji nadgleda gotovo čitavu državu i sustava Orvelijanskog društvenog ocjenjivanja Kineske vlasti odlučile su, barem u pokrajini Xinjiang, ne diskriminirati – strane turiste po pitanju apsolutnog nadzora države.

Do sada nadzor velikog brata (barem službeno) nije bio usmjeren na strane državljane i turiste no polako dolazi do promjene, barem u slučaju Xinjiang pokrajine u kojoj živi većinsko muslimansko stanovništvo.

Prilikom prolaska granice granična kontrola „potajno“ na vaš pametni telefon instalirava aplikaciju, koja je čisti alat za nadzor. The Guardian u kolaboraciji s The New Yor Timesom i Süddeutsche Zeitung prilikom analize rada aplikacije saznali su da ista pretražuje tekstove, emailove, kontakte za različit religijski sadržaj. Odnosno, aplikacija traži pojmove koji su vezani uz „ekstremističko islamističko ponašanje“.

Ovo je samo ukratko navedeno što aplikacija traži, no prava lista svega kroz što aplikacija prolazi je puno dulja. Informacije s kojima The Guardian raspolaže informacijom da se instalacija vrši isključivo ljudima koji iz Kyrgyzstana prelaze u Xinjiang.

Više... Vaš Komentar Top
BMW, Audi (i ostali) s Intelom za 12 sigurnosnih principa za samovoze

Datum objave 03.07.2019

BMW, Audi (i ostali) s Intelom za 12 sigurnosnih principa za samovoze

samovoz

Potencijalni rizici koje nekontrolirana umjetna inteligencija može predstavljati su brojni, a IT industrija još uvijek traži na koji način bi se isti mogli eliminirati i/ili ublažiti.

Jedan od prvih koraka je uvođenje standardiziranih pravila, odnosno smjernica za autonomna vozila – stoga se Intel udružio s proizvođačima automobila BMW, Audi, Daimler i Fiat Chrysler te su došli zajedno do prve verzije 12 univerzalnih principa koje bi AI, barem onaj zadužen za autonomna vozila, morao poštivati.

12 principa autonomne vožnje su: Safe Operation, Operational Design Domain, Vehicle [Operator]-Initiated Handover, Security, User Responsibility, Vehicle-Initiated Handover, Interdependency Between The Vehicle Operator and the Ads, Safety Assessment, Data Recording, Passive Safety, Behavior in Traffic i Safe Layer.

Poanta čitave priče je povezati odgovornost vozača i samog vozila, osigurati da vozač u svakom trenutko zna što se njega očekuje. Na primjer – eksplicitno ga informirati kada je manualna kontrola nužna i neodgodiva, a ujedno onemogućiti da autonomni sustavi ugroze ili stave samog vozaća u opasnost.

Ostaje vidjeti hoće li navedeni principi biti prihvaćeni od strane svih proizvođača automobila, pogotovo sad kada imamo veću količinu kontroverznih priča koje okružuju autonomna vozila. Naša pretpostavka jest da je samoregulacija definitivno bolji izbor od političkih regulacija.

Čitav dokument dostupan je ovdje, a ovdje je dostupan link na Intelovu obavijest.

Više... Vaš Komentar Top
Apple planira smanjiti ovisnost o proizvodnji u Kini, ali…

Datum objave 02.07.2019

Apple planira smanjiti ovisnost o proizvodnji u Kini, ali...

apple_mac_pro

Prema informacijama s kojima je u javnost izašao Nikkei Asian Review, izgleda da Apple pokušava smanjiti svoju ovisnost o proizvodnji u Kini stoga je proslijeđen upit svim većim dobavljačima i proizvođačima čije usluge koriste kako bi saznali koliko realno, u kojem periodu te koliki bi trošak bio, ako bi se između 15% i 30% proizvodnje prebacilo van granica Kine. Iako je trgovinski rat jedan od glavnih razloga, nije jedini – osim Trumpovih carina jedan od razloga je i činjenica da je Kina prijavila najnižu stopu rasta stanovništva u zadnjih 70 godina, cijena rada i u Kini raste, a isto tako ovisnost u centraliziranoj proizvodnji u samo jednoj zemlji nikako ne može biti dobra.

Sama vijest ugledala je svijetlo dana nedugo nakon što je Foxconn izjavio da imaju mogućnost preseliti kompletnu proizvodnju Apple proizvoda van Kine, naravno tako drastičan pomak nije realno očekivati pogotovo jer se carine tiču Kineskih proizvoda za Američkom tržište. S obzirom da ostatak svijeta gotovo pa i nema carine na potrošačku elektroniku, zbog kraćeg proizvodnog lanca nema pretjeranog smisla taj dio proizvodnje seliti van Kine.

No ipak:

Apple seli Mac Pro proizvodnju u Kinu

Vezano uz smanjenje ovisnosti o Kineskoj proizvodnji – zanimljiva je i vijest vezana uz preseljenje proizvodnje Mac Pro-a iz Texasa, USA (gdje se do sad proizvodila trenutačna verzija Mac Pro kante za smeće) u Kinu, gdje će se proizvoditi novi Ribež.

Apple navodi da su pokušali zadržati finalni korak proizvodnje u Texasu, no kako je sklapanje samo finalni dio proizvodnog procesa naišli su na sijaset problema od kojih je najveći i nerješivi bio pronaći dovoljno kompanija koje bi bile u stanju proizvesti neke od potrebnih dijelove, a sam uvoz bi suviše zakomplicirao distribucijski lanac proizvodnje, a samim time i drastično podigao cijenu.

Više... Vaš Komentar Top
WD i Toshiba izgubili oko 6 Exabyta memorije zbog nestanka struje

Datum objave 02.07.2019

WD i Toshiba izgubili oko 6 Exabyta memorije zbog nestanka struje

Toshiba_Facrtory

Za većinu tvrtki kratkotrajan nestanak struje ne bi izazvao ništa više od manjeg zastoja no u slučaju produkcije mikroprocesora i memorija koristeći wafere u velikom i povezanom proizvodnom lancu gubici mogu biti pozamašni. Kao što naslov govori WD i Toshiba pogon u Yokkaichi tvornici pogođeni su 15. lipnja gubitkom struje od 13 minuta što je uzrokovalo popriličan gubitak.

Navedeni nestanak struje od 13 minuta izazvao je gubitak svih wafera koji su u tom trenutku bili u nekom obliku produkcije, što je izazvalo već spomenuti gubitak od 6 Exobytea (Exabyte sadrži 1000 Petabyta, dok Petabyte sadrži 1000 Terabytea) No da stvar bude gora, navedeno nije finalna brojka te postoje špekulacije i implikacije da se radi o 9EB gubitku Nanda koji neće biti proizveden.

Kako bi stavili 6EB u perspektivu – 6EB predstavlja polovicu kvartalne WD-ove NAND produkcije, a Yokkaichi proizvodni pogon pokriva oko 35% svjetske produkcije NAND memorije. U nestanku struje pogođeni su Fabovi 2, 3, 4, 5 i 6.

U svakom slučaju navedeni gubitak predstavlja ozbiljan udarac globalnoj ponudi i potražnji memorije, barem kratkoročno. Sami Fabovi su ugašeni još od 15. lipnja kada se dogodio incident te se ne očekuje ponovno puštanje u pogon sve do sredine srpnja. S obzirom na vrijeme isključena, može se pretpostaviti da se ne radi o izoliranom slučaju te možemo pretpostaviti da WD i Toshiba detaljno istražuju uzrok te rade na njegovom otklanjanju.

WD i Toshiba izjavili su da neće moći isporučiti ugovorene količine tek u Q4, stoga u ovom trenutku, ne bi se trebali bojati povećanja cijena memorija.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei će ponovno smjeti u SAD – ako je vjerovati predsjedniku Trumpu

Datum objave 01.07.2019

Huawei će ponovno smjeti u SAD - ako je vjerovati predsjedniku Trumpu

Huawei_Logo

Prošlog mjeseca jedna od glavnih vijesti u tehnološkom svijetu, a i političkom bila je borba SAD-a i Kine u čijoj sredini se našao Huawei kojeg je na crnu listu dodalo njihovo Ministarstvo trgovine (Department of Commerce) što u prijevodu znači da bez posebne dozvole, koji svaka kompanija mora tražiti posebno, Američke kompanije s njima ne smiju trgovati.

Prva vijest bila je da Google više neće smjeti licencirati buduće verzije Androida te ograničiti podršku na postojeće uređaje, nakon toga javio se Intel kako i njihovi proizvodi kao niti intelektualno vlasništvo neće smjeti naći put do Huaweia, a usljedili su Qualcomm, ARM, WiFi Alliance. Iako su mnogi pomislili da se radi o zabrani vezanoj zbog mobilnih uređaja, sam Huawei u SAD-u ne ovisi o njihovoj prodaji te je njihov tržišni udio smiješno malen, no čitava pompa nastala je vezana uz 5G tehnologiju te ovisnost SAD-a o jednoj kineskoj kompaniji. Prilikom prelaska s 3G na 4G tehnologiju Američke kompanije imale su primat, što je američkoj ekonomiji donijelo popriličan financijski vjetar u leđa. Dok za 5G u ovom trenutku, američke kompane nemaju potpuno svoja i kompletna rješenja. Prema izvješću Dell’Oro grupe iz 2018.g  na telekomunikacijskom tržištu najveći udio imao je upravo Huawei s gotovo 30% slijedila ih je Nokia s nešto iznad 17%, Ericsson s nešto ispod 15% te Cisco i ZTE s oko 8%. Uspon Huaweia kreće, zajedno s porastom ZTE-a, doduše u puno manjim brojevima) još 2014. g. no ZTE je bio drastično pogođen blokiranjem pristupa Američkom tržištu. S druge strane, radilo se i o puno manjoj kompaniji, kada se pogledaju svjetski okviri, s puno manje političkog utjecaja. U to isto vrijeme Cisco, Nokia i Ericsson osjetno padaju.

Nastavno na političku moć koju Huawei u svjetskim okvirima ima te njihovu direktnu povezanost s upravljačkom strukturom Kineske vlade potez predsjednika Trumpa nije neočekivan – tim više ako se uzme u obzir da je Huawei 2018. godine Američkim kompanijama generirao oko 11 milijardi USD prometa i ako bi se zabrana nastavila – to bi predstavljalo ozbiljan gubitak i poremećaje na Američkom tržištu.

Sam predsjednik Trump za vrijeme press konferencije u Osaki, Japanu izjavio je da će Američke kompanije moći ponovno prodavati svoju opremu Huaweiu, ali isključivo opremu koja ne predstavlja „veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti“ Ujedno je izjavio da će se u sljedećim tjednima provoditi sastanci kako bi se Huawei maknuo s blackliste te za sad na prvu izgleda kako bi Huawei mogao nastaviti tamo gdje je stao bez dodatnih gubitaka (naravno ako zanemarimo one koji su do ovok trenutka zbog zabrane stvoreni).

Više... Vaš Komentar Top
Intel, HP, Microsoft i Dell protiv carina

Datum objave 01.07.2019

Intel, HP, Microsoft i Dell protiv carina

SAD_Kina_trgovina

Kompanije iz naslova su se udružile kako bi se lakše (i uspješnije) mogle boriti protiv novog vala carina koje trenutačni predsjednik Donald Trump predlaže. Nove carine koje uključuju preko 300 milijardi USD na uređajima poput računala i tableta proizvedenih u Kini.

Četiri su kompanije poslale su zajedničke komentara protivljenja eskalacije carina na uvoz iz Kine, tvrdeći da je takva praksa loša za industriju i ljude koji navedene proizvode kupuju. Očekuju da će se udar carine najviše osjetiti u „back to school“ periodu te nakon toga u blagdanskom periodu kada mnogi kupuju računala.

Dodatno, veliki naglasak stavili su na kupce slabije kupovne moći koji su posebno osjetljivi na cijene i koji će biti najviše pogođeni navedenim povećanjem cijena. “Altrusitička” briga navedenih kompanija tu ne staje te tvrde da će u najboljem slučaju korisnici biti prisiljeni kupovati starije modele koji ne nude najnovije sigurnosne značajke te očekuju scenarije gdje će se drastično smanjiti kupovna moć građana te će se odustati od kupovine dodatnih uređaja u potpunosti.

Zbog carina na tehnološke proizvode iz Kine navedene kompanije očekuju povećanje od 19% na elektroniku široke potrošnje.

Dodali su i kako su tokom 2017. godine zajedno potrošili oko 35 milijardi USD na istraživanje i razvoj te da bi carine mogle drastično utjecati na inovaciju i poslove Američkih radnika te da će carine, u konačnici, najviše pomoći tvrtkama koje ne ovise o prodaji u SAD-u.

Više... Vaš Komentar Top
Znanstvenici EU protiv AI nadzora i društvenog ocjenjivanja

Datum objave 01.07.2019

Znanstvenici EU protiv AI nadzora i društvenog ocjenjivanja

EU_zastava

Iako u zadnje vrijeme zakoni koji dolaze iz EU, a vezani su uz slobodnu interneta i tehnologija ne ulijevaju povjerenje u budućnost, jedno izvješće unosi tračak nade.

Skupina stručnjaka koju je osnovala Europska Komisija kako bi dostavili prijedlog smjera politike i ulaganja EU institucija pod nazivom AI HLEG (AI High-Level Expert Group) što su nedavno i učinili.

Prije no što krenemo u detalje spomenimo samo da se trenutačno u Kini provodi testni projekt masovnog nadzora građana, koristeći AI tehnologije, koji vas prati te ocjenjuje vrstu i prihvatljivost vašeg ponašanja u društvu, a sustav ocjenjivanja uključuje kriminalni dosje, kreditnu sposobnost, zdravlje, a sve kako bi procijenili vašu korist društvu i pristup javnim servisima. Za sada „kazne“ su bile hoćete li se moći ukrcati na vlak ili avion, a nedavno su pokrenuli i program nadzora djece u školama gdje se boduje njihovo emocionalno stanje i način na koji se odnose prema nastavi.

Vezano uz smjer razvoja AI tehnologija, ako će se isto orijentirati prema preporukama navedenog izvješća, EU bi se mogla odlučiti za kompletno suprotan smjer. Kao primarni smjerovi razvoja i prijedlozi ulaganja, pogotovo što se tiče državnih ulaganja, navodi se pripremanje AI za pomoć i povećanje kvalitete obrazovanja te pokušaj pronalaska novih metoda u kojima AI može pomoći svijetu.

Dvije su glavne poruke, prva da su masovni nadzor i društveno ocjenjivanje apsolutno neprihvatljivi. Pogotovo kada se uzima u obzir emocionalna analiza djece, gdje u ovom trenutku ne samo da ljudska rasa kao takva ne posjeduje dovoljna znanja za analizu takvog ponašanja te posljedice koje bi represija mogla imati na razvoj djece nego i činjenica da AI ne može sa 100% sigurnošću analizirati ponašanje kod odraslih, a kamoli kod djece. Druga poruka pak govori o puno ozbiljnijoj kontroli razvoja samog AI-a s puno čvršćom etikom koja će se na razvoj primjenjivati kako se stvari danas sutra ne bi otele kontroli.

Naravno kao i kod svega, postoje dvije strane medalje – s jedne strane imamo one koji hvale ovakvo izvješće, a s druge strane neki smatraju da je navedeno preblago, da je srž problema previše pojednostavljena, a da su linije koje se niti pod razno ne bi smjele preći nedovoljno jasne i ono najgore od svega – na njih se utječe od strane lobista koji imaju komercijalne koristi od razvoja AI industrije uz malo ili kompletno bez nadzora.

Više... Vaš Komentar Top
Koji su to aktualni poslovi na tržištu rada?

Datum objave 28.06.2019

Koji su to aktualni poslovi na tržištu rada?

posao_hr

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne vijesti s tržišta rada. U nastavku pogledajte tjedni pregled najboljih radnih mjesta u kategoriji ‘Informatika i telekomunikacije’ na koje se možete javiti putem brze prijave. Sretno!

Pliva, najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj i jedna od vodećih u regiji Jugoistočne Europe, trenutno zapošljava softverskog inženjera (m/ž). Kao član Globalnog IT tima imat ćete priliku surađivati s kolegama širom svijeta i bit ćete odgovorni za analizu i implementaciju poslovnih procesa, za razvoj novih softverskih rješenja, administraciju sustava za upravljanje bazama podataka i brojne druge zadatke po nalogu poslodavca. Provjerite koje uvjete trebate zadovoljiti kako biste bili idealni kandidat ili kandidatkinja za ovo radno mjesto i aplicirajte na vrijeme.

Schubert Elektroanlagen GmbH, zapošljava na poziciji: Programmer for SPS, PLC and Control Systems (x/f/m) u Austriji, 60 km od Beča. Ako imate završen sveučilišni studij elektrotehnike, softverskog inženjerstva ili slične tehničke struke, najmanje trogodišnje profesionalno iskustvo, a znate engleski jezik (najmanje razina B2), ovaj bi vas natječaj itekako mogao zanimati. Njemačke vještine (B1 / B2) su prednost, ali nisu uvjet za prijavu. Ako ste motivirani za ugodan timski rad i spremni ste na česta putovanja – aplicirajte.

GlobalLogic d.d. zapošljava na 3 pozicije u Zagrebu. Software Engineer (m/ž), Software Engineer for Embedded Systems (m/ž), Senior Software Engineer for Embedded Systems (m/ž), traženi su kandidati ili kandidatkinje, a prijave se zaprimaju do 26.07. Provjerite koji natječaj najbolje odgovara vašim kompetencijama i prijavite se u roku.

AA Euro Croatia zapošljava na poziciji: Automation Engineer (m/ž) u mjestu Killarney, u Irskoj. Na ovom ćete radnom mjestu osiguravati rješenja za automatizaciju novih i postojećih dizalica, povezat ćete se s projektantima elektrotehnike i drugim dizajnerskim disciplinama, kako biste pripremili zahtjeve sustava i razvili / dokumentirali softverska rješenja. Ako vas zanima inozemni rad i u ovom ste polju ‘maher’, prijavite se.

Amdocs ima raspisan natječaj za poziciju Front-End / Web Developer (m/ž) u Bukureštu, u Rumunjskoj. Glavne odgovornosti bit će vam osmišljavanje razvoja, poboljšavanje, debuggiranje i implementiranje softvera. Istražit ćete, testirati, izgraditi i koordinirati pretvorbu i / ili integraciju novih proizvoda na temelju zahtjeva klijenata. Provjerite koje još uvjete trebate zadovoljiti i pravovremeno se prijavite.

KeepBuzz Limited zapošljava UX / UI dizajnera (m/ž) za rad od doma. Potrebno vam je višegodišnje iskustvo u ovom polju, te minimalno srednja stručna sprema. Ako vas zanima honorarni posao koji ćete obavljati od doma, onda nikako nemojte propustiti ovu priliku – kliknite na oglas.

Proakustik security d.o.o. već duže od četvrt stoljeća prisutan je na tržištu, kao jedan od lidera na polju tehnologija za tehničku zaštitu i slične napredne tehnologije. Proširuje svoj tim u Zagrebu i traži izvrsne pojedince za pozicije: Web master / Pomoćnik Web mastera (m/ž), Kreator Web sadržaja (m/ž). Svakako provjerite o kakvim se uvjetima radi i izvršite prijavu na vrijeme.

Manpower, za klijenta – Iskon Internet d.d., zapošljava Mid-Senior Developera (m/ž) u Zagrebu. Odgovornosti koje ova pozicija nosi uključuju razvoj novih funkcionalnosti u SAP Sales & Service Cloud CRM sustavu, razvoj integracijskog sloja u Java Spring tehnologijama te druge zadaće po nalogu poslodavca. Više detalja saznajte na linku.

Teximp Retro d.o.o. zbog povećanja obujma posla i budućih projekata traži kandidata za poziciju: programer u području automatizacije (m/ž), za rad u Sesvetama. Opis posla predstavlja instalacije, ispitivanje i programiranje robotskih ćelija, također i projektiranje robotskih ćelija te izradu dokumentacije. Potrebne kvalifikacije za ovaj posao uključuju VŠS, VSS elektro ili strojarskog usmjerenja, programiranje robotske ruke Fanuc, znanje u elektronici, elektrotehnici i mehanici i niz drugih kompetencija. Više o uvjetima natječaja provjerite na linku i aplicirajte na vrijeme.

Logobox, agencija specijalizirana za digitalni marketing, zapošljava WordPress Web developera (m/ž) u Zagrebu. Osnovne zadaće na ovoj poziciji obuhvaćaju razvoj i održavanje responzivnih WordPress stranica, suradnju s grafičkim dizajnerom prilikom izrade dizajna web stranice, aktivno sudjelovanje u stvaranju i specificiranju web-based projekata, suradnju s kolegama na projektima (kreativci, digitalci i accounti). Ukoliko ste motivirani za prijavu, kliknite na link i aplicirajte.

Za dodatne poslove iz IT domene kliknite na link i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla.

Vaš posao.hr.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Objavljeno prije 11 minuta

Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 24 minute

Automobili

Objavljeno prije 28 minuta

Speedport Plus (T-Com)

Objavljeno prije 30 minuta

Kupovina sa Amazona?

Novosti

Samsung izdaje Galaxy Book S s Intel hibridnom tehnologijom

Samsung je  najavio novu verziju Galaxy Book S prijenosnog računala koje je bazirano na procesoru Lakefield s Intelovom tehnologijom 3D slaganja Foveros i hibridnom CPU arhitekturom. Konkretno, novi Galaxy Book S najvjerojtnije koristi proc... Pročitaj više

Samsung u kolovozu pokreće proizvodnju 5-nm Exynos čipseta

Posljednjih je nekoliko mjeseci Samsung je aktivno radio na 5-nanometarskom procesu i  prema izvještaju tvrtke ZDNet Korea, završili su pripremne korake za masovnu proizvodnju  čipa koristeći novu EUV litografiju. Prvi Samsungov 5 nm čip je... Pročitaj više

Seagate FireCuda 120 SSD-i do 4 TB spremni za gaming

  Seagate je predstavio novu FireCuda Gaming seriju SATA solid-state tvrdih diskova, kako bi igrači mogli pohraniti opsežan broj igara lokalno na svoj sustav. Naravno, mogu se koristiti u scenarijima i izvan igara. Nude vrlo pristojne perfo... Pročitaj više

Google izdao Android Studio 4

Google je izdao Android Studio 4, stabilnu verziju razvojnog okruženja (IDE) za  za stvaranje Android aplikacija, izgrađenu na JetBrains IntelliJ IDEA softveru. Android Studio 4.0, kako je najavljeno na blogu Android Developer, uključuje ve... Pročitaj više

Licence Windowsa za ispod 14 € na Whokeysu!

Licence Windowsa su obično vrlo skupe. Tako primjerice originalna licenca za Microsoftove Windowse 10 Pro košta 298 USD na Microsoftovom webshopu. Naravno, postoje i jeftinije alternative kao što je whokeys.com store gdje možete uštedjeti z... Pročitaj više

Sve novosti