Stigla Intelova 11. generacija mobilnih procesora s Iris Xe grafikom

Datum objave 10.09.2020 - Sanja Ledinek

Stigla Intelova 11. generacija mobilnih procesora s Iris Xe grafikom

Stigla Intelova 11. generacija mobilnih procesora s Iris Xe grafikom

intel_11gen_,mobile_1

Nakon NVIDIA-e, Intel je objavio najvažniji novi proizvod 2020. godine, a to je 11. generacija Core mobilnih procesora Tiger Lake s Iris Xe grafikom.

intel_11gen_,mobile_3

Procesori su izgrađeni oko novih Willow Cove jezgri temeljenih na novom 10nm SuperFin proizvodnom procesu (FinFET postupak u kombinaciji s “Super MIM ” ili metal-izolator-metal  kondenzatorima). Koristiti će osnovne frekvencije u rasponu od 1,8 GHz do 3 GHz, te uz Turbo Boost od 3,9 GHz do 4,8 GHz . Modeli i5 i i7 su dizajnirani s 4 jezgre i 8 niti, dok i3 ima 2 jezgre i 4 niti.

intel_11gen_,mobile_2

Zahvaljujući Intel Gaussian i Neural Acceleratoru 2.0 (ili Intel GNA), poboljšavaju AI performanse na prijenosnom računalu. Intel tvrdi da u usporedbi s konkurentima su performanse za uredske aplikacije brže do 20 %, uređivanja slika 2,7 puta, a video uređivanja 2x brže.

intel_11gen_,mobile_4

Ova Intelova 11. generacija mobilnih procesora integrira Thunderbolt 4 univerzalnu kabelsku povezanost koja može ponuditi podršku istovremeno za do četiri porta, jedan 8K HDR zaslon ili do četiri 4K HDR zaslona.

intel_11gen_,mobile_5

Procesori su podijeljeni s u dvije razine pakiranja: UP3 više razine omogućuju OEM-ima da postave TDP između 12 W i 28 W, a UP4 niže razine ograničeni su od 7 W do 15 W.

Uz to, i5 i i7 opremljeni su Intel Iris Xe-LP grafikom s maksimalnom frekvencijom 1,35 GHz. I ovdje se Intel hvali, kako performanse GPU-a mogu podržati punu 1080p. rezoluciju za gaming naslove poput “Borderland 3″, “Crysis: New Dawn” i “Hitman 2″.

intel_11gen_,mobile_6

Zanimljivo je, da je Tiger Lake ujedno prva industrijska platforma na razini hardvera koja podržava Dolby Vision. Pri reprodukciji visokokvalitetnog sadržaja potrošnja energije smanjena je za 20 % u odnosu na proizvod prethodne generacije što bi moglo donijeti dodatni sat trajanja baterije.

Sve ove navedene specifikacije i poboljšanja u generacijskoj razlici zaista su impresivne, ali samo će vrijeme pokazati koliko su uvjerljivi i učinkoviti novi Tiger Lake CPU i odgovaraju li džepovima masa, jer Intel u pogledu cijena nije jeftin.

Trenutna Intelova 11. generacija Core mobilnih procesora je sljedeća:

intel_11gen_,mobile_7

Na tržištu će biti više od 150 proizvoda opremljenih Intelovim 11. generacijom Core mobilnih procesora.

Ista serija proizvoda također uključuje Evo platformu. Proizvodi s ovom platformom prošli su dodatni niz certifikata. Certificiranje se uglavnom temelji na tijeku rada u stvarnom okruženju, uzimajući u obzir kontinuirane performanse i trajanje baterije. Prijenosno računalo mora imati dobru brzinu odziva sustava čak i kada koristite bateriju, a vrijeme buđenja iz stanja mirovanja manje od 1 sekunde. Kad je prijenosno računalo opremljeno FHD zaslonom, njegova baterija mora raditi više od 9 sati u na jednom punjenju, a punjenje trajati 30 minuta. Jedan od uvjeta je da računala moraju podržavati Thunderbolt 4, Wi-Fi 6 (Gig +), a kvaliteta kamere, zvuka i zaslona također mora biti dobra. Konačno, cijeli prijenosnik mora ostati lagan i prenosiv dok ispunjava prethodnu seriju zahtjeva.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft objasnio zašto neke programe na Win10 nije moguće deinstalirati

Datum objave 10.09.2020

Microsoft objasnio zašto neke programe na Win10 nije moguće deinstalirati

microsoft_generic

Bilo da kupujete računalo ili sami slažete komponente, vaš sustav Windows 10 imat će neke unaprijed instalirane programe i aplikacije koje nećete moći deinstalirati ako ne koristite PowerShell ili programe drugih proizvođača za tu namjenu.

Dio korisnika sustava Windows to neće smetatati, ali ima i onih koje frustrira dodavanje sve više aplikacija na popis programa koji se ne mogu deinstalirati. U više pratećih dokumenata kao razlog Microsoft navodi njihovu složenost komuniciranja sa sustavom Windows 10. Primjerice, aplikaciju “Vaš telefon” nije moguće deinstalirati jer je duboko integrirana u sustav Windows kako bi “osvijetlila višestruka iskustva na više uređaja”.

Drugi primjer je Microsoft Edge, temeljen na Chromiumu. Za Microsft je važan dio operativnog sustava jer je povezan s podrškom aplikacijama koje se oslanjaju na web korisničko sučelje, poput plaćanja ili prijave.

“… Budući da Windows podržava programe koji ovise o mrežnoj platformi, naš zadani web preglednik važan je dio operativnog sustava i ne može se deinstalirati.” Navodi se u Microsoftovom novom dokumentu o podršci.

Jednostavno rečeno, ako želite izbrisati neke aplikacije, to bi moglo stvoriti probleme negdje drugdje na vašem uređaju.

Više... Vaš Komentar Top
Potvrđen izgled pristupačne Xbox serije S gaming konzole i izložene  cijene

Datum objave 10.09.2020

Potvrđen izgled pristupačne Xbox serije S gaming konzole i izložene cijene

xbox_s_2020_1

Izvor slike: Twitter (@ _h0x0d_)

Microsoft planira izbaciti i jeftinu verziju Xbox Serie X konzole u studenom. Službeno se  naziva Xbox serije  S i uređaj je opisan kao “najmanja Xbox konzola u povijesti s izvedbom sljedeće generacije”. Njena cijena trebala bi biti 299 dolara. Barem tako tvrdi tech novinar –  Brad Sams, s web portala Thurrott. Informaciju je dobio od pouzdanih insajdera, ali usput je saznao da će Xbox Series X konzola imati maloprodajnu cijenu 499 dolara. Baš kao i  PS5 Blu-ray Disc konzola.

xbox_s_2020_2

Što se tiče specifikacija, Xbox serije S dolazi s računalnom snagom do 12 TeraFLOPS-a za CPU i 4 TeraFLOPS-a snage za RNDA2 GPU. Ima i podršku za 4K @ 60fps iskustvo igranja. Neke igre (poput “The Last Battle: Infinite”) čak mogu postići 120 fps u načinu za više igrača.  Pokažu li se ove specifikacije točne, Xbox Serie S model ima uvelike “pojednostavljene”  funkcije u odnosu na top model .

xbox_s_2020_3

Uz to, ako kupite moćniji Xbox Series X, Microsoft nudi mjesečnu pretplatu Xbox All Access   (XAA) od 35 USD. Međutim, pretplata zahtijeva kontinuirano plaćanje fiksne naknade tijekom 24 mjeseca. Zbog ovog pristupa pretplatama mnogi ljudi kažu da je Microsoftova ambicija postati “Netflix s konzolama”.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA predstavlja dvije vanjske baterije velikog kapaciteta za brzo punjenje

Datum objave 09.09.2020

ADATA predstavlja dvije vanjske baterije velikog kapaciteta za brzo punjenje

ADATA P10000QCD

ADATA Technology predstavio je dvije vanjske baterije za mobilne uređaje ADATA P20000QCD i P10000QCD. S baterijama velikog kapaciteta i podrškom za više tehnologija brzog punjenja, ovi dodaci namijenjeni su zahtjevnim korisnicima koji moraju često i brzo puniti svoje mobilne uređaje.

Model P10000QCD kapaciteta 10.000 mAh posebno je zanimljiv jer nudi krajnju svestranost u praktičnosti brzog punjenja jer podržava razne tehnologije, pa je savršen za korisnike koji upotrebljavaju mobilne uređaje raznih robnih marki i proizvođača. P10000QCD podržava sljedeće tehnologije brzog punjenja: Qualcomm QC 3.0, USB PD 3.0, MTK PE1.1, Samsung AFC, Huawei SCP & FCP i Oppo VOOC.

P10000QCD ima i USB-C priključak te podržava bidirekcijsko punjenje. To znači da korisnicima treba samo jedan kabel za punjenje P10000QCD i svih uređaja, od mobitela do igraćih konzola. Osim USB-C priključka, P10000QCD ima i dva USB-A priključka koji omogućuju istovremeno punjenje triju uređaja.

Više... Vaš Komentar Top
Novi WD My Passport SSD donosi ogroman skok u performansama

Datum objave 09.09.2020

Novi WD My Passport SSD donosi ogroman skok u performansama

wd_passport_ssd

Western Digital nedavno je lansirao WD My Passport SSD, osvježeni model s hardverom koji stvara stvarne razlike u odnosu na prethodnike. Usvaja jednostavan dizajn metalnog kućišta sa zaobljenim kutovima i valovitom površinom. Dimenzijama je prilično kompaktan i lako se može staviti u torbu ili džep. Otporan je na udarce i može izdržati visinu pada do oko 1,98 metara. Dolazi s USB-C priključkom i USB-A pretvaračem.

My Passport SSD (2020) koristi Blue SN550 NVMe SSD bez DRAM-a tehnologiju sa sekvencijalnom brzinom čitanja do 1050 MB/s, te sekvencijalnom brzinom pisanja do 1000 MB/s. Osim toga još uvijek koristi sučelje PCIe 3.0 x4, Postoje tri mogućnosti kapaciteta za odabir, i to 500 GB, 1 TB ili 2 TB.

Ostale tehničke značajke novog SSD diska My Passport uključuju:

  • 256-bitna AES hardverske enkripcija bez gubitka performansi
  • softver za sigurnosno kopiranje datoteka velikog kapaciteta na račune SSD-a ili usluga pohrane u oblaku.
  • podrška USB 3.2 Gen 2
  • kompatibilan je s Macom i PC- računalima ( Windows 10, Windows 8.1, ,MacOS Catalina, Mojave ili High Sierra) pa čak i iPhoneom
  • petogodišnje jamstvo

Cijena

Kupci mogu odabrati My Passport SSD (2020) u jednoj od popularnih boja, uključujući sivu, plavu, crvenu ili zlatnu. Model od 500 GB košta oko 119,99 američkih dolara, dok od 1 TB od 189,99 američkih dolara. Model s 2 TB disk košta od 359,99 USD. Ako se WD My Passport SSD uspije približiti profilu performansi SanDisk Extreme Pro, a istovremeno optimizira potrošnju energije, Western Digital mogao bi završiti s još jednom privlačnom ponudom na tržištu prijenosnih SSD diskova.

Više... Vaš Komentar Top
Srce obilježava 20 godina CIX-a

Datum objave 08.09.2020

Srce obilježava 20 godina CIX-a

srce_logo

Sveučilišni računski centar danas, 8. rujna 2020. obilježava 20 godina Croatian Internet eXchanga (CIX), nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa. Korištenjem CIX-a smanjuju se troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima, omogućava se realizacija najkvalitetnije mrežne povezanosti najkraćim putem unutar Hrvatske. CIX je prisutan na dvije lokacije u Zagrebu i trenutačno ima 33 aktivne članice.

Croatian Internet eXchange uspostavljen je Memorandumom potpisanim 8. rujna 2000. godine kao nacionalno središte za međusobnu razmjenu internetskog prometa. Potpisnici memoranduma o osnivanju CIX-a su bili: AT&T Global Network Services HrvatskaHrvatska akademska i istraživačka mreža CARNetHrvatska radio televizijaHrvatske telekomunikacijeISKON Internet i VIP-NET. Prve „operativne“ članice CIX-a bile su CARNet i ISKON Internet.

Više... Vaš Komentar Top
Debitirao POCO X3 NFC sa Snapdragonom 732G

Datum objave 08.09.2020

Debitirao POCO X3 NFC sa Snapdragonom 732G

poco_x3_1

Puno ime novog pametnog telefona je POCO X3 NFC. Očito je  Xiaomi odlučio  iz nekog razloga posebno naglasiti uslugu beskontaktnog plaćanja. Osim toga odlikuje ga učinkovito hlađenje, stereo zvučnici, velika baterija i  IP53 zaštita od prskanja.

Xiaomi  POCO X3  NFC donosi 6,67 inčni LCD zaslon  formata 20: 9, razlučivosti 2400 × 1080 piksela (432 ppi)  uz stopu osvježavanja  od 120 Hz i uzorkovanja od 240 Hz. Tvrtka kaže da je usvojio tehnologiju za prilagodbu brzine osvježavanja ovisno o sadržaju koji se trenutno prikazuje na zaslonu. To jest, frekvencija je dinamična, pri gledanju slika bit će 50 Hz, a u igrama – 90 ili 120 Hz.

poco_x3_2

Osim toga podržava HDR10 i ima svjetlinu od 450 nita. Leća prednje 20 MP (f / 2,2) kamere smještena je u središtu vrha zaslona.

poco_x3_3

Xiaomi POCO X3 NFC – kamere

Na stražnjoj strani nalazi se ogromni logotip “POCO” i okrugli modul s 4 kamere. Glavni je Sony IMX682 od 64 MP (f/1,9) s noćnim načinom rada, tu je i ultraširokokutna leća sa senzorom 13  MP  (do 119 stupnjeva, f/2,2,)  i dva senzora od 2 MP  (f/2,4)  za makro fotografiju i zamućenje pozadine.

poco_x3_4

Kamere imaju podršku    umjetne inteligencije, mogućnost 4K video snimanja pri 30 fps i funkciju SI Skyscaping 3.0 , odgovornu za promjenu neba na fotografijama.

Xiaomi POCO X3 NFC – ispod haube

Poco X3 pogoni Qualcomm Snapdragon 732G  mobilna platforma   praizvedena na  8nm   procesu   s  aplikativnim procesorom na 2,3 GHz, Adreno 618 Elite Gaming GPU, 6 GB LPDDR4X radne memorije i  64/128 GB interne UFS 2.1 proširive   microSD karticom koju dijeli s drugim čitačem SIM-a.

Sam pametni telefon opremljen je “tekućim” sustavom za hlađenje LiquidCool 1.0 Plus s uvećanom bakrenom toplinskom cijevi i nekoliko slojeva grafita za učinkovito odvođenje topline. Podrška za   Game Turbo 3.0 također je na popisu specifikacija kako bi se dobile maksimalne performanse prilikom igranja suvremenih video igara.

poco_x3_5

Poco X3  napaja baterija od 5160 mAh. Navedeno trajanje baterije je dva dana što je vrlo dobar rezultat. Uključeno je 33 W punjenje baterije koje puni  pametni telefon za 65 minuta. Za pola sata može se napuniti do 62%. Xiaomi naglašava korištenje tehnologije Middle Tab, koja omogućava da se električna energija crpi iz središta modula i potom ravnomjerno raspoređujuće prema vrhu i dnu. To omogućava brže punjenje i bolje trajanje baterije.

Ostale značajke pametnog telefona uključuju NFC modul, 3,5 mm izlaz za slušalice, Hi-Res Audio stereo zvučnike što se ne događa često u ovoj cjenovnoj klasi, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.1, bočni skener otiska prsta i MIUI 12 temeljen na Androidu 10 s Poco GUI-em.

poco_x3_6

Xiaomi POCO X3 NFC – cijena i dostupnost

Uređaj je dimenzija 165,3 x 76,8 x 9,4 mm i mase 215 grama.  Poco X3   bit će u prodaji 17. rujna po cijeni od 230 eura za verziju 6/64 GB i 270 eura za verziju 6/128 GB.

Više... Vaš Komentar Top
Glasina: AMD se okreće MediaTeku za 5G modeme i Wi-Fi 6 kontrolere

Datum objave 08.09.2020

Glasina: AMD se okreće MediaTeku za 5G modeme i Wi-Fi 6 kontrolere

laptop_generic

Prije mjesec dana MediaTek je najavio da su počeli proizvodnju 5G T700 modema, koji će se od početka 2021. koristiti u prijenosnicima temeljenim na Intel procesorima. Naravno, AMD nije želio kaskati za konkurencijom, i također su se obratili MediaTeku.

Prema pisanju DigiTimesa, kao prvi korak dogovorena je suradnja oko prilagođenih Wi-Fi 6 kontrolera, a u planu je realizacija suradnje oko 5G modema usmjerenih na uporabu u sustavima temeljen na Ryzen procesorima.

Prve plodove suradnje AMD-a i MediaTeka na ovom području trebali bi vidjeti sljedeće godine, ali još nije poznato jesu li kontroleri namijenjeni i stolnim računalima.

Na kraju podsjetimo, za razliku od Intela koji godinama samostalno izrađuje vlastite Wi-Fi kontrolere i primjenjuje svoje vPro tehnologije za poslovna prijenosna računala u vlastitim WiFi adapterima, AMD nema takav potencijal. U tom pogledu su u potpunosti ovisni o nezavisnim dobavljačima. Prijenosna računala s AMD procesorima trenutno uključuju Wi-Fi kontrolere drugih proizvođača. Često se koriste wlan adapteri tvrtke Intel i RealTek. Te dvije marke kontroliraju gotovo cijelo tržište.

Više... Vaš Komentar Top
Firefox 81 za Android donosi funkciju automatskog zatvaranja kartice

Datum objave 08.09.2020

Firefox 81 za Android donosi funkciju automatskog zatvaranja kartice

firefox_81

Mozilla je integrira značajku automatskog zatvaranja neiskorištenih i otvorenih kartica u Firefoxu 81 za Android. Pretpostavljamo radi približno isto kao i značajka koja je u Appleovom pregledniku Safari od iOS-a 13.

Prema pisanju web stranice Ghacks.net, ova značajka onemogućena je prema zadanim postavkama. Svi oni koji ju žele koristiti mogu je ručno uključiti te usput odabrati zatvaranje kartica nakon dana, tjedna ili mjeseca. Primjerice odaberete li opciju da vam se zatvore sve otvorene kartice u proteklom tjednu koje nisu bile aktivne u tom periodu, sve će biti zatvorene. Firefox 81 je u beta verziji i konačna inačica bit će dostupna kasnije ovog mjeseca.

 

Više... Vaš Komentar Top
AMD skriva uskršnja jaja u Fortniteu: dolazi Big Navi?

Datum objave 07.09.2020

AMD skriva uskršnja jaja u Fortniteu: dolazi Big Navi?

fortnite

Čini se da bi AMD napokon mogao lansirati svoje RX 6000 video kartice koje već dugo obećavaju. Moguću referencu na seriju RX 6000 otkrila je streamerica MissGinaDarling. Na Twitteru je objavila sliku izvještaja, a potpredsjednik i generalni direktor AMD-ove Radeon divizije čestitao je streamerici na otkriću ovog uskrsnog jaja.

O čemu se točno radi? Ako u AMD Battle Areni prilagođenom direktoriju Fortnitea, unesete četveroznamenkasti kôd ‘6000’, na ekranu se pojavljuje tekst “Nešto veliko dolazi u AMD-ovu borbenu arenu”.

Ovaj tekst je odmah mnogim gamerima sugerirao dolazak Radeon RX 6000 serije video kartica, takozvane Big Navi, zasnovane na RDNA2 arhitekturi. Trenutne grafičke kartice zasnovane na Navi objavljene su u seriji RX 5000.

Hoće li ovo biti snažan odgovor na prije nekoliko dana  objavljene  video kartica NVIDIA serije GeForce RTX 30  na Ampere arhitekturi? Budući da je  RDNA 2 arhitektura izgrađena uz pomoć TSMC-ove 7nm procesne tehnologije, dok je Ampere zadovoljen sa 8nm od Samsunga, stručnjaci su uvjereni da je učinkovitost prvih puno veća od onih drugih.

Isto tako je AMD još u ožujku najavio da će se performanse po vatu poboljšati za 50 posto u odnosu na trenutnu generaciju Navi GPU-ova.

Međutim, prerano je donositi bilo kakve zaključke dok ne postoje nezavisni testovi i ne budu poznate službene specifikacije. Svaki odgovor je još uvijek samo na razini nagađanja i glasina.

Inače novi GPU Ampere arhitekture za GeForce uključuje četiri skupine “CUDA jezgri” kao i prije, ali šesnaest INT32 aritmetičko-logičkih jedinica postaje još šesnaest cjelovitih FP32, pa sada svaki SM uključuje četiri skupine od 32 CUDA jezgre. To znači da možete udvostručite računsku snagu u FP32 po potrebi, ali i dalje imati mogućnost izvršavanja INT32 naredbi nešto učinkovitije kada je to potrebno. Nije sto posto učinkovit jer je FP32 sklop za izvođenje puno jednostavnijih INT32 izračuna, ali čini nešto.

Možda je samo zabrinjavajuće, što  izgleda da NVIDIA ima ekskluzivna prava na novu brzu GDDR6X memoriju i   proizvođači su ograničeni  ugovorima i neće prodavati naprednu memoriju AMD-u.  Ali vrijeme će pokazati istinitost i ove glasine.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

Telemach - Optika

Objavljeno prije 3 sata

P: 512GB NVMe/SSD, SODIMM DDR4, Docking stationi

Objavljeno prije 3 sata

P: Pisač Xerox 3025 Workcentre

Objavljeno prije 4 sata

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Objavljeno prije 4 sata

Dizalice topline

Novosti

Cooler Master lansira tri nova kućišta

Cooler Master danas lansira tri nova kućišta. Poznata serija HAF (High Air Flow) vraća se s HAF 500. MasterBox 500 i MasterBox TD300 lansirani su zajedno kako bi korisnicima pružili širok raspon estetskih i izvedbenih opcija. Legendarni HAF... Pročitaj više

Stiže Godeal24 zimska rasprodaja, nabavite Windows 11 za 0 €!? Nevjerojatno?

Pod utjecajem Omicron (B.1.1.529) varijante virusa, globalna COVID-19 epidemija je postala još ozbiljnija. Sve veći broj potvrđenih slučajeva i brzina mutacije virusa čine ovu zimu posebno hladnom. U hladnoj zimi, otpornost tijela ljudi sma... Pročitaj više

TSCM cijene čipova rastu 20%

Web stranica DigiTimes izvještava da je TSMC počeo obavještavati svoje glavne kupce da cijena čipova koje proizvodi može biti do 20% skuplja zbog različitih čimbenika kao što su nestašica uzrokovana epidemijom COVID-19, cijene sirovina i tr... Pročitaj više

Intel uklonio podršku za SGX sigurnosnu tehnologiju što je stvorilo određene probleme

Još početkom prošle godine pojavile su se vijesti da Intel odustaje od podrške za SGX (software guard extension) i da će budući CPU-i koristiti nove sigurnosne tehnologije uključujući potpunu enkripciju memorije (TME) i potpunu enkripciju m... Pročitaj više

Vivo razvija svoj prvi tablet

Očekuje se da će Vivo tablet imati zaslon od 120 Hz i Snapdragon 870 SoC Vivo razvija svoj prvi Android tablet pod nazivom Vivo Pad. Prošlog lipnja tvrtka je registrirala zaštitni znak "Vivo Pad" pri Uredu Europske unije za intelektualno vl... Pročitaj više

Sve novosti