Učite iz sigurnosti vlastitog doma

Objavljeno prije 30 dana - Uredništvo

Učite iz sigurnosti vlastitog doma

Učite iz sigurnosti vlastitog doma

srce_logo

 Sustav obrazovanja, kako formalnog tako i neformalnog, prošlih je mjeseci doživio velike promjene. Održavanje nastave u uobičajenim uvjetima postalo je nemoguće, a učenje i poučavanje gotovo u potpunosti su preneseni u online okruženje. Već dugi niz godina Srce nudi online tečajeve, jer smo dio ponude informatičkog obrazovanja željeli učiniti dostupnima i korisnicima koji nisu u mogućnosti pohađati tečajeve u učionicama. Upravo ta fleksibilnost koju online tečajevi pružaju, u uvjetima u kojima trenutačno živimo i učimo, omogućila je da online okruženje postane „prostor“ u kojem se polaznici na potpuno siguran način mogu posvetiti usvajanju novih znanja i vještina. Srce nudi velik izbor online tečajeva koji su besplatni i svima dostupni putem sustava za e-učenje tečajeva Srca. Ti vam tečajevi mogu pomoći da se upoznate ili proširite svoja znanja o uporabi računala i uredskih alata (Word, Excel, PowerPoint i Access) te drugim područjima uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kao što su područje web-tehnologija ili uporabe statističkog softvera R.

Na tečajeve se studenti i članovi akademske zajednice prijavljuju uporabom svojeg elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr, a korisnici sustava e-Građani uporabom Nacionalnog identifikacijskog i autentikacijskog sustava (NIAS). Svi drugi zainteresirani polaznici mogu se prijaviti otvaranjem lokalnog korisničkog računa. Nakon završenog tečaja, polaznici dobivaju mogućnost preuzimanja ili ispisivanja potvrde o završnom tečaju, a bit će im dodijeljena i digitalna značka. Za IT stručnjake Srce nudi mogućnost praćenja aktualnih novosti putem portala sistemac.srce.hr. Kroz kratke članke prikazane su informacije i novosti vezane uz računalno-komunikacijsku infrastrukturu i upravljanje sustavima. Na portalu se nalaze i snimke održanih seminara za IT stručnjake s popratnim prezentacijama i radnim materijalima.

Srce ima i bogato iskustvo u izradi obrazovnih materijala za održavanje u učionici. Većina materijala koji se koriste za izvođenje nastave u učionici (priručnici i radne datoteke) dostupni su u otvorenom pristupu na mini-portalu Srce i otvoreno obrazovanje.  Ti materijali mogu poslužiti za samostalno učenje ili korištenje u online nastavi, a pokrivaju širok raspon IT tema kao što su uporaba multimedijskih alata (GIMP, Audacity, Inkscape, Shotcut), web-tehnologija (Python, Ruby, SQL, HTML. CSS, JavaScript, PHP) te sistemske administracije (Linux i Windows).  Srce je ujedno i ovlašteni ispitni centar Pearson VUE u kojem je moguće dodatno potvrditi stečena znanja i steći međunarodno priznate certifikate koje nude tvrtke kao što su Microsoft, Oracle, IBM, Cisco itd.

Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavio fotoaparate EOS R5 i EOS R6

Datum objave 10.07.2020

Canon predstavio fotoaparate EOS R5 i EOS R6

Canon EOS R5 i EOS R6_1

Canon je predstavio EOS R5 i EOS R6 – dva nova napredna fotoaparata punog kadra bez zrcala u ponudi sustava EOS R utemeljenog na priključku budućnosti RF. EOS R5 kao pravi uređaj profesionalne razine nudi fotografije razlučivosti 45 megapiksela snimane brzinom do 20 sličica/s te je prvi fotoaparat punog kadra bez zrcala koji može interno snimati 8K RAW snimke brzinom do 29,97 sličica/s u razlučivosti 4K do 120p. EOS R6 namijenjen je za entuzijaste i profesionalce koji prelaze na tehnologiju bez zrcala i traže bolje mogućnosti, snimanje fotografija razlučivosti 20,1 megapiksela brzinom od 20 sličica/s, 4K videozapisa do 60p te Full HD do 120p.

Sljedeća generacija tehnologije CMOS senzora u kombinaciji s objektivima RF visokih performansi omogućuje korisnicima bilježenje nove razine detalja dosad nenadmašnom brzinom. EOS R5 i EOS R6 mogu snimati brzinom do 20 sličica/s posve tiho pomoću elektroničkog tražila i posve automatskom ekspozicijom (AE) i automatskim praćenjem fokusa (AF). Korisnici mogu biti sigurni da će na fotografijama i u videozapisima uhvatiti scene akcije, i to posebno kvalitetno i na bilo kojoj lokaciji bez subjekata koji smetaju. Mehanički i elektronički zatvarač s prvom zavjesom nudi i kontinuirano snimanje velikim brzinama do 12 sličica/s.

 Canon EOS R5 i EOS R6_2

Uz današnje predstavljanje modela EOS R5 i EOS R6, Canon Europe otkrio je i četiri nova objektiva iz linije RF te dva nova konvertera iz iste linije. Novi objektivi donose telefoto mogućnosti inovativnoj liniji RF kao i dodatne kreativne mogućnosti u portretnoj i makro-fotografiji za profesionalne fotografe i entuzijaste. Naglašavajući Canonovu stalnu predanost sustavu EOS R i priključku RF, današnji noviteti, poput ostalih proizvoda u liniji RF, iskorištavaju sve prednosti sustava EOS R – omogućujući fotografima da iskuse nove razine kvalitete, performansi i kreativnosti.

Liniji RF pridružuju se:

  • RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM – kompaktni i svestrani telefoto zum objektiv iz serije L
  • RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM –  najlakši objektivi s automatskim fokusiranjem na svijetu, sa žarišnim daljinama od 600 mm odnosno 800 mm
  • RF 85mm F2 MACRO IS STM – neophodan objektiv za entuzijaste koji tek ulaze u svijet sustava EOS R i žele izbliza zabilježiti zapanjujuće portrete i fine detalje
  • EXTENDER RF 1.4x i EXTENDER RF 2x – dva izdržljiva konvertera visokih performansi s redizajniranom optikom, stvoreni da prošire mogućnosti danas predstavljenih objektiva
Više... Vaš Komentar Top
Intel otkrio detalje o Thunderbolta 4

Datum objave 10.07.2020

Intel otkrio detalje o Thunderbolta 4

 intel_thunderbolt_4_1

Intel je  otkrio sve  detalje o Thunderbolt 4, sljedećoj generaciji  rješenja za povezivanje kablova s računalima i periferijom.  Uglavnom poboljšava kompatibilnost, pouzdanost i sigurnost.

intel_thunderbolt_4_2

Thunderbolt 4 sučelje je kompatibilno s USB4, DisplayPortom i PCI Express (PCIe) protokolima,  putem USB-C fizičkog sučelja.  To u praksi znači da ćemo na port  moći spojiti bilo koji uređaj putem TB4, TB3, USB4 i USB 3/2/1 sučelja.

intel_thunderbolt_4_3 intel_thunderbolt_4_4

Ako ste očekivali poboljšanje brzine, moramo vas razočarati.  Nije brže od Thunderbolt 3. Pruža istu propusnost 40 Gbit / s ,  što  je  još uvijek dovoljnu čak za PCIe 4.0 prijenosne tvrde diskove.  Ali PCIe brzine mogu sada  dostići punih 32 Gbit/s  i  time  donose   spajanje vanjskij  SSD diskova brzine do 3 GB / s.   Osim toga,   Thunderbolt 4   podržava  spajanje  do  dva monitora 4K rezolucije ili jedan  8K monitor.

Intel izvješćuje da će se pojaviti univerzalni Thunderbolt 4 kablovi dužine do dva metra  s  podrškom makismalne brzine.  Ovaj dio ostaje malo nejasan jer  to imamo s   Thunderbolt 3.  Belkin, CalDigit, StarTech i drugi nude te kabele već duže vrijeme. To možete pronaći i na službenom web mjestu Thunderbolta.

intel_thunderbolt_4_5 intel_thunderbolt_4_6

Priključci i kablovi USB Type C i Thunderbolt 4 razlikovat će se  simbolima.

Prvi je USB, a drugi Thunderbolt. Osim toga, ako kabel podržava izlaz slike, označen je s DP.

Koje su još promijene? Kako bi se izbjegli hakerski napadi Thunderbolt 4 uključuje certificiranu Intelovu zaštitu izravnog pristupa memoriji (DMA) temeljenu na Intel VT-u. I posljednje, najmanje bitno,  miš i tipkovnica spojeni preko Thunderbolt periferije će probuditi računalo iz stanja mirovanja.

Kao odgovor na nadogradnju, Intel ove godine lansira seriju 8000 Thunderbolt 4 kontrolera, uključujući JHL8540 i JHL8340 za računala i JHL8440  za periferne uređaje.

Prema Intelu, Thunderbolt 4 će se pojaviti prvo na računalima s procesorima “Tiger Lake”, a široko koristiti na prijenosnim računalima pod Projektom Athena. Apple je također najavio podršku novom standardu za Mac seriju proizvoda, jer ovo je desetogodišnji zajednički dizajn i razvoj.

Više... Vaš Komentar Top
Transcend lansirao nove SSD-e

Datum objave 09.07.2020

Transcend lansirao nove SSD-e

transcend_ssd_2020

Transcend je lansirao nove SSD-e s najnovijom generacijom 96-slojne 3D NAND memorije. Lansirali su SSD diskove u NVMe PCIe Gen3 x4, SATA III M.2 i mSATA faktorima, sa velikim rasponom kapaciteta od 64 GB do 2TB. Osim što imaju visoku izdržljivosti od 3.000 P/E ciklusa, tu su i neke nove značajke kao što je 30-mikroinčni PCB “zlatni prst” i tehnologija “Corner Bond” – koje štite ključne komponente od habanja i vanjskih utjecaja – proširenim rasponom radne temperature (-20 ° C ~ 75 ° C), kao i dinamičkim termalnim prigušivanjem, što omogućava veću izdržljivost. Svi su uređaji pokriveni trogodišnjim jamstvom, a uz njih dolazi i SSD Scope Pro softver.

Više... Vaš Komentar Top
Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Datum objave 09.07.2020

Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Helena Librenjak, Leon Imširović i Lucija Blažević

Poznati su pobjednici devetog izdanja međunarodnog natjecanja za studente Atos IT Challenge 2020. Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto u konkurenciji od 100 studentskih timova iz 27 država. Njihovo inovativno rješenje „CTC – Cooperative Traffic Control“ odnosi se na poboljšanje prometa.

Više... Vaš Komentar Top
Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Datum objave 09.07.2020

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

digitalna_hrvatska

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak,  Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora („Narodne novine“, broj 17/2019) stupio je na snagu u rujnu 2019. godine. Tijela javnog sektora, koja su u trenutku stupanja na snagu imala objavljene mrežne stranice, dužna su ih uskladiti s odredbama ovoga Zakona do 23. rujna 2020. godine.

Digitalna pristupačnost, koja se uređuje Zakonom, označava mjeru u kojoj su mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje prihvatljivi i pogodni za osobe s invaliditetom ili primjerice ljude starije životne dobi. U Republici Hrvatskoj živi više od 500 000 osoba s invaliditetom te je potrebno usklađeno djelovanje svih tijela javnog sektora kako bi se osigurala pristupačnost digitalnih sadržaja i e-usluga za sve građane.

Više... Vaš Komentar Top
H.266 / VCC standard  prepolovljuje veličinu video datoteke  bez gubitka kvalitete

Datum objave 09.07.2020

H.266 / VCC standard prepolovljuje veličinu video datoteke bez gubitka kvalitete

vvc

Njemačka tvrtka Fraunhofer HHI, najavila je novi standard H.266/svestrani video kodek (VVC),  koji  komprimira gotovo 50% bita video datoteka bez gubitka kvalitete. Tako će s novim kodekom 90-minutni  UHD video zauzeti samo 5 GB prostora za pohranu, umjesto 10 GB s trenutnim standardima kodiranja.  Ovaj standard proizlazi iz suradnje s tvrtkama poput Intela, Microsofta, Sonyja, Qualcomma, Applea itd. Obuhvaća nekoliko patenata koji će imat će FRAND sustav licenci.

H.266 kompresija podržava 4K, Full HD, HD video formate, kao i trenutno manje raširen 8K. Također mu ne nedostaje podrška za HDR videozapise, one od 360 stupnjeva ili sustave proširene stvarnosti.

Prvi čipovi koji podržavaju H.266/VCC standard već su u razvoju. Na jesen bi trebao stići prvi softver (koder i dekoder) s podrškom H.266.

Više... Vaš Komentar Top
Schneider Electric proglašen HPE Momentum Edge partnerom godine

Datum objave 07.07.2020

Schneider Electric proglašen HPE Momentum Edge partnerom godine

male manager workers in warehouse

Kompanija Schneider Electric proglašena je HPE-ovim Momentum Edge partnerom godine za 2020. Schneider Electric prva je tvrtka kojoj je Hewlett Packard Enterprise (HPE) odao priznanje u novoj kategoriji. Na HPE-ovom Partner Growth Summit Virtual Experienceu partneri u prodajnim kanalima iz čitavog partnerskog ekosustava nagrađeni su za svoja izvanredna postignuća, predanost izvrsnosti prema klijentima, usredotočenost na rast i inoviranje, te profesionalna dostignuća.
Više... Vaš Komentar Top
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj

Datum objave 07.07.2020

Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj

MIT Bootcamps konferencija za novinare

Algebra je dobila pozitivnu akreditacijsku preporuku Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu (u osnivanju).

Prije gotovo tri godine Algebrini stručnjaci i nastavnici, pod vodstvom Mislava Balkovića, započeli su pripreme za osnivanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu, tijekom čega su provedeni izbori u zvanja dodatnih docenata i profesora, potpisani ugovori s dodatnim stručnjacima, pripremljen elaborat za osnivanje institucije i tri preddiplomska sveučilišna studija, uspostavljen dogovor o zakonski neophodnom mentorskom provođenju studija u prijelaznom periodu te uspješno završen audit koji su proveli inozemni stručnjaci imenovani od Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Prošli tjedan izdana je pozitivna akreditacijska preporuka i upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje za osnivanje pravnog subjekta „Sveučilište Algebra“. Time je stvoren temelj za početak rada i upis prve generacije studenata na prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Studijski program Računarstvo provodit će FER-ovi i Algebrini nastavnici i asistenti, a na prvom upisnom roku otvoreno je 30 mjesta.

Više... Vaš Komentar Top
ASRock najavio B460TM-ITX i H410TM-ITX matične ploče

Datum objave 03.07.2020

ASRock najavio B460TM-ITX i H410TM-ITX matične ploče

asrock-b460-h410-thin-mitx-1

ASRock gleda u budućnost i smanjivanje dimenzija desktop računala. Nadopunili su svoj asortiman matičnih ploča s B460TM-ITX i H410TM-ITX modelima za  Intelove procesore LGA 1200 desete generacije. Razlika  se svodi samo na postojanje RAID  podrške kod  B460TM-ITX  modela. Ostatak specifikacija je potpuno isti, uz činjenicu da imaju različite čipsete.

Matične ploče ASRock B460TM-ITX i H410TM-ITX,  opremljene su s dva utora za DDR4 SO-DIMM module ukupnog kapaciteta do 64 GB, s frekvencijom do 2933 MHz. Za stvaranje podsustava za pohranu, pružaju PCIe M.2 utor za NMVe SSD, kao i dva SATA 6 Gb/s priključka.

asrock-b460-h410-thin-mitx-2

Na stražnjoj strani imaju 4 x USB 3.2 Gen1 priključka, COM port, jedan priključak za gigabitno mrežno sučelje na Realtek RTL8111H čipu, HDMI video izlaz i  kombinirani  3,5 mm za slušalice i mikrofon. Za prikaz slike  moguće je koristiti i LVDS port.

Osim toga, matične ploče opremljene su 4-faznim podsustavom napajanja i podržavaju Intel Turbo Boost Max 3.0 tehnologiju. Dimenzija su  170 × 170 mm i nisu orijentirane na tipično računalo, već na najuža kućišta mini-računala koja za svoj kompaktni format trebaju vanjsko napajanje.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 6 minuta

Atomic Heart

Objavljeno prije 13 minuta

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 19 minuta

Dojmovi, komentari, preporuke filmova

Objavljeno prije 43 minute

Call of Duty: Warzone

Objavljeno prije 56 minuta

Automobili

Novosti

Licence Windowsa za ispod 14 € na Whokeysu!

Licence Windowsa su obično vrlo skupe. Tako primjerice originalna licenca za Microsoftove Windowse 10 Pro košta 298 USD na Microsoftovom webshopu. Naravno, postoje i jeftinije alternative kao što je whokeys.com store gdje možete uštedjeti z... Pročitaj više

Nvidia predstavlja novu GeForce RTX seriju 1. rujna

Nvidia će na specijalnom GeForce Eventu koji spremaju za 1. rujna ove godine predstaviti novu GeForce RTX 3000 seriju grafičkih kartica s Ampere arhitekturom GPU-a. Na eventu koji će vjerojatno biti samo online, Jensen Huang će točno 21 god... Pročitaj više

Intel spustio cijene devetoj Core generaciji

Intel je u suradnji s retailerima u cijelom svijetu spustio cijene procesorima devete generacije. Najveće popuste je doživjela K serija procesora, upravo nama entuzijastima i najbitnija. Tako je najjači 8C/16T procesor Core i9-9900K spušten... Pročitaj više

Mountain Makalu 67

Mountain, tvrtka koja je najavila Everest tipkovnicu koja će na tržište doći sljedeći mjesec, najavljuje Makalu 67 ultra laganog miša. Makalu 67 je ime dobio po masi, dakle težak je 67 grama, a opremljen je ludo brzim PixArtovim 3370 senzor... Pročitaj više

AMD Radeon 5000 serija ima viši RMA od Nvidie Turing, ali vodi RTX 2080 Ti

Tom`s Hardware donosi priču o statistici maloprodaje u Njemačkoj. Mindfactory je jedan od njihovih najvećih maloprodajnih lanaca, a njihovi podaci o RMA (return merchandise authorization) ili povratu kupljene robe zbog kvara uključuju 44.10... Pročitaj više

Sve novosti