Windows Recall: Noćna mora za privatnost!

Objavljeno prije 9 dana - Sanja Ledinek

Windows Recall: Noćna mora za privatnost!

Windows Recall: Noćna mora za privatnost!

Windows Recall Noćna mora za privatnost

Microsoftova značajka Windows Recall (Sjećanje) izazvala je zabrinutost sigurnosnih stručnjaka još prije nego što je postala dostupna na Copilot+ računalima.

Recall omogućuje Windows sustavu da snima snimke zaslona aktivnog prozora svakih pet sekundi, koristeći OCR (optičko prepoznavanje znakova) i zatim sadržaj različitih interakcija korisnika pohranjuje u lokalnu SQLite bazu podataka unutar mape AppData. Cilj je olakšati korisnicima pretraživanje povijesti aktivnosti rada na računalu, bilo pomicanjem kroz arhivu snimaka ili tekstualnim upitom sustavu umjetne inteligencije. Prema Microsoftu, obrada Sjećanja vrši se lokalno na uređaju pomoću namjenskog NPU-a, a baza podataka šifrirana je pomoću značajke BitLocker.

Međutim, otkrivene su brojne sigurnosne praznine u ovoj implementaciji. Baza podataka Recalla u Windows 11 lako je dostupna zlonamjernim programima. Vektorski indeks ostaje nešifriran i bilo koja aplikacija ili skripta mu može pristupiti. Snimke zaslona pohranjuju se bez datotečnog nastavka, a mogu se lako otvoriti i pregledati u svakom web pregledniku ili uređivaču slika. I ne samo to. Poznati kibernetički stručnjak Kevin Beaumont na svom blogu spominje da drugi korisnik na istom računalu može pristupiti bazi podataka SQLite, pregledati sirove podatke i lako ih zloupotrijebiti bez administratorskih prava.

Također, etički haker Alex Hagenah dizajnirao je alat TotalRecall koji dokazuje da je krađa korisničkih informacija jednostavna i otvara vrata za kibernetičke napade. Njegov program može pronaći bazu podataka Recalla, kopirati kompromitirajuće snimke zaslona i analizirati sve osobne podatke s nekoliko klikova.

Windows Recall Noćna mora za privatnost

Što Microsoft nudi korisnicima s Copilot + PC uređajima i Windows sustavom?

Microsoft Copilot+ PC: nova era za korisnike Windows računala

Microsoftov odgovor

Microsoft je do sada bio jako tiho o zabrinutostima sigurnosnih stručnjaka i analitičara, ali su oni postali sve glasniji u traženju zaštitnih mjera. Smatraju da se u ovom slučaju povjerljivost osobnih podataka previše žrtvuje na oltaru tehnološkog napretka. Konačno se Microsoft oglasio i najavio da su uveli nekoliko promjena u implementaciju i sigurnost Recalla:

 • Značajka će biti onemogućena prema zadanim postavkama, a korisnici dobivaju izbor uključivanja ili isključivanja  tijekom početnog postupka postavljanja novog Copilot Plus računala.
 • Dodan je još jedan sloj sigurnosti za zaštitu vektorskog indeksa Recalla – Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS).
 • Za pregledavanje povijesti aktivnosti u vremenskoj traci i dešifriranje baze podataka potrebna je provjera autentičnosti korisnika s pomoću Windows Hello (prepoznavanje lica, otiska prsta ili PIN kôd)
 • Recall neće dijeliti snimke s drugim korisnicima prijavljenim na isti uređaj, a šifriranje po korisniku osigurava da čak ni administratori ne mogu vidjeti snimke drugih korisnika.
 • Informacije neće ići u oblak i Microsoft ih neće koristiti za obuku svojih modela umjetne inteligencije.

Sve ove promjene, kao zaštitne mjere, stupaju na snagu prije nego što se prva Copilot+ računala isporuče 18. lipnja. Unatoč promjenama, rizici i dalje postoje Mnogi korisnici računala nikada ne mijenjaju zadane postavke, zbog čega rizici za korisničke podatke i dalje čine se većim od potencijalnih prednosti Recalla.

Više... Vaš Komentar Top
Što su staklene podloge za čipove koje Nvidia već koristi, a Intel i Samsung pripremaju

Objavljeno prije 9 dana

Što su staklene podloge za čipove koje Nvidia već koristi, a Intel i Samsung pripremaju

što su staklene podloge (1)

Svaki Nvidijin potez privlači veliku pažnju, pa je tako bio primijećen i njihov GB200 superčip (Grace CPU + 2 B200 GPU) temeljen na najnovijoj Blackwell arhitekturi, a koji koristi staklene podloge umjesto uobičajenih organskih.

Zapravo, kao Nvidijini rivali, Intel i Samsung nisu ostali izvan ove priče o “staklenim čipovima”. Intel je prošle godine preuzeo vodeću ulogu u lansiranju staklenih podloga za napredno pakiranje sljedeće generacije čipova za podatkovne centre i AI računalstvo visokih performansi. Samsung je još agresivniji, najavljujući da očekuje masovnu proizvodnju staklenih podloga za vrhunski SiP (System in Package) 2026. godine. Planira nabaviti svu potrebnu opremu i započeti s radom pretkomercijalne proizvodne linije u četvrtom tromjesečju ove godine.

što su staklene podloge (2)

No, glavni motiv Intela i Samsunga nije rivalstvo s Nvidijom, već težnja za sustizanjem TSMC-ovog procesa pakiranja na sličnoj tehnološkoj ruti, a staklene podloge mogu biti prava prilika za nadmašivanje u postupcima pakiranja. Trenutno je TSMC-ov postupak pakiranja CoWoS jedinstven u svijetu, s visokim tehničkim i patentnim barijerama. Na tržišnoj razini, TSMC je također apsorbirao većinu narudžbi AI čipova vodećih tvrtki za dizajn čipova svojim postupkom pakiranja CoWoS, od NVIDIA, preko AMD, od Googlea do Microsofta.

COMPUTEX 2024: Intel Lunar Lake potpuno će promijeniti dizajn AI prijenosnog računala

Intel zahtijeva implementaciju tvorničkog profila na svim LGA1700 pločama

Samsung samo rezervna opcija – Qualcomm naručuje čipove kod TSMC-a

Što su to staklene podloge/ stakleni čipovi?

U kontekstu računalne snage, riječ “čip” se najčešće spominje u kontekstu umjetne inteligencije u posljednjih godinu dana. Ali i sam trend čipova postavlja nove zahtjeve za brzinu prijenosa signala, sposobnost napajanja, dizajn i stabilnost podloge. Oni koji su upoznati s proizvodnjom čipova znaju da se rezana matrica (gola matrica) može nazvati “čipom” tek nakon što je pakirana, omogućeno da uspostavi električne i signalne veze s vanjskim svijetom i osigura se stabilno radno okruženje. U tom se procesu obično koriste organski materijali kao podloge za pakiranje čipova, a suština staklenih čipova je zamjena ovih organskih podloga staklenim. Međutim, organski supstrati ograničeni su fizičkim svojstvima i postaju sve nedostatniji, što je jedna od temeljnih vrijednosti staklenih podloga.

što su staklene podloge (3)

Tako proizveden čip ima snažnije električne performanse jer staklene podloge mogu omogućiti jasniji prijenos signala i snage. Intel ističe da staklene podloge mogu postići prijenos 448G signala s manjim gubicima. Ovaj nizak gubitak također znači da staklena podloga može pomoći čipu da postane energetski učinkovitiji. Osim toga, za razliku od grubih površina organske plastike, ravnija staklena podloga također olakšava litografiju i enkapsulaciju. Također zbog fizičkih svojstava, staklena podloga ima jaču toplinsku i mehaničku stabilnost. Možda je najznačajnija prednost staklenih podloga u usporedbi s organskim podlogama njihova sposobnost povećanja veličine paketa čipova. To omogućuje da se više i veće matrice ispune sa značajno većim brojem tranzistora, što rezultira značajnim porastom gustoće pakiranja.

No, masovna proizvodnja i troškovi staklene tehnologije ostaju i dalje na ispitu. U kontekstu neometane masovne proizvodnje, staklena podloga uključuje i potporne tehnologije te utječe na ekologiju u uzvodnom i nizvodnom smjeru. Napredak u svakom od ovih procesa može utjecati na planiranje drugih procesa.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA G-Assist: Pomoćnik u igri koji pokreće umjetna inteligencija

Objavljeno prije 9 dana

NVIDIA G-Assist: Pomoćnik u igri koji pokreće umjetna inteligencija

Nvidia-G-Assist (1)

Danas grafičke kartice mogu iskoristiti velike jezične modele (LLM) koji rade lokalno, a Nvidia je pronašla način da integrira AI model u pomoćnika u igri s ciljem poboljšanja iskustva igranja.

Nvidia-G-Assist (3)

Iako svi detalji još nisu dostupni, okvir NVIDIA G-Assist omogućit će igračima korištenje baze podataka o igrama unutar GeForce RTX AI PC-a i Nvidia oblaka. Sustav podržava različite ulaze, uključujući govor, računalni vid i API-jeve, kako bi pružio relevantne odgovore na upite igrača na temelju onoga što se događa u igri. Nakon što igrač unese upit, sustav prikuplja dodatne informacije sa zaslona ili kodova aplikacija. Ove informacije se zatim šalju u bazu znanja Nvidia, a odgovor dolazi od pomoćnika za umjetnu inteligenciju.

Nvidia-G-Assist (4) Nvidia-G-Assist (2)

Tako igrači mogu lako pronaći savjete, najbolje oružje, pristupe i taktike za pobjedu. Pomoćnik može voditi početnike kroz igru i pružiti im smjernice. Osim toga, AI može provjeriti postavke igre i predložiti optimizacije kako bi korisnik maksimalno iskoristio dostupan hardver. Na primjer, može identificirati neiskorištene resurse kao što su razlučivost zaslona, frekvencija osvježavanja ili druge mogućnosti, uključujući HDR i G-SYNC. Sve to se može odvijati bez izlaska iz igre!

Nvidia kombinira svoje najbolje funkcije za gaming u jednu sveobuhvatnu aplikaciju

NVIDIA AI chatbot na vašem RTX GPU

Kako bi demonstrirali mogućnosti projekta G-Assist, NVIDIA se udružila sa Studio Wildcardom na tehnološkoj demonstraciji koristeći ARK: Survival Ascended, igru preživljavanja s otvorenim svijetom i dinosaurima, a koja se oslanja na Unreal Engine 5.

Više... Vaš Komentar Top
Predstavljeni Philips Evnia 27M2N3200A i 24M2N3200A monitori

Objavljeno prije 13 dana

Predstavljeni Philips Evnia 27M2N3200A i 24M2N3200A monitori

image005

Dva potpuno nova modela spremna su pridružiti se Philips Evnia monitorima 3000. Dizajnirani za gaming ljubitelje, 27” Philips Evnia 27M2N3200A i 24” Philips Evnia 24M2N3200A prepuni su bogatog niza značajki kao što su Fast IPS, Full HD, stopa osvježavanja od 180 Hz, HDR10 i Smart Crosshair. Ove značajke gamerima osiguravaju svaki put imerzivno i ispunjavajuće gaming iskustvo. Za gamere koji žele brze, glatke i imerzivne akcije u pristupačnom paketu, Philips Evnia 27M2N3200A i 24M2N3200A su idealan izbor.

Evnia 27M2N3200A monitor je već dostupan, dok će 24M2N3200A bit dostupan za kupnju od sredine lipnja po preporučenim maloprodajnim cijenama od 199 € i 169 €.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Sonos nudi minimalno 20% popusta na proizvode kod hrvatskih partnera

Objavljeno prije 13 dana

Sonos nudi minimalno 20% popusta na proizvode kod hrvatskih partnera

era 100

Sezona je vrtnih zabava, roštilja i boravka u prirodi pa sva takva ljetna druženja treba oplemeniti dobrom glazbom iz kvalitetnih zvučnika. Sonos je za hrvatske kupce u suradnji s partnerima pripremio popuste od 20 i 25% na odabrane proizvode.

sonos_roam_sl_3

Tako će te u Sancta Domenici naći sljedeće proizvode na popustu:

 • Učinite vaš dnevni boravak magičnim sa Sonos Era100 i Sonos Era 300 zvučnicima koji su sniženi 20%
 • Svi sonosovi moćni i kompaktni soundbarovi su sada 20% sniženi – idealna investicija za nadolazeće olimpijske igre u Parizu
 • Upotpunite vaš set s impresivnim Sonos Sub-om, koji je snižen 20%
 • Kampiranje pored mora podižete na novi nivo s 24-satnim trajanjem baterije, izvrsnim stereo zvukom i vodootpornim Sonos Move 2 zvučnikom koji je snižen 25%
 • Estetski privlačan Sonos Roam, kojeg povezujemo s jednostavnošću korištenja i sjajnim Sonos sistemom je sada snižen 20% te može postati dio vašeg aktivnog vanjskog života

(sponzorirani sadržaj)

 

Više... Vaš Komentar Top
Hisense lokalno predstavio inovativne kuhinjske uređaje

Objavljeno prije 14 dana

Hisense lokalno predstavio inovativne kuhinjske uređaje

HISENSE EVENT 04.06 (4)

Hisense, kao jedna od vodećih tvrtki za potrošačku elektroniku, lokalno je na velikom eventu u Zagrebu premijerno predstavila najnoviju linije kuhinjskih uređaja koji su od nedavno dostupni i na hrvatskom tržištu. Kroz besprijekorni miks inovativnih prezentacija, interaktivnih kulinarskih demonstracija i vrhunske zabave pod palicom svima omiljenih televizijskih lica –  voditelja Joška Lokasa te celebrity chefova Damira Tomljanovića, Melkiora Bašića i Stjepana Vukadina, događaj je potvrdio Hisenseovu predanost pomicanju granica inovacija i stvaranju visokokvalitetnih proizvoda za sve potrošače.

 HISENSE EVENT 04.06 (7)

Globalno prepoznat kao sinonim za impresivne televizije, Hisense već dugi niz godina lokalnim potrošačima dovodi široku ponudu malih kućanskih uređaja, perilica i sušilica rublja, klima uređaja i hladnjaka proizvedenih u Europi, dok je s ovim lansiranjem ponuda lokalno obogaćena inovativnim i besprijekorno dizajniranim pećnicama, pločama za kuhanje i perilicama posuđa.

Na novosti u ponudi, kao i globalna partnerstva ovom se prilikom osvrnuo i Damir Dražetić, generalni manager HISENSE Europe za Hrvatsku i Sloveniju: “Jako nas veseli proširenje ponude branda Hisense na hrvatskom tržištu koje se na najbolji način vremenski spojilo s našim trećim uzastopnim sponzorstvom Europskog nogometnog prvenstva, EURO 2024. Na to smo zapravo i posebno ponosni. Sportski marketing, kao i održiva inovacija i tehnološki razvoj  ključni su elementi u rastu Hisensea te izgradnji prepoznatljivosti branda diljem svijeta. Hisense je zabilježio gotovo udvostručene brojke u kategoriji ‘’svijest o robnoj marki’’ u proteklih pet godina”, što je potvrda ulaganja i razvojne strategije na globalnoj razini, dok nova lansiranja na lokalnim tržištima pridonose dostupnosti naših visokokvalitetnih uređaja svim zainteresiranim potrošačima.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic predstavlja LUMIX GH7, novi bezzrcalni fotoaparat iz sustava Micro Four-Thirds

Objavljeno prije 14 dana

Panasonic predstavlja LUMIX GH7, novi bezzrcalni fotoaparat iz sustava Micro Four-Thirds

LUMIX GH7

LUMIX GH7 pruža visoke video performanse, široki dinamički raspon s novorazvijenim BSI CMOS senzorom razlučivosti 25,2 MP i poboljšanu izvedbu AF-a s PDAF-om (automatski fokus s detekcijom faze). Za podršku učinkovitom tijeku rada potrebnom u profesionalnim produkcijskim okruženjima, GH7 je novoopremljen internim snimanjem u formatu Apple ProRes RAW i prvim na svijetu 32-bitnim plivajućim („float“) snimanjem što eliminira potrebu za podešavanjem razina zvuka tijekom snimanja.

Brzim porastom potražnje za videosadržajem posljednjih godina, broj malih timova videokreatora raste, zajedno s potražnjom za daljnjim poboljšanjima u kvaliteti bezzrcalnih fotoaparata s izvrsnim video performansama i prenosivošću. Od izlaska na tržište 2009., naša serija LUMIX GH stekla je velik ugled među kreatorima i timovima za video produkciju kao model poznat po svojim performansama snimanja, inovativnim značajkama i pouzdanosti.

LUMIX GH7 je bezzrcalni fotoaparat nove generacije koji zadovoljava potrebe kreatora, bez obzira na njihovo kreativno područje.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS je predstavio svoj prvi Lunar Lake laptop

Objavljeno prije 14 dana

ASUS je predstavio svoj prvi Lunar Lake laptop

ASUS ExpertBook P5 P5404_01

ASUS je na Computex 2024 sajmu predstavio svoj prvi laptop s nadolazećom Intel Core Ultra (Lunar Lake) platformom. Pomalo iznenađujuće, riječ je o modelu iz ExpertBook serije namijenjene poslovnim korisnicima. U pitanju je ExpertBook P 5 (P5405), koji nam pruža uvid u neke od mogućnosti nove generacije Intel Core Ultra procesora. NPU dio je značajno unaprijeđen i sada pruža višestruko bolje performanse od prethodne generacije, točnije više od 45 TOPS-a, a cijela platforma preko 100 TOPS-a, što znači da ispunjava sve uvjete koje Microsoft postavlja kako bi se mogle koristiti napredne Windows AI funkcije.

ExpertBook P5 se odlikuje brojnim sigurnosnim rješenjima, ali i natprosječnom izdržljivošću koja se provjerava kroz rigorozne testove po vojnim standardima. Rezultat je trogodišnja garancija kojom se odlikuje ovaj model.

Više... Vaš Komentar Top
COMPUTEX 2024: Intel Lunar Lake potpuno će promijeniti dizajn AI prijenosnog računala

Objavljeno prije 14 dana

COMPUTEX 2024: Intel Lunar Lake potpuno će promijeniti dizajn AI prijenosnog računala

Lunar_Lake (1)

Suočen s prijetnjom ARM čipova (AMD Ryzen AI 300 i Qualcomm Snapdragon X Elite) i mogućnošću AI računala, Intel predstavlja mobilni procesor Lunar Lake potpuno novog dizajna. Što je Intel prvo rekao u prezentaciji?

Lunar_Lake (2)

Lunar Lake je x86 izvedba koju nikada niste vidjeli, rekao je Rob Hallock, Intelov direktor marketinga, dodajući da je kompanija optimizirala svaki dio čipa kako bi se to ostvarilo.

Nakon ove samohvale, vrijeme je za nastavak teksta i neke detalje bitnih promjena.

CPU

Lunar_Lake (3) Lunar_Lake (4)

Prošlogodišnja serija procesora Meteor Lake koristila je dizajn s različitim jezgrama, uključujući one za visoke performanse (P), za energetsku učinkovitost (E), pa čak i 2 nove jezgre male snage (LP-E) smještene na zasebnom dijelu čipa, gdje su integrirane druge komponente.

Lunar_Lake (10)

Ovaj put Intel je uklonio LP-E jezgre u korist četiri visokoučinkovite P-jezgre arhitekture Lion Cove i do četiri nove Skymont energetski učinkovite E jezgre. Ne podržavajumultithreading, pa će moći pokretati do osam niti odjednom.

Lunar_Lake (12) Lunar_Lake (11)

Što se tiče klasičnih performansi, Lion Cove jezgre obećavaju povećanje IPC-a za 14%, a E-jezgre s Skymont arhitekturom 38%. Zanimljivo je da će, kao rezultat toga, Skymont E-jezgre biti nešto više od P-jezgri Raptor Cove (iz stolnih procesora Raptor Lake) na istoj frekvenciji.

Lunar_Lake (5) Lunar_Lake (6)

U Lion Coveu, inženjeri Intela implementirali su prilično velike inovacije. Jedinica za predviđanje prijelaza nove jezgre je 8 puta veća od prethodne arhitekture, propusnost iz L2 u predmemoriju s uputama se utrostručila, a propusnost za dohvaćanje uputa udvostručila se sa 64 na 128 bajtova po ciklusu i predmemorija mikrooperacija povećala se u volumenu i brzini.

Lunar_Lake (7)

Ovdje treba još spomenuti da uz promjene Thread Directora, većinu vremena zadaci se izvršavaju na Skymont E jezgrama jezgrama, tako da će biti značajnih ušteda u potrošnji, bez gubitka performansi u njima. Jezgre također imaju promjene u načinu na koji izvršavaju upute, poput povećanja reda uputa za 12,5 %.

Lunar_Lake (8) Lunar_Lake (9)

Memorija

Uz Intel Lunar Lake, prijenosna računala više neće imati uklonjivi RAM ili lemljeni na matičnoj ploči kao prije. Bit će dio paketa s kapacitetima od 16 ili 32 GB (LPDDR5X) pri 8500 MHz. Koliko je to mudro rješenje, pokazat će vrijeme.

GPU

U prostoru GPU-a ovog procesora bit će do osam Xe2 jezgri s novom arhitekturom Battlemage, koja će se kasnije pojaviti u diskretnim grafičkim karticama tvrtke. U središtu narativa bila je tvrdnja da će arhitektura Xe2 pružiti bolju kompatibilnost s gotovim igrama i bolju učinkovitost.

U novoj arhitekturi redizajnirana je jezgra druge generacije Intel Xe. Sada ima osam 512-bitnih vektorskih procesora (XVE) i osam 2048-bitnih Xe Matrix Extension (XMX) procesora. Dakle, jezgra je sposobna izvesti osam 512-bitnih množenja u XVE ciklusu po satu, kao i 2048 FP16 operacija ili 4096 8-bitnih cjelobrojnih operacija u XMX-u. Također sadrži novu jedinicu za praćenje zraka.

Tvrtka kaže da Xe2 s jedinicama za praćenje zraka u stvarnom vremenu i proširenjima (XMX) za umjetnu inteligenciju (67 TOPS-a) pruža 1,5 puta više grafičkih performansi od Meteor Lakea (prema 3DMark Time Spy), što je dvostruko više performansi od prethodne generacije.

Istodobno, grafički mehanizam Lunar Lakea pružit će podršku za tri zaslona, uključujući HDMI 2.1 (do 8K60 HDR 10-bitni), DisplayPort 2.1 (do tri 4K60 zaslona) i novo eDP 1.5 sučelje, koje će igraćim prijenosnim računalima omogućiti korištenje monitora od 360 Hz s rezolucijom od 1440p.

Još jedno poboljšanje odnosi se na podršku za video kodeke, uključujući AV1 hardversko kodiranje i dekodiranje, te dekodiranje naprednog VVC kodeka (H.266), što je vrlo važno, posebno za smanjenje potrošnje energije.

Intelovi procesori ne trebaju veliku količinu L3 predmemorije

Intel pokrenuo novu aplikaciju za izravnu vezu između dva računala

Intel zahtijeva implementaciju tvorničkog profila na svim LGA1700 pločama

Lunar_Lake (13)

Može li Lunar Lake zadovoljiti Microsoftov standard AI računala ?

Da, može. Intel kaže da GPU može pružiti performanse umjetne inteligencije do 67 TOPS-a, dok novi NPU hardver na matičnoj ploči ima maksimalne performanse od 48 TOPS-a, koje će se koristiti u Copilot+ sustavu Windows 11.

Lunar_Lake (14)

Dostupnost

Lunar Lake procesori bit će dostupni negdje u trećem tromjesečju ove godine. Intel se hvali da će niz prijenosnih računala opremljenih ovim procesorima biti predstavljen kasnije ove godine, s više od 80 različitih dizajna od 20 partnera. Osim toga, MSI će koristiti Lunar Lake procesore kao platformu za ručnu igraću konzolu.

Na web stranici AnandTech možete pronaći dubinsku analizu promjena u arhitekturi, ako vas to zanima.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a

Objavljeno prije 15 dana

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a (1)

Qualcomm je objavio rezultate benchmarka za Snapdragon X Elite NPU (Neural Processing Unit) model X1E-80-100. UL Procyon AI test pokazao je izvrsnu ocjenu od 1787 bodova, daleko nadmašujući konkurente M3 s 898 bodova i Ultra 7 155H s 480 bodova.

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a (2)

Osim visokih performansi, Snapdragon X Elite NPU se ističe i u energetskoj učinkovitosti. Potroši 22% manje energije od M3 i 31% manje od Ultra 7 155H. To znači da je energetska učinkovitost 2,6 puta bolja od M3 i 5,4 puta od Ultra 7. Qualcomm je također demonstrirao superiornost u GIMP + Stable Diffusion 1.5 sirovim performansama, s NPU brzinom koja je 3 puta brža od Core Ultra 7 155H.

Qualcomm Snapdragon X Elite i Plus u 8 verzija

Qualcomm Snapdragon X Elite: neovisna arhitektura 12 jezgri i podrška za Windows 12 API

Snapdragon X Elite mini računalo – moćan razvojni komplet za programere

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a (4) Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a (3)

Ova poboljšanja performansi čine Snapdragon X Elite NPU privlačnom opcijom za korisnike koji se bave zadacima s velikim opterećenjem kao što su obrada fotografija, strojno učenje i korištenje umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Pametni satovi

Objavljeno prije 11 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 11 minuta

Automobili

Objavljeno prije 22 minute

Dobra klima

Objavljeno prije 41 minuta

A1 - ex B.net

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti