Xiaomi Redmi K40 dobit će visokokvalitetni Samsung zaslon i Wi-Fi 6 adapter

Datum objave 22.02.2021 - Sanja Ledinek

Xiaomi Redmi K40 dobit će visokokvalitetni Samsung zaslon i Wi-Fi 6 adapter

Xiaomi Redmi K40 dobit će visokokvalitetni Samsung zaslon i Wi-Fi 6 adapter

Xiaomi Redmi K40_1

Xiaomi se 25. veljače priprema objaviti moćan pametni telefon Redmi K40.

U posljednje vrijeme vidjeli smo mnoge procurjele informacije o Redmi K40, sljedećem flagshipu marke Redmi. Procurile su stvarne fotografije kako bi nam pružile specifičan pogled na ovaj pametni telefon. Prema Xiaomiu, Redmi K40 pogoni Qualcomm Snapdragon 888 mobilna platforma s CPU-om od osam jezgri (do 2,84 GHz) u kombinaciji s GPU-om Adreno 660. Količina LPDDR5 RAM-a, prema glasinama, bit će najmanje 8 GB. Uz to, imat će bežični adapter Wi-Fi 6 i naravno, moći funkcionirati u 5G mrežama. Prije toga, Xiaomi je pokazao trokomponentnu kameru pametnog telefona. Kombinira dva velika bloka, dodatni manji element i nepoznati senzor. Sada je objavljena i slika koja prikazuje da se prednja kamera nalazi se u maloj rupici u sredini na vrhu zaslona.

Xiaomi Redmi K40_2

Što se tiče samog zaslona, ​​rečeno je da koristi kvalitetni Samsung OLED E4 panel. Uz to što će biti opremljen stopom osvježavanja od 120 Hz. Ovu informaciju potvrdio je i gospodin Lu Weibing, izvršni direktor tvrtke Redmi u postu na društvenoj mreži Weibo. Takvi zasloni koriste nove organske materijale sa znatno poboljšanom svjetlosnom učinkovitošću, imaju malu potrošnju energije, izvrsnu reprodukciju boja, kao i visoku svjetlinu i kontrast. Ova tehnologija zaslona primijenjena je na Xiaomi Mi 11 i Galaxy S21 Ultra.

Redmi K40 bit će predstavljen u dvije verzije slične prethodniku, uključujući verziju Pro i standardnu ​​verziju, navodno s Snapdragon 870 čipom . Ova specifikacija je kao filtracija glasna, pa ima tendenciju da ne budu točna. Što se tiče baterije, njen kapacitet je 4.500 mAh i ima podršku za brzo punjenje od 33 W. Moguće je da će Redmi slijediti smjer Mi 11 kada prodaje dvije verzije: zaštitu okoliša bez punjača i besplatnu verziju punjača.

Više... Vaš Komentar Top
Windows 10 uskoro dobiva novi izbornik za praćenje baterije

Datum objave 22.02.2021

Windows 10 uskoro dobiva novi izbornik za praćenje baterije

WIN_ 10_ uskoro dobiva (1)

Novi izbornik statusa baterije u sustavu Windows 10 obećava da će olakšati provjeru i nadzor aplikacija koje troše bateriju. Bez obzira koji prijenosni uređaj koristili, svima nam je važna optimizacija i ušteda energije baterije, pogotovo ako moramo često raditi izvan ureda, odnosno na terenu.

Na Androidu i iOS-u možemo pratiti razinu potrošnje i vidjeti koje aplikacije troše bateriju, dok u sustavu Windows 10 ovo iskustvo još uvijek nije dovoljno intuitivno. Zato Microsoft želi poboljšati iskustvo praćenja stanja baterije na sustavu Windows 10 s novom nadogradnjom. U najnovijoj razvojnoj verziji 21313 sustava Windows 10, osvanule su nove postavke baterije.

WIN_ 10_ uskoro dobiva (2) WIN_ 10_ uskoro dobiva (3)

Uočio ih je i objavio korisnik Twitteru @Albacore, jedan od najranijih testera ovog ažuriranja. Kao što možete vidjeti na snimkama zaslona, ​​ prikaz podataka o bateriji redizajniran je vizualnom tablicom s informacijama o tome koje aplikacije troše najviše energije u određenom razdoblju, primjerice u 24 sata ili tjedno.

Nova postavka također prikazuje vremensko ograničenje zaslona, ​​vrijeme isključenja i vrijeme mirovanja. Ove nove postavke trebala bi se pojaviti u sustavu Windows 10, s nadogradnjom koja dolazi u drugoj polovici 2021. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Sony Xperia 10 III i Sony Xperia 10 Mark 3 pozicionira se u srednji raspon mobitela

Datum objave 22.02.2021

Sony Xperia 10 III i Sony Xperia 10 Mark 3 pozicionira se u srednji raspon mobitela

Sony_Xperia_10_III_1

Dizajn pametnog telefona Sony Xperia 10 III već je procurio u javnost. U osnovi nije “iznenađenje” sa 6-inčnim zaslonom omjera 21: 9, oko kojeg su gornja i donja granica i dalje šire. Na stražnjoj strani su tri stražnje kamere. Prednji stereo zvučnici pomaknuti su više do ruba. Dobra vijest za neke da će dalje imati priključak za slušalice. Čitač otiska prsta integrirat će se u gumb za uključivanje sa strane. Naravno, neće nedostajati ni namjenski gumb za fotografije. Dimenzije uređaja su 154,4 x 68,4 x 8,3 mm.

Ali specifikacije koje su mnogima zanimljivije ostale su tajna. Barem sve do sada dok se Xperiji 10 III nije pojavila u Geekbench bazi podataka pod nazivom “Sony A003SO”.

Sony_Xperia_10_III_2

Kao što možete vidjeti postigla je 601 bod u jednojezgrenom testu i 1821 bod za višejezgreni test što se uklapa u mobitele srednje razine. Naziv procesora je Qualcommov čip kodnog naziva “Lito”, na frekvenciji od 1,8 GHz.

Qualcommovo ime “Lito” označava sve procesore koji se koriste u testnim uzorcima tehnologije kako bi se od očiju novinara sakrile specifične karakteristike nadolazećih novih proizvoda, tako da nismo sigurni o kojoj generaciji 7xx se radi. Vjerojatno bi to mogla biti 765G mobilna platforma. Uz to, model je opremljen sa 6 GB RAM-a i pokreće Android 11 operativni sustav .

Za ostale konkretne informacije još trebamo pričekati dok ih Sony službeno ne objavi.

Više... Vaš Komentar Top
U prodaji Razer Huntsman V2 Analog tipkovnica koju bi mogli poželjeti mnogi gameri

Datum objave 22.02.2021

U prodaji Razer Huntsman V2 Analog tipkovnica koju bi mogli poželjeti mnogi gameri

Razer Huntsman V2 Analog

Razer Huntsman V2 Analog je višenamjenska mehanička tipkovnica opremljena najnovijom analognom optičkom osi koja imitira džojstik kontrolere. Dizajn Razer Huntsman V2 Analog tipkovnice  je nastao na prijedloge zajednice za Huntsman Elite. Ima aluminijski okvir, set namjenskih tipki za upravljanje medijima i brojčanik za podešavanje glasnoće. Svi izgledaju sjajno.

Razer uključuje Double shot PBT kapice, za koje se kaže da se s godinama nose bolje od standardnih kapica, a dobit ćete i mekani oslonac od umjetne kože za zglob koji sadrži RGB svjetla i može se magnetski pričvrstiti na tipkovnicu. Igrači mogu koristiti Razer Synapse 3 za prilagodbu svjetlosnih efekata sa 16,8 milijuna boja. Sama tehnologija analogne optičke osi za tipkovnicu integrira tri elementa.

Prvi je analogni ulaz koji simulira džojstik kako bu upravljanje bilo glatkije, suptilnije i fleksibilnije. Dizajn uklanja ograničenje 8-smjernog WASD pokreta i postiže istinsku kontrolu od 360 stupnjeva što je izuzetno prikladno za igre simulatora vožnje, trkače igre ili one s više platformi. Drugi je mogućnost prilagoditi pritisak okidača svakog gumba (1,5 mm ili 3,6 mm ili bilo gdje između tih vrijednosti), što je više u skladu s osobnim stilom igre. Važno je napomenuti da ovo ne mijenja osjećaj tipki kada ih se pritisne.  Treći je programiranje dvostupanjskog pritiska okidača koji omogućuje igračima upotrebu različitih pritisaka tipki ili jednim pritiskom aktivirati dvostruke funkcije
za koje su obično potrebne dvije tipke.

Brzina okidača slična je brzini svjetlosti. Prati koliko infracrvene svjetlosti prolazi kroz os i omogućuje tipkovnici da izmjeri stupanj pritiska pojedine tipke. Za razliku od tradicionalnih mehaničkih vratila, analogna optička vratila imaju manje pokretnih komponenata i ne zahtijevaju svjetlost koja se koristi samo za kontakt. Dizajn eliminira eroziju i opadanje uzrokovane fizičkim kontaktima, omogućavajući analognoj optičkoj osi da izdrži do 100 milijuna pritiska tipki.

Napaja se jednim pletenim kabelom, a drugi je kabel konfiguriran za prijenos signala putem opcionalnog USB 3.0. Uz adapter, moguće je odabrati povezivanje s USB-om Type-C ili USB 3.0 Type-A. Konačno, igrači mogu povezati Razer Huntsman V2 Analog na uređaje koji podržavaju Razer Chroma i integrirati Philips Hue s Razer Chroma za sinkronizaciju pametne kućne rasvjete.

Dostupna je u 4 boje: klasična crna, kvarcno ružičasta, bijela i Razer zelena. Cijena je oko 250 eura.

Više... Vaš Komentar Top
Kioxia i Western Digital najavljuju 3D flash memoriju 6. generacije

Datum objave 22.02.2021

Kioxia i Western Digital najavljuju 3D flash memoriju 6. generacije

Kioxia i Western Digital najavljuju 3D flash memoriju

Kioxia Corporation i Western Digital Corp. objavili su svoju šestu generaciju 162-slojne tehnologije 3D flash memorije.

Novom generacijom Kioxia i Western Digital uvode inovacije u bočnom skaliranju, u kombinaciji sa 162 sloja vertikalne memorije što omogućuje smanjenje veličine matrice za 40 posto u usporedbi s tehnologijom slaganja od 112 slojeva. Primijenjeno je i CMOS postavljanje kruga ispod niza i rad u četiri ravni, što zajedno donosi gotovo 2,4 puta poboljšanje performansi programa i 10 posto poboljšanje latencije čitanja u odnosu na prethodnu generaciju. I/O performanse također se poboljšavaju za 66 posto, što omogućuje sučelju sljedeće generacije da podrži sve veću potrebu za znatnijim brzinama prijenosa. Sveukupno, nova tehnologija 3D flash memorije smanjuje cijenu po bitu, kao i povećava proizvedene bitove po pločici za 70 posto, u usporedbi s prethodnom generacijom.

Više... Vaš Komentar Top
JEDEC objavljuje DDR4 NVDIMM-P standard protokola sabirnice

Datum objave 22.02.2021

JEDEC objavljuje DDR4 NVDIMM-P standard protokola sabirnice

JEDEC objavljuje DDR4 NVDIMM

JEDEC Solid State Technology Association, objavio je novi JESD304-4.01 DDR4 NVDIMM-P sabirnički protokol. Omogućit će stvaranje naprednih memorijskih rješenja koja imaju koristi od poboljšanih performansi sustava i dostupnosti novih podataka koji nude uređaje s trajnom memorijom.

Kako potražnja za kapacitetom DRAM-a i širinom pojasa nastavlja rasti, hibridne DIMM tehnologije kao NVDIMM-P pružaju inovativnu metodu za povezivanje postojanih memorija u računalnom sustave. Kombinacija brzine pristupa DDR-a s pouzdanošću i kapacitetom trajnih memorija daje inženjerima dizajna novi pristup upravljanju podacima.

NVDIMM-P nudi potpuni protokol transakcijskog sučelja kompatibilan sa standardnim DRAM DIMM-ovima i modelom programskog softvera za modul. Istovremeno maksimizira ponovnu upotrebu i fleksibilnost minimiziranja promjenjivog hosta sustava, pružajući sučelje s najnižom latencijom u nastajanju memorije i sljedeću fleksibilnu podršku za različite karakteristike i slučajeve upotrebe trajnih memorija.

Ključne značajke NVDIMM-P uključuju:

• potpunu kompatibilnost s postojećim DDR kanalima
podršku protokolu nedeterminističkog kašnjenja za čitanje podataka
• transakcijske operacije za osiguravanje očuvanja podataka
• podršku za kašnjenje od NAND flash-a do kašnjenja za DRAM (na razini modula)
• samostalna pouzdanost + zaštita od pogreške veze

Više... Vaš Komentar Top
Top model Intel Core i9-11900K dobit će neobično pakiranje

Datum objave 22.02.2021

Top model Intel Core i9-11900K dobit će neobično pakiranje

Intel Core i9 11900K pakiranje

Nakon što je Intel prošle godine ažurirao dizajn logotipa, sada su se odlučili na promjenu dizajna pakiranja za svoju nadolazeću liniju Intel Core 11 procesora, predvođenu 8-jezgrenim Core i9-11900K.  Za razliku od ostalih modela koji dolaze u standardnoj četvrtastoj kartonskoj kutiji s trokutastim akrilnim prozorom, Intel Core i9-10900K dobio je kutiju od plave plastike različitog stupnja prozirnosti s izrezanim kutom i zamršenih oblika s izbočinama.

Ovaj CPU trebao bi postati jedan od najprodavanijih za top gaming računala. Bit će predstavljen u četiri verzije. Inačice Core i9-11900K i Core i9-11900KF imat će mogućnost ručnog overclockinga, ali druga će biti lišena integrirane video jezgre. Model Core i9-11900F nema integrirani GPU i nedostaje mu podrška za ručni overclocking. A uobičajena verzija Core i9-11900 zauzvrat će dobiti grafički podsustav, ali ne podržava overclocking. Radit će na matičnim pločama s logičkim setovima serije 500 i 400 ( osim H410 i B460 ). Lansiranje se očekuje 15. ožujka.

Više... Vaš Komentar Top
VAIO Z je prijenosnik od karbonskih vlakana s  Intel Core  Tiger Lake-H čipom

Datum objave 20.02.2021

VAIO Z je prijenosnik od karbonskih vlakana s Intel Core Tiger Lake-H čipom

Vaio_Z

VAIO, marka koja je izvorno pripadala Sonyju, ali je tvrtka prestala proizvoditi prijenosna računala 2014. godine i od tada je u vlasništvu Japan Industrial Partnersa, donosi laptop od 14 inča težak oko jednog kilograma.

VAIO Z ima zaslon od 14″ s rezolucijom 4K od 3840 x 2160 piksela. Ima šarku koja omogućava nagib unatrag za 180 stupnjeva. Za razliku od Della, koji koristi karbonska vlakna za svoja najskuplja XPS prijenosna računala s slojevima smješteni na metalnom ili plastičnom kućištu, VAIO Z dolazi u kućištu u potpunosti od ugljičnih vlakana. Ova vrsta vlakana koja su usmjerena u istom smjeru i nisu isprepletena su prethodno bila dostupna samo u automobilskoj industriji. VAIO se hvali da je kućište prošlo 26 testova “površinskih padova” i pokazalo se robusno.

Proizvođač je u njega postavio Intel Core i7-11375H čip Tiger Lake-H, dizajniran za prijenosnike visokih performansi. Ima 4 jezgre i 8 niti i radi na taktu između 3,30 i 5,00 GHz. Temelji se na 10 nm proizvodnom procesu i koristi TDP od 35 W koji se može konfigurirati za 28 W. Procesor radi u kombinaciji do 32 GB RAM-a i maksimalno 2 TB SSD-a.

Baterija je sposobna izdržati do 10 sati rada. Konačno, ima web kamere s malim fizičkim poklopcem, HDMI port pune veličine, izlaz za slušalice i dva USB porta -C Thunderbolt 4.

Najjeftinija konfiguracija košta 2.952 eura bez poreza  i uključuje 16 GB RAM-a i 512 GB SSD-a. Postoje tri skuplje verzije, s više memorije ili više prostora za pohranu.

Hoće li se pojaviti u prodaju u Europi nije poznato, ali Vaio Z prijenosnik zaslužuje pažnju.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic ažurira 12-inčni Toughbook 33

Datum objave 20.02.2021

Panasonic ažurira 12-inčni Toughbook 33

TOUGHBOOK 33

Panasonic je najavio dolazak ažurirane verzije Toughbooka 33. Donosi bolje performanse, veću fleksibilnost, poboljšanu funkcionalnost i veću sigurnost.

Od svog predstavljanja na tržištu 2017. godine, TOUGHBOOK 33 jedan je od najprodavanijih potpuno robusnih modela tableta koji se lako može pretvoriti u prijenosno računalo s tipkovnicom. Ovoga puta crvena tipkovnica ima jače pozadinsko osvjetljenje.

CF-33 ma zaslon od 12″ s omjerom 3:2, razlučivost 2160 x 1440 piksela i svjetlinu od 1200 cd/m². Dodan je antirefleksivni sloj kako bi bio bolje upotrebljiv na otvorenom. Prethodnik je također imao zaslon s tim specifikacijama.

Panasonic CF-33_2

Njegovo srce je 10. generacije Intel i5 i i7 procesora, tj. modeli i5-10310U vPro i i7-10810U, da budemo precizni. Nadalje, prijenosni NVMe SSD s 512 GB nadograđen je na 1TB, a radna memorija dostupna je u kapacitetima 16 ili 32 GB.

Izvršene su i nadogradnje bežične tehnologije, u obliku podrške za Wi-Fi 6 brzine do 2,4 Gbps i Bluetooth 5.1. Uz to, prema Panasonicu, novi Toughbook prvo je čvrsto prijenosno računalo ili tablet koji ima redovitu SIM karticu i eSIM. To znači da korisnici mogu koristiti i 4G. Na popisu specifikacija za povezivanje su još UBS-C , HDMI i VGA i LTE CBRS za povezivanje s privatnim mrežama.

Za one koji rade u glasnom okruženju, Panasonic je poboljša glasnoću zvuka za 50 % i mikrofone za bolju preciznost prepoznavanja govora. Poboljšana je i kamera s do 30 puta bržim laserskim autofokusom i ima poklopac za zaštitu privatnosti.

Međutim, tamo gdje je prethodno izdanje imalo prednost je trajanje baterije od jedanaest sati. Novi model ima bateriju koja traje 10 sati na jednom punjenju.

Što se tiče sigurnosti, pruža Intel Hardware Shield  (dijelom Intel vPro) i udovoljava Microsoftovim zahtjevima za osiguranu jezgru računala. OPAL SSD-ovi standardno dodaju dodatni sloj mogućnosti šifriranja, pružajući mogućnost hardverske enkripcije. Također, i dalje je dostupna BitLocker softverska enkripcija koja u kombinaciji s OPAL pogonima daje izbor hardverske enkripcije, softverske enkripcije ili uopće ne koristiti enkripciju.

Novi Toughbook 33 težak je 2,8 kg, odnosno 1,5 kg bez tipkovnice. Ima IP65, tako da donekle može podnijeti prašinu i vodu. Uz to, prijenosno računalo je certificirano prema MIL-STD standardu, pa pad od 1,5 metra ne bi trebao stvarati probleme.

Više... Vaš Komentar Top
Sjećate li se 3dfx grafička kartica? Jedna je upravo dobila remake

Datum objave 20.02.2021

Sjećate li se 3dfx grafička kartica? Jedna je upravo dobila remake

3dfx_remake_1

Iako su 3dfx grafičke kartice nestale prije nekoliko desetljeća, za mnoge su ostale legende. Nedavno je jedan fan ove tvrtke osmislilo kako jedan od proizvoda vratiti u život i  sve detalje objavio na MODLABS forumu.

Da budemo precizniji, uspješno je reproducirao grafičku karticu 3dfx Voodoo 5 6000, svojevremeno proizvedenu u samo nešto više od 1.000 testnih primjeraka. Uz to, može se smatrati najjačom grafičkom karticom u 3dfxu, ali i posljednjom. Razlog je što su u konačni se proizvodni troškovi pokazali previsoki, a AGP x4 utor na matičnoj ploči imao je neke pogreške. Istodobno, korisnici su izvještavali da se na zaslonu pojavljuju izobličenja boja i prozirne pruge za vrijeme igranja igara.

3dfx_remake_2

Kako bilo da bilo, remake ove grafičke kartice sastavljen je obrnutim inženjeringom s raznim dijelovima koje je fan pod nadimkom zx-c64, kupio. Jezgra VSA-100 košta oko 18,95 USD po čipu (ukupno četiri čipa), ali PCB pločica je crne umjesto zelene boje. Iznad čipa je ugrađen ventilator za hlađenje:

3dfx_remake_3

Potrošnja TDP-a grafičke kartice Voodoo 5 6000 iznosi 60 W, što je više nego što AGP utor može pružiti, pa je stoga instaliran 4-pinski konektor za napajanje od 250 W.

zx-c64 je također spomenuo da je prilično siguran da su performanse ove Voodoo 5 6000 grafičke kartice jednake originalnoj, pa je čak kopirao isti BIOS i upravljačke programe. Zanima vas kako radi? I dok sučelje radi glatko, brzina izvođenja je ipak malo spora. Uostalom, riječ je o grafičkoj kartici od prije dva desetljeća.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 10 minuta

Mi 9 zrnata slika

Objavljeno prije 10 minuta

World Rally Championship (WRC)

Objavljeno prije 14 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 32 minute

NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk

Objavljeno prije 33 minute

Laptop sporiji nakon ugradnje SSD-a

Novosti

AMD i Microsoft donose FidelityFX na Xbox Series X|S

Danas se održava Microsoftova web konferencija "Game Stack", koju je softverski gigant organizirao kako bi okupio male i velike razvojne timove igara za PC i Xbox i upoznao ih sa tehnološkim unaprijeđenjima koja je kompanija, u suradnji s p... Pročitaj više

AMD je objavio novu veliku reviziju upravljačkog Radeon softwarea

AMD je jučer objavio  AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1, novo izdanje svog softverskog paketa za AMD Radeon grafiku,  pružajući gamerima, kreatorima i entuzijastima nevjerojatnu vizualnu vjernost, ultra-reaktivno igranje i napredne znača... Pročitaj više

Objavljen set uputa za AMRv9 - izvedba IPC-a porasla 30 %

Od izlaska ARMv8 arhitekture u studenom 2011., prošlo je deset godina. I napokon smo dočekali da je ARM službeno pokrenuo ARMv9 arhitekturu na temelju kompatibilnosti s prethodnim standardom. U usporedbi s prethodnom generacijom, nova ARMv9... Pročitaj više

Priča se da će TSMC u svibnju proizvoditi Apple A15 čipove

Prema izvještajima DigiTimesa, TSMC će početi krajem svibnja masovno proizvoditi A15 čipove za ovogodišnju iPhone seriju. Bit će korištena poboljšana verziju 5-nm procesa u pogledu oslobađanja performansi i omjera energetske učinkovitosti.... Pročitaj više

Noctua NH-U12S redux & NA-FK1

Noctua je predstavila NH-U12S redux, prvi CPU hladnjak u svojoj redux liniji proizvoda. Vjeran duhu redux linije, NH-U12S redux uzima provjereni koncept izvornog, nagrađivanog NH-U12S i svodi ga na bitne stvari: tihi, kvalitetno izrađeni hl... Pročitaj više

Sve novosti