Novosti - Siječanj 2021.

Nadolazeće ažuriranje Microsoft Windows 10 uklanja Adobe Flash Player

Objavljeno prije 16 dana

Nadolazeće ažuriranje Microsoft Windows 10 uklanja Adobe Flash Player

Nadolazeće ažuriranje  Microsoft

Adobe je 31. prosinca 2020. u potpunosti “ubio” Flash Player. Sada se korisnicima preporučuje da deinstaliraju softver iz Windows 10 sustava i web preglednika.

Za sve koji to ne učine, nadogradnja za Windows 10, a koja stiže kasnije ovog mjeseca ili sljedećeg mjeseca, nosit će zakrpu pod nazivom “Ukloni ažuriranje Adobe Flash Playera”. Ali postoji problem – ukloniti će se samo Flash Player s upravljačke ploče i više ga nećete moći pokretati. Ažuriranje neće utjecati na verziju preglednika i Flash Player koji su korisnici ručno instalirali. Microsoft je također upozorio da se zakrpa za ažuriranje ne može ukloniti nakon instalacije. Da biste osigurali potpuno uklanjanje Flash-a, idite na stranicu “Aplikacije i značajke” u aplikaciji “Postavke” i deinstalirajte ga ručno.

Ako i dalje želite pokretati Flash programe, morate koristiti emulator. S obzirom na to da je Flash Player prestao ažurirati, to nije loše.

GIGABYTE ažurira Aorus RTX 3080 Master 10G grafičku karticu na 3 priključka za napajanje

Objavljeno prije 16 dana

GIGABYTE ažurira Aorus RTX 3080 Master 10G grafičku karticu na 3 priključka za napajanje

GIGABYTE ažurira Aorus  (1)

Gigabyte je nedavno ažurirao verziju grafičke kartice Aorus GeForce RTX 3080 Master 10G, s trećim 8-pinskim PCIe priključkom i podigao minimalnu preporuku za napajanje sa 750 W na 850 W.

Što se tiče performansi, Aorus GeForce RTX 3080 Master 10G, osnovna frekvencija ove revidirane grafičke kartice je 1.845 MHz, što je porast u odnosu na 1.710 MHz grafičke kartice 3080 Founders Edition. Zaostaje samo za Aorus GeForce RTX 3080 Xtreme 10G, koji se razmeće s 1.905 MHz pojačanim taktom i ima tri 8-pinska PCIe konektora za napajanje.

GIGABYTE ažurira Aorus  (3)

Aorus GeForce RTX 3080 Master 10G v 2.0 grafička kartica koristi prednji i stražnji dizajn s tri ventilatora , dva 115 mm koja se rotiraju u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i 100 mm ventilator koji se okreću u smjeru kazaljke na satu kako bi tlak vjetra mogao u potpunosti pokriti hladnjak.

Istodobno, usvaja dizajn ventilatora za slaganje s mrtvim kutom. Lopatice tri ventilatora međusobno se preklapaju, što uvelike povećava učinkovitost odvođenja topline. Istodobno, grafička kartica ima metalno ojačanu pozadinsku ploču, dvostruki BIOS dizajn i tri sloja zaštite kako bi se osigurala njena trajnost.  Podržava RGB osvjetljenje i ima LCD zaslon kako bi igrači mogli učitati prilagođene GIF animacije putem softvera.

GIGABYTE ažurira Aorus  (2)

Važno je napomenuti da ovo nije prvi put da je Gigabyte objavio novu reviziju grafičke kartice. Promjene se najčešće ne vide golim okom, barem ne na službenim renderima. Gigabyte nastoji često ažurirati dizajn i neke kartice čak vide čak tri verzije.

Microsoft priprema novu 10 Cloud PC uslugu

Objavljeno prije 16 dana

Microsoft priprema novu 10 Cloud PC uslugu

MS_Cloud-PC_1

Microsoft se sprema objaviti novu uslugu pod robnom markom Windows 10 Cloud PC. Omogućit će korištenje bilo kojeg uređaja za pristup Windows udaljenoj radnoj površini – baš kao OneDrive i Google Drive datoteke kojima mogu pristupiti bilo koja mjesta u roku od nekoliko minuta. Ovih dana procurili su neki novi detalji o toj Microsoftovoj usluzi.

Cloud PC usluga bit će “hostana” na Azure poslužiteljima, a korisnici će joj moći pristupiti pomoću aplikacija Microsoft Remote Desktop za Windows, Android i iOS. Neće zamijeniti Windows 10 i Windows Server. Umjesto toga, nudit će se kao opcija za korisnike koji žele pristupiti svom Windows računalu bilo kojeg mjesta u bilo kojem trenutku. Uz to će Microsoft rješavati redovita ažuriranja računala korisnika i poboljšavati sigurnost.

MS_Cloud-PC_2

Na temelju snimke zaslona koju je objavio Windows “sleuth” Walking Cat , Cloud PC podržavat će Windows, MacOS, iOS i Android. Također će usluga Cloud PC koristiti tehnologiju Microsoft Graph, već sada uključuje novi API za računala u oblaku, što znači da bi se usluga mogla pokrenuti u bliskoj budućnosti.

Microsoft planira prodavati Cloud PC pretplate u najmanje tri konfiguracije među kojima je srednja dizajnirana za opciju “namjena” i nudi dva virtualna procesora, 4 GB RAM-a i 96 GB SSD-a.  Teška konfiguracija optimizirana za performanse i brzinu, uključuje dva virtualna CPU- a, 8 GB RAM-a i 96 GB SSD pohrane.  Napredna nudi ubrzanu grafičku optimizaciju za skalabilnost i obradu podataka, a uključuje 8 GB RAM-a, tri virtualna CPU-a i 40 GB SSD-a.

MS_Cloud-PC_3

Uz to će se omogućiti korisnicima streamanje Win32 aplikacije putem Interneta na svoja računala opremljena Windowsom 10X (modularni OS) sustavom. Ova je teorija vrlo razumljiva, jer će Windows 10X biti lagan operativni sustav i temeljen na webu, a podržavat će program putem Windows trgovine. Podrška za Windows 10X za Win32 aplikacije stići će 2022. godine, kada će Microsoft najaviti poboljšanu verziju Surface Neo i Windows 10X.

Nvidia objavljuje na CES-u mobilnu verziju grafičkih kartica serije RTX 30

Objavljeno prije 16 dana

Nvidia objavljuje na CES-u mobilnu verziju grafičkih kartica serije RTX 30

NVIDIA-GeForce-RTX-3000-Mobile-line-up_1

Nvidia je spremna za lansiranje četiri varijante mobilne grafičke kartice serije RTX 30. Za proizvođače prijenosnika ova će serija biti nesumnjivo najvažnija nadogradnja hardvera ove godine, a i gameri joj se zasigurno vesele. Procurila je  snimka zaslona  koja sadrži  inačice  nadolazećih RTX 3000 Mobile grafičkih kartica:

NVIDIA-GeForce-RTX-3000-Mobile-line-up_2

Dakle, prva je RTX3080 Mobile koja ima 6.144 CUDA jezgri, opremljena je sa 16 GB GDDR6 video memorije te ima potrošnju energije od 115 do 150 W. Drugi model je RTX3070 Mobile s 5.120 CUDA jezgri, 8 GB GDDR6 video memorije i potrošnjom energije od 115 do 125 W. Posljednja kartica je RTX3060 Mobile koja ima 3072 CUDA jezgre, 6 GB GDDR6 video memorije i potrošnju energije od 80 do 115 W. 

Vjerojatno ste uočili da dvije od tri RTX 30 grafičke kartice imaju ograničenje u broju CUDA jezgri i potrošnji energije u usporedbi s verzijom za stolnu računalu. Ali nema zabrinutosti jer će ukupno gledajući značajno poboljšati performanse u odnosu na prethodnu generaciju.

AMD predao patent za MCM GPU-e

Objavljeno prije 16 dana

AMD predao patent za MCM GPU-e

AMD-MCM-GPU

Bilo je samo pitanje vremena kada će AMD i svoje grafičke procesore prebaciti na MCM (multi-chip module ili chiplet) dizajn. Nedavno su predali patent za MCM GPU-e, što pokazuje da imaju planove za razvoj chiplet GPU-a, koji će slijediti iste ili slične principe kao i chiplet dizajn kod CPU-a. Već se i ranije pričalo o ovom pristupu, no AMD je tek sada pokrenuo tu priču. Benefiti će biti razni, a jedan je proizvodnja grafičkih procesora manje površine što će smanjiti kompleksnost i povećati prinos po wafferu (yield).

Apple lanisra 12,9-inčni iPad Pro s mini-LED zaslonom u prvom kvartalu?

Objavljeno prije 14 dana

Apple lanisra 12,9-inčni iPad Pro s mini-LED zaslonom u prvom kvartalu?

Apple bi mogao objaviti

Ako razmišljate o kupnji iPada Pro, možda bi bilo dobro da pričekate još malo. Prema izvješću DigiTimesa, novi iPad Pro opremljen 12,9-inčnim mini-LED zaslonom uskoro će biti dostupan.

Zapravo se već dugo priča da će Apple proizvesti iPad s tehnologijom mini-LED zaslona. Prema izvješću iz lipnja, Apple ga je stavio u probnu proizvodnju i namjeravaju poboljšati najbolja tablet računala tvrtke. Mini-LED zaslon sastavljen je od manjih LED dioda (širine od 100 do 200 mikrona). Može pružiti veću dubinu boja i dublje crne boje. Istodobno proizvodi veću svjetlinu, što ga čini uistinu održivom alternativom OLED zaslonima. Uz to, mini-LED tehnologija je i energetski učinkovitija, što je još jedna prednost koja pogoduje bateriji.

Najavljen Qualcomm Snapdragon 480 5G: svi detalji koje trebate znati

Objavljeno prije 14 dana

Najavljen Qualcomm Snapdragon 480 5G: svi detalji koje trebate znati

Najavljen Qualcomm Snapdragon 480 5G svi detalji koje trebate znati naslovnica

Qualcomm proširuje portfelj za mobilne uređaje 5G Snapdragon 480 čipsetom, kako bi ubrzao komercijalizaciju mreže najnovije generacije na globalnoj razini. Ovaj čipset će se suprotstaviti onima iz serije MediaTek Dimensity 700 u niskobudžetnom segmentu. 

Snapdragon 480 temelji se na 8-nm procesnoj tehnologiji. Integrira Qualcomm Kryo 460 CPU s frekvencijom od 2,0 GHz. Prema Qualcommu, njegove su performanse 100% veće od prethodnih generacija Snapdragona 460. Za grafiku je zadužen Adreno 619 GPU s ažuriranjem grafičkih upravljačkih programa, Hexagon 686, postigao je 70% povećanje performansi AI. Osvrnemo li se na memoriju, 480 podržava internu flash eMMC i UFS 2.2 i 2 x 16 GB LP4x radnu na frekvenciji 2.133MHz. Tu je i podrška za blisku komunikaciju (NFC).

Što se tiče kamere, Snapdragon 480 opremljen je Qualcomm Spectra 345 ISP-om, koji prvi podržava tri ISP-a, kao i snažni Snapdragon 888. To omogućuje  da istovremeno obrađuje slike s 3 senzora slike, iako je protok ograničen na 13MP za 3 fotografije i 720p za 3 videozapisa.  Također podržava kamere od 64 MP, video snimanje 1080P @ 60FPS, usporedno snimanje 720 @ 120 FPS itd.

Najavljen Qualcomm Snapdragon- 480 5G svi detalji koje trebate znati

Snapdragon 480 koristi radiofrekvencijski sustav Snapdragon X51 s podrškom globalnih 5G frekvencijskih opsega, milimetarskih valova i veza od 5G sub-6GHz, neovisne (SA) i nesamostalne (NSA) mrežne načine rada i globalne multi-SIM kartice. Također podržava TDD, FDD i dinamičko dijeljenje spektra (DSS). Uz to, opremljen je podsustavom mobilne veze Fast Connect 6200 , koji ne podržava samo Bluetooth 5.1 i bežične audio značajke, već nudi i 2×2 Wi-Fi (dvostruka Wi-Fi antena) i MU-MIMO 8×8 detekciju i druge dijelove Wi-Fi 6 za poboljšanje dometa i performansi prijenosa.

Snapdragon 480 također uvodi druge inovativne bežične tehnologije, uključujući podršku za dvofrekventni GPS i NavIC za postizanje preciznog pozicioniranja. Konačno, podržava 120 Hz FHD + zaslone brzine osvježavanja do 120Hztehnologiju Quick Charge 4+ za brzo žičano punjenje, Galileo, GLONASS, NavIC, GPS, GNSS, QZSS i SBAS) za omogućavanje usluga temeljenih na lokaciji   i donosi optimizaciju za poboljšano iskustvo u igranju kako bi omogućio raznolike potrebe korisnika.

Qualcomm je rekao da očekuje da će prva serija uređaja opremljena Snapdragon 480 5G biti objavljena već ovog mjeseca. HMD Global, OnePlus i OPPO potvrdili su namjeru da lansiraju mobilne uređaje s novim SoC-om, ali također se očekuje da Motorola lansira pametni telefon sa Snapdragonom 480.

Samsung Galaxy Chromebook 2 u pripremi za lansiranje

Objavljeno prije 14 dana

Samsung Galaxy Chromebook 2 u pripremi za lansiranje

Samsung Galaxy Chromebook 2 - skoro lanisranje  -1

Ponovno su se pojavile glasine o modelu Samsung Galaxy Chromebook 2, otkrivajući da bi mogao biti službeno objavljen u veljači 2021. godine.

Prema cinkeru WalkingCat (@\uh0x0d_x), Galaxy Chromebook 2  je 13 inčni QLED Chromebook,  što znači da će tvrtka prvi puta primijeniti tehnologiju na Chrome OS računalu koju koristi u svojim top televizorima. U nekim se aspektima može smatrati smanjenjem verzije OLED zaslona originalnog Galaxy Chromebooka, ali QLED ima i neke svoje prednosti, poput veće svjetlosti. Troškovi proizvodnje QLED panela također su oni koji zasigurno mogu smanjiti ukupnu cijenu prijenosnih računala. 

Istodobno, Galaxy Chromebook 2 koristi 10. generaciju čipa Intel i3, što je korak unatrag od 10. generacije Core i5 na originalnom Galaxy Chromebooku. Ovo je već dovoljno da se shvati da će Samsung Galaxy Chromebook 2 biti produktivan na poslu. Ne trebate računati na igre, ali neće biti problema s surfanjem Internetom i uredskim aplikacijama. Ukupnu sliku dopunit će M.2 256 GB SSD modul i 4 GB DDR8 RAM-a.

Samsung Galaxy Chromebook 2 - skoro lanisranje

Vrijedi napomenuti da Galaxy Chromebook 2 ima 2,75 kilograma, što je nešto više od prvog 2,3-kilogramskog modela. Vjerojatno je razlog veće baterije, QLED ploča ili oboje.  Kada smo već spomenuli bateriju, kapacitet nije naveden, ali izvor tvrdi da će trajati do 12 sati s jednim punjenjem. 

Daljnja Twitter poruka cinkera Walking Cata, ukazuje na to da bi cijena Galaxy Chromebook 2 mogla biti 699 USD, što je puno niža od Galaxy Chromebooka koji košta od 999 USD. Očito, Samsungov cilj nije nadogradnja u svim pravcima, već snižavanje određenih specifikacija kako bi se smanjila cijena uz istovremeno korisne prilagodbe. To nam se čini donekle razumno, jer je prvotna namjera Chromebooka bila jeftiniji, relativno trajan prijenosnik, a ne vrhunsko ultra prijenosno računalo.

Povlači se Izvršni direktor Qualcomma

Objavljeno prije 14 dana

Povlači se Izvršni direktor Qualcomma

Povlači se  Izvršni direktor Qualcomma

Qualcomm je najavio da se 30.lipnja, povlači izvršni direktor Steve Mollenkopf, nakon 26 godina provedenih u tvrtki.

Mollenkopf, je preuzeo dužnost izvršnog direktora u Qualcommu 2014. godine. Pod njegovim je vodstvom tvrtka prebrodila mnoštvo izazova, uključujući pravnu bitku s Appleom i pokušaj preuzimanja od strane suparničkog Broadcoma. Uz to, prošlog kolovoza, Qualcomm je pobijedio u bitci sa Saveznom trgovinskom komisijom (FTC), kada je američki Savezni prizivni sud presudio da im poslovna praksa nije antikonkurentna. Također pod njegovim vodstvom poslovanje se širilo na proizvodnju mobilnih čipova, pametne telefone, Internete stvari, RF Front End rješenja i automobilsku industriju.

Zamijenit će ga trenutni predsjednik tvrtke Cristiano Amon, koji u Qualcommu radi od 1995. godine kao inženjer, i tijekom svog mandata u kompaniji zauzimao je nekoliko poslovnih i tehničkih rukovodećih pozicija. Pokrenuo je širenje i diverzifikaciju poslovanja u različitim industrijama i kupcima, nadgledao Qualcommovu 5G strategiju i gotovo 15 godina upravlja razvojem vodeće i diferencirane mape proizvoda. Amon ima BS elektrotehnike i počasni doktorat UNICAMP-a, Državnog sveučilišta Campinas, Brazil. Također je supredsjedatelj Vijeća IoT Svjetskog ekonomskog foruma. Na karaju objave, Qualcomm je napomenuo da će Mollenkopf ostati na neodređeno vrijeme strateški savjetnik tvrtke.

Ovo je navodno Redmi K40 Pro

Objavljeno prije 12 dana

Ovo je navodno Redmi K40 Pro

Ovo je navodno Redmi K40Pro  1

Dolaskom 2021. već su na putu mnogi novi flagshipi pogonjeni Snapdragon 888 mobilnom platformom. Trenutno, uz već objavljeni Mi 11, očekuju se službene najave iQOO 7 (11. siječnja), Samsungovih modela S21 serije, vivo X60 Pro + i najvjerojatnije Redmi K40 Pro.

Prema izvorima , Redmi K40 Pro će koristiti Corning Gorilla Glass za zaštitu prednjeg i stražnjeg staklenog panela kućišta. Podrazumijeva se da dolazi s AMOLED zaslonom ravnog zaslona brzine osvježavanja 120 Hz.  Uz to, nasljeđuje tradiciju Redmi telefona, primjerice dual stereo zvučnike, infracrveni daljinski upravljač, NFC itd. Punjač podržava snagu žičanog punjenja od 55 W.

Kamere su i dalje u fokusu poboljšanja. Prednja bi trebala biti 32 MP senzora. Na stražnjoj strani predviđena je kombinacija 4 kamere. Glavna od 64 MP, ultraširokog kuta od 20 MP ( obje s dvostrukom OIS stabilizacijom) , pomoćna zum od 12 MP i dodatna 5 MP za hvatanje podataka dubine.

Forum

Objavljeno prije 8 minuta

Nvidia Shield TV- media player

Objavljeno prije 20 minuta

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Objavljeno prije 23 minute

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 28 minuta

Mikrotik direkt na HT ONT + VLANovi

Objavljeno prije 28 minuta

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Članci

Brzi test - ADATA Gammix S50 Lite 1TB & Swordfish 2TB

Brzi test - ADATA Gammix S50 Lite 1TB & Swordfish 2TB

ADATA nam je na brzi test poslala dva svoja NVMe 2280 SSD-a - Gammix S50 Lite i Swordfish. Prvoga nismo imali prilike još isprobati, a riječ je o prvom njihovom PCIe Gen 4 uređaju. Swordfish mode jesmo testirali i to nedavno u 1 TB varijant... Pročitaj više

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Cooler Master je sredinom prošle godine osvježio svoju SickleFlow seriju ventilatora. Dodali su Air Balance dizajn lopatica za stvaranje većeg zračnog pritiska i protoka, a veći je i izbor modela. Nama je na brzi test stigao 3-u-1 kit Sickl... Pročitaj više

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Svi članci