Novosti - Listopad 2005.

Kodak pustio u promet prvi WI-Fi fotić

Datum objave 01.10.2005

Kodak pustio u promet prvi WI-Fi fotić

Konačno smo dočekali i to! Kodak je, nakon nekoliko mjeseci odgađanja zbog raznoraznih razloga, pustio u promet prvi Wi-Fi digitalac. Prednost ovog foto aparat je ne samo u tome što možete prebacivati fotografije na računalo bez kabela, već i u tome što fotke možete slati na komp odmah, čim ih ispucate, što je vrlo zanimljiva opcija za profesionalce (čitaj: novinare žute štampe :D).

Kodakova bežična kamera ima rezoluciju od 4 megapiksela, trostruki optički zoom, internu memoriju od 256 MB te veliki, 3-ični, rotirajući LCD zaslon. Cijeli ideja bežičnog digitalaca bazirana je na tome da korisnik fotke preko gradskih Wi-Fi hot spotova šalje na Kodakov EasyShare Gallery – online galeriju fotografija koju je moguće pregledavati i sinkrnonizirati s računalom, ali i samim bežičnim digitalcem.

Ako vam se čini da bi ova kamera bila idealna za vas kako bi trenutno mogli pohranjivati svoje fotke prvih koraka vlastitog klinca ili možda lokalne "zvijezde" kako potiho razgovara s poštarom (u nadi da ćete da za ovu potonju fotku dobiti hrpu love od "Elite" magazina) onda razmislite još jednom, jer cijena novog Kodakovog aparata iznosi čak 599 USD (dakako, u SAD-u). Dakako, tome treba pribrojiti i cijenu pretplate na gradske Wi-Fi hot spotove, kojih u našoj zemlji, ruku na srce, baš i nema mnogo.

R520 za AGP otkazan

Datum objave 01.10.2005

R520 za AGP otkazan

ATI je otkazao svoj novi R520 grafički čip za AGP verziju kartica. I dalje će najbrža ATI-jeva grafička kartica za AGP platformu biti Radeon X850XT PE koja je bazirana na čipu R480. Iako su početni ATI-jevi planovi bili izdati R520 za AGP, to se ipak neće dogoditi pošto je tvrtka odlučila odustati od takvog poteza. PCI-E platforme se jako dobro prodaju te ATI smatra da nije potrebno izbacivati takav proizvod na tržište. Nemojmo zaboraviti da niti nVidijna nije izbacila AGP verziju svoje zadnje 7800 serije grafičkih kartica, stoga ovakav potez od ATI-ja niti nije toliko neočekivan. Ipak, za sve oni koji se nikako ne žele ili ne mogu riješiti svoje AGP platforme, a žele ATI-jevu karticu nove generacije, nada postoji. Naime, ATI je već najavio AGP verzije Radeona X1300, a postoji velika šansa da će tvrtka u AGP verziji izdati i Radeon X1600.

Veliki test čvrstih diskova

Datum objave 01.10.2005

Veliki test čvrstih diskova

Novi hard diskovi, mala velepamtila, su zapravo najsporije komponente u modernim računalima. Niti novije tehnologije tipa SATA i NCQ ne mogu prikriti vonj tehnologije stare gotovo 20 godina. Bilo da otvorite moderan SATA hard disk (što vam iskreno ne preporučujemo) ili pak stari ATA33 hard disk koji je bio krema ponude prije ohoho godina, naći ćete jednake dijelove – feromagnetske ploče na osovini i nekoliko glava koje čitaju podatke s ploča. Premda je rast performansi hard diskova prije desetak godina bio mnogo više izražen, "stara" tehnologija je uzela svoje danak, pa je danas rast performansi novih generacije diskova u odnosu na prethodnu jedva mjerljiv.

Ipak, dečki s Tom’s Hardwarea su odlučili testirati performanse dosta diskova koje je danas moguće naći na tržištu, a njihova su mjerenja samo potvrdila ono što je izrečeno u prvom odlomku – rast brzine nije toliko izražen, bitan je samo veći kapacitet. Ako se spremate u shopping novog diska, vjerujemo da će vam "Tomov" članak pomoći da se lakše odlučite (a usput i naučite nešto o tehnologiji na kojoj su bazirana tvrdi diskovi).

Izlazi 512-megabajtni GTX

Datum objave 01.10.2005

Izlazi 512-megabajtni GTX

nVidija će ubrzo izbaciti 512-megabajtnu verziju svoje postojeće 7800 GTX grafičke kartice. Tvrtka se odlučila za ovakav potez jer ATI-jeve verzije novog R520 čipa (XT, LE) dolaze s 512 MB memorije. Za nadodavanje novih 256 MB memorije na karticu, nVidija će morati napraviti određene modifikacije na PCB klasičnih, 256-megabajtnih kartica. Očekuje se da neće biti promijenjen radni takt GPU-a, ali mogla bi se desiti modifikacija radnog takta memorije (naviše, naravno). Navodno će nVidijia ubrzo početi slati i testne primjerke "nabrijanih" kartica pa mi uskoro ovu karticu mogli vidjeti i u PC Ekspertovom labu.

VIA StrongBox

Datum objave 02.10.2005

VIA StrongBox

VIA je krajem prošlog mjeseca izdala aplikaciju StrongBox kojom je moguće iskoristiti PadLock Security Engine njihovih C7 i C7-M procesora. Riječ je o načinu enkripcije podataka zapisanih na hard disku pomoću kojega se spriječava nadozvoljen pristup, a time i krađa podataka na disku. Ovakav način pohrane podataka je prvenstveno namjenjen korisnicima prijenosnih računala, ali i svim korisnicima koji posjeduju ikakve podatke osjetljivog sadržaja.

Stvar funkcionira na principu zapisivanja podataka enkriptiranih pomoću naprednog algoritma. Da bi se pristupilo tim podacima potrebno je upisati lozinku koja nakon toga prolazi kroz SHA-1 i pokreće algoritam pomoću kojega se podaci dektiptiraju. Jedina negativna strana ovog sustava je ograničenje virtualne particije na 4GB.

VIA je povodom predstavljanja StrongBoxa održala konferenciju pod nazivom Hack In The Box na kojoj su obećali 5000$ svakome tko uspije razbiti ovu zaštitu. Iako ovakvi događaji obično bivaju popraćeni naslovima poput “Poljska skupina hackera razbila najsigurniji sustav na svijetu”, ovoga puta nitko nije uspio ubrati nagradu.

Emmy za Playstation

Datum objave 02.10.2005

Emmy za Playstation

Ako ste mislili da se Emmy dodjeljuje samo najboljim serijama i glumcima zbog koji osnovnoškolci ne pišu zadaće a kućanice zanemaruju peglanje, kuhanje i slične poslove, prevarili ste se. Naime, Američka Nacionalna Akademija za TV, umjetnost i znanost (o da, kod amerikanaca se TV, umjetnost i znanost trpaju u isti koš) je dodijelila nagradu Sonijevoj igraćoj konzoli.
Nagradu će primiti Kaz Hirai, predsjednik i CEO za Sony Computer Entertainment America i to za izvanredna dostiguća u tehnologiji i medijima.
Emmy će biti uručen u četvrtak na 57 godišnjoj dodjeli nagrada za tehnologiju i inžinjering u New Jerseyu.

Pandorina kutija

Datum objave 02.10.2005

Pandorina kutija

Znate onu priču o Pandorinij kutiji? Ma sigurno znate. :) Bilo kako bilo, Zeus (najveći grčki bog) je u kutiju natrpao sva zla svijeta i dao tu kutiju na čuvanje Pandori rekavši da ju ne smije otvarati. No Pandora je bila znatiželjno žensko koje je naravno otvorilo kutiju i sva su zla svijeta izašla van.

Sad se sigurno već pitate kakve ovo ima veze s IT-em? Naravno da ima.
Naime, AOpen je najavio cijene i vrijeme izlaska "Pandorine kutije" – Intelovog malog klona Apple Mac minija. "Pandora" će biti prodavana kao cjeloviti sistem po cijeni od 499 USD u verziji s Windowsima ili će te ju moći kupiti za 399 USD ako želite verziju s Linuxom. Iako je mini računalo najavljeno još u svibnju na Computexu, "Pandora" na tržište izlazi tek za Božić. AOpen nije dao nikakve specifikacije vezane za ovo malo čudo, no pretpostavljamo da će biti baziran na Pentiumu M. Jedino što je potvrđeno je da će biti nešto manji u odnosu na Mac Mini. S obzirom na to da Apple radi na OS-u X za x86 procesore, čini se da ćemo na tržištu ponovo imati rat Mac klonova.

GeForce 6800XT

Datum objave 03.10.2005

GeForce 6800XT

Inno3D je jedna od prvih kompanija koja počinje s isporukom ovog novog grafičkog chipa iz nVidie. Kartica je dostupna za obje platforme (AGP i PCI-e), opremljena je s 128MB memorije (256-bit) i proizvodni proces je 0.13 microna. U unutrašnjosti chipa se krije osam pixel cjevovoda i četiri vertex jedinice, takt jezgre iznosi 325, a memorije 700MHz. Novi chip podržava sve dobro poznate tehnologije iz ove kompanije, kao i SLI. Glavni konkurent ovim karticama bi trebao biti ATI-jev X800 GT chip, a cijena bi trebala biti u istom rangu, oko 150USD.
Ageia PhysX – podrška za LINUX

Datum objave 03.10.2005

Ageia PhysX - podrška za LINUX

Nakon priopćenja za javnost početkom 2005 Ageia pokušava poboljšati igranje
povećavajući stvarnost fizičkog procesiranja za gamere u obliku njihovog physics engine-a

i physics procesora. Iako PhysX procesor nije još dočekao retail tržište Ageia ima
podršku tvrtke Epic Games makera popularne Unreal Tournament serije kao i Cryptic
Studios i Ubisoft kompanija. Kao plus ASUS i BFG Technologies u ušle u sporazume
oko retail distribucije sa Ageia Inc. Ageia PhysX procesor je napravljen da preusmjeri
software load za koji se brinu CPU i GPU i procesira te podatke na PhysX PPU (Physics
Processing Unit) PCI/PCI Express (x4) interface modulu. Kao dodatak na tradicionalno
procesiranje fizičkih efetaka Ageia se nada da će promijeniti rigidnu dinamiku tijela,
collision tehnologiju, soft body dinamiku, fluid dinamiku, simulaciju kose i simulaciju
odjeće. Uz sve to iz kompanije tvrde podrška neće biti samo za PC bazirane sisteme

nego i za Xbox 360 i PlayStation 3. Novost je i tvrdnja njihovih stručnjaka da će prelazak

na nativni Linux port što znači podrška na LINUX sustav biti veoma jednostavan.

Pimp my ride

Datum objave 03.10.2005

Pimp my ride

Ako ste fanatik NFS-a i ne propuštate niti jednu epizodu "Pimp my ride" na MTV-ju, ovo je nešto za vas. Via i Mini-box.com su najavili izlazak "VoomPC" x86 računala za automobil. Barebone platforme, bazirane na VIA-nim Epia Mini-ITX pločama i C3 procesorima će biti dostupne u nekoliko verzija po cijeni od 300 do 400 USD, a služit će za integracija GPS-a , komunikacija i zabavnih sadržaja (DVD, DivX, MP3, igre?) u automobile. Ovaj auto-kit je u prvom redu namijenjem entuzijastima (čitaj brijačima) koji svu lovu troše na alu-felge, spojlere i slične dodatke, jer misle da će na takav način i oni pokupiti "djevojčice" poput one koju je Vin Diesel pokupio u filmu Fast and Furious.

Sistem uključuje Mini-box M1-ATX 12-voltno napajanje koje, između ostalog služi i kao prevencija od pražnjenja akumulatora. Procesor na ovom malom čudu troši svega 15 do 30 watta što je osjetno od većine ostalih procesora za stolna i mobilna računala. Da je stvarno riječ o "malom čudu" potvrđuje i činjenica da kućište mjeri 21x25x6,7 cm i uključuje opcije za spajanje multimedije, USB 2.0, Fireware, mrežni priključak, dva PC Card type I/II utora za GPRS/WiFi uređaje, S-video i VGA izlaz te 6-kanalni zvuk.

Forum

Objavljeno prije 20 minuta

Battlefield V

Objavljeno prije 1 sat

P:CHEAP:Miš LOGITECH G300s,PSU OCZ-CXS500W,joypad StratusXL

Objavljeno prije 1 sat

Pitanja oko kompatibilnosti i problemi sa Intel matičnim pločama

Objavljeno prije 2 sata

Kutak za trejdere

Objavljeno prije 2 sata

T:939 socket,775 socket

Članci

Cooler Master Hyper 212 Black Edition recenzija

Cooler Master Hyper 212 Black Edition recenzija

Cooler Master nam je poslao svoj novi/stari Hyper 212 hladnjak u Black Edition verziji. Riječ je o dobro poznatom hladnjaku koji je dobio završno niklanje u jet black boji i poklopac od brušenog aluminija u gun metal boji. Izgleda jednostav... Pročitaj više

MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z 8GB recenzija

MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z 8GB recenzija

Kao što smo najavili, MSI nam je na test uz RTX 2070 Armor, na test poslao i grafički karticu Gaming Z, koju krasi hladnjak Twin Frozr 7. Ovaj je hladnjak masivnije konstrukcije od onoga na Armoru i podnosi nešto više zagrijavanje, a tu su... Pročitaj više

Transcend PCIe SSD 110S 256GB recenzija

Transcend PCIe SSD 110S 256GB recenzija

Iz MSAN-a nam je na test stigao Transcendov PCIe SSD naziva 110S predstavljen ove godine. Model koji testiramo je kapaciteta 256 GB, a u ponudi su 128 i 512 GB verzije. 110S podržava PCI Express 3.0 x4 sučelje i time NVMe standard, a NAND j... Pročitaj više

MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon recenzija

MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon recenzija

Još jedna nam se Z390 ploča našla u labu i kao i do sada testirali smo ju s Core procesorom osme generacije. MSI nam je na test poslao Z390 Gaming Pro Carbon ploču iz nove MPG serije, koja dolazi s osvježenim dizajnom i nekim novim mogućnos... Pročitaj više

ASUS PRIME Z390-A recenzija

ASUS PRIME Z390-A recenzija

Nastavljamo s testiranjem aktualnih Z390 ploča i ovaj put je na redu PRIME Z390-A iz Asusa. Početkom 2017. godine smo testirali Z270-A, pa ćemo se orijentirati na usporedbu sličnosti i razlika između tih ploča, kao i direktne prethodnice Z3... Pročitaj više

Svi članci