Novosti - Listopad 2016.

Po pripravnosti na ulaganja u poslovnu sigurnost u srednjoj Europi najviše se ističu češke tvrtke

Datum objave 03.10.2016

Po pripravnosti na ulaganja u poslovnu sigurnost u srednjoj Europi najviše se ističu češke tvrtke

Intel logo

60 posto velikih i srednjih čeških tvrtki namjerava u sljedeće dvije godine povećati ulaganja u sigurnost svojih poslovnih okruženja. U poljskim tvrtkama uključenima u istraživanje taj je postotak najmanji te iznosi otprilike 50 posto. U prosjeku otprilike 45 posto velikih i srednje velikih tvrtki očekuje da će ulaganja u poslovnu sigurnost ostati na istoj razini. To su rezultati telefonske ankete koju je tvrtka Intel provela među direktorima odjela za informacijske tehnologije u 250 tvrtki s više od 150 zaposlenih u Rumunjskoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Po pripravnosti na ulaganja u poslovnu sigurnost te tvrtke odskaču od svojih srednjoeuropskih konkurenata, usprkos tome što je stupanj informacijske sigurnosti u češkim tvrtkama najveći u regiji.

Češke tvrtke odskaču i po najvećoj pripravnosti na borbu s računalnim kriminalom. U Češkoj 84 posto tvrtki ima scenarije za kritične situacije, u Rumunjskoj je takvih 72 posto tvrtki, a u Mađarskoj i Poljskoj samo 60 posto. “Pitanje nije hoće li doći do napada računalnih kriminalaca, već kad će do toga doći. Pripremom planova za takve slučajeve koji će omogućiti zaštitu svih najvažnijih informacijskih područja tvrtke smanjuju se mogući gubici i omogućuje brza obnova ključnih funkcija sustava, zbog čega je takav plan od ključne važnosti“, izjavio je Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za odnose s javnošću u srednjoj i istočnoj Europi.

Ako se usporede te četiri srednjoeuropske države, direktori odjela za informacijske tehnologije u Češkoj ocjenjuju sigurnost svojih tvrtki najvišim stupnjem pouzdanosti, a u Mađarskoj najnižim. Na ljestvici od jedan do deset po ocjeni sigurnosti poslovnih mreža češke su tvrtke s 8,14 bodova ostvarile najviše mjesto. Slijede ih rumunjske (7,74), poljske (7,71) i mađarske (7,13) tvrtke“, rekao je Pavel Svoboda.

Usprkos visokom pouzdanju u poslovnu sigurnost svejedno dolazi do incidenata koji često uzrokuju gubitke poslovnih podataka: rezultati ankete pokazuju da je u Češkoj u posljednjih šest mjeseci 36 posto ispitanika moralo rješavati sigurnosne incidente, u Mađarskoj 29 posto, u poljskim tvrtkama 27 posto, a u Rumunjskoj 18 posto. Među srednjoeuropskim državama u Mađarskoj je najveći je broj tvrtki koje su izgubile podatke i to 6 posto.

80 posto mađarskih tvrtki ne provodi odgovarajuću provjeru identiteta korisnika

Upotrebljavaju li se u srednjoeuropskim tvrtkama inovativni načini provjere autentičnosti ili još prevladavaju zastarjele metode iz prijašnjih desetljeća? To je pitanje posebno važno s obzirom na trendove kao što su prelazak u oblak, rast mobilnosti te dosad najveći rast međusobno povezanih industrijskih i komunikacijskih uređaja.

Tvrtke mogu upotrebljavati napredne metode pristupa izvorima i podacima, ali pritom zaboravljaju na očito najslabiji dio sigurnosnog sustava – na ljude i njihove aktivnosti. Da je zaštita krajnjih uređaja u mađarskim tvrtkama nedostatna pokazuje činjenica da je čak 80 posto direktora odjela za informacijske tehnologije u Mađarskoj odgovorilo da njihove tvrtke imaju samo jednu i to najmanje sigurnu metodu autentifikacije na svojim računalima, a to je unos korisničke lozinke.

Po mišljenju stručnjaka taj način autentifikacije nije zadovoljavajuć i znači ozbiljan sigurnosni rizik. Više od polovice sigurnosnih incidenata povezanih s gubitkom podataka 2015. godine posljedica je zlouporabe ili krađe podataka za pristup i korisničkih lozinki. “Za sigurnu autentifikaciju korisnicima preporučujemo da osim lozinke uvedu barem još jednu dodatnu metodu autentifikacije korisnika“, izjavio je Pavel Svoboda.

Najsigurnija su metoda tri razine autentifikacije i podataka izvan operacijskog sustava

Gotovo dvije trećina ispitanika u Mađarskoj (64 posto) uvjereno je da je biometrijska metoda najsigurnija. U češkim je tvrtkama taj postotak 58, u poljskim 55, a u Rumunjskoj je taj postotak najmanji i iznosi samo 40 posto. Pritom treba naglasiti da i biometrijski podaci mogu biti ugroženi i da je prije svega potrebno znati na koji se način podaci pohranjuju.

Biometrika se trenutno upotrebljava u najnaprednijem rješenju za autentifikaciju, tehnologiji Intel Authenticate, koje uključuje autentifikaciju na tri razine uz hardversku podršku. Tehnologija Intel Authenticate omogućuje sigurnu prijavu na računala i u poslovne mreže putem tri identifikacijska čimbenika: “našto što samo korisnik zna” (PIN kod), “nešto što korisnik ima” (mobilni uređaj) i “nešto što korisnik jest” (biometrika).

Koncept koji je izgrađen na šestoj generaciji Intelovih procesora Core vPro stavlja sigurnosti krajnjih korisnika na višu razinu, tako da su njihovi identifikacijski podaci pohranjeni isključivo na razini hardvera bez kontakta s operacijskim sustavom. To znači da je rad administratora u postupku autentifikacije identiteta prilagodljiv te uključuje dodavanje ili promjenu autentifikacijskih razina za pojedinačne korisnike.

Drugi troškovi? Stručnjaci za mrežnu sigurnost

Srednjoeuropske tvrtke morat će se suočiti sa izazovom koji predstavlja nedostatak stručnjaka na području mrežne sigurnosti. Potražnja za njima naime veća je nego stopa ulazaka novih stručnjaka na tržište. Zahtjevi za visokoobrazovanim tehnološkim stručnjacima iznimno su veliki u svim zemljama uključenim u istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja znanja kao što je otkrivanje upada, razvoj sigurnog softvera i ublažavanje posljedica napada puno su bolje ocijenjena nego značajke kao što su sudjelovanje, sposobnosti rukovođenja i učinkovita komunikacija. Zapošljavanja stručnjaka za mrežnu sigurnost predstavljat će dodatne troškove koje će tvrtke morati uključiti u svoje planove.

Google Pixel linija nema više tajni

Datum objave 03.10.2016

Google Pixel linija nema više tajni

google_pixel_2016_1

Google je zakazao za 4. listopada, konferenciju za medije tijekom koje će objaviti nove pametne telefone Pixel i Pixel XL nastale u suradnji s HTC –om kao proizvođačem. Slučajno ili ne, samo dan ranije, Britanski trgovac Carphone Warehouse objavio je detalje o nadolazećim modelima. Stranice s opisom i fotografijama su brzo uklonjeni ali mreža pamti.

Google Pixel i Pixel XL imaju USB Type-C sučelje, podršku tehnologije za brzo punjenje baterije, skener prepoznavanje otiska prsta, a rad se obavlja pod nadzorom Android 7.1 sustava.

Google Pixel XL odlikuje 5,5-inčni AMOLED zaslon s rezolucijom 2560 x 1440 piksela, te zaštitu Gorilla Glass 4. Hardversku osnovu čini Snapdragon 821 procesor koji radi u kombinaciji 4 GB RAM-a i 128 GB interne flash memorije. Iako se u opisu spominje ulaz za MicroSD kartice, malo nam priča ne drži vodu. Glavni fotoaparat je 12 MP rezolucije, otvora blende f / 2.0. i dolazi s optičkom stabilizacijom slike. Prednja kamera je 8 MP. Baterija je kapaciteta 3940 mAh. Dimenzije su 154.7 x 75,7 x 8,6 mm, a masa 168 grama.

Manji Pixel model, dimenzija 143,8 x 69,5 x 8,6 mm i mase 143 grama, koristiti 5 inčni zaslon rezolucije 1920 x 1080 piksela, i Snapdragon 820 SoC s 4 jezgre takta 2.0 GHz u kombinaciji 4 GB RAM-a i 32 GB interne podatkovne memorije. Kapacitet baterije je 2770 mAh.

Google navodno radi na još dva komada hardvera, prijenosnom računalu i tabletu na kojima će se izvoditi Andromeda Android / Chrome OS hibrid operativni sustav. Za Google ova fuzija sustava je odlična stvar jer je prikladniji za pokretanje na laptopima, tabletima ili combo uređajima.

Prijenosnik nosi naziv Pixel 3. Ima 12,3 inčni zaslon, podršku za digitalnu olovku, senzor otiska prsta, USB tip C sučelje, 4 mikrofona. Čini se da postoje dvije različite konfiguracije. Jedna je Intel M3 ili Core i5 procesor, 32 ili 128 GB prostora za pohranu i 8 ili 16 GB RAM-a. Govorka se da bi trebao imati maloprodajnu cijenu oko 800 $, ali na tržištu se očekuje vjerojatno krajem 2017. godine.

Što se tiče tableta, prema dosadašnjim procurjelim informacijama, najviše se ističe Nexus oznaka, a ne Pixel novi brend. Uređaj ima relativno mali zaslon duljine dijagonale 7 inča i 4 GB radne memorije. Proizvođač bi trebao biti Huawei.

Dell prvi u prodaji monitora u Q2

Datum objave 03.10.2016

Dell prvi u prodaji monitora u Q2

IDC_monitors_Q2_2016

Prema objavljenim podacima analitičke tvrtke IDC, Dell je najveći dobavljač monitora u Q2. Drugo mjesto zauzima HP, a Lenovo je treći. Samsung, nekada vodeći proizvođač monitora zauzeo je četvrto mjesto. Prati ga u stopu LG. Analitičari IDC-a su objavili analizu tržišta računalnih monitora za drugo tromjesečje 2016. godine. Prodaja je porasla za 4,9 % na godišnjoj razini. Prodano je 30,7 milijuna monitora što je 4,6% više nego u prethodnom tromjesečju.

Najprodavaniji monitori su dijagonala 19,5 inča (12,2 %) i 21,5 inča ( 22%). Interesantan podatak je što je udvostručena prodaja monitora sa zakrivljenim zaslonima. Očekuje se da monitori s TV karticama će imati 5,3 % tržišnog udjela u 2Q17, u odnosu na 4,8% u 2Q16.

HTC pokušava potaknuti  prodaju uređaja akcijskim cijenama

Datum objave 03.10.2016

HTC pokušava potaknuti prodaju uređaja akcijskim cijenama

htc10_1

Za tajvanski HTC analitičari predviđaju u 2016. godini oštar pad prodaje uređaja  od 27 % u odnosu na godinu dana ranije. Očito top model HTC 10 i Desire pristupačni uređaji ne osvajaju potrošače prema očekivanjima. Zato kompanija ovih dana pokreće prodaju uređaja po cijenama nižim od 80 do 100 dolara od cijena u redovnoj prodaji u  pokušaju prekida negativnog trenda prodaje.  HTC 10 je uglavnom dobio pozitivne kritike recenzenata, ali  prodaja je ipak daleko od planiranih milijun primjeraka u ovoj godini.

Iako se HTC 10 top model ne razlikuje kvalitetom izrade i mogućnostima od ostatka konkurencije, brend je izgubio karizmu za privlačenje kupaca i to se odrazilo na prodaju. Na primjer, u istom razdoblju konkurentski Samsung Galaxy S7 je prodan u desecima milijuna jedinica.

Ipak, HTC još uvijek ima vremena pokušati loše prodajne brojke preokrenuti u svoju korist. Prvo je na potezu akcijsko snižavanje  cijena HTC 10 modela za 100 dolara. Dakle, maloprodajna cijena trebala bi iznositi oko 600 dolara (4000,00 kn). S obzirom na cijene u Hrvatskoj, a koje se kreću od 5.319,05 kn do 6.199,00 kn ovisno o memorijskom kapacitetu, ova za američko tržište ne zvuči loše.

Osim top modela, tvrtka je snizila cijene za Desire 626 i 626s. Sniženi su za  80 dolara.

Isto tako, HTC nudi popust do 100 dolara za kupnju dodatnog pribora. Ali popust se može iskoristiti samo za kupnju uređaja ili dodatne opreme, ne oboje.  Promocija vrijedi od 1. do 8. listopada  samo za američke stanovnike.

Pitate li se poput hoće li najavljena akcija privući veći broj kupaca,  realno gledajući, ne previše. Rast tržišta pametnih telefona dosegao je određeni vrhunac i razvijena tržišta imaju tendenciju kupnje novog uređaja sve rjeđe. Da je HTC u samom startu ponudio uređaje po ovim cijenama, učinak bi bio mnogo bolji.

Odluči li se HTC ponuditi akcijske cijene europskim kupcima,  i tu je pomalo upitna uspješnost ekspanzije prodaje. Za jedan dio europskih potrošača pristupačni uređaji postaju sve više u fokusu, osobito kineskih marki, dok među top modelima dominiraju Samsung, Apple i sve više Huawei. Biste li kupili HTC 10 da mu cijena padne na 4000,00 kuna? Slobodno komentirajte.

iPhone 7 ima najgore trajanje baterije među top pametnim telefona za 2016

Datum objave 04.10.2016

iPhone 7 ima najgore trajanje baterije među top pametnim telefona za 2016

iphone7_macrumors_1

Britanski Consumer`s Association magazin Which,  je testiralo trajanje baterije u modelima Galaxy S7, HTC 10, LG G5 i iPhone 7. Konkretno, testirana je izdržljivost za razgovore i surfanja u 3G mreži.

Za potrebe testiranja iPhone 7, Galaxy S7, HTC 10 i LG G5, korišten je mrežni 3G emulator kako bi se osigurala svim uređajima ista jačina antenskih signala. Također je tempirano vrijeme ažuriranja određenih web-stranica za provođenje testa surfanja i svjetlina zaslona postavljena na istu razinu. U slučaju Android uređaja oni su bili pokretani Android 6.0 sustavom, dok je iPhone 7 iOS 10.

Prema rezultatima mjerenja iPhone 7 je postigao vrijeme neprekinutog razgovora 712 minuta što je nešto manje od 12 sati. Android ekipa pokazala se bolja više nego dvostruko (HTC 10 =1859 min; Galaxy S7 =1759 min; LG G5 =1492 min). Na testu dugotrajnosti baterija za vrijeme surfanja webom, iPhone 7 se opet pozicionirao na zadnje mjesto sa 615 minuta. Također, u tom smislu, HTC je briljirao s 10 790 minuta izvođenja.

iphone7_macrumors_2

No, rezultati testovi ipak se ne mogu uzeti kao 100 posto relevantni. Mora biti jasno da iPhone 7 ipak ima manji kapacitet baterije od 1960 mAh u odnosu na Android tabor. Naravno, to ne opravdava Apple što očito nisu dobro odradili posao optimizacije hardvera i softvera u smislu učinkovitosti potrošnje energije te pali na ovim testovima. Uglavnom, nije nikako dobra vijest za Apple. Osobito što je ranije istraživanje za Bank of America, pokazalo da 65% Amerikanaca se odlučilo kupiti iPhone 7, jer misle da ima bolju dugotrajnost baterije od iPhone 6s.

Nove specifikacije USB-C će eliminirati audio priključnice

Datum objave 04.10.2016

Nove specifikacije USB-C će eliminirati audio priključnice

nove_usb_spec_1

Organizacija USB Implementers Forum (USB-IF), odgovorna za promicanje USB-tehnologije, izdala je specifikacije na tehničkoj razini za standard USB 3.0 klase audio uređaja. To je dobra vijest jer rješavanje 3,5 mm jednostavnog analognog priključka postaje sve popularnije među proizvođačima uređaja, a novi audio standard već podržavaju Intel i drugi prozvođači čipova.

3,5 mm sučelje je najčešće audio sučelje, ali standard nije jedinstven. Podijeljen je u dva standarda: OMTP (Open Mobile Terminal Platform ; 3.5 mm i 2.5 mm) i CTIA ( Cellular Telephone Industries Association,). Razlikuju se po broju vodiča na slušalicama i načinu kako su spojeni. Pametni telefoni obično koristite slušalice s četiri vodiča. Dva se koriste za audio izlaz (stereo), jedan za mikrofon i jedan za signalizaciju (npr. prekinuti poziv). Priključivanjem OMTP slušalice u CTIA utičnicu, i obratno, rezultirat će lošijim audio izlaznim signalom.

Novi standard USB 3.0 klase audio uređaja trebao bi eliminirati navedene probleme, pružiti bolju kvalitetu zvuka bez oslanjanja na vanjske uređaje kroz sustav dekodiranja i omogućiti prijenos zvuka preko USB Type-C ulaza kao primarnog rješenja za slušalice, računala, mobilne uređaje, konzole i VR-proizvode.

nove_usb_spec_2

Osim bolje kvalitete zvuka i šireg spektra, novi standard proizvođačima uređaja omogućava smanjiti debljinu čak i nekoliko desetinki milimetra, bolju zaštitu od vlage, itd. Tehnologija također obećava nisku potrošnju energije što će se odraziti pozitivno na dugotrajnost baterije.

Prema novom standardu, USB tip-C ugrađeni ulazi u slušalice trebali bi imati integrirani čip odgovoran za sinkronizaciju, digitalno-analognu pretvorbu, pojačavanje, rad EQ te uključivanje aktivnog smanjenja buke i eliminacije jeke.

Također standard USB 3.0 klase audio uređaja i dalje podržava analogni audio signal i određuje “minimalnu interoperabilnost ” što uključuje podršku konvertera za slušalice među ostalim parametrima. To će sigurno razveseliti mnoge pobornike starog standarda jer neće bit potrebno brinuti oko kompatibilnosti analogne i digitalne audio opreme.

Huawei će navodno koristiti Tizen sustav za nove pametne satove

Datum objave 05.10.2016

Huawei će navodno koristiti Tizen sustav za nove pametne satove

HuaweiWatch-1

Prema pisanju korejskih medija, Huawei je potpisao ugovor sa Samsungom za opremanje budućih pametnih satova s Tizen sustavom.

Huawei nije ništa (još) službeno najavio, ali ako je informacija od insidera točna, pitamo se znači li to da više ne vjeruju Googleu i njihovom Android Wear sustavu? Kada malo razmislimo,  teško je u ovom trenutku dokučiti prave razloge zašto Huawei mijenja smjer i okreće se Samsungovoj platformi temeljenoj na operativnom sustavu Tizen za svoje pametne satove. Možda je Google pretjerao u broj zahtjeva koje kineska kompanija može i želi ispuniti kako bi koristili Android Wear sustav ili se jednostavno žele malo odmaknuti od utjecaja internetskog diva u poslovanju. Ma koji god razlog bio, kao potrošači ne bi se time trebali zamarati. Bitnije nam je vidjeti   što nudi Tizen sustav u kombinaciji pametnog sata.

Kako  kruže glasine u poslovnim krugovima, Huawei bi uskoro trebao predstaviti nove modele pametnog sata. Posljednji, ujedno i prvi model predstavljen je u sklopu sajma IFA u Berlinu 2015. godine. Odlikuje ga dizajn nadahnut švicarskom urarskom tradicijom, više materijala u izradi kućišta (nehrđajući čelik, crveno zlato…) i cijena od 400 do 700 eura ovisno o karakteristikama odabranog uređaja.

WhatsApp dobio nove značajke za foto i video

Datum objave 05.10.2016

WhatsApp dobio nove značajke za foto i video

Whatsapp

Tim popularnog WhatsApp-a dodao je nove korisne i zabavne značajke za rad s fotografijama i video zapisima u mobilnoj aplikaciji namijenjenoj Android temeljenim uređajima.

Među novim WhatsApp značajkama istaknuli bi korištenje zaslona kao bljeskalice za autoportrete ( funkciju poput one u Snapchatu), dvostrukim tapkanjem na ekranu prebacivati se između prednje i stražnje kamere te zoom funkcija tijekom video snimanja. Dovoljno je držati prst gore ili dolje za približavanje i udaljavanje objekata u kadru.

Ostale nove značajke su zabavnog tipa. To su dodavanje naljepnica, emotikona i teksta na fotografije uz mogućnost mijenjanje boje i stila fonta na video zapisima i fotografijama.

Nadogradite li svoju WhatsApp aplikaciju za Android, kada pokušate podijeliti postojeću fotografiju ili video, automatski će te dobiti pristup novim alatima za uređivanje.

Nokia P1 sa Snapdragon 820 – nova glasina

Datum objave 05.10.2016

Nokia P1 sa Snapdragon 820 – nova glasina

nokia_smartphone_1

Nakon što je period zabrane upotrebe imena Nokia završio pojavljuje sve više glasina u mreži o modelima kojim se brend želi vratiti na tržište. Jedan od novih Nokia pametnih telefona trebao bi bit pogonjen SoC Snapdragon 430 i relativno jeftin uređaj. Drugi je model P1, znatno moćniji model o kome su već davno krenule kružiti glasine.

Nokia P1 pametan telefon trebao bi se pojaviti u dvije verzije, što je postala uobičajena praksa kod većine proizvođača pametnih telefona. Za manji model glasine koje dolaze iz Kine, ukazuju da ima 5,2 inčni AMOLED ekran, a veći model 5,5 inča. Navodno oba modela bi trebala imati rezoluciju zaslona 2560 x 1440 piksela.

nokia_swan_smartphone

Što se tiče ostalih specifikacija, oba imaju ispod poklopca Snapdragon 820 SoC koji radi u kombinaciji 3 GB RAM-a i 32 GB interne podatkovne memorije, baterije kapaciteta oko 3000 mAh, glavnu kameru 22,6 MP (f/1,9) i kućišta s IP68 certifikatom za zaštitu od vode i prašine.  Uređaji bi trebali doći na tržište prije kraja ove godine.

Apple započeo prvu fazu razvoja iPhone 8

Datum objave 05.10.2016

Apple započeo prvu fazu razvoja iPhone 8

Apple_1

Znate li gdje je započelo istraživanje i razvoj novog iPhone 8? U Izraelu. Do ove informacije došao je Business Insidera preko jednog Appleovog zaposlenika.

Appleov insider je izvijestio da nova generacija iPhonea će preskočiti 7S oznaku i imati naziv iPhone 8. Osim toga odlazi u povijest dobro nam poznat dizajn iPhone uređaja u proteklih nekoliko godina. Neki bi rekli, bilo je i vrijeme.

Nadalje, prema izvoru, krenula je prva fazu osmišljavanja i koncipiranja iPhone 8 modela u R&D odjelu u smještenom u sjevernom dijelu Tel Aviva. Da budemo precizniji, radi se o distriktu Herzliya, poznatom po

robusnoj high-tech start-up i poduzetničkoj klimi. Ured u kome nastaje novi iPhone 8, ima oko 800 zaposlenih. Sam CEO Cook, rekao je jednom zgodom da je u Herzliya zona i gradu Haifi druga najveća Apple R & D baza u svijetu. I ta rečenica je uistinu točna. Nismo sigurno koliko ste upoznati, ali Apple je otvorio prvi istraživački centar u Izraelu 2012.godine. Od tada se u centru projektiraju glavna idejna rješenja svih modela iPhonea. Osim u Izraelu, Apple izvan Kalifornije također ima neke razvojne centre vezane uz softver u Austinu, Vancouveru, Francuskoj i Njemačkoj.

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Automobili

Objavljeno prije 3 minute

Mining Svaštara - BEZ TROLANJA!

Objavljeno prije 9 minuta

World Rally Championship (WRC)

Objavljeno prije 17 minuta

Covjek Ulicom Hoda sa Radarom I Mjeri Nesto

Objavljeno prije 19 minuta

Što trenutno slušate?

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci