Novosti - Prosinac 2013.

Toshiba je kupila OCZ-ovu imovinu

Datum objave 03.12.2013

Toshiba je kupila OCZ-ovu imovinu

Korporacija Toshiba danas objavljuje da je 2. prosinca postigla sporazum s OCZ Technology Group, Inc., kojim je većinski preuzela svu imovinu SSD segmenta poslovanja kompanije OCZ Technology. Transakcija će biti dovršena putem procesa prodaje i aukcije, sukladno Točki 363. Stečajnog zakona SAD te uz suglasnost stečajnog suda koji vrši nadzor nad stečajem OCZ-a prema Poglavlju 11. Ukoliko Toshiba bude odabrana kao uspješan ponuđač, prema odluci suda i ostalim regulatornim odobrenjima, kompanija očekuje završetak akvizicije u siječnju 2014. godine.

"Uzbuđeni smo sudjelovanjem u ovoj prigodi. Ako naša ponuda bude uspješna, spoj naše vodeće tehnologije NAND i OCZ-ove ekspertize u SSD području omogućit će daljnje jačanje Toshibinog SSD segmenta poslovanja," rekao je g. Seiichi Mori, potpredsjednik Toshiba Semiconductor and Storage Company i korporativni potpredsjednik Toshibe. "Cijenimo OCZ-ov SSD segment poslovanja i tehnologiju, kako na potrošačkom, tako i na poslovnom tržištu, te smo stoga uvjereni kako ćemo ovime dodatno ojačati naše mogućnosti i osigurati vodeću poziciju na SSD tržištu."

"OCZ se raduje postati dijelom Toshibe, svjetskog lidera u proizvodnji flash memorije i rješenja pohrane podataka," pojasnio je Ralph Schmitt, glavni izvršni direktor kompanije OCZ Technology. "Toshiba unosi potreban kapital, opskrbu NAND flash memorijom te svoje stručno znanje, što nam uz OCZ-ovu vodeću SSD tehnologiju omogućava da klijentima i kompanijama isporučimo vrlo snažno, objedinjeno rješenje pohrane podataka. Naša će kombinacija biti nezaustavljiva na vrlo dinamičnom i konkurentnom SSD tržištu."

HTC FootballFeed

Datum objave 03.12.2013

HTC FootballFeed

Kompanija HTC radi na kreiranju sasvim novog iskustva namijenjenog ljubiteljima nogometnih natjecanja UEFA Champions League i UEFA Europa League, i to kroz aplikaciju HTC FootballFeed za pametne telefone s operativnim sustavom Android. HTC je službeni pametni telefon natjecanja UEFA Champions League i UEFA Europa League, a nova aplikacija korisnicima donosi najnovije statistike i brojke čim iste postanu dostupne, i to u prilagodljivom formatu i elegantnom dizajnu kako bi korisničko iskustvo bilo potpuno.

Aplikacija HTC FootballFeed iskustvo podiže na novu razinu te korisnicima nudi cijeli niz rješenja koja su razvijena kako bi se potaknula i održala komunikacija između navijača na stadionima, kod kuće i diljem svijeta:

 • novinski članci
 • najnovije stanje na terenu
 • informacije o nadolazećim utakmicama
 • prijenos utakmica uživo uz ključne trenutke
 • detaljni komentari
 • lako dostupne informacije o svim klubovima i igračima koji se natječu u spomenutim natjecanjima
 • galerije s nevjerojatnim fotografijama
 • HTC-ove ekskluzivne promotivne aktivnosti i natjecanja

Osim toga, aplikacija korisnicima omogućuje upisivanje utakmica u kalendare na svojim pametnim telefonima kako ih ne bi propustili.

Novi Philipsovi monitori za poslovno okruženje

Datum objave 03.12.2013

Novi Philipsovi monitori za poslovno okruženje

Nedavne studije pokazuju da 80 posto poduzetnika koji svakodnevno rade za računalom trpe bol i umor nakon dugog radnog dana. Vodeći se s tom činjenicom jasno je da bi svi proizvođači monitora trebali shvatiti zdravlje korisnika krajnje ozbiljno. Dokazujući svoje nastojanje u očuvanju zdravlja korisnika za računalom, MMD kao vodeća tehnološka tvrtka i brand licencirani partner za Philips monitore, lansirala je novi 24-inčni zaslon ErgoSensor koji upotpunjuje ponudu uređaja koji su posebno dizajnirani za potpunu dobrobit poslovnih korisnika na radnom mjestu.

Budući da su u potpunosti podesivi po visini, Philips ErgoSensor monitori u potpunosti su dorasli izazovu očuvanja zdravlja korisnika. Poput ostalih monitora u seriji, novi 24-inčni ErgoSensor iz P linije podesiv je po visini, zakretanju i nagibu čime se korisnicima omogućuje podešavanje visine i kuta zaslona na pravilnu razinu što smanjuje vjerojatnost umora očiju i boli u vratu. Također, AMVA LED tehnologija pruža široki pogled na izuzetno visoki kontrast sa živopisnim slikama.

Ipak, ono što ErgoSensor monitor izdvaja od ostalih, osim novog 24-inčnog profesionalnog ekrana, je interakcija sa samim korisnicima. Philips ErgoSensor monitori mogu otkriti položaj korisnikova lica i kuta glave mjerenjem udaljenosti između korisnikovih očiju i monitora i predlažu korisniku kako da pravilno prilagodi položaj tijela i ispravnu udaljenost od ekrana. Ova tehnologija također prati vrijeme provedeno za monitorom i podsjeća korisnike kada je vrijeme za odmor.

Corsair donosi prvu Cherry MX RGB tipkovnicu

Datum objave 05.12.2013

Corsair donosi prvu Cherry MX RGB tipkovnicu

Sa svojim "MX RGB prekidačem," CHERRY predstavlja sljedeću evolucijsku stepenicu svojih mehaničkih prekidača za tipkovnice MX serije. MX prekidači sa Gold Crosspoint tehnologijom, do sada su prihvaćeni od strane milijuna korisnika zbog svoje preciznosti, osjećaja tipkanja i dugovječnosti. Cherry je sada unaprijedio MX seriju RGB tehnologijom, tj. korištenem SMD LED-ica, osvijetlili su specijalno dizajnirane poklopce prekidača u 16.7 milijuna RGB boja.

Corsair će biti prvi Cherryev partner koji će predstaviti gamersku tipkovnicu sa MX RGB tehnologijom i to na CES-u 2014 u siječnju.

Održan Advanced Technology Day 9

Datum objave 05.12.2013

Održan Advanced Technology Day 9

Deveta po redu tehnološka konferencija Advanced Technology Days u prostorima Hypo Centra u Zagrebu okupila je više od 150 razvojnih inženjera, IT profesionalaca, programera i svih ostalih koji se profesionalno ili privatno bave razvojem i korištenjem IT rješenja. Konferenciju je otvorio Tomislav Tipurić, direktor konferencije te specijalist za tehnologije u Microsoftu Hrvatska, koji je u uvodnom govoru napomenuo kako su ovakve konferencije izuzetno bitne za razvoj IT industrije jer ‘uređaji bez dobre softverske podrške ne vrijede ništa’.

U uvodnom predavanju Draško Ivanišević, voditelj odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska, pohvalio je hrvatsku zajednicu razvojnih i sistemskih inženjera kao najveću u regiji te naveo kako konzumerizacija IT-a, proces u kojem je Microsoft predvodnik, donosi cijeli niz novih uređaja, od mobilnih telefona i tableta, preko računala do raznoraznih ‘pametnih’ uređaja koji na neki način komuniciraju s računalima. Upravo zbog toga, kao i zbog pojave novih usluga koje se mahom sele u oblak, sve je veći izazov razvijati aplikacije. Posao je Microsofta, u tom slučaju, pomoći razvojnim inženjerima i IT profesionalcima te njihov posao učiniti što jednostavnijim.

„Advanced Technology Days konferencija bazirana je na četiri mega trenda – pričali smo o računalstvu u oblaku, o mobilnosti, o društvenim medijima i njihovim primjenama u svakodnevnom poslovanju kao i o velikim podacima odnosno velikim količinama podataka i algoritmima, pristupima i rješenjima kako od tih podataka stvoriti bitne, poslovno primjenjive informacije. Uspjeli smo u dva dana staviti četrdeset predavanja koja smo podijelili u dva dijela – prvi dio namijenjen IT profesionalcima, ljudima koji se bave primarno održavanjem i stvaranjem računalne infrastrukture, a drugi dio namijenjen je ljudima koji razvijaju nova rješenja ili nadograđuju postojeća – razvojnim inženjerima i programerima.“, objasnio je Tomislav Tipurić, direktor konferencije.

Drugog dana konferencije najveći interes prisutnih izazvao je okrugli stol na kojem su Tomislav Tipurić kao moderator, Luka Gospodnetić iz IN2,Domagoj Pavlešić iz Web-ideje, Bruno Kovačić iz Axilisa i Matej Špoler iz Infinuma razgovarali o budućnosti aplikacija. Glavna rasprava povela se oko ‘sukoba’ koji će se u budućnosti razviti između web aplikacija i nativnih aplikacija kao i razvoj aplikacija za različite operativne sustave. Tijekom sat vremena raspravljalo se o Silverlightu, staranju standarda, HTML5, korisničkom iskustvu te drugim vezanim temama. Sudionici okruglog stola na kraju su zaključili kako su aplikacije budućnost te da će uskoro u potpunosti zamijeniti ‘obične’ web stranice.

ASUS Xonar U7 Echelon Edition

Datum objave 06.12.2013

ASUS Xonar U7 Echelon Edition

ASUS je danas najavio Xonar U7 Echelon Edition, kompaktnu 7.1-kanalnu USB zvučnu karticu koja donosi visoku kvalitetu zvuka poznatu iz nagrađivanog Xonara U7 (24-bit/192KHz, SNR od 114dB), te dodaje vojnu kamuflažnu boju jedinstvenu za Echelon seriju.

Xonar U7 Echelon Edition uključuje Sonic Radar za in-game zvučnu vizualizaciju i Sonic Studio Pro za finu kontrolu svake zvučne značajke, sa intuitivnim point-and-click sučeljem za aktivaciju predpodešenih profila i fino ugađanje Dolby Home Theater 4 postavki za prebacivanje strereo zvuka u 5.1 ili 7.1. Sonic Studio Pro također ima i Perfect Voice input-noise-reduction tehnologiju za jasniju in-game komunikaciju.

ASUS Xonar D-KARAX

Datum objave 11.12.2013

ASUS Xonar D-KARAX

ASUS je predstavio Xonar D-KARAX, zvučnu karticu koja nudi kvalitetu u rangu profesionalne opreme, a dizajnirana je za sve pjevače entuzijaste koji vole pjevati i dijeliti svoje pjevanje putem interneta.
Xonar D-KARAX pomaže pjevačima amaterima u oblikovanju svoga glasa i upuštanja u dijeljenje svojih performansi online. Xonar D-KARAX je PCI-Express zvučna kartica koja donosi reprodukciju zvuka na 96KHz/24-bita, 7.1 audio i 106dB SNR (CirrusLogic CS47028C DSP). Korisnici imaju mogućnost čuti i isprobavati zvučne efekte u realnom vremenu što je do sada uglavnom bilo rezervirano za sofisticirane profesionalne studije za snimanje.

Xonar D-KARAX dolazi sa pregršt efekata za modifikaciju glasa, pa korisnici mogu isprobati svoje vokalne mogućnosti u profesionalnom okruženju. Korisničko sučelje je jednostavno za upotrebu a podešavanje se završava u tri koraka. Samo jednim klikom moguće je pokrenuti efekte kao što su filteri visokih i niskih tonova, equilizer glasa, echo i kompresija, itd. Pored toga, kartica ima i već namještene master profile koje su podešavali inženjeri zvuka kako bi zadovoljili potrebe različitih muzičkih pravaca.

Nova Dell rješenja za pohranu podataka i umrežavanje

Datum objave 13.12.2013

Nova Dell rješenja za pohranu podataka i umrežavanje

Tvrtka Dell predstavila je novu tehnologiju koja će pomoći korisnicima da unaprijede sisteme za pohranu podataka i moderniziraju kampus mreže, dok će istovremeno povećati IT performanse i zahtjeve za pristup mreži. Nova Dell EqualLogic rješenja objedinjuju visoke performanse, brži bežičniprijenos podataka i pojednostavljena kampus mrežna prebacivanja. Na ovaj način, korisnici su u mogućnosti kreirati napredne centre za podatke, koji omogućavaju trenutan pristup informacijama bez obzira da li su korisnici u uredu ili ne.

Nova Dell EqualLogic rješenja uključuju PS6210 matrice za skladištenje podataka, koji sada povećavaju mogućnost za proizvodnju flash drivea po cijeni standardnog disk drivea, ali i brže performanse, veću efikasnost i smanjenje troškova. Novi sklop Dell Networking rješenja omogućavaju korisnicima da brže razvijaju kampus mreže i maksimaliziraju efikasnost, imajući uvid u mrežnu sredinu s jedne jedine konzole. Mrežna rješenja također štite uređaje i informacije u točki spajanja mrežnog sistema, i mogu smanjiti troškove za više od 50 posto. Dell je također predstavio i nove OpenManage funkcije (New systems management capabilities), među kojima je „pametna“ samokonfiguracija servera.

„Dell nastavlja biti sve važniji partner za tvrtke svih veličina, zahvaljujući prije svega proizvodnji inovativnih uređaja koji pomažu korisnicima da rješavaju probleme na nove načine,” rekao je Marius Haas, CCO i predsjednik tvrtke Dell Enterprise Solutions. „Naši novi sistemi još više redefiniraju poslovanje bazirano na centrima podataka, uz pomoć tehnologije koja omogućava nenadmašnu funkcionalnost i niže troškove.”

Nova generacija Dell EqualLogic tehnologije, omogućava korisnicima koji rade u malim sredinama, da se prilagode radu u velikim centrima podataka. Ova jednostavnost i virtualna podrška, utemeljeni u EqualLogic sistem, glavni je razlog zbog čega je tvrtka Dell, prema istraživanju agencije IDC, više od pet godina zadržala mjesto tržišnog lidera kada je riječ o iSCSI skladištima. Među predstavljenim rješenjima tvrtke Dell su:   

 • Dell EqualLogic PS6210 serija – sa šest modela, uključujući all-flash, hibridne i all-HDD, nove matrice nude povećani protok, do tri puta bolje performanse i četiri puta veću memoriju nego prethodne generacije, s bržom, još snažnijom kontrolorom skladišta. Prilagodljiva arhitektura pruža mogućnost tvrtkama da minimaliziraju I/O zagušenja i odgovore na rastuće radne učinke uz pomoć  flash SAN-sova, koji mogu postići više od 1.2 milijuna IOPS s manje od dvije milisekunde kašnjenja.

 

 • Dell EqualLogic Array Software 7.0 – Dell nastavlja pojednostavljivati upravljanje skladištenjem podataka, pospješujući korisničke napore, uz pomoć novih kontrola pristupa i poboljšanih korisničkih interfacea. Dostupan je, kao svi EqualLogic softveri, bez dodatnih troškova za korisnike s aktivnim korisničkim ugovorima. Dell čini velike tehnološke tranzicije lakim za usvajanje, nudeći, na primjer, novu softversku verziju od 64 bita za nove matrice, koji radi savršeno s 32-bitnom verzijom za starije matrice. 
 • Dell EqualLogic SAN Headquarters 3.0 – DellSAN monitoring softver omogućava podrobno izvještavanje, analizu i snažne performanse, kao i monitoring događaja, preko višestrukih EqualLogic grupa. Novo izdanje uključuje Array Software 7.0 i Dell SupportAssist podršku, koji dopunjuju korisničku podršku opcijama za kreaciju i praćenje slučajeva.

 

 • Dell Fluid File System (FluidFS) v3 na EqualLogic FS7610/7600– Dell najnoviji sistemski softver smanjuje potrebne kapacitete za skladištenje zajedničkih kompanijskih podataka do 48 posto, kompresijom viška podataka. FluidFS v3 nudi proširenu protokolnu podršku i više certifikacija treće strane, razvijajući rješenja za industrijsku podršku.

Nova generacija EqualLogic skladištenja proširuje flash ponudu tvrtke Dell, kao konkurentnu na tržištu cijena, a istovremeno učvršćuje poziciju ovekompanijemeđu globalnim IT liderima u sferi proizvodnje rješenja za poduzeća koja se baziraju na flash tehnologiji. Nove matrice omogućavaju korisnicima da postignu do tri puta više IOPS performansi u usporedbi s prethodnim generacijama flash matrica.

Nova serija K Canonove ponude kalkulatora

Datum objave 14.12.2013

Nova serija K Canonove ponude kalkulatora

Canon je predstavio novu kolekciju kalkulatora u boji, lansiranjem atraktivnog modela LS-123K – prvoga u novoj „lifestyle“ seriji K. Stvoren za ljude koji paze na stil i dizajniran da se uklopi u dinamične interijere u domovima i uredima, LS-123K dolazi u nekoliko živih boja, istovremeno nudeći pouzdanost i druge karakteristike koje korisnici od Canona i očekuju.

Dostupan u četiri metalizirane boje – ružičastoj, zelenoj, narančastoj i plavoj – LS-123K nudi dizajn jedinstven za Canon, a da pri tome ne pravi kompromise na polju praktičnosti, nudeći 12-znamenkastu tipkovnicu i veliki LCD koji olakšava čitanje rezultata. Dvostruko napajanje, preko Sunčeve svjetlosti i baterija, omogućuje kalkulatoru duži rad, a ugrađena funkcija poreznih izračuna dobrodošao je dodatak za sve one koji će uređaj koristiti u računovodstvene potrebe.

Dell nagrađuje svoje kupce

Datum objave 14.12.2013

Dell nagrađuje svoje kupce

Kupnjom bilo kojeg Dell računala u Elipso prodavaonicama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, svaki kupac dobit će prigodan poklon. Potrebno je pokazati račun kao potvrdu kupnje u Dell božićnom kutku Elipso prodavaonica koje sudjeluju u promociji.  Uz to, svaki donositelj računa koji točno odgovori na pitanje o Dell proizvodima, može izvlačiti i poklone iz tri Dell vreće – Tehnološke, Obiteljske i Mladenačke. U svakoj vreći nalaze se pokloni koji će kupcima omogućiti novo iskustvo i blagdane učiniti još veselijima.

Nagrade koje se skrivaju u Dell vrećama su:

 • let balonom za dvije osobe
 • privatni vatromet za dvoje
 • vožnje kočijom za cijelu obitelj
 • pjesme zbora za vašu voljenu osobu
 • škole snowboarda za dvije osobe
 • vaucheri za pizze i Coca-Cole za gameing night s društvom
 • vaucheri za kuglanje za 4 osobe
 • carting vaucheri za 3 osobe
 • Zoo karte za cijelu obitelj
 • božićne dekice

Dell božićni kutak očekuje kupce na sljedećim prodajnim mjestima:

 • Elipso, City Centar One west, Zagreb
 • Elipso, City Centar One, Split
 • Elipso, Tower centar, Rijeka
 • Elipso, Avenue Mall, Osijek

Ovo je prava prilika za sve one koji za ove blagdane priželjkuju Inspiron serije 7000. Prijenosna računala Inspiron serije 7000 objedinjuju jedinstvenu kombinaciju materijala, tanak i elegantan dizajn i vrhunske performanse.

Članci

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Philips 346B1C recenzija

Philips 346B1C recenzija

Na test nam je iz MMD-a, odnosno Philipsa stigao njihov 34-inčni zakrivljeni 346B1C monitor. Riječ je o modelu koji donosi VA LCD panel rezolucije 3.440 x 1.440 piksela sa stopom osvježavanja od 100 Hz, adaptivnom sinkronizacijom slike, te... Pročitaj više

Svi članci