Novosti - Prosinac 2019.

Dell otvoreno krivi Intel za predviđeni pad prodaje u Q4 2019.

Datum objave 01.12.2019

Dell otvoreno krivi Intel za predviđeni pad prodaje u Q4 2019.

Dell

U ovom trenutku činjenica da se Intel bori da zadovolji zahtjeve tržišta za svojim procesorima nije tajna, i iako se nama kao krajnjim korisnicima možda ne čini tako, poslovni korisnici i proizvođači računala su sve samo ne zadovoljni. No iako do sada nitko od proizvođača nije javno istupao, izgleda da su u Dellu došli do ruba.

Na nedavnoj konferenciji ulagača i dioničara Dell je direktno optužio da je jedan od glavnih razloga za pad prometa nestašica procesora koja je sve gora svakim kvartalom i negativno utječe na očekivanu prodaju za Q4 2019. Intel tvrdi da su nestašice su izazvane primarno povećanim zahtjevima PC i Server tržišta koje premašuju ponudu, a ne da Intel proizvodi osjetno manje procesora nego prije. Intel tvrdi povećavaju kapitalna ulaganja u proizvodnju na razini milijardi USD godišnje kako bi povećali proizvodnju 14 nm procesora pri čemu se čitavo vrijeme pripremaju za masovni izlazak 10nm procesora za mobilno i serversko tržište.

Intel još nije lansirao svoje 10 nm procesore i kako stvari stoje desktop i HEDT tržišta će „ostati“ na 14 nm još jednu generaciju. Nastavno na čitavu priču Intelov potpredsjednik prodaje Michelle Johnston Holathus nedavno je svim proizvođačima s kojima posluju poslao pismu u kojem navodi da unatoč najboljim naporima nisu u mogućnosti riješiti probleme s ponudom i osigurati količine koje od njih tržište zahtjeva.

Overclockeri transformirali RTX 2080 Ti u 2080 Ti Super

Datum objave 01.12.2019

Overclockeri transformirali RTX 2080 Ti u 2080 Ti Super

Koliko košta takva transformacija? Ako je suditi prema timu overlockera iz TecLAB-a? Uz RTX 2080 Ti barem još dvije 2080 Super grafičke kartice.

Zadatak je bio jednostavan? S obzirom da Nvidia nikako da predstavi 2080 Ti Super, odlučili su napraviti svoju, tako da su na RTX 2080 Ti zamijenili „sporu“ 14 Gbps memoriju ono koju koriste 2080 Super kartice, odnosno 15.5 Gbps.

S obzirom da nije bilo moguće naručiti navedenu memoriju od Microna, Samsung-a ili SK Hynix-a, iskoristili su dvije GALAX GeForce RTX 2080 Super kartice kao donatore za novog monstruma, zašto dvije? Svaka 2080 Super sadrži po 8 memorijskih čipova, a da bi zamijenili svaki na 2080 Ti potrebno je 11. Nakon skidanja 16 Gbps memorijskih čipova, iste su očistili od nečistoća te zalemili na 2080 Ti, s koje su prije toga skinuli postojeće 14 Gbps čipove.

Naravno, osim navedenoga radilo se i o malo vBIOS magije s obzirom da je memorija nakon „transfera“ bila i dalje zaključana na 14 Gbps. Finalni rezultat bio je 2250 MHz (u odnosu na starih 1750MHz) što je u suštini 17.2 Gbps, odnosno ukupna memorijska propusnost se popela na 757 GB/s.

G-Sync i s AMD karticama

Datum objave 01.12.2019

G-Sync i s AMD karticama

nvidia_g_sync

Još u siječnju, Nvidia je obradovala svijet i dopustila/omogućila da njihove grafičke kartice koriste VESA VRR, standard koji je prije toga podržao jedino AMD sa svojim FreeSyncom i prema zadnjim glasinama odlučuju pristup G-Syncu omogućiti i preko HDMI-a što u prijevodu znači da će i AMD korisnici sada moći koristiti G-Sync monitore sa promjenjivim refresh rateom.

Prva naznaka toga došla je u rujnu s predstavljanjem Acer Predator X27P monitora, nova verzija je tako donijela VRR (variable refresh rate) tehnologiju na HDMI ulazu.

Portal TFT Central je poslao direktan upit Nvidiji kako bi dobili točna pojašnjenja i odgovoreno i potvrđeno im je da će svi budući G-Sync monitori podržavati HDMI-VRR i adaptive-sync na HDMI i DP ulazima, a spomenuli su da je u izradi i noviji firmware koji će omogućiti da monitori s G-Sync modulima prve i druge generacije dobiju istu podršku.

Star Citizen skupio preko 250 milijuna USD do sad

Datum objave 02.12.2019

Star Citizen skupio preko 250 milijuna USD do sad

StarCitizen

Gotovo 2.5 milijuna ljudi poduprlo je Star Citizen tokom njegovog „podužeg“ razvoja. Prilikom Citizencon-a u studenom predstavljene su nove značajke i tehnička unaprijeđenja koja će uskoro biti ubaćena u igru kako bi ubrzala razvoj i olakšali igru onima koji ulaze prije no što je proizvod „gotov“, a zahvaljujući tim objavama tokom studenog uspjeli su osigurati dodatnih 9 milijuna USD.

U prosjeku Star Citizen donosi preko 1.5 milijuna USD mjesečno, a studeni je definitivno bio iznimka koja je premašila ukupan iznos od lipnja do listopada.

Star Citizen je u razvoju od 2012. godine i pred igrom je još dug put prije no što implementiraju sve značajke, a kao dio nadogradnje u prosincu dodaju novi planet, novi 20 v 20 PVP mod, dinamičku promjenu vremena, dijeljenje misija koja omogućuje lakše grupiranje s prijateljima i zajednučku igru i naravno još mnogo toga.

Samsung razvija nove „self-emissive QLED“ diode

Datum objave 02.12.2019

Samsung razvija nove „self-emissive QLED“ diode

Samsung_QLED

Dr. Eunjoo Jank i Dr. Yu-Ho Won, istraživači u Samsungovom institutu za tehnologiju objavili su rad u časopisu Nature o razvoju i napretku quantum dot tehnologije. Gdje su umjesto materijala sastavljenih od toksičnog kadmija (Cd) za proizvodnju QLED dioda uspjeli iskoristiti indium fosfide (InP) koji su manje štetni za okoliš i povećavaju životni vijek dioda na preko milijun sati.

Samsungu bi razvoj takve tehnologije omogućio približavanje OLED tehnologiji (koja je patentirana od strane LG-a), a pokaže li se da postoji način kojim se navedena tehnologija može komercijalizirati Samsung bi mogao ponuditi alternativu OLED-u.

Glasina – Sony ponovno razvija Xperia Compact?

Datum objave 02.12.2019

Glasina - Sony ponovno razvija Xperia Compact?

Sony_Compact_2020

Iako se Sony smartphone divizija u zadnje vrijeme poprilično muči stati na noge, što zbog lošeg marketinga, uređaja koji nemaju performanse kao konkurencija i generalno odbijanje savjeta koji im njihovi najveći zagovornici šalju, izgleda da su, barem u jednom dijelu, odlučili malo okrenuti ploču.

Prema izvješću kineskog portala ITHome, Sony napokon ponovno radi na uređaju manjih gabarita koji će imati 5.5“ ekran i iako možda ljubiteljima Z1 i Z3 Compacta navedeno ne djeluje manje, uzmite u obzir da je Sony prešao na 21:9 omjer ekrana. Prema informacijama s navedenog portala dimenzije bi trebale biti 138 x 60 mm, što je nešto više, ali i uže u odnosu na stari Z3 Compact koji je mjerio 127 x 65 mm.

Nažalost nova Compact serija neće biti „flagship“ nego midrange uređaj baziran na Snapdragonu 655, što je nažalost i očekivano s obzirom da Sony nije u mogućnosti izaći all-out s malim uređajem u vrijeme kad tržište „guta“ sve veće i veće uređaje.

Predstavljanje se očekuje na MWC 2020 Expo-u u Barceloni.

Windowsi 10 Pro ispod 11 USD i popusti do 25% na Office 2019 na Whokeysu za Black Friday

Datum objave 02.12.2019

Windowsi 10 Pro ispod 11 USD i popusti do 25% na Office 2019 na Whokeysu za Black Friday

Whokeys.com vraća s ponudm svim našim čitateljima u kojoj imaju mogućnost uštede na Windows 10 i Office licencama. Ovoga puta, uz Black Friday ponude, popust je još veći – 25%, pri unosu PP25 koda u fazi kupnje. Ovaj popust vrijedi do 15. prosinca.

Kao što smo objasnili prije nekoliko tjedana, zapravo postoji paralelno tržište licenci za Windows 10 i drugi Microsoftov kućni softver, a to su serijski kodovi poznati i kao Product Key. Apsolutno su legalni i omogućavaju vam kupiovinu legitimne licence za legalizaciju vlastitog softvera.

whokeys_dec_2019_1

Licence se recikliraju s neiskorištenih i odbačenih računala, tako da se mogu ponovno koristiti na drugim platformama ili dolaze iz okruženja u kojem nikada nisu bili aktivirani. I to je razlog zašto imaju povoljne cijene. Ako ste razmišljali o tome da sastavite novo računalo za rad i igru, a nemate valjanu Windows ili Office licencu, nikad nije bila prikladnija prilika da se prilagodite i spremite.

Ušteda je ključna riječ ovog razdoblja s bogatim mogućnostima kupovine, a čak i nekoliko eura može vam značiti ako je vaš popis za kupovinu dugačak.

Što Whokey nudiovaj put? Ovdje je popis dostupnih ključeva, s cijenom popusta i prethodnom:

25% softverski popust kod: PP25

(cijene u zagradama su bez popusta, sponzorirani sadržaj)

Transcend JetFlash 910

Datum objave 04.12.2019

Transcend JetFlash 910

Transcend_JF910_01

Transcend predstavlja JetFlash 910 USB flash memoriju koja koristi najnoviju 3D TLC NAND tehnologiju za brzine čitanja i pisanja do 420 MB/s i 400MB/s. Uz to, nudi razinu izdržljivosti od 3000 P/E ciklusa – što je ekvivalent MLC NAND Flash memoriji, i čak 10 puta više nego klasičan TLC NAND. S kapacitetom do 256 GB, JetFlash 910 dobar je za pohranjivanje 4K videozapisa i slika visoke razlučivosti.

SilentiumPC nadogradio Fortis 3 hladnjak

Datum objave 04.12.2019

SilentiumPC nadogradio Fortis 3 hladnjak

silentium_fortis_3_rgb

Polčjski je SilentiumPC svoj Fortis 3 hladnjak nadogradio s novim RGB ventilatorim, a cijelo je tijelo hladnjaka sada poniklano. Novi hladnjak nosi naziv Fortis 3 RGB HE1425. Novi ventilator je Stella HP RGB 140 mm SE PWM koji se vrti između 500 i 1.400 okretaja u minuti, te pruža visoki protok zraka. Ventilator ima devet RGB LED-ica koje prikazuju 16 milijuna nijansi boja, a kompatibilan je s Asus Aura, ASRock Polychrome Sync, EVGA RGB header, MSI Mystic Light i Gigabyte Fusion 2.0 RGB softverima. Uz to, u opremi dolazi i Nano RGB kontroler.

Virtualna i proširena stvarnost mogle bi do 2030. godine donijeti porast od 1,4 bilijuna funti svjetskom gospodarstvu

Datum objave 05.12.2019

Virtualna i proširena stvarnost mogle bi do 2030. godine donijeti porast od 1,4 bilijuna funti svjetskom gospodarstvu

PWC-logo

Virtualna stvarnost (VR) i proširena stvarnost (AR) imaju potencijal donijeti porast od 1,4 bilijuna funti svjetskom gospodarstvu do 2030. godine. To je glavni nalaz ocjene ekonomskog učinka koju su proveli ekonomisti PwC-a UK, a objavljena je u izvješću Seeing is Believing.

Od stvaranja novih potrošačkih iskustava do ubrzavanja razvoja proizvoda i poboljšanja sigurnosti na radnom mjestu, mnoge postojeće i nove nužne upotrebe ovih tehnologija obećavaju poticaj rasta sa sadašnjeg doprinosa BDP-u od 41,9 milijardi funti.

Tehnologije virtualne i proširene stvarnosti koristit će svim sektorima stvaranjem učinkovitijih procesa, unapređenjem usavršavanja te osiguravanjem novih načina suradnje i zajedničkog rada. Tehnologija će imati i značajan pozitivan učinak na sektore zdravstva i maloprodaje.

Jeremy Dalton, direktor odjela za virtualnu i proširenu stvarnost u PwC-u UK kaže: „Tvrtke, gospodarstvo i društvo upravo su sada u ključnoj fazi usvajanja virtualne i proširene stvarnosti. Tehnologija i hardver konačno sazrijevaju, a VR i AR imaju potencijal pružiti značajan poticaj svjetskom gospodarstvu, ali i poboljšati načine na koji organizacije rade, učiniti procese bržima i učinkovitijima, učinkovitije obrazovati ljude te stvoriti nevjerojatna korisnička iskustva.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Zimske jakne

Objavljeno prije 1 minute

Kupovina sa Amazona?

Objavljeno prije 5 minuta

Netflix

Objavljeno prije 10 minuta

Adaptacija ureda

Objavljeno prije 10 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Članci

Brzi test - ADATA XPG Spectrix D50 & D60G

Brzi test - ADATA XPG Spectrix D50 & D60G

Na brzi test i ADATA-e nam stižu dva memorijska kita iz XPG obitelji - D50 i D60G. D50 je moćniji, frekvencije 3.600 MHz pri CL18-20-20 latencijama, a drugi nešto niže frekvencije od 3.000 MHz, ali i stegnutijih latencija CL16-18-18. Oba kr... Pročitaj više

Gigabyte M27Q recenzija

Gigabyte M27Q recenzija

Gigabyte širi svoju ponudu gaming monitora i trenutno ih u ponudi imaju petnaest. Tako će svatko pronaći nešto za sebe između Aorus, G i M serija. Nama su na test poslali M27Q, monitor koji prvi na svijetu donosi integrirani KVM switch za k... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Spectrix S40G 1TB & CW0100

Brzi test - ADATA Spectrix S40G 1TB & CW0100

Prije nešto više od godinu dana smo testirali ADATA-in Spectrix S40G NVMe SSD kapaciteta 512 GB, a sada nam je u lab stigao 1 TB model. Brzinski smo provjerili kakve su mu performanse. Spectrix serija je posebna po integriranom hladnjaku ko... Pročitaj više

AMD Radeon RX 6800 XT & RX 6800 recenzija

AMD Radeon RX 6800 XT & RX 6800 recenzija

AMD je u teškoj ofenzivi i nedugo nakon predstavljanja novih Ryzena serije 5000, na tržište dolaze i nove grafičke kartice Radeon RX 6000 serije. Od predstavljene tri kartice, danas lansiraju "slabije" dvije koje su i jedna i druga namijenj... Pročitaj više

Dell Latitude 9510 recenzija

Dell Latitude 9510 recenzija

Nakon prošlomjesečnog testa XPS-a 15, sada nam je iz Comtel Corpa stigao poslovni 2u1 prijenosnik Latitude 9510. Riječ je o kako sam proizvođač kaže, najmanjem, najlakšem i najinteligentniem 15-inčnom konvertibilnom prijenosniku. U pakiranj... Pročitaj više

Svi članci