Novosti - Prosinac 2020.

GIGABYTE lansirao AORUS RTX 3090/3080 gaming box, vanjsko GPU kućište s hlađenjem na vodu

Datum objave 01.12.2020

GIGABYTE lansirao AORUS RTX 3090/3080 gaming box, vanjsko GPU kućište s hlađenjem na vodu

gigabyte_rtx3080_gaming_box_1

Gigabyte Aorus gaming box ima ugrađenu grafičku karticu arhitekture NVIDIA Ampere, GeForce RTX 3090/3080, a kroz Thunderbolt 3 Type-C sučelje za brzi prijenos, daje tankim i laganim prijenosnim računalima jače GPU 3D grafičke mogućnosti. Osim toga sadrži RJ45 priključak i tri USB-A priključka. Dimenzije su 30 x 14 x 17,3 cm i mase je 3,78 kg.

gigabyte_rtx3080_gaming_box_2

Najveća inovacija je u unutarnjem sustavu, odnosno tekućem hlađenju Aorus Waterfoce. Brine o svim važnim komponentama na grafičkoj kartici uključujući GPU, VRAM i MOSFET, kako bi im se omogućile visoke performanse i stabilni radni uvjeti.

gigabyte_rtx3080_gaming_box_3

Ovaj cjeloviti integrirani sustav vodenog hlađenja sastoji se od velike bakrene ploče, aluminijskog hladnjaka od 240 mm i dva velika 120 mm ventilatora. Uz optimiziranu pumpu i vodeni blok pruža izrazito učinkovit protok vode i hlađenje pri niskoj razini buke.
Osim toga gaming box ima ugrađeni mrežni čip, tako da se možete povezati na žičanu mrežu i ne morate brinuti o smetnjama prijenosa tijekom igre.  Nadalje,   s Gigabyt motorom i RGB fusion 2.0 softverom, možete prilagoditi računalne performanse i svjetlosne efekte različitim preferencijama.

Za više detalja specifikacija kliknite ovdje.

Samsung i Apple ostvaruju više od 90% dobiti na tržištu pametnih telefona

Datum objave 01.12.2020

Samsung i Apple ostvaruju više od 90% dobiti na tržištu pametnih telefona

smartphone_bonton_naslovnica

Dobit Samsunga je visoka, ali iako prednjače po broju prodanih uređaja još uvijek ne mogu sustići Apple koji zarađuje dvostruko više.

Treće tromjesečje 2020. pokazalo se vrlo uspješnim za Samsung. Uspjeli su prestići Apple i postati vodeći proizvođač pametnih telefona na američkom tržištu i oduzeti Xiaomiu udio na indijskom tržištu. Prema izvještaju za Q3, Samsung je gotovo udvostručio svoj udio u dobiti od pametnih telefona. Prije godinu dana dobit im je bila 18,8 %, a prema najnovijim podacima ta se brojka povećala na 32,6 postotna boda. Ovo je najbolji rezultat od 2014. godine i porast od 18,8 postotna boda u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Barem tako izvještava portal SamMobile pozivajući se na izvješće istraživačke tvrtke Strategy Analytics.

Unatoč Samsungovom rastu, Apple ostaje najprofitabilnija marka na tržištu pametnih telefona. U prošlom tromjesečju uzeli su 60,5 % ukupnog prihoda na globalnom tržištu mobilnih uređaja, u odnosu na 66,9 % godinu ranije. Osim toga prije početka prodaje serije iPhone 12, Appleova operativna marža je pala, dok je Samsungu tijekom godine porasla s 11 postotna boda na 14 postotna boda.

Što se tiče količine isporuka pametnih telefona, Samsung i dalje prednjači. Njegov je udio u trećem tromjesečju iznosio 21,9 % prodaje u kvantitativnom smislu. Slijedi ih Huawei s udjelom od 14,1 %. Xiaomi zatvara ljestvicu na trećem mjestu s 12,7 % prodaje. Apple je pao na četvrto mjesto u posljednjoj četvrtini. iPhone obuhvaća 11,9 % svjetskog tržišta pametnih telefona. Međutim, treba imati na umu glavni cilj Applea, a to je da ljudi redovito kupuju i plaćaju kako bi se pretplatili na njihove usluge. Mnogi su zainteresirani za nedavno predstavljenu pretplatu Apple One koja uključuje Apple Music, Apple TV +, Apple Arcade, iCloud i druge usluge.

Microsoft će surađivati ​​s AMD-om, Intelom i Qualcommom na uvođenju Pluton sigurnosnog procesora na PC platformu

Datum objave 01.12.2020

Microsoft će surađivati ​​s AMD-om, Intelom i Qualcommom na uvođenju Pluton sigurnosnog procesora na PC platformu

Microsoft_AMD_suradnja_1

Sigurnosni procesor Pluton koji je Microsoft razvio u suradnji s AMD-om na Xbox kućnoj igraćoj konzoli postigao je prilično dobre rezultate učinkovitog sprečavanja hakera u plasiranju zlonamjernog koda i uništavanju osnovnih funkcija konzole.  Sada je Microsoft odlučio dodatno proširiti primjenu Plutona i zamijeniti TPM pouzdani modul platforme u polju računala.

Prema Microsoftu, glavni nedostatak TPM-a u prošlosti je taj što je sigurnosni čip zapravo instaliran na matičnoj ploči i komunicira s CPU-om putem vanjske sabirnice. Stoga, ako haker presretne komunikaciju na sabirnici i dešifrira je, tada TPM postaje beskoristan. Sigurnosni procesor Pluton bit će izravno ugrađen u procesore koje proizvode AMD, Intel i Qualcomm u budućnosti i postati dio samog CPU-a. Imat će iste funkcije kao i TPM. Uz to, sigurnosni procesor Pluton također će neovisno pohraniti korisnikove osjetljive podatke, kao što su ključevi za šifriranje sustava itd. Da bi se strogo kontrolirala pouzdanost sigurnog procesora, svim budućim ažuriranjima firmvera i poboljšanjima performansi Plutona upravljati će Microsoft, a ne procesor ili drugi proizvođači hardvera. Pluton sa računalom pod Windows sustavom bit će izravno povezan s uslugom sigurnosnog oblaka Azure Sphere (Chip-to-Cloud), baš kao i mnogi IoT uređaji, i bit će ažuriran putem Windows Update.

Microsoft_AMD_suradnja_2

Microsoft je također nagovijestio da će u budućnosti proizvođači prijenosnih računala, poput Vantagea koji je pokrenuo Lenovo, MyAsus kojeg je lansirao Asus i drugih alata za ažuriranje sustava, vjerojatno u potpunosti zamijeniti Windows Update. Microsoft čak razmišlja da pokreće firmware matične ploče i grafičku karticu.

Na kraju se pitamo kakve će učinke kompatibilnosti Plutona donijeti za složene i raznolike upravljačke programe računala? Nažalost, ostaje još uvijek pitanje bez poznatog odgovora.  Isto tako bilo da je riječ o AMD-u, Intelu ili Qualcommu, osim TPM-a, ova tri proizvođača već imaju slične sigurnosne komponente ili rješenja.  Želja za “objedinjavanjem” vjerojatno nije tako jednostavna kao što Microsoft misli.

Realme želi raznolikost – pametni telefoni dobit će ovalnu stražnju kameru

Datum objave 01.12.2020

Realme želi raznolikost - pametni telefoni dobit će ovalnu stražnju kameru

Realme_oval_1

Realme se trenutno smatra najbrže rastućim proizvođačem pametnih telefona. Isporučili su 50 milijuna uređaja u nešto više od dvije godine od svog osnutka.

Međutim, dizajn Realme pametnih telefona nije njihova najjača strana. Većina modela ima takozvani homogeni dizajn bilo da se radi o konfiguraciji ili dizajnu. No, čini se da Realme želi sada to promijeniti. Prema upućenim izvorima, namjeravaju patentirati dizajn pametnog telefona koji će imati ovalni blok stražnje kamere u središtu gornjeg dijela kućišta. Modul usvaja ukupno 5 otvora. Predviđa se da će veći kvadratni otvor biti periskopska leća, a ostatak su bljeskalica, glavna kamera i dva objektiva sekundarne kamere. Ostatak dizajna ostaje standardan.

Realme_oval_2

Iz slike je vidljivo da mobitel prihvaća dizajn ravnog zaslona s vrlo malim prednjim objektivom kamere u gornjem lijevom kutu i ima prilično široke okvire, posebno bradu. To neizravno ukazuje da bi se predložena opcija dizajna mogla odnositi na jeftinije modele uređaja. Na isto ukazuje konektor u središtu donjeg kraja, koji je vrlo sličan obrisima Micro-USB-u. Također su vrijedne pažnje tipke za glasnoću s lijeve, a ne s desne strane, poput većine pametnih telefona. Međutim, ovo je normalna praksa za Realme.

Konačno, treba imati na umu da može doći do zbog određenih promjena između objavljenog crteža kao dijela patentne dokumentacije i stvarnog izgleda budućeg proizvoda.

XPG SPECTRIX D50 Xtreme overclockiran na 5400 MT/s

Datum objave 01.12.2020

XPG SPECTRIX D50 Xtreme overclockiran na 5400 MT/s

SPECTRIX-D50 Xtreme _1

ADATA Technology objavio je da je njihov XPG laboratorij za overclockiranje (XPG Overclocking Lab, XOCL) postavio RGB DDR4 memorijski modul SPECTRIX D50 Xtreme na frekvenciju od 5400 MT/s. Taj je rezultat postignut s matičnom pločom GIGABYTE B550 VISION D s procesorom AMD Ryzen 7 4700G.

Moduli SPECTRIX D50 Xtreme proizvode se isključivo od čipova i tiskanih pločica najviše kvalitete i nude izvrsnu stabilnost, pouzdanost i performanse uz podršku za najnovije Intelove i AMD-ove platforme. SPECTRIX D50 Xtreme ima elegantan i čvrsto konstruiran metalni pasivni hladnjak ukrašen privlačnim geometrijskim linijama i trokutastom RGB svjetlosnom trakom koja savršeno upotpunjuje ukupan dizajn modula. U skladu sa statusom ograničenog izdanja SPECTRIX D50 Xtreme dolazi u posebnom pakiranju sa sjajnom vanjštinom i u posebnoj, premium kutiji.

SPECTRIX-D50 Xtreme _2

Kad se instalira na PC koji podržava XMP 2.0, SPECTRIX D50 Xtreme posve je kompatibilan s tehnologijom XMP 2.0 za lakše overclockiranje. Podrška za XMP 2.0 znači da korisnici imaju na raspolaganju više načina za pristupanje overclockiranju memorije, uključujući izravno iz operacijskog sustava umjesto putem složenijih postavki BIOS-a.

Windowsi 10 za samo 4,03 €, a Office 2016 Pro za 22,11 €

Datum objave 01.12.2020

Windowsi 10 za samo 4,03 €, a Office 2016 Pro za 22,11 €

pce_bf_2020

Kako bi dostojno proslavili Black Friday, u u2key.com shopu, koji ionako ima najniže cijene Microsoftovih proizvoda, licenci (što uključuje i Windows 10), pripemili su još jednu promociju s odličnim cijenama. Ovaj shop omogućava nabavku prave i legalne licence za nižu cijenu, svima onima koji su u potrazi za novim softverom, a nemaju veliki budžet. Stoga ovu promociju ne smiju propustiti.

Dodatno, U2KEY je pripremio i različite druge kupone s popustima kako bi nagradio svoje korisnike i kupce. Unesite odgovarajući kupon kod kada kupujete na u2key.com i Windowse 10 možete dobiti za samo 4,03 €, Microsoft Office 2016 Home za 23,63 €, a Windowse 10 Pro + MS Office 2016 za samo 27,66 €.

Windows 10 na popustu od 46%

Nadogradite odmah na zadnju verziju Windowsa 10 bez zabrinutosti o visokoj cijeni. Utipkajte kupon kod PCE na checkoutu i ostvartite 46% popusta. Ako slučajno dobijete informaciju o grešci, samo izađite iz shopa, vratite se i probajte ponovno.

Ostali Microsoftov softver na 39% popusta

Kako bi ostvarili pravo na 39% popusta za ostali softver unesite kupon kod PCF.

Microsoft Office 2016 na popustu od 22% 

Kako bi ostvarili pravo na 39% popusta za ostali softver unesite kupon kod PCK.

Na ostali softver ostvarite 10% popusta

Backup, clone i restore softver van omogućava efikasnu i pouzdanu zaštitu podataka, a unosom koda PCG ostvarujete 10% popusta na sljedeće proizvode:

O u2key.com

U2key je mrežna platforma koja prodaje softverske licence, ključeve za video igre i igraće kartice za djelić cijene! Ovdje možete pronaći najpopularniji softver po vrlo konkurentnim cijenama, a sve proizvode koji se prodaju mogu izravno kupiti na mobilnim uređajima i desktopima.

Ubrzo nakon slanja narudžbe primit ćete e-poštu koja sadrži aktivacijski ključ, umjesto da čekate nekoliko dana. Osim toga, ako imate pitanja, njihova korisnička služba pružit će vam pravodobnu i detaljnu pomoć.
E-pošta korisničke službe: business@u2key.com

Napomena: Ovo su legalne verzije softvera. Njihova niska cijena posljedica je činjenice da se često prodaju kao ključevi s PCS-om. Preprodaju je legalizirao Europski sud pravde.

(sponzorirani sadržaj)

3DMark dodaje novu funkciju za procjenu stvarnog FPS-a igre

Datum objave 02.12.2020

3DMark dodaje novu funkciju za procjenu stvarnog FPS-a igre

3DMark_redizajn_1

U potpunosti je obnovljeno 3DMark sučelje alata za testiranje performansi grafičkih kartica. Donosi prikaz više informacija i novu funkciju za procjenu stvarnog FPS-a za igre.

U novom sučelju korisnici mogu vidjeti ne samo vlastite rezultate testa, već i najviše i prosječne ocjene testa koje su drugi korisnici postigli istim procesorom i grafičkom karticom, tako da mogu jasno razumjeti je li njihov rezultat u granicama normale i radi li računalo normalno. Ako je rezultat blizu prosjeka, to znači da računalo može normalno raditi. Ako je daleko ispod prosjeka, znači da računalo može imati problema s hardverom ili konfiguracijom. Najbolji rezultat može predstavljati potencijal za overklokiranje takve kombinacije komponenata.

3DMark_redizajn_2

Glavna promjena je dodavanje usporedbi sa sličnim testnim platformama. Vrhovi na grafikonu prikazuju najčešće ocjene, zelena crta prikazuje testni rezultat, a plava isprekidana linija prikazuje prosječnu ocjenu sličnih testnih platformi.

3DMark_redizajn_3

Još jedna nova značajka ovog ažuriranja 3DMarka je sposobnost procjene stvarne izvedbe igre putem rezultata testa. U trenutnom prvom valu ažuriranja može se podržati sljedećih 5 igara:

  • Apex Hero
  • Battlefield 5
  • Fortress Hero
  • Grand Theft Auto 5
  • Jade Blood 2

Korisnici mogu odabrati razlučivost 1080p ili 1440p, a očekuje se da će se detaljnije postavke dodati u budućnosti. Načelo rada ove funkcije je integriranje velike količine podataka dobivenih testiranjem stotina računalnih sustava i popularnih igara unutar UL-a i partnera, te uspostavljanje matematičkog modela odnosa između rezultata 3DMarka i FPS-a igre za predviđanje izvedbe igre.

3DMark_redizajn_4

Primjerice, postoji jaka korelacija između prosječnog FPS-a “Fortress Hero” i rezultata testa grafikona Time Spy. Kao što možete vidjeti u grafikonu, računalo s rezultatom od 4000 na testu može postići najvišu razlučivost pri 1440p. Pod tim se uvjetima igra izvršava prosječnom brzinom od 50 FPS, a rezultat od 6.000 bodova ekvivalentan je prosjeku od 70 FPS, a 12.000 bodova može se pretvoriti u 140 FPS.

Međutim, valja napomenuti da su podaci koje pruža ova funkcija samo procjena, a ažuriranja igara, upravljačkih programa grafičkih kartica i operativnih sustava mogu utjecati na performanse, pa se podaci mogu koristiti samo kao referenca. Primjerice dobar je način da se procijeni jesu li performanse računala dovoljne prije kupnje igara.

ASRock predstavlja matične ploče Taichi Razer X570 / B550

Datum objave 02.12.2020

ASRock predstavlja matične ploče Taichi Razer X570 / B550

taichi_razer_x570

ASRock je najavio novo partnerstvo s Razerom u razvoju ASRock Taichi Razer Edition linije matičnih ploča s integriranim Chroma RGB osvjetljenjem kojim se može upravljati uz Razer Synapse 3. ASRock Taichi Razer Edition bit će dostupne s dvije verzije čipseta: AMD X570 i B550. Imat će gotovo isti skup značajki, uključujući veliki 16-fazni VRM, izgrađen s prigušnicama od 60 A i crnim kondenzatorima Nichicon 12K.

X570 Taichi Razer uključuje tri PCIe 4.0 x4 M.2 utora, osam SATA priključaka , 2.5 GbE priključak, kao i modul Killer AX1650 Wi-Fi 6. Model B550, ima podršku za PCIe 4.0. Uključuje jedan utor PCIe 4.0 x4 M.2, s dodatnim utorom PCIe 3.0 x4 M.2 s osam SATA priključaka, četiri iz čipseta i četiri iz ASMedia SATA kontrolera.

taichi_razer_b550

Oba modela matičnih ploča imaju DoubleShot Pro funkciju koja omogućuje računalu da istovremeno koristi Wi-Fi i Ethernet. U biti, automatski koristi najbržu mrežnu vezu (Ethernet ili Wireless) za sav promet računala s visokim prioritetom, a sav standardni promet zatim se šalje preko drugog sučelja. To osigurava da će promet s najvišim prioritetom uvijek biti postavljen na najbržu i najpouzdaniju vezu, omogućavajući igračima uživanje u umrežavanju s najnižom kašnjenjem.

Za ASRock X570 i B550 Taichi Razer nisu objavljeni datumi izlaska na tržište kao niti cijene. Za više detalja pogledajte službene web stranice proizvoda u nastavku:

Streacom DB1 & Nano90

Datum objave 03.12.2020

Streacom DB1 & Nano90

streacom_db1_1

Streacom predstavlja novo ultra kompaktno fanless ITX kućište dizajnirano za novu generaciju APU-a, tj. iGPU-a nižeg TDP-a.

S ukupnom zapreminom manjom od 5 l (222 x 222 x 101 mm), DB1 je Streacomovo najkompaktnije kućište bez ventilatora, ali još uvijek može udobno nositi 45 W hlađenja, što je adekvatno za energetski učinkovite sustave temeljene na novoj generaciji APU/iGPU-ova koji pružaju visoke performanse po wattu.

DB1 je izrađeno od aluminijskih ploča debljine 4 mm, ekstrudiranog aluminijskog hladnjaka debljine 21 mm i čvrstih aluminijskih stupova. Izrađen je pomoću CNC glodanja te završen pjeskarenom/eloksiranom površinskom obradom, ali unatoč korištenju ovih materijala, obrada i završna obrada izuzetno je konkurentne cijene.

streacom_db1_2

Kućište je vrlo fleksibilno s orijentacijom i smještajem komponenata, svaki se panel može rotirati za lijevu, desnu pa čak i izokrenutu orjentaciju.

Korištenjem istog bakrenog CPU podloška, podesivog CPU nosača i nosača hladnjaka kao i kod DB4 kućišta, toplina se prenosi s CPU-a na hladnjak (bočna ploča) pomoću 6 mm bakrenih toplinskih cijevi i rasipa se u okoliš duž njegove površine i rebara koji su optimizirani za prirodnu konvekciju.

Uz ciljani maksimalni TDP od 45 W, iskorištenje energije i cijenu za koju je dizajniran DB1, bilo je važno imati odgovarajuće rješenje snage, pa su predstavili novi NanoPSU koji može odgovarati tim kriterijima. Nano90 je njihov najkompaktniji i najpristupačniji NanoPSU do sada, isporučuje 90 W snage s nula šuma i bit će dostupan pri lansiranju DB1.

Cijena DB1 kućišta je 109 €, a Nano90 će se prodavati za 68 €.

MMD predstavlja nove Philips Brilliance monitore

Datum objave 03.12.2020

MMD predstavlja nove Philips Brilliance monitore

Philips 326P1H_1

MMD, stručnjak za monitore i brand licencirani partner Philips monitorsa, predstavlja nove Philips 329P1H (31.5 inča / 80 cm dijagonala) i Philips 329P1H ( 31.5 inča / 80 cm dijagonala) monitore koji dolaze s ugrađenom USB-C priključnom stanicom (koja omogućuje izravno punjenje prijenosnog računala do 90 W), slike visoke preciznosti i jasnoće te web kamerom opremljenom naprednim senzorima za prepoznavanje lica – Windows Hello.

Philips 326P1H model donosi Quad HD slike od 2560 x 1440 piksela, dok Philips 329P1H nudi UltraClear 4K UHD (3840 x 2160) rezoluciju.

Philips 329P1H_1 Philips 329P1H_2

Ovi monitori su idealni za poslovne korisnike kojima su potrebni monitori visokih performansi za precizan, točan i kritičan rad. Iako novi Philips monitori nude rješenja za sve profesionalce, pouzdani su i za svakodnevno korištenje kod kuće te zadovoljavaju svačije potrebe.

Monitori će biti dostupni od kraja prosinca ove godine po preporučenim maloprodajnim cijenama od 3.692 kuna (Philips 326P1H) i 5.202 kuna (Philips 329P1H).

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Objavljeno prije 5 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 7 minuta

Nvidia Shield TV- media player

Objavljeno prije 10 minuta

Mikrotik direkt na HT ONT + VLANovi

Objavljeno prije 10 minuta

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Članci

Brzi test - ADATA Gammix S50 Lite 1TB & Swordfish 2TB

Brzi test - ADATA Gammix S50 Lite 1TB & Swordfish 2TB

ADATA nam je na brzi test poslala dva svoja NVMe 2280 SSD-a - Gammix S50 Lite i Swordfish. Prvoga nismo imali prilike još isprobati, a riječ je o prvom njihovom PCIe Gen 4 uređaju. Swordfish mode jesmo testirali i to nedavno u 1 TB varijant... Pročitaj više

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Cooler Master je sredinom prošle godine osvježio svoju SickleFlow seriju ventilatora. Dodali su Air Balance dizajn lopatica za stvaranje većeg zračnog pritiska i protoka, a veći je i izbor modela. Nama je na brzi test stigao 3-u-1 kit Sickl... Pročitaj više

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Svi članci