Novosti - Veljača 2010.

Chieftec DF-01B i CEB-2235S

Datum objave 02.02.2010

Chieftec DF-01B i CEB-2235S

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/chieftec_df_01b.jpg">
Chieftec tržištu predstavlja dva nova proizvoda – jedno midi kućište i jedno eksterno kućište za tvrde diskove. DF-01 je MidiTower koji je namijenjen kupcima niže platežne moći a zadržava Chieftecove poznate odlike. Dolazi bez napajanja, težina mu je 6 kg, a dimenzije 487mm x 200mm x 430mm. Ima 3 vanjska 5.25″ i jedan 3,5″ utor te pet unutarnjih 3.5″. Napajanje se montira na četiri gumena podloška koja se nalaze na donjoj strani kućišta. Prednja maska je odvojiva i ima zaštitu protiv prašine, a na njoj se nalaze 2 USB2.0 utora te Mic-in i Line-out konektori.
src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/chieftec_ceb_2235s.jpg">
CEB-2235S je eksterno kućište za dva 2.5″ ili 3.5″ tvrda diska koje ima JBOD, RAID 0, RAID 1, SAFE50 ili SAFE33 funkcionalnosti. Kućište je aluminijsko, dimenzija (Š) 165mm x (V) 200mm x (D) 115mm i težine 600g. S prednje strane se nalazi 5 LE dioda za signalizaciju rada, a na suprotnoj eSATA i USB 2.0 konektori kao i konektor za napajanje. Za hlađenje diskova se brine 60 mm ventilator a softver koji dolazi sa uređajem je Silicon Image SteelVine Manager.
Intel i Micron predstavili 25-nanometarsku NAND tehnologiju

Datum objave 02.02.2010

Intel i Micron predstavili 25-nanometarsku NAND tehnologiju

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/nand-25-nm-die.jpg">
Tvrtke Intel i Micron Technology predstavile su prvu 25-nanometarsku NAND tehnologiju, koja nudi put prema povećanju memorijske snage u popularnim uređajima kao što su pametni telefoni, osobni glazbeni i multimedijski uređaji te SSD diskovi.

25-nanometarska tehnologija proizvodnje NAND memorije – najmanja poluvodička tehnologija na svijetu – tehnološki je uspjeh koji će omogućiti pohranu više podataka na uređajima zabavne elektronike i u računalnim aplikacijama. U IM Flash Technologies (IMFT), zajedničkoj tvrtki grupe Intel i Micron Technology, pomoću 25-nanometarskog proizvodnog procesa proizvode se NAND uređaji kapaciteta 8 GB. Uređaj je velik 167 kvadratnih milimetara, što je otprilike veličina središnjeg otvora na CD disku. No na njega je moguće pohraniti deset puta više podataka nego na standardni CD disk.
Neprestanim istraživanjima i ulaganjima Intel i Micron svakih 18 mjeseci podvostruče gustoću NAND memorije, što omogućuje manje, ekonomičnije i snažnije memorijske proizvode. U tvrtki IMFT 50-nanometarsku tehnologiju proizvodnje uveli su 2006. godine, a 2008. godine prešli su na 34-nanometarsku.
Tržištu su već ponuđeni probni primjerci 25-nanometerskih 8-GB uređaja, a serijska proizvodnja predviđa se za drugo tromjesečje 2010. Uređaj proizvođačima zabavne elektronike nudi najveću memorijsku gustoću na jednoj podlozi, koja je sastavljena od ćelija na više razina (Multi-Level Cell, MLC), svaka kapaciteta od dva bita. U usporedbi s prijašnjim generacijama, na novom se uređaju broj čipova smanjio za približno 50 posto, čime se omogućuje stvaranje manjih, gušćih te ekonomičnijih uređaja. Na primjer, za 256-GB SSD disk odsad su potrebna samo 32 takva uređaja (prije 64), 32-GB pametni telefon treba ih samo četiri, a 16-GB memorijska kartica samo dva.

Nvidia GTX480 & GTX470

Datum objave 02.02.2010

Nvidia GTX480 & GTX470

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/NvidiaGF100.jpg">
Anandtech prenosi informacije sa Twiter računa (koji pripada Nvidiji) kako će se nove high-end desktop grafičke kartice bazirane na GF100 čipovima zvati GTX480 i GTX470. Više informacija o karticama nema (od onoga što je do sada poznato), a Anand se osvrće na neobično imenovanje novih modela. Naime, ovim oznakama Nvidija preskače cijelu jednu seriju, u kojoj jedino egzistira OEM GeForce 310 kartica koja je u stvari samo preimenovana GeForce 210 kartica. Nvidija, čini se ponovno brlja sa nazivima i zbunjuje korisnike. Jedva čekamo rasplet ove priče, a ponajviše te fantomske grafičke kartice koje nikako da ugledaju svjetlo dana.
Verbatim Pocket Drive

Datum objave 04.02.2010

Verbatim Pocket Drive

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/verbatim_pocket_drive.JPG">
Verbatim je predstavio Pocket Drive, 250-gigabajtni prijenosni tvrdi disk dijagonale 1,8″ u stiliziranom crnom aluminijskom kućištu, dovoljno malen za nošenje u džepu hlača ili sakoa. Svi koji redovito imaju potrebu za prenošenje velikih količina podataka traže pouzdane uređaje koje je moguće jednostavno prenositi. Veličine je dlana, mase 85 grama i dimenzija 90 x 64 x 14 mm. Pocket Drive nudi predinstalirani softver za backup i sinkronizaciju podataka, Dmailer, s ugrađenim kriptiranjem podataka, te program Verbatim Sync koji omogućuje sinkronizaciju podataka između računala i prijenosnog diska.

Pocket Drive je dostupan u dućanima već sada, po preporučenoj cijeni od 819 kuna.

CANYON međunarodni Urban Art natječaj

Datum objave 05.02.2010

CANYON međunarodni Urban Art natječaj

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/canyon_art.JPG">
CANYON s ponosom objavljuje svoj prvi međunarodni Urban Art natječaj! Jeste
li kreativni? Inspirirajte nas! Pokažite nam vašu interpretaciju urbanog načina
života!

Bez obzira jeste li inspirirani glazbom, uličnom umjetnosti, grafitima, neboderima,
svjetlima, skateboardingom, plakatima, modom, autima, arkadnim igrama, i/ili
noćnim životom, mi smo zainteresirani za bilo što iz širokog spektra urbanog
života. Kako bi nas inspirirali, dizajn mora biti svjež, kreativan i dinamičan.

Moći ćete poslati neograničen broj radova u dvije kategorije:

• Digitalni dizajn: Uključuje grafički dizajn i svaki rad načinjen sa računalnim
programom kao što su Adobe Photoshop ili Illustrator.
• Crteži & slike: Sve je dopušteno: olovke, grafiti, markeri, skice,
sprej ili šablone – ako su tehnike primjenjive na papiru, kartonu ili platnu.

Evo što možete osvojiti u svakoj kategoriji:

• Grand Prix = iPod Touch 32 GB ili Sony Playstation 3
• Druga nagrada = Bamboo Fun Tablet ili iPod Nano 16GB
• Izbor publike = asortiman proizvoda Canyon Limited Edition serije

Pobjednički radovi će se također naći u globalnoj promotivnoj kampanji novih
Canyon proizvoda iz „Limited Edition“ serije koja će biti lansirana na tržište
ovog proljeća! Canyon korporacijski tim i žiri sačinjen od stručnjaka odabrat
će pobjedničke radove u svakoj kategoriji. Posjetitelji web stranice natjecaja
također će moći glasati za svoj omiljeni rad.

Gigabyte P55A-UD7

Datum objave 05.02.2010

Gigabyte P55A-UD7

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ga_p55a_ud7.JPG">
Gigabyte danas predstavlja svoju flagship matičnu ploču sa P55 čipsetom. Time nastavljaju niz započet sa X58A-UD7 modelom, koji donosi 24 fazni PWM dizajn, podšku za Nvidijinu 3-Way SLI i ATI CrossFireX tehnologiju kao i podršku za USB 3.0, 3x USB Power Boost i SATA 3.0 (6Gbps) tehnologije.

24 fazni PWM bi trebao donijeti bolju stabilnost prilikom oveclockinga, pri čemu bi Hybrid SILENT-PIPE 2 hlađenje trebalo držati temperature pod kontrolom. Kao i dosadašnji top modeli i ova ploča je napravljena po Ultra Durable 3 standardima.

PCEkspert pod DDoS napadima

Datum objave 06.02.2010

PCEkspert pod DDoS napadima

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/zombiereportq12.small.JPG">
Ukoliko ste primjetili usporenje pristupa PCEkspert stranicama, razlog su DDoS napadi koji traju od noćas. Vjerijuemo kako nije riječ o namjernim napadima, nego o automatiziranom procesu koji je nekako zahvatio i nas. Na svu sreću PC Ekspert Forum nije zahvaćen napadima i normalno funkcionira. Rješavanje problema je u tijeku i nadamo se kako će te uskoro moći neometano pristupiti stranicama.
Novi procesori iz linije Intel Core vPro

Datum objave 07.02.2010

Novi procesori iz linije Intel Core vPro

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/vpro_2010.jpg">
Intel je predstavio svoju liniju procesora Intel Core vPro za 2010. godinu, koji ispunjavaju računalne potrebe tvrtki svih veličina zahvaljujući većoj i boljoj prilagodljivosti, sprječavanju krađa i nižim troškovima. Te i brojne druge prednosti čine temelj mnogih stolnih i prijenosnih računala koje će proizvođači predstaviti tržištu.

Platforma utemeljena na liniji procesora Intel Core vPro za 2010. godinu uključuje izbor čipova Intel Q57 Express i nova mrežna sučelja Intel 82577LM Gigabit Network Connection (za prijenosna računala) te Intel 82578DM Network Connection (za stolna računala).

Procesori utemeljeni na Intelovoj nagrađenoj mikroarhitekturi Nehalem proizvedeni su 32-nanometarskom procesorskom tehnologijom. Intel je u svoje procesore prvi put integrirao grafiku visoke razlučivosti te uključio drugu generaciju tranzistora „high-k metal gate“, koji povećavaju brzinu rada i trajanje baterije. Procesori Intel Core i7 i Core i5 uključuju tehnologije Intel Turbo Boost Technology i Intel Hyper-Threading.

Nove funkcije Intel Keyboard-Video-Mouse Remote Control (KVM Remote Control), ponuđene u dvojezgranim procesorima Intel Core i5 i i7 vPro, rade zajedno s integriranom grafikom, te olakšavaju upoznavanje administratora s potrebama korisnika računala. Administratori sada imaju pristup istom pogledu na radnu površinu kao i sam korisnik te potpun nadzor čak i u slučaju da operacijski sustav ne radi. Nova je i funkcija PC Alarm Clock, koja u postavljenom vremenu zbog održavanja, sigurnosti i drugih zadataka pokreće rad osobnog računala.

Poslovna osobna računala utemeljena na procesorima Intel Core vPro za 2010. godinu već su najavili proizvođači osobnih računala diljem svijeta, kao što su Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo i Toshiba. Nove će funkcije podržati u svojim proizvodima i brojni ponuđači poslovnih rješenja, kao što su Microsoft, Symantec, WinZip i drugi.

Asus predstavlja prijenosnike sa Nvidijinom Optimus tehnologijom

Datum objave 09.02.2010

Asus predstavlja prijenosnike sa Nvidijinom Optimus tehnologijom

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/asus_n82.jpg">
Asus objavljuje kako su launch partner Nvidijine Optimus tehnologije u svojoj novoj liniji prijenosnika, koji uključuju multimedijalnu N seriju, nekoliko U/UL modela te prijenosnike iz K serije.

Nvidijina Optimus tehnologija, vrši nadzor pokrenutih aplikacija i po potrebi pojačava ili smanjuje performanse grafičke kartice. Radi kako sa integriranom tako i sa diskretnom grafikom, a kontrolira širok raspon aplikacija – od multimedije, igara pa do GPGPU-a. Na taj način se povećava autonomija, odnosno trajanje baterije prijenosnika.

Asusova N serija je namijenjena upravo korisnicima koji imaju veće potrebe za korištenjem multimedije. Odlike su joj korištenje Asusovih SonicMaster i Video Magic, te USB 3.0 tehnologija. Modeli iz serije nose oznake N61Jv, N71Jv i N82Jv. Optimus tehnologiju podržavaju i UL50Vf te U30Jc prijenosnici iz “slim and light serija”.

Noviteti iz Asusa

Datum objave 11.02.2010

Noviteti iz Asusa

Asus je danas u Hotelu Antunović okupljenim novinarima predstavio novitete
u svojoj ponudi prijenosnika. Među najvažnijima su bili prijenosnici iz Seashell
Karim Rashid kolekcije – EeePC 1008P. Ovi 10.1" modeli netbooka dolaze
u smeđoj i ružičastoj boji (Hot Pink, Coffee Brown) sa seashell dizajnom oklopa.
Prijenosnike pogoni Intel Atom N450 procesor, opremljeni su sa 1GB DDR2 memorije
i hard diskom od 250 GB. Uz njih dolaze i dvije 3-cell baterije koje autonomiju
podižu na 12 sati. Prijenosnik je mase 1.14kg, ima ugrađen WLAN 802.11b/g/n
te BluetoothV2.1 + EDR. Operativni sistem je Windows 7 Starter a maloprodajna
cijena je 3.299kn.

Nakon netbooka na red su došli prijenosnici iz K serije koji spadaju u multimedijalne
prijenosnike, ali istovremeno koketiraju i sa poslovnim korisnicima. Pogonjeni
su Intelovim Core i5 520M/430M i Core i3 350M/330M procesorima, ATI Mobility
Radeon HD 5470 grafičkim karticama, do 8GB DDR3 1066MHz memorije, 15.6"
(1366×768) LED backlight ekranom i tvrdim diskovima kapaiteta od 250GB pa do
640GB. Dolaze sa predinstaliranim Windows 7 operativnim sistemima, a masa im
je 2.62kg.

Asus misli i na gamere pa su predstavili i G51J 3D prijenosnik kojeg pogoni
Core i7 Processor 720QM procesor, a ima do 4GB DDR3 1066MHz memorije. Za grafiku
je zadužena Nvidijina GeForce GTS 360M kartica, a posebnost je 3D ekran dimenzija
15,6", rezolucije 1366×768 i brzine osvježavanja 120Hz-a. Nvidijine 3D
Vision naočale a LCD staklima „titraju“ sinkrono sa ekranom, pa jedno oko u
trenutku vidi samo jednu sliku. Rezultat ovoga je 3D prikaz pune rezolucije
sa visokim osvježavanjem koji se može gledati iz bilo kojeg kuta. Uz prijenosnik dolazi i ruksak, Razer miš te slušalice.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Indiana Jones

Objavljeno prije 1 minute

Hardware wallet

Objavljeno prije 12 minuta

Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara itd.

Objavljeno prije 13 minuta

Alibaba, AliExpress iskustva?

Objavljeno prije 14 minuta

Konfiguracije u rangu od 3.000 do 5.000 kn

Članci

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Philips 346B1C recenzija

Philips 346B1C recenzija

Na test nam je iz MMD-a, odnosno Philipsa stigao njihov 34-inčni zakrivljeni 346B1C monitor. Riječ je o modelu koji donosi VA LCD panel rezolucije 3.440 x 1.440 piksela sa stopom osvježavanja od 100 Hz, adaptivnom sinkronizacijom slike, te... Pročitaj više

Svi članci