Novosti - Veljača 2014.

Satya Nadella novi CEO Microsofta

Datum objave 04.02.2014

Satya Nadella novi CEO Microsofta

Satya Nadella novi je Microsoftov CEO, objavili su danas iz Microsofta. Nadella je funkciju izvršnog direktora i člana Odbora direktora preuzeo odmah po objavi. Satya je zaposlenik Microsofta već dvadeset i dvije godine, a zadnju dužnost koju je obavljao bilo je nadgledanje Microsoftovog Odjela za računalstvo u oblaku i poduzetništvo, jednog od najbrže rastućih i najprofitabilnijih odjela. Na linku možete pronaći životopis, fotografije novog CEO-a i kratki video za koji su izjave dali Satya Nadella, Bill Gates i predsjednik Odbora direktora John Thompson. Također, Satya će se obratiti korisnicima i partnerima od 21 do 21.30 sati po hrvatskom vremenu s izjavom koja će se uživo prenositi na webcastu.

Sapphire R7 250 Ultimate

Datum objave 04.02.2014

Sapphire R7 250 Ultimate

Sapphire predstavlja pvu bešumnu grafičku karticu u novoj AMD-ovoj R seriji. Kartica je opremljena masivnim aluminijskim hladnjakom koji zauzima dva slota a nema pokretnih dijelova, tj. nema ventilatora. R7 250 ultimate je opremljena s 1GB GDDR5 memorije koja radi na 4.500 MHz, a njen grafički procesor sa 512 stream procesorskih jedinica radi na 800 MHz. Sve su ostale karakteristike jednak referentnom modelu.

Toshiba TUM-32PRO1 i P32LC12

Datum objave 06.02.2014

Toshiba TUM-32PRO1 i P32LC12

Toshiba Europe GmbH predstavlja novitete u svojoj ponudi – Ultra HD (UHD) monitor TUM-32PRO1 i superširoki ekran P32LC12. Stilski oblikovan Ultra HD (UHD) monitor, TUM-32PRO1, dijagonale je 80 cm (32”), a ima Adobe RGB 99% raspon boja za visoku kvalitetu i oštru jasnoću vizuala kreativnih profesionalaca. Kao takav primjeren je za uređivanje fotografija, videoprodukciju i dizajnersku uporabu. Monitor podržava 10-bitni način rada koji oživljava 1.073,740.000 boja. TUM-32PRO1 je kompatibilan s većinom industrijskih standarda boje kao što je BT-709, SMPTE-C i EBU. Zahvaljujući TV i filmskim modovima, moguće je pogledati video sadržaj na sličan način kao što je to na uobičajenim TV setovima, a ima antirefleksni sloj za smanjivanje odsjaja drugih izvora svjetla kako razina svjetla ili refleksije ne bi umanjila kvalitetu prikaza slike. Rezolucija je 3840 x 2160 (Ultra HD; 4K), a ekran je s pozadinskim osvjetljenjem Direct LED. Za kalibraciju boja tu je X-Rite alat.

Novi superširoki ekran P32LC12 dijagonale 80 cm (32”) jedinstveni je ekran formata 32:9 što čini ga posebno pogodnim za kompanije koje žele ostaviti snažan utisak u manjem prostoru, kao i za primjenu u maloprodaji i transportu.
Korisnici na njemu mogu jednostavno pohraniti i reproducirati fotografije, videozapise i glazbu, zahvaljujući ugrađenom reproduktoru multimedijalnih datoteka (media player), planeru i internoj memoriji (podržani su WMV, MP4, JPEG, BMP, PNG, MP3 i AAC). Rezolucija 1920 x 540 omogućuje preciznu reprodukciju dok se ekran može podesiti bilo u portretnoj ili pejzažnoj varijanti, što kompanijma omogućuje veću fleksibilnost pri korištenju. Visoka svjetlina LED ekrana od 900cd/m2 s pozadinskim osvjetljenjem također ističe ovaj model, bilo u svijetlom ili tamnom ambijentu. Nadalje, ekran modela P32LC12 IPS LCD omogućuje širok kut gledanja tako da se prikazani sadržaj može gledati s različitih pozicija. Stereo zvučnici snage 5W + 5W omogućuju čist zvuk koji dodatno privlači pažnju publike.

ADATA Technology objavio "SSD Toolbox" softver

Datum objave 06.02.2014

ADATA Technology objavio "SSD Toolbox" softver

ADATA Technology objavio je dostupnost svog vlastitog softvera za nadgledanje statusa i održavanje performansi ADATA SSD diskova. Novi softver, pod imenom "ADATA SSD Toolbox", omogućit će korisnicima da na brz i jednostavan način namjeste, optimiziraju i nadgledaju opće stanje svojih SSD diskova.

"ADATA SSD Toolbox" omogućava nadgledanje trenutačnog stanja i preostalog radnog vijeka diska putem S.M.A.R.T (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) atributa. Također, ovaj softver korisniku omogućava uvid u trenutačnu radnu temperaturu, kapacitet i ukupnu zauzetost prostora na disku. Alati za rad sa SSD diskom uključuju sigurno brisanje, koje u cjelosti briše sve podatke s diska i disk vraća u tvorničko stanje, alat za instaliranje nove inačice radnog softvera, kao i opciju za provjeru dostupnosti nove inačice "SSD Toolbox" softvera. Za postizanje najboljih performansi diska i operativnog sustava, softver podržava i sustavnu (SSD) optimizaciju i optimizaciju putem OS-a. Podržani operativni sustavi uključuju Windows 7 (32-bit & 64-bit), Windows 8 (32-bit & 64-bit) i Windows 8.1 (32-bit & 64-bit) inačice.

Za detektiranje problema, "SSD Toolbox" ima dvije opcije za dijagnostiku: brzu dijagnostiku, kojom se nad odabranim diskom pokreću osnovni testovi, i potpunu dijagnostiku, kojom se nad odabranim diskom pokreću opsežni testovi i koja dulje traje. Ova dva odabira za skeniranje omogućuju korisniku da odabere željenu razinu detekcije problema ovisno o dostupnom vremenu i raspoloživim resursima.

Očekuje se da će širok niz funkcionalnosti ugrađenih u softver pružiti korisnicima ADATA SSD-ova neophodne alate za nadgledanje, upravljanje i dijagnostiku, kako bi njihovi SSD-ovi održali visoku razinu performansi tokom dugog niza godina. Spisak svih ADATA SSD-ova koji su kompatibilni sa "SSD Toolbox" softverom možete pronaći na njihovim stranicama.

Prestigio MultiCloud

Datum objave 08.02.2014

Prestigio MultiCloud

Pokretan SurDocom, najboljom cloud pohranom u prošloj godini, Prestigio MultiCloud je od veljače 2014. godine predinstaliran na svim MultiPad i MultiPhone uređajima. Za već postojeće korisnike, aplikacija je dostupna putem Prestigio Installer aplikacije. Upišite se pomoću svog Prestigio ID-a i pristupite prostoru od 200 GB samo za vas, u trajanju od jedne godine!

Prestigio MultiCloud je brz i jednostavan način za ‘backup’ svih dragocjenih datoteka. Kad uspostavite WiFi vezu, jednim klikom prebacujte dokumente u cloud pohranu. Komprimirana i enkriptirana kopija vaše datoteke je sigurno pohranjena u nekoliko trenutaka.
Pohrana svih vrsta vaših dokumenata na MultiCloudu znači njihovu trajnu zaštitu. Kada jednom pokrenete aplikaciju, ona će nečujno raditi u pozadini i pohranjivati sve vaše nove dokumente. MultiCloud aplikacija je predinstalirana na svim MultiPhone i MultiPad uređajima od veljače 2014. godine. Postojeći Prestigio korisnici aplikaciji pristupaju putem Prestigio Installer aplikacije koja se već nalazi na njihovom uređaju.

Thermaltake Urban S1/SD1

Datum objave 08.02.2014

Thermaltake Urban S1/SD1

Thermaltake je predstavio nove micro PC kućišta imena Urban S1 i Urban SD1. Oba kućišta primaju Micro ATX i Mini ITX matične ploče, a unatoč malom prostoru primaju napredna rješenja za hlađenje. S1 ima jedan predinstalirani 80 mm ventilator na ispuhu, te jedno mjesto za prednji 120 mm ventilator. Ima dva 5.25" i šest 3.5" mjesta za proširenja, ima dovoljno mjesta za standardni CPU hladnjak te četiri PCI extension slota.

SD1 krasi vrlo sličan dizajn, a unutrašnjost je modularna što znači kako 5.25" i 3.5" kavezi u potpunosti uklonjivi i moguće ih je zamijeniti. Nosač za matičnu ploču je također moguće izvaditi, a kućište je standardno opremljeno sa jednim usisnim 90 mm i dva ispušna 60 mm ventilatora.

Novi dizajn PCEksperta

Datum objave 11.02.2014

Novi dizajn PCEksperta

pce_logo
Današnji dan predstavlja novu stranicu u četrnaest godišnjoj povijesti PCEksperta. Napokon je došao trenutak kada možemo reći da vam s ponosom predstavljamo redizajnirani PCEkspert nakon višegodišnje borbe s razlicitim tvrtkama i pojedincima koji nisu bili u stanju napraviti ono što naš novi partner jest. Riječ je o zagrebačkoj tvrtci Interactive1, kojoj ovom prilikom želimo zahvaliti kao i svim njenim stručnjacima koji su sudjelovali u kreiranju novog PCEksperta.

Ovaj redizajn nije toliko značajan u samoj promjeni izgleda i layouta koliko su bitne promjene koje su se dogodile u pozadini. Naime, nakon četrnaest (14) godina, naš je vjerni myPHP Admin dobio nasljednika u obliku CMS-a, pa sada i mi možemo iskoristiti prednosti “novog” weba kakav je oko nas vec duže vrijeme.

Ovom se prilikom želimo zahvaliti i našim vjernim čitateljima i forumašima koji nas prate svo ovo vrijeme. Isto tako možemo obećati kako je ovo tek početak transformacije PCEksperta u moderniji i sadržajem bogatiji Hardvare E-Zine. Sljedeća je planirana nadogradnja foruma na noviji vBulletin, a još novina slijedi.

Stay tuned!

AIDA64 v4.20

Datum objave 12.02.2014

AIDA64 v4.20

aida64logo

Finalwire je izbacio novu verziju svog AIDA64 alata.

Novosti i poboljšanja u verziji 4.20 uključuju:

 • AMD Mantle graphics accelerator diagnostics
 • Multi-threaded memory stress test with SSE, SSE2, AVX, AVX2, FMA, BMI and BMI2 acceleration
 • Optimized 64-bit benchmarks for AMD “Mullins” and “Beema” APUs
 • Optimized 64-bit benchmarks for Intel Atom C2000 “Avoton” and “Rangeley” SoC
 • Optimized 64-bit benchmarks for Intel “Bay Trail” desktop, mobile and tablet SoC
 • Full support for the upcoming Intel “Haswell Refresh” platform with Intel “Wildcat Point” PCH
 • Improved support for Intel “Broadwell” CPU
 • Preliminary support for Intel “Royston” SoC
 • OCZ Vertex 460 SSD support
 • GPU details for AMD Radeon R5, R7, R9 Series
 • GPU details for nVIDIA GeForce GTX Titan Black, GeForce GTX 750 Ti

 

Nova L3 serija iz Toshibe

Datum objave 12.02.2014

Nova L3 serija iz Toshibe

Toshiba 32_40L3Toshiba predstavlja novu L3 seriju – moderan televizor s prednostima Smart TV funkcija. Serija dizajnirana za korisnike koji žele imati širu mogućnost izbora sadržaja i povezivanja na povoljnom, ali pametnom LED televizoru, idealan je iskorak prema fleksibilnijem iskustvu gledanja.

L3 serija dolazi s Full HD rezolucijom od 1080 točaka, dok je W3 serija alternativna varijanta HD Ready. Za korisnike koji ujedno žele iskoristiti praktične mogućnosti gledanja DVD-a, i to sve u jednom povoljnom uređaju, model D3 idealno je rješenje koje dolazi uz ugrađeni DVD player. Raspon dijagonale ekrana za serije L3, W3 i D3 varira između od 59 cm (24“) do 122 cm (48“) nudeći opciju za sve korisnike, ovisno o njihovim potrebama.

Svaki televizor serije L3 pruža najbitnije Smart TV funkcije, a serija aplikacija usluga videa na zahtjev dostupna je kako bi korisnici mogli pratiti bilo koji televizijski sadržaj, u vrijeme kada to njima odgovara. Korisnici mogu izabrati između uživanja u najpopularnijim video zapisima na YouTubeui raznih oblika zabave, glazbe i novih aplikacija koje su spremne u bilo kojem trenutku. Također, ažuriranje vremenske prognoze na početnom zaslonu televizora serije L3, brzo je i jednostavno.  Tu je i pristup Internetskom pregledniku, koji korisnicima omogućuje navigiranje direktno s televizora te osigurava prikladan način za pretraživanje, pregledavanje i označavanje omiljenih Internetskih stranica na velikom ekranu.

Trend Microv popis najvećih prijetnji 2013.

Datum objave 12.02.2014

Trend Microv popis najvećih prijetnji 2013.

Trend Micro Logo

Prema godišnjem izvještaju tvrtke Trend Micro Incorporated – koji donosi pregled prijetnji koje su se pojavile tijekom prošle godine, naslovljenom „Cashing in on Digital Information“ (Zaraditi od digitalnih informacija) – organizirani napadi internetskih kriminalaca dosegli su razinu koja korisnicima gotovo onemogućuje zaštitu privatnih i financijskih podataka. Izvještaj pomno opisuje napade velikih razmjera na privatnost korisnika i na sustave zaštite podataka. Obrađuje teme kao što su hakiranje usluga internetskog bankarstva, prijetnje sigurnosti na mobilnim uređajima, napadi na računalnu infrastrukturu i ostale vrste opasnosti.

Godišnji izvještaj tvrtke Trend Micro pruža uvid u sve slabosti suvremenih tehnologija, koje su sve više međusobno povezane i „pametne.“ Nažalost, sve nove tehnologije koje prihvaćamo pružaju kriminalcima i nove mogućnosti zlouporabe. Kriminalci postaju sve umješniji i opasniji, kako za poslovanje tvrtki kao što su online trgovine i banke koje nude svoje usluge putem Interneta, tako i za pojedince jer ih napadaju i kod kuće, putem mobilnih uređaja.

Evo nekoliko naglasaka iz izvještaja:
▪  Financijske prijetnje: Broj opasnih aplikacija koje izravno napadaju financijske podatke prošle se godine iznimno povećao, a sami napadi bili su intenzivniji nego ranijih godina. Sve je to, tijekom godine, kulminiralo u vrlo opasnoj aplikaciji Cryptolocker.

▪  Mobilne prijetnje: Zapažen je znatan porast broja prijetnji usmjerenih na mobilne uređaje – prije svega u varijantama koje su nastale razvojem opasnog softvera koji je prije ciljao osobna računala, a sad su usmjerene na mobitele i tablet uređaje. Uočeno je više od 1,4 milijuna vrlo opasnih Android aplikacija. To ne znači da je Apple platforma sigurnija – stručnjaci su ustanovili da je i AppStore leglo opasnih aplikacija i da služi za distribuciju potencijalno štetnog softvera.

Osobna privatnost: Podaci pojedinaca danas su dodatno ugroženi i iz smjera društvenih mreža i iz smjera njihovih osobnih „cloud“ profila. Agresivni napadi krivotvorenim porukama e-pošte (tzv. pishing poruke) koje se koriste najavama novih popularnih proizvoda kao što su PS4 i Xbox One, u sebi nose aplikacije koje mogu ukrasti osobne podatke.

Napadi na infrastrukturu: Visoko-sofisticirani cyber napadi na infrastrukturu postali su svakodnevna stvarnost u Južnoj Koreji. Taj slučaj pokazuje kako se na važne operacije može utjecati napadom izvedenim na širokoj osnovi.

Nepodržani softver: Tijekom 2013. godine ljudi su postali svjesniji opasnosti koje im donose sigurnosno nepodržane inačice softvera, kao što su Java i Windows XP. Taj softver postaje sve veći sigurnosni izazov jer podrška za te alate prestaje biti aktivna krajem travnja ove, 2014. godine.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

t-com u pilot programu nudi fritzboxa-na optici

Objavljeno prije 2 minute

Wireless - standardi & hardware

Objavljeno prije 9 minuta

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 11 minuta

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Objavljeno prije 23 minute

windows 10 za stare laptope

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci