Novosti - Veljača 2021.

Emotet botnet uspješno prekinut međunarodnim policijskim udarom

Datum objave 01.02.2021

Emotet botnet uspješno prekinut međunarodnim policijskim udarom

emotet_takedown_1

Policija u 6 europskih zemalja Kanadi i Sjedinjene Države koordinirala je “isključivanjem” internetskog poslužitelja koji se koristi za pokretanje i kontrolu mreže zlonamjernog softvera nazvanog “Emotet”.

Emotet se trenutno smatra najopasnijim zlonamjernim softverom na svijetu. Uništavanje infrastrukture Emoteta je glavni pogodak u borbi protiv međunarodnog kriminala na Internetu“, objavila je policijska agencija.

Emotet se prvi put pojavio kao bankarski trojanski virus 2014. Cilj napada bio je presresti podatke o mrežnom pristupu njemačkih i austrijskih bankarskih klijenata. Međutim, također se mogu učiti i izvršiti velik broj modula s drugim zlonamjernim funkcijama. Obično se širi e-poštom, koristeći zaražene privitke kao i ugrađene URL-ove. Koriste ga hakeri kako bi dobili pristup računalu žrtve.

emotet_takedown_2

Foto  CISA ; Kako  djeluje Emotet

Kada je haker uspješno ušao u računalo, prodaje pristup drugim kriminalnim skupinama radi ilegalnih djela (krađu lozinke bankovnih računara i drugih podataka ili zaključavanje računala dok žrtva ne plati otkupninu). Ovi visoko profesionalni i napredni napadi upornih prilagođenih su i automatizirani. Cyber ​​kriminalci naporno rade na tome da bi duže sačuvali sposobnost djelovanja u zaraženom sustavu. Stoga nije lako ukloniti Emotet.

Sigurnosni stručnjaci kažu da ovaj poslovni model “malware kao usluga” čini jednom od najuspješnijih i najjačih kriminalnih skupina na svijetu. Njemačka policija priopćila je kako su napadi povezani s Emotetom u njihovoj zemlji prouzročili najmanju štetu od oko 17,56 milijuna dolara. U međuvremenu, ukrajinska vlada otkrila je da je globalna vrijednost 2,5 milijarde USD.

Glavni tužitelj Ukrajine rekao je da je policija pokrenula raciju na objektu u gradu Harkovu u istočnom dijelu zemlje kako bi zaplijenila računala koja koriste hakeri. Tada su pronađene fotografije bankovnih kartica gomile i gotovine u sobi s puno opreme i računala, ali nema podataka o tome jesu li ti hakeri uhićeni ili ne.

Nvidia lansira svoj prvi sustav certificiranja namijenjen popularizaciji AI

Datum objave 01.02.2021

Nvidia lansira svoj prvi sustav certificiranja namijenjen popularizaciji AI

Nvidia_AI_certifikat_1

Nvidia pokreće svoj prvi sustav certificiranja s ciljem pomoći većem broju tvrtki da lakše primijeni i odgovori na sve složene AI modele – jednostavno postavite čvršće temelje za vodstvo u AI eri.

Vrijednost certificiranja sustava

Podaci Gartnera pokazuju da 37% tvrtki trenutno koristi AI u svom proizvodnom procesu, a očekuje se da će taj udio biti udvostručen na 75% do 2024. godine. Primjerice Ford koristi AI za generiranje podataka potrebnih za testiranje samovoznih automobila ili American Express za otkrivanje prijevara u stvarnom vremenu. Jedan od ključeva udvostručavanja AI-a je brzi porast količine podataka. Prema prognozi IDC-a, od 2015. do 2025. podaci će rasti po godišnjoj stopi od 25%. Izvještava se o maloprodajnom divu Wal-Martu koji obrađuje više od 2,5 PB podataka na sat.

Sveukupno, skala AI modela koji filtriraju podatke povećala se za gotovo 30.000 puta u posljednjih pet godina, što ne samo da promovira potražnju za ubrzanim računanjem, već i eksponencijalno povećava mrežni promet u podatkovnim centrima i rubovima mreža. Stoga tvrtke koje žele primijeniti AI trebaju sigurnu, pouzdanu, brzu i skalabilnu infrastrukturu.

Nvidia_AI_certifikat_2

Koje certifikat ima sustav certificiranja NVIDIA?

Da bi prošao Nvidijinu certifikaciju, sustav mora prihvatiti zadatke koji se kreću od upotrebe djelomičnih performansi pojedinačnog GPU-a do testiranja opterećenja više računala, odnosno imati dobru skalabilnost. Uz to, sustav za provjeru autentičnosti treba optimizirati za pokretanje AI aplikacije u NGC katalogu Nvidia GPU Optimization Application Center.

NGC je prošireni centar za razvoj softvera za Nvidiju, koji može istražiti AI na tržištu poput zdravstva (Clara) i robotike (Isaac). Uz to, uključuje okvire koji pomažu tvrtkama da započnu s novim slučajevima korištenja kao što su održive preporuke i inteligentna video analitika. Isto tako, kroz certificiranje sustava svaka tvrtka može koristiti isti hardver i softver koji stoji iza Nvidia AI računala.

Sada je certificirano 14 poslužitelja od 6 proizvođača sustava. Gotovo 70 sustava s najmanje 11 proizvođača sustava sudjeluje u ovom programu certificiranja.

Nvidia_AI_certifikat_3

Podrazumijeva se da poslužitelji podatkovnih centara s certifikatom NVIDIA imaju ugrađenih osam A100 GPU-a i brze mrežne kartice InfiniBand ili Ethernet. Proizvođači OEM-a za certificiranje koriste kabele Nvidia Mellanox, prekidače i mrežne kartice (kao što su ConnectX-6 InfiniBand ili Ethernet mrežne kartice i BlueField-2 DPU), što osigurava nisku latenciju i veliku propusnost. Također je vrijedno napomenuti da svi Nvidijini certifikacijski sustavi mogu pružiti podršku zvrtkama koja pokriva niz softvera, uključujući podršku za otvoreni kod.

Ako se Nvidijin sustav certificiranja široko koristi, Nvidijine prednosti u AI eri bit će se dodatno proširiti s AI treningom u oblaku na više aplikacija pod vodstvom GPU-a.

ASUS dodaje uslužni program MemTest86 na matične ploče Z590 UEFI

Datum objave 01.02.2021

ASUS dodaje uslužni program MemTest86 na matične ploče Z590 UEFI

asus_memtest86_z570_1

ASUS često nudi softverske pakete s matičnim pločicama. Ovog puta su matične ploče serije ROG Z590 svevrstan uslužni program za entuzijaste.

Jedan od programa je ASUS ROG Maximus XIII Hero. Omogućava testiranje memorija putem softvera Memtest86. Popularan je alat i među entuzijastima i među običnim korisnicima računala. Pomaže u dijagnosticiranju neispravnih memorijskih modula, a također je potreban tijekom testovog overclockinga RAM-a.

asus_memtest86_z570_2

Čini se da je ASUS sklopio ugovor s PassMark softverom koji integrira MemTest86 izravno u UEFI BIOS novih matičnih ploča. Ovo je mali ali lijep bonus.

asus_aida_z570_

ASUS je također uključio pretplatu na programski paket FinalWire Aida64 Extreme s matičnim pločicama ROG Z590 i B560. Omogućuje testiranje i identificiranje komponenata osobnog računala sa sustavom Windows, pružajući detaljne informacije o hardveru, softveru i mogućnostima praćenja vitalnih funkcija sustava. FinalWire nudi besplatne 30-dnevne početne verzije za Aida64 Extreme, ali s ograničenim značajkama. Suprotno tome, pretplata otključava punu funkcionalnost programa na 60 dana.

Iako se očekuje da će procesori Intel Core 11. generacije (Rocket Lake-S) biti isporučeni za dva mjeseca. Međutim, matične ploče za njih već se prodaju (ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi za 380 dolara, a ROG Maximus XIII Hero za 500 dolara).

AeroCool predstavio Cylon 3H hlađenje

Datum objave 01.02.2021

AeroCool predstavio Cylon 3H hlađenje

AeroCool_cylon_3H_1a

AeroCool je predstavio Cylon 3H – niskoprofilni CPU hladnjak za mini-računala i druge sustave s niskim zahtjevima za odvođenjem topline. Proizvođač tvrdi da hladnjak može podnijeti toplinska opterećenja (TDP) do 125 W.

Hladnjak Cylon 3H ima crni aluminijski blok “C” tipa dimenzija 98 mm × 126 mm × 138 mm. Pokriven je s tri bakrene cijevi debljine 6 mm koje se dodiruju izravno s CPU razdjelnikom topline što omogućuje brži prijenos topline.

AeroCool_cylon_3H_2a

Ventilator je dimenzija 120 mm × 120 mm × 25 mm, radi između 600-1800 o/min, s bukom između 13,3-24,3 dBA, statičkim tlakom od 0,63-1,48 mm i protokom zraka od 40,9-103,3 m 3 / h.

Ovaj ventilator ima adressable RGB osvjetljenje. RGB svjetlo se vidi lako s bočne ploče od kaljenog stakla, jer jedinstveni dizajn CPU hladnjaka vidi RGB osvjetljenje prema van.

Među podržanim vrstama procesorskih utičnica su LGA775, LGA1150, LGA1151, LGA1200, LGA1156, AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, AM4, FM1, FM2 i FM2 +. Ima četvero- i tro-pinski PWM kabel za upravljanje ARGB-om s kompatibilne matične ploče.

AeroCool još nije objavio nikakve informacije o cijenama za Cylon 3H CPU hladnjak ili kada će biti dostupan za kupnju.

OnePlus 9 Lite integrira Snapdragon 870 5G kako bi postao ekonomičnija opcija?

Datum objave 03.02.2021

OnePlus 9 Lite integrira Snapdragon 870 5G kako bi postao ekonomičnija opcija?

One Plus 9 Lite

OnePlus se priprema za predstavljanje svoje nove OnePlus 9 serije u ožujku. Kako se šuška, trebala bi imati tri modela. Uz osnovni i Pro model, ove godine imat ćemo i novu Lite verziju.

OnePlus 9 Lite bi trebao biti ekonomičnija verzija u kombinaciji stakla i plastike u odabiru materijala kućišta kako bi cijena bila pristupačnija. Bit će opremljen zaslonom od 6,5″ FullHD rezolucije, ali još uvijek postoji dvojba hoće li biti 90 Hz ili 120 Hz te AMOLED ili LCD matrice. Snapdragon 870 5G trebao bi biti srce mobitela, popraćen sa 6 ili 8 GB LPDDR5 RAM-a i 128 GB UFS 3.0 ili 3.1 interne memorije.

Na stražnjoj strani navodno su glavni senzor od 48 MP, praćen lećom ultraširokog kuta i senzora od 16 MP, te senzorom od 5 MP za makro fotografije. Prednja kamera bit će 16 MP. Što se tiče baterije, govori se o kapacitetu oko 4.300 mAh, s brzim punjenjem Warp Charge 30T. Za povezivanje integrirati će 5G, NFC, Dual SIM, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6.

MediaTekov prvi 5G čip M80 konačno podržava Sub-6GHz i mmWave

Datum objave 03.02.2021

MediaTekov prvi 5G čip M80 konačno podržava Sub-6GHz i mmWave

MediaTek_M80

MediaTek je najavio prvi neovisni 5G čip M80 za mobilne telefone, bežične uređaje iOT itd. Najveća značajka je što istovremeno podržava 5G Sub-6 GHz i mmWave. Podrška uključuje 5G dual SIM, dual 5G NSA (neautonomne) i SA (autonomne mreže), dual VoNR (glas preko novog radija), TDD i FDD te dinamičko dijeljenje spektra (DSS).

Povratno je kompatibilan s 4G LTE kataloškim vezama za preuzimanje i 3GPP, dok 5G veza ostvaruje se s agregiranim nosačem (CA, agregacija nosača) od osam pojedinačnih nosača (CC, sastavni nosač), što na kraju znači da se istovremeno emitira više informacija. To su slične značajke Qualcommovu X60 modemu.

MediaTek M80 nadmašio je Qualcomm Snapdragon X60 u pogledu teoretske brzine, Maksimalna brzina preuzimanja podataka iznosi 7,67 Gbps i prijenosa 3,76 Gbps, te se svrstao u rang s Exynosom 2100 (3,67 Gbps i 7,35 Gbps ).

Prema MediaTekovom opisu, podržava UltraSave tehnologiju za uštedu energije, koja može inteligentno otkriti mrežno okruženje i prepoznati OTA sadržaj te dinamički prilagoditi konfiguraciju napajanja i radnu frekvenciju u skladu s okruženjem. Također integrira tehnologiju regulacije dinamičke propusnosti BWP, koja se automatski prilagođava maloj ili visokoj širini pojasa kako bi udovoljila različitim potrebama protoka podataka, optimizirajući maksimalno korištenje propusnosti. Osim toga, M80 također podržava C-DRX tehnologiju upravljanja uštedom energije, koja se može automatski prebacivati ​​između aktivnog i neaktivnog stanja kako bi održala povezanost uz istovremeno smanjenje potrošnje energije u komunikaciji.

M80 je testiran u skladu s industrijskim standardima, u skladu s 3GPP Release 16 standardom, Sub-6 GHz i mmWave dvostrukim umrežavanjem i agregiranjem nosača. MediaTek će također ove godine predstaviti T700 za osobna računala i T750 kao 5G fiksni bežični pristup i mobilnu žarišnu točku (ukratko, kućni 5G za WiFi i 5G uređaje za dijeljenje).

Razvoj igara je preskup. Google gasi Stadia studio i usredotočit će se na uslugu

Datum objave 03.02.2021

Razvoj igara je preskup. Google gasi Stadia studio i usredotočit će se na uslugu

Stadia

Google Stadia, usluga igranja igara u oblaku koju su najavili na GDC konferenciji 2019., bila je vrlo važan događaj za gaming industriju. Tada je Google, regrutirao Ubisoft koji je bio odgovoran za prvu i drugu generaciju Assassin’s Creed Odyssey te postavio redateljicu igara Jade Raymond, kao odgovornu za Google Stadia.

Sada je Google je najavio da će zatvoriti svoja dva studija za igre u Montrealu i Los Angelesu, kako bi se usredotočio na samu uslugu i pomoć programerima u distribuciji sadržaja igara putem Stadia. Ukratko, Stadia neće imati igre koji je razvio sam Google, već se u potpunosti oslanjaju na sadržaj koje pružaju programeri igara trećih strana. Neki će zaposlenici otići na nove funkcije, drugi iz SG&E tima bit će raspoređeni na nova radna mjesta, a Jade Raymond je već napustila Google.

Sve u svemu, to može značiti da u budućnosti Stadia neće biti toliko platforma za igre kao promotivni alat za izdavače. Primjerice, ako gamer gleda najavu za igru ​​na YouTubeu, klikće gumb “probaj”, igra 15-minutni demo i na temelju toga odlučuje kupiti naslov ili odustaje od kupnje.

S druge strane za sada zatvaranje studija na korisničkoj razini ne znači bilo kakvu promjenu. Ako ste bili dio Stadia Games and Entertainment, bit ćete premješteni na “drugo mjesto”. Uz to, Google je objavio besplatnu varijantu koja korisnicima omogućuje igranje igara s maksimalnom razlučivošću 1080p. Usluga radi na Chromecastima, Android uređajima i web preglednicima, uključujući Safari na iOS-u . Kasnije ove godine usluga će doći i na LG OLED televizore .

MediaTek prvi put ušao u Appleov lanac opskrbe – pružit će čipove za Beats slušalice

Datum objave 03.02.2021

MediaTek prvi put ušao u Appleov lanac opskrbe - pružit će čipove za Beats slušalice

Beats slušalice

U industriji pametnih telefona otkrivena je još jedna ekskluzivna vijest. MediaTek je prvi puta ušao u Appleov opskrbni lanac.

Prema tajvanskom mediju “Economic Daily”, MediaTek će proizvoditi čipove za Beats slušalice, koje su u u 100-postotnom vlasništvu Applea.

Očekuje se da će proizvodnja i isporuka čipova započeti u narednih nekoliko tjedana. Ova suradnja sigurno će donijeti MediaTeku novi zamah rasta budući je Apple uz iPhone 12 seriju istovremeno lansirao najnovije Beats Bluetooth naglavne slušalice “Beats Flex”, Nema sumnje privući Appleove obožavatelje na kupnju putem paritetne strategije.

Uz to, još jedna kineska tvrtka je napokon uspjela postati Appleov dobavljač. To je BOE – proizvođač zaslona. Oni sada isporučuju Appleu OLED panele za iPhone 12 seriju.

Samsung PCIe4.0 SSD 980 PRO 2TB – službeno objavljen, brzina 7 GB / s

Datum objave 03.02.2021

Samsung PCIe4.0 SSD 980 PRO 2TB - službeno objavljen, brzina 7 GB / s

samsung_980_pro_1

U rujnu 2020. je Samsung Electronics objavio svoj prvi potrošački trio PCIe4.0 NVMe SSD-a 980 PRO.

Sada su pojačali ponudu s 2TB varijantom koja bi trebala pružiti više mogućnosti onima koji žele postići visoke performanse na svojim računalima, radnim stanicama i igraćim konzolama.

Samsung 980 PRO 2TB može pružiti sekvencijalne brzine čitanja i pisanja do 7.000 MB/s i 5.100 MB/s, nasumične brzine čitanja i pisanja do 1.000 KIOPS. Istodobno je optimiziran za obradu zahtjevnih aplikacija te video 4K i 8K videozapisa.

Sve ključne komponente 980PRO, uključujući prilagođeni Elpis kontroler, V-NAND i DRAM, dizajnirani su u pogonu, što u potpunosti može iskoristiti potencijal PCIe 4.0. Istodobno je kompatibilan s PCIe 3.0.

samsung_980_pro2

Prema Samsungu, 980 PRO 2TB ima i izvrsno rješenje toplinske kontrole, koje može učinkovito poboljšati pouzdanost. Iako se većina NVMe SSD-ova visokih performansi trenutno oslanja na vanjske bakrene hladnjake za odvođenje topline, Samsung 980 PRO donosi premaz od nikla na kontroleru i naljepnicu za odvođenje topline od bakrene folije na stražnjoj strani SSD-a. Uz to je opremljen dinamičkom zaštitom od odvođenja topline koja smanjuje fluktuacije performansi. Ove inovativne funkcije hlađenja osiguravaju da SSD održava kompaktan i tanak M.2 izgled.

Razer Viper 8KHz igraći miš ima tehnologiju HyperPolling

Datum objave 03.02.2021

Razer Viper 8KHz igraći miš ima tehnologiju HyperPolling

razer_viper_8khz_gam (2)

Nakon što je Razer dugo vremena sudjelovao u utrkama za miša s najvećom osjetljivošću senzora, sada su ostvarili revolucionarnu brzinu prijenosa podataka pomoću svoje tehnologije HyperPolling koja koristi brzi USB mikrokontroler i obećava ni manje ni više nego 8.000 Hz!

Razer Viper 8 KHz prvi je ambideksterni miš koji je ovo iskoristio za najveću brzinu i najmanje ulazno kašnjenje od 1/8 milisekunde ikada postignuto. Uz to, za razliku od drugih miševa s nižim razinom inputa, koji mogu pokazati mikrozastoje, Razer HyperPolling Technology osigurava ultra glatko pomicanje kursora- nešto što je više nego evidentno na monitorima s visokim razinom osvježenja ekrana.

Fino podešavanje za savršeno ciljanje

Preciznošću optičkog senzora Razer Focus + od 99,6%, čak i najfiniji pokreti ovog sportskog gaming miša prate se dosljedno. Opremljen inteligentnim funkcijama, senzor postaje još precizniji, omogućavajući akutnu razinu preciznosti za pobjednički udarac glavom. Razer optički prekidači druge generacije napravljeni su tako da traju 70 milijuna klikova.

razer_viper_8khz_gam (3)

8 tipki za programiranje 

Viper 8 KHz je potpuno konfigurabilan putem osam tipki, kojima se mogu dodijeliti makronaredbe ili sekundarne funkcije i spremiti sve profile konfiguracije u ugrađenu memoriju.

Ne to nije sve. Ovaj je miš jedan od najlakših igračkih miševa na tržištu. Sa masom od samo 71 gram, još je impresivnije što postiže svoju težinu bez ugrožavanja kvalitete izrade i dizajna namijenjenog za ljevake i dešnjake. Što se tiče samog dizajna, zrnasta mat crna plastika miješa se sa sjajnim crnim plastikom koja razdvaja dva glavna gumba. Dobro zakrivljeni rubovi i njihov elastomerni premaz poboljšavaju prianjanje. Zahvaljujući dva velika PTFE jastučića, klizanje ne bi trebalo biti problem.

razer_viper_8khz_gam_yvxZH

Minimalne preporučene specifikacije za iskoristivost Viper 8K Hz uključuju:

 • CPU Intel Core i5-8600K ili AMD R5 3600
 • GPU Nvidia GTX 1080 ili AMD RX 5700
 • Zaslon stope osvježavanja 144 Hz, isključena prilagodljiva sinkronizacija (Nvidia G-Sync ili AMD FreeSync

Što se tiče ostalih osnovnih specifikacija Razer Viper 8K Hz one slijedi:

 • Dimenzije (DxŠxV): 126,73 x 57,60 x 37,81 mm
 • Masa: 71 g
 • Model senzora: Razer Focus +
 • Osjetljivost: 20.000 CPI
 • Programabilne tipke : 9, uključujući 3 funkcije kotačića
 • LED zona i boje: 1x RGB
 • Dužina kabela: 1,8 metara

Viper 8K Hz dotupan je u Hrvatskoj za kupnju po cijeni od  899,00 kn.

Forum

Objavljeno prije 2 minute

P: Sony WH-1000XM3

Objavljeno prije 3 minute

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 7 minuta

P: Računala Ryzen 7 3700X / i5 10600K / i7 11700K, novo, garancija

Objavljeno prije 7 minuta

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Objavljeno prije 22 minute

Poklanjam KVM switch

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci