Novosti - Ožujak 2005.

Asetek WaterChill

Datum objave 01.03.2005

Asetek WaterChill

Kompanija poznata po svome Vapochill setu za hlađenje, koji mnogi u svijetu stavljaju kao broj jedan za hlađenje sistema, predstavila je nedavno svoj novi uradak baziran na vodi, kako bi ponudila tržištu i jeftinije rješenje, dostupno većem broju korisnika. Ekipa s Overclockers Online-a se poprilično oduševila s novim igračem, što i nije čudno jer set nudi, između ostaloga, blok za hlađenje procesora Antarctica (za sve trenutno dostupne sockete, osim S775), vodenu pumpu protoka 1200 l/h, radijator s mjestom za čak tri 120 mm ventilatora, hladnjak za hard disk i sve ostale dijelove potrebne za montažu i pravilnu upotrebu. Kako je i bilo za očekivati u ovom setu ne manjka ništa, kvaliteta izvedbe je na nivou, a rezultati hlađenja su poprilično dobri (S754 procesor, ocan na 2.6 Ghz pod punim opterećenjem je dostizao 42°C). Treba napomenuti da je ovo najjači set za hlađenje, pa tako postoje i slabije varijante s manjim radijatorima, slabijim pumpama, a sve dijelove je moguće kupiti i zasebno. src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/asetek_waterchill_1.jpg">
Geforce 6800 Ultra 512MB

Datum objave 01.03.2005

Geforce 6800 Ultra 512MB

ATI je nedavno predstavio svoju uzdanicu u visokoj klasi grafičkih kartica, model X850XT PE s 512MB memorije, pa je bilo samo pitanje vremena kada će NVIDIA ponuditi svoj odgovor. I dok su sretnici na Texas Gaming Festivalu već uživali u igranju na novoj ATI-ci, NVIDIA je objavila tek slike nove zvjerke. Vidljiva je samo nova izvedba power konektora, a kao i kod ATI-a hladnjak ne pokriva cijelu memoriju. Kako je prikazana samo referentna kartica ostaje nam samo čekati na pojavu modela dostupnih za testiranje.
ASUS vs. DFI

Datum objave 02.03.2005

ASUS vs. DFI

ASUS A8N-SLI- Deluxe i DFI LanParty UT SLI-D su dvije ploče koje je HEXUS provukao kroz svoj lab, želeći nam pokazati koja je bolja. Rezultat je pobjeda DFI-a, (naravno) iako se, za razliku od našeg testa ASUS pokazao u puno boljem svijetlu. Velika zasluga toga je novi BIOS 1003, s kojim je očigledno ispravljeno dosta toga (na našem testu je bio dostupan samo 1002) pa tako ploča nije patila od svih onih boljki iskazanih na testiranju u našem labu. Iako nijedna od testiranih ploča nije savršena, preporuku su dobile obje, a DFI je pokupio i dodatne simpatije recenzenata ponajprije zbog svoje visoke stabilnosti i rezultata, iako je na našem testu dostigla i veći HTT takt (350 Mhz) za razliku od maksimalnih 340, koliko su dosegnuli dečki s HEXUS-a.
Sapphire pojačava napade

Datum objave 02.03.2005

Sapphire pojačava napade

Najnovije vijesti od vodećeg svjetskog partnera ATI-a, nam donose najave novih grafičkih kartica baziranih na X850 i X800 jezgri, u par izvedbi. Tako se ponovo pripremaju počastiti tržište sa svojom Ultimate serijom, hlađenom posebnom izvedbom hladnjaka, koju potpisuje Zalman. Osim toga, svjetlo dana bi trebala i ugledati nova TOXIC X700 Pro kartica, kao nasljednica modela Hybrid. U pripremi su i matične ploče bazirane na ATI-jevom chipsetu, i to za S939 kao i za Intelove sockete 478 i 775, sa i bez integrirane grafike. Kako najavljuje, Sapphire ne želi ostaviti 9800 seriju kartica bez nasljednika, pa priprema i nove modele koji bi trebali popuniti nedostatak snažnijih kartica koje još uvijek koriste AGP port. U softverskom dijelu priče, u pripremi je i novi overclocking program nazvan TRIXX, kao i najava novog koncepta pakiranja kartica s dodatnim sadržajem (DVD choice), gdje bi krajnjem kupcu omogućili odabir posebnog DVD-a s većim brojem igara, gdje bi sam kupac odabrao, za sad neutvrđen broj naslova i aktivirao one koje želi.
AMD FX-55

Datum objave 02.03.2005

AMD FX-55

Igrači s AMD-a su se pozabavili s trenutno najpoželjnijim procesorom, uspoređujući ga sa slabijim izvedbama iste serije (FX 53 i 51), kao i sa običnim A64 4000+ i Intelovom uzdanicom P4 550 3.4 Ghz. Rezultati su dosta zanimljivi, pogotovo u usporedbi AMD procesora, a P4 je u svima (osim u sintetičkim testovima) podbacio. Jedna od zanimljivosti je i BOX hladnjak koji se pokazao kao opaki igrač, hladeći junaka testa i u najekstremnijim uvjetima na tek 45°C, dokazujući po tko zna koji put da je vrijeme vrućih AMD procesora daleko iza nas. Dok jedna od ovakvih zvjerki ne sleti i u naše ruke, uživajte u slikama…
TTGI PLUG-N 550W

Datum objave 03.03.2005

TTGI PLUG-N 550W

Iza ovoga naziva skriva se napajanje proizvođača Traditional Technology Group Inc., jakosti 550W, specificirano po ATX 12V V1.3 standardu što znači da nema dual +12V izlaze. Ovo nije zabrinjavajuća činjenica jer ovo napajanje ima na +12V izlazu 30A, što bi trebalo biti dostatno za svako računalo, a osim toga podržava i sve sigurnosne standarde. Posebnost ovoga napajanja je jedan ventilator od čak 14cm, što zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a sama brzina se može regulirati pomoću prekidača u tri modela rada (auto/silent/turbo). Kako bi upotpunili paket konstruktori su i omogućili spajanje samo onih konektora koji su potrebni (PLUG-N), što je svakako za pohvalu. Treba još samo napomenuti da napajanje nastavlja rad i nakon gašenja računala kako bi do kraja ohladilo svoje komponente. Zaključak-još jedno napajanje iz kategorije “i tata bi sine”.
Intelovih 64 bita

Datum objave 03.03.2005

Intelovih 64 bita

Intel je napokon odlučio odgovoriti na 64-bitni izazov AMD-a, pa je prošli tjedan lansirao svoje nove procesore sa 64-bitnom podrškom. Svoje mjesto pod suncem su tako pronašli modeli 630 (3 Ghz), 640 (3.2 Ghz), 650 (3.4 Ghz) i 660 (3.6 Ghz), na 800 Mhz sabirnici i 2MB L2 cashe memorijom. Vrh ponude bi trebao biti novi EE (Extreme Edition) procesor na 3.73 Ghz i 1066 Mhz sabirnicom, i samo 512KB casha. Nova ergela procesora podržava XD bit tehnologiju (Execute Disable Bit), Intelov pandan AMD-jevom EVP-u, što bi trebalo poboljšati zaštitu od nekih vrsta virusa i crva. Tu je naravno i Intelova podrška za SpeedStep (AMD Cool`n`Quiet), ali za razliku od konkurenta kojem je omogućeno spuštanje radnoga takta do 800 Mhz, ovi procesori u tom režimu rada smanjuju svoju brzinu samo do 2.8 Ghz, osim EE koji niti ne podržava tu mogućnost. Zabrinjavajuća činjenica za Intel je ta što 64-bitni procesori ne mogu nadmašiti P4 560 (3.6 Ghz) u izvođenju 32-bitnih aplikacija pa nam ne ostaje ništa drugo nego sačekati izlazak 64-bitne verzije Windowsa ili prelazak na neku od platforma koji već podržavaju takve mogućnosti (Linux).
Intel Developer Forum

Datum objave 04.03.2005

Intel Developer Forum

U San Francisku se upravo održava Intelova priredba namijenjena tvrtkama za razvoj strojne i programske opreme. Naravno, takvu priliku Intel je iskoristio za predstavljanje svojih novih proizvoda i tehnologija, pa tako između ostaloga mjesto je našla i Intelova vizija budućega digitalnoga načina života. Ona se zasniva na novim prijenosnim računalima namijenjenima upotrebi “na svakom mjestu u svakom trenutku”. Ponudu čine dva prijenosna i jedno stolno računalo, zasnovani na konceptu Florance, koji bi korisniku trebalo omogućiti jednostavnu upotrebu u bilo kojem segmentu upotrebe računala. Da bi to postigli izbacili su klasičnu tipkovnicu pa se sva komunikacija odvija preko ekrana osjetljivih na dodir, koji su ujedno i tanki zvučnici, obogaćeni sa cijelim setom programske opreme koja omogućava jednostavno mobilno pristupanje i sinkronizaciju sa kućnim računalom. Ponudili su i bogatu popratnu opremu, pa se tako može dobiti klasična ili bežična tipkovnica, odvojiv DVD uređaj, GPS, ugrađena kamera i mikrofon, a bežična veza je podržana putem 802.11a/b/g standarda i Blutootha. Intel je predstavio i računalo za ugradnju u Land Rover, koji pomoću Blutootha komunicira sa zvučnicima u automobilu i omogućava upotrebu GPS navigacijskog sustava. Osim ovoga, Intel je očima javnosti dao na uvid i njegov paket za razvoj FB-DIMM proizvoda (Fully-buffered), koji bi treba omogućiti brže uvođenje memorijske tehnologije namijenjene dvoglavim Xeonima. Takva tehnologija donosi više prostora, brži i sigurniji rad te je nužna za postizanje veće učinkovitosti sustava sa dvije jezgre. Takav sustav, za upotrebu na stolnom računalu, Intel je već i predstavio pod službenim imenom Intel® Pentium® D, zasnovan na chipsetu Intel® 945G Express ili Intel® 945P, uz podršku za High Definition Audio. Zahtjevnijim korisnicima Intel je namijenio Pentium D Extreme Edition s tehnologijom HT-a (Hyper-Threading), koji bi korisnicima trebao omogućiti izvršavanje četiri neovisne operacije, a sve gore spomenute tehnologije i proizvodi trebali bi postati dostupni u drugom kvartalu tekuće godine.
nForce5 SLI

Datum objave 04.03.2005

nForce5 SLI

Hardocp je uspio na Intelovom DF dokopati se slika prvih matičnih ploča od NVIDIE za Pentium4 procesore, neslužbenog naziva nForce5, ili kako ga neki još nazivaju Crush 19 chipest, za sada bez službenog predstavljanja. Ploče bi trebale omogučiti SLI tehnologiju uparivanja dviju grafičkih kartica za postizanje boljih rezultata, SATA II podršku, DDR II tehnologiju, a očekuje se skora, službena objava tehničkih specifikacija.
SWING Informatika predstavila svoj Project Management

Datum objave 04.03.2005

SWING Informatika predstavila svoj Project Management

  SWING
Informatika je danas na presici održanoj u hotelu Regent Esplanade
predstavila novu inačicu svoga SWING Process Manager programa za upravljanje
odnosa s kupcima. SWING Process Manager PLUS od
prethodnika nasljeđuje
  • Upravljanje odnosima s
    kupcima
  • Upravljanje predmetima
  • Upravljanje
    dokumentima

Velika novost je dodatna mogućnost koju je zbog njene
složenosti na domaćem tržištu prilično teško naći. Riječ je o upravljanju
projektima, odnosno Project Management. Upravljanje projektima je važno
tvrtkama čije poslovanje zahtjeva planiranje projekata, njihovo upravljanje
i operacionalizaciju, te njihovo praćenje i kontrolu.

Specifičnost
SWING Process Manager PLUS je u tome što integrira Microsoft Project, Word i
Excell u IBM Lotus aplikacije. Time dobivamo ponajbolje od obje tehnologije
– Lotusovo odlično praćenje procesa i organizacije, te korištenje
standardiziranih i općeprihvaćenih Microsoft alata, sve u jednoj
unificiranoj aplikaciji.

Forum

Objavljeno prije 1 sat

Playstation tehnikalije

Objavljeno prije 2 sata

Preporuke za nadogradnju konfiguracije ili pojedinačnih komponenti

Objavljeno prije 2 sata

mehanicka tipkovnica

Objavljeno prije 2 sata

Koji 27" monitor?

Objavljeno prije 3 sata

Konfiguracije za audio, video ili foto obradu

Članci

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

Iz ADATA-e nam stiže DDR4 memorijski kit namijenjen entuzijastima i igračima koji su ograničeni s budžetom, a žele pouzdanu i brzu radnu memoriju. Hunter je opremljena s Xynixovim CJR čipovima, brzina je do 3.000 MHz, i kapaciteta do 32 GB.... Pročitaj više

Fractal Design Vector RS recenzija

Fractal Design Vector RS recenzija

Kao što smo ranije najavili, na test su nam uz Fractalovo ION+ napajanje stigla i dva kućišta, a danas je na redu recenzija jednoga od njih - Vectora RS. Riječ je o novom tipu kućišta za Fractal, predstavljenom prošle godine koje kombinira... Pročitaj više

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

Iz ADATA-e nam na test stižu dva eksterna SSD-a koji oba podržavaju USB 3.2 Type C povezivost i time omogućavaju veće brzine transfera do 1000 MB/s. SE800 je manji, ali je otporan na vodu i prašinu, dok je SE760 veće rashladne površine. Oba... Pročitaj više

Kingston HyperX Fury 2x8GB 3733 MHz CL19 recenzija

Kingston HyperX Fury 2x8GB 3733 MHz CL19 recenzija

Iz Kingstona nam stiže 16 GB DDR4 memorijski kit maksimalnog takta 3.733 MHz koji je programiran tako da ima dva XMP profila. Prvi mu omogućava takt od 3.773 MHz pri CL19-23-23 latencijama, a drugi je malo sporiji ali agresivnijih latencija... Pročitaj više

Brzi test - Fractal Design ION+ 860P

Brzi test - Fractal Design ION+ 860P

Fractal Design nam je na test poslao svoje ION+ 860P napajanje predstavljeno još sredinom prošle godine. Uz njega su nam stigla i dva nova kućišta (Vector RS i Define 7), pa ćemo za obje te buduće recenzije koristiti 860P. No najprije, dono... Pročitaj više

Svi članci