Novosti - Travanj 2014.

AMD i Mentor Graphics suradnja

Datum objave 01.04.2014

AMD i Mentor Graphics suradnja

AMD Embedded Logo

AMD je danas predstavio višegodišnji sporazum sa Mentor Graphics Corporation za proširenje dostupnosti razvoja open source Linuxa za ugradne sisteme sa AMD heterogenim i multi-jezgrenim procesorima. S ciljem pružanja upotrebljivijeg i više fokusiranog razvojnog okruženja otvorenog koda, sporazum će proizvođačima ugradnih sistema omogućiti širu podršku za veći broj procesora, robusne razvojne alate i veću brzinu razvoja na otvorenim platformama.

Kao Yocto Project kompatibilan proizvod, Mentor embedded Linux će sada donijeti standardizirane funkcionalnosti i alate, te će osigurati brz pristup najnovijim BSP-ima za AMD 64-bit x86 arhitekturu počevši od dolazećih AMD ugradnih G SoC-eva (“Steppe Eagle”) i R APU/CPU procesorima (“Bald Eagle”). Proizvođači ugradnih sistema će imati na raspolaganju sveobuhvatan pristup Mentor Embedded Linux razvojnoj platformi i komercijalnu podršku, baš kao i besplatnu Mentor Embedded Linux Lite verziju koja pruža sve npotrebne opcije za procjenu Linux-a na AMD ugradnim procesorima.

Nvidia očekuje bolju 2014. godinu

Datum objave 01.04.2014

Nvidia očekuje bolju 2014. godinu

Nvidia Desai

Nvidijin potpredsjednik korporativnog i proizvodnog marketinga Ujesh Desai u nedavnom je intervjuu istaknuo kako je isporuka grafičkih kartica ostvarila blagi rast na godišnjoj razini u 2013 , te kako očekuje daljnji porast u 2014.

Osvrćući se na upit o tome kako se Apple okrenuo ka AMD FirePro grafičkim karticama za svoju Mac Pro liniju proizvoda, komentirao je kako Apple je uvijek bio važan klijent Nvidije i kako će nastaviti održavati svoje čvrsto partnerstvo s njima. Desai je istaknuo da Nvdia Quadro serija proizvoda ima veliku softversku podršku, dok AMD-ov FirePro podržava samo OpenGL i zbog te će razlike Nvidia zadržati vodeću poziciju u profesionalnom grafičkom tržištu.

Osim vodstva na profesionalnom grafičkom tržištu, tvrtka je također ima vodstvo i u high-end i u mid-range desktop segmentima. Novi su Maxwell bazirani GeForce GTX 750 Ti i GTX 750 proizvodi donijeli značajna poboljšanja u potrošnji energije i performansama te podržavaju nekoliko najnovijih tehnologija, kao što su Shadowplay i G -Sync, izjavio je Desaid .

Intel Developer Forum u Shenzhenu

Datum objave 02.04.2014

Intel Developer Forum u Shenzhenu

IoT Gateway

U kontekstu računalne industrije koja prolazi ubrzane preobrazbe generalni direktor tvrtke Intel Corporation Brian Krzanich iznio je Intelove planove daljnjeg razvoja svoje gotovo tridesetogodišnje prisutnosti u Kini te suradnje sa sve većom tehnološkom zajednicom, osobito u Shenzhen (hrv: Šenžen), u cilju ubrzanja inovacija i preoblikovanja računalne industrije.

U svom je govoru Krzanich govorio o tome kako Intel i Shenzhenska tehnološka zajednica mogu ponovno pokrenuti rast – i lokalno i globalno – te ponuditi diferencirane računalne proizvode i okruženja za više tržišnih segmenata, operacijskih sustava i cjenovnih razreda. U skladu s time najavio je osnivanje centra Intel Smart Device Innovation Center u Shenzhenuu i fonda Intel Capital China Smart Device Innovation Fund u vrijednosti od sto milijuna dolara.

Detaljno je predstavio i nekoliko novih proizvoda i tehnologija koje će Intel ponuditi ove godine, uključujući Intel Edison, svenamjensku računalnu platformu spremnu za ugradnju u proizvode koja je prvi put osmišljena upravo u Intelovim istraživačkim laboratorijima u Kini. Objavio je i dostupnost rješenja Intel Gateway Solutions za internet stvari (Internet of Things, IoT), utemeljenog na procesorima Intel Quark i Atom, te prvi put predstavio platformu SoFIA, Intelovu prvu integriranu mobilnu SoC platformu za osnovne i cjenovno povoljne pametne telefone i tablet-računala.

Krzanichu se tijekom prvog dana godišnjeg foruma za razvojne programere pridružio Ian Yang, predsjednik tvrtke Intel China, koji je otvorio kongres, te Diane Bryant, viša potpredsjednica i generalna direktorica Intelova odjela Data Center Group, koja je u svom govoru istaknula Intelove tehnologije podatkovnih centara kao temelj suvremenog računalstva i naglasila nove poslovne prilike koje nudi širenje pametnih, povezanih uređaja.

Sa širenjem 4G LTE usluge u Kini Intel je u dobrom položaju da poveća svoj udio u segmentu LTE čipseta. Intelova LTE platforma za 2014., Intel XMM 7260, već danas ispunjava petonačinski preduvjet tvrtke China Mobile, a nudi i podršku za TD-LTE i TD-SCDMA protokole, koji su u Kini obavezni.

Intel razvija i platformu SoFIA, liniju integriranih mobilnih sustava na čipu (SoC) za osnovne i cjenovno povoljne pametne telefone i tablet-računala. Krzanich je demonstrirao prvi silicijski paket u toj liniji u novoj integriranoj platformi Intel Atom – tek nekoliko mjeseci nakon uvrštavanja tog proizvoda u Intelov razvojni plan za ultramobilne uređaje. Istaknuo je i stratešku priliku koju ti tržišni segmenti nude Intelu i kineskoj tehnološkoj zajednici. Intelova platforma SoFIA 3G trebala bi se početi isporučivati OEM partnerima u četvrtom tromjesečju 2014.

od ostalih novosti, objavili su da će se linija procesora nove generacije Intel Xeon E5-2600 v3 utemeljena na mikroarhitekturi Haswell početi proizvoditi u drugoj polovici godine.

Thermaltake BlacX Urban

Datum objave 02.04.2014

Thermaltake BlacX Urban

TT Black Urban

Thermaltake predstavlja BlacX Urban Wi-Fi docking station, jenostavno rješenje za pristup svim fajlovima na tvrdim diskovima i SSD-ima. Uz pomoć Wi-Fi integracije,  olakšan je pristup podacima putem pametnog telefona ili tableta, bilo da je riječ o iOS ili Android uređaju.  TtCloud je aplikacija koja to omogućuje, a BlacX Urban podržava i UPnP protokol, a tu je i WEP/WPA/WPA2 zaštita. Transfer podataka je moguć i žičanim putem i to uz pomoć USB 3.0 konektora.

NZXT Sentry 3

Datum objave 02.04.2014

NZXT Sentry 3

NZXT Sentry 3

NZXT predstavlja Sentry 3 koji kombinira kontroler za pet moćnih kanala za ventilatore, s vrlo intuitivnim UI-em, kojim je moguće kontrolirati hlađenje računala uz pomoć pomaka prsta po ekranu. Ekran je velik 5.4″, osjetljiv je na dodir i 33% je veći od ekrana na sličnim proizvodima na tržištu.Svaki kanal (ventilator), na raspolaganju ima 15W snage, uz standardne over i undervolt zaštite kao i zaštitu od kratkog spoja. Preporučena cijena na EU tržištu će biti 32.99 €.

nVidia u Zagrebu – G-Sync, Shield i ostale novosti

Datum objave 04.04.2014

nVidia u Zagrebu - G-Sync, Shield i ostale novosti

Nvidia ZG 2014

Jake snage nVidie u sastavu  Luciano Alibrandi (Director of Corporate Communications EMEA), Ben Berraondo (GeForce PR Manager EMEAI), Igor Stanek (Head of Tegra/Shield PR EMEAI) i David Koblizek (Product PR Manager), danas su u zagrebačkom hotelu Antunović pred okupljenim novinarima i partnerima predstavili novosti od kojih su neke sa ovogodišnjeg CES-a, a neke sa nedavno završene GPU Technology konferencije.

Nvidia ZG 2014 Nvidia ZG 2014

U prvom redu je napomenuto kako je nVidia odavno izašla iz okvira kompanije koja samo proizvodi grafičke kartice, te kako je  GPU pokretač mnoštva budućih proizvoda koji ulaze u sve sfere modernog života. GPU je odavno prestao biti samo pokretač igara i danas služi i u znanosti, medicini, autoindustriji, biznisu itd. nVidia tu igra ključnu ulogu, a naravno u cilju im je tu poziciju i zadržati. Od novotarija koje smo prvi put imali prilike vidjeti je Shield i streamanje igara sa vašeg računala na njega ili na uređaj spojen na njega (TV, projektor). Igor Stanek nam je u praksi demonstrirao kako to izgleda igrajući novi Call of Duty i World of Tanks. Ograničenje Shielda je streaming u 720p, a posebnost je Gamepad Mapper koji omogućuje igranje Android igara rađenih isključivo za mobilni uređaj uz pomoć Shielda i njegovih kontrola. Shield nažalost nema službenu prodaju i podršku u Europi – zbog nedostatka distribcijske i servisne  mreže.

Nvidia ZG 2014

Druga zanimljivost koju smo vidjeli je kako u praksi funkcionira G-Sync na dva AOC monitora i moramo priznati kako smo bili vrlo zadovoljni s onime što smo vidjeli. Stuttering i tearing su stvari prošlosti, a smanjen je i input lag – jedva čekamo ovo i samo probati, a prvi bi se monitori na tržištu trebali naći u svibnju. Od ostalih novosti ponovno je najavljen novi Titan Z, zatim Pascal grafička arhitektura za 2016. godinu, Tegra K1 (192 CUDA jezgre, podrška za 4K monitore), te naravno Tegra sa dual Denver CPU-ima koji će biti prvi 64-bitni ARM procesori na tržištu (7-way superscalar, up to 2.5GHz, 128K+64K L1 cache). Govora je bilo i o Battery Boost tehnologiji za prijenosnike koja limitiranjem FPS-a i još nekim tehnikama produžava autonomiju prijenosnika pod igrama. Sve u svemu čeka nas zanimljiva godina iz zelenog tabora!

Snapdragon 810 i 808

Datum objave 07.04.2014

Snapdragon 810 i 808

Snapdragon

Qualcomm je danas predstavio dva nova Snapdragon SoC-a – 810 i 808.  Najjači su to Qualcommovi SoC-evi koji kombiniraju 64-bitne procesore i LTE Cat 6 modeme. LTE kategorije 6 omogućuje 3 x 20MHz agregaciju nosioca i brzine do visokih 300 Mbps. Oba su SoC-a napravljena u 20 nm proizvodnom procesu, te su kompatibilni sa 64-bit ARMv8-A instrukcijskim setom.

Jači ima Adreno 430 grafiku sa podrškom za 4K monitore, dok slabiji podržava WQXGA (2560×1600). 810-tka  kombinira 64-bit quad core ARM Cortex-A57 i Cortex-A53 CPU-e, LPDDR4 memoriju, senzore do 55 Megapiksela, OpenGL ES 3.1, 802.11ac WiFi, Bluetooth 4.1, USB 3.0 i NFC. Slabiji 808 ima Adreno 418 grafiku koja je za oko 20% brža od prethodne Adreno 330, a CPU je konfiguriran sa dvije ARM Cortex-A57 jezgre uparene sa quad Cortex-A53 CPU-om. 808 podržava LPDDR3 memoriju, 12-bitne dual Image Signal procesore i HDMI 1.4. Prve isporuke se očekuju u drugoj polovici godine, a prvi uređaji bi na tržište trebali stići 2015.

Dell Latitude Rugged Extreme

Datum objave 08.04.2014

Dell Latitude Rugged Extreme

Latitude Rugged Latitude Rugged

Dell je predstavio Latitude 14 Rugged Extreme notebook te Latitude 12 Rugged Extreme konvertibilni notebook napravljene za rad u otežanim uvjetima, poput ekstremnih temperatura, vlage, prašine i vibracija s kojima se susreću pripadnici oružanih snaga, službi sigurnosti i drugih javnih službi te proizvodnih djelatnosti.

Latitude Rugged

Latitude Rugged Extreme prijenosnike testirale su neovisne institucije prema vojnim standardima, što uključuje pad s visine od 1,8 metara, testiranje zaštite okvira računala, certificiranje za emisije i opasne materijale.1 Budući da ni jedan test ne može obuhvatiti svaki mogući scenarij, testiranje Dell Rugged Extreme proizvoda premašilo je zahtjeve većine standarda kako bi potvrdili da će proizvodi funkcionirati u stvarnim uvjetima.

Latitude Rugged

Dell Latitude 12 i 14 Rugged Extreme napravljeni su od najizdržljivijih dostupnih materijala, uključujući ultra polimere otporne na udarce i čvrste magnezijeve slitine. Podaci su zaštićeni od vanjskih elemenata zapečaćenim vratima i brtvama pod kompresijom, dok rad u iznimno visokim temperaturama osigurava četvrta generacija QuadCool™ termalnog upravljanja.

Prema povratnim informacijama ključnih korisnika, neke od inovacija linije Latitude Rugged Extreme su:

−        Ekran pogodan za rad na otvorenim prostorima i direktnom suncu koji smanjuje bliještanje i reflektiranje uz manje oslanjanja na pozadinsko osvjetljenje, što rezultira i dužim trajanjem baterije

−        Otporan multi-touch ekran na Latitude 12 Rugged Extreme koji prepoznaje intuitivne geste korisnika koji nosi debele rukavice

−        Latitude 12 Rugged Extreme donosi i prvi konvertibilni zaslon pogodan za rad u ekstremnim uvjetima

−        Docking pogodan za sve proizvode Dell linije Rugged Extreme, što donosi uštedu

−        Zatvorena, prilagodljiva “RGB” tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem radi u svim uvjetima i omogućava “instant-stealth” mod

−        Do 16GB memorije i do 512GB solid state storage (SSS)

−        Full HD web kamera

−        Donja kamera s 8 megapiksela i flashom na Latitude 12 Rugged Extremeu

−        USB 3.0 i serijski port na svim Rugged Extreme proizvodima s dvostrukim serijskim portom/RJ-45 na Latitude 14 Rugged Extremeu

 Baterije na notebookovima Latitude 12 i 14 Rugged Extreme traju do 8,5 odnosno do 14 sati. Opremljeni su četvrtom generacijom Intel Core procesora, brzim SSD-om (solid state storage) i diskretnim grafičkim opcijama za Latitude 14. Kako bi omogućili povezanost i suradnju, oba modela imaju mnoštvo mogućnosti za bežično povezivanje, uključujući dostupni mobilni broadband i GPS.

WinDays14

Datum objave 08.04.2014

WinDays14

WinDays14

U Umagu je jučer otvorena najutjecajnija poslovno-tehnološka konferencija WinDays14. Tijekom četverodnevne konferencije koja je podijeljena u dva dijela: Technology i Business, 100 domaćih i međunarodnih predavača održat će 140 predavanja. Uz standardne smjerove poput upoznavanja s novostima u Microsoftu i ICT svijetu, neki će ponuditi i praktična rješenja te ukazati na potrebne vještine uspješnog IT poslovanja.

Konferencija je  započela tehnološkim predavanjima koja se bave novim proizvodima, rješenjima i uslugama, protkanim promjenama koje je u svijet IT-a unio oblak. Vodeći stručnjaci govorili su i govorit će o novim ICT rješenjima te kako ih uspješno implementirati.

Novi Logitech Bluetooth audio adapter

Datum objave 08.04.2014

Novi Logitech Bluetooth audio adapter

Logitech BT Audio

Logitech je danas predstavio Bluetooth Audio Adapter koji će omogućiti da omiljene zvučnike pretvorite u bežični sound sustav na vašim pametnim telefonima ili tablet uređajima. Ovaj kompaktni audio adapter možete putem Bluetootha bežično povezati s do dva uređaja.

S obzirom na to da adapter ima mogućnost istodobnog povezivanja dva različita uređaja i streamanje zvuka s jednog od ta dva uređaja, s lakoćom ćete uživati u svojoj playlisti koja je pohranjena na vašem pametnom telefonu ili tabletu. Ako se kojim slučajem uređaji nađu van dosega signala bežičnog prijama, prijenos će se automatski obnoviti.

Adapter se jednostavno povezuje s zvučnicima pomoću analognog RCA ili 3.5 mm kabela za streaming ili kontrolu glazbe, a na taj način možete slušati glazbu i na udaljenosti od 15 metara. Da bi vam osigurali kvalitetnu akustiku, Logitech Bluetooth audio adapter je sinkroniziran na Logitechov audio laboratorij, tako da bez obzira otkuda potječe audio streaming imate sigurnost da ćete konstantno uživati u izvanrednom audio doživljaju. Uređaj se očekuje u Hrvatskoj u travnju 2014. godine po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 299,00 kuna.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Kojeg operatera i tarifu odabrati?

Objavljeno prije 2 minute

Automobili

Objavljeno prije 14 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 18 minuta

Android aplikacije

Objavljeno prije 18 minuta

Logitech g513, Gpro, g502 hero (se), g903 LS

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci