Novosti - Svibanj 2009.

AMD slavi 40 godina postojanja

Datum objave 01.05.2009

AMD slavi 40 godina postojanja

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/40thAnniversarybanner.jpg">
Sutra, 1. svibnja AMD slavi svoju 40. godinu postojanja. 1.5.1969. godine Jerry Sanders i sedmorica suosnivača osnovali su kompaniju koja je svakako znatno obilježila IT industriju. Kao dio proslave, AMD će u SAD-u i Kanadi održati niz natjecanja kao znak zahvale svojim kupcima. Kao centralno mjesto za natjecanja i informacije o povijesti AMD-a lansirali su sajt na kojem će uz ostalo zaposlenici i kupci moći ostaviti i svoje zapise i dojmove.

Da se u prijevodu ne izgubi “draž” engleskog jezika nećemo prevoditi izjavu AMD-ovog predsjednika i CEO-a Dirka Meyera:

“Forty years in any industry is a major achievement, but doing so in the rapidly changing, competitive semiconductor business is an enduring testament to the dedication and talent of AMD employees and alumni,” said Dirk Meyer, AMD president and CEO. “As the world and technology markets have changed through the years, AMD has remained focused on enabling the next wave of applications that we expect to drive the industry. We mark our 40th year as a much different company; a company intensely focused on designing and developing new products and platforms that combine our unique graphics and microprocessor technologies to create compelling user experiences.”

Toshiba produljuje promotivnu akciju “No Matter What Guarantee”

Datum objave 01.05.2009

Toshiba produljuje promotivnu akciju "No Matter What Guarantee"

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/toshiba_no_matter.jpg">
Toshibin odjel Computer Systems Division danas, na Praznik rada, oglašava proširenje svoje hvaljene promotivne akcije “No Matter What Guarantee” uz novu značajku koja nudi zaštitu bez konkurencije u doba novonastalih ekonomskih uvjeta.

Stoga je od danas trajanje promotivne akcije “No Matter What Guarantee” produljeno do 31. kolovoza 2009. uz dodatnu Toshibinu jedinstvenu zaštitu u slučaju nezaposlenosti, koja omogućuje korisnicima kupnju Toshibinih prijenosnih računala s više povjerenja nego ikada do sada. Kupci koji su kupili Toshibino prijenosno računalo moći će zatražiti povrat novca ako iznenada ostanu bez posla u prvoj godinu kupnje, pri čemu će im Toshiba dopustiti da zadrže kupljeni model u skladu s odredbama. Kupcima Toshibinih prijenosnih računala omogućuje se pogodnost pokrića u slučaju slučajnog oštećenja njihovih prijenosnih računala te zaštita protiv krađe, kao i jamstvo koje kupcima pruža mogućnost da vrate proizvod koji su kupili ako se ispostavi da on nije ono što su očekivali.

Prodaja poluvodiča pala za 30%

Datum objave 03.05.2009

Prodaja poluvodiča pala za 30%

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/microchp.gif">
Prema izvještaju udruge proizvođača poluvodiča (SIA) prodaja poluvodičkih komponenti na globalnoj je razini pala za gotovo 30% u prvom tromjesečju ove godine (u odnosu na Q1 2008). Prodaji čipova u navedenom razdoblju jedino je pomogla dobra prodaja prijenosnika i pametnih telefona, dok ostale grane industrije bilježe pad potražnje.

Tako se u jučerašnjem izvješću navodi kako je prodaja u prvom tromjesečju 2008. godine iznosila 62.8 milijardi USD, a za prvo tromjesečje ove godine iznosi 44 milijardi USD. Što se tiče zadnjeg tromjesečja 2008. godine, pad je nešto manji te iznosi 15.7%. Pozitivnih stvari u izvješću je ipak bilo, pa se tako navodi kako je prodaja porasla za 3% između veljače i ožujka ove godine, čemu su pripomogli i pametni telefoni Apple iPhone i RIM-ov BlackBerry, te prodaja netbookova i mini-notebookova.

Ostatku industrije je teško, režu se troškovi i narudžbe, a SIA poboljšanje ne očekuje prije 2010. godine.

HP proširio portfelj AI integriranjem sustava VMware vSphere 4

Datum objave 04.05.2009

HP proširio portfelj AI integriranjem sustava VMware vSphere 4

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/hp-logo%201.jpg">
Tvrtka HP najavila je integraciju sustava VMware vSphere™ 4 u svoj portfelj proizvoda, usluga i rješenja HP Adaptive Infrastructure (AI). Spomenuta integracija uključuje čitav niz povezanih proizvoda i usluga osmišljenih kako bi korisnicima pomogli promijeniti isplativost njihovih tehnoloških infrastruktura.

Virtualizacija može smanjiti količinu hardverskih jedinica u uporabi te troškove potrošnje energije. Međutim, korištenje zasebnih strategija upravljanja za virtualna i fizička okruženja, kao što je to slučaj u mnogim organizacijama, može povećati troškove. HP-ov portfelj AI korisnicima omogućuje istovremeno upravljanje spomenutim okruženjima, planiranje kapaciteta te automatsko pružanje usluga i uporabu. HP je najveći globalni partner ovlašten za pružanje edukacije vezane za proizvode i usluge tvrtke VMware (VMware Authorized Training), a HP-ov centar VMware Authorized Training Center prvi je centar u kojem se o proizvodima i uslugama tvrtke VMware educiralo više od 17.000 polaznika. Zahvaljujući kombinaciji HP-ove globalne prisutnosti, infrastrukture za edukaciju na daljinu i ekspertize u slučaju platformi VMware, HP nudi učinkovite programe za cijeli niz proizvoda tvrtke VMware.

Održan Dan IBM softvera

Datum objave 06.05.2009

Održan Dan IBM softvera

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ibm_softvare_day_09.jpg">
Na Danu IBM softvera 2009. kroz tri niza predavanja predstavljena su pametna softverska rješenja i usluge iz IBM-a. Ovogodišnji naglasak bio je upravo na rješenjima pomoću kojih tvrtke svih veličina mogu smanjiti troškove te povećati efikasnost poslovanja. Pred više od 250 sudionika konferencije, IBM-ovi stručnjaci, poslovni partneri i korisnici prezentirali su svoja iskustva i najnovija rješenja zasnovana na IBM-ovim tehnologijama koja pomažu u unapređenju i rješavanju poslovnih procesa.

Michelle Unger, podpredsjednica IBM Softver grupe za Srednju i istočnu Europu, upoznala je sudionike konferencije s nedavnim akvizicijama i strategijom poslovanja, dok je Hrvoje Živko, direktor Softver grupe u IBM-u Hrvatska, naglasio na koji način IBM-ov softver može stvoriti dodanu vrijednost korisniku i omogućiti kontinuitet poslovanja.

U proteklom razdoblju IBM je učvrstio poziciju jednog od najvećih proizvođača poslovnog softvera u svijetu akvizicijama softverskih kompanija od kojih posebno treba istaknuti Telelogic (750 milijuna američkih dolara), Cognos (4,9 milijardi američkih dolara) i ILOG (340 milijuna američkih dolara) čime je ojačao i povećao portfelj svojih softverskih proizvoda.

Proizvodi švedskog Telelogica pomažu tvrtkama u oblikovanju, izgradnji i testiranju složenih sustava kao što su avionski radari i protuprovalni automobilski sustavi.
Akvizicijom Cognosa IBM je stekao vodeću poziciju na području brzorastućeg softverskog tržišta poslovne inteligencije, dok je akvizicija ILOG-a ojačala IBM-ovu poziciju na područjima upravljanja poslovnim procesima i uslužno orijentirane arhitekture (service oriented architecture – SOA) nudeći korisnicima skup alata za upravljanje poslovnom logikom i životnim ciklusom aplikacije na širokom spektru različitih platformi uključujući WebSphere, vodeću platformu za razvoj i upravljanje aplikacijama.

IBM-ovi stručnjaci na ovogodišnjem Danu IBM softvera predstavili su IBM Rational Team Concert integrirano rješenje za razvoj softvera koje omogućuje projektnim timovima pojednostavljenje, automatizaciju i upravljanje procesom isporuke softvera te IBM Lotus Forms koji nudi rješenje za elektroničku obradu obrazaca automatizirajući poslovne procese i integrirajući podatke s postojećim IT sustavima.

Najveći dio prodaje IBM-ovog softvera temelji se na middlewareu, odnosno specijaliziranim softverima za temeljne elemente elektroničkog poslovanja koji povezuju razne sustave, poslovne procese, aplikacije, ljude i podatke. IBM-ova softverska ponuda obuhvaća pet obitelji softver produkata: WebSphere, Tivoli, Lotus, Rational Management i Information Management.

MAXtv postaje interaktivniji

Datum objave 06.05.2009

MAXtv postaje interaktivniji

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/t_com_logo_1.jpg">
T-COM je na danas održanoj press konferenciji predstavio nove funkcionalnosti MAXtv-a koje će biti uvedene tijekom svibnja.

Sučelje MAXtv-a biti će redizajnirano i pojednostavljeno, pa će tako preglednik programa uz horizontalno omogućavati i vertikalno pregledavanje pojedinog TV programa, videoteka će osim odabira filmova po raznim kategorijama nuditi i “poster view” najpopularnijih naslova koji će također biti dostupni i na nultom kanalu. Korisnici će sada moći mijenjati raspored TV kanala te će moći napraviti listu kanala koje najčešće gledaju (“Moji kanali”).

Otvoren je i zaseban kanal na kojemu će se kontinuirano prikazivati izbor najnovijih vijesti s tportala. Korisnici koji koriste T-Comov MAXadsl i e-mail moći će na MAXtv-u pregledavati svoj e-mail, provjeriti stanje računa, pratiti potrošnju internetskog prometa, imati u uvid raspolođivost Snimalice i pratiti stanje T-Club bodova. Također moći će pokrenuti i aplikaciju sa “widgetima” koji mogu prikazivati vremensku prognozu, tečajnu listu, kalendar i RSS kanale.

Korisnicima će biti dostupan i interaktivni mozaički pregled devet različitih TV kanala istodobno. Osnovni paket nadopunjen je sa četiri nova kanala – Sky News, Fox Life, Fox Crime i National Geographic Music. 150.000 korisnika MAXtv-a će ove nove funkcionalnosti, aplikacije i programe dobiti bez dodatne naknade. Uvedena je i mogućnost praćenja teleteksta ukoliko uređaj na TV prijemnik spajate preko HDMI kabela (do sada samo preko SCART-a). Spomenuto je i kako će na starim Scientific Atlanta uređajima sve raditi normalno, a čak bi trebalo doći i do ubrzanja rada.

Lenovo Hardware Password Manager

Datum objave 06.05.2009

Lenovo Hardware Password Manager

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/lenovo_logo.jpg">
Lenovo je predstavio Hardware Password Manager, najnovije rješenje namijenjeno sigurnosti podataka poslovnih korisnika i jedini alat kompatibilan sa svim proizvođačima tvrdog diska s mogućnošću full disk encryption (FDE). Ovaj novi alat omogućuje IT administratorima upravljanje lozinkama tvrdog diska na daljinu uključujući i tvrde diskove koji imaju mogućnost samostalnog postavljanja lozinke na brojnim modelima Lenova Think-branded laptops i desktops.

„Postavljenje lozinke na tvrdi disk predstavlja najbolju zaštitu podataka na računalu, međutim do sad su tvrtke na različitim lokacijama imale problema s njihovim upravljanjem“, izjavio je Peter Schrady, potpredsjednik i glavni menadžer jedinice softvera i perifernih uređaja Lenova. Novi proizvod Lenovo Hardware Password Manager jednostavan je alat za postavljenje lozinki na daljinu uključujući i FDE tvrdog diska. Ovo rješenje je prvo u svijetu koje ima mogućnost postavljanja lozinke na tvrdi disk svih proizvođača s jednog mjesta. Također činjenica da može koristiti čitač otiska prsta za pristup lozinkom zaštićenom tvrdom disku čini ga još boljim“.

AMD-ov novi operacijski model

Datum objave 07.05.2009

AMD-ov novi operacijski model

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/amd_logo_5.jpg">
AMD je najavio novi organizacijski model koji centralizira kompaniju u četiri jednako bitna dijela – proizvodi, tehnologija, marketing i kupci. Nova struktura je dizajnirana za bolju optimizaciju AMD-ovih operacija vezanih uz grafiku i procesore, te daljnju integraciju x86 procesora i grafike.

Predsjednik i CEO AMD-a, Dirk Meyer je na čelo proizvodne skupine postavio Ricka Bergmana, a zadatak je isporuka svih AMD-ovih platformi i proizvoda, te usmjeravanje grafičkih i procesorskih razvojnih grupa u jednu organizaciju. Jeff VerHeul će voditi Processor Solutions Engineering tim, koji ima zadatak isporuke AMD-ove silicijske platforme, poboljšanje time-to-market dijela te inovaciju kratkoročnih roadmapova. Advanced Technology Group, predvođena Chekibom Akroutom je zadužena za razvoj budućih tehnologija. Zadnju, ne i manje bitnu, prodajnu skupinu vodi Emilio Ghilardi, a oni imaju zadatak poboljšanja odnosa sa kupcima na globalnoj razini. Randy Allen, stariji dopredsjadnik Computing Solutions grupe je odlučio napustiti kompaniju.

Probni Windowsi 7 dostupni za download

Datum objave 07.05.2009

Probni Windowsi 7 dostupni za download

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/windows_7.jpg">
Nakon što je krajem travnja omogućio preuzimanje i iskušavanje probne “RC” inačice Windows 7 operacijskog sustava partnerima i IT profesionalcima, Microsoft je od jučer svim zainteresiranim korisnicima osigurao mogućnost besplatnog pristupa svojem novom operacijskom sustavu za osobna računala.Aktualna probna “RC” inačica novih Windowsa nalazi u se u svom završnom stadiju izrade te je korisnici u perodu od 5. Travnja do 30. Lipnja mogu besplatno testirati i isprobavati. Svi zainteresirani korisnici mogu probnu verziju novog operativnog sustava skinuti sa internetskih stranica, gdje se nalaze i detaljne upute za preuzimanje i instalaciju, najčešće postavljana pitanja te sustav podrške pri postavljanju, podešavanju i korištenju novih Windowsa.
Završetak BPC-a u sklopu Studentskog poduzetničkog inkubatora

Datum objave 07.05.2009

Završetak BPC-a u sklopu Studentskog poduzetničkog inkubatora

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/hp_bpc.jpg">
Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u srijedu, 6. svibnja, održano je završno natjecanje Business Plan Contest u sklopu Studentskog poduzetničkog inkubatora.

Studentski poduzetnički inkubator pokrenut je prema uzoru na brojne ekonomske fakultete u Europi i svijetu, a uz pomoć sredstava dobivenih od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te donacije opreme tvrtke Hewlett-Packard. Za potrebe rada Poduzetničkog inkubatora Hewlett-Packard je donirao vrijednu opremu koju čini deset HP prijenosnih računala, četiri uređaja HP iPAQ, multifunkcionalni pisač, digitalni projektor te uređaj za bežični pristup internetu. Navedena potpora dio je HP-ovog globalnog donacijskog projekta koji se provodi u sklopu HP Philantrophy programa.

Inkubator je zamišljen kao poseban oblik potpore kojom se poduzetnicima-početnicima omogućava realiziranje svojih ideja u prvim godinama poslovanja, kroz osiguranje prostora, kompjuterske opreme, pristupa internetu, korištenje stručne pomoći te čak i mogućnosti početnog financiranja.
Prva aktivnost Poduzetničkog inkubatora, u suradnji sa studentskom udrugom e-STUDENT, bila je pokretanje Edukativnog programa izrade poslovnih planova i Natjecanje u izradi poslovnih planova.
HP je još 2004. godine pokrenuo inicijativu za dodjelu stipendija Technology for Teaching Higher Education, koja predstavlja katalizator za inovacije u obrazovanju i djeluje kroz pružanje potpore razvoju okruženja mobilne tehnologije koji će pri svojoj potpunoj primjeni proširiti pristup visokokvalitetnim mogućnostima višeg obrazovanja, promijeniti učenje i podučavanje u višem školstvu.

Forum

Objavljeno prije 15 minuta

Playstation tehnikalije

Objavljeno prije 3 sata

Preporuke za nadogradnju konfiguracije ili pojedinačnih komponenti

Objavljeno prije 3 sata

mehanicka tipkovnica

Objavljeno prije 3 sata

Koji 27" monitor?

Objavljeno prije 3 sata

Konfiguracije za audio, video ili foto obradu

Članci

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

Iz ADATA-e nam stiže DDR4 memorijski kit namijenjen entuzijastima i igračima koji su ograničeni s budžetom, a žele pouzdanu i brzu radnu memoriju. Hunter je opremljena s Xynixovim CJR čipovima, brzina je do 3.000 MHz, i kapaciteta do 32 GB.... Pročitaj više

Fractal Design Vector RS recenzija

Fractal Design Vector RS recenzija

Kao što smo ranije najavili, na test su nam uz Fractalovo ION+ napajanje stigla i dva kućišta, a danas je na redu recenzija jednoga od njih - Vectora RS. Riječ je o novom tipu kućišta za Fractal, predstavljenom prošle godine koje kombinira... Pročitaj više

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

Iz ADATA-e nam na test stižu dva eksterna SSD-a koji oba podržavaju USB 3.2 Type C povezivost i time omogućavaju veće brzine transfera do 1000 MB/s. SE800 je manji, ali je otporan na vodu i prašinu, dok je SE760 veće rashladne površine. Oba... Pročitaj više

Kingston HyperX Fury 2x8GB 3733 MHz CL19 recenzija

Kingston HyperX Fury 2x8GB 3733 MHz CL19 recenzija

Iz Kingstona nam stiže 16 GB DDR4 memorijski kit maksimalnog takta 3.733 MHz koji je programiran tako da ima dva XMP profila. Prvi mu omogućava takt od 3.773 MHz pri CL19-23-23 latencijama, a drugi je malo sporiji ali agresivnijih latencija... Pročitaj više

Brzi test - Fractal Design ION+ 860P

Brzi test - Fractal Design ION+ 860P

Fractal Design nam je na test poslao svoje ION+ 860P napajanje predstavljeno još sredinom prošle godine. Uz njega su nam stigla i dva nova kućišta (Vector RS i Define 7), pa ćemo za obje te buduće recenzije koristiti 860P. No najprije, dono... Pročitaj više

Svi članci