Novosti - Svibanj 2010.

ASUS EeeKeyboard PC

Datum objave 01.05.2010

ASUS EeeKeyboard PC

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/asus_eeekb_pc.jpg">
ASUS je danas predstavio EeeKeyboard PC—koji ima punu PC funkcionalnost smještenu unutar tipkovnice. Ovaj prijenosni, 1kg težak EeeKeyboard PC radi sa HDTV uređajima, monitorima i projektorima. Sa ugrađenom Ultra-wideband (UWB) Wireless Display povezivošću u mogućnosti je streamati video HD kvalitete (720p) na razdaljinu od 5 metara.

Ugrađeni 5” multi-touch monitor korisnicima omogućuje pokretanje programa, slanje instant poruka i kontrolu nad media playerom. Sa hardverske je strane baziran an Intel Atom platformi prethodne generacije (N270, 945GSE/ICH7-M), ima ugrađeno 1GB DDR2 memorije, 16 ili 32GB SSD, Broadcomov 70010/70012 video decoder, te WiFi, LAN i Bluetooth povezivost. Trajnost baterija je do 4 sata.

G.Skill Phoenix SSD

Datum objave 01.05.2010

G.Skill Phoenix SSD

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/gskill_phoenix.png">
G.Skill je najavio novu Phoenix seriju SSD-a kojoj je glavna karakteristika korištenje Sandforceovog SF-1200 kontrolera. Novi Phoenix SSD-i dolaze u 50GB, 100GB i 200GB verzijama. Deklarirana brzina čitanja im je 280MB/s, a pisanja 270MB/s. Garancija na uređaje je dvije godine. Da cijene neće biti pristupačne potvrđuje činjenica da smo u europskim web-shopovima našli 100GB model koji se prodaje po paprenoj cijeni od 360 €.
HP u korak s modnim trendovima

Datum objave 01.05.2010

HP u korak s modnim trendovima

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/Hp mini not.jpg">
M SAN Grupa plasirala je na hrvatsko tržište najnoviji proizvod HP Mini 210 – 1099em, WL190EA.

Radi se o netbooku s potpisom poznate američke dizajnerice Vivienne Tam. Suradnja je urodila posebno dizajniranim netbookom koji je namijenjen modno osviještenim djevojkama i ženama. Novi dizajn HP netbooka odraz je proljetne kolekcije Vivienne Tam inspirirane klasičnom kineskom ljubavnom pričom “Butterfly Lovers” – romantičnom pričom o slobodi, romansi i inspiraciji koja je kao zaštitni znak utjelovila leptire i univerzalno popularnu boju šampanjca. Vivienne Tam oduvijek je najviše voljela spojiti nespojivo – računala i sama koristi u svim segmentima svog života i činilo joj se posve prirodnim udružiti modu i tehnologiju.

Dizajnerski obilježeni netbook sigurno će se jako svidjeti pripadnicama ljepšeg spola – poklopac boje šampanjca oslikan je motivima leptira, a kako dame vole i modne dodatke, uz ovaj netbook uskoro će se moći nabaviti i pripadajući HP bežični, optički miš u istim bojama. Netbook ima sljedeće specifikacije – LED zaslon 1024 x 600 piksela, Intel Atom N470 procesor, 2 GB RAM-a, 320 GB diska na 7200 okretaja, automatski backup softver, 4.5 sati trajanja baterije. Operativni sustav Windows 7 Home Premium, Intel GMA 3150, 1×10/100Ethernet, 802.11 b/g , Bluetooth, 3 USB 2.0 porta, web kamera s integriranim digitalnim mikrofonom, a težine je 1,22 kg. Količina je limitirana, a notebook je dostupan već sada po maloprodajnoj cijeni od 3.612,00 kuna.

Novi HP Integrity portfelj

Datum objave 02.05.2010

Novi HP Integrity portfelj

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/superdome_2.png">
HP je predstavio nova HP Integrity rješenja koja unapređuju razinu performansi usluga za klijente, osiguravaju 100-postotnu dostupnost aplikacija te pojednostavljuju upravljanje poslovno-kritičnih IT okruženja kad je riječ i o najzahtjevnijim aplikacijama.

Tvrtka je također predstavila AllianceONE, partnerski program koji optimizira rješenja za razne servere, usluge pohrane, umrežavanja i druge poslovne usluge koje koriste ključnu poslovno-kritičnu infrastrukturu.

Rađena prema modelu HP Blade Scale arhitekture koja se primjenjuje na servere i usluge pohrane i umrežavanja, Integrity rješenja donose prvu poslovno-kritičnu konvergiranu infrastrukturu proizvedenu unutar industrije. Ovo je prvo veće poboljšanje u arhitekturi koje je Integrity Superdome doživio unutar desetljeća.

Ovakva arhitektura klijentu omogućava da razvija, automatizira ili upravlja cijelim spektrom aplikacija unutar istog sustava koristeći iste komponente, alate i procese. Unutar samo jedne upravljačke okoline, klijenti mogu imati konstantni nadzor nad svojom čitavom IT infrastrukturom.

HP je jedina tvrtka koja nudi integriranu BladeSystem platformu koja proširuje x86 na HP Superdome 2. Rezultat toga je da klijent sada može stvoriti podatkovne centre koji mu omogućuju da manje troši vrijeme na operacije i umjesto toga usredotoči svoje resurse na inovacije ključne za njihove poslovne potrebe.

Intelova prva ¨zelena zgrada¨ dobila zlatni certifikat LEED

Datum objave 03.05.2010

Intelova prva ¨zelena zgrada¨ dobila zlatni certifikat LEED

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/IDC9_vanjski pogled.jpg">
U sklopu svoje podrške održivoj izgradnji tvrtka Intel Corporation dobila je svoj prvi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – vrhunski energetski i ekološki dizajn) certifikat, međunarodno priznati certifikat američkog savjeta za zelenu gradnju (U.S. Green Building Council), za svoj Intel Design Center 9 (IDC 9), čije se otvaranje u Haifi planira u lipnju. Ocjena zlatne razine, što je jedna od najviših razina LEED certifikata, donijela je IDC-u 9 status prve zgrade u Izraelu koja je dobila tako visoko priznanje za održivu izgradnju.
src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/IDC9_vrt na krovu.jpg">
IDC 9 glavni je uzor Intelovim postrojenjima koja se trude ispuniti uvjete međunarodnih standarda zelene gradnje. KM 1, Intelova tvornica i uredska zgrada u malezijskom gradu Kulimu, ovaj je mjesec dobila osnovni certifikat LEED zahvaljujući strateškim poboljšanjima provedenima u toj četrnaest godina staroj tvornici. U SAD-u se trenutno čeka stjecanje zlatnog certifikata LEED za Intelov kampus Ocotillo u Chandleru, u saveznoj državi Arizoni.
Chieftec CH-09B-B(-OP)

Datum objave 03.05.2010

Chieftec CH-09B-B(-OP)

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/chieftec_ch09b.jpg">
Chieftec ponosno predstavlja svoje novo Tower kućište – CH-09B-B, koje po je po njihovim riječima istovremeno kvalitetno te cijenom vrlo pristupačno. Dizajnom se može uklopiti u urede, ali jednako tako će poslužiti kao serversko kućište te kao gaming kućište.

Potpuno crno kućište prati neke dizajnerske smjernice već viđene kod Chiefteca. U donjem prednjem dijelu kućišta nalazi se 120 mm ventilator koji stvara dobar protok zraka, a dodatno je moguće montirati 120mm ventilatro na stražnju stranu, te dva 92mm ventilatroa sa lijeve strane. Na taj način je kućište podijeljeno na dvije termalne komore koje su hlađene zasebno. Podloška za matičnu ploču je “easy-to-use” dizajna što između ostalog korisniku omogućuje uredno aranžiranje kabela. U unutrašnjiosti se nalaze četiri mjesta za 5.25“ uređaje, jedno za 3.5“ a tu su i šest 3.5” mjesta za tvrde diskove. Ugradnja 5.25″ uređaja u kućište se vrši u potpunosti ručno. Dimenzije kućišta su (Š) 205mm x (V) 488mm x (D) 542mm, a masa iznosi 10kg.

Foxconn A88GM serija

Datum objave 04.05.2010

Foxconn A88GM serija

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/foxconn_a88gm.jpg">
Foxconn predstavlja dvije nove ploče iz DigitalLife serije – A88GM Deluxe i A88GMX. Ploče su bazirane ne AMD-ovom novom 880G+SB850 čipsetu, te donose podršku za Phenom II X6 procesore, AM3 i DDR3
memoriju. Kao i jači 890GX modeli imaju tri video izlaza, D-Sub, DVI-I te HDMI. Obje su opremljene Solid State kondenzatorima te imaju 4+1 faznu regulaciju napona procesora. 880G čipset donosi integriranu ATI Radeon HD4250 grafičku karticu sa DX10 i UVD2 podrškom. Razlika između dva Foxconnova modela je u činjenici da Deluxe verzija ima SATA III kontroler dok X model ima SATA II. Obje su ploče mATX formata.
Atom platforma za Intelov prijelaz na pametne telefone i tablet-računala

Datum objave 07.05.2010

Atom platforma za Intelov prijelaz na pametne telefone i tablet-računala

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/Aava_Mobile_Smartphone.jpg">
Intel je predstavio svoju najnoviju platformu utemeljenu na procesoru Atom (dosad poznatu pod nazivom “Moorestown”), u kojoj su na najbolji način iskorišteni arhitektura za uštedu energije, stručnost na području dizajna tranzistora i čipova te jedinstveni proizvodni procesi.

Taj paket tehnologija nudi osjetno manju potrošnju energije te Intelu omogućuje njegovu primjenu na nizu računalnih uređaja, uključujući pametne telefone, tablet-računala i druge ručne mobilne uređaje visoke klase.

Platforma obuhvaća liniju procesora Intel Atom Z6xx (dosad pod nazivom “sustav na čipu” [SoC] “Lincroft”), kontrolerski koncentrator za Intelovu platformu MP20 (dosad pod nazivom “Langwell”) i namjenski integrirani sklop za kombinirani signal (Mixed Signal IC, MSIC; dosad pod nazivom “Briertown”). Platforma je iznova particionirana tako da sada sadrži procesor Intel Atom Z6xx, spoj 45-nm procesorske jezgre Intel Atom i 3D grafike, kodiranja i dekodiranja videosadržaja te kontrolera za memoriju i prikaz, upakiran u jedan SoC. Sadrži i platftormski kontrolerski koncentrator MP20 koji podržava niz funkcija na razini sustava i ulazno-izlaznih blokova. Uz to, namjenski MSIC integrira opskrbu napajanjem i punjenje baterije, a u njemu je konsolidiran i niz analognih i digitalnih komponenti.

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/OpenPeak_OpenTablet.jpg">
Ti novi čipovi zajedno omogućuju osjetno smanjenje potrošnje energije, uključujući više nego pedeseterostruko manju potrošnju energije u stanju mirovanja, više nego dvadeseterostruko manju potrošnju energije za audiosadržaje te dva do tri puta manju potrošnju pri pregledavanju interneta i rad s videosadržajima, a sve to na razini platforme i u usporedbi s prethodnom generacijom Intelovih proizvoda. Ušteda energije jednaka je potrošnji snage baterije potrebnoj za više od deset dana rada u stanju mirovanja, do dva dana reprodukcije audiosadržaja te 4 do 5 sati pregledavanja interneta i rada s videosadržajima. Kada se tome pridodaju 1,5 do 3 puta bolje računalne performanse, 2 do 4 puta bogatija grafika, više no četiri puta bolje performanse JavaScripta te podrška za dekodiranje Full HD videosadržaja visokog profila u razlučivosti 1080p i snimanje HD videosadržaja u razlučivosti 720p, te inovacije koje štede energiju na snažna ručna računala donose bogat vizualan doživljaj rada nalik onome na osobnim računalima.

“Sustav na čipu” temelji se na stanju C6 u dizajnu originalnog procesora Intel Atom, a u njega su ugrađena nova ultraštedljiva stanja (S0i1 i S0i3), koja potrošnju SoC-a svode na 100 mikrovata. Na razini platforme Intel je implementirao nov, precizno razrađen pristup upravljanju napajanjem u operacijskom sustavu koji upravlja aktivnim stanjem i stanjem mirovanja u svim aspektima sustava na temelju različitih scenarija korištenja. Ta programski kontrolirana tehnika primjenjuje intenzivno selektivno isključivanje sklopova na svim razinama energetskih segmenata i opskrbnih linija “sustava na čipu”. Osim toga, Intel se poslužio novim LP SoC high-K 45-nanometarskim procesom da bi omogućio podršku za dizajn s više tranzistora s nizom visokonaponskih ulazno-izlaznih elemenata.

Te mogućnosti za upravljanje napajanjem, u kombinaciji s tehnologijom Intel Burst Performance Technology, koja omogućuje visoke performanse na zahtjev, te Intelovim načinom rada Bus Turbo Mode, koji omogućuje visoku propusnost na zahtjev, nude najbolje performanse i energetsku učinkovitost za ručne uređaje svih kategorija.

Canon osvojio pet nagrada udruženja TIPA

Datum objave 07.05.2010

Canon osvojio pet nagrada udruženja TIPA

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/EOS_550D.jpg">
Canon je drugu godinu zaredom osvojio pet nagrada koje dodjeljuje TIPA (Technical Image Press Association), najjače europsko udruženje na području fotografskog i slikovnog tiska. Žiri udruženja TIPA, koji jedanput godišnje bira najbolje fotografske i slikovne proizvode za tekuću godinu, nagradio je sljedeće Canonove proizvode: najbolji DSLR u kategoriji proizvoda za napredne korisnike – EOS 550D, najbolji DSLR u kategoriji proizvoda za profesionalne korisnike – EOS 7D, najbolji profesionalni kompaktni fotoaparat – PowerShot G11, najbolji višefunkcijski fotopisač – PIXMA MP990 i najbolji pisač velikog formata – imagePROGRAF iPF6350.

“Nagrade koje dodjeljuje TIPA neovisno su priznanje najinovativnijim proizvodima na tržištu – onima koji nude najnovije tehnologije, visokokvalitetan dizajn i istinsku jednostavnost korištenja. Činjenica da je Canon dobio nagrade i za fotografske i za ispisne proizvode dokaz je kvalitete inherentne svim našim proizvodima te odraz Canonove trajne i beskompromisne izvrsnosti na području slikovnih tehnologija”, izjavio je Nigel Taylor, direktor marketinga i komunikacija za odjel Canon Consumer Imaging Group u tvrtki Canon Europe.

NVIDIA GPU-ovi pomažu 3D Animatorima koji koriste Autodesk Softimage 2011

Datum objave 07.05.2010

NVIDIA GPU-ovi pomažu 3D Animatorima koji koriste Autodesk Softimage 2011

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/softimage2011_physx.jpg">
Posljednje izdanje Autodesk Softimage 3D softvera za modeliranje i animaciju, omogućava real-time simulacije koristeći Nvidia PhysX – moćni API odnosno “engine”, ubrzan od strane NVIDIA Quadro profesionalnih grafičkih čipova (GPU) i Nvidia CUDA arhitekture. Poboljšane simulacije daju mogućnost kreiranja realnijih vizualnih efekta, kao što su simulacije vode, karaktera i eksplozija s visokim brojem detalja.

Softimage uključuje Interaktivno Kreativno Okruženje (ICE), moćnu platformu iz Autodeska koja omogućava spektar posebnih alata i vizualnih efekata. ICE je dizajniran da pomogne umjetnicima da ostvare svoje kreativne ideje s lakoćom i bez potrebe za kompliciranim programiranjem. Kada se radi sa PhysX sučeljem za čvrsta tijela, ICE koristi masivnu paralelnu procesnu snagu Nvidia GPU-ova kako bi povećao interaktivnost u Softimage-u 2011.

“Integracija Autodesk Softimage 2011 sa PhysX tehnologijom predstavlja jedno od najboljih okruženja za proizvođače igara,” izjavio je Mark Schoennagel, senior 3D evangelist, u kompaniji Autodesk. “Kupci Softimage softvera, će biti impresionirani mogućnostima prilikom kreacije realističnih animacija karaktera i vizualnih efekta, pogotovo sada kada su Nvidia CUDA i PhysX integrirani dijelovi ovog paketa.”

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Automobili

Objavljeno prije 6 minuta

Covjek Ulicom Hoda sa Radarom I Mjeri Nesto

Objavljeno prije 7 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 7 minuta

Kojeg operatera i tarifu odabrati?

Objavljeno prije 21 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci